LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Empty
PočaljiNaslov: STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "   STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Icon_minitime26/11/2009, 12:03 am

То је хумористични роман који кипти од шаљивих згода и смешних ликова. Око емфорне приче о попадији и тучи попова због зета, као окоснице,дата је широка реалистичка слика војвођанског села. У конструкцији романа приметан је паралелизам по сличности међу ликовима и токовима радње: два попа, две поповске кћерке, две љубавне приче. У почетку романа то је паралелизам по сличности : две поповске куће су сасвим сличне, још су сличније две попадије, што се види и по њиним именима (Персида и Сида). У даљем развоју радње паралелизам по сличности преображава се у паралелизам по контрасту, што највоље долази до израза у ликовима двеју дјевојака, Меланије и Јуле. Насупрот Јули која је здрава, снажна и вредна сеоска дјевојка, Меланија је размажена, себична, извештачена. И две љубавне приче, прича о Меланији и учитељу Пери, с једне, и прича о Јули и берберину Шаци, с друге стране, налази се у контрастном односу. Прва је од почетка само лов на мужа, где умешност младе дјевојке, кокетне и причљиве, срећно допунјује животно искуство њене мајке. Друга почиње романтично, кришом,у амбијенту башта и цвећа и мора да савлада низ препрека, између осталог и противљење девојчиних родитеља, да би се остварила. Обе приче завршавају на исти начин, свадбом, али су праву срећу у браку нашли само Јуца и Шаца.

Највећу драж књиге чине описи којих има у изобиљу и разних врста : слике сеоског амбијента и атмосфере (ё''ёидилично представљено вече у у кући поп-Спирино'',ёё'' недељни дан на селу ''), описи сеоских дворишта, ствари, животиња. Сремац је мајстор у сликању животињских ликова. Њих има у многим његовим дјелима, а највише управо у овом роману. Ту су : ё''ёстари Шаров'', ё''ёлопов мачак '' и, најизразитији од свих похотљиви патак поп-Спирин. И поједини предмети под његовим пером добијају индивидуална обиљежја. Такав је стари сат у кући поп-Ћириној.

Сремчеве хумористичне илустрације увек извиру из живота, из животне свакидашњице.И кад описује животиње, њихови цртежи му згодно по служе да у духовитим поређењима и асоцијацијама изнесе смешне сличице из живота. Сличица у којој је у центру поп Спирн ћуран, на пример духовито илуструје читав амбијент у ком се развијају догађаји око сукоба поп Ћире и поп Спире: ''На пример живине ! Шта је и какве је све то било у авлији.Прави Нојев ковчег! Било гускака угојених тако да, када их поп Спира види у перју још, а њему пође вода на уста, па луцкастих ћурака и међу њима глупи и уображени ћуран, задовољство комшинске деце. Иако је пазио на себе и достојанствено се понашао, ипак је пропадао међу комшинском децом као неуспели педагог.Врло су га често секирала деца изкомшилукакад изађе на сокак, тако да се обично морала и сама госпођа Сида умешати и заузети за њ.,,Срам вас било, бећари једни'',грдила би их она тада, немате ни срца ни душе!А шта вам ради да га секирате тако!? Јао наопако, а кад сте у другом шору и шта тек радите другим паорским ћуранима,кад сте такве арамије пред господин-попином кућом?!''
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Empty
PočaljiNaslov: Re: STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "   STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Icon_minitime26/11/2009, 12:03 am

НАСТАНАК

За грађу ове хумористичне прозе послужила је анегдота која је ула у народне приче.Павле Поповић је о пореклу те грађе написао ово: ёёРоман овај почива на једној анегдоти коју је писцу испричао Јован Ђорђевић, и која, како изгледа, претставља истинит случај .Мени је њу казивао Сремац и она по његовом казивању гласи овако : Била су пре 1848 два стара попа у једном селу у Бачкој (не у Банату као што је у причи) недалеко од новог Сада, па иако већ стари, потукли се једанпут и један избије зуб оном другом . Овај завије избијени зуб у мараму, а мараму метне у кесу и тако пође на службу владици . Случај је тако хтео да обојица на путу сврате код неког свог колеге, обешењака, кога су звали поп Олуја (име је задржано у причи). При вечери домаћин примети да њих двојица нешто не говоре међу собом, и запита оног који је био више снужден шта је то било међу њима; тужени му тада исприча своју муку. Поп Олуја онда измисли (у причи прва мисао о томе припада црквењаку Аркадији) да украде зуб из кесе и подметне коњски зуб ; тако и учини . Кад су оба попа била пред владиком (то је владике бачки са седиштем у Новом Саду; у роману владика у Темишвару ), тужилац изнесе целу ствар и најзад пружи кесу са зубом владици као доказ . Владика одреши кесу, гледа зуб, смеши се : ''Је ли ово ваш зуб, оче '' запита."Мој рођени'', одговори поп . Смех и измирење на крају .
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Empty
PočaljiNaslov: Re: STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "   STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Icon_minitime26/11/2009, 12:04 am

КРИТИКА


Побожност и оданост цркви нису Сремцу сметали да се нашали на рачун попова, да их прикаже у њиховом приватном животу као људе који се поглавито брину за стомак, за новац икоји се сурењиво боре за црвени појас.Сремац се не устручава да их прикаже као људе облапорне и сангвиничне, кадре да једандругоме подвале и да у свађи један другоме избију зубе.

Сремац се нашалио и на рачун ратоборних попадија, које су у првом плану његовог хумора, а које су по менталитету врло налик једна на другу.Одлично познавајући менталитет домаћих интеријера малограђанских породицаСремац је дочаравао комичне странешаблона њиховињ међусобмних односа, ситничавог механизма њиховог једноликог начина живота.У двема попадијама, чији су односи променљиви и зависе од личних интереса, оличен је и ниво малограђанских патријархалних жена, чији је свијет затворен у домазлук, закржљао у огрубелости и запарлочености личног живота....

Сремац је замислио Поп Ћиру и поп Спиру као кратку приповетку, међутим је у разради, додавањем великог броја епизода . произашло веће дјело.Добио је у овим епизодама пејзаж љивота банатског села у коме ноћу сате оглашава боктеров рог, а преко дана одлазак и повратак крава регулише домаћицама радно време.Много оштроумно запажених, колоритним детаљима духовито поентираних елемената уткано је у ово дело. Ови детаљи су укомпоновани у фабулу и уносе много животне верности, сликовитости и боја у духовите цртеже, илустрације и карикатуре интимног домаћег животабанатског села и поповских кућа.

Хумор Стевана Сремца црпе своју ванредну живутност непосредно из стварних доживљаја,из свакодневних доживљајапросечних људи малограђанске средине у којој се Сремац кретао . Врело Сремчевог хумора се налазило у интимном поззЂнавању те средине и саживљавању с њоме.Читаоци су у овом Сремчевом хуморуналазили реалне елементе из свога живота и живота своје средине, из својих устаљених навика, из свега онога што је постало уобичајно, што се укоренило у живот и постало захвалан објекат шале и досетке.

Велибор Глигорић
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Empty
PočaljiNaslov: Re: STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "   STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA " Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
STEVAN SREMAC " POP ĆIRA I POP SPIRA "
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Ponešto i za klince - piše se u temama ispod naslovne :: Lektira-
Skoči na: