LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 15/12/2009, 9:43 pm | |
| GIJOM APOLINER 1880 - 1918Gijom Apoliner (fr. Guillaume Apollinaire), (Rim 26. avgust 1880. — Pariz 9. novembar 1918 ), legendarni i kontroverzni francusko-italijanski pisac i dramaturg, poljskog porekla. Rodio se kao Vilhelm Apolinaris de Kostrovicki, ali je promenio ime. Majka mu je poljska grofica i avanturistkinja Agnes de Kostrovicki, a otac mu je navodno italijansko-švajcarski diplomata koji ga nikad nije priznao. Išao je u najbolje škole na Azurnoj obali i na drugim mestima. Učesnik je svih pokreta avangarde, jer se nakon završetka školovanja uputio u Pariz, gde postaje ugledni član zajednice boema na Monparnasu. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, gde je pogođen u glavu. Poslat je na oporavak, ali je neprestano stvarao stvarao, postavivši svoju dramu "Sisa Tiresijina". Pisao je pesme i prozu. Najpoznatiji je kao pesnik (zbirke "Alkohol" i posthumno objavljeni "Kaligrami" gde tekst pravi sliku onog što je tema pesme), a takođe i kao autor erotskih romana "Jedanaest hiljada buzdovana" (Les onzes milles verges) u kojem se nekoliko puta pojavljuju Srbi -- oba pola -- kao sporedni karakteri sa kojima junak ima seks i "Iskustva mladog Don Žuana". Prvom do smrti nije hteo da prizna autorstvo. Voleo je da se elegantno oblači. Bio je optužen za krađu Mona Lize, ali je oslobođen optužbi. Umro je dva dana pre kraja Prvog svetskog rata , sa 38 godina, u svom pariskom stanu, od napada španske groznice. Naslednici su mu Dejvid Herbert Lorens i Henri Miler. | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 15/12/2009, 9:43 pm | |
| Znak
Potčinjen sam Vođi Znaka jesenjega Stoga volim plodove a rugam se cvetu Kad god dadem poljubac zažalim zbog njega Ko omlaćeni orah što se jada vtru
Moja večna jeseni o duha moje doba Rukama davnih dragana tvoj kraj je obasut Jedna me supruga sledi ta moja senka kobna Večeras golubice uzleću zadnji put | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 26/12/2009, 8:34 pm | |
| Lorelaj
Žanu Sevu
U Bahari živela veštica jedna plava Sve muško poče zbog nje da pati očajava
Sam biskup pozvavši je pred sudije svoje Jer beše tako lepa oslobodio je
O Lorelaj prelepa alemastih zena Čijim li si činima reči opčinjena
Život moj je pretežak uklete mi oči Ko me gleda biskupe taj u propast kroči
Nisu mi od alema oči već od vatre U vatru ih bacite da te čini zatre
Taj plam o Lorelaj žeže moje grudi Ti si me opčinila nek ti drugi sudi
Ne smejte se biskupe već molite za me Bog s vama a mene neka guta plamen
Moj je dragi otišo i tuđinom luta Ništa mi se ne mili nek me plamen guta
Srce mi je bolesno pa moram da umrem Ako sebe ugledam moraću da umrem
Srce mi je bolesno jer on nije ovde Srce mi je bolesno otkada on ode
I biskup tri viteza pozva na presudu U manastir vodite ovu ženu ludu
Idi Loro mahnita Loro vatrooka Da ko duvna u crnom čekaš kraj svog roka
I evo sve četvoro sada cestom jezde Lorelaj ih preklinje oči su joj zvezde
Pustite me vitezi na vrh one hridi Da svoj lepi zamak još jedanput vidim
Da se još jedanput u reci ogledam Pa se udovištvu manastirskom predam
Gore joj u vetru kose lepršahu Lorelaj Lorelaj vitezovi zvahu
A dole se na Rajni u brodiću svome Moj dragi pojavio Zove Video me
Dragi stiže donosi mir srcu i duši Ona se tad saže i u Rajnu sruši
Gde Lorelaj prelepe lik joj otkrio se Očiju boje Rajne i sunčane kose
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 10/1/2010, 10:22 pm | |
| Tuga jedne zvezde
Lepa je Minerva moje glave čedo Krvava mi zvezda večnu krunu pruža Dno je razum a vrh nebo nepregledno Glavi gde Boginjo dugo se oružaš
I stoga ja znadem gora zla zacelo Od te skoro kobne rupe ozvezdane No nesreća tajna mog bunila vrelo Veća je od sviju što ih duše hrane
U meni je žarka patnja slična zvezdi Kao što u svicu gori plamno telo Ko vojničko srce što Francusku gnezdi Ko polen mirisni u ljiljanu belom
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 15/2/2010, 9:29 pm | |
| Dopisnica
Pišem ti dok sav šator spava I letnji dan mre oko mene Ko buket što se rasprskava U nebu punom plave sene Zaslepljujuća jedna salva Još ne procveta a već vene | |
|  | | besherat

Broj poruka : 4371 Datum upisa : 18.03.2009
 | Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 19/2/2010, 9:53 am | |
| Most Mirabo
Ispod mosta Mirabo teče Sena I ljubav naša Zar je sve uspomena Patnja uvek radošću beše ispraćena Sve nose dani osim mene Nek sat izbija i noć krene Sve nose dani osim mene
Licem u lice za ruke se držeći Stojimo dok ispod Mosta od ruku prolazeći Val teče umoran od pogleda večnih
Nek sat izbija i noć krene Sve nose dani osim mene
Ljubav nam odlazi s vodom sto mrmori Odlazi ljubav O živote spori A naša se nada razbuktava gori
Nek sat izbija i noć krene Sve nose dani osim mene
Protiču dani protiču vremena Proslost je mrtva Ljubav neoživljena Ispod mosta Mirabo teče Sena
Nek sat izbija i noć krene Sve nose dani osim mene ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

Broj poruka : 4371 Datum upisa : 18.03.2009
 | Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 19/2/2010, 9:55 am | |
| Veze
Strune sačinjene od jauka
Brujanja zvona kroz Evropu Obešenih vekova
O vi šine sto čvrsto vežete narode
Svega nas je dvojica ili trojica ljudi Oslobođenih od svih veza Pružimo jedni drugima ruku
Žestoka kiša koja raščešljava zanosne Te žice Žice izatkane Podmorski kablovi Vavilonske kule pretvorene u mostove Pauci - prvosveštenici Svi zaljubljeni koje je samo jedna veza vezala
Od drugih veza najtanja Beli zraci svetlosti Veze i Savezi
Ovo pišem samo zato da vas oduševim O čula o čula draga Neprijatelji uspomene Neprijatelji želje
Neprijatelji željenja Neprijatelji suza Neprijatelji svega što još volim ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 29/3/2010, 9:10 pm | |
| Maj
Maj taj lepi maj u camcu na Rajni Gospe su posmatrale sa vrha planine Lepe ste ali camac tone u daljine Placa vrba obalnih sta je uzrok tajni
Rascvetani vocnjaci skrutise se straga Latice sa tresnjama majski ukrasenih Jesu kandze osobe sto mi bese draga Latice pobledele poput vedja njenih
Odmicuci cestom sto tok recni rubi S meckom idu Cigani Tu su majmun kuce A magare malena kola sporo vuce Dok se vinogorjem sto nad Rajnom puce Daleki pev vojnicki sa sviralom gubi
Maj taj lepi maj pun cvetova grmlja Ruina pod brsljanom i ruzama divljim Rajnski vetar povija kraj obala sibljik I goli svet cokota i trsku sto mrmlja
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 25/4/2010, 2:52 pm | |
| Hoteli
Sobo udovo Gde samuje se Uz drustvo novo Placas za mesec
Podozriv gazda Da l' mu se placa Vrtim se vazda Idem i vracam
Kocija topot Moj cimer pusi Engleski opor Duvan sto gusi
O Lavilijerka Kad god se molim Hrom mi se smeska Taj nocni stolic
I svako drugog Razume gosta Ko da je kula To vavilonska
Zakljucajte se U nespokoju Tu svak donese Svu ljubav svoju
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 22/5/2010, 9:35 pm | |
| Lovacki rogovi
Nasa prica otmena je i tragicna Nalik na masku tiranina Ni drama drska ul' magicna Ni detalj ravnodusnog cina Ne cini da je pateticna
I tomas de Kvinsi pun dima Opijuma otrova slasti nevine Jadnicu Anu pohodi u snima Minimo minimo jer sve mine Vracacu pogled osvrtima
Ko zvuk rogova spomen pline Umire medju vetrovima. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 27/7/2010, 9:05 pm | |
| Marizibil
Ona po kelnskim ulicama Cim padne nocni mrak tumara Svima na meti ljupkost sama Pa klonula od trotoara Loce po slepim pivnicama.
Osudila se na put zao Radi makroa rumenoga Sto uvek mirisase kao Beli luk On iz sangajskoga Bordela nju je izvukao.
Znam mnoge ljude sto svom zicu Jednaki nisu ni dorasli Klecaju slicni mrtvom liscu Oci im oganj lose zgasli Srca im se ko vrata micu. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 30/7/2010, 8:59 pm | |
| Deveta tajna pesma
Obozavam tvoje runo koje je savrseni trugao Bozanstva Ja sam drvoseca jedinstvene prasume O moj Eldorado Ja sam jedina riba tvoga sladostrasnog okeana Ti moja lepa sireno Ja sam alpinista na tvojim sneznim planinama O moji silno beli alpi Ja sam bozanski strelac tvojih tako lepih usta O moj toliko dragi tobolce I tegljac sam tvojih nocnih kosa O lepa ladjo u kanalu mojih poljubaca I krinovi tvojih ruku zovu me znacima O moja letnja basto Plodovi tvojih nedara sazrevaju za mene svoju milinu O moj mirisni vocnjace I podizem te o Madlena o lepotice na vrh sveta Kao lucu vaskolike svetlosti
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 23/9/2010, 10:34 pm | |
| Ciganka
Ciganka nama sad prorice Dva puta puna pomrcine Krenusmo mi nek zivot mine I iz te tmine Nada nice
Opade perje ptice plave I ljubav troma poput mecke Po zelji igra nam stojecke Prosjaci ne znaju svoj Ave
Pakao ceka no uzdanje Da cemo uz put voleti se Duse nam navode da misle Na Cigankino predskazanje | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 24/11/2010, 9:32 pm | |
| LULA
Staza je što do zvezda vodi Čista ni senčena ni svetla Hodah no nigde ni pokreta Što tome Mlečnom Putu škodi
Često zbog pertle na sandali Ili zbog zemnog cveta nekog Od smisla zvezdanog daleko Moji bi saputnici stali
A stada porfirogeneta Klečahu kao bezazleni Hor od svetaca i poeta
Što su u svodu izgubljeni No sova beše vodič meni I ja sam bio nepokretan. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 27/11/2010, 4:55 pm | |
| Bolesna jesen
Jeseni bolesna i obozavana Umreces kad severac zakovitla Kroz ruzicnjake I kad zasnezi Po vocnjacima
Jeseni jadna Umri u belini i bogata Snegom i zrelim plodovima U dnu neba Kopci kruze Nad tupim barskim nimfama Zelene i kratke kose Koje nikad nisu volele Dok nad dalekim rubovima suma Jeleni ricu
O jeseni sumove tvoje volim Plodovi padaju niko ih ne bere Vetar i grane placu Suze im teku s lista na list Lisce se valja Voz tutnji Zivot prolazi | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) 26/12/2010, 9:15 pm | |
|
Nađeni uvojak
U sećanju mu opet sjaše Uvojak kose tamnozlatne Da li još uvek pamtiš naše Sudbine dve neverovatne
Otej Monmartr i sva ona Na bulevaru mesta draga Sećam se dana šapnu ona Kad pređoh preko tvoga praga
Tu padoše ko neka jesen Sećanja moga tamne vlasi Naš udes kojim si zanesen Stapa se s danom što se gasi | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner)  | |
| |
|  | | | Guillaume Apollinaire (Gijom Apoliner) | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Juče u 12:56 pm od Dusica Pajovic» medeno Juče u 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|