LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Vasko Popa | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Vasko Popa 20/12/2009, 9:04 pm | |
| PRE IGRE
Zažmuri se, na jedno oko. Zaviri se, u sebe u svaki ugao. Pogleda se, da nema eksera, da nema lopova. Da nema kukavicijih jaja
Zažmuri se i na drugo oko. Čučne se, pa se skoči. Skoči se, visoko, visoko, visoko... Do na vrh, samoga sebe.
A odatle se padne, svom težinom. Danima se pada, duboko, duboko, duboko... Na dno svoga ponora
Ko se ne razbije u paramparčad, Ko ostane čitav i čitav ustane. Taj igra...
Vasko Popa ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Vasko Popa 26/12/2009, 7:23 pm | |
| KLINA
Jedan bude klin drugi kleshta Ostali su majstori
Kleshta dohvate klin za glavu Zubina ga rukama ga dohvate I vuku ga vuku Vade ga iz patosa Obichno mu samo glavu otkinu Teshko je izvaditi iz patosa klin
Majstori onda kazhu ne valjaju kleshta Razvale im vilice polome im ruke I bace ih kroz prozor
Neko drugi zatim bude klin Neko drugi kleshta Ostali su majstori
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Vasko Popa 26/12/2009, 7:24 pm | |
| IZMEDJU IGARA Niko se ne odmara Ovaj stalno premeshta svoje ochi Stavi ih na ledja I hteo ne hteo podje natrashke Stavi ih na tabane I hteo ne hteo vrati se naglavachke
A ovaj se sav u uvo pretvorio I chuo sve shto se ne da chuti Ali mu dojadilo I zhudi da se ponovo pretvori u sebe Ali bez ochiju ne vidi kako
A onaj je otkrio sva svoja lica I jedno za drugim vitla preko krova Poslednje baci pod noge I zagnjuri glavu u shake
A ovaj je zategao svoj pogled Zategao ga od palca do palca Pa hoda po njemu hoda Prvo polako posle brzhe Pa sve brzhe i brzhe
A onaj se igra svojom glavom Hitne je u vazduh I docheka na kazhiprst Ili je uopshte ne docheka
Niko se ne odmara | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Vasko Popa 4/1/2010, 8:47 pm | |
| Očiju tvojih da nije
Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu
Smeha tvoga da nema
Zidovi ne bi nikad
Iz očiju nestajali
Slavuja tvojih da nije
Vrbe ne bi nikad
Nežne preko praga prešle
Ruku tvojih da nije
Sunce ne bi nikad
U snu našem prenoćilo |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Vasko Popa 4/1/2010, 8:57 pm | |
| Oca pravoga nisi imala
Majka ti nije bila kod kuce Kada si u sebi svet ugledala Rodila si se greškom
Imaš stas napuštene provalije I sva na odsutnost mirišeš Rodila si sebe sama
Vrtiš se u plamenim traljama Razbijaš sebi glavu za glavom Skaceš sebi iz usta u usta I staru grešku podmlađuješ
Sagni se gola ako možeš
Do moga poslednjega slova I pođi njegovim tragom
Sve mi se čini sirotice Da u neku prisutnost vodi |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 10/1/2010, 10:02 pm | |
| Васко Попа

Васко Попа (1922-1991), један од најпознатијих песника на српском језику, академик. Биографија Рођен је 29. јуна 1922 у Гребенцу код Вршца. Основну школу и гимназију завршио је у Вршцу. После тога уписао је Филозофски факултет у Београду. Студије наставља у Букурешту и Бечу. За време Другог светског рата био је затворен у немачком концентрационом логору у Зрењанину (тада се Зрењанин звао Бечкерек). Након завршетка рата дипломирао је на романској групи Филозофског факултета у Београду, 1949. године. Прве песме објављује у листовима “Књижевне новине” и “Борба”. Његова прва збирка песама "Кора" (1953) уз "87 песама" Миодрага Павловића сматра се почетком српске послератне модерне поезије. Та књига је покренула расправе књижевне јавности и оставила велики утицај на млађе нараштаје песника. После Коре, Попа је објавио следеће збирке песама: "Непочин поље" (1956), "Споредно небо" (1968.), "Усправна земља" (1972), "Вучја со" (1975), "Кућа насред друма" (1975), "Живо месо" (1975), "Рез" (1981) као и циклус песама "Мала кутија" (1984), део будуће збирке "Гвоздени сад" коју никад није довршио. Од 1954. до 1979. године радио је као уредник у издавачкој кући Нолит у Београду. Слагањем усменог наслеђа, игара и загонетки, Попа је створио посебан песнички језик модерне српске поезије. Приредио је зборнике: Од злата јабука (Београд, 1958.), Урнебесник (Београд, 1960.), Поноћно сунце (Београд, 1962.). У песничком зборнику "Од злата јабука" (1958.) у новом светлу је приказан поетски свет народних умотворина; у зборнику "Урнебесник" (1960.), поетски свет песничког хумора и у зборнику "Поноћно Сунце" (1962.), поетски свет песничких сновиђења. Круг знамења књига песама Васко Попа је један од најпревођенијих југословенских песника, а и сам је преводио са француског језика. У Вршцу, 29. маја 1972. год. основао је Књижевну општину Вршац (КОВ) и покренуо необичну библиотеку на дописницама, названу "Слободно лишће". Исте године изабран је за дописног члана Српске академије наука и уметности. Један је од оснивача Војвођанске академије наука и уметности (14.12.1979.) у Новом Саду. Умро је у Београду 5. јануара 1991. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу. Круг књига Појава Васка Попе у послератној српској поезији означава снажан преокрет у односу на поетско стваралаштво његових савременика. Песнички израз Васка Попе је наклоњен афоризму, пословици, елиптичан је и језгровит. Језик Васка Попе је сажет и лапидаран. Он пише кратке стихове без риме и интерпункције, који су блиски метрици српске народне поезије. За живота је објавио осам књига поезије које су чиниле круг и носе своје знамење: "Кора" - 1953. "Непочин поље" - 1956. "Споредно небо" - 1968. "Усправна земља" - 1972. "Вучја со" - 1975. "Кућа насред друма" - 1975. "Живо месо" - 1975. "Рез" - 1981. После смрти Васка Попе у његовој заоставштини пронађена је недовршена књига песама "Гвоздени сад", затим незавршена целина "Лепа варош В", као и круг од пет песама под заједничким насловом "Луди Лала". Из заоставштине потиче још и 19 песама, као и књига записа о уметности и уметницима "Калем". 2002. године у издању КОВ Вршац изашла је књига "Румунске и друге песме" где су по први објављене неке песме из Попине заоставштине које је он још у младости писао. Награде и признања Васко Попа је први добитник "Бранкове награде" за поезију, установљене у Сремским Карловцима у спомен на Бранка Радичевића. Године 1957. добија Змајеву награду, 1968. Аустријску државну награду за европску литературу, 1976. награду за поезију "Бранко Миљковић", 1978. додељује му се награда АВНОЈ-а, а 1983. књижевна награда "Скендер Куленовић". Награда "Васко Попа" Године 1995., у Вршцу, установљена је награда "Васко Попа" за најбољу књигу песама на српском језику и додељује се сваке године на дан песниковог рођења, 29. јуна. Награду додељују Друштво пријатеља Вршца "Вршац лепа варош", Хемофарм концерн и Агенција Ђорђевић. Досадашњи добитници су: 1995. - Борислав Радовић 1996. - Иван В. Лалић 1997. - Стеван Раичковић 1998. - Милутин Петровић 1999. - Слободан Зубановић 2000. - Љубомир Симовић 2001. - Новица Тадић 2002. - Милош Комадина за збирку песама "Свеједно" 2003. - Саша Јеленковић за збирку песама "Књига о срцу" 2004. - Душко Новаковић за збирку песама "Изабрао сам месец" | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 10/1/2010, 10:02 pm | |
| Predeli
“U osmehu” U uglu usana Pojavio se zlatan zrak Talasi sanjare U šipražju plamenova
Plavooke daljine
Savile se u klupče
Podne mirno sazreva
U samom srcu ponoći
Gromovi pitomi zuje
Na vlatima tišine
(1951) | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 30/1/2010, 11:21 pm | |
| Zemaljsko sazvežđe
Pred osvetljenom prodavnicom U Guduričkoj ulici u Vršcu Tri stara radnika ispijaju Večernje svoje pivo iz flaše
Limeni zapušači su stvorili Sazvežđe na traci zemlje Između pločnika i kolovoza
Svetluca ono u polumraku I čeka svog zvezdoznanca
Pošao sam da kupim cigarete Tražim i flašu piva Da nađem mesto i svojoj zvezdi
Vasko Popa, Živo meso | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/2/2010, 9:14 pm | |
| Kosovo Polje....
Polje kao svako Dlan i po zelenila
Mlad mesec kosi Pšenicu selicu Dva ukrštena sunčeva zraka Slažu je u krstine
Kos naglas čita Tajna slova rasuta po polju
Božuri stasali do neba Služe četiri crna vetra Sjedinjenom krvlju bojovnika.
Polje kao nijedno Nad njim nebo Pod njim nebo.... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 29/3/2010, 8:17 pm | |
| PAHULJICA SI SNEZNA
Pahuljica si snežna Tišinu oko mene Što raspeva Grana si mi rascvetana Osmeh na usnama Što mi zapali Oluja si letnja Krila što mi da I polomi Dunja si zrela U srce što mi padne Duboko
Koraci tvoji sa pločnikom Razgovaraju Koraci tvoji pevaju U mome telu Bosi koraci tvoji vesele Stidljivu rosu I duboke... ostavljaju tragove U snegu moga sna
Sijalicu dobru pališ U tuzi mojoj smeđoj Livadu mi prostireš Na grudima svojim Golubove okupljaš U radosti mojoj Cigaretu mojih briga U srcu svome gasiš U grozdu tamjanike Na moje usne čekaš
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 9/4/2010, 7:52 pm | |
| KALENIĆ
Otkuda moje oči Na licu tvome Anđele brate Boje sviću Na ivici zaborava Tuđe senke ne daju Munju tvoga mača U korice da vratim Boje zru Na lakoj grani vremena Otuda tvoj inat lepi U uglu usana mojih Anđele brate Boje gore Mladošću u mojoj krvi
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/4/2010, 4:33 pm | |
| SRETNEŠ JE
Sretneš je na jednom sunčevom zraku Na jedinom putu koji nekuda vodi
Opasnost poigrava pred njom Pokazuje joj karte sve teže i teže I svetove ljulja
Ona ide sve lepša i lepša Smeje se I osmehom ravnotežu održava
Sretneš je i ne veruješ I nikada nećeš verovati Da si je sreo | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/4/2010, 8:24 pm | |
| Izgubljena crvena čizmica
Pramajka moja Sultana Urošević U drvenom koritu plovila je nebom I lovila kišonosne oblake Pomoću vučje i drugih masti Činila je još mnoga Manja i veća čuda Posle smrti Nastavila je da se meša U poslove živih Iskopali je Da je nauče redu I bolje zakopaju Ležala je rumenih obraza U hrastovom sanduku Samo je na jednoj nozi imala Crvenu čizmicu Sa svežim tragovima blata
Onu drugu izgubljenu čizmicu Tražiću do kraja života ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/4/2010, 8:25 pm | |
| PEPELA
Jedni su noći drugi zvezde
Svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noći se zatim među sobom podele Jedne budu zvezde Druge ostanu noći
Opet svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noć poslednja bude i zvezda i noć sama sebe zapali Sama oko sebe crnu igru odigra
*
Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena.
Gledam te. Ti me ne vidiš. Između nas je slepo sunce.
Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut.
Zoveš me Ja te ne čujem. Između nas je gluhi vazduh.
Po izlozima usne moje traže Tvoj osmeh.
Na raskrsnici Poljubac naš pregažen.
Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš. Praznina te je zagrlila.
Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči.
Uveče se dan moj mrtav S mrtvim danom tvojim sastane.
Samo u snu istim predelima hodamo. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/4/2010, 8:26 pm | |
| POSLJEDNJA IGRA
Sahranjujem majku Na starom prenaseljenom Novom groblju u Beogradu
Sanduk se s mukom spušta U usku plitku raku I leže na očev
Nestaje brzo ispod prvih grudvi
Dva mlada gologlava grobara Skaču po nevidljivom sanduku I nabijaju zemlju
Na podignutim njihovim lopatama Sijaju dva popodnevna sunca
Vesela moja majka Sa ushićenjem bi gledala Ovu igru u njenu čast ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/4/2010, 8:26 pm | |
| ZABORAVAN BROJ
Bio jednom jedan broj Čist i okrugao kao sunce Ali sam mnogo sam
Počeo je da računa sa sobom
Delio se množio Oduzimao se sabirao I uvek ostajao sam
Prestao je da računa sa sobom I zaključao se u svoju okruglu I sunčanu čistotu
Napolju su ostali usijani Tragovi njegovog računanja
Počeli su da se jure po mraku Da se dele kad se množe Da se oduzimaju kad se sabiraju
Onako kako se to u mraku već radi
I nije bilo nikog da ga zamoli Da tragove zaustavi ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 25/4/2010, 3:38 pm | |
| Vasko Popa: Hilandar Uspravna zemlja (1972)
Crna majko Trojeručice
Pruži mi jedan dlan Da se u čarobnom moru okupam Pruži mi drugi dlan Da se slatkog najedem kamenja
I treći dlan mi pruži Da u gnezdu stihova prenoćim
Prispeo sam s puta Prašnjav i gladan I željan drugačijeg sveta
Pruži mi tri male nežnosti Dok mi ne padne hiljadu magli na oči I glavu ne izgubim
I dok tebi sve tri ruke ne odseku Crna majko Trojeručice
| |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Vasko Popa 28/4/2010, 3:32 pm | |
| MALA KUTIJA
Maloj kutiji rastu prvi zubi I raste joj mala dužina Mala širina mala praznina I uopšte sve što ima Mala kutija raste dalje I sad je u njoj orman U kome je ona bila I raste dalje i dalje i dalje I sad je u njoj soba I kuća i grad i zemlja I svet u kome je ona bila Mala kutija seća se svog detinjstva I od prevelike čežnje Postaje opet mala kutija Sada je u maloj kutiji Ceo svet mali malecan Lako ga možete u džep staviti Lako ukrasti lako izgubiti Čuvajte malu kutiju
OBOŽAVAOCI MALE KUTIJE
Pevaj mala kutijo Ne daj da te savlada san Ceo svet bdi u tebi U tvojoj četvrtastoj praznini Pretvaramo daljinu u blizinu Zaborav u sećanje Ne daj da ti popuste ekseri Kroz tvoju ključaonicu Prvi put gledamo Predele izvan sveta Tvoj ključ okrećemo u ustima I gutamo slova i brojke Iz tvoje pesme Ne daj da ti odleti poklopac Da ti otpadne dno Pevaj mala kutijo
POSLEDNJA VEST O MALOJ KUTIJI
Mala kutija u kojoj je ceo svet Zaljubila se u sebe I začela je u sebi Još jednu malu kutiju Mala kutija male kutije Zaljubila se i ona u sebe I začela je u sebi Još jednu malu kutiju I tako je to u beskraj išlo Ceo svet iz male kutije Trebalo bi da bude U poslednjoj kutiji male kutije Ni jedna od malih kutija U maloj kutiji zaljubljenoj u sebe Nije poslednja Nađite sada svet ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Vasko Popa 30/4/2010, 12:41 am | |
| Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena Gledam te Ti me ne vidiš Izmedu nas je slepo sunce Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut Zoveš me Ja te ne čujem Izmedu nas je gluhi vazduh Po izlozima Usne moje traže Tvoj osmeh Na raskrsnici Poljubac naš pregažen Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš Praznina te je zagrlila Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči Uveče se dan moj mrtav S mrtvim tvojim danom sastane Samo u snu Istim predelom hodamo ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/5/2010, 1:36 am | |
| U ovoj noći bez jutra Ko je ta svetiljka sa ugla
Pogledom me tvojim obavija I prati do našeg oslepelog stana I svetli na pustim nasipima vena
I ko je ta ptica Na napuklom nebu moga srca Jednina ptica
Glasom me tvojim k sebi zove Jer ne ume bela Na zemlju da sleti
(opsednuta vedrina) ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 12/5/2010, 3:03 pm | |
| Zavodnika
Jedan miluje nogu stolice Sve dok se stolica ne pokrene I da mu nogom slatki znak
Drugi ljubi ključaonicu Ljubi je kako je samo ljubi Sve dok mu ključaonica poljubac ne uzvrati
Treći stoji po strani Bulji u onu dvojicu I vrti glavom vrti
Sve dok mu glava ne otpadne
(igre) ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/5/2010, 2:08 am | |
| VUČJA ZEMLJA
1.
Ne vidim oče zemlju našu sunčanu Vuk je urlikom svojim crnim Do neba obavija
Iz korena je samog Čini mi se kida Zajedno sa njenim zlatnim I svojim pomodrelim srcem
Predoseća preranu smrt Svoju ili njenu Ili smrt troglavog sunca nad njom
Strahuje li za sebe oče Ili za nju sunčanu.
2.
Vidim sine zemlju našu zaspalu Vuk joj obraze liže
Ognjenim je ozaruje jezikom I ona se u snu smeši Kao da gori na lomači
Sivom je zaklanja senkom I ona su snu stari Kao da tone pod pepelom
Priprema li se sine Da je proguta zaspalu Ili samo proverava Je li živa ili mrtva.
3.
Ne vidim oče zamlju našu lepoticu Vuk na njoj kleči
Jednom šapom je miluje Ili polako davi Drugom do krvi para Nisko nebo nad sobom
Dlaka mu na leđima ima sjaj Trave od ljubavi Ili trave od omraze Kao na dan njegovog rođenja
Sladi li vuk unapred oče Put njenu gorku Ili se samo moli njenoj lepoti.
4.
Vidim sine zemlju našu raspetu Između četiri ocila Na kojima vuk zube oštri
Vuk se nad nju nadnosi I ogleda ljutito U zelenim njenim očima
Iskre sa ocila Stvaraju mu zlatokrug za zlatokrugom Oštri li vuk zube za nju raspetu Ili za one koje su je raspeli.
5.
Vidim oče vuka Sa rogovima mladog meseca na glavi Zemlju našu devičansku Na rogovima nosi
Nosi je i ona se ne brani Kao da je mrtva Ili smrtno zaljubljena
Nijednim je zemaljskim putem ne nosi
Nosi je nekuda uvis U nebesku valjda svoju jazbinu Koju smera za nju I za sebe da iskopa
Otima li je od nas oče Ili je naprotiv spasava.
6.
Kroz vučja rebra sine Zemlju našu zavetnu vidim Oblik uskršnjeg ima jajeta
Vučje obasjava je srce Usred rujnoga mora
Ili je već davno progutana Pa nije više ni živa ni mrtva Ili je tek sada spremna Za drugo rođenje
Od vučje to zavisi gladi I od naše zvezde vodilje Ni od čega drugog sine. (1968) ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 17/5/2010, 12:41 am | |
| Sirota odsutnost Oca pravog nisi imala Majka ti nije bila kod kuće Kada si u sebi svet ugledala Rodila si se s greškom Imaš stas napuštene provalije I sva na odsutnost mirišeš Rodila si sebe sama. Vrtiš se u plamenim traljama Razbijaš sebi glavu za glavom Skačeš sebi iz usta u usta I staru grešku podmlađuješ Sagni se gola ako možeš Do moga poslednjeg slova I pođi njegovim tragom Sve mi se čini sirotice Da u neku prisutnost vodi (nebeski prsten) ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 22/5/2010, 8:45 pm | |
| ПУСТОЛОВИНА БЕЛУТКА
Досадио му је круг Савршени круг око њега Застао је
Тежак му је терет Сопствени терет у њему Испустио га
Тврд му је камен Камен од кога је саздан Напустио га
Тесно му је у себи У рођеном телу Изишао је
Сакрио се од себе Сакрио у своју сенку
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 24/5/2010, 2:49 pm | |
| Ljubav belutka
Zagledao se u lepu U oblu plavooku U lakomislenu beskrajnost
U beonjaču se njenu Sav prometnuo
Jedino ga ona razume Zagrljaj njen jedini ima Oblik njegove želje Mutave i bezdane
Senke je njene sve U sebi zarobio
Slepo je zaljubljen i nikakve druge lepote Osim one koju voli I koja će mu doći glave Ne vidi ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:46 pm | |
| Vucja so
Dok ne zaledi lavež I zarđaju psovke i crknu baklje Sveopšte hajke
I dok se svi ne skljokaju Praznih ruku u sebe I pregrizu jezik od muke
I silnici psoglavci s nožem za uvo I hajkači sa polnim udom na ramenu I lovački zmajevi vukožderi
Četvoronoške puzim pred tobom I urlam u tvoju slavu Kao u velika Zelena tvoja vremena
I molim te stari moj hromi bože Vrati se u svoju jazbinu ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:48 pm | |
| Kuca nasred druma
“spomenik kiseoniku”
Rujni neki vetar me naneo
U ovu širokogrudu zemlju
Iz čijeg srca je izraslo
Zelenooko drvo života
Diše i tako napaja
Jednu malokrvnu zvezdu
Prestrašili me spomenici lutkanima
Opremljenim hladnim i vatrenim
I drugim nevidljivim oružjem
Nigde me nije obradovao
Spomenik kiseoniku
Naoružanom lišćem
I cvećem i plodovima
I drugim zrelim istinama ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:48 pm | |
| Poreklo ljubavi
Čekam sunce na klupi u parku Preko puta od moga stana
Pratim hod oblaka na nebu I zagrljenih parova Na stazi između borova
Čitač novina s drugog kraja klupe Prati hod mojih pogleda
Ljubav nije oduvek postojala Nju je znate izmislila sirotinja
Da bez dukata dode Do slatke ženske brave I pravog muškog ključa ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:49 pm | |
| Predeli
“U osmehu” U uglu usana Pojavio se zlatan zrak Talasi sanjare U šipražju plamenova
Plavooke daljine
Savile se u klupče
Podne mirno sazreva
U samom srcu ponoći
Gromovi pitomi zuje
Na vlatima tišine
(1951) ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:54 pm | |
| Igre
“Pre igre” Zažmuri se na jedno oko Zaviri se u sebe u svaki ugao Pogleda se da nema eksera da nema lopova Da nema kukavičjih jajaZažmuri se na drugo oko
Čučne se pa se skoči Skoči se visoko visoko visoko Do navrh samog sebe
Odatle se padne svom težinom Danima se pada duboko duboko duboko Na dno svoga ponora
Ko se ne razbije u paramparčad ko ostane čitav i čitav ustane Taj igra
Zbirka izdata 1956. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:55 pm | |
| Oca pravoga nisi imala
Majka ti nije bila kod kuce Kada si u sebi svet ugledala Rodila si se greškom
Imaš stas napuštene provalije I sva na odsutnost mirišeš Rodila si sebe sama
Vrtiš se u plamenim traljama Razbijaš sebi glavu za glavom Skaceš sebi iz usta u usta I staru grešku podmlađuješ
Sagni se gola ako možeš
Do moga poslednjega slova I pođi njegovim tragom
Sve mi se čini sirotice Da u neku prisutnost vodi ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 28/5/2010, 10:56 pm | |
| “kalenić”
Otkuda moje oči Na licu tvome Anđele brate
Boje sviću Na ivici zaborava
Tuđe senke ne daju Munju tvoga mača U korice da vratim
Boje zru Na lakoj grani vremena
Otuda tvoj inat lepi U uglu usana mojih Anđele brate
Boje gore Mladošću u mojoj krvi ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 24/6/2010, 12:38 am | |
| Zemaljsko sazvežđe
Pred osvetljenom prodavnicom U Guduričkoj ulici u Vršcu Tri stara radnika ispijaju Večernje svoje pivo iz flaše.
Limeni zapušači su stvorili Sazvežđe na traci zemlje Između pločnika i kolovoza
Svetluca ono u polumraku I čeka svog zvezdoznanca
Pošo sam da kupim cigarete Tražim i flašu piva Da nađem mesto u svojoj zvezdi. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 26/6/2010, 5:42 pm | |
| Pustolovina belutka
Dosadio mu je krug Savršeni krug oko njega Zastao je
Težak mu je teret Sopstveni teret u njemu Ispustio ga...
Tvrd mu je kamen Kamen od koga je sazdan Napustio ga
Tesno mu je u sebi U rođenom telu Izašao je
Sakrio se od sebe Sakrio se u svoju senku
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 29/6/2010, 3:25 pm | |
| U ovoj noći bez jutra Ko je ta svetiljka sa ugla Pogledom me tvojim obavija I prati do našeg oslepljenog stana I svetli na pustim nasipima vena I ko je ta ptica Na napuklom nebu moga srca Jedina ptica Glasom me tvojim k sebi zove Jer ne ume bela Na zemlju da sleti ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 29/6/2010, 3:26 pm | |
| Među dlanovima Grejao sam ulicu Kojom si se vratila Glas ti je po krovovima Zaboravio belinu CČasovi na kojima sam samovao Dižu se pred tobom Sa snežnih stolica
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 29/6/2010, 3:27 pm | |
| Sa tela sumrak svlačim Dan mi je našao lice Vetar kosu razveselio Pogled mi začuden lista Senka iz sunca niče Svet na pragu srca stoji Opet obroncima plavim U glas ti bistri silazim Po našu čarobnu lapmu. (1943-1951)
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 11/7/2010, 4:15 pm | |
| Ruše se stubovi koji nebo drže klupa sa nama polako u prazno propada, zar da dovek čamimo u kamenom ćutanju kroz oči, kroz čelo reči će nam proklijati, razbežali se dani Zar da dovek čekamo sunce da nam se kroz rebra zažuti, slušamo kako nam srca u grlu mrtvih stubova lupaju, istrčali smo iz grudi
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/7/2010, 10:49 pm | |
| Daleko u nama
8
Očiju tvojih da nije Ne bi bilo neba U malom našem stanu Smeha tvoga da nema Zidovi ne bi nikad Iz očiju nestajali Slavuja tvojih da nije Vrbe ne bi nikad Nežne preko praga prešle Ruku tvojih da nije Sunce ne bi nikad U snu našem prenoćilo
9
Pahuljica si snežna Tišinu oko mene što raspeva Grana si mi rascvetana Osmeh na usnama što mi zapali Oluja si letnja Krila što mi da I polomi Dunja si zrela U srce sto mi padne Duboko
10
Ulice tvojih pogleda Nemaju kraja Laste iz tvojih zenica Na jug se sele Sa jasika u grudima tvojim Lišće ne opada Na nebu tvojih reči Sunce ne zalazi
11
Koraci tvoji sa pločnikom Razgovaraju Koraci tvoji pevaju U mome telu Bosi koraci tvoji vesele Stidljivu rosu I duboke ostavljaju tragove U snegu moga sna
12
Prisutna si U žiži moje samoce Sa dve ruke Kako bih svet zagrlio Prisutna si U prozoru moje suze U dva oka Kako bih svet udomio Prisutna si U svakoj mojoj pesmi U jednom snu Kako bih svet obogatio
13
Sijalicu dobru pališ U tuzi mojoj smeđoj Livadu mi prostireš Na grudima svojim Golubove okupljaš U radosti mojoj Bele Cigaretu mojih briga U srcu svome gasiš U grozdu tamjanike Na moje usne čekaš ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/7/2010, 10:50 pm | |
| Ružokradice
Neko bude ružino drvo Neki budu vetrove kćeri Neki ružokradice Ružokradice se privuku Ružinom drvetu Jedan od njih ukrade ružu U srce je svoje sakrije Vetrove se kćeri pojave Ugledaju obranu lepotu I pojure ružokradice Otvaraju im grudi Jednom po jednom U nekoga nađu srce U nekoga bogami ne Otvaraju im otvaraju grudi Sve dok u jednog srce ne otkriju I u srcu ukradenu ružu ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/7/2010, 10:50 pm | |
| Vrati mi moje krpice
Padni mi samo na pamet Misli moje obraz da ti izgrebu Iziđi samo preda me Oči da mi zalaju na tebe Samo otvori usta Ćutanje moje da ti vilice razbije Seti me samo na sebe Sećanje moje da ti zemlju pod stopalima raskopa Dotle je među nama došlo
1
Vrati mi moje krpice Moje krpice od čistoga sna Od svilenog osmeha od prugaste slutnje Od moga čipkastoga tkiva Moje krpice od tačkaste nade Od žežene želje od šarenih pogleda Od kože s moga lica Vrati mi moje krpice Vrati kad ti lepo kažem
2
Slušaj ti čudo Skini tu maramu belu Znamo se S tobom se od malih nogu Iz istog čanka srkalo U istoj postelji spavalo S tobom zlooki nožu Po krivom svetu hodalo S tobom gujo pod košuljom Čuješ ti pretvorniče Skini tu maramu belu šta da se lažemo
3
Neću te uprtiti na krkače Neću te odneti kud mi kažeš Neću ni zlatom potkovan Ni u kola vetra na tri točka upregnut Ni duginom uzdom zauzdan Nemoj da me kupuješ Neću ni s nogama u džepu Ni udenut u iglu ni vezan u čvor Ni sveden na običan prut Nemoj da me plašiš Neću ni pečen ni prepečen Ni presan posoljen Neću ni u snu Nemoj da se zavaravaš Ništa ne pali neću
4
Napolje iz moga zazidanog beskraja Iz zvezdanog kola oko moga srca Iz moga zalogaja sunca Napolje iz smešnog mora moje krvi Iz moje plime iz moje oseke Napolje iz mog ćutanja na suvom Napolje rekao sam napolje Napolje iz moje žive provalije Iz golog očinskog stabla u meni Napolje dokle ću vikati napolje Napolje iz moje glave što se rasprskava Napolje samo napolje
5
Tebi dođu lutke A ja ih u krvi svojoj kupam U krpice svoje kože odevam Ljuljaške im od svoje kose pravim Kolica od svojih pršljenova Krilatice od svojih obrva Stvaram im leptire od svojih osmeha I divljač od svojih zuba Da love da vreme ubijaju Kakva mi je pa to igra
6
Koren ti i krv i krunu I sve u životu Žedne ti slike u mozgu I žar okca na vrhovima prstiju I svaku svaku stopu U tri kotla namćor vode U tri peći znamen vatre U tri jame bez imena i bez mleka Hladan ti dah do grla Do kamena pod levom sisom Do ptice britve u tom kamenu U tutu tutinu u leglo praznine U gladne makaze početka i početka U nebesku matericu znam li je ja
7
šta je s mojim krpicama Nećeš da ih vratiš neceš Spaliću ti ja obrve Nećeš mi dovek biti nevidljiva Pomešaću ti dan i noć u glavi Lupićeš ti čelom o moja vratanca Podrezaću ti raspevane nokte Da mi ne crtaš školice po mozgu Napujdaću ti magle iz kostiju Da ti popiju kukute s jezika Videćeš ti šta ću da ti radim Seme ti i sok i sjaj I tamu i tačku na kraju mog života I sve na svetu
8
I ti hoceš da se volimo Možeš da me praviš od moga pepela Od krša moga grohota Od moje preostale dosade Možeš lepotice Možeš da me uhvatiš za pramen zaborava Da mi grliš noć u praznoj košulji Da mi ljubiš odjek Pa ti ne umeš da se voliš
9
Beži čudo I tragovi nam se ujedaju Ujedaju za nama u prašini Nismo mi jedno za drugo Stamen hladan kroz tebe gledan Kroz tebe prolazim s kraja na kraj Ništa nema od igre Kud smo krpice pomešali Vrati mi ih šta ćeš s njima Uludo ti na ramenima blede Vrati mi ih u nigdinu svoju beži Beži čudo od čuda Gde su ti oči I ovamo je čudo
10
Crn ti jezik crno podne crna nada Sve ti crno samo jeza moja bela Moj ti kurjak pod grlo Oluja ti postelja Strava moje uzglavlje široko ti nepočin-polje Plameni ti zalogaji a voštani zubi Pa ti žvaći izelice Koliko ti drago žvaći Nem ti vetar nema voda nemo cveće Sve ti nemo samo škrgutanje moje glasno Moj ti jastreb na srce Manje te u majke groze
11
Izbrisao sam ti lice sa svoga lica Žderao ti senku sa svoje senke Izravnao bregove u tebi Ravnice ti u bregove pretvorio Zavadio ti godišnja doba Odbio sve strane sveta od tebe Savio svoj životni put oko tebe Svoj neprohodni svoj nemogući Pa ti sad gledaj da me sretneš
12
Dosta rečitoga smilja dosta slatkih trica Ništa neću da čujem ništa da znam Dosta dosta svega Reći ću poslednje dosta Napuniću usta zemljom Stisnuću zube Da presečem ispilobanjo Da presečem jednom za svagda Staću onakav kakav sam Bez korena bez grane bez krune Staću oslonjen na sebe Na svoje čvoruge Biću glogov kolac u tebi Jedino što u tebi mogu biti U tebi kvariigro u tebi bezveznice Ne povratila se
13
Ne šali se čudo Sakrilo si nož pod maramu Prekoračilo crtu podmetnulo nogu Pokvarilo si igru Nebo da mi se prevrne Sunce da mi glavu razbije Krpice da mi se rasture Ne šali se čudo s čudom Vrati mi moje krpice Ja ću tebi tvoje ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 15/7/2010, 11:45 pm | |
| Odlazak
Nisam vise tu S mesta se nisam pomerio Ali tu vise nisam
Neka udju Neka pregledaju neka pretraze
Vodenica u senci rebara Zrelu prazninu melje Opusci jeftinih snova U pepeljari se dime Nisam vise tu
Privezan camac njise se Na crvenim talasima Par nedozrelih reci U oblacnom grlu visi Nisam vise tu
S mesta se nisam pomerio Ali vec sam daleko Tesko da ce me stici. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 17/7/2010, 10:15 pm | |
| Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena Gledam te Ti me ne vidiš Između nas je slepo sunce Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut Zoveš me Ja te ne čujem Između nas je gluhi vazduh Po izlozima Usne moje traže Tvoj osmeh Na raskrsnici Poljubac naš pregažen Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš Praznina te je zagrlila Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči Uveče se dan moj mrtav S mrtvim tvojim danom sastane Samo u snu Istim predelom hodamo
Vasko Popa ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 20/7/2010, 1:47 am | |
| Idem... Od jedne ruke do druge..... Gde si...? Zagrlio bih te.... Grlim tvoju odsutnost... Poljubio bih ti glas... Čujem smeh daljina.... Usne mi lice rastrgle... Iz presahlih dlanova blistava mi se pojavi.... Hteo bih da te vidim, pa, oči zaklapam.... Idem.... Od jedne slepoočnice do druge.... Gde si....?
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 20/7/2010, 1:56 am | |
| Ovo su ti usne Koje vraćam Tvome vratu
Ovo mi je mesečina Koju skidam Sa ramena tvojih
Izgubili smo se U nepreglednim šumama Našega sastanka
U dlanovima mojim Zalaze i sviću Jabučice tvoje
U grlu tvome Pale se i gase Zvezde moje plahe
Pronašli smo se Na zlatnoj visoravni Daleko u nama
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 20/7/2010, 2:29 am | |
| U moru bih spavao u zenice ti ronim
Na pločniku bih cvetao u hodu ti leje crtam
Na nebu bih se budio u smehu tvom ležaj spremam
Igrao bih nevidljiv u srce ti se zatvaram
Tišini bih te oteo u pesmu te oblačim.
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 24/7/2010, 4:20 pm | |
| Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena Gledam te Ti me ne vidiš Između nas je slepo sunce Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut Zoveš me Ja te ne čujem Između nas je gluhi vazduh Po izlozima Usne moje traže Tvoj osmeh Na raskrsnici Poljubac naš pregažen Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš Praznina te je zagrlila Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči Uveče se dan moj mrtav S mrtvim tvojim danom sastane Samo u snu Istim predelom hodamo
V. Popa ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Vasko Popa 24/7/2010, 4:21 pm | |
| Neko udje bez kucanja Udje nekome na jedno uvo I izadje mu na drugo Udje korakom sibice Korakom upaljene sibice Glavu mu iznutra obigra Glavni je Neko udje bez kucanja Udje nekome na jedno uvo I ne izadje mu na drugo Pecen je
Popa ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Vasko Popa 12/9/2010, 7:38 pm | |
| PEPELA
Jedni su noći drugi zvezde
Svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noći se zatim među sobom podele Jedne budu zvezde Druge ostanu noći
Opet svaka noć zapali svoju zvezdu I igra crnu igru oko nje Sve dok joj zvezda ne izgori
Noć poslednja bude i zvezda i noć sama sebe zapali Sama oko sebe crnu igru odigra
*
Naš dan je zelena jabuka Na dvoje presečena.
Gledam te. Ti me ne vidiš. Između nas je slepo sunce.
Na stepenicama Zagrljaj naš rastrgnut.
Zoveš me Ja te ne čujem. Između nas je gluhi vazduh.
Po izlozima usne moje traže Tvoj osmeh.
Na raskrsnici Poljubac naš pregažen.
Ruku sam ti dao Ti je ne osećaš. Praznina te je zagrlila.
Po trgovima Suza tvoja traži Moje oči.
Uveče se dan moj mrtav S mrtvim danom tvojim sastane.
Samo u snu istim predelima hodamo.
V.Popa __________________ | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Vasko Popa 14/9/2010, 10:01 pm | |
| SEMENA
Neko poseje nekog Poseje ga u svojoj glavi Zemlju dobro utaba
Ceka da seme nikne
Seme mu glavu isprazni Pretvori je u misiju rupu Misevi pojedu seme
Na mestu ostanu mrtvi
U praznoj se glavi vetar nastani I koti sarene vetrice ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
Poslednji izmenio midjika dana 15/9/2010, 1:16 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Vasko Popa  | |
| |
|  | | | Vasko Popa | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|