LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Odisej Eliti | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Odisej Eliti 26/12/2009, 8:37 pm | |
| Odisej Eliti (02.11.1911 - 18.03.1996.)  Slučajni susret Krićanina Odiseja Alepudelija s poezijom francuskog nadrealiste Pola Elijara pre skoro pola veka bio je presudan za ceo život ne samo mladog Grka, budućeg pesnika i nosioca Nobelove nagrade za književnost, već i za jednu živu dinamičnu struju u grčkoj poeziji. Prevodeći Elijarove pesme na grčki jezik, mladi Odisej Alepudeli je, izgleda, smislio i svoje književno ime koje delimično reprodukuje ime tog francukog pesnika, te je u grčku poeziju ušao i ostao kao Odisej Eliti. Drugim delom svog bića, opet slučajno simbolizovanim njegovim imenom Odisej, ovaj pesnik je uronjen u milenijumsku tradiciju helenstva, tako reći odvajkada smeštenu na obale i ostrva Egejskog mora i Mediterana, predela koje je Odisej Eliti opevao lepše nego iko drugi u savremenoj grčkoj poeziji. Njegovom poetskom obožavanju prirode bilo je u grčkoj poeziji pripremljeno mesto, još davno. Zaljubljenost u prirodu, pre svega u sunce i more, univerzalna po svom osnovnom tonu, vremenom je počela da se boji intenzivnim grčkim bojama, tako da je njegova poezija danas, i bez narativnih reminiscencija na opšte poznate mitološke sadržaje i drevne helenske istorijske veličine, svojevrsna riznica svega onoga što se smatra grčkim. "Njegova poezija je čarobno ogledalo u kome vidimo "ideju" nas samih, svoju idealizovanu lepotu, onu za kojom žudimo", piše grčki kritičar Merakli. Zbog ovog elementa idealizovanog, nesvakodnevnog u njegovoj poeziji, elementa za kojim je pesnik svesno tragao kao za osnovnom vrednošću svoje poetike "lirskog iznenađenja", pesme Odiseja Elitija ne zavole se na prvi mah, ne usvoje se posle jednog čitanja ili slušanja. One se svojim neobičnim pa i negramatičkim jezičkim obrtima, neprepoznatljivim semantičkim nijansiranjem i svežinom svojih slika i neočekivanih asocijacija upijaju u čitaoca sporo i možda čak, teško.Ipak, plemeniti ukus ove otmene, iako čulne poezije, urezuje se duboko u dušu, koju snaži i hrabri kao mirisno, gusto vino sa Kipra ili Sapfinog ostrva odakle Elitijevi preci zapravo potiču. Dr Ksenija Maricki Gađanski | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Odisej Eliti 26/12/2009, 8:37 pm | |
| LEPOTICA I NEPISMENI
Često na smiraju dana, dušu joj obuzme lakoća S okolnih brda, mada joj je dan bio težak, a sutra Nepoznato.
Ipak, kada se sasvim smrkne, a ruka sveštenika Se javi iznad bašte mrtvih, Ona
Sama, Uspavana, s nekoliko mezimaca noći - dahom Ruzmarina i dimom iz dimnjaka s mirisom Toplog pepela - bdi na pragu mora
Drukčije lepa!
Reči talasa jedva izgovorene ili tek naslućene U šumu i druge koje liče na reči mrtvih, Uplašene među čempresima, kao šudni znaci Zodijaka, osvetlele su njenu privlačnu glavu Kružeći oko nje. A neka
Neverovatna jasnoća dopustila je da se, jako Duboko u njoj, pojavi pravi predeo,
Gde su se, kraj reke, s Anđelom borili crni ljudi, Pokazujući kako se rađa lepota
Ili ono što mi, drukčije, zovemo suza.
I dok je trajala, osetio si, misao je preplavila Lice, ozareno, sa gorčinom u očima i ogromnih, Kao u drvene hijerodule, jagodica Razapetih između krajnjih tačaka Velikog psa i Device.
"Daleko od kužnosti grada sanjao sam kraj nje Pustinju gde suza ne bi imala smisla i gde bi Jedina svetlost bila od vatre koja proždire sve Što imam.
Rame uz rame, nas dvoje podneli bismo teret Budućnosti, zaklevči se na potpuno ćutanje i na Podelu vlasti sa zvezdama,
Kao da nisam znao, ja nepismeni, da se upravo Tamo, u potpunom ćutanju, čuju najstrašniji Zvuci
I da je samoća, otkako je postala nepodnošljiva za Muško srce, rasula i posejala zvezde!"
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 10/1/2010, 10:40 pm | |
| ELENI
Prva kap kiše ubila je leto Natopile se reči koje su rađale svetlost zvezda Sve one reči kojima si Ti bila jedini cilj! Gde sada da raširimo ruke kad vreme ne računa više na nas Gde sada da spustimo oči kad su daleki horizonti potonuli u Oblake Sada kad su se tvoji kapci sklopili nad našim predelima A mi smo – kao da nas je prožela magla – Sami samcati okruženi tvojim mrtvim slikama.
Sa čelom na prozorskom staklu bdimo nad novim bolom Smrt nas ne može savladati dok ti postojiš Dok na nekom drugom mestu vetar može da te celu drži u životu Može da te odene izbliza kao naša nada izdaleka Dok na nekom drugom mestu postoji Sasvim zeleno polje iza tvog osmeha sve do sunca Koje mu u poverenju kazuje da ćemo se ponovo sresti Ne nećemo se suočiti sa smrću Nego sa ovom sitnom kapi jesenje kiše S nekim mutnim osećanjem S mirisom vlažne zemlje u našim dušama koje se stalno udaljavaju
A ako tvoja ruka nije u našoj ruci I ako nema naše krvi u venama tvojih snova Ni svetlosti na neoskrnavljenom nebu Ni nevidljive muzike u nama o! tužna Prolaznice kroza sve ono što nas još uvek drži na svetu Onda je to vlažni vetar čas jeseni rastanak Gorko naslanjanje lakta na sećanje Koje se javlja kada noć hoće da nas rastavi sa svetlošću Iza četvrtastog prozora koji gleda na tugu Koji ne vidi ništa Jer je već postala nevidljiva muzika plamen na ognjištu Jer je već postala Pesma stih uz drugi stih sazvučje kiše suza i reči Reči ne kao druge već onih kojima si samo Ti bila jedini cilj!
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 15/2/2010, 8:22 pm | |
| PASIJE
2.
Jezik mi dadoše grčki; Sirotinjsku kolibu na Homerovim obalama. .......... Jedina mi briga moj jezik na Homerovim obalama. Tamo deverike i grgeči .......... Vetrom bičevani glagoli Zelene struje sred plavih .......... Sve sam video da mi se penju u utrobi Sunđeri, meduze .......... S prvim rečima Sirena Ružičaste školjke s prvim crnim drhtajem. .......... Jedna mi briga moj jezik s prvim crnim drhtajem. Tamo narovi, dunje .......... Garavi bogovi, ujaci i bratići Prazneći ulje u ogromne ćupove; .......... I dah ove iz gudura mirišući Vrba i mastika .......... Metlica i đumbir S prvim pištanjem štiglica .......... Slatke psalmodije sa prvim Slava Ti. Jedina mi briga moj jezik sa prvim Slava Ti! .......... Tamo lovor i palmine grane Kadionica i tamjan .......... Mačeve blagosiljajući i kremenjače. Na tlu prekrivenom maramama vinograda .......... Mirisa roštilja, kucanje uskršnjih jaja I Hristos Vaskrese .......... Sa prvim hicima Grka. Tajne ljubavi s prvim rečima Himne. .......... Jedina mi briga moj jezik, s prvim rečima Himne.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 12/3/2010, 10:53 pm | |
| PASIJE
7.
Dolazili su Probučeni kao "prijatelji" Bezbroj puta moji neprijatelji Gazeći po prastaroj zemlji. Ali se tle nikad nije spojilo s njihovom petom. Dovodili su Mudraca, Osnivača i Geometra, Donosili Biblije sa slovima i brojevima, Svu Pokornost i Moć Da zagospodare prastarom svetošću. Ali se svetlost nikad nije spojila s njihovim Krovom. Čak se ni pčela nije prevarila da započne svoju Zlatnu igru; Čak ni zefir da nadme bele kecelje. Podizali su i osnivali Po vrhovima, po dolinama i lukama Moćne tvrđave i palate Drvene lađe i brodove, Za zakone koji su određivali korisno i dobro, Primenili su prastaru meru. Ali se mera nikada nije spojila s njihovom mišlju Ni najmanji trag božji nije im u duši ostavio Beleg; Čak ni jedan vilinski pogled nije im posegnuo za Govorom. Stizali su Preobučeni kao "prijatelji" Bezbroj puta moji neprijatelji Donoseći prastare darove. A svi su njihovi darovi Bili samo oganj i mač. Rukama pruženim s očekivanjem dali su Samo oružje, oganj i mač. ....... Samo oružje, oganj i mač.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 23/5/2010, 12:10 am | |
| LAKONSKI
Bol zbog smrti zapalio me je takvom vatrom Da se moj bljesak vratio suncu.
Ono me sada šalje u savršeni poredak kamena I etra.
Na kraju, taj koga sam tražio, sam ja.
O, laneno leto, trezvena jeseni,
Najmanja zimo,
Život plaća obol maslinovim listom
I u noći bezumnih sa malim zrikavcem uspostavlja Opet zakonitost Neočekivanog.
- šest i jedno kajanje za nebo | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 31/5/2010, 9:10 pm | |
| DOBA PLAVOG SEĆANJA
Maslinjaci i vinogradi daleko sve do mora Crvene ribarske barke još dalje sve do sećanja Zlatne ljušture avgusta i popodne u snu S algama ili školjkama. I onaj brodić Nov, zelen, koji u mirnom zagrljaju voda još uvek čita D a ć e b o g
Prošle su godine lišće ili šljunak Sećam se dečaka, mornara koji su na odlasku Bojili jedra bojom svoga srca Pevajući o četiri strane sveta Sa severcem naslikanim na grudima.
Šta sam tražio kad si došla u bojama sunca na istoku Sa dobom mora u očima I sa zdravljem sunca u telu - šta sam tražio Duboko u morskim pećinama u prostranim snovima Gde je svoja osećanja zapenušao vetar Plav i nepoznat, urezujući mi na grudi svoje morsko znamenje S peskom među prstima zatvarao sam šaku S peskom u očima stezao sam šaku Javio se jak bol - Sećam se bio je april kada sam prvi put osetio tvoju ljudsku težinu Tvoje ljudsko telo greh i glinu A toga prvog našeg dana na zemlji Slavili su praznik amarila - ali bolelo te sećam se Ujed na usnamabio je dubok I dubok trag nokta na koži tamo gde se vreme urezuje Tada sam te ostavio.
A šumni vetar poneo je uvis bele kuće Bela sveže umivena osećanja Na nebo osvetljeno osmehom.
Odsad ću imati kraj sebe krčag besmrtne vode Imaću oblik slobode vrtoglavog vetra I one tvoje ruke tirane Ljubavi I onu tvoju školjku s odjekom Egejskog mora. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 10/7/2010, 5:05 pm | |
| MALO ZELENO MORE
Malo zeleno trinaestogodišnje more Hteo bih da te usvojim Da te pošaljem u Joniju na škole Da naučiš mandarinu i pelen Malo zeleno trinaestogodišnje more Da u maloj kuli svetionika tačno u podne Okreneš sunce i slušaš Kako sudbina nestaje i kako se S brda na brdo još uvek Dogovaraju naši daleki rođaci Koji vazduh drže kao kipove Malo zeleno trinaestogodišnje more S belim okovratnikom i trakom u kosi Da uđeš kroz prozor u Smirnu I da mi prepišeš odbleske s tavanice Od Gospodi pomiluje i Slava tebje Pa da se uz blagi severni i blagi istočni vetar Talas po talas ovamo vratiš Malo zeleno trinaestogodišnje more Da s tobom spavam nevenčano I da duboko u tvom zagrljaju nađem Razbijeno kamenje reči bogova Razbijeno kamenje Heraklitove odlomke.
- Drvo svetlosti i četrnaesta lepota | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 12/7/2010, 7:04 pm | |
| DOGODILO SE U AVGUSTU
Pravio sam krugove po nebu i vikao
Uz opasnost da zgrabim malo sreće
Podigao sam kamen i nanišanio daleko
Upozorena od sunca Sudbina se
Pretvarala da ne vidi ništa
A ptica devojčice je kljucnula mrvicu mora i
Vaznela se.
- Drvo svetlosti i četrnaesta lepota | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 10/10/2010, 8:27 pm | |
| Marija Nefeli govori:
REČ O LEPOTI
Bojte se ako želite da vam se razbudi nagon za Lepim; ili ako ne, onda ćete, zato što živimo u doba fotografije, učiniti to nepomičnim: sve to što kraj nas neprestano deluje neverovatnim gestovima: Nepojmljivo! a) dve lepe ženske ruke (ili i muške) koje su upoznale divlje golubove b) jedna žica čije su jedine uspomene električna struja i nepodozrive ptice v) jedan krik za koji se može smatrati da je večito savremen g) besmislena pojava otvorenog mora.
Shvatićete naravno na šta mislim.
Mi smo negativ sna zato se pojavljujemo crni i beli a propast nam donosi i najmanja mera stvarnosti, Ipak Das reine Gospođe i Gospodo kann sich nur darstellen im Unreinen und versuchst du has Edle zu geben ohne Gemeines so wird es als das Allerunnaturlichste kaže Onaj koji se usudio da prođe Gornjim Putevima.
A mora da je nešto znao. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 30/10/2010, 5:38 pm | |
| GODIŠNJICA
... even the weariest river winds somewhere safe to sea!
Doveo sam svoj život dovde Do ovog belega samo rvanje Stalno kraj mora Mladost na stenju Prsa u prsa s vetrom Kuda odlazi čovek Koji je samo čovek i ništa drugo Koji računa rosom svoje zelene Čaše, vizije svog sluha Vodama, krilima svoje griže savesti O, život Dečaka koji postaje muškarac Stalno kraj mora dok ga sunce Uči da diše tamo gde nestaje Senka galeba.
Doveo sam svoj život dovde Beli račun crni zbir Malo drveća i malo Mokrog šljunka Laki prsti da pomiluju čelo Čije čelo Cele su noći jecala čekanja i ne postoji više Niko ne može Da se čuje slobodan korak Da se opazi osvežen glas Krme brodova zapljuskivaće vodom dokove ispisujući Još plavlje ime na svom horizontu Malo godina malo talasa Nežno veslanje U sidrišta oko ljubavi.
Doveo sam svoj život dovde Gorku brazdu na pesku koja će nestati - Onaj ko je video dva oka kako dodiruju njegovu tišinu I spojio njihov sjaj zatvarajući hiljadu svetova Neka podseti na svoju krv druga sunca Bliže svetlosti Postoji osmeh koji plaća za vatru - Ali ovde u ovom predelu koji u neznanju nestaje U otvoreno i nemilosrdno more Uspeh gubi lišće Kovitlaci krila I trenutaka vezanih za tle Tvrdo tle pod nestrpljivim Tabanima, tle za vrtoglavicu Ugašen vulkan.
Doveo sam svoj život dovde Kamen posvećen vlažnom elementu Dalje od ostrva Dublje od talasa U susedstvu sa sidrima - Kada prođu brodovi razbijajući žestoko Novu prepreku i kad je pobede I kada sa svim svojim delfinima zablista nada Sunčani dobitak u ljudskom srcu - Mreže sumnje izvlače Neki oblik od soli Izvajan s mukom Ravnodušan i beo Koji skreće ka moru šupljine svojih očiju Podupirući beskraj. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 27/11/2010, 5:18 pm | |
| KAP VODE
Gore mi usne a sija tuga kap bistre vode nad ponorom tamnim punim trave; samo duša osvetljena kao stara crkva pokazuje da ćemo umreti na proleće...
Ding-dong bela rado: umoran sam da se nadam ding-dong cvete sleza: teško mi je da se brinem ding-dong: takav oduvek čovek a da ja to ne znam!
One tragove u suvom lišću riče goveče Vremena
treba mi ceo život da prokrstarim pelastičke zidove dok se ne pojavi crno more a nad njim se kao bengalske vatre ne zapale moje tri zvezde! ne zapale Sve to jedna kap lepote koja drhti na trepavicama; čista tuga kao Atos koji visi s neba beskrajno vidljiv gde se sve dešava i prolazi Heron pada ničice i diže se još moćniji opet se stropošta iznuren tone u ponor.
A kap sama silna nad ponorom.
U SELU MOGA JEZIKA TUGA SE ZOVE SJAJ. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 13/7/2011, 10:43 pm | |
| HIMNA U DVE DIMENZIJE
Sada te volim u dve dimenzije kao etrursku figuru kao Kleov znak koji je nekada bio riba ti napreduješ dodekafonski razdražujuća munjevita lepa s talasom Karipskog mora u naborima haljine s teškim plavim perlama s atinske buvlje pijace oko vrata.
Lice vodeni lik koji je stigao kao svetlost zvezde iščezle pre mnogo vekova.
Tada čujem vodu i shvatam te. neka i nemaš pojma (nikad Signalista ne zna svoju misiju) ja iza bledila šminke pratim nepregledni put koji sam prošao da bih ti ovako govorio
Voie lactée ô soeur lumineuse
Jedinu sudbinu koju nisam želeo bože moj - nju sam upravo natovario na leđa.
U LOŠOJ PODELI UVEK JE BOG NA GUBITKU. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Odisej Eliti 7/7/2014, 9:18 pm | |
| ZVANIČNA IZJAVA Dobro obratite pažnju na fragment- arnost moga svakodnevnog života i na njegovu prividnu nedoslednost. S kakvom se namerom i s kakvim se krajnjim ciljem trudi da razvije i da stekne dublje značenje. Hteo bi da obeshrabri istraživanje naučnika verujem, u prilog autentičnosti ljudske vizije. U vezi s tim en las purpureas horas ne prihvatam nikavo povlačenje. Ne mogu sebe da zamislim drukčije nego kao antinarativnu sintezu bez istorijske savesti bez produbljivanja psihološkog tipa jer bi od toga moj svakodnevni život postao dosadan kao roman mrtvorođen kao film u bioskopu negativan kao humoristička anegdota nezanimljiv kao umetnička slika iz doba renesanse štetan kao politička akcija i uopšte ropski i potčinjen prirodnom poretku sveta i onim - takozvanim - čovekoljubivim osećanjima. ZAKONODAVSTVO SASVIM NEPOTREBNO VLASTIMA BILO BI ISTINSKO SPASENJE. | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Odisej Eliti  | |
| |
|  | | | Odisej Eliti | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|