LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Umetnost Baroka

Ići dole 
AutorPoruka
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:17 pm

Бароk

Од почетка седамнаестог века у Европи афирмишу велике националне монархије. Зачетнице модерних држава способне да освоје свет, Италија је била расцепкана и политички слаба, али је Рим и даље био центар уметности. Црква је присиљена да се супростави ударима реформатора, била је принуђена да се мења, а промене у уметности довеле су до рађања новог стила барока, термин са значењем:бизаран, чудан.

Бежећи од затворених облика и класицизма претходне епохе, архитекте и вајари су тражили нове димензије израза и стварали раскошна дела, препуна сценских иновација и покрета. У потрагама за новим ефектима у третману боје и простора, сликари су и даље интерпретирали религиозне садржаје, али новине су уносили и у пејзаж, портрет, као и у интерпретацију природе. Италијанска сликарска школа касније је у страним уметницима добила своје велике интерпретаторе и велике иноваторе.

У осамнаестом веку барок се проширио преко Алпа где досеже свој невероватни домет у виду рококоа. Захваљујући раскошној уметности европских дворова и папског Рима тако је рођена грађанска уметност, више окренута реалности свакодневног живота, која је у Венецији и Фландрији добила прве центре свог развоја.

Барок је културно уметнички правац, који је владао у Европи између 1600. и 1750. године, настао је у Италији одакле се раширио по целој Европи и њеним колонијама.


Порекло назива


Настанак израза „барок“ тумачи се двојако. По једнима, он потиче од назива за неправилан драги камен који су од шеснаестог века користили јувелири у Португалији, док по другима овај назив је настао од имена четвртог облика друге фигуре схоластичког силогизма („свако П је М; неко С није М, дакле неко С није П“ — „сви лудаци су тврдоглави; неки људи нису тврдоглави, дакле, неки људи нису лудаци“).

Још око 1570. године у италијанском језику по аналогији са наведеним формално-логичким значењем појављује се израз „барокни судови“ у смислу нетачни, бесмислени судови. У седамнаестом и осамнаестом веку користи се у многим језицима као ознака за лош укус, неправилну уметност и сл. У историју уметности уводи га Јакоб Буркхарт (Цивилизација ренесансе у Италији, 1860) као ознаку за декаденцију високе ренесансе у развијеној архитектури противреформације у Италији, Немачкој и Шпанији. На поље књижевности преноси се готово случајно: италијански писац Ђозуе Кардучи објављује те исте 1860. есеј с насловом Барок писаца из 17. века (Barocco dei secentisti), а у наредним деценијама срећемо га слично употребљеног у Шпанији, затим код Ничеа, који пише да се „барокни стил појављује увек када велика уметност почиње да опада“. Од њега почиње и касније готово инсистентно везивање одлика барока за неке периоде античке уметности, па и књижевности (нарочито често у „сребрном добу“ латинске књижевности).

Суштински прелом у коришћењу овог термина представља појава књиге Хајнриха Велфлина Ренесанса и барок 1888. године: у њој је он не само аналитички приказао развој овог стила у Риму, већ размотрио и могућности примене овог термина у историји књижевности и музике. Након овог Велфлиновог позитивног вредновања барокне уметности уследио је низ студија из историје ликовних уметности, нарочито у Немачкој, али је његов покушај да термин пренесе и на књижевност остао неопажен. Права поплава студија у којима се тумаче барокне појаве појавила се пошто је Велфлин 1915. објавио Принципе историје уметности, у којима смену ренесансног и барокног принципа тумачи као темељни принцип развоја уметности. После Првог светског рата у Немачкој се појављује низ студија о бароку у немачкој литератури у 17. веку, антологије поезије из тога доба и сл. То није случајно: сличности тога тренутка са оним у 17. веку, после Тридесетогодишњег рата, као и оновремене експресионистичке поезије с барокном довели су до разумевања барока заснованом на истина анисторичном паралелизму, али и на наглој појави могућности прихватања уметности раније презиране због њених конвенција, због њених тобоже неукусних метафора, алегорија, морбидних или сензуалних тема. У другој и трећој деценији 20. века термин барок врло је широко прихваћен у студијама књижевности, нарочито у делима Италијана Марија Праца и, посебно, великог естетичара Бенедета Крочеа. У српској и хрватској историји књижевности шира употреба овог термина појављује се тек после Другог светског рата, пошто га је још 1908. употребљавао Драгутин Прохаска, у студијама Андрије Анђала и, много шире, у радовима о дубровачкој књижевности 17. века Драгољуба Павловића.


Izvor: Wikipedia

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:17 pm

Настанак барока

Основне карактеристике барока се већ налазе у ренесансној уметности Европе јер је он проширење и завршетак овог уметничког покрета и схватања и њених тенденција. У одређеном смислу он је негација ренесансе јер у себи садржи компоненту која произлази из средњовековног хришћанства. Ова компонента се нарочито показала после Тридентског концила у коме се решавао проблем реформације. Ренесанса је почела да се исцрпљује и око 1520. године настаје маниризам који је био гротекан и бавио се оптичким илузијама. Настанком барока овај став је превазиђен и пренебрегнут. Формулисане су јасне и разумљиве мисли и програм на препород хришћанства и због тога се често говори о католичкој реформацији. Јасно формулисани циљеви су створили релативно концизан језик који је назван барок. Најзначајнији представник уметничког правца од ренесансе прелаза ка маниризму и бароку је неоспорно Микеланђело Буонароти.

Распрострањеност и главне карактеристике

Током 17. и 18. века се барок раширио у Европи. Проникао је у све токове живота (архитектура, сликарство, литература, позориште, музика). Био је то последњи универзални стил Европе који је настао у Италији и проширио се тако да следи Немачка, Аустрија, Француска, Холандија. Јавља се сатирање појединих граница између уметности са циљем стварања јединственог учинка. Немачка историја уметности ту јако сходно користи "Гесамгунстверк" појам који се помало ружно може превести као "целосна уметност". Сликарство постаје илузионистичко. У архитектури се појављују пластични елементи и архитектура употребљава сликарство да би имитирала елементе грађевинарства (сводови, ребра, пиластери), ка повећању утисака на посматрача. Пластика се не примењује као самостално дело већ допуњава сликарство (драперије), употребљава се врло често орнаментална штукатура. Барок даје предност асиметрији, заобљењима избочинама и испупчењима као и просторним гестовима, ефектним перспективама и елеменат у бароку је и покрет. Док је ренесанса статична и употребљавала је круг, барок је динамичан и користио је елипсу или њене делове. Барок је био компонован за покрет и обилазак и стално откривање нових осовина посматрања као и рафиноване игре светлости и сенке. Док је класична композиција компоновала безконачне визуре и видике бароко је компоновао свратиште за поглед у виду смештања у визуру неке скулптуре или капелице тако да је рафиниранији и интимнији.


Izvor:Wikipedia

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:19 pm

Барокни град


Барокни град основан је на војној логици и остварен је у радијалном плану (Паришки L'Etoile = звезда), обично је осмоугаоне основе с широким авенијама (Јелисејска поља, Champs-Élysées, у Паризу = моћ богатих у кочијама). Град се шири око квадратних или кружних тргова окружених вишеспратницама с неуредним зачељима.

Тргови су главни елемент барокног урбанизма, углавном су затворени, елиптичних основа, динамизираног простора, организовани помоћу вертикалних доминанти (ступови, обелиск, фонтане – Бернинијева Piazza Navona, Rim). Најпознатији је свакако Трг св. Петра Бернинија, из 1657. године. То је елипсасти трг са четвероструком колонадом са стране и отвореном улицом насупрот фасаде св. Петра. Са обе стране обелиска у центру трга налазе се две фонтане. Колонада ступова има двојну функцију: омеђава трг, и уједно га оставља приступачним. Постигнута је равнотежа затвореног и отвореног простора.
У барокном сликарству су карактеристичне јаке боје, снажни светлосни контрасти и илузија дубоког простора која се добија применом радикалних перспективних решења. Тематски преовлађују сакралне и митолошке композиције у којим се преплићу религиозно патетични занос и сензуалност нагих актова. Пејсажи и мртве природе постају самосталне сликарске теме, а у неким се графикама постиже савршенство ликовног израза.

У барокном сликарству су карактеристичне јаке боје, снажни светлосни контрасти и илузија дубоког простора која се добија применом радикалних перспективних решења. Тематски преовлађују сакралне и митолошке композиције у којим се преплићу религиозно патетични занос и сензуалност нагих актова. Пејсажи и мртве природе постају самосталне сликарске теме, а у неким се графикама постиже савршенство ликовног израза.____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:19 pm

Илузионизаm

Прво правило су за идеал узели сликари илузионистичких композиција на сводовима цркава. То су биле слике које су тежиле за покретом, сензуалношћу и спектакуларношћу; слике које су „отварале“ зидове, сводове и куполе и сугерисале су да се унутрашњи простор цркве или двора прелива и стапа са спољашњим просторима. Уз комбинацију одговарајуће архитектуре и сликаних скулптура и понекад је тај илузионизам био тако успешан да је код посматрача изазивао оптичку варку, као да се меша стварност и насликано.

Врхунац илузионистичког сликарства налазимо у делу Пјетра да Кортоне Величање владавине Урбана VIII. у палати Барберини у Риму. Насликана и стварна архитектура се мешају, све је узнемирено вртлогом ликова који се уздижу ка бескконачном небу. Неки ликови као да лебде унутар дворане. Да Кортонино сликарство је епска поезија покрета, геста и израза који се лако читају.
Интимност

Уметник којег зовемо првим барокним сликаром, Микеланђело Мериси де ла Каравађо, пристао је уз други принцип – скрушену побожност. Каравађо је унео крајњи реализам у сликарство - његове ликове на сликама оцртава необично светло и тама интимне сенке у које су уроњени. Своје ликове је сликао гледајући живе моделе, и то обично људе са улице, па и ликове светаца и самог Христа (што је изазвало згражање римских грађана).

Такви ликови су и на његовим првим религиозним радовима: Позивање Св. Матеја и Св. Матеј и анђео. На првој слици су ликови Матеја и пријатеља чак приказани у одећи из времена кад је слика настала, а светост лика Криста постигао је приказом светлосне траке која као да долази с неког прозора поред слике. Управо та лежерна религиозност је одговарала Против- реформаторским тежњама (као код Француза Жорж де ла Тура), али и протестантским сликарима као што је био Низоземац Рембрант. Слике су му често биле и аутобиографске (Голијат на слици Давид с Голијатовом главом). Својим сликама је унео својеврсну револуцију у сликарство која се проширила изван граница Италије, до Шпаније, Француске и наравно Фландрије и Холандије.

Izvor:Wikipedia

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:20 pm

Индивидуалност

У Бароку особито важан постаје субјективни утисак, тако се личнини стилови неких уметника разликују и управо је у томе богатство барокне уметности. То је најочитије у сликама двојице сликара који су пореклом из истог подручја и сликали су у готово исто вриеме, али потпуно различитим стилом.

Тако је велики Фламански сликар Петер Паул Рубенс сликар барокне покренутости, неумереног богатства и раскоши, јарких боја, усмерен ка спољашњим и ка често претрпаним композицијама историјских, алегоријских, митолошких или религијских тема. Последицом живописног пута, Рубенс, дете из протестантске породице, је постао ревносан католик који је сваким својим делом величао веру. Истински против- реформатор, Рубенс је свет доживљавао као позорницу и његове слике су препуне драме. Тако његово дело Подизање крста изгледа као пирамида тела која таласају и као да излазе изван слике, укључујући и посматрача у своју драму.

Док Низоземац Рембрант ван Ријн, највећи је геније низоземског сликарства, истражује унутрашње духовно богатство, вечиту људску драму, подједнако у портретима и аутопортретима, као и у библијским призорима, а његово главно изражајно средство су племените златно- смеђе боје и драматичан однос пробијања зрака свјетлости у претежно мрачан простор слике. Један од најплодоноснијих сликара свих времена сликао је небројене теме из Библије, израдио многа графичка дела, а занимљиви су и његови бројни аутопортрети по којима тачно можемо видети како се човек мења од младости до најдубље старости. Његова највећа слика Ноћна стража је једно од најуспелијих барокних дела с покретом и светлошћу које му даје никад пре виђену драму. Управо по тој тами и сензуалној светлости се увелико разликовао од свог савременика Рубенса којег је доживљавао као ривала. Пред крај живота слика најдирљивије слике, као што је Повратак разметљивог сина која је тако јака у осјећају њежне тишине да се посматрач спонтано интимно веже са групом на слици. У овој слици богатство људског разумевања кроз целокупно животно искуство сликара се претаче у јединствен израз туге и опроштаја. Можда најинтимније дело у историји уметности до тога времена.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime4/1/2010, 10:20 pm

Архитектура


Рану барокну архитектуру репрезентују три уметника у првом реду то су Ђакомо дела Порта, Вињола и Карло Мадерно. Најзначајнији архитекти су Ђовани Лорензо Бернини, Франческо Боромини и Гуарино Гуарини, а на њих се надовезују Пиетро да Кортона, Јохан Бернард Фишер вон Ерлах и Балтазар Нојман.


Архитектура барока


Архитектура барока је крајње динамизирана. Фасаге су узнемирене и богате нишама, ступовима, волутама, а препознатљиви елементи су елипса, конкавност – конвексност (удубљено, испупчено) и општа разиграност маса.

Барок- "baluka" – значи перла, све је богато и китињасто треба да се потврди моћ цркве и њен сјај. Барокне композиције су великих размера. Јавља се велики број материјала. Барок се формирао од теме која нагони човека на размишљање, и оне које су требале човека да дирну и да га нагоне на размишљање о потреби вере. Црква се свим средствима трудила да задржи свој положај који је имала. Барок је примењивао све оно што је било већ пронађено. Развијао је односе светлости и сенке и тежио да развије драматику и патетику која се потенцирала снажном гестикулацијом и динамиком покрета и за разлику од статичне и смирене ренесансе. Појављују се сложене композиције и неретко се употребљавају и несиметричне дијагоналне композиције.

Барок у профаном смислу нашао је места у дворовима и резиденцијама краљева.

Тргови су главни елемент барокног урбанизма, углавном су затворени, елиптичних основа, динамизираног простора, организовани помоћу вертикалних акцената (ступови, обелиск, фонтане – Најпознатији је свакако Трг Св. Петра. Бернинија, из 1657. године.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime9/1/2010, 8:39 pm

Jedan od predstavnika baroka je i Rembrant.Inace barok je poznat po tome da su dela asimetricna,kontrasti svetlo-tamnog,uzvisene emocije...
Prenaglasavali su gestove,izraze lica,pokret,ekspresiju,dinamicnost.
Barokne prostorije su velike,pune skulptura,ogledala,lustera,zavesa,goblena...
Teatralnost i dramatika.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime9/1/2010, 8:52 pm

Opera Garnier (Opera Garnie) konstruisana je izmedju 1861 i 1875 god. pod rukovodstvom arhitekte Sarla Garniea, koji je pobedio na konkursu raspisanom od Barona Osmana za izgradnju opere.
Pariska opera je tipican primer barokne umetnosti, sa bogato ukrasenom fasadom, jedinstvenim stepenistem , holom u italijanskom stilu i plafonom koji je oslikao Sagal.
Izgradnja pocinje 1861 god i traje 14 godina. Impozantna konstrukcija za to vreme je usporena zbog podzemnih voda.
Gradjevina je perfektan primer arhitekture XIX-tog veka koja celicnu konstrukciju skriva dekoracijom.

Umetnost Baroka Jpg_paris-opera
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime27/6/2010, 11:00 pm

Umetnost Baroka Barok

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime3/9/2010, 9:18 pm

Umetnost Baroka 600px-Aerial_photo_Dresden_re-construction_of_the_Church_of_Our_Lady_Frauenkirche_photo_2008_Wolfgang_Pehlemann_Wiesbaden_Germany_HSBD4382

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Barok   Umetnost Baroka Icon_minitime5/9/2010, 10:09 pm

Барок

Од
почетка седамнаестог века у Европи се афирмишу велике националне
монархије. Зачетнице модерних држава способне да освоје свет, Италија је
била расцепкана и политички слаба, али је Рим и даље био центар
уметности. Црква је присиљена да се супростави ударима реформатора, била
је принуђена да се мења, а промене у уметности довеле су до рађања
новог стила барока, термин са значењем: бизаран, чудан.
Бежећи од
затворених облика и класицизма претходне епохе, архитекте и вајари су
тражили нове димензије израза и стварали раскошна дела, препуна сценских
иновација и покрета. У потрагама за новим ефектима у третману боје и
простора, сликари су и даље интерпретирали религиозне садржаје, али
новине су уносили и у пејзаж, портрет, као и у интерпретацију природе.
Италијанска сликарска школа касније је у страним уметницима добила своје
велике интерпретаторе и велике иноваторе.
У осамнаестом веку барок
се проширио преко Алпа где досеже свој невероватни домет у виду рококоа.
Захваљујући раскошној уметности европских дворова и папског Рима тако
је рођена грађанска уметност, више окренута реалности свакодневног
живота, која је у Венецији и Фландрији добила прве центре свог развоја.
Барок
је културно уметнички правац, који је владао у Европи између 1600. и
1750. године, настао је у Италији одакле се раширио по целој Европи и
њеним колонијама.

Порекло назива
Настанак израза „барок“
тумачи се двојако. По једнима, он потиче од назива за неправилан драги
камен који су од шеснаестог века користили јувелири у Португалу, док по
другима овај назив је настао од имена четвртог облика друге фигуре
схоластичког силогизма („свако П је М; неко С није М, дакле неко С није
П“ — „сви лудаци су тврдоглави; неки људи нису тврдоглави, дакле, неки
људи нису лудаци“).
Још око 1570. године у италијанском језику по
аналогији са наведеним формално-логичким значењем појављује се израз
„барокни судови“ у смислу нетачни, бесмислени судови. У седамнаестом и
осамнаестом веку користи се у многим језицима као ознака за лош укус,
неправилну уметност и сл. У историју уметности уводи га Јакоб Буркхарт
(Цивилизација ренесансе у Италији, 1860) као ознаку за декаденцију
високе ренесансе у развијеној архитектури противреформације у Италији,
Немачкој и Шпанији. На поље књижевности преноси се готово случајно:
италијански писац Ђозуе Кардучи објављује те исте 1860. есеј с насловом
Барок писаца из 17. века (Barocco dei secentisti), а у наредним
деценијама срећемо га слично употребљеног у Шпанији, затим код Ничеа,
који пише да се „барокни стил појављује увек када велика уметност почиње
да опада“. Од њега почиње и касније готово инсистентно везивање одлика
барока за неке периоде античке уметности, па и књижевности (нарочито
често у „сребрном добу“ латинске књижевности).
Суштински прелом у
коришћењу овог термина представља појава књиге Хајнриха Велфлина
Ренесанса и барок 1888. године: у њој је он не само аналитички приказао
развој овог стила у Риму, већ размотрио и могућности примене овог
термина у историји књижевности и музике. Након овог Велфлиновог
позитивног вредновања барокне уметности уследио је низ студија из
историје ликовних уметности, нарочито у Немачкој, али је његов покушај
да термин пренесе и на књижевност остао неопажен. Права поплава студија у
којима се тумаче барокне појаве појавила се пошто је Велфлин 1915.
објавио Принципе историје уметности, у којима смену ренесансног и
барокног принципа тумачи као темељни принцип развоја уметности. После
Првог светског рата у Немачкој се појављује низ студија о бароку у
немачкој литератури у 17. веку, антологије поезије из тога доба и сл. То
није случајно: сличности тога тренутка са оним у 17. веку, после
Тридесетогодишњег рата, као и оновремене експресионистичке поезије с
барокном довели су до разумевања барока заснованом на истина
анисторичном паралелизму, али и на наглој појави могућности прихватања
уметности раније презиране због њених конвенција, због њених тобоже
неукусних метафора, алегорија, морбидних или сензуалних тема. У другој и
трећој деценији 20. века термин барок врло је широко прихваћен у
студијама књижевности, нарочито у делима Италијана Марија Праца и,
посебно, великог естетичара Бенедета Крочеа. У српској и хрватској
историји књижевности шира употреба овог термина појављује се тек после
Другог светског рата, пошто га је још 1908. употребљавао Драгутин
Прохаска, у студијама Андрије Анђала и, много шире, у радовима о
дубровачкој књижевности 17. века Драгољуба Павловића.

Настанак барока
Основне
карактеристике барока се већ налазе у ренесансној уметности Европе јер
је он проширење и завршетак овог уметничког покрета и схватања и њених
тенденција. У одређеном смислу он је негација ренесансе јер у себи
садржи компоненту која произлази из средњовековног хришћанства. Ова
компонента се нарочито показала после Тридентског концила у коме се
решавао проблем реформације. Ренесанса је почела да се исцрпљује и око
1520. године настаје маниризам који је био гротескан и бавио се оптичким
илузијама. Настанком барока овај став је превазиђен и пренебрегнут.
Формулисане су јасне и разумљиве мисли и програм на препород хришћанства
и због тога се често говори о католичкој реформацији. Јасно формулисани
циљеви су створили релативно концизан језик који је назван барок.
Најзначајнији представник уметничког правца од ренесансе прелаза ка
маниризму и бароку је неоспорно Микеланђело Буонароти.

Распрострањеност и главне карактеристике
Током
17. и 18. века се барок раширио у Европи. Проникао је у све токове
живота (архитектура, сликарство, литература, позориште, музика). Био је
то последњи универзални стил Европе који је настао у Италији и проширио
се тако да следи Немачка, Аустрија, Француска, Холандија. Јавља се
сатирање појединих граница између уметности са циљем стварања
јединственог учинка. Немачка историја уметности ту јако сходно користи
"Гесамгунстверк" појам који се помало ружно може превести као "целосна
уметност". Сликарство постаје илузионистичко. У архитектури се појављују
пластични елементи и архитектура употребљава сликарство да би имитирала
елементе грађевинарства (сводови, ребра, пиластери), ка повећању
утисака на посматрача. Пластика се не примењује као самостално дело већ
допуњава сликарство (драперије), употребљава се врло често орнаментална
штукатура. Барок даје предност асиметрији, заобљењима избочинама и
испупчењима као и просторним гестовима, ефектним перспективама и
елеменат у бароку је и покрет. Док је ренесанса статична и употребљавала
је круг, барок је динамичан и користио је елипсу или њене делове. Барок
је био компонован за покрет и обилазак и стално откривање нових осовина
посматрања као и рафиноване игре светлости и сенке. Док је класична
композиција компоновала безконачне визуре и видике бароко је компоновао
свратиште за поглед у виду смештања у визуру неке скулптуре или капелице
тако да је рафиниранији и интимнији.

Архитектура
Рану барокну
архитектуру репрезентују три уметника у првом реду то су Ђакомо дела
Порта, Ђакомо Вињола и Карло Мадерно. Најзначајнији архитекти су: Ђовани
Лорензо Бернини, Франческо Боромини и Гуарино Гуарини, а на њих се
надовезују Пиетро да Кортона, Јохан Бернард Фишер вон Ерлах и Балтазар
Нојман.

Карактеристике архитектуре
монументалност, тежња за стварањем утиска на човека, нагласак на осећењима, егзалтацију, унутрашњи напон, патос и сл.
цркве су требало да буду слика неба на земљи а палате и замци репрезентовали су богатство и моћ,
основа за зграду је била елипса или њени елементи,
чест архитектонски елеменат је купола,
употребљавали су се скупи материјали, злато и племенито дрво, као и бојени мермер.

Сликарство
Барокне
сликарске композиције су великих размера. Барок се формирао од теме
која нагони човека на размишљање, и оне које су требале човека да дирну и
да га нагоне на размишљање о потреби вере, црква се свим средствима
трудила да задржи свој положај који је имала. Барок је примаењивао све
оно што је било већ пронађено. Развијао је односе светлости и сенке и
тежио да развије драматику и патетику која се потенцирала снажном
гестикулацијом и динамиком покрета и за разлику од статичне и смирене
ренесансе. Појављују се сложене композиције и неретко се употребљава и
дијагонална композиција слике.Најзначајнији барокни сликари су Каравађо,
Дијего Веласкез, Петер Паул Рубенс, Рембрант ван Ријен, Ђовани Батиста
Тиеполо, Пиетро Да Кортона, Андреа Позо и др.

Скулптура
Синоним
за барокну скулптуру Ђовани Лорензо Бернини, који је у свом делу у ком
је образлагао своје ставове и осећања и мисли својим значајем такорећи
одредио барокну скулптуру у бароку.Радио је на доградњи и декорацијама
цркве Св Петра у Риму.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime5/9/2010, 10:10 pm

OPŠTE KARAKTERISTIKE BAROKNOG SLIKARSTVA
U
baroknom slikarstvu značajno mesto pripada asimetriji . Tako da umesto
dve uravnotežene polovine slike - leve i desne, na baroknoj slici imamo
dve asimetrične polovine slike, npr. na Rubensovoj slici "Podizanje
krsta" jedna polovina vuče nadole, druga se uzdiže nagore, što narušava
mir, stabilnost i postojanost. Sigurni jaki smerovi podređuju se u
baroknoj umetnosti diagonalnom i ovalnom usmeranju ka glavnom, koij vode
pogled napred - nazad, ili samo unazad. Ovim smerovima prostor se
produbljuje beskonačno, a presecanjem oblika ivicama slike prizor teži
da se nastavi izvan njih. Put od velikih ka malim oblicima je kratak,
tako da u jednom dinamičnom toku oni prodiru u dubinu, širinu i visinu.
Znači nema više odnosa glavnih i podređenih delova. Mnoštvo i masa
oblika međusobno se prepliću i prožimaju, nadiru i povlače se, tako da
delo ostavlja utisak kao celina, a ne kao pojedinost. Istom cilju
dinamičnog služe i jaki kontrasti koje barokna umetnost koristi,
naročito kontrast svetlo - tamnog. Svetlost i boja u vidu mrlje
obezvređuju jaki i široki tok linije.

Umetnost Baroka Icon_reimg_loadingUmetnost Baroka Krst


____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime22/9/2010, 7:42 am

Umetnost Baroka 635px-Chiesa_gesu_facade

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime11/4/2011, 3:42 pm

Umetnost Baroka 351px-Rome-EgliseGesu-Fresque

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Umetnost Baroka Empty
PočaljiNaslov: Re: Umetnost Baroka   Umetnost Baroka Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Umetnost Baroka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Umetnost je ...- piše se u temama ispod naslovne :: Umetnost i sve vezano za nju-
Skoči na: