LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Plava svjetlost

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Plava svjetlost Empty
PočaljiNaslov: Plava svjetlost   Plava svjetlost Icon_minitime15/1/2010, 10:49 pm

Nedavno su astronomi koristeći Hubble teleskop identifikovali izvor misteriozne plave svetlosti koja okružuje supermasivnu crnu rupu u susednoj galaksiji Andromeda (M31). Iako je priroda ove neobične svetlosti zaokupljala pažnju astronoma više od deset godina, novo otkriće čini ovu priču još neverovatnijom.


Plava svetlost dolazi od diska veoma vrućih, mladih zvezda. Ove zvezde se vrtoglavom brzinom okreću oko crne rupe, na način sličan onom na koji se planete našeg Sunčevog sistema vrte oko Sunca. Astronomi su zatečeni činjenicom da se ovaj disk zvezda koji oblikom podseća na palačinku formirao tako blizu ove džinovske crne rupe, upravo tamo gde nikako ne bi mogao da bude. Ogromna količina gravitacione energije crne rupe inače je u stanju da cepa materiju i ne dozvoljava gasovima i prašini da se sažmu i formiraju zvezde. Posmatranja jezgra ove galaksije mogla bi da astronomima daju nagoveštaj o prirodi aktivnosti jezgara mnogo udaljenijih sličnih galaksija.

Pronalaskom diska mladih zvezda astronomi su, prema njihovim rečima, osigurali nepokolebljive dokaze postojanja džinovske crne rupe. Ovi dokazi pomogli su naučnicima da konačno odbace sve alternativne teorije o postojanju «tamne materije» u jezgru galaksije Andromeda i potvrde dugogodišnje sumnje da se radi o crnoj rupi.
«Posmatrati ove zvezde je isto kao posmatrati mađioničara kako izvlači zeca iz šešira – videli ste i znate da ga je izvadio ali ne znate kako je to učinio», kaže Tod R. Lauer iz Nacionalne Optičke Astronomske Opservatorije u mestu Tucson u Arizoni. On i tim astronoma koje predvode Ralf Bender sa Max Planck Instituta za vanzemaljsku fiziku u mestu Garching u Nemačkoj i John Kormendy sa Teksas Univerziteta u Austinu vršili su ova posmatranja a njihovi rezultati objavljeni su u Astrofizičkom Žurnalu 20. Septembra 2005. godine.
Kratku animaciju koja prikazuje kako u suštini ova dve prstena izgledaju možete pogledati u Quicktime ili u Mpeg formatu.

Pronalazak neobične plave svetlosti


Ivan R. King sa Univerziteta u Vašingtonu je sa svojim kolegama prvi uočio neobičnu plavu svetlost 1995. godine koristeći Hubble teleskop. Mislio je da svetlost najverovatnije dolazi od jedne vruće plave zvezde ili možda od nekog egzotičnog i nama nepoznatog energetskog procesa. Tri godine kasnije, Lauer i Sandra Faber sa Univerziteta u Kaliforniji ponovo su koristili Hubble teleskop kako bi studirali prirodu plave svetlosti koja je dolazila iz jezgra galaksije Andromeda. Njihova posmatranja pokazala su da se radi o grupi plavih zvezda.
Najnovija spektroskopska osmatranja vršena STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) uređajem smeštenim na Hubble teleskopu otkrivaju da je plava Hubble teleskop.
Astronomi su također koristili STIS uređaj kako bi izmerili brzinu kretanja ovih zvezda. Podatke o brzini njihovog kretanja dobili su računajući koliko mnogo su njihovi svetlosni talasi rastegnuti i sažeti kretanjem oko crne rupe. Zarobljene silnom gravitacionom energijom crne rupe ove zvezde kreću se veoma velikom brzinom od oko 3,6 miliona kilometara na čas (oko 1000 kilometara u sekundi). Kreću se toliko brzo da bi im trebalo 40 sekundi da obiđu Zemlju ili 6 minuta da stignu do Meseca. Najbrže od njih kompletiraju svoju orbitu oko crne rupe za 100 godina.
Jezgro galaksije Andromeda verovatno je i u prošlosti proizvodilo slične diskove zvezda i šanse su da će da nastavi da ih proizvodi i ubuduće. Plave zvezde koje sačinjavaju ovaj disk toliko su mlade da je malo verovatno da se kroz 12 milijardi dugo postojanje galaksije Andromeda one pojave upravo sada. Ova činjenica ukazuje na postojanje mehanizma koji je formirao ovakve zvezdane diskove u prošlosti i koji će najverovatnije da ih stvara i ubuduće. Međutim, na koji način se ovakav disk formira ostaje misterija.


svetlost sačinjena od više od 400 mladih zvezda koje su nastale pre otprilike 200 miliona godina. Ove zvezde gusto su raspoređene u disk koji je širok samo jednu svetlosnu godinu. Ovaj disk mladih zvezda ugnezdio se unutar eliptičnog prstena starijih, hladnijih, crvenih zvezda koje su otkrivene tokom ranijih osmatranja koristeći

Pored otkrića diska plavih zvezda u galaksiji Andromeda, astronomi su iskoristili ovaj pogled izbliza da nepobitno dokažu kako ova galaksija u svom centru sadrži crnu rupu. Tokom nezavisnih istraživanja sa zemlje 1988. godine John Kormendy, Alan Dressler i Douglas Richstone sa kolegama otkrili su centralni tamni objekat u galaksiji Andromeda za koji su verovali da je ustvari supermasivna crna rupa. Ovo je bio prvi od četrdesetak slučajeva otkrivanja crnih rupa, većinom uz pomoć Hubble teleskopa. Međutim, njihova osmatranja nisu uspela da u potpunosti dokažu da se radi isključivo o crnim rupama i da isključe ostala, egzotična i manje verovatna objašnjenja.

Osmatranja galaksije Andromeda uz pomoć STIS uređaja toliko su precizna da su astronomi u potpunosti eliminisali sve druge mogućnosti i objašnjenja šta bi ustvari ovaj tamni objekat u jezgru galaksije mogao biti. Izračunali su i masu ove crne rupe. Njena masa je 140 miliona puta od mase koju ima naše Sunce i tri puta je veća nego što se do sada pretpostavljalo.
Do današnjeg dana, verovanje u postojanje tamnih grozdova u centru galaksija uspešno je eliminisano samo u dve galaksije, NGC 4258 i u našoj galaksiji, Mlečnom Putu. Ove dve galaksije pružaju nepobitne dokaze da crne rupe postoje, ali obe su specijalni slučajevi. Galaksija NGC 4258 u svom centru sadrži disk vodenih MASER-a koje posmatramo radio teleskopima, a naš galaktički centar je toliko blizu da možemo da pratimo orbite pojedinih zvezda.
Andromeda je prva galaksija uz pomoć koje možemo da isključimo sve egzotične alternative u zamenu za postojanje crnih rupa koristeći Hubble teleskop uz pomoć iste tehnike kojom pronalazimo gotovo sve crne rupe.

Istraživanje crnih rupa oduvek je bila primarna misija Hubble teleskopa. Pronalazak crne rupe u središtu galaksije Andromeda je bez sumnje veoma važan deo njegovog nasleđa i sada smo ubeđeni da su i drugi tamni objekti otkriveni u drugim galaksijama također crne rupe.
Ali sada kada je dokazano da se crna rupa nalazi u središtu diska plavih zvezda, postalo je nezamislivo teško razumeti mehanizam nastanka ovih zvezda. Gas od kojeg nastaju zvezde mora da se vrti veoma brzo oko crne rupe, i to mnogo brže što je bliži crnoj rupi nego onaj što se nalazi na većoj udaljenosti od nje, tako da nastanak zvezda u tom pojasu izgleda gotovo nemoguć. A zvezde se ipak tamo nalaze.Dvostruki nukleus


Crna rupa i diskovi zvezda nisu jedine strukture u jezgru Andromeda galaksije. Tim istraživača koje su vodili Lauer i Faber koristio je Hubble teleskop 11993.godine otkrivši da galaksija ima dvostruko zvezdano jato u svom centru. Ovaj pronalazak bio je veliko iznenađenje jer bi ovakva dva zvezdana jata trebalo da se spoje u jedno tokom samo nekoliko stotina hiljada godina. Scott Tremaine [Skot Tremein] sa Princeton [Prinston] Univerziteta rešio je ovaj problem predlažući teoriju koja kaže da je ovakav «dvostruki nukleus» ustvari prsten starih, crvenih zvezda. Ovaj prsten izgledao je, prema njegovoj teoriji, kao dva zvezdana jata zato što su astronomi mogli da vide samo zvezde na suprotnim krajevima prstena. Ovaj prsten udaljen je oko pet svetlosnih godina od crne rupe u centru i okružuje disk plavih, mladih zvezda. I prsten crvenih, starih zvezda i disk u njegovom središtu nalaze se u istoj ravni u odnosu na Zemlju što ukazuje na njihovu međusobnu povezanost.

negoiznenađeni pronalaskom plavog diska zvezda u neposrednoj blizini crne rupe, tvrde da ovakva interesantna arhitektura ne mora da bude toliko neobična. Naš Mlečni Put ima mlađe, novije zvezde u blizini crne rupe u centru naše galaksije. Izgleda neverovatno da samo dve najbliže nam galaksije mogu da se prepoznaju po ovako neobičnoj aktivnosti. Što znači da ova pojava ne mora da bude izuzetak već bi mogla da bude i pravilo među drugim galaksijama.


A već je otkriveno mnoštvo galaksija koje u svom jezgru sadrže dvostruki nukleus.
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Plava svjetlost Empty
PočaljiNaslov: Re: Plava svjetlost   Plava svjetlost Icon_minitime17/7/2010, 8:54 pm

Plava svetlost dolazi od diska veoma vrućih, mladih zvezda. Ove zvezde se
vrtoglavom brzinom okreću oko crne rupe, na način sličan onom na koji
se planete našeg Sunčevog sistema vrte oko Sunca. Astronomi su zatečeni
činjenicom da se ovaj disk zvezda koji oblikom podseća na palačinku
formirao tako blizu ove džinovske crne rupe, upravo tamo gde nikako ne
bi mogao da bude. Ogromna količina gravitacione energije crne rupe inače
je u stanju da cepa materiju i ne dozvoljava gazovima i prašini da se
sažmu i formiraju zvezde. Posmatranja jezgra ove galaksije mogla bi da
astronomima daju nagoveštaj o prirodi aktivnosti jezgara mnogo
udaljenijih sličnih galaksija.


Pronalaskom diska mladih
zvezda astronomi su, prema njihovim rečima, osigurali nepokolebljive
dokaze postojanja džinovske crne rupe. Ovi dokazi pomogli su naučnicima
da konačno odbace sve alternativne teorije o postojanju «tamne materije»
u jezgru galaksije Andromeda i potvrde dugogodišnje sumnje da se radi o
crnoj rupi.

"Posmatrati ove zvezde je isto kao posmatrati
mađioničara kako izvlači zeca iz šešira – videli ste i znate da ga je
izvadio ali ne znate kako je to učinio", kaže Tod Lauer iz Nacionalne
Optičke Astronomske Opservatorije u mestu Tucson u Arizoni. On i tim
astronoma koje predvode Ralf Bender sa Max Planck Instituta za
vanzemaljsku fiziku u mestu Garching u Nemačkoj i John Kormendy sa
Teksas Univerziteta u Austinu vršili su ova posmatranja a njihovi
rezultati objavljeni su u Astrofizičkom Žurnalu 20. Septembra 2005.
godine.


Pronalazak neobične plave svetlosti

Astronom
po imenu Ivan King sa Univerziteta u Vašingtonu je sa svojim kolegama
prvi uočio neobičnu plavu svetlost 1995. godine koristeći Hubble
teleskop. Mislio je da svetlost najverovatnije dolazi od jedne vruće
plave zvezde ili možda od nekog egzotičnog i nama nepoznatog energetskog
procesa. Tri godine kasnije, Lauer i Sandra Faber sa Univerziteta u
Kaliforniji ponovo su koristili Hubble teleskop kako bi studirali
prirodu plave svetlosti koja je dolazila iz jezgra galaksije Andromeda.
Njihova posmatranja pokazala su da se radi o grupi plavih zvezda.

Najnovija
spektroskopska osmatranja vršena STIS (Space Telescope Imaging
Spectrograph) uređajem smeštenim na Hubble teleskopu otkrivaju da je
plava svetlost sačinjena od više od 400 mladih zvezda koje su nastale
pre otprilike 200 miliona godina. Ove zvezde gusto su raspoređene u disk
koji je širok samo jednu svetlosnu godinu. Ovaj disk mladih zvezda
ugnezdio se unutar eliptičnog prstena starijih, hladnijih, crvenih
zvezda koje su otkrivene tokom ranijih osmatranja koristeći Hubble
teleskop.


Astronomi su također koristili STIS uređaj kako bi
izmerili brzinu kretanja ovih zvezda. Podatke o brzini njihovog kretanja
dobili su računajući koliko mnogo su njihovi svetlosni talasi
rastegnuti i sažeti kretanjem oko crne rupe. Zarobljene silnom
gravitacionom energijom crne rupe ove zvezde kreću se veoma velikom
brzinom od oko 3,6 miliona kilometara na čas (oko 1000 kilometara u
sekundi). Kreću se toliko brzo da bi im trebalo 40 sekundi da obiđu
Zemlju ili 6 minuta da stignu do Meseca. Najbrže od njih kompletiraju
svoju orbitu oko crne rupe za 100 godina.

"Jezgro galaksije
Andromeda verovatno je i u prošlosti proizvodilo slične diskove zvezda i
šanse su da će da nastavi da ih proizvodi i ubuduće. Plave zvezde koje
sačinjavaju ovaj disk toliko su mlade da je malo verovatno da se kroz 12
milijardi dugo postojanje galaksije Andromeda one pojave upravo sada.
Ova činjenica ukazuje na postojanje mehanizma koji je formirao ovakve
zvezdane diskove u prošlosti i koji će najverovatnije da ih stvara i
ubuduće. Međutim, na koji način se ovakav disk formira ostaje
misterija."


Dokazi o postojanju džinovske crne rupe

Plava svjetlost AssistThis image has
been resized. Click this bar to view the full image. The original image
is sized 534x365.
Plava svjetlost Andromeda_big

Pored otkrića diska plavih zvezda u
galaksiji Andromeda, astronomi su iskoristili ovaj pogled izbliza da
nepobitno dokažu kako ova galaksija u svom centru sadrži crnu rupu.
Tokom nezavisnih istraživanja sa zemlje 1988. godine John Kormendy, Alan
Dressler i Douglas Richstone sa kolegama otkrili su centralni tamni
objekat u galaksiji Andromeda za koji su verovali da je ustvari
supermasivna crna rupa. Ovo je bio prvi od četrdesetak slučajeva
otkrivanja crnih rupa, većinom uz pomoć Hubble teleskopa. Međutim,
njihova osmatranja nisu uspela da u potpunosti dokažu da se radi
isključivo o crnim rupama i da isključe ostala, egzotična i manje
verovatna objašnjenja. "Postoje snažni razlozi da verujemo da se radi o
supermasivnim crnim rupama", kazao je Kormendy,"ali ovakve ekstremne
tvrdnje iziskuju neverovatno snažne dokaze. Mi moramo da budemo potpuno
sigurni da su u pitanju crne rupe, a ne tamni grozdovi ugaslih zvezda."

Osmatranja
galaksije Andromeda uz pomoć STIS uređaja toliko su precizna da su
astronomi u potpunosti eliminisali sve druge mogućnosti i objašnjenja
šta bi ustvari ovaj tamni objekat u jezgru galaksije mogao biti.
Izračunali su i masu ove crne rupe. Njena masa je 140 miliona puta od
mase koju ima naše Sunce i tri puta je veća nego što se do sada
pretpostavljalo.

Do današnjeg dana, verovanje u postojanje tamnih
grozdova u centru galaksija uspešno je eliminisano samo u dve
galaksije, NGC 4258 i u našoj galaksiji, Mlečnom Putu. Ove dve galaksije
pružaju nepobitne dokaze da crne rupe postoje, ali obe su specijalni
slučajevi. Galaksija NGC 4258 u svom centru sadrži disk vodenih MASER-a
koje posmatramo radio teleskopima, a naš galaktički centar je toliko
blizu da možemo da pratimo orbite pojedinih zvezda.

Andromeda je
prva galaksija uz pomoć koje možemo da isključimo sve egzotične
alternative u zamenu za postojanje crnih rupa koristeći Hubble teleskop
uz pomoć iste tehnike kojom pronalazimo gotovo sve crne rupe.


Istraživanje crnih rupa oduvek je bila primarna misija Hubble
teleskopa. Pronalazak crne rupe u središtu galaksije Andromeda je bez
sumnje veoma važan deo njegovog nasleđa i sada smo ubeđeni da su i drugi
tamni objekti otkriveni u drugim galaksijama također crne rupe. Ali
sada kada je dokazano da se crna rupa nalazi u središtu diska plavih
zvezda, postalo je nezamislivo teško razumeti mehanizam nastanka ovih
zvezda. Gas od kojeg nastaju zvezde mora da se vrti veoma brzo oko crne
rupe, i to mnogo brže što je bliži crnoj rupi nego onaj što se nalazi na
većoj udaljenosti od nje, tako da nastanak zvezda u tom pojasu izgleda
gotovo nemoguć. A zvezde se ipak tamo nalaze.


Dvostruki
nukleus

Dvostruki nukleusCrna rupa i diskovi zvezda nisu jedine
strukture u jezgru Andromeda galaksije. Tim istraživača koje su vodili
Lauer i Faber koristio je Hubble teleskop 1993.godine otkrivši da
galaksija ima dvostruko zvezdano jato u svom centru. Ovaj pronalazak bio
je veliko iznenađenje jer bi ovakva dva zvezdana jata trebalo da se
spoje u jedno tokom samo nekoliko stotina hiljada godina. Scott Tremaine
[Skot Tremein] sa Princeton [Prinston] Univerziteta rešio je ovaj
problem predlažući teoriju koja kaže da je ovakav "dvostruki nukleus"
ustvari prsten starih, crvenih zvezda. Ovaj prsten izgledao je, prema
njegovoj teoriji, kao dva zvezdana jata zato što su astronomi mogli da
vide samo zvezde na suprotnim krajevima prstena. Ovaj prsten udaljen je
oko pet svetlosnih godina od crne rupe u centru i okružuje disk plavih,
mladih zvezda. I prsten crvenih, starih zvezda i disk u njegovom
središtu nalaze se u istoj ravni u odnosu na Zemlju što ukazuje na
njihovu međusobnu povezanost.

Iako su astronomi više nego
iznenađeni pronalaskom plavog diska zvezda u neposrednoj blizini crne
rupe, tvrde da ovakva interesantna arhitektura ne mora da bude toliko
neobična. Naš Mlečni Put ima mlađe, novije zvezde u blizini crne rupe u
centru naše galaksije. Izgleda neverovatno da samo dve najbliže nam
galaksije mogu da se prepoznaju po ovako neobičnoj aktivnosti. Sto znači
da ova pojava ne mora da bude izuzetak već bi mogla da bude i pravilo
među drugim galaksijama.


A već je otkriveno mnoštvo galaksija
koje u svom jezgru sadrže dvostruki nukleus.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
 
Plava svjetlost
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Između svetlosti i tame- piše se u temama ispod naslovne :: Kapije tame-
Skoči na: