LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Minojska umjetnost

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/1/2010, 1:19 am

Минојска уметност почиње да се развија око 3000. године п. н. е, а свој врхунац доживљава око 1500 године п. н. е. на грчком острву Криту. Најпознатији локалитети су Кносос, Фестос и Агиа Триада. Минојска цивилизација је најбогатија, али и најнеобичнија у егејском свету, а оно што је издваја је непостојање континуитета. Религиозни живот минојског Крита је тешко одредити, а седишта овог живота била су посвећена места, пећине и гајеви, а главно божанство било је женског рода блиско мајци или богињи плодности.
Минојски становници нису градили храмове, нити имали велике култне статуе, а чак и дела мањих димензија са религиозним темама су ретка. Ликови бујају од живота, фигуре су обојене, великих очију, а карактеристичне су и купасте сукње.
Крићани су у трећем миленијуму п. н. е. били у контаткту са Египћанима, под чијим утицајем су после 2000. п. н. е. развили писмо и градску културу. Име су добили према легентарном краљу Миносу. Минојска уметност је декоративна уметност, чије снажно осећање за живот и љубав према природи и лепоти представља супротност строгој озбиљности и постојаности египатске уметности.


Сликарство


Од свих видова уметности најзначајније је зидно сликарство. Велики број ових слика приказује сцене из природе које приказују животиње или птице, које представљају присуство божанске силе и морске животиње. Присутан је ритмичан таласаст покрет, облици су лишени тежине, а тела су витка.
Боји се континуално, цртеж је мек, без сенки.
У периоду 2000. – 1700. п. н. е. на Криту је рађена чувена грнчарија по свом техничком савршенству и динамичном спиралном орнаменту са апстрактном шаром. Касније слике су биљног и животињског света: рибе, шкољке, хоботнице.

Дела:

Тореадор (акробата са биком) око 1500. п. н. е.
Фреска палате у Кнососу представља обредну игру у којој акробата прескаче преко леђа бика. Бик је велики, импресионира снагом и силом и неусклађен је са витким телом акробате. Сцена је жива са високим степеном ликвидности.
Краљичин мегарон
Фреска са рибом и делфином, омиљена тема Минојског сликарства. Слика се зове још и "Живот мора". Налази се у Миносовој палати на Криту.
Крчаг са сиском, камарес стил, 1800. п. н. е.
Ваза са октоподом, 1500. п. н. е.
Апстрактне шаре су замењене новим репертоаром који је узет из животињског света. Неки судови су скроз осликани рибама, шкољкама, хоботницама.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/1/2010, 1:20 am

Рељеф

Рељеф је рађен у штуку (гипс и креч се мешају са додатком племенитог песка). Плитак је и близак фрески. Бојен је јаким бојама, а сенке су ретке.

Дела:

Ваза жетелаца, 1500. п. н. е., Хагија, Тријада
Доњи део вазе је изгубљен. Рељеф приказује поворку витких мишићавих мушкараца, обнажених до појаса који носе неко оруђе са дугом дршком (комбинација косе и грабуља). Живахни ритам композиције има превагу над јасноћом описа. Три певача предвођена "музичарем" са чегртаљком (египатског порекла) певају из свег гласа. Нарочито "хоровођа", чије се груди толико надимају, да се виде ребра испод коже. Наглашена је физичка напетост и радост у којој се сједињује оштрина запажања и свесно хумористичка намера.

Вајарство

Скулптура је малих размера, тродимензионална. Експериментисали су са свим материјалима - мермер, печена земља, слоновача са златним апликацијама (зачетак Фидијне хризелфантинске технике), бронзи, злату, јеленским роговима.

Дела:

Змијска богиња, 1600. п. н. е., теракота
Женска фигура врло узаног струка, фронталног става, бујних обнажених грудhttps://2img.net/i/fa/wysiwyg/text_bold.pngи и широких кукова - симболизује женственост, у ритуалној игри са змијама, које су симбол мушке плодности у многим старим религијама. То је парадокс јер на Криту нема змија, па је очигледно да је култ увезен. Стил фигуре наговештава могући страни извор - звонаста хаљина, крупне очи, дебеле засвођене обрве - све подсећа на месопотамске скулптуре. Називају је Горгона.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/1/2010, 1:21 am

Freske Knososa:

U kritskom zidnom slikarstvu freske su slobodne u prostoru, površine pejzaža su široke, pristutna je vedrina i harmonija. Tehnički postupak kojim su rađene ne razlikuje se mnogo od načina rada tokom kasnijih perioda. Teme se mogu podeliti u nekoliko kategorija: profane, sakralne, ritualne, dekorativne...
Freska „Gospođe u plavom“, otkrivena u ženskom delu palate u Knososu, prikazuje ženske likove u trenutku zabave. Po izgledu, odelu, nakitu, pretpostavlja se da su predstavnice aristokratije. Obučene su u široke zvonaste suknje, stegnute u struku, a grudi su im obnažene. Likovi žena prikazani su u punom sjaju lepote i šarma. Slična je prestava igračice naslikane u kraljičinom megaronu.
Druga izuzetna freska nalazi se pored predvorja sale dvojne sekire (labris sale), na kojoj je prikaz delfina u jatu malih riba. Slikar je predstavio i reljef morskog dna.
Jedno od najvećih dostignuća u kritskom slikarstvu predstavlja profil devojke, nazvan „Mala Parižanka“. Ostaci ove freske otkriveni su u zapadnom krilu palate. Očuvani deo freske je samo 0.25 m. Na plavoj osnovi lik je naslikan belom bojom, odeća je od gotovo prozirne tkanine. Oči su krupne, bademaste, predstavljene „an fas“. Usne su crvene, a kosa crna sa uvojcima koji padaju na čelo, vrat i ramena.
U zapadnom krilu palate nalazi se „Princ među ljiljanima“, redak primer na kome figura znatno prevazilazi normalnu visinu čoveka, visok je 2.20m. Prikazan je u oštrom profilu, sa okom koje je naslikano kao da gleda „an fas“.

Vazno slikarstvo Knososa

Razvoj vaznog slikarstva na Kritu počinje u ranoj minojskoj epohi. Otkriće lončarskog vrtla pomoglo je da se lakše izvode različiti oblici, a i bojena dekoracija se mogla naneti sa više nijansi i veštine. Vitlo je imalo oblik malog diska sa prečnikom između 20 i 30 cm. Pravljeno je od terakote i bilo je lako prenosivo.
Mogu se razlikovati dve stilske kategorije vaza:
Kamares vaze
Vaze stila palata

Kamares vaze su dobile ime po Kamares pećini u kojoj su otkrivene, nedaleko od Festosa.
Vaze palatnog stila, ponekad nazivane i vaze dvorskog stila, vezuju se za obnovu palate u Knososu, oko 1550. godine p. n. e. i za razliku od Kamares vaza, koje su uglavnom vezane za Festos, vaze stila palata su po broju, raznovrsnosti i lepoti oblika i dekoracije, vezane za Knosos.
Oblici ovih vaza su jednostavniji nego kod Kamares vaza, ali su obod otvora i vrat jače profilisani. Obogaćene su novim motivima i koloritom. Javlja se marina i floralni stil, prikazuju se plame, papirus, stilizovani oblici, vegetativni ornament, zvezdazde sase, ljiljani i šafranov cvet. Pojavljuju se figure životinja i ljudi.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/1/2010, 1:22 am

Minojska umjetnost 377px-Kretischer_Meister_001
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/1/2010, 1:23 am

Minojska umjetnost 395px-Knossos_frise2
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime30/1/2010, 10:41 pm


]Minojska civilizacija je najbogatija ali i najneobičnija u egejskom svetu. Ono sto je izdvaja ne samo od Egipta i Bliskog istoka vec i od klasične grčke civilizacije jeste ne postojanje kontinuiteta, za koje bi se reklo da ima dublje uzroke nego sto bi bio puki arheoloski slucaj. Mnoge neočekivane pojave uticale su na sam razvoj Minojske umjetnosti. Prva od tih pojava se desila oko 2000. godine pre n.e. Sve dotle, u toku osam vekova starije minojske ere, Kricani nisu bili uznapredovali mnogo iznad neolitskog nivoa seoskog života, premda bi se reklo da su se upuštali u prekomorsko trgovanje, koje ih je dovelo u dodir sa Eiptom. Onda su stvorili ne samo sopstveni sistem pisma već i gradsku civilizaciju, usredsređenu u nekoliko velikih palata. Bar tri od njih. Knosos, Faistos i Malija, bile su sagradjene brzo jedna za drugom. Skoro nije ništa danas sačuvano od tog iznenadnog procvata gradjevinske djelatnosti u velikim razmjerama, jer su sve tri palate bile razorene u isto vrijeme, oko 1700 pre n.e., posle prekida od sto godina, počele su se javjati nove, još veće gradjevine na istim mjestima, da bi i one bile razrušene oko 1500. godine pre n.e. Te nove palate su nam glavni izvor obavještenja o minojskoj arhitekturi. Palata u Knososu, nazvana Minosova palata, bila je gradjena sa najviše ambicija, pokrivala je veliku površinu i sastojala se od tako mnogo prostorija da je sačuvana u Grčkoj legendi kao Minotaurov lavirint. Ona je bila pažljivo otkopana i delimično je rekonstruisana. Pri građenju nije postojala težnja za jedinstvenim, monumentalnim efektom. Posebne, individualne jedinice su uglavnom dosta male, tavanice niske, tako da ni oni dijelovi gradjevine koji su imali više spratova, nisu mogli izgledati naročito visoki. Međutim, mnogobrojna predvorja, stepeništa i unutrašnja dvorišta za provetravanje, po svoj prilici su činili palatu prijatno otvorenom i punom vazduha, neki enterijeri s bogato dekorisanim zidovima sačuvali su atmosferu intimne elegancije, sve do današnjeg dana. Građevinska konstrtukcija minojskih palata je odlicna, ali su stubovi uvijek bili drveni. Iako se uopšte nisu sačuvali, njihov karakteristican oblik (glatko stablo koje se sužava naviše i širok kapitel u obliku jastuka) poznat po predstavama na slikama i reljefima.


Minojska umjetnost 003-2


____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime16/7/2010, 9:58 pm

Minojska umjetnost 474px-Akrotiri_papyrus

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime3/9/2010, 9:20 pm

Minojska umjetnost 800px-Knossos_Palais_2

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime28/12/2010, 9:25 pm

Minojska umetnost

Minojska umjetnost 390px-Knossos_Palais_2
Ostaci palate u Knososu

Minojska
umetnost počinje da se razvija oko 3000. godine p. n. e, a svoj vrhunac
doživljava oko 1500 godine p. n. e. na grčkom ostrvu Kritu.
Najpoznatiji lokaliteti su Knosos, Festos i Agia Triada. Minojska
civilizacija je najbogatija, ali i najneobičnija u egejskom svetu, a ono
što je izdvaja je nepostojanje kontinuiteta. Religiozni život minojskog
Krita je teško odrediti, a sedišta ovog života bila su posvećena mesta,
pećine i gajevi, a glavno božanstvo bilo je ženskog roda blisko majci
ili boginji plodnosti.
Minojski stanovnici nisu gradili hramove, niti
imali velike kultne statue, a čak i dela manjih dimenzija sa
religioznim temama su retka. Likovi bujaju od života, figure su obojene,
velikih očiju, a karakteristične su i kupaste suknje.

Krićani su u trećem milenijumu p. n. e. bili u kontatktu sa Egipćanima, pod čijim
uticajem
su posle 2000. p. n. e. razvili pismo i gradsku kulturu. Ime su dobili
prema legentarnom kralju Minosu. Minojska umetnost je dekorativna
umetnost, čije snažno osećanje za život i ljubav prema prirodi i lepoti
predstavlja suprotnost strogoj ozbiljnosti postojanosti egipatske
umetnosti.

Arhitektura

Minojski gradovi
su se razvijali oko velikih kompleksa palata. Arheološki podaci pokazuju
da su skoro odjednom, oko 1700. p. n. e., te palate uništene. Jedan vek
kasnije su ponovo podignute, ali su i ponovo porušene 1500. p. n. e.,
posle čega se minojska civilizacija više nije oporavila. Sve što je
danas sačuvano potiče iz ovog poslednjeg perioda, kada se razvilo
izuzetno naturalističko slikarstvo.

Za
razliku od egipatskih palata, kritske palate nisu imponovale svojom
masom i težinom. Nisko su građene, sa mnoštvom manjih otvorenih
jedinica, međusobno povezanih stepeništima i dvorištima. Sve ove
prostorije su bile pokrivene niskim ravnim tavanicama, koje su nosili
drveni stubovi. Najveća među njima je bila čuvena Minosova palata u
Knososu. Ona je verovatno zbog velikog broja prostorija u kasnijoj
tradiciji povezana sa legendarnim lavirintom u koji je bio zatvoren
Minotaur.

Vladari Krita nisu bili ratnici. Palate nisu bile
ograđene odbrambenim zidovima. Na Kritu nema utvrđenja niti bojnih tema u
umetnosti. Neke prostorije u palatama se
mogu dešifrovati kao
skladišta ili pisarnice. Dešifrovani tekstovi, linearnim B pismom,
uglavnom su spiskovi inventara i izveštaji. Krićani su bili prvenstveno
trgovci i moreplovci, a njihovi vladari nisu bili neprikosnoveni
predstavnici bogova, već glave trgovačke aristokratije.

Ne zna se
sa sigurnošću šta je dovelo do tako naglog nestanka Minojske
civilizacije. Veruje se da je to bila posledica vulkanske erupcije na
obližnjem ostrvu Santorini (Tira) oko 1500. p. n. e. Vulkanski pepeo je
prekrio mnoga naselja, a erupcija je izazvala seriju zemljotresa i
ogromne talase. Ova katastrofa je verovatno potakla nastajanje mita o
Atlantidi.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime28/12/2010, 9:26 pm

Slikarstvo

Od svih vidova umetnosti najznačajnije je zidno
slikarstvo. Veliki broj ovih slika prikazuje scene iz prirode koje
prikazuju životinje ili ptice, koje predstavljaju prisustvo božanske
sile i morske životinje. Prisutan je ritmičan talasast pokret, oblici su
lišeni težine, a tela su vitka.
Boji se kontinualno, crtež je mek, bez senki.
U
periodu 2000. – 1700. p. n. e. na Kritu je rađena čuvena grnčarija po
svom tehničkom savršenstvu i dinamičnom spiralnom ornamentu sa
apstraktnom šarom. Kasnije slike su biljnog i životinjskog sveta: ribe,
školjke, hobotnice.

Dela:

* Toreador (akrobata sa bikom) oko 1500. p. n. e.
Freska
palate u Knososu predstavlja obrednu igru u kojoj akrobata preskače
preko leđa bika. Bik je veliki, impresionira snagom i silom i neusklađen
je sa vitkim telom akrobate. Scena je živa sa visokim stepenom
likvidnosti.

* Kraljičin megaron
Freska sa ribom i
delfinom, omiljena tema Minojskog slikarstva. Slika se zove još i "Život
mora". Nalazi se u Minosovoj palati na Kritu.

* Krčag sa siskom, kamares stil, 1800. p. n. e.

* Vaza sa oktopodom, 1500. p. n. e.

Apstraktne
šare su zamenjene novim repertoarom koji je uzet iz životinjskog sveta.
Neki sudovi su skroz oslikani ribama, školjkama, hobotnicama.


Enlarge this imageReduce this image Click to see fullsize
Minojska umjetnost 800px-Knossos_bull

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime28/12/2010, 9:26 pm

Reljef

Reljef je rađen u štuku (gips i kreč se mešaju sa dodatkom
plemenitog peska). Plitak je i blizak freski. Bojen je jakim bojama, a
senke su retke.

Dela:

* Vaza žetelaca, 1500. p. n. e., Hagija, Trijada

Donji
deo vaze je izgubljen. Reljef prikazuje povorku vitkih mišićavih
muškaraca, obnaženih do pojasa koji nose neko oruđe sa dugom drškom
(kombinacija kose i grabulja). Živahni ritam kompozicije ima prevagu nad
jasnoćom opisa. Tri pevača predvođena "muzičarem" sa čegrtaljkom
(egipatskog porekla) pevaju iz sveg glasa. Naročito "horovođa", čije se
grudi toliko nadimaju, da se vide rebra ispod kože. Naglašena je fizička
napetost i radost u kojoj se sjedinjuje oštrina zapažanja i svesno
humoristička namera.

Vajarstvo
Skulptura je malih razmera,
trodimenzionalna. Eksperimentisali su sa svim materijalima - mermer,
pečena zemlja, slonovača sa zlatnim aplikacijama (začetak Fidijne
hrizelfantinske tehnike), bronzi, zlatu, jelenskim rogovima.

Dela:

* Zmijska boginja, 1600. p. n. e., terakota

Ženska
figura vrlo uzanog struka, frontalnog stava, bujnih obnaženih grudi i
širokih kukova - simbolizuje ženstvenost, u ritualnoj igri sa zmijama,
koje su simbol muške plodnosti u mnogim starim religijama. To je
paradoks jer na Kritu nema zmija, pa je očigledno da je kult uvezen.
Stil figure nagoveštava mogući strani izvor - zvonasta haljina, krupne
oči, debele zasvođene obrve - sve podseća na mesopotamske skulpture.
Nazivaju je Gorgona.


Enlarge this imageReduce this image Click to see fullsize
Minojska umjetnost 395px-Snake_Goddess_Crete_1600BC

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Minojska umjetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Minojska umjetnost   Minojska umjetnost Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Minojska umjetnost
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Umetnost je ...- piše se u temama ispod naslovne :: Umetnost i sve vezano za nju-
Skoči na: