LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Filigran

Ići dole 
AutorPoruka
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Filigran   Filigran Icon_minitime4/2/2010, 10:22 pm

Postoje mngobrojne tehnike obrade metala.Svakako jedna od najlepsih je filigran.
Ovom tehnikom ,tokom vekova,izradjivan je prelepi nakit,kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo.
Nazivi ove tehnike dolaze od latinskih reci filum-nit i granum-zrno.
Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna,zlatna ili ,redje,bakarna zica za komponovanje motiva.
Niti zica se savijaju i uplicu,medjusobno vezuju i tako se formira slozeni motiv koji moze biti polozen na metalnu podlogu ili slobodan (a-jour-filigran).
Od filigranske zice pravili su se krugovi,cvetici i geometrijske sare.
Na ovako izradjene predmete ponekad su se stavljale i sitno izradjene kuglice.Filigran je dugo vremena bila najrasprostranjenija tehnika u umetnickoj obradi srebra i zlata.
Kako u proslosti nisu postoijale mustre i seme za izradu motiva,kod ove tehnike najvise je ispoljen individualni narodni duh.
Svaki je majstor kombinovao sare "iz glave",a dobri majstori filigrana bili su daleko poznati i dobro placeni za svoj rad.
Filigranska tehnika prvenstveno je zastupljena u pojasu Mediterana.
Poznati su primerci nakita pronadjeni na Hisarliku (Troji) koji poticu iz 2500.godine pre nase rere,kao i u Mikeni 1500.godine pne.
Prelepi primerci nakita izradjeni filigranskom tehnikom otkriveni su u etrurskim grobnicama koje se datuju u VI vek pne.
U republikanskom i,kasnije, carskom Rimu, filigranska tehnika je obilato koriscena.Pod uticajem rimske umetnosti u vreme seobe naroda,ova tehnika izrade nakita bila je siroko prihvacena i kod germanskih i ostalih varvarskih plemena.
Svoj vrhunac dostize u Vizantiji od VI do XII veka.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime4/2/2010, 10:23 pm

Postoje mnogobrojne tehnike obrade metala. Svakako jedna od najlepših je filigran. Ovom tehnikom tokom vekova izrađivan je divan nakit kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo. Naziv ove tehnike dolazi od lat. filum-nit i granum-zrno. Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna i ređe bakrena žica za komponovanje motiva. Niti žice se savijaju i upleću, međusobno vezuju i tako se formira složeni motiv koji može biti položen na metalnu podlogu ili slobodan (a-jour-filigran). Od filigranske žice pravili su se krugovi, cvetići, geometrijske šare. Na ovako izrađene predmete ponekad su stavljane i sitne metalne kuglice. Filiogran je bila najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata. Kako nisu postojale mustre i šeme za izradu motiva kod ove tehnike najviše je ispoljen individualni narodni duh. Svaki je majstor kombinovao šare "iz glave", a dobri majstori filigrana bili su daleko poznati i dobro plaćeni za svoj rad. Filigranska tehnika prvenstveno je zastupljena u pojasu Mediterana. Poznati su primerci nakita pronađeni u Troji koji potiču 2500 godina pre n.e. kao i u Mikeni 1500.g. pre n.e. Prelepi primerci nakita izrađeni filigranskom tehnikom otkriveni su u etrurskim grobnicama koje potiču iz VI veka stare ere.
U carskom Rimu filigranska tehnika je obilato korišćena. Pod utjecajem rimske umetnosti u vreme Seobe naroda ova tehnika izrade nakita bila je široko prihvaćena i kod germanskih plemena. Svoj vrhunac dostiže u Vizantiji od VI do XII veka.

Nakon punog procvata izrade predmeta i nakita tehnikom filigrana tokom XII i XIII veka, u razvijenim gradskim centrima, i postepenog odumiranja do ponovnog procvata umetničke izrade nakita od filigrana dolazi oko 1800. godine, kada nakit izrađen ovom tehnikom ponovo ulazi u modu. Nasuprot tome izrade nakita ovom tehnikom u narodnoj umetnosti Evrope i Azije održala se svo vreme.
Filigran je bio veoma raširen i u starom srpskom zlatarstvu i kao takav predstavlja srpsko srednjovekovno nasleđe koje u tursko vreme postaje jedna od najzastupljenijih tehnika prilikom obrade nakita od srebra i zlata.

Na formiranje srpskog zlatarstva i uopšte umetničke obrade metala tokom srednjeg veka uticali su i Zapad i Istok. Početak XIII veka znači i početak izrade skupocenog nakita u Srbiji. U prvo vreme u njegovoj izradi vidi se jači uticaj Zapada da bi od kraja XIII veka preovladao uticaj Vizantije. Pod uticajem Vizantijske u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Lep primer preplitanja stilova na izradu nakita u Srbiji je prsten Stefana Prvovenčanog. Precizna izrada, zlatna filigranska žica, granule, sve odaje ruku majstora koji je izvanredno dobro upoznat sa tananom tehnikom filigrana.
Uticaj Vizantije veoma je primetan i na srebrnim i zlatnim naušnicama izrađenim u tehnici filigrana od XII do XIV veka. U srednjevekovnoj Srbiji filigranska tenika upotrebljavana je i za izradu drugog nakita kao što su prstenje i narukvice. Narukvice su najčešće izrađivane od srebrnih pločica na koje je lemljena filigranska žica. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama. Sačuvani su brojni primeri krstova izrađenih ovom tehnikom. Svoj zenit umetnička izrada nakita od filigrana doživljava u doba kralja Milutina. U ekonomski ojačanu Srbiju kralj Milutin poziva zlatare iz drugih zemalja koji izrađuju nakit po njegovom ukusu.

Padom Srbije pod vlast Turaka menja se u potpunosti ekonomska i politička struktura zemlje. No i pored toga srpski zlatari ne prekidaju svoj rad. U teškim momentima sredinom XV za izvesno vreme zamire njihova delatnost da bi ponovo oživela sredinom XVI veka. Ali, usled pada ekonomske moći u upotrebu ulaze jeftiniji metali pre svega srebro i bakar. I pored toga majstori pri izradi ovog nakita daju oduške svojoj mašti, ukrašavajući ga filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima kako bi izgledali što raskošnije.
Ipak postepeno dolazi do folklorizacije nakita, koji prestaje da bude onaj skupoceni ukras visokog umetničkog kvaliteta. Dolazi i do orijenatalnog uticaja čiji su glavni nosioci bili Turci. Pojedini gradski centri postaju poznati po izradi predmeta od filigrana. Jedan od takvih centara je bio i Užice. Proizvodi užičkih kujundžija od filigrana su u pojedinim momentima mala remek-dela.

Posle osvajanja naših krajeva od strane Turaka, pored latinskog naziva filigran u upotrebu ulazi i turski naziv "srma".

Filigran se najćešće radio od od tanke srebrne ili zlatne upredene žice. Srebro se prvo izlivalo u tanke šipke, poput olovke, zatim je kovano na nakovnju i istezano sve dok se ne bi pripremilo za izvlačenje na kalibar ili "srmenje u "- metalnu ploču sa nizom otvora različitog prečnika, tako da je na naj užem otvoru dobijana srebrna žica debljine vlasi kose. Izvlačenje žice vršeno je ručno flahastim klještima i ovaj postupak se ponavljao više puta sve dok se ne dobije željena debljina. Kasnije se za izradu srebrne žice koristrio "rubin"- kružna pločica od mesinga sa rubinom u čijoj se sredini nalazila rupica, kroz koju je provlačila žica, sve do željene dimenzije. Tokom vremena za izvlačenje žice u upotrebu ulazi i čekrk. Sprava u obliku sanduka koji je na sredini imao pregradu od drveta u koju je umetan "srmenjak" ili "rubin". Na krajevima sanduka nalasili su se valjci sa ručicama za okretanje. Žica se namotavala na jedan valjak provlačila kroz "srmenjak', namotavala na drugi valjak i motala ručicom.

Od kraja XIX veka za izradu filigrana počinje da se koristi mašinski napravljena žica. U zavisnosti od toga zašta će se žica koristiti ona je ostavljana kao jednostruka ili je upredana sastavljanjem dve ili više žica.
Prema načinu izrade, filigran se delio na pravi i pseudofiligran ili lažni filigran.

Pravi filigran izrađivan je na dva načina. Kod prvog postupka predmet od filigrana je izrađivan slobodnim komponovanjem u osnovnom okviru konture predmeta i to je takozvani vazduhasti- lelujavi filigran. Na drugi način pravi filigran je izrađivan postavljanjem srebrnih niti na podlogu sa šarom, koja je u stvari baza.
Da bi se neki predmet ili nakit uradio tehnikom filigrana, zbog osetljive i nežne strukture, mora se prvo oblikovati osnovna kontura (mustra) predmeta koji se izrađuje. Ova osnova se formira od deblje žice ili traka na izgoreloj daščici i ona je davala čvrstinu predmetu. Posle formiranja osnove radi se takozvano "punjenje" tj. ispunjavanje međuprostora malim spiralama od najtanje žice.

Posle spajanja (lemljenja) svih detalja dolazilo je dopunsko ukrašavanje bez kojih je filigran nezamisliv. Pre svega tu je dodavanje granula, sitnih srebrnih kuglica, zatim su tu sitnije i krupnije rombične pločice, trake ili polulopte. Ponekad se filigran inkrustirao ukrasnim kamenom.

Pseudo filigran ili lažni izrađivan je tako što je predmet liven, a zatim je dorađivan iskucavanje, probijanjem, struganjem i graviranjem. Za razliku od pravog filigrana predmeti izrađeni u tihnici lažnog filigrana su znatno grublji.

Filigran 1

Slika 1:broš, oko 1920.

Filigran 2

Slika 2: predmeti izrađeni načinom filigrana iz Indije

Filigran 3

Slika 3: viktorijanski filigranski broš____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime7/2/2010, 10:15 pm

Filigran Filigran1

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime6/3/2010, 5:17 pm

Filigran Filigran-b7


Filigran Filigran-b1Filigran Filigran-b2Filigran Filigran-b3Filigran Filigran-b4

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime24/5/2010, 9:22 pm

Filigran Filigran_c562_2popup

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime5/6/2010, 3:23 pm

Filigran 01

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime16/7/2010, 9:47 pm

Filigran Filigran%20smykke%20........

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime18/8/2010, 11:15 pm

Filigran Filigran%20halssmykke

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime11/9/2010, 2:56 pm

Filigran 5635

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime16/9/2010, 9:58 pm

Filigran Filigran_halssmykke_solv

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime26/9/2010, 8:46 pm

Filigran Filigree1

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime10/10/2010, 11:59 am

Filigran Torque_filigran_bleu_detail

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/11/2010, 10:51 pm

Filigran DSC_0071

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime17/12/2010, 11:04 pm

Filigran Fili-krab%20srdce

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2011, 10:31 pm

FILIGRAN
Postoje mnogobrojne tehnike obrade metala. Svakako jedna od
najlepših je filigran. Ovom tehnikom tokom vekova izrađivan je divan
nakit kao i ukrasni predmeti kojima se i danas divimo. Naziv ove tehnike
dolazi od lat. filum-nit i granum-zrno. Da bi se neki ukrasni predmet
ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna i ređe
bakrena žica za komponovanje motiva. Niti žice se savijaju i upleću,
međusobno vezuju i tako se formira složeni motiv koji može biti položen
na metalnu podlogu ili slobodan (a-jour-filigran). Od filigranske žice
pravili su se krugovi, cvetići, geometrijske šare. Na ovako izrađene
predmete ponekad su stavljane i sitne metalne kuglice. Filiogran je bila
najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata. Kako
nisu postojale mustre i šeme za izradu motiva kod ove tehnike najviše je
ispoljen individualni narodni duh. Svaki je majstor kombinovao šare "iz
glave", a dobri majstori filigrana bili su daleko poznati i dobro
plaćeni za svoj rad. Filigranska tehnika prvenstveno je zastupljena u
pojasu Mediterana. Poznati su primerci nakita pronađeni u Troji koji
potiču 2500 godina pre n.e. kao i u Mikeni 1500.g. pre n.e. Prelepi
primerci nakita izrađeni filigranskom tehnikom otkriveni su u etrurskim
grobnicama koje potiču iz VI veka stare ere.
U carskom Rimu
filigranska tehnika je obilato korišćena. Pod utjecajem rimske umetnosti
u vreme Seobe naroda ova tehnika izrade nakita bila je široko
prihvaćena i kod germanskih plemena. Svoj vrhunac dostiže u Vizantiji od
VI do XII veka.

Nakon punog procvata izrade predmeta i nakita
tehnikom filigrana tokom XII i XIII veka, u razvijenim gradskim
centrima, i postepenog odumiranja do ponovnog procvata umetničke izrade
nakita od filigrana dolazi oko 1800. godine, kada nakit izrađen ovom
tehnikom ponovo ulazi u modu. Nasuprot tome izrade nakita ovom tehnikom u
narodnoj umetnosti Evrope i Azije održala se svo vreme.
Filigran je
bio veoma raširen i u starom srpskom zlatarstvu i kao takav predstavlja
srpsko srednjovekovno nasleđe koje u tursko vreme postaje jedna od
najzastupljenijih tehnika prilikom obrade nakita od srebra i zlata.

Na
formiranje srpskog zlatarstva i uopšte umetničke obrade metala tokom
srednjeg veka uticali su i Zapad i Istok. Početak XIII veka znači i
početak izrade skupocenog nakita u Srbiji. U prvo vreme u njegovoj
izradi vidi se jači uticaj Zapada da bi od kraja XIII veka preovladao
uticaj Vizantije. Pod uticajem Vizantijske u naše krajeve dolazi i
filigran koji na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Lep
primer preplitanja stilova na izradu nakita u Srbiji je prsten Stefana
Prvovenčanog. Precizna izrada, zlatna filigranska žica, granule, sve
odaje ruku majstora koji je izvanredno dobro upoznat sa tananom tehnikom
filigrana.
Uticaj Vizantije veoma je primetan i na srebrnim i
zlatnim naušnicama izrađenim u tehnici filigrana od XII do XIV veka. U
srednjevekovnoj Srbiji filigranska tenika upotrebljavana je i za izradu
drugog nakita kao što su prstenje i narukvice. Narukvice su najčešće
izrađivane od srebrnih pločica na koje je lemljena filigranska žica.
Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani
pri liturgijskim službama. Sačuvani su brojni primeri krstova izrađenih
ovom tehnikom. Svoj zenit umetnička izrada nakita od filigrana
doživljava u doba kralja Milutina. U ekonomski ojačanu Srbiju kralj
Milutin poziva zlatare iz drugih zemalja koji izrađuju nakit po njegovom
ukusu.

Padom Srbije pod vlast Turaka menja se u potpunosti
ekonomska i politička struktura zemlje. No i pored toga srpski zlatari
ne prekidaju svoj rad. U teškim momentima sredinom XV za izvesno vreme
zamire njihova delatnost da bi ponovo oživela sredinom XVI veka. Ali,
usled pada ekonomske moći u upotrebu ulaze jeftiniji metali pre svega
srebro i bakar. I pored toga majstori pri izradi ovog nakita daju oduške
svojoj mašti, ukrašavajući ga filigranskom žicom, staklenom pastom i
privescima kako bi izgledali što raskošnije.
Ipak postepeno dolazi do
folklorizacije nakita, koji prestaje da bude onaj skupoceni ukras
visokog umetničkog kvaliteta. Dolazi i do orijenatalnog uticaja čiji su
glavni nosioci bili Turci. Pojedini gradski centri postaju poznati po
izradi predmeta od filigrana. Jedan od takvih centara je bio i Užice.
Proizvodi užičkih kujundžija od filigrana su u pojedinim momentima mala
remek-dela.

Posle osvajanja naših krajeva od strane Turaka, pored latinskog naziva filigran u upotrebu ulazi i turski naziv "srma".

Filigran
se najćešće radio od od tanke srebrne ili zlatne upredene žice. Srebro
se prvo izlivalo u tanke šipke, poput olovke, zatim je kovano na
nakovnju i istezano sve dok se ne bi pripremilo za izvlačenje na kalibar
ili "srmenje u "- metalnu ploču sa nizom otvora različitog prečnika,
tako da je na naj užem otvoru dobijana srebrna žica debljine vlasi kose.
Izvlačenje žice vršeno je ručno flahastim klještima i ovaj postupak se
ponavljao više puta sve dok se ne dobije željena debljina. Kasnije se za
izradu srebrne žice koristrio "rubin"- kružna pločica od mesinga sa
rubinom u čijoj se sredini nalazila rupica, kroz koju je provlačila
žica, sve do željene dimenzije. Tokom vremena za izvlačenje žice u
upotrebu ulazi i čekrk. Sprava u obliku sanduka koji je na sredini imao
pregradu od drveta u koju je umetan "srmenjak" ili "rubin". Na krajevima
sanduka nalasili su se valjci sa ručicama za okretanje. Žica se
namotavala na jedan valjak provlačila kroz "srmenjak', namotavala na
drugi valjak i motala ručicom.

Od kraja XIX veka za izradu
filigrana počinje da se koristi mašinski napravljena žica. U zavisnosti
od toga zašta će se žica koristiti ona je ostavljana kao jednostruka ili
je upredana sastavljanjem dve ili više žica.
Prema načinu izrade, filigran se delio na pravi i pseudofiligran ili lažni filigran.

Pravi
filigran izrađivan je na dva načina. Kod prvog postupka predmet od
filigrana je izrađivan slobodnim komponovanjem u osnovnom okviru konture
predmeta i to je takozvani vazduhasti- lelujavi filigran. Na drugi
način pravi filigran je izrađivan postavljanjem srebrnih niti na podlogu
sa šarom, koja je u stvari baza.
Da bi se neki predmet ili nakit
uradio tehnikom filigrana, zbog osetljive i nežne strukture, mora se
prvo oblikovati osnovna kontura (mustra) predmeta koji se izrađuje. Ova
osnova se formira od deblje žice ili traka na izgoreloj daščici i ona je
davala čvrstinu predmetu. Posle formiranja osnove radi se takozvano
"punjenje" tj. ispunjavanje međuprostora malim spiralama od najtanje
žice.

Posle spajanja (lemljenja) svih detalja dolazilo je
dopunsko ukrašavanje bez kojih je filigran nezamisliv. Pre svega tu je
dodavanje granula, sitnih srebrnih kuglica, zatim su tu sitnije i
krupnije rombične pločice, trake ili polulopte. Ponekad se filigran
inkrustirao ukrasnim kamenom.

Pseudo filigran ili lažni izrađivan
je tako što je predmet liven, a zatim je dorađivan iskucavanje,
probijanjem, struganjem i graviranjem. Za razliku od pravog filigrana
predmeti izrađeni u tihnici lažnog filigrana su znatno grublji.


Filigran 2

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2011, 10:32 pm

Filigran Kandilo15_03

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime5/3/2011, 11:04 pm

Filigran R-300-m

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime25/3/2011, 11:09 pm

Filigran Filigram2

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime10/4/2011, 10:30 pm

Filigran 2967verigete-filigran3

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime10/4/2011, 10:30 pm

Filigran DSC_0073

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2012, 2:22 pm

Filigran Filigran%203

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
Filigran 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2012, 2:22 pm

Filigran Filigran%202

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
Filigran 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2012, 2:23 pm

Filigran 01

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
Filigran 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2012, 2:24 pm

Filigran Kandilo15_03

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
Filigran 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime9/2/2012, 2:25 pm

Filigran B_755_ring

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
Filigran 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Sponsored content
Filigran Empty
PočaljiNaslov: Re: Filigran   Filigran Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Filigran
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Umetnost je ...- piše se u temama ispod naslovne :: Umetnost i sve vezano za nju-
Skoči na: