LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Dobrica Erić | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Dobrica Erić 17/3/2010, 9:07 pm | |
| Nije ona jedina na svetu
Ja tugujem i šta je tu smešno, zaljubih se, prvo pa pogrešno.
Nije meni što mi duša pati već što ona neće da me shvati.
Ja suzama pojim žedne cvrčke, a nju drugi vuče za kovrčke.
Ja je kitim cvećem, belom radom, a Dragan je kljuka čokoladom.
Ja joj pišem ceduljice kratke, ona piše Zoranu zadatke.
Ja je sanjam među maslačcima, a ona se jurca s dečacima.
Ja joj sričem pesme rimovane, ona čita strip i šund-romane.
Ja je zovem da beremo cveće, ona neće, po sokaku šeće.
Neće pesme, neće cveće, neće čak ni voće, pa šta ona hoće?
Rekao sam brezi i topoli da je ona najlepša u školi.
Sad ću reći svakom poljskom cvetu: nije ona jedina na svetu!
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dobrica Erić 17/3/2010, 9:07 pm | |
| Moja kci
Maslacak bi pred njom klek'o!
Kad se ona poljem šeta.
Ja sve strepim da je neko
Ne ubere mesto cveta!
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 17/3/2010, 9:08 pm | |
| Moj brat
Izucio mnoge škole i zašao za topole.
Prešao je preko reke u odsjaje u odjeke.
Raspustio svoje djake i zašao za oblake.
Dosanjao bele snove i zašao za bregove.
Kako li mu svice zora u kucici bez prozora?
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 25/3/2010, 7:13 pm | |
| PRKOSNA PESMA
Ja Rab Bozji Srbin sa prosedom bradom izjavljujem dragovoljno kroz lance i zicu pred svedocima silom, mukom i nepravdom da sam kriv i da priznajem krivicu!
Kriv sam sto sam neko a ne niko i netko Kriv sam sto u doba opsteg srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduse poretko i sto se krstim ovako s tri prsta!
Kriv sam sto jesam a treba da nisam Kriv sam odavno sto stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriv sam sto se drznuh protiv krivde kriv sam sto opet slavim svoju krsnu slavu!
Kriv sam sto pisem i citam cirilicom kriv sam sto pevam, smejem se i psujem a ponekad i lajem Kriv sam i priznajem da ne znam sto znam i da znam sto ne znam Kriv sam, i da zavrsim s najvecom krivicom (pre nego sto se zacenem od smeha)
Kriv sam tvrdoglavac sto sam Pravoslavac i Svetosavac i sto ne verujem u sveti zlocin i oprostaj greha! Kriv sam i gresan dakle sto postojim i kad vec postojim i jos drsko stojim sto bar ne priznam da ne postojim!
Ako to priznam da sacuvam glavu izgubicu casni krst i krsnu slavu Ako ne priznam crno mi se pise ceo svet ce na moju Zemlju da kidise Rulje bivsih ljudi lopova i golja copori robota i drugih monstruma kidisace na moje vocnjake i polja i na moju belu kucu pored druma oko koje kao najlepse odive cvetaju tresnje, jabuke i sljive.
Pa evo priznajem i to za spas roda Ja vise ne postojim skinite me s liste Ja sam od sad samo vazduh, svetlost i voda tri elementa koja vam koriste.
A ovo sto pred vama govori i hoda to je ono sto vi od mene stvoriste! Moja ruzna slika ozverena lika koju umnozavate u veceri i jutra to je slika vase svesti i podsvesti to nisam ja, spolja to ste vi – iznutra!
Moj dusmanine sa hiljadu ruku s hiljadu slugu i sluskinja lazi ubrao si mi sunce ko jabuku i radost cistu ko bulku u razi. Moji ce potomci piti jed i cemer a tvoji vec piju gorku medovinu za krvav novac kojim punis cemer rasprodajuci moju djedovinu.
Usud ce ti ludacku kosulju obuci i tada ce se malo razdaniti ili ce planeta od sramote puci i sve nas u isti ambis sahraniti!
Mnogo ste vazne Zemljo moja mila Ti i Tvoje sestre Istina i Pravda cim se na vas digla ovolika sila cim su na vas zinule krivda i nepravda.
Rulje bivsih ljudi ubica i golja copori robota i drugih monstruma palacaju na tvoje vocnjake i polja i na moju belu kucu pored druma oko koje kao najlepse odive cvetaju lipe, jabuke i sljive.
Sta ce ovde dzihadlije krstasi, farmeri koji Ti cerece sinove i kceri Mora da su cule belosvetske bande da imaju zlatna srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi.
Gospodo tuzioci suci i dzelati ispisali ste mi svoje zapovesti po zenicama najfinijem staklu Sto teze zivim, lakse cu umreti. Zasli ste mnogo u noc poodmaklu ali uzalud cete lincovati najgostoljubiviji narod na planeti (zbog cega cete goreti u paklu) jer Ljudsko Srce cudo nad cudima nece da se primi u vasim grudima!
Mi se ne plasimo smrti crne vuge vec ropskog zivota i bolesti duge Smrt je cesta pojava medj nama Srbima kao sto su prolece, leto, jesen, zima. I nije strasnije pogotovu danju od suse, poplave, zemljotresa, mraza kad je covek sretne na svome imanju okadjene duse i svetla obraza.
Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rodjenoj kuci al ne moze mi niko zabraniti da pevam i da se smejem umiruci a to se vama vise ne dogadja ni kad svadbujete ni kad vam se radja!
Postedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina kao vasi praoci sto su mog Praoca Isusa Hrista Nazarecanina.
Ja cu da gledam a vi zazmurite inace ce vam se oci rasprsnuti od sjaja mog lica Samo, pozurite sto pre me razapnete pre cu vaskrsnuti!
Dobrica Eric
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 29/3/2010, 8:32 pm | |
| ŽEĐ
Žeđ me u podne vodi u mali gaj u biljnu trlu
Duša tišine sluša To biser ladne vode peva u mom grlu!
* Koliki li je prešao put taj gutljaj meda ta čista krvca od srca zemlje do mog srca?
Koliko li je puta bio u stanju vodene pare magle i snežnog praha Koliko li je puta žuborio u grlu bogataša u grlu siromaha?
* Čas je srž stene čas behar snega čas duša zemlje što nebom luta
O kad bih poživio toliko da jedan isti gutljaj vode popijem dva-tri puta!
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 16/5/2010, 5:48 pm | |
| Bele ptice U suton, kad dan isprazni pušku, zvezde doleću na moju krušku. Svoj sjaj i cvrkut te ptice bele prospu po mojoj kosi k'o svice pa svu noć sanjam žarke predele, zlatnu jabuku i paunice.... Zorom, kad prhnu u bezmerje, po grančicama ostane perje.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 22/5/2010, 10:55 pm | |
| LJUBAV RATARA I NJEGOVE ŽENE U NOCI POSLE ORANJA
Tek kad san sklopi decje glave ruse i kad goluždravi Vlašici ozebu Ratar i njegova žena sastanu se u cardaku i na zemlji i na nebu.
Ruke što su vazdan milovale gvožde sad na njenim vrelim bedrima vijore Ratar ljubi tako ko da mulja grožde Ratar grli ženu ko da njivu ore.
Mlada noc pocepa svoje ruho carsko i stari Bog na nebu sve zvezde izbeci kad Ratar posle oranja na štalskom tavanu svoju ženu rašcereci.
Levi mu dlan brsti na Beloj glavici oštri zubi oru na brdu Orlovcu desna ruka vicna bicu i zdravici striže crnu ovcu u dolu Vranovcu.
Kad se oran orac potrbuške pruži povilenile bi i sede starice Kad bi znale kako Ratar nocu pluži mnoge bi carice bile ratarice.
Ratar voli tako kao da ratuje ko da ruši zidove na tesnoj celiji Ratar vodi ljubav ko da argatuje u nekoj dalekoj zemlji Dembeliji.
A Ratarica, mlecna mlekarica slatkomucenica s andeoskim likom skida zlatnim prstima skorup sa karlica razorana do pupka tupim raonikom.
Pucketaju kosti, pucketaju grede i srucuje se ceramida s krova Ratar drma stablo ko da trese zvezde puca ko da motre ga svi preci iz rova.
Cvili pod njim ženica kao violina podmazana belim lukom i sircetom A slušaju je i Breg i Dolina i prete joj nekim teškim bericetom.
Posle ljubavi ko i posle bitke ratar hrce s buklijom dojke na svom dlanu i sanja kako mu njene ruke vitke sipaju melem na krvavu ranu.
Dva tela van voda i zemljine teže što se sudariše u vecernjoj tami smirena i topla sad spokojno leže u senu kao u Kumovoj Slami. | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Dobrica Erić 17/7/2010, 9:58 pm | |
| Uzalud će mi trave bajati I suncokreti na koje ličim. Svi kada zađu, ti ćeš stajati U krugu što se ne briše ničim.
Ko god mi svrati na konak sniće Sunce u ptičje perje skriveno. I tvoje venčano ruho biće Mojim mislima prošiveno.
Kad stresem se sa blistave kapi Uskršnjeg vina tvojih godina Zemlja će preda mnom da razjapi Bezube čeljusti pukotina.
I zalud će mi trave bajati I suncokreti na koje ličim. Svi kada zađu, ti ćeš stajati U krugu što se ne briše ničim.
Dobrica Eric ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 27/7/2010, 8:14 pm | |
| Princeza
Lepa princeza Cica iz Grivca srete na balu mladoga princa.
I zaljubi se Cica u princa. I zaljubi se princ u Cicu.
I onda njena majka - carica donese prekrasnu vencanicu...
I rece Cici s rosom u oku: - Ustani, kceri, da pustiš stoku! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 1/10/2010, 9:06 pm | |
| Mnogo ste važne Zemljo moja mila Ti i Tvoje sestre Istina i Pravda čim se na vas digla ovolika sila čim su na vas zinule krivda i nepravda. Rulje bivših ljudi ubica i golja čopori robota i drugih monstruma palacaju na tvoje voćnjake i polja i na moju belu kuću pored druma oko koje kao najlepše odive cvetaju lipe, jabuke i šljive. Šta će ovde džihadlije krstaši, farmeri koji Ti čereče sinove i kćeri Mora da su čule belosvetske bande da imaju zlatna srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi. Gospodo tužioci suci i dželati ispisali ste mi svoje zapovesti po zenicama najfinijem staklu što teže živim, lakše ću umreti Zašli ste mnogo u noć poodmaklu ali uzalud ćete linčovati najgostoljubiviji narod na planeti (zbog čega ćete goreti u paklu) jer Ljudsko Srce čudo nad čudima neće da se primi u vašim grudima! Mi se ne plašimo smrti crne vuge već ropskog života i bolesti duge Smrt je česta pojava međ nama Srbima kao što su proleće, leto, jesen, zima I nije strašnija pogotovu danju od suše, poplave, zemljotresa, mraza kad je čovek sretne na svome imanju okađene duše i svetla obraza. Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rođenoj kući al ne može mi niko zabraniti da pevam i da se smejem umirući a to se vama više ne događa ni kad svadbujete ni kad vam se rađa! Poštedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina ko vaši praoci što su mog Praoca Isusa Hrista Nazarećanina. Ja ću da gledam a vi zažmurite inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lica Samo, požurite što pre me razapnete pre ću vaskrsnuti! | |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Dobrica Erić 2/10/2010, 8:47 pm | |
| PLAČI VOLJENA ZEMLJO*
Plači, Voljena Zemljo i Suzama osvetli Misao koja tinja u svakoj našoj želji Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti najtužnije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji.
Ko će, i čime, da plati tolike Dečje Suze Strah, Nesanicu i Radost odletelu u nepovrat Ko će Deci da vrati sve ono što im uze ovo zlo, stalo svo u kratku reč - rat?
Plači, Voljena Zemljo, oljagana i sama Suze su Tvoje davno ušle u Pesmarice Još nisi sve Dečje Kosti ni povadila iz jama a već ti opet bacaju Decu u jame bezdanice.
Vi što nam rušite Crkve, kućerke i palate ratnici fanatici, ljudomrsci i suncožderi, za koga Novi život i Novi Svet stvarate kad Deca beže od vas u šume, među zveri?
Plači, Voljena Zemljo, Suzama Mališana što uče školu u vučjim i lisičijim jamama Očevi i Majke im se gledaju preko nišana, a Stričevi i Ujaci na njih palacaju kamama.
Neka se skamene pogledi i nišani uprti u Dečja Srca, u Bele Ptice nad rovovima Kakav to Život može da nikne iz Dečje Smrti Kome će svanuti dan na Dečjim Grobovima?
Nijedna Zastava na ovom trulom svetu makar od same svile i kadive satkana ne zaslužuje da se zavijori na vetru ako je i Dečjom Krvlju pokapana.
Plači, Voljena Zemljo, u čeljustima ale (neka Te bar u Suzama što više bude) sve dok se sva tri Boga na Tebe ne sažale i ne preseku pomor bačen međ pse i ljude.
Pogledaj svoju Decu sa staračkim licima Mladiće na štakama što uče prve korake Uvelu Novorođenčad u invalidskim kolicima Bezimene Grobove, Raspamećene Majke i Starce beskućnike u tuđim šljivicima što zure u Nebo, nalik na ugašene ugarke.
Plači, Voljena Zemljo, i Suzama osvetli Svoje Srce što kuca u svakoj našoj želji Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti najslanije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji! (1992)
* Naslov sam uzeo iz jedne stare knjige, reči od naroda, suze od dece, a tuga je moja.
(Dobrica Erić
Erićev zapis ispod teksta: "Ako pjesma ne može da zaustavi rat, neka bude bar svijeća, da ne plačemo i ne umiremo u mraku."
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Dobrica Erić 2/10/2010, 8:51 pm | |
| Poljubac
Od svega sto se u glavi krije, od svih cuda sto se tu mnoze,
poljubac je najdivnije cudo sto ti se desiti moze.
Kad se, kruzeci ovim svemirom bezbrojnih srca, putanjom dugom
dva srca ozare istim nemirom i oglednu se jedno u drugom,
tada i glave malo zastanu s krunicama od rosnog klasja,
a usnice se sretnu i planu plamickom poljpca sto svet obasja.
I tako kroz dva tela potece svetlost sto stvara novu planetu,
jer, poljubac je, kao sto rece pesnik, najlepsi susret na svetu! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 22/10/2010, 10:15 pm | |
| PLAVI SANJAR
Dozvolite mi da vam predstavim sanjara sa snovima plavim.
Pesnik se nikad sasvim ne budi. On uvek nešto prede i plete. Pesnik je spolja ko i svi ljudi a iznutra — pravo pravcato dete.
I to — dete koje se čudi ponečemu što rade ljudi.
Pesnik gleda u svet kroz perce pauna i kroz frulu od zove. Njemu je kap rose — jezerce po kome najlepše lađice plove.
Roj svitaca i buket cveća — to je za njega najveća sreća!
Pesnik je srećan i kada pati i opet — tužan u bašti sreće. Pesniku svaka pesma uzvrati po kap detinjstva, kao proleće.
Kad jutru sine slavuj u glavi prvo se bratu pesniku javi.
Tada on luta kroz polja raži ko da se u bulke zaljubio I SVE TAKO, KAO DA TRAŽI NEŠTO ŠTO NIJE IZGUBIO ...
Svake večeri i svake zore on traži rime i metafore.
Kad ih nađe, pesnik je tužan i ceo svet mu postane ružan. A kada nađe — sunce obasja brežuljke s krunama cveća i klasja.
Pesnik se smeši i trepti, trepti u duši sveta ko zlatni leptir.
Malo čupka travke za kose, malo mazi ive na međi, malo niže jagode rose na pozlaćene končiće žeđi ...
Pa siđe u neku zavičajnu dolju da pesmi otkrije tajnu.
Jer, pesnik voli, to nisam reko, kćer jedne tihe sunčeve bašte, koja boravi negde daleko u predelima njegove mašte.
ZBOG NjE ON, DECO, SVAKOG DANA OSEDLA BELOG KRILATOG ATA, I ZBOG NJE JE TAJ SIN ROSNIH POLJANA IZUČIO BEZBROJ ZANATA! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 27/10/2010, 8:19 pm | |
| Blistave Kapi
Uzalud će mi trave bajati i suncokreti, na koje ličim Sve kada zadje, ti ces stajati u krugu što se ne briše ničim.
Ko god mi svrati na konak, sniće sunce, u ptičje perje skriveno I tvoje venčano odelo biće mojim mislima prošiveno.
Kad stresem sa se blistave kapi uskršnjeg vina tvojih godina zemlja će predamnom da razjapi bezube čeljusti pukotina.
I zalud će mi trave bajati i suncokreti na koje ličim Svi kada zadju, ti ćes stajati u krugu, što se ne briše ničim. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 9/11/2010, 3:19 pm | |
| Zumbul
Plav k'o da je s neba pao,
K'o da su ga deca snila.
Poslednji sneg raskravio
I ceo vrt zaplavio.
Razvigor ga očešljao,
Pčela prva poljubila!
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 9/12/2010, 10:14 am | |
| КИША У СРБИЈИ
У Србији пада киша, даноноћно, непрестано у Србији труне жито, поврће и воће рано.
На грудима мајке Земље Србија је жива рана по њој пада слана киша, по њој пада роса слана Што нам спира сјај из ока, срму речи, боју лица, румен ружа, злато класја, плави мирис љубичица.
У Србији пада киша, набујале све речице - то су сузе рушних мајки, и очева, и дечице.
Многе су се птичурине на Србију обрушиле, белосветски гавранови, лешинари, орлушине
Прижељкују да Србија сустане и очи склопи да разнесу њене кости по Азији и Европи
И да баце на трпезу пред свог слепог црног краља Срце земље Србијице, Срце целог Православља
Срце Бога и човека, архангела и детета што светлуца ко кандило у безданој тами света.
У Србији пада киша, поцрнела бела рада У Србији труне радост, труне понос, труне нада.
Ал то није она киша што капље с небеског свода то је киша из очију, то су сузе српског рода
Што тоне у живо блато неслоге и немаштине јер га хоће да расрбе, раскуће и разбаштине.
Кад се једном разоблачи и кад опет сунце гране најплоднија српска поља биће баре и солане.
Место ражи и пшенице, место шљива и јабука, место грожђа и кромпира и црног и белог лука
Место меда од багрема, од липе и пољског цвета биће соли од наших суза за душмане широм света:
Да посоле и пресоле свој хлеб, воду, вино, храну да сањају слана брда и долине где изгрева
Слано сунце што сад греје српски народ на Балкану који плаче само зато што много воли да пева! | |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:35 pm | |
| Balada o kokicama
Poneo sam iz doline žute ozarene ranim suncokretom mnoge plave večeri prosute kokicama k'o šljivinim cvetom.
Kad se svici zapale u žitu i reduša testo za hleb natre, kokali smo kokice u situ i igrali bosi oko vatre:
Kokajte se, kokice koga volim, doći će doneće mi lončiće i srebrne zvončiće!
Dve - tri zvezde na jablanu zebu sve dok nam se vatra ne razgori i kokice ne prsnu po nebu pod kojim se naša pesma ori.
Večeri su sada nevesele pa se grejem na tom davnom žaru, još mirišem te krunice bele i još čujem onu pesmu staru:
Kokajte se, kokice koga volim, doći će doneće mi lončiće i srebrne zvončiće!
Svi su davno došli i otišli s vetrovima što tiho pevuše, a snegovi, prerano naišli zavejaše sito na dnu duše.
Među onim dragim sitnicama o kojima čovek često sniva čuvam i to sito s kokicama što se bele kao cvet od šljiva
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:38 pm | |
| Da l još nekom noćas ovo zlato smeta
Da l' još nekom noćas ovo zlato smeta? Ova susnežica nebeskih trešanja? Noć je otvorena na sve strane sveta. Za snove; a mene, znam niko ne sanja.
San je bio moj hod, moj korak i senka mnogo sam se nevičan u svoj san uzdao, prokock'o sam pesmu k'o konja Zelenka koga nikad niko nije zauzdao.
Pa neka mi ruku lizne bar taj verni pas meseca što je sa mnom izranjao iz oblaka berićetnih snohvatica, jer ni ove noći niko nije me sanjao.
San je bio moj hod, moj korak i senka mnogo sam se nevičan u svoj san uzdao, prokock'o sam srce k'o konja Zelenka koga nikad niko nije zauzdao…
Brojim blede plamičke ponoćnih petlova i isprane kamičke po nebeskom dnu, Ja, što svima otvarah vrata svojih snova ne nađoh svoj kutak ni u čijem snu…
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:48 pm | |
| PRVA LJUBAV
Ja sam tužan a njima je smešno zaljubih se prvo pa pogrešno; Nije meni što mi srce pati već što ona neće da me shvati
Ja je kitim cvećem belom radom a nju Dragan rani čokoladom Ja joj pišem ceduljice kratke ona piše Zoranu zadatke.
Rekao sam brezi i topoli da je ona najlepša u školi Sad ću reći svakom poljskom cvetu nije ona jedina na svetu ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:50 pm | |
| Znamenje
Duž međe kipe lipe.Sve ređe prisnivam miris davnih kajsija I što je moje pamćenje bleđe ta slika biva sve jasnija.
Kućica tesna,kandilo nesna i oči pune tihog blistanja Dva bleda lica i ljubičica u pozlaćenom ramu svitanja.
Tu klekoh ,oče,i rekoh: poče I snih plod kakav još ruka ne bra I tada pustih boso siroče srca na most najtanjeg rebra.
I sad na licu nosim znamenje tajne što mi pod kožom bljeska Kotrljam uz breg krupno kamenje a niz breg sitne đinđuve peska. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:51 pm | |
| ZABORAVLJENE VODENICE
Nanizane duž reke i potoka ko prazna puževe školjke, ćute zaboravljene vodenice po urvinama mog zavičaja.
Žalosne vrbe nad njima raspliću dugu kosu.
Korov spolja, paučina iznutra.
Puteljci i potoci davno izjednačeni: ne zna se više kuda je pevala voda, a kuda dvokolice.
Na topolama unaokolo, gde nekad nisu smele ni da slete, vrane sad mirno grade gnezda. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:52 pm | |
| ZRNCE SNA
Dao bih noćas punu vreću pšenice za jedno zrnce sna.
Ponoć je bezazlena kao detinja duša, a mene prožima strah.
Ko zna šta neko sanja dok sam ja budan?
*
Moje smrznute jabuke stoje nepomično na mesečini i pridržavaju nebeski svod.
Kad bi sad vetar pomerio samo jednu grančicu, čini mi se da bi se celo zvezdano kube sručilo na moj Čardak.
Dao bih noćas punu vreću pšenice za jedno zrnce sna. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 21/12/2010, 7:54 pm | |
| BELO BRDO MESECA
Belo brdo meseca ozari zemlju.
Da se med prospe iz svih košnica u selu, ne bi noć bila sladja.
Noć ili dan, ili oboje: noć kao dan, samo lepša.
Sad i vrbe u dolji liče na breze!
To nije mesečina, već mleko. To nije ptičije mleko, već mleko mesečine, lekovito mleko od mesečevih koza.
Oni koji spavaju, propustiće najlepši san, oni koji su budni, veoma su mi bliski, iako ne znam ni ko su, ni gde su, ni zašto bdiju.
Sve moje brige, zveri što su me vazdana vijale po vrletima, miruju sad u dolji kao stado ovaca.
Strepim samo da moje disanje ne poremeti savršeni mir drveća.
Bože, kako je lepa zemlja, kako je lepo što sam živ i što je vidim!
U ovom trenutku praiskonske lepote ja nemam bliže rodbine od drveća i meseca.
Slutim da me neko čeka na jednom od onih srebrnih brežuljaka, pod jednim od ovog mnogobrojnog drveća.
Pa ako treba ( a treba ) noćas nešto da mi se desi, neka to bude Žena.
Dan ove noći da pamtim do sudnjeg dana! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/1/2011, 11:33 am | |
| Teče reka kriva Drina
Teče reka kriva Drina, teče nešto neobično:
Imam Oca, imam Sina, samo nemam sebe lično.
Moj otac još kuću nosi na plećima, snažan, čio,
a moj Sin, princ zlatokosi sutra bi se oženio.
Mada mi se oni čude ja sad prosto ne znam šta sam:
Sin mi ne da sin da budem, Otac ne da otac da sam.
Sam između njih dvojice ukipim se kao proštac:
Znam da sam od nas trojice samo ja i sin i otac.
Pa ko ne bi bio strina kad ti neko stalno kvoca:
Te ti se već plašiš Sina, te ti se još plašiš Oca!
Nije Otac grudva snega pa da gađneš sa njim svraku.
Ja se i sad plašim njega, moj Sin mene ni za dlaku.
Otac je zaboravio da sin biti nije lako.
Sin još nije otac bio pa misli: to može svako!
Nije ni Sin grudva snega ni lutka iz zabavišta.
Drhturim ja i od njega, moj Otac od mene - ništa.
Moj Sin tobož zna karate a Otac je stari živac,
pa kad god njih dva zarate ja ispadnem glavni krivac.
Po ceo dan krivu Drinu ispravljamo sve po koncu:
do podne sam kriv svom Sinu, od podne do mraka Ocu.
Ako nešto skrešem Sinu moj Otac po kuće sruši.
Ako nešto skrešem Ocu, moj Sin se sav naroguši.
Pomazim li svoga Sina Otac tužno skupi bore.
Potapšem li svoga Oca, Sin puca od ljubomore.
Tako kidam svoje živce čas zbog Oca, čas zbog Sina,
a između nas trojice teče reka kriva Drina. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 29/1/2011, 11:38 pm | |
| PLAVI SANJAR Dozvolite da vam predstavim sanjara sa snovima plavim.
Pesnik se nikad sasvim ne budi. On uvek nešto prede i plete. Pesnik je spolja ko i svi ljudi, a iznutra pravo pravcato dete.
I to dete koje se čudi mnogo čemu što rade ljudi.
Pesnik gleda u svet kroz perce pauna i kroz frulu od zove. Njemu je kap rose - jezerce po kome najlepše lađice plove.
Roj svitaca i buket cveća - to je prava zemaljska sreća!
Pesnik je srećan i kada pati i opet - tužan u bašti sreće. Pesniku svaka pesma povrati po jedno detinjstvo, kao proleće. Kad slavuj sine jutru u glavi prvo se bratu pesniku javi.
Pokaže mu putić do dvorca gde zvecka bezbroj zlatnih pehara, pa nagovori svog razvigorca da ga zaveje snegom behara.
Pesnik se napije sunčevog vina uz svirku livadskih violina.
Pa onda luta kroz polja raži kao da se u bulke zaljubio i sve tako kao da traži nešto što nije izgubio ...
Svake večeri i svake zore on traži rime i metafore.
Kad ih ne nađe, pesnik je tužan i ceo svet mu postane ružan. A kada nađe - svetlost obasja brežuljke pune grožđa i klasja.
Posle siđe u neku bajnu dolju da pesmi otkrije tajnu. Jer, pesnik voli, to nisam reko: jednu princezu, kćer divne bašte, koja boravi negde daleko - u predelima njegove m a š t e ... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobrica Erić 24/4/2011, 8:04 pm | |
| VOLEO SAM DEVOJKU IZ GRADA
Ja sam rodjen u cvecu livada; cuvah stada pokraj reke Gruze al' zavoleh devojku iz grada sa usnama ko pupoljak ruze.
Bele ruke a prsti ko dirke pricahu mi najneznije bajke. Zalud uzdah iz grudi pastirke, zalud suze moje stare majke
Sin sam plavih suma i livada; gajih dobre konje i volove. Zbog lepote devojke iz grada zaboravih brda i dolove.
Zvao sam je ulicama dugim i venuo ko trava jesenja. Jednog dana spazih je sa drugim zagrljenu u senci kestenja.
Sta sad mogu vec bol svoj da patim; mladost moju da tuzim za celo. Morao sam kuci da se vratim svome domu u rodjeno selo.
I sad opet svoga vranca jasem i u krcmi krcmim svoja stada. Kitim svirce i razbijam case i proklinjem devojku iz grada. | |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/12/2011, 9:47 pm | |
| Добрица Ерић
Рођен 1936. године у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца). Родитељи - шумадијски сељаци Милош и Радмила. Завршио четири разреда основне сколе у Враћевшници и опробао срећу - како сам каже - у многим занатима...
Прву збирку песама објавио 1959. а до данас више од стотину (тешко је све и избројати!) књига поезије, прозе, антологија, сликовница... Дела су му продата у тиражу од милион примерака. Доста их је преведено на светске језике. Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире. За многе су композитори написали музику.
У јавним наступима - на ТВ, на вечерима поезије и другим приредбама песме не чита. Он их - говори! Готово све зна напамет!
Добитник је низа значајних награда и признања: Младо покољење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова Награда... Издавачка кућа ДРАГАНИЋ објавила му је 21 књигу изабраних песама. )
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/12/2011, 9:50 pm | |
|  БЛИСТАВЕ КАПИ Узалуд ће ми траве бајати И сунцокрети на које личим. Сви када зађу, ти ћеш стајати У кругу што се не брише ничим. Ко год ми сврати на конак сниће Сунце у птичје перје скривено. И твоје венчано рухо биће Мојим мислима прошивено. Кад стресем се са блиставе капи Ускршњег вина твојих година Земља ће преда мном да разјапи Безубе чељусти пукотина. И залуд ће ми траве бајати И сунцокрети на које личим. Сви када зађу, ти ћеш стајати У кругу што се не брише ничим. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/12/2011, 9:51 pm | |
|  КИША У СРБИЈИ У Србији пада киша, даноноћно, непрестано у Србији труне жито, поврће и воће рано. На грудима мајке Земље Србија је жива рана по њој пада слана киша, по њој пада роса слана Што нам спира сјај из ока, срму речи, боју лица, румен ружа, злато класја, плави мирис љубичица. У Србији пада киша, набујале све речице - то су сузе рушних мајки, и очева, и дечице. Многе су се птичурине на Србију обрушиле, белосветски гавранови, лешинари, орлушине Прижељкују да Србија сустане и очи склопи да разнесу њене кости по Азији и Европи И да баце на трпезу пред свог слепог црног краља Срце земље Србијице, Срце целог Православља Срце Бога и човека, архангела и детета што светлуца ко кандило у безданој тами света. У Србији пада киша, поцрнела бела рада У Србији труне радост, труне понос, труне нада. Ал то није она киша што капље с небеског свода то је киша из очију, то су сузе српског рода Што тоне у живо блато неслоге и немаштине јер га хоће да расрбе, раскуће и разбаштине. Кад се једном разоблачи и кад опет сунце гране најплоднија српска поља биће баре и солане. Место ражи и пшенице, место шљива и јабука, место грожђа и кромпира и црног и белог лука Место меда од багрема, од липе и пољског цвета биће соли од наших суза за душмане широм света: Да посоле и пресоле свој хлеб, воду, вино, храну да сањају слана брда и долине где изгрева Слано сунце што сад греје српски народ на Балкану који плаче само зато што много воли да пева! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/12/2011, 9:57 pm | |
| ПОНОСНА ПЕСМА Ја певам грла чиста као што дрво листа певам кроз лавеж паса као што пшеница класа певам с груменом земље у шаци као што Син пева о Мајци и молим анђеле дечицу бестелесну да ми услише и приме песму. Ово је моја једина и јеванђељска Земља-Мајка моја Кнегиња моја госпођа варошанка моја сељанка сторучица. А око ње се дигла халабука и хајка ко да је вучица ко да је хајдучица. С њом сам пола столећа цветао и класао зрио и гњио певао и плакао и да сам јуче умро не бих знао да ово нису воћке калемљене ни поља лебна ни потоци већ прерушене муње, вукови и поскоци! Нагрдише ми земљу оноћише ми дане затрнише ми сунце па се јежим и срдим ољагаше ми име и презиме кућу и укућане ал ја се опет поносим што сам Србин! Кажу да сам дивљак и да нисам у праву што браним своју кућу свој крст и крсну славу А они мени у мојој рођеној Земљи ударају међе прекрајају тапије и печате црвеним воском прозоре, врата, капије. Трпају на моје плеће сво белосветско смеће и чекају да паднем да посрнем или бар да се згрбим али ја стојим ко крст ко Христово распеће и поносим се што сам Србин! Поносим, кажем, али у мом поносу нема понижења према другима гордости ни поруге Кад би сви људи могли да се поносе оним што су не би нико имао разлога да мрзи друге. И само што понекад прошкргућем гневно не би ли ме чула планета уснула јер знам да нас чека проклето Лијевно ђе у њему бијели се кула! Моја земља је иста онаква каква је увек била Душа јој ко лебац ко кисељак старински Сваког је Она тим лебом дочекала и почастила и испратила, с послацима онако домаћински.  Само се више не слажемо са оном Божијом беседом Ко тебе каменом, ти њега лебом Променили смо мало и ми своју чобанску ћуд па ко нас лебом ми њега лебом, медом и вином а ко нас каменом ми њега каменчином И зато смо ево стали пред страшни суд. Поабаше ми рухо наружише ми лице око срца ми ланац на устима катанац успаваше ми пчеле и ућуткаше птице ал ја се опет поносим што сам Србин, Балканац! И само што понекад забугарим гневно не би ли ме чула небеса уснула јер нас опет чека проклето Лијевно ђе у њему бијели се кула! Самозвани миротворци што нас завадише црним тамјаном нам Земљу окадише. Душебрижници без душе и срца, главешине, главоње и главосече без глава поборници за људска права и слободу поузимаше нам кључеве свих права сад хоће и насушни хлеб ваздух и воду. Ђавољи синови и пасји синовци коров иштркљао из болесне клице среброљупци правдомрсци криводелци и други зликовци окривљују мене за своје кривице.  Блате ме, брате Иво, за тројицу муче ме као Малог Радојицу ко Старог Вујадина са обадва сина Оће да ме претворе у маково зрнце Крадљивци истине и сунчевог сјаја подмећу ми своја кукавичја јаја Тако постах нека напаст невиђена напаствујем дневно три стотине жена печем белу децу, правим мале Црнце Суде ми за своје грехе и злочине и за све оно што они мени чине Господе, погледај озго из плавети и заштити ме од ових авети! Моји млади се чуде што се трујем и лечим песмом псовком инатом као и моји стари Шта бих ја друго са оволиком тугом Крив сам једино зато што не умем да клечим (осим да простиш пред женом кад радим оне ствари) а грешан што проћердах уз дерт и жал и севдах онако вашарски бећарски и ратарски свој стид косовски и понос кајмакчалански Али то не схватају ни преци ни потомци голобради старци и брадати основци. Мој ђед је био домаћин човек у освит овог века Имао је вршалицу воденицу ваљалицу три лампека Мој отац је џамбасио бесне коње и каруце А ја имам само душу само ово лудо срце што ми прича у грудима о животу о људима што ми пева што ми плаче што се смеје што ме боли што ми бије непреболно као оно тешко звоно звоно цркве краља Петра на Опленцу у Тополи! И нећу да будем слуга ни жбир ни удворица ни паж Зато ми ставише на главу трнов венац срама А моја Земља је тек изашла из јама моја краљица, обучена у пшеницу и раж, моја великомученица Србија укавежена, попљувана и слана Али ја знам да је све ово једна велика лаж и поносим се што сам Србин Србенда са Балкана! И само што понекад арлаукнем гневно не би ли ме чула сазвежђа уснула јер знам да нас чека проклето Лијевно ђе у њему бијели се кула! 1993 ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 28/12/2011, 10:02 pm | |
| ПРОЛЕЋЕ У МОЈОЈ ЗЕМЉИ Мојој земљи убијају пролеће На моју земљу попуштани су пси рата Али пролеће ипак стиже у моју земљу с благословеним пољупцима брзбројних пупољака. Децо, весници пролећа невени моје земље на нишану Децо у парковима, у баштама у шумарцима, на рекама на ливадама и утринама сеоским у двориштима поразбијаних школа у ледним подрумима где расту само печурке - хвала вам што могу рећи Ово су деца моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!  Омладино, нежни пркосу поносу моје земље на нишану Омладино на трговима рањених градова на игралиштима и шеталиштима у црквеним портама и својим авлијама Омладино, јача од страха лепша од безбрижости коју ти гађају бомбама - хвала ти што могу рећи Ово је Омладина моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата! Војници Сунцокети светлости Војници у рововима у тенковима у летилицама за нишанским справама у медаљонима наших срца пред Срце своје земље и за чију храброст морамо измислити нове речи и нове песме - хвала вам што могу рећи Ово су Војници моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!  Народе тужни Божије чокоће винова лозо моје земље на нишану Народе на њивама у својим кућама и авлијама на рушевинама својих кућа у круговима фабричким с круговима на грудима на мостовима осуђеним на смрт од оних којима је смрт једина утеха Народе са Срцима већим од бомби које падају око нас - хвала ти што могу рећи Ово је Народ моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата!  Сунце високо велико небеско око ти које видиш боље од сваког другог ока и преносиш Истину онима који још могу да гледају у Сунце и знају шта је Истина хвала ти што могу рећи Ово је Сунце моје земље Србије на коју су попуштани побеснели пси рата и која страда онако како су увек страдали невини Само тебе нам не могу помрачити ни узети краљеви мрака који хоће да нам помраче и узму све! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:16 am | |
| Jagoda
Divlja devojčice, kćeri južnog brdašca,
Kakvi te razlozi i kakva te ljubav navodi
Da pretvaraš svoje bele očice u crvene srdašca? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:17 am | |
| Ljubičica
Kraj potoka sitnoskoka
Ispod žbuna bez zubuna
Žmirkaju dva plava oka.
Željna pčela kraj njih lebdi,
Ne veruje sama sebi! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:17 am | |
| Ljutić
Ne znam je li ljut ili ime vara,
Tek, leptiric žut što s njim razgovara,
Vec nešto pije iz njegove čaše
I sve veselije kriocima maše! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:18 am | |
| Moja majka
Tu je i moja majka Radmila, bivša vila,
Motri me iz prikrajka i sklapa umorna krila.
Tiha, tužna i stara, ređa rublje po plotu
I s cvećem razgovara o kući, o životu… ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:19 am | |
| Maslačak
Žute oči krupne i vesele
Gledale me, pa su zažmurele.
Ostadoše trepavice bele
Koje plavi povetarac kradom
Razvejava zelenom livadom. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:19 am | |
| Moje selo
To ti je moje selo, ko još takav vrt ima? To nije selo, već belo stado sa voćnjacima!
Sred sela: dom i škola. Nad krovom ruža plovi. Novi put, šarena kola. U dolji – jablanovi.
Kroz selo reka hrli i nosi sličice kuća. Mostić joj drveni grli obale pune pruća.
Kad jutro rumena lica oči prozora otvori - u selu umesto frulica zabruje tranzistori.
U sumrak moje selo zapali zlatne svice. Selo je stado belo a deca – ljubičice! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:20 am | |
| Nije ona jedina na svetu
Ja tugujem i šta je tu smešno, zaljubih se, prvo pa pogrešno.
Nije meni što mi duša pati već što ona neće da me shvati.
Ja suzama pojim žedne cvrčke, a nju drugi vuče za kovrčke.
Ja je kitim cvećem, belom radom, a Dragan je kljuka čokoladom.
Ja joj pišem ceduljice kratke, ona piše Zoranu zadatke.
Ja je sanjam među maslačcima, a ona se jurca s dečacima.
Ja joj sričem pesme rimovane, ona čita strip i šund-romane.
Ja je zovem da beremo cveće, ona neće, po sokaku šeće.
Neće pesme, neće cveće, neće čak ni voće, pa šta ona hoće?
Rekao sam brezi i topoli da je ona najlepša u školi.
Sad ću reći svakom poljskom cvetu: nije ona jedina na svetu! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:21 am | |
| Od klikera do dilbera
Briše vetar preko njiva pokisoše suncokreti.
Šta se ovo sa mnom zbiva kuda ovo vreme leti?
Do juče sam jeo med i džambasio svoga ata
a danas mi jedan bledi nevaljalko kaže – tata
Posmatram to lice, slično mom licu, i pege brojim
pa mi nešto neobično ko da sam pred sobom stojim.
Rekoše mi: Rasti, rasti od klikera do dilbera
A ko je sad taj vizljasti klinac što me gleda s cera?
Do juce sam skako s panja u rečicu brzotoku
a danas vec moj Sin sanja vodenicu na potoku.
Družimo se mi već dugo prikrivamo svoje tajne
i krademo jedan drugom snove nežne i beskrajne.
Rekoše mi: Rasti, rasti da dohvatiš divna čuda
Ko je sad taj vragolasti dečak što me gleda s duda?
Do juče sam igro uje i bio lak kao lasta.
Danas moj Sin zadirkuje devojčurke oko plasta.
Jedan drugog pogledamo zavidljivi oba malo
kao da se ogledamo nad vilinskim ogledalom.
Rekoše mi: Rasti, rasti dočepaj se snage muške
Ko je sad taj crnpurasti momčić što me gleda s kruške?
Do juče sam bio momak dizo kule u oblaku.
Danas moj Sin diže oblak prašinčine po sokaku.
Zar porastoh ovoliki strah me već pred sobom hvata
da bi me taj bledoliki deran drsko zvao – tata
Koškamo se, mada znamo reči nežne kao trave
i potajno potkradamo jedan drugom snove plave. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:22 am | |
| Pesnik i mesec
Dan kad sjaše sa žarkog ata i noć zanjiše zvezdanu ljuljku, pesnik i mesec, dva nežna brata, sretnu se negde na brežuljku.
Oko njih svici žiže nose i popci raž tišine kose. Bleda lica i bujne krune kose, i plavi leptiri snova. To su čobani što nose pune torbice zvezda i cvetova.
Travke snene očice brišu i trepće cveće; i uzdišu zaljubljene princeze breze.
Pesnik ubere bulku iz trave, a mesec zvezdu s nežnim zracima, tada se kucnu i nazdrave polju i reci i šumarcima!
Pa dugo jedan drugom u voću recituju svoju samoću… ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:24 am | |
| Prolete leto
I kanu kap vina u cvet i pijan bumbar oblete svet.
Svakog jutra kruška istrese pun koš zrelih zvezda iz bluze, pa dan, razdragan i zanesen, brije bradate kukuruze.
Prolete leto kao žar-ptica kroz smeh i kosu žetelica. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:24 am | |
| Slavuj
Pčele predu medene žice između voćnjaka i košnice.
Svoj prozor širom otvori, čuj da vidiš novu trešnjinu krunu i da ti u sobu doleti slavuj sa ljubičicom pesme u kljunu.
Pčelice zatežu medene žice od livada do svoje košnice. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 23/1/2013, 12:25 am | |
| U životu što mi poče bajkom
U životu što mi poče bajkom prvo sam se rukovao s majkom.
Zatim sam se pred našim vajatom rukovao sa rođenim bratom.
Potom sam se rukovao s ocem i s rumenim suncem nad seocem.
Posle sam se, u odelu finom i u sjaju svog rumenog lica,
Rukovao sa stricem i strinom i s bratom i sestrama od strica.
Onda sam se kod Racove bare rukovao, uz žablje fanfare,
S jednim Tomom, s kojim sam prelist’o najmiliju knjižicu – detinjstvo.
Tek kad sam se, pred svim leptirima i pred prvom čobanskom torbicom
Nakrcanom raznim nemirima - rukovao s jednom Zoricom
(Čije oko još kroza me zrači k’o sunašce kroz zeleno granje),
Shvatio sam šta taj stisak znači i počeo pravo rukovanje…
Koje, evo, sve do danas traje uz uzvike i uz uzdisaje! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dobrica Erić 18/3/2015, 7:03 pm | |
|
Tole
Juče se vraćah kući iz dola stazom kroz neko cvetno voćnjače i videh malog pastira Tola pod šljivom: drži jagnje i plače.
Ja viknuh: – Tole, što plačeš, je li ? On pusti jagnje, zabruja brence:
– Bio sam malko zaspao, veli, pa usnih: vuk mi ukrao jagnjence …
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Dobrica Erić  | |
| |
|  | | | Dobrica Erić | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|