LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Robert Ludlum

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Robert Ludlum Empty
PočaljiNaslov: Robert Ludlum   Robert Ludlum Icon_minitime22/4/2010, 1:13 am

Robert Ludlum 0-robert-ludlum

Robert Ludlum (25. svibnja, 1927. New York City - 12. ožujka 2001., Naples, Florida) bio je američki autor 25 trilera. Postoji više od 290 milijuna primjeraka njegovih tiskanih knjiga, a prevedene su na 32 jezika. Ludlum je objavljivao knjige i pod pseudonimom Jonathan Ryder i Michael Shepherd [1].
Na osnovu mnogih Ludlumovih romana snimljeni su u filmovi i mini-serije, uključujući Ostermanov vikend, Holcroftovu pogodbu, Straža Apokalipse, Bourneov identitet, Bourneovu nadmoć i Bourneov ultimatum. Smatra se da je i knjiga i mini-serija Covert One, The Hades Factor urađena na osnovi ludlumovih neobjavljenih zabilješki. Bourneovi filmovi s Mattom Damonom u glavnoj ulozi bili su komercijalno vrlo uspješni, iako se pojedini izvaci ili rečenice značajno razlikuju od izvorna materijala.

Školovanje

Ludlum se školovao u The Rectory School Cheshire Academy i Wesleyan University u Middletownu, Connecticut. Dok je bio u Wesleyu, Ludlum se pridružio bratstvu Alpha Delta Phi. Prije nego je postao autorom bio je kazališni glumac i producent. Njegovo je kazališno iskustvo moglo doprinijeti njegovu razumijevanju energije, akcije i "bježanju od stvarnosti" koje je publika željela u romanima. Jednom je primijetio: "Ja na sličan način uspoređjujem napetost i dobar teatar. Mislim da je sve to napetost i što-će-se-dogoditi-poslije. S te točke gledišta, da, ja pretpostavljam da sam kazališni čovjek".» Ludlum je umro 2001. godine od hematoma na mozgu, ostavivši za sobom nekoliko neobjavljenih rukopisa i glavnih crta.

Pisanje analize i kritika

Ludlumovi romani tipično oslikavaju jednog herojskog čovjeka ili malu grupu individualaca koji se bore protiv snažnijih protivnika čije su namjere i motivacije zle, protivnika koji su kadri upotrijebiti političke i ekonomske mehanizme na zastrašujući način. Njegova je vizija svijeta bila ona gdje su globalne korporacije, vojne sile u sjeni i vladine organizacije udružile da održe (ako je to bilo zloćudno) "status quo", ili sve to "potkopaju" ako je "status quo" bio dobar. Uz izuzeće pojedinih nepravilnosti u njegovu poznavanju vatrenog oružja, njegovi su romani pažljivo proučeni pružajući točne tehničke, geografske i biološke pojedinosti, uključujući tu i istraživanje amnezije za Bourneov identitet.
Ludlumove su novele često bile inspirirane konspirativnim teorijama, i povijesnim i sadašnjim. Napisao je da je The Matarese Circle bio inspiriran govorkanjima o Trilaterarnoj komisiji, i to objavio samo nekoliko godina nakon što je komisija osnovana. Njegovi su opisi terorizma u knjigama kao što su The Holcroft Covenant i Matarese Circle odražavali teoriju kako su teroristi samo paunovi vlada ili privatnih organizacija, koje žele upotrebljavati teror kao pretekst za uspostavljanje autoritativne vlasti, a ne izolirane bande ideološki motiviranih ekstremista koje su ponekad stvarane da bi to bile.

Bibliografija

Objavljena djela za vrijeme Ludlumovog života

The Scarlatti Inheritance (1971.)
The Osterman Weekend (1972.)
The Matlock Paper (1973.)
Trevayne (1973.,napisano pod pseudonimom Jonathan Ryder)
The Cry of the Halidon (1974., napisano pod pseudonimom Jonathan Ryder)
The Rhinemann Exchange (1974.)
The Road to Gandolfo (1975., napisano pod pseudonimom Michael Shephard)
The Gemini Contenders (1976.)
The Chancellor Manuscript (1977.)
Holcroftova pogodba (1978.)
The Matarese Circle (1979.)
Bourneov identitet (1980.)
The Parsifal Mosaic (1982.)
The Aquitaine Progression (1984.)
Bourneova nadmoć (1986.)
The Icarus Agenda (1988.)
Bourneov ultimatum (1990.)
The Road to Omaha (1992.)
The Scorpio Illusion (1993.)
The Apocalypse Watch (1995.)
The Matarese Countdown (1997.)
The Prometheus Deception (2000)


Djela objavljena poslije Ludlumove smrti

Većinu djela završili su nepoznati autori, poznavatelji stila pisanja Ludluma.

The Sigma Protocol (2001.)
The Janson Directive (2002.)
The Tristan Betrayal (2003.)
The Ambler Warning (2005.)
The Moscow Vector (2005.)
The Bancroft Strategy (2006.)

____________________________________________
"Poezija je samo trag zivota.
Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."

Leonard Cohen
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Robert Ludlum Empty
PočaljiNaslov: Re: Robert Ludlum   Robert Ludlum Icon_minitime22/4/2010, 1:14 am

Pročitala sam nekoliko njegovih knjiga, još davno, a gledala sam i neke filmove rađene po knjigama. Interesantni trileri za ljubitelje te vrste književnosti.

____________________________________________
"Poezija je samo trag zivota.
Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."

Leonard Cohen
Nazad na vrh Ići dole
 
Robert Ludlum
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Složeno na policama- piše se u temama ispod naslovne :: Veliki pisci-
Skoči na: