LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Mistika i nauka

Ići dole 
AutorPoruka
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2008, 12:57 pm

"Pre oko hiljadu godina, Egipćani su pisali o pokretnim zidovima u galerijama piramide i tajnim, debelim vratima koja otvara nepoznata sila.
Postoje i zapisi, koji se odnose na prastare robote koji čuvaju tajnu blaga,
a pominju se i pojave blistavih svetlosti u dubinama egipatskih piramida.
Ukoliko to sve nisu prazne priče, i ukoliko su egipatski hroničari zabeležili istinu, možemo pretpostaviti da ispod piramida postoje instalirani generatori
velike snage, koji i dan daas proizvode čudesne fenomene"

časopis Tajms, Dzon Tanstel , 1968.Istraživač Moris Šalten, smatra, da su čuvari znanja, možda, u dalekoj prošlosti predvideli skrnavljenje grobinica ipotrege za blagom, pa su u riznicu
drevnih znanja postavili moćne odašiljače radijacije, kako bi sprečili sve one koji pokušaju da otkriju tajne egipatskih piramida. Umesto basnoslovnog blaga, veruje Šatelen, ispod piramida se nalaze metalne ploče ispisane hijeroglifima koje sadrže sve tajne drevne edipatske nauke
i istoriju ljudskog roda od vremena postanka na ovoj planeti.
A ako se prisetimo priča o skrivenom blagu Asteka iz vremena španskih
osvajanja, posebno onih koje spominju pedeset dve zlatne ploče na kojima je zapisana celokupna istorija ovog naroda i njihova naučna dostignuća i saznanja, kao i činjenice da je Egipat oduvek bio meta
brojnih osvajača, onda ova teorija zvuči sasvim logično.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2008, 1:07 pm

Moris Šatelen :

Dijagnonale Keopsove i Kefrenove piramide su na istoj osi, severoistok-jugozapad, a jedna dijagonala Mikerinove piramide
je paralelna.
Ako se produži druga dijagnonala Mikerinove piramide u pravcu
severozapad, ona će preseći osu dijagonala prve dve u određenoj
tački X. Geometrijski centar Sfinge, nalazi se u produženju južnog zida Kefrenove piramide.
Ukoliko se osovina Sfinge produži malo više prema zapadu, primetiće se da seče produžetak piramida tačno u onoj istoj tački X. A ako uporedimo dimenzije Velike piramide sa strukturom
molekula DNK, dolazimo do još frapantnije misterije koja
potvrđuje teoriju da je ova piramida zapravo riznica naučnih saznanja drevnog Egipta.
Naime, molekul DNK liči na spiralno uvrnute stepenice od konopca, gde se bočne strane sastoje od ostatka šećera
(dezoksirobozaq) i fosforne kiseline, a "prečke" od atozastih baza: timina, adenina, citozina i guanina (T, A, C, G).
Ugao pod kojim se vezuje lanac DNK varira: kod timina iznosi 5o stepeni, kod adenina 51, kod citozina 52, a kod guanina 54 stepena. I evo prvog čuda:
Prosečni ugao pod kojim se vezuju azotaste baze bio bi 51 stepen
i 45 minuta, a kod Keopsove piramide ugao nagiba bočnih
strana iznosi 51 stepen i 52 minut!
Drugo čugo: Odnos dužine veze citozin-guanina (1,o8 nanometara) prema dužini timin-adenin (1,11 nanometara) jednak je 0,973, Rub keopsove piramide odnosi se prema
dužini strane osnove kao 0,946! Očigledno isto!
Treća neobična podudarnost: odnos prečnika molekula DNK
(2 nm) prema dužini koraka spirale (3,4 nm) bio bi 0,588.
Ako podelimo apotemu bočne strane Keopsove piramide dijagonalom osnove, dobijamo 0,568 - gotovo istu vrednost!
četvrto: ugaouspona spirale DNK iznos 26,a ugao nagiba glavne galerije na Keopsovoj piramidi takodje 26!
Peto: u kroaku spirale DNK (34 angstrema) smešteno je 1o
nukleotidnih parova, čije je medjusobno rastojanje 3,4 angstrema
ili 1/1o koraka. keopsova piramida ni tu ne zaostaje!
Njena visina je 146 metara, a ulaz u piramidu nalazi se na visini
od 14 metara - takodje jedna desetina.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2008, 4:26 pm

Fantastično,pozdravljam novu temu,znam da ćemo imati što pisati... :sunny:
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime5/8/2008, 9:41 am

Sklonost horoskopskih znakova ka mistici i parapsihologiji--------------------------------------------------------------------------------
Ovan

Vodi izuzetno buran život. Zaokupljen je avanturom, akcijom, strašću i samim sobom. Nikada nema vremena ni za šta, a opet uradi mnogo više od ostalih. Ima neverovatnu količinu energije i zato ne može više vremena da provodi na jednom mestu.
Zbog ovakvih osobina on se često otuđi od sebe samog, pa nije u stanju da čuje unutrašnji glas. Ima problem da razgraniči emocije od želja i zato mu se preporučuje da ostvari dublji kontakt sa samim sobom pomoću tehnika za relaksaciju. One se, u najvećoj meri, ogledaju u tome što opuštaju upravo onaj deo tela kojim vlada Ovan i planeta Mars.
Glava je na toj listi prva, dok od psiholoških karakteristika napetost, nestrpljivost i impulsivnost izuzetno ometaju vezu sa sobom.
Ovan se interesuje za tumačenje karaktera na osnovu crta lica, a od prognostičkih tehnika voli one koje daju brze odgovore: ji đing, rune, karte, pa čak i tumačenje snova.


Bik

Svoje parapsihološke sposobnosti razvija sporo, ali temeljno. Zbog uticaja zemljanog elementa, parapsihološka iskustva najčešće doživljava telom, a pošto Venera vlada ovim znakom, često ih izražava kroz neki oblik umetnosti. To može biti slikanje, gde će svoje vizije preneti na platno ili muzika, koja je inspirisana inutrašnjom melodijom, koju samo on može čuti.
Dešava se da, pomoću znakova ili simbola koje dobija iz prirode bik može predvideti kakvo će vreme biti. Uglavnom se to odnosi na kontakt sa zemljanim elementom, zbog koga može imati i vezu sa gnomima.
Sve tehnike predviđanja u kojima se koriste novčići, kockice i kovanice, svojstveni su Biku, a numerologija je njegova najveća sklonost.


Blizanci

Su znak izuzetno dobrog intelekta i instikta. Na mentalnom planu brzo mogu da predvide stvari; sve modne trendove koji će tek doći, oni su već uveliko izgustirali. Kao da imaju antene ili unutrašnje radare ili stalno izučavaju svoju okolinu.
Najviše se interesuju za grafilogiju (čitanje karaktera na osnovu rukopisa), hiromantiju i istraživanje ličnosti.
Pošto Blizanci vladaju rukama, imaju neverovatno spretne ruke i velike telepatske sposobnosti. Često se bave i gledanjem u karte. Merkur, koji vlada Blizancima, daje im sposobnost da sve što vide mogu odlično i da prenesu. Često svoja iskustva zapisuju, a ponekad i objave knjigu o parapsihologiji.
Treba samo da obrate pažnju na to da se, zbog velike radoznalosti ne rasplinu na sve strane.


Rak

Počinje da oseća okolinu i da o njoj razmišlja od samog rođenja. Ima istančan osećaj za one sa kojima ulazi u kontakt, pa odmah zna koliko je prema njima neko iskren ili sposoban za pravo prijateljstvo i ljubav.
Zbog uticaja Meseca, Rak je izuzetno moćan medijum. Ovu planetu povezujemo sa nesvesnim, intuicijom i magijom, čarobnjaštvom, i sličnim stvarima. Predosećaji ga uznemiravaju, jer je isuviše osetljiv. Budućnost sagledava u vidu slika, a često se dešava da može da predvidi upravo ono što je njihov sagovornik hteo reći.
Dosta je povezan sa snovima, koji mu takođe daju određene znake, a predviđa sudbinu iz gledanja u šoljicu od kafe ili čaja, kristale i vodu.


Lav

Je veseo, topao, velikodušan i pun života. Optimista je, donosi sigurnost i osećaj velike moći. Često ima izuzetno dobre slutnje, koje se iznenada pojavljuju, ali tako i nestaju. Pošto Sunce vlada ovim znakom, ima neverovatnu količinu energije i dobar je terapeut.
On ponekad leči bukvalno svojom pojavom, jer unosi radost, toplinu i veru. Izuzetno je sposoban da ohrabri druge kada su u krizi, a to je ono što je najpotrebnije. Kada bližnji vide koliku želju za životom ima i sami počinju da osećaju toplinu oko srca.
Privučen je onom vrstom proricanja koja izgleda dostojanstveno i aristokratski i koja mu može doneti popularnost i slavu. Zato ga često srećemo među astrolozima, pogotovo medijski eksponiranim.


Devica

Može biti neverovatno precizna kada su u pitanju njene lične prognoze. Pogotovo ako se radi o dijagnozi kroz alternativnu medicinu. Zbog toga je srećemo i među lekarima. Sposobnost da uoči detalje i odlično pamćenje joj pomaže u bilo kom poslu, a naročito u stvarima koje su vezane za okultno. Ona neće doneti nikakav zaključak ako dobro ne proveri sve ono što joj dolazi iz druge dimenzije.
Ima je i među botaničarima, pa se često bavi travarstvom i spravljanjem čajeva. Privlači je grafologija ili analiziranje spontanih crteža od mastila. Često istražuje parapsihološke fenomene sa naučnog aspekta i trudi se da sve to približi što racionalnije, jer je njen princip racionalno razumevanje.


Vaga

Ima sklonost ka telepatiji i njene parapsihološke moći su, uglavnom, povezane sa drugim ljudima. Privlače je terapije u kojima se koriste mirišljava eterična ulja sa lekovitim dejstvom, a takode i muzikoterapija, koja ima moć da, slušanjem određenih muzičkih tonova, isceljujuće deluje.
Takode, izuzetno je zanima terapija pomoću cveća i boja, a samim tim Tibet i Kina i njihov sistem proricanja, kao što je ji đing i gledanje u kamenje. Kod nje je interesantno što može da utiče na veću grupu. Često izrađuje okultne predmete, a specijalnost joj je feng šui. Tu se najbolje izražava jer ova disciplina spaja sklad, dekoraciju, boje i ezoteriju.


Škorpija

Je zasigurno znak koji se najviše interesuje za okultne nauke. Izuzetno je intuituvna, duboko ulazi u srž stvari i ničega se ne boji. U stvari, što je situacija opasnija i dramatičnija, to je njoj inspiracija veća. Često možete sresti Škorpiju koja se bavi regresoterapijom, spiritizmom (prizivanje duhova) i svim onim što je blisko povezano sa smrću.
Sklona je da izučava znanja koja su nedostupna običnim smrtnicima, a takođe se interesuje za iščezle civilizacije. Plutonova moćna energija joj daje sposobnost da leči magnetima ili bioenergijom.
Pošto je ovo znak izuzetno velike seksualnosti, Škorpiju često privlači tantra, savršeni spoj seksa i magije. Nisu joj interesantne oficijalne religije, već one skrivene. U ovom znaku rođen je najveći broj veštica i onih koji su privučeni paganskom religijom.


Strelac

Je izuzetno refigiozano i filozofski nastrojen. On je veliki istraživač i borac za religioznu svest, odnosno svest o Bogu.
Jupiter, njegov vladar i veliki zaštitnik, daje mu mogućnost spontanog proricanja, čak i bez njegove želje. Obično ga zanimaju sve kulture i religije sveta, pa samim tim puno putuje kako bi ih istražio. Privlači ga mitologija i budite uvereni da poznaje skoro sve grčke, rimske, keltske i egipatske bogove. Takode se interesuje za stare religije, mada se obično prikloni nekoj zvaničnoj. Radiestezija i gledanje u vatru su njegove specijalnosti. On je vatreni znak i predstavlja žar, tako da nije čudo što su učitelji vatre i majstori hodanja po žaru najčešće Strelci.


Jarac

Više voli da živi u svetu realnosti, da zna gde se nalazi. Zanimaju ga konkretne činjenice i nije naročito privučen fantazijom. Teško prihvata sve ono što se logički ne može dokazati i zdravorazumski prihvatiti.
Isuviše je preokupiran materijom da bi razmišljao o nečemu što je, po njemu, beskorisno. Ipak, ako se bavi nečim što može biti okultno to je gledanje u kamenje, kristale i rune, koje se takođe prave u kamenu. Jarac koji dublje uđe u ezoteriju često gleda u kristalnu kuglu.


Vodolijom

Vlada ekscentrična planeta Uran, koja je, uslovno rečeno, prozor u budućnost. Ona razbija sve ustaljene religiozne dogme i pravila i daje slobodan pristup duhovnosti, bez nepotrebnih ograničenja.
Vodolija je po prirodi radoznala i voli da istražuje tajne svemira, kao i odnos čoveka sa njim. Analiziranje bioritma, psihološki testovi i parapsihologija su teme sa kojima Vodolija svakodnevno živi. Često ima munjevite impresije i nagle prekognicijske sposobnosti. Najveći prorok svih vremena, Nostradamus, rođen je upravo u ovom znaku. Moderne elektronske sprave kojima se mere parapsihološki fenomeni konstruisale se Vodolije. Ipak, njihova najveća ljubav je astrologija. Ovaj znak je dao puno astrologa, bez obzira da li su rođeni u ovom znaku ili im se tu nalazi Mesec, skup planeta ili podznak.


Ribe

Su po prirodi preosetljive, intuitivne i saosećajne pa su, uz Škorpiju, najviše povezane sa parapsihologijom. One nikada realno ni ne žive ovaj život, već su stalno negde daleko. Možda u nekoj bajci ili u nekom astralnom svetu?
Njihov vladar, Neptun, može ih povesti do neviđenih dubina svesti i time otvoriti vrata koja su za mnoge zatvorena. Vole da se bave podsvešću, pa često postaju hipnotizeri, psihoanalitičari ili regresoterapeuti. Imaju izuzetan proročki dar, pogotovo kada su snovi u pitanju. Mogu imati kontakte sa bićima iz drugih dimenzija, pa čak i sa mrtvima.
Privlače ih astralna putovanja, spiritizam, magija i teme koje govore o reinkarnaciji, a zbog jakog uticaja Neptuna, Tarot će biti jedno od njihovih jakih okultnih oružja.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime5/8/2008, 11:16 am

Theta iscjeljivanje


--------------------------------------------------------------------------------
Poreklo - Vianna Stibal

Orian ili Theta isceljivanje je drevna tehnika koju je primila i razvila Vianna Stibal, američka intuitivna isceljiteljka, nakon što se 1995. čudotvorno izlečila od raka noge. Od tada su Vianna i ostali Theta praktičari uspešno tretirali ovom tehnikom mnoge bolesti poput dijabetesa, raka, virusnih i bakterijskih oboljenja, loma kostiju i slično. Vianna sada putuje po svijetu i podučava sve one koji su spremni primiti ovo sveto znanje. Za više informacija o Vianni pogledajte www.thetahealing.com

"Zato što je Theta iscjljivanje poučavano i zasnovano na Božanskoj bezuvetnoj ljubavi vi ćete se osećati lagodno i u miru dok je budete učili i iskusili na sebi. Nakon što naučite ovu tehniku, uvidet ćete da svako ima intuitivne sposobnosti koje mogu dovesti do spontanog jelesnog i emocionalnog isceljenja. Pomoći ćete sebi kao i svojim prijateljima porodici koristeći ovaj izvanredan proces."


Vianna


Što je Theta isceljivanje

Theta je ime koje su poznato dali moždanim valovima niske frekvencije koji su prisutni pri dubokoj meditaciji. To su valovi podsvesti i oni upravljaju našim ponašanjem, sklonostima i verovanjima. To je stanje uma u kojem jogiji i svete osobe izvode čudesna isceljenja i manifestuju predmete ili u kom ljudi, na primjer, hodaju preko žeravice a da se ne opeku. U theta stanju možemo komunicirati i raditi s Najvišom Sviesti ili Bogom, te promijeniti stvarnost u momentu, bilo da se radi o telesnom, duhovnom, emocionalnom isceljenju ili manifestpvamki događaja u našem životu. Tehnika je jednostavna, svatko je može naučiti i nije zasnovana ni na jednoj religiji. Sve što se zahtijeva je prihvaćanje da postoji Viša Inteligencija s kojom možemo ko-kreirati kako bismo unapredili kvalitet života.


Kako mi Theta iscjeljivanje može pomoći?

Jeste li se zapitali zašto vam se učestalo ponavljaju određene situacije u životu, bilo da je riječ o odnosu s drugim ljudima, zdravlju ili financijama? Zašto reagirate upravo na ovaj a ne neki drugi način? Kako to da se upinjete iz petnih žila promijeniti okolnosti a opet vam se čini da se samo vrtite u krug? Odgovor leži u programima koji su pohranjeni u vašem podsvjesnom umu a koji su zbir vaših iskustava, vjerovanja, uspomena, trauma, genetičkih imprinta, te kolektivne svijesti. Theta tehnika vam omogućuje da te programe otkrijete i odstranite u trenutku.

Negativne emocije poput krivnje, ogorčenosti, ljutnje, mržnje, ljubomore, nezadovoljstva i straha kočnica su i prepreka našem duhovnom razvoju. Oslobađanjem od programa koji su podloga takvim osjećajima, sve više izranja na površinu vaša istinska priroda - priroda božanske bezuvjetne ljubavi.

Krivnja je jedna od emocija koje većina ljudi nosi u sebi. Ona može datirati još iz fetalnog perioda (preuzeto od majke ili od oca) ili čak iz prijašnjih života. Neki od nas će osjećati krivnju ako su uspješni. Temelj tome su često programi poput "Vrijedan/vrijedna sam samo ako sam siromašan" ili "Nije u redu biti uspješan". Neki se pak osjećaju krivim zbog nerazriješenih odnosa u obitelji ili s drugim ljudima. U osnovi takve krivnje može postojati program "Sve je moja greška" ili "Moram biti prihvaćen/a od drugih ljudi svo vrijeme". Kad jednom povučemo program na kojima se krivnja zasniva, mi se oslobađamo velikog emocionalnog tereta i unosimo mir i stabilnost u svoj život.

Recimo da je vaša majka neplanski zatrudnjela i vaš otac nije bio zadovoljan s tom viješću. Vi ste kao fetus dobili podsvjesni program da niste željeni i voljeni. Takav program će vam, ukoliko se ne odstrani iz podsvjesti, praviti poteškoće u svim vrstama odnosa u kojima budete ulazili tokom života. Osjećati ćete da vas ljudi ne vole, da imaju nešto protiv vas, da vam posao ne ide kako treba i slično.

Vjerovanja kao što su "Moram patiti kako bih bio/bila blizu Bogu" ili "Mora mi biti teško kako bih se duhovno razvijao/la" često su kočnica našem duhovnom i materijalnom blagostanju. Zašto izabrati patnju, bolest i siromaštvo kad Bog želi da budemo radosni, zdravi te da nam ničega ne nedostaje. Svrha je da prestanemo osuđivati kako sebe tako i druge za okolnosti i situacije u kojima se zatičemo i da preuzmemo odgovornost za svoj život.

Na tjelesnom nivou, mnoge bolesti će nestati samim uklanjanjem ovih negativnih programa. Ti programi su često ugovori koje ste nekad davno sklopili i koje nosite na nivou duše. Ovi ugovori vam više ne služe i vrijeme je da ih se oslobodite. Theta tehnikom ljudi se svakodnevno iscjeljuju od dijabetesa, raka, virusnih, bakterijskih i mnogih drugih bolesti. Razlog takvom uspjehu je taj što se ovim putem dopire do samog uzroka oboljenja.

[


Čišćenje aure
Čišćenjem aure od energija niskih vibracija kao što su lutajući i pali duhovi, uroci, kletve i implanti, vi dobijate na snazi, vitalnosti i zdravlju. Oslobađate se napetosti, negativnih misli i osjećaja. Isto tako, povratkom fragmenata duše kojih ste izgubili u odnosima s drugim ljudima vi doprinosite cjelovitosti i integraciji vaše ličnosti.

Ovisnosti
Theta tehnika pomaže u oslobađanju od ovisnosti o alkoholu i pušenju balansiranjem kemikalija u mozgu i pronalaženjem programa na kojima se ovisnost zasniva. Da li ljudi piju zbog povređenosti ili im piće predstavlja sigurnost i utjehu? Reguliranjem serotonina, noradrenalina i dopamina mi unapređujemo cjelokupno naše mentalno, emocionalno i tjelesno zdravlje.

Promjene gena
Mijenjanje programa radi se i na genetičkom nivou odnosno u morfogenetičkom polju oukolo DNA. Isto tako možemo zamijeniti defekt na tjelesnoj DNA i na taj način pomoći iscjeljenju mnogih genetičkih bolesti.

Aktiviranje DNA
Aktiviranje DNA povećava imunitet organizma i potiče naše intuitivne sposobnosti. Isto se tako pokazalo veoma korisnim u tretiranju oboljenja kao sto su ADHD, bipolarni poremećaj i fibromyalgia.

Motivacija
Ukoliko se želimo motivirati za tjelovježbu, učenje ili rad to možemo lako postići ovom tehnikom promjenom programa koji blokiraju motivaciju.

Radijacija i toksini
Naučite kako očistiti tijelo od radijacije kojoj ste svakodnevno izloženi putem televizije, kompjutera, mobitela, sunca, zrakoplova i podzemnih voda. Oslobodite se teških metala i drugih toksina kroz Theta tehniku , biljke, vitamine i minerale.Što je DNA aktiviranje

DNA aktiviranje je postupak u kome se aktiviraju "uspavani" dijelovi DNA. Naime, sve do 2000. godine znanstvenici su nazivali najveći dio naše DNA "junk" DNA jer nisu znali njenu funkciju. Svatko od nas ima DNA u obliku dvostruke uzvojnice. Vjeruje se da smo nekad davno imali jos 5 dodatnih parova uzvojnica koje smo izgubili kroz povijest čovječanstva i za koje je došlo vrijeme da se ponovo aktiviraju kako bismo preživjeli toksine kojima smo izloženi i ubrzali duhovni razvoj. Isti je slučaj sa kromosomom mladosti i vitalnosti. Smatra se da su ljudi u prošlim vremenima živjeli mnogo duže nego sada i da je njihovo tijelo proizvodilo kemikaliju chondriana koja je stvarala veću otpornost organizma. Mi vjerujemo da se ta kemikalija ponovo stvara u tijelu aktiviranjem DNA.

Naučna podloga

U Theta tehnici je veoma važno da se svjedoči/vizualizira iscjeljenje kako bi se ono moglo prevesti u materijalnu stvarnost. Izvedeni su naučni eksperimenti (John Wheeler) koji pokazuju da čin posmatranja mijenja svjetlost od čestice ka valu. Također, prema Einsteinovoj formuli E=Mc2 materijalni objekti uključujući naše tijelo, su u stvari svjetlost, usporena kako bi postala tvar. Dr George Merkl je potvrdio da je Einstein bio u pravu. On je napravio tkz.svjetlosne kristale i otkrio je da 918 tih kristala stvara foton (najmanju svjetlosnu jedinicu) a 918 fotona čini elektron te da 918 elektrona čini neutron, što znači da se od svjetlosti stvorila molekula ili materija. Stoga na isti način kao što posmatranjem mijenjamo svjetlost, tako i posmatranjem, svjedočenjem iscjeljenja u našem tijelu mi to dovodimo u stvarnost."Slučaj je samo drugo ime za zakonitosti koje ne razumemo"-A.Einstein
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime6/8/2008, 3:35 pm

Londonski lekar, dr Tomas Kolner je 1911.godine premazao obično staklo dicijaninom, jednom organskom supstancom koja mu je omogućila da gledajući kroz staklo vidi aure - energetske svetlosne omotače oko žive i nežive materije. Diskutabilno je da li je po sredi
bila optička varka ili stvarno viđenje aure, ali ono što se vidi kroz tzv. Kilnerove naočare dosta zavisi i od individualnih karakteristika
oka posmatrača.
Kilnerove naočare su dugo bile osporavani rekvizit dok 1939.godine S.Kirlijan nije otkrio specifičan način fotografisanja nevidljivih energetskih polja pomoću struja visoke frekvencije (tzv. Tesline struje). Krilijanova fotografija nedvosmisleno ukazuje da su sva materijalna tela okružena poljem energije čiji oblik u mnogome zavisi od recimo , zdravstvenog stanja ili elektromagnetnih karakteristika. Ta ispitivanja, vršena u najpoznatijim naučnim institutima sveta, pod strogo kontrolisanim
uslovima, pokazuju da ima istine u postavkama.
nekoliko hiljada godina ranije, Kinezi su poznavali Tao - sveukupnu energiju Univerzuma i na toj filozofiji razvili akupunkturu izuzetnu filozofsko-medicinsku disciplinu.
Hindusi su učili da postoji Prana, sveprožimajuća nematerijalna
energija.
Egipćani su stvorili piramide, najveće generatore neiscrpne energije prostora.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime17/8/2008, 2:33 pm

Godine 1485, blizu Via Apia u Rimu, otkriven je grob mlade devojke koja je ležala u nekoj neidentifikovanoj tčnosti. Lice je bilo savršeno očuvano, pa je izgledalo kao da spava. Pored nogu joj je bila upaljena lampa. Jedan natpis ukazivao je daje umrla pre više od 15oo godina i da joj je ime Tilja, Ciceronova kći!? Ubrzo po otvaranju groba lampa se ugasila. Niko nije mogao da objasni kako
je mogla da gori tako dugo.
U prastrim epovima i legendama često se mogu naći opisi "tehnoloških čuda". U Ramajani, drevnom indijskom epu starom
3ooo godina, pominje se oružje razarajuće moći:

"Tada Rama pusti strelu neodbranjive moći
Užastnu, smrtonsonu...
i ta delekometna strela
Zapalila je moćnog Rakšasa.
I kočije s konjskom zapregom,
potpuno zahvaćene plamenom
raspadoše se na pet prirodnih elemenata...
Njegov skelet, mesto i krv ne izdržaše.
Spalilo ih je oružje...
Ni pepeo ne ostade od njih".
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime17/8/2008, 2:40 pm

Tradicija i drevni tekstovi Tibeta i Indije obiluju izveštajima o praistorijskim letećim mašinama koje su imale pozadi pogon na vazduh, vatru i živu.
Grad Mohendzodaro, arheološki lokalitet u donjem toku reke Ind,
imao je kanalizaciju i kupaonice u najvećem delu kuća još pre
4ooo godina. Kad je Versaj izgrađen u palati nije bilo kupatila ni
toaleta.
U Briselskom muzejupostoji slika Hejeronimusa Boša koja predstavlja iskušenje sv. Antonija, onakvo kakvim su ga zamišljali
ljudi petnaestog veka. Đavo je na slici proizveo čitav niz iskušenja, ne bi li sveca skrenuo sa božijeg puta. Ali ono što je posebno zanimljivo su prikazi letećih mašina. jedna od njih je
vazdušni brod u obliku ptice, sa palubom, jarbolom i jedrima, po
uzoru na jedrilice. Medjutim, na jarbolu se jasno vidi antena, a postoji i uređaj za merenje uglova koji može biti samo goniometar - uređaj koji će tri veka kasnije izmeti fizičar Karanzo.
Da li je Boš jo 1516. godine zamislio i naslikao mogućnost prijema i prenosa elektromagnetskih talasa.

Putujući po Bliskom Istoku 1867. Mark Tven opisuje ostatke
Vavilonske kule:
"Bilo je osam kula, od kojih dve i danas toje - dzinovske građevine, od opeka presečene napola od zemljotresa, opaljene i napola istopljene munjama razgnevljenog boga.."

Mark Tven je izgleda pisao o ostacima kule u Borsipu, nedaleko od Vavilona, koja - po nekim podacima istopljena ne samo spolja,
već i iznutra - predstavlja još jednu zagonetkubezodgovora. Pitanje ostaje - kako je u to vreme, proizvedena temperatura
dovoljno visoka da istopi opeke?
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime21/8/2008, 2:43 pm

ČAN TOMAS - PRIČA O ADAMU I EVI ili O CIKLIČNIM KATAKLIZMAMA NA ZEMLJI


Čudno je to kako vas neke stvari progone još od detinjstva i dalje kroz zrele godine.
Voleo bih da govorim samo o jednom od tih crvića. Od prvog
trenutka kada sam čuo priču o stvarnju sveta i Adamu i Evi zbunila me je. Za mene odgovor nije bio tako jednostavan kao što su to dve uobičajene alternative koje se nude: ili bespogovorna vera u priču takva kakva jeste ili potpuno odbacivanje priče kao besmislice.

Potrega je počela skoro slučajno. Datiranje podataka koje sam
upoređivao proučavajući koncept preokreta zemlje, pokazalo je da se poslednji preokret desio pre oko 65oo godina; da je Noje, Utnapištim, ili kako god da se zaista zvao, zaista postojao i
preživeo konkretno tu kataklizmu.
Prijatelj mi je sugerisao ideju da je Postanje skoro savršen opis uslova na našoj planeti odmah posle preokreta. Čitajući ga, morao sam da se složim; Postojanje ili čak pominje i maglu, odnosno potop, koji se izdiže iz zemlje i prekriva vodom svo tlo.

Ako je zaista bilo tako, onda mora da je postojao preokret i pre
Nojevog (još jedna fascinantna priča!) pre oko 115oo godina. To je, dakle, otprilike moglo biti vreme priče o Adamu i Evi.
Ako je priča zaita nastala posle tog preokreta, na kom je jeziku
najpre napisana?
Sigurno ne na herbrejskom ili grčkom, jer, koliko ja znam, ti jezici u to vreme nisu postojali.
Ako pogledamo ljude kao što su Don Antonio Batres Huarekvi
i Džejms Čerčvord, možemo dobiti odgovor. Naravno da njihovo
poznavanje praistorijskih jezika može biti ključ, a kasnije ćemo prodiskutovati i ulogu Naga jezika i staromajanskog u priči
o Adamu i Evi; ali, hajde najpre da ispitamo istoriju Postanja
I, II i III.

Postoje mnoge škole na ovu temu, ali dominira ona koja tvrdi
da je Mojsije njihov tvorac. Čini se da ova ideja nije suviše nategnuta, jer je Mojsije odgajan u egipatskoj tradiciji, u kraljevskom domaćinstvu i verovatno je imao pristup mnogim
religioznim spisima i učenjima koja su sada izgubljena, zajedno sa egipatskim arhivama u Aleksandriji, Heliopolisu i Saisu.
Svakako da su deset zapovesti bile rezime četrdeset dva Ozirisova pitanja za ulazak u nebo. Ako je Mojsije napisao deo
Starog Zaveta, onda mora da je imao Naga spise na tablicama ili njihove egipatske interpretacije, prenošene Egipćanima tokom
hiljada godina: a egipatsko sveštenstvo je posedovalo znanje o kataklizmi od pre 115oo godina. Pretpostavlja se da su egipatski
sveštenici učili Solomona, tokom deset godina koje je proveo
u Egiptu (oko 6oo. god. pre n.e.), da je 9000 godia pre toga
bila kataklizma koja je Atlantidu sahranila na dno oekana.
Zapazite da je 9000+600 god. pre n.e. + 195o god. n.e = 1155o godina.
Mojsijev brat Aron je postao prvosveštenik Hebreja oko 13oo god. pre n.e. Negde izmedju 15 i 18 generacija kasnije, pošto je prvosveštvenstvo prenošeno sa oca na sina, prvosveštvenik
je bio Seraj (knjiga Jezdina 1, i 1.). Godine 586 pre n.e. u
devetnaestoj godini Nabukodonosorove vladavine, Seraj je uhvaćen i pogubljen, a njegov sin Ezra (Ili Jezdra) je zarobljen u Persiji (vidi: Druga knjiga o carevima). U to vreme Jerusalim
je opljačkan, a sve jevrejske spise, uključujući i knjige zakona i spise Starog Zaveta, spalio je zajedno sa hramom u Jerusalimu, Nebuzaadan, Nabukodonosrov kapetan straže.

Godine 458. pre n.e. tokom sedmogodišnjeg Artakserksesovog carevanja u Persiji, Ezra je izabran da ponovo upostavi hebrejsku religiju i zakon. Prema Knjizi Jezdinoj 1. Ezra je ponovo ispočetka napisao istoriju Jevreja i opet uspostavo zakone.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime21/8/2008, 2:56 pm

Od 586. do 458. godine pre n.e. prošlo je 128 godina. Ezra je mogao biti rođen najkasnije posle ubistva njegovog oca Seraja, što je moguće (vidi: Postanje, 38:8-10, Priča o Onanu (ili Avnanu); dakle, 458. godine pre n.e. on je najmanje mogao imati 127 godina. Znači radi se o jednom dugom sećanju.
Kao što je već pomenuto, loza je od Arona do Ezre imala 17 do 2o generacija, uključujući i Arona i Ezru. Pretpostavimo:
1. da jeAron postao sveštenik 1300 godine pre n.e. (procenjeno je da se egzodus odigrao 1290. god.);
2. daEzra posle 458 godine nije još dugo bio sveštenik; ispostavlja se da je prosečan sveštenički period svake generacije iznosio izmedju 42,1 i 49,5 godina. S obzirom na to, možemo li poverovati da je Ezra služio kao sveštenik približno 13ogodina?

Čini se verodostojnije da su Nabukodonosorovi ljudi zarobili i pogubili Ezrinog dedu, Azarija, a ne njegovog oca Seraja. U tom slučaju, Seraj i Ezra su služili kao prvosveštenici tokom 128 godina od 586. do 458 god. p.ne. U proseku po šezdeset četiri godine svaki. Još je verovatnije da je žrtva 586. godine bio Ezrin pradeda Helkija, pri čemu bi 128 godina vladali Azarija, Seraj i Ezra, u proseku po 42 godine, što je još bliže ukupnom proseku
od Arona do Ezre, tokom period od oko 845 godina.

To znači da su priču o Adamu i Evi napisanu poslednji videli
Helkija ili Azarija, dakle, najverovatnije da je još Azarija usmeno
prenosio, a Seraj i Ezra zasigurno. Ezra je priču na kraju izdiktirao petorici pisara. To što danas posedujemo kao Ezrin rad,
spis je petorice pisara. A prevod na engleski čak nije ni bukvalan..
Na primer, bez forme i praznina bi se bukvalnije tumačilo kao: jarosne poplave i užasni vetrovi...
Dalje, kroz Ezrinu rekonstrukciju Postanja rečeno nam je još mnogo stvari:

1. Uled upotrebe reči kao što su drvo, voće, zmija, heruvim i ostalih reči koje su u slikovnom jeziku praistorije glifovi, očigledno je da su priče o stvaranju sveta i o Adamu i Evi najverovatnije u originalu pisane Naga glifovima, jezikom koji
je dominirao oko 115oo godina. Ovaj jezik je skoro identičan staromajanskom i praotac je mnogih jezika uključujući orijentalne i polinežanske jezike, egipatski, grčki i jakutski.

2. Mojsije (a moguće i Aron) su mogli imati pristup ovim tablicama ili njihovim egipatskim verzijama.

3. Ni Mojsije ni Aron nisu znali da čitaju drevni jezik, pa su glifove čitali bukvalno.

4. Pošto nisu bili u stanju da pročitaju simbolični smisao Naga glifova, uz to što su ih bukvalno čitali, MOjsije i Aron (a moguće i Ezra) su pričali o Adamu i Evi unosili društvene i religijske stavove svog vremena. U to vreme, na ženu se gledalo kao na koren sveg greha, kao na biće nižeg reda; njeno rođenje je zabeleženo samo kao neki izuzetak, ona je u osnovi bila uzrok svakog čovekovog pada, a svakodnevna mogućnost za to. Ovakav stav se zadržao u nekim religijama i do dan danas.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime21/8/2008, 3:15 pm

Zar ima išta neobično u tome što je na Evu bačena odgovornost
za pad čovečanstva, kao rezultat interpretacija koje je u Naga tablice uneo Mojsije? A u Mojsijeve Ezra? Možda su i egipatski sveštenici uneli izmene davno pre Mojsija i takvu priču mu preneli kao istoriju.

5. Ove dve priče, sjedinjene u jednu tako da tvore Postanje 1,2 i 3 možda brkaju čoveka i Adama. Moguće da Adam, koji je živeo samo devet generacija pre NOja, u vreme polarne ere Sudanskog basena, koja pokriva vremensko razdoblje od oko 5ooo godina, nije bio čovek o kome govori priča o stvaranju sveta, već su se njegovo ime i iskustva integrisali u priču o čoveku.

Setimo se kako je Ezra celu istoriju diktriao petorici pisara da to delo sadrži Postanje ovakvo kakvo ga mi danas znamo. Z a njega je podsećanje iz arhiva sopstvenog mozga, što je uradio tako kako je uradio, svakako bilo znak nadahnuća veoma visokog reda; ali, takodđe se čini očiglednim i da on nije posedovao znanje o činjenici da je od Postanja 1 do Nojevog potpopa prohujalo 5ooo godina. Iz Knjige Jezdrine 1, 3:9, jasno je, ipak da Postanje 1 i Nojev potop ospisuju dve poplave jer, dok govori o ta dva dogadjaja, on za Nojev potop kaže: I ponovo u toku vremena ti donese potpo na one koji bejahu na svetu i uništi ih.
Veće smo pomislili da se loza visokih sveštenika od Arona do Ezre razlikuje po broju generacija (17 ili 20) i po broju imena navedenih u Knjizi Jezdrinoj l i K.J.2. Takodje nalazimo razlike i u lozi od Noja do Isusa (otprilike oko 51 generacija) u Bibliji.
Zar bi bilo čudno, onda, ako su neke generacije preskočene u lozi od Adama do Noja i od Arona do Ezre?
A u svetlu činjenice da, u neoborivoj naučnoj evidenciji, postoje nebrojene legende u azijsko pacifičkom području, predanja o Potopu od pre 115oo godina i o stvaranju sveta koje veoma podseća na Postanje 1 i 2, zar nije moguće da je čovek iz priče o postanju pomešan sa Adamom tokom hiljada godina i usled preokreta i Potopa koji se odigrao u Nojevo vreme, pre oko 65oo godina?

U stvari, čudo je da cela priča o stvaranju sveta i o Adamu i Evi nije iskrivljena više; s obzirom da je 115oo godina stara, njeni čuvari su pretrpeli mnoge poraze i napade tokom nemirnih godina.
U nedostatku informacije koja bi ih razdovjila, čovek i Adam su u ovom periodu ostali jedno.

Značajni Naga glifovi koji su nam dati preko Ezre i Mojsija koji ih
je direktno preneo su:

Heruvimi čovek voće
rebro žena zmija
Adamov sin drvo plameni mač

Naše poznavanje Naga glifova nam govori da drvo (života) simbolzuje matični kontinent, matičnu civilizaciju koja je trajala
hiljadama godina duže nego ova naša danas.
Zmija bez šara predstavlja vodu, ili okean; zmija obmotana oko
drveta označava matični kontinent okružen vodom. Postanje III, 15 upravo opisuje Evinu petu na zmijskoj glavi, označavajući tako njenu pobedu nad okeanima.
Heruvimi, koji nisu slatke, bucmaste bebe, već hiibridi čoveka i zveri bili su glifovi za noge ili temelje, ili podupirače. Jedan od njih je, umesto da se smesti u rajske vrtove, sklonjen; a Naga ili
Maja tumačenja Egipatske kulture mrtvih pokazuju da su heruvimi severa, istoka, juga i zapada sklonjeni što znači da su temelji matičnog kontinenta, u svim pravcima bili pomereni ili unišeni.
Plamteći mač je simbol vatre i zemljotresa. vAtra je označavala ono što su sve legende o tim kataklizmama nazivale vatrena zemlja, a to je rastopljeni sloj ispod zemljine 1oo kilometara debele kore, koji tokom preokreta izbija na površinu: pakao, u bukvalnom smislu te reči. U stvari to je najverovatnij ekoren ljudskog koncepta pakla.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime21/8/2008, 3:25 pm

A sada, vratimo se drvetu: voće koje raste na drvetu simbolično predstavlja prvobitno stanovništvo, koje je nastanjivalo matični kontinent godinama pre Adama i Eve. To, što oni jedu voće, znači da su potomci tog prvobitnog stanovništva na kontinentu. To, što Eva jede prva, znači da je ona za generaciju mlađa od Adama, tj. njegova kćerka. Njegova kćerka?

Glif o stvaranju sveta otkriva još više. Na slici su predstavljene tri figure: figura na vrhu ima izraz lica kao usnula ili mrtva osoba
(na Naga jeziku nisu postojali različiti simboli za smrt i san - i jedno i drugo je predstavljano na isti način), srednja figura je prikazana kao muško, a donja kao žena koja je predstavljena kao majka čovečanstva. Uz to, od usnule ili mrtve osobe i od muške osobe u sredini, pružaju se uvijene linije prema donjoj ženskoj figuri.
Interpretacija ovog glifa je bila da on označava kako je srednja, muška figura, uspavana, pa mu je izvađeno rebro (ili rebra - to su one krive linije) i pričvršećeno u donju žensku figuru, majku sveg čovečanstva. Ovo se divno slaže sa pričom o stvaranju
Eve, pri čemu je Adam i središnja muška figura i uspavana ili
mrtva osoba.
Ipak mala začkoljica u ovoj priči - gornja figura, bila uspavana ili mrtva, naslikana je kao žensko! Kako bi, onda, to mogao da bude
Adam, pa bio uspavan, budan, mrtav, živ? Šta više, u Naga pismu uvijene linije radije označavaju roditeljstvo, nego rebra.
Dakle, čini se mnogo razumnijim da je gornja figura mrtva žena, a izdanak nje i središnje muške figure (Adama) je donja figura (Eva) majka Jevreja.

Dakle u suštini, priča bi, protumačena iz glifova glasila ovako:
Adam i Eva, koji su živeli u vrtovima Edena na matičnom kontinentu (drvo) su potomci provobitnog stanovništva (voće) te zemlje, koja se slučajno našla potpuno okružena vodom (zmija oko drveta). Eva je bila Adamova kćerka a on je bio udovac.
Oni su shvatili da, kako bi preživeli, moraju da odu odatle i nikad
da se ne vrate, jer je njihova domovina morala biti uništena u kataklizmičkom potpu. Otišli su, a kontinent (drvo) je kansije napao vatreni zemljotres (plamteći mač) pri čemu je kontinent izgubio svoje temelje (heruvimi) i potonuo u okean (zmija), koji je od tada zauvek nastavio da se kreće preko potonulog kontinenta (na svom stomaku).
Dakle razmotrimo ponovo događaj pre dve kataklizme a onda to primenimo znanje koje imamo na osnovu prevoda interprentacije Postanja I, II i III. Možda će to biti najtačnije tumačenje priče napisane pre 115oo godina.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime28/8/2008, 6:21 am

Gordijev čvor znači posebno zamršen čvor. Često se koristi kao metafora za nerešiv problem. Prema legendi pravi Gordijev čvor je rešio Aleksandar Makedonski.

Legenda

U Anadoliji se nalazilo antičko mesto Gordijum, koje je bilo prestonica Frigije. Frigija je ostala bez kraljeva i jedno proročanstvo je reklo da prvi čovek koji uđe u grad sa volovskom zapregom treba postati kralj. Jedan siromašan seljak Mida na taj način postaje kralj.

Mida svoju volovsku zapregu posvećuje jednom od bogova te je vezuje izuzetno komplikovanim čvorom. Proročište predviđa da će onaj ko odveže čvor postati kralj Azije. Aleksandar Makedonski dolazi da reši čvor. Nije ga mogao rešiti na uobičajen način, izvukao mač, snažno zamahnuo i isekao jednim udarcem. Aleksandar je rešio ovaj problem, ali očigledno na svoj način.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime28/8/2008, 6:34 am

"Parapsihologija nije ni spiritizam ni praznovjerje. Ona je pokušaj istrazivanja funkcija licnosti s one strane praga svijesti"

G.N.M.Tyrrell

Parapsihološki fenomeni
Druga strana stvarnosti
Nema broja onima kojima se desilo da prozive "neobicno” iskustvo, iskustvo koje ostavlja covjeka iznenadjenog ili ustrašenog.

Kada bi pomislili na nekog prijatelja koji bi im u isto vrijeme telefonirao, pogodili ime nepoznate osobe, sanjali san koji upozorava na opasnost, osjetili glasove kada su sami, vidjeli "nekog” u sobi u trenutku budenja. Slucajnosti? Halucinacije? Ili dokaz da postoje nadnaravne pojave?Mnogi smatraju da se parapsihologija ne moze izdvojiti kao zasebna oblast (para)nauke. Ona bi se, prema nekim svojim karakteristikama, prije mogla smjestiti u tajne vještine i tajna ucenja, kao što su spiritizam (prizivanje duhova) ili magija. Jer, kako je poznato, covjek je još od prahistorije vjerovao u postojanje duhova i mogucnost da ih prizove, kao što je vjerovao da se buducnost moze predvidjeti, a sudbina promijeniti.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime27/9/2008, 4:24 pm

SLAVENSKA BOZANSTVA
Arijac je pripadnik pete Rase Majke, nasljednice Atlantide.
H.P.Blavatsky tu rasu opisuje kao evropsku, bijelu, nastalu u
kvartaru (Tajna doktrina, sv.III).

"Arijski (lingvistika) = indoevropski, ariofon. Indoevropskim
nazivamo porodicu jezika kako ju je izdvojio F.Boop (Usporedna
gramatika indoevropskih jezika, 1833, izvornik na njemackom drugo izdanje 1885-1889, u V sv). Indoevropska jezicna grana ukljucuje slijedece grane: hetitsku, indijsku, iransku, toharsku, armensku, trackofrigijsku, grcku, ilirsku, albansku, italicku, keltsku, germansku, balticku i slavensku. Indoevropski narodi su s jezikom prenosili i zajednicku ideologiju..."

Podrucje Istre prije Slavena bilo je nastanjeno narodima raznog
podrijetla, od starosjedioca toga vremena, onih koji su se
asimilirali sa starosjediocima, koji su u svojim osvajackim pohodima prosli Istrom, ili se nakratko zadrzali, bili su to: Keramicari Trake, Iliri (Liburni i Histri), Heleni, Etruscani, Kelti, Rimljani, Huni, Goti, Bizanti, Longobardi, Avari, Franci,
Mleci, Germani, Austrijanci i drugi.

Tragovi stare indoevropske religije, nalaze se u religijama svih
evropskih naroda. Slicnosti, dakle, izmedju religija pojedinih
evropskih naroda ne treba odmah smatrati kao neki utjecaj, pozajmicu ili originalnost. Svakako dolazak Slavena, Hrvata u nase krajeve imao je vrlo vazne posljedice. Svi Liburnijski gradovi i gradovi Histra ubrzo se posve slaviziraju tako da je stari romanski jezik kojim su stanovnici govorili posve nestao i jedva mu nalazimo traga u toponimima. Tarsatica kao i Istra nastavili su zivjeti u novim uvjetima i novim okolnostima.

"Slavenska mitologija je politeistickog karaktera ali zato ipak ima jedno vrhovno bozanstvo, jednog boga bogova, kome su potcinjeni svi bogovi."


Vjerovanje u vrhovno bozanstvo, u boga bogova (Deus deorum),
postojalo je jos u indoevropskoj zajednici svih evropskih naroda, a izrazeno je u sanskrtskom jeziku sa rjecju "dyaus pita". Ovo
nadbozanstvo zadrzalo se u mitologijama svih evropskih naroda i to kod Grka pod imenom Zeus, kod Rimljana Jupiter i kod starih Germana Tuiz; kod Njemaca Ziu. U mitologiji starih Slavena nalazi se pod imenom SVAROG ili PERUN."

Perun, gospodar gromova, bog, koga svaki kronicar spominje, koji se najvise odrzao u folkloru, pripovjetci i pjesmi svih Slavena, koji je ostavio tragove na osobnim imenima, na imenima sela, planina i biljaka. Za direktnog nasljednika Peruna mozemo posve slobodno smatrati Sv. Iliju.

Ostala bozanstva starih Slavena bila su: Svetovid (Svarozic), Dazbog, Volos, Vales, Triglav, Stribog, Simargl (Zimogonja), Mokasa, Radgost, Trojan, Rudjevid, Gerovid (Jarevid), Porevid, Pripegala, Podaga (Pogada), Jula, Crnbog (Crt), i drugi.

Slavenska bozica bila je Vesna, Devana ili Morana, kao i mnoga druga lokalna bozanstva.

Na jednom mjestu Vladimir Nazor pjeva Crtu: "Gle mrtvacki pokri odar / sirno polje / vihor huji kroz gudure i kroz gaje / navjescuje zemlji Crt je sada vladalac i gospodar."


" Skupe se ljudi i žene s djecom, i prinose svojim bogovima na žrtvu volove, ovnove, a također i Kršćane. Oni smatraju da bogovi naročito vole kršćansku krv. Poslije toga svećenik prelijeva žrtvu krvlju, da bi bolje razumio proricanje. Jer po pričanju mnogih Slavena zli bogovi se najlakše mame krvlju. Kad se po običaju svrši čin prinašanja žrtve, onda sav narod posjeda za bogate stolove, jede, pije, pa se zatim veseli i pleše...Oni se na svojim gozbama i veseljima obređuju jednim peharom, pri kome izgovaraju neke riječi, koje, prije bih rekao, nisu u pohvalu bogu već kao proklinjanja, govoreći da sve što je dobro dolazi od boga dobra, a zlo od boga zla..." Helmold o Polapskim Slavenima, Chronica Slavorum
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime2/10/2008, 1:21 pm

Septimus Heap - Magika
Angie Sage

Sedmi sin sedmog sina, nazvan Septimus Heap, ukraden je u noći svog rođenja od strane babice koja ga proglasi mrtvim.

Te iste noći, Septimusov otac, Silas Heap, u snijegu nađe zamotuljak sa ženskim novorođenčem ljubičastih očiju. Heapovi prihvate dijete, nazovu je Jenna i odgajaju je kao svoju. Ali tko je misteriozno žensko novorođenče i što se zaista dogodilo sa njihovim voljenim sinom Septimusom? Morate pročitati knjigu kako bi otkrili! Septimus Heap: Magika je definitivno knjiga koju moraju pročitati svi ljubitelji fantasy romana i magike Još od izlaska Harry Pottera, svijet dječje literature bio je preplavljen raznoraznim inačicama i kopijama, puneći police knjižara pričama koje se kreću od prosječnih do jako loših. Ova knjiga razbija taj trend. Magika je prepuna likova toliko stvarnih da izgleda kao da će izaći sa stranica knjige. Zato će djeca, a i odrasli koji su u potrazi za još jednim prekrasnim svijetom fantazije biti oduševljeni. Prva knjiga ove očaravajuće nove trilogije Angie Sage vodi čitatelja na fantastičan put pun neobičnih likova i magičnih talismana, napitaka i čarolija. Magika je originalna priča o izgubljenom i ponovno nađenom identitetu, bogata humorom i srcem.

Ovdje imamo jednu pravu vješticu Zeldu Zenubu Heap. Ona je Bijela vještica i njezine glavne vještine su spravljanje magičnih napitaka, veterinarske i njegovateljske sposobnosti i samodostatnost.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime10/12/2008, 10:21 pm

ISTINA IZA LEGENDE O GROFU DRAKULI

Sa imenom Drakula, Vlad se nije rodio nego ga zaslužuje tijekom života. Na rumunjskom, riječ drac znači 'zmaj' ili 'vrag'. Naime, Vladov otac bio je član kršćanskog Reda Zmaja, zbog čega su ga zvali Dracul, pa se smatra da Dracula znači Draculov sin ili sin zmaja.
Priča počinje u prosincu 1447. godine kada ubijaju njegovog oca, Vlada Drakula i brata Mirceu po naređenju tadašnjeg mađarskog guvernera Hunyadija. Zbog smrti starijeg brata Vlad postaje zakonski nasljednik Wallachianskog prijestolja.
Unatoč tome, Vladislav II, pripadnik jedne druge grane obitelji, preuzima tron Wallachije uz pomoć Hunyadija koji na taj način pokušava osigurati Mađarski utjecaj u Karpatima. Vlad to ne prima mirno pa nakratko dolazi na vlast slijedeće godine, samo da bi ubrzo bio prisiljen bježati u susjednu Moldaviju. Nedugo zatim, zbog velike opasnosti od Turaka, Vladislav II raskida savez sa Mađarima i udružuje se sa Turcima.
Razočaran Vladislavom, Hunyadi 1456. godine priznaje Vlada Drakulu za vladara Wallachie samo da bi nedugo zatim u Beogradu umro od kuge. Poduprt Mađarskom, Vlad ubija Vladislava II i započinje šestogodišnju vladavinu tijekom koje stječe svoju reputaciju. Bio je nemilosrdan tiranin i svaku je neposlušnost kažnjavao vrlo brutalno.
Nedugo nakon što je Vlad sjeo na prijestolje, Turci ponovo kreću na Evropu i usput na Wallachiju. Tako je u jednoj od prvih bitaka, nakon pobjede, Vlad naredio da se mrtvi Turci nabiju na kolce i postave uz glavne ceste kao upozorenje svim neprijateljima.
Drakula se, očekujući osvetu, utvrđuje u dvorcu Bragga. Tako je Turska vojska pri sljedećem pohodu krenula baš tamo i poslije kraće opsade razbila obranu i zauzela dvorac. Zahvaljujući pripremljenom tajnom prolazu, Vlad Drakula bježi preko Transilvanije u Mađarsku i stavlja svoje usluge na raspolaganje tamošnjem novom kralju Matijašu Korvinu. U to su vrijeme Europom, inače, već počele kružiti priče o šestogodišnjim patnjama Vladovih podanika i grozotama kroz koje ih je ovaj proveo, pa 1475. godine Korvin hapsi Drakulu.
Godinu dana kasnije politička se situacija promijenila u Vladovu korist i on ponovo postaje najbolji izbor za vladara Wallachije. Nakon nekoliko mjeseci vladavine, Vlada Drakulu plaćeni ubojica ubija na spavanju.
Grofa Drakulu pokapaju u manastiru Snagov, na izoliranom otoku. 1930. godine grupa arheologa otkapa grobnicu i otkriva da je prazna...
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime10/12/2008, 10:33 pm

Magija – voljno mijenjanje svijesti koje vodi ostvarenju životnih ciljeva; mada se praktično primjenjuje od početaka ljudske kulture, danas je gurnuta na marginu kolektivne svijesti, a sam je pojam opterećen negativnim značenjima.

Cilj magijskih rituala je djelovati na ustaljene podsvjesne obrasce, da bi se promijenilo opažanje svijeta i poboljšala kvaliteta življenja. Razlika između magije i drugih tehnika koje mijenjaju podsvjesne obrasce je uvid da je slika svijeta u velikoj mjeri subjektivna, a njezina promjena utječe na ponašanje okoline i "izvanjske" događaje. Mag razvija kontrolu svojeg doživljaja svijeta do te mjere da ne postoji ništa "objektivno" izvan njegove kontrole.

Najpoznatije magijske tradicije:

Simpatička i antipatička magija

To su najjednostavnije i najstarije magijske tradicije raširene po čitavom svijetu. Simpatičke magijske tehnike temelje se na jednostavnoj postavci "privlačnosti istovjetnog"; prvi zarađeni dolar kao sretni znamen koji će stvoriti bogatstvo, posjedovanje dijela odjeće osobe koju želite privući itd. Antipatijska magija ima suprotnu postavku "privlačnosti suprotnog" – npr. “smrt rađa život”, česta je antipatijska postavka koja je urodila žrtvenim obredima radi opstanka, razmnožavanja i plodnosti.

Osnovni cilj svih magijskih rituala je iz maloga stvoriti veliko; mala žrtva ili ulog mentalne energije treba stvoriti željeni rezultat.

Koliko su takve jednostavne magijske prakse učinkovite?

U stvarnosti vrlo malo, premda su jednostavne za poistovjećenje svijesti sa željenim ciljem, ne prodiru dovoljno duboko u podsvijest da bi uzrokovale promjenu.

Kabala

Kabala je drevni židovski ezoterijski svjetonazor koji se oslanja na dublje tumačenje Tore (prvog petoknjižja Starog Zavjeta). Prenosila se isključivo usmenim putem sve do III. stoljeća, kada je napisan Sefer Jetzirah (Knjiga stvaranja), koji tumači stvaranje svijeta putem mistične simbolike deset brojeva (1 - 10) i dvadeset dva slova hebrejskog pisma. Daljnji razvoj Kabale kao učenja nastavlja se u španjolskoj židovskoj zajednici, gdje u XII. stoljeću nastaje Sefer ha-zohar (Knjiga obilja) i kada se prvi puta jasno definira simbol drveta života.

Kabala postaje temeljem zapadnog misticizma zaslugom Britanaca Dion Fortune (1890 – 1946), Aleistera Crowleya (1875 – 1947) i Isreala Regardiea (1907 – 1985), koji koriste simbol drveta života kao sredstvo praktične magije. Sa njima i prestaje uloga Kabale kao tajnoga židovskog učenja i počinje nova era shvaćanja kabalističke simbolike kao snažnog psihičkog motivatora, oslobođenog religijske pozadine.

Kabala je ironija židovskog monoteizma. Prividno slavi Boga, a praktično tvrdi da je čovjek stvoritelj svijeta...

Sam simbol drveta života preuzet je iz biblijske priče o izgonu iz raja. Božju zapovjed – “Ne dirajte plodove sa drveta života!” – prekršio je prema biblijskoj predaji prvi ljudski par. Kabala izgon iz raja vidi kao pozitivan događaj i simbol individuacije svijesti.

Osnova kabalističkih rituala su arhetipovi i vibratorni zazivi Božjih imena; na taj se način dubinski podsvjesni sadržaji mijenjaju prema postizanju željenog cilja.
Koliko je Kabala učinkovit magijski sustav?

Izrazito snažan i učinkovit, korištenje arhetipova utemeljenih u kolektivnoj svijesti daje mogućnost snažnog djelovanja na "objektivnu stvarnost".

Wicca

Wicca je suvremen i drevan holistički svjetonazor utemeljen na štovanju čovjekova jedinstva s prirodom i njezinim ciklusima. Njezin je korijen davna čovjekova potreba da osigura pravilnost izmjene godišnjih doba i smanji nesigurnost vlastite ovisnosti o dobrohotnosti prirode, koja je davala život, ali ga i oduzimala.

Suvremena Wicca reciklira razne magijske tradicije, od onih korištenih u kulturi Stare Europe, do druidskih i šamanskih. Zajedničko im je animističko shvaćanje svijeta.

Magijski i duhovni rad unutar Wicce odvija se u kovenima, grupama od (najbolje) trinaest članova/članica. Rituali prate izmjenu godišnjih doba, Mjesečeve mijene ili trenutne potrebe grupe. Za sudjelovanje u radu kovena potrebna je sposobnost ulaska u viša stanja svijesti, osobna i životna odgovornost te spremnost na razvoj osobnosti na materijalnoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.

Koliko je učinkovita animistička magija u suvremenoj verziji?

Učinkovitost varira od kovena do kovena; ponekad je Wicca samo paravan za buđenje ženske samosvijesti, a ponekad je zrelost voditeljice kovena dovoljno snažna da grupni rituali dovedu do snažnih učinaka...

Voodoo i Hoodoo

Tradicije afričkog animizma prenijeli su robovi na Karibe i područje Sjeverne i Južne Amerike. Na Karibima se njihova vjerovanja i magijska praksa nazivaju Voodoo, a na tlu Amerika, gdje su manje zastupljena, nazivaju se Hoodoo.

Haiti je najpoznatije središte, gdje se praksa kontinuirano razvijala; 10.4.2003. Voodoo je na Haitiju dobio status religije.

Kao i većina drugih magijskih tradicija, Voodoo je opterećen pogrešnim imageom i smatra se "mračnom" praksom. U stvarnosti, Voodoo se temelji na transu; cilj je kroz ples, ritam, životinjske žrtve, seksualnost i opijate osloboditi što snažnije emotivne energije i fokusirati ih prema željenom cilju.

Koliko su Voodoo rituali učinkoviti?

Sredstvo svake magijske prakse je oslododiti mentalnu energiju i aktivirati potisnute podsvjesne sadržaje; grupni rituali su, naravno, uvijek snažniji, mentalna energija grupe u transu može biti izrazito snažna.

Sotonizam

Mada je kršćanstvo sve magijske tradicije povezivalo sa sotonizmom i tumačilo interes za magijsko djelovanje kao utjecaj Sotone, ne postoje dokazi da se sotonizam organizirano prakticirao do XIX. stoljeća...

Sotoniste možemo podijeliti u dvije grupe: one koji Sotonu shvaćaju kao realno biće (entitet), i one koji sotonizam shvaćaju kao metaforu ljudskih nagona; borbe za opstanak i težnje prosperitetu pod svaku cijenu.

Sotonizam je postao javna lakrdija djelovanjem Amerikanca Antona Szandora LaVeya. On je tipičan proizvod američke popularne kulture šezdesetih; osnovao je Sotonističku crkvu (liberalni kalifornijski zakoni legalizirali su i sotonizam...); napisao je "sotonističku bibliju", javno nastupao i cirkusirao trideset godina, izvrtanjem kršćanskih rituala i poruka.

Ozbiljniji sotonisti, naravno, ne djeluju javno.

Njihove najdublje misterije tumače metaforu palog anđela kao proces individuacije čovjeka od paralizirajućeg dualizma čovjek/Bog i teže osnaženju osobnosti.

Uprkos paranojama, organiziranih sotonista danas u svijetu ima manje od dvije stotine...

Koliko je učinkovita sotonistička magijska praksa?

Prelaziti preko praga krajnjih društvenih i osobnih tabua, snažan je psihički motivator...
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime12/12/2008, 10:45 am

Da li vukodlaci i vampiri postoje?
Kao psihijatrijska oboljenja!
I ti oboljeli stvarno se ponašaju tako!Izuzetno opasni za okolinu!
Interesantno da je to oboljenje modernog doba!
Prije su vjerovali da postoje,a sada vjeruju da jesu!
Vampiri su ljudi koji boluju od porfirije (bar mislim da bi tako trebalo biti) , to je genetski poremecaj,
simptomi: osjeljivost da suncevo svjetlo (doslovno stvara rane i opekline)
takoder urin im je crvenkaste boje zbog cega se stvroilo misljenje da piju krv
a imaju i povecan rast dlake a s vremenom im se koza stanjuje te smanjuje pa kad se dogodi oko usta onda se zbog drugacijih proporcija dogodi da zubi izgledaju veci
jedan od simptoma je jaka trbusna bol i povracanje al to nij toliko bitno
i da procita sam da im cesnjak pogorsaje stanje
a zbog poremecaja su proslosti kao tradicionalno lijecenje pili zivotinjsku krv zbog anemije koja je popratna pojava u bolesti.i navodno je bolest bila najrasirenija u nekom transilvanijskom selu vjrojatno zbog krizanja srodnika al se vise nesjecam dobro.
Ili su vampiri nastali u vrijeme kad se nije znalo za bolest bjesnila…simptomi bjesnila kod čovjeka:Razdražljivost,agresivnost,osjetljivost na svjetlo zato izlaze noću,pojačana,osjetljivost na jake mirise,otuda strah od bijelog luka,grizu baš kao i ostale životinje zaražene bjesnilom,desni se dignu i očnjaci izgledaju veći… beonjače se zakrvare...tipični znaci bjesnila..ostalo je mit ili legenda.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime12/12/2008, 10:47 am

Šišmiši - vampiri ubili 38 ljudi u Venezueli

NAJMANJE trideset osam ljudi, Indijanaca iz naroda Warao, umrlo je od posljedica zaraženosti virusom bjesnila u udaljenim dijelovima Venezuele. Smatra se da su bjesnilo pokupili od ugriza šišmiša vampira.
To se još mora potvrditi laboratorijskim nalazima, ali znanstvenici tvrde kako se radi o klasičnim simptomima bjesnila, kao što su visoka temperatura, bolovi, grčevi, peckanje u nogama, nakon čega slijedi progresivna paraliza, a sve je popraćeno hidrofobijom.
Dr. Charles Rupprecht, voditelj programa borbe protiv bjesnila iz američkog Centra za kontrolu zaraza, potvrdio je preliminarne dijagnoze s terena. Rupprecht je napomenuo kako su slučajevi bjesnila česti problem u Južnoj Americi.
"Kad im nestane hrane često usmjere svoje očnjake prema najbližoj velikoj zvijeri - čovjeku"
Po njegovim riječima, izbijanju bjesnila često pogoduju problemi u okolišu - kao što su rudarstvo, sječa drveća i graditeljski projekti. Kaže da su šišmiši vampiri vrlo prilagodljivi i da kad im nestane hrane često usmjere svoje očnjake prema najbližoj velikoj zvijeri - čovjeku.
38 ljudi umrlo je u proteklih godinu dana, a od lipnja ove godine zabilježeno je 16 smrtnih slučajeva. Jedan lokalni iscjelitelj rekao je kako se radi o "čudovišnoj bolesti", a vlasti su počele provoditi mjere kontrole.
Napadaju u snu
Vampiri šišmiši su jedina vrsta šišmiša koja se hrani krvlju. Svoje žrtve napadaju dok su u snu, a slina im sadrži analgetik koji dovodi do toga da se pri ugrizu ne osjeti bol, kao i sredstvo protiv grušanja krvi, koje im omogućuje hranjenje. Uglavnom napadaju stoku, ali nije neobično i da okrenu svoje sposobnosti protiv ljudi. To samo po sebi ne bi bio velik problem kad ne bi istodobno prenosili i virus bjesnila.
Radi se o virusu kojeg prenose životinje, a protiv kojeg nema lijeka nakon što prođe fazu inkubacije. Životinje ne mogu umrijeti od njega, ali je za ljude smrtonosan. Jedini lijek je cijepljenje prije nego što dođe do inkubacije.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime12/12/2008, 10:53 am

Vampiri:

Stvorenja noći, besmrtnici i krvopije su još samo neki od sinonima za te zubate demone. Nama nametnuti preko filmova i serija vampiri zapravo imaju puno dužu tradiciju postojanja nego što možete zamisliti.Vampiri se spominju u Bibliji. Prisutni su već nekoliko tisuća godina u monogobrojnim kulturama. Protiv njih se bore anđeli (točnije Moći) jer su oni jedni o najjačih prestavnika demona. Vampir je legendarno-mitološka osoba ili životinja koja se hrani ljudskom krvi i zbog toga ima nadnaravne sposobnosti, poput izvanredne snage i hipersenzitivnih osjetila. Oni su prisutni u predaji svake civilizaicije, kao krvopije. Današnje poimanje vampira kao stvoranja s izraženim očnjacima alergičnih na češnjak i sa spavaonicama u luksnuznom lijesu od 5 zvijezdica potječe iz istočnoeuropskih legendi u 18. i 19. stoljeću. Prema legendi netko tko se rodio s deformacijom ili je smrtno stradao iz groba kako bi ubijao i mučio žrtve ispijajući im krv. Vampiri su neumrli i moraju se hraniti ljudskom krvlju da takvi i ostanu. Najpoznatiji vampir je navodno Vlad Dracula iz rumunjske Transilvanije. Rođen je u 15.st i njegovo ime ima ambivalentno značenje: zmaj ili vrag. Jedna od priča o njemu govori kako su ambasadori stranih zemalja posjetili Drakulu i odbili skinuti kape i šešire pred princem pokazavši time nepoštovanje. Kad ih je Drakula gnjevno pitao zašto su odbili pokloniti mu se, rekli su da to nije običaj u njihovoj zemlji. Potom je Drakula naredio da im se šeširi prikuju za glave s tri čavla, tako da nikada ne budu u prilici prekršiti prekrasne običaje svoje zemlje.Njegova okrutnost je vidljiva i u tome da je pozvao sve siromašne ljude svog krajau svoj dvorac pod paravanom da će ih zbrinuti. Na kraju se pobrinuo da nikada više ne budu gladni ni siromašni, ali niti živi! Ubijen je u bitki i spaljen na otočnom samostanu Snagov. No priča ipak tu ne završava. Grobnica mu je otvorena 1931. i Drakula u njoj nije pronađen. I daa, posmrtni ostaci i lijes su nedostajali.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostMistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime22/1/2009, 1:42 am

Međunarodni znanstveni seminar o mistici

Terezija Avilska


"Iskustvo Boga danas i karmelska mistika - Mistagogija i međureligijski i kulturalni dijalog" naziv je šestodnevnog međunarodnog znanstvenog seminara koji je započeo u ponedjeljak 17. rujna u Duhovnom centru "Karmel sv. Ilije" u Zidinama na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, izvješćuje portal Glasa Koncila. U organizaciji Generalne kuće Reda bosonogih karmelićana iz Rima, seminar je okupio pedesetak karmelićana i proučavatelja kršćanske mistike iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Latinske Amerike i Azije, koji će ovih dana promišljati iskustvo Boga u svjetlu karmelske mistike i izvornog biblijskog iskustva molitve, odnos između kršćanske i mistike drugih religija, povratak mistike u pučku pobožnost, mističnu dimenziju u suvremenoj umjetnosti te odnos mistike i zdravlja. Seminar je započeo s radom u potpuno novim prostorima duhovnoga centra "Karmel sv. Ilije", koji je tijekom posljednjih pet godina izgradila Hrvatska karmelska provincija svetoga oca Josipa sa sjedištem u Zagrebu. Karmelićani i na taj način u suradnji s teolozima iz čitavoga svijeta žele doprinijeti razvoju duhovnoga života u BiH i susjednim zemljama.

Na početku rada seminara sudionicima se obratio dr. Vinko Mamić, član organizacijskoga odbora Međunarodnog seminara i prior samostana, istaknuvši cilj seminara u pokušaju pronalaženja odgovora na mnoge nade, očekivanja i želje ljudi koji traže dublju svijest o sebi i Bogu. Spomenuvši da današnji svijet obilježava multidimenzionalna, multikulturalna i globalna integracija, što je uzrokovalo brojne duhovne i psihološke promjene, dr. Vinko Mamić je kazao da je potrebno poći od te stvarnosti, i u taj svijet unijeti istinu, slobodu i pravednost, ali ne na osnovi isključivanja, već na odnosu pripadnosti ljudskom rodu, navevši riječi pape Ivana Pavla II: "Pravedni smo prema osobi, ako, njega ili nju, volimo".

Duhovni život koji se želi promicati ovih dana zasnovan je na toj vrsti pravde, poručio je dr. Vinko Mamić, poželjevši nadalje da sudionici seminara otkriju načine ozdravljenja za svako ljudsko biće s kojim se dijeli životni prostor. Prenio je i pozdrave apostolskoga nuncija u Bosni i Hercegovini nadbiskupa Alessandra D'Errica i mjesnoga biskupa Ratka Perića, koji su zaželjeli uspjeh seminaru te da njegovi plodovi budu korisni cijeloj Crkvi u toj izmučenoj regiji. Nazočne je pozdravio i o. Zdenko Križić, zamjenik generala Reda bosonogih karmelićana, pročitavši pismo generala Reda o. Luisa Arostequija Gamboa. "Iskustvo Boga kao i mnogi pojmovi kršćanske vjere na poseban su način misteriozni i neiscrpni, kao i načini kojima se tome pristupa. To zahtijeva ekstremno težnju za preciznošću pojmova, intelektualnu skromnost koja odmah na početku priznaje svoj poraz", poručio je general reda o. Gamboa, osvrnuvši se nadalje i na riječ "mistagogija" iz podnaslova seminara, što je zahtjevno područje istraživanja: "Osim o intelektualnom istraživanju riječ je o istinskom životnom traženju puta, jer mistici su istodobno posve usmjereni prema Bogu. Ne žele samo pričati o Bogu, nego ga pronaći i biti s njim".

U uvodnom predavanju o. Luigi Borriello, profesor duhovne i mistične teologije na "Terezianumu" i "Angelicumu" u Rimu, pojasnio je temeljne pojmove s područja mističnoga iskustva i teologije mistike. Provincijal Hrvatske provincije bosonogih karmelićana dr. Jakov Mamić govorio je o mističnom iskustvu kao "teološkom mjestu". Nakon ta dva teološka predavanja, svoja su praktična izlaganja iznijeli Bernard McGinn, jedan od ponajboljih američkih poznavatelja povijesti mistike, i nacionalna direktorica Katoličke akcije u Italiji Maria Rosaria Del Genio. Američki katolički laik McGinn osvrnuo se na mistično iskustvo i njegovu potrebu za svako vrijeme, a talijanska katolička aktivistica Del Genio govorila je o mistici u svakodnevici. U poslijepodnevnom radu seminara, sudionicima se priključio i vladika jegarski Porfirije Perić, koji će u srijedu održati predavanje unutar bloka predavanja o međureligijskom dijalogu.

Drugi dan seminara

Inicijacija u iskustvo Boga jedan je od velikih pastoralnih zahtjeva, a to je iskustvo nažalost zaboravljeno, upozorio je Salvador Ros Garcia, jedan od najboljih izučavatelja Terezije Avilske, u predavanju održanom u utorak 18. rujna. Kako prenosi portal Glasa Koncila, drugoga dana šestodnevnog seminara "Iskustvo Boga danas i karmelska mistika – Mistagogija i međureligijski i kulturalni dijalog" naglasci su stavljeni na mistagogiju, tj. uvođenje u otajstvo mističnoga iskustva. Govoreći o tri milosti koje Bog daje u duhovnom iskustvu – prvoj da imamo iskustvo, drugoj da to iskustvo razumijemo, te trećoj da ga komuniciramo drugima – Garcia je istaknuo da je, za razliku od mnogih koji dobivaju samo prvu milost, iskustvo, Terezija Avilska primila i treću milost: znala je prenijeti svoje iskustvo. "To je milost mistagogije", rekao je Garcia istaknuvši da je mistagogija sposobnost komuniciranja svog iskustva drugima. "Mistagog je onaj koji je imao iskustvo Boga u njegovom otajstvu. Umješnost mistagoga sastoji se u znanju kako prenijeti ne toliko vlastito iskustvo, nego milosti koje su iz toga proizašle", kazao je Garcia, dodavši da mali broj mistika ima sintezu mistagogije i mistike kao što je imala Terezija Avilska. Garcia je napose istaknuo da mistično iskustvo treba prestati tretirati kao luksuz. "Mistična iskustva nisu čudna stvar u povijesti čovječanstva, nego nužnost do koje dolazimo slijedeći poziv koji nam Bog upućuje", zaključio je svoje predavanje Garcia. Ostali predavači drugoga dana seminara predstavili su iskustva u mistagogiji Ivana od Križa i Terezije od Djeteta Isusa, te mistagošku ulogu Biblije kod karmelskih mistika, a riječ je bila i o karmelskoj i redovničkoj stvarnosti kršćanskog iskustva te molitvi kao putu iskustva.Treći dan seminara

'Međuvjerski dijalog' tema je izlaganja trećeg dana na međunarodnom seminaru o iskustvu Boga i karmelskoj mistici koji se održava u Duhovnom centru Karmel sv. Ilije u Zidinama u BiH. Cilj seminara je duhovna razmjena, a ne isticanje doktrinalnih razlika. Osnivač Instituta za duhovnost u SAD-u, karmelski trećoredac dr. Keith Reeves Barron govorio je o odnosu karmelske i istočne mistike. 'Međureligijski dijalog nije luksuz, nego neizbježno sredstvo da bi se postiglo razumijevanje između ljudi i mir u svijetu. Karmelićani zbog svoje bogate asketsko-mistične tradicije moraju pozivom Crkve biti više uključeni u taj dijalog', zaključio je dr. Barron. Jasminka Domaš je, razlažući odnos židovske i kršćanske mistike, govorila o Tori, izvoru židovskog misticizma i protumačila pitanje smisla u Kabali, središnjem učenju judaizma.

Mr. Tomislav Kovač izložio je značajke muslimanske mistike, odnosno sufizma. Govoreći o odnosu kršćanske i islamske mistike, naglasio je važnost egzistencijalnog dijaloga utemeljenog na suživotu i duhovnog dijaloga koji proizlazi iz nutarnjeg iskustva. Islamska mistika ukazuje na duhovnu vrijednost islama, istinsku religioznost i nastojanje sjedinjenja s Apsolutnim. Vladika jegarski Porfirije Perić slušateljima je približio pravoslavnu mistiku s naglaskom na njezinu eshatološku dimenziju, stavljajući u centar mistike samog Krista. Istaknuo je da kršćanski misticizam nije subjektivni doživljaj i vlasništvo pojedinca, nego iskustvo zajednice, prolazi kroz zajednicu. 'Ekleziološka dimenzija tajne najcjelovitiji je smisao kršćanske mistike. Euharistija je mistično iskustvo Crkve par excellence', rekao je vladika Porfirije, istaknuvši da je kršćanski put ulazak u dinamizam Trojstva. Na kraju dana je Lidija Matošević govorila o protestantskoj teologiji i katoličkoj mistici, a Pathrose Chakiath o odnosu budizma, hinduizma i karmelske mistike.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:05 am

MUDROST STARA 5.000 GODINA

NAUKA ZVEZDA U SLUZBI ZDRAVLJA

U osmom veku je cuveni bagdadski kalif, Harun-al-Rasid, naredio da se na arapski prevede cuveni Ptolomejev tekst, Almagest. Kada su Mavri zauzeli Španiju, sa sobom su doneli ovo i neka druga dela o nebeskim uticajima, od kojih je izvestan broj imao obilne primese jevrejskog misticizma.

Ovim putem je astrologija ponovo uvedena u srednjevekovnu Evropu. Odeljenja za astrologiju su osnovana na univerzitetima na Kordobi i Toledu, i njih su pohadjali studenti sa citavog kontinenta, u zelji da prouce nauku zvezda.

Astro-medicina je cinila znacajan deo literature ovog perioda, a ukljucivala je dijagnozu prema planetarnim aspektima, pripremu i upotrebu biljnih lekovitih preparata u skladu sa njihovim sideralnim korespondencijama, kriticne dane u toku bolesti, i opsta pravila za ocuvanje zdravlja.

Petar Spanski (1210-1277.n.e.), isprva znacajan naucnik, a kasnije papa Jovan XXI, bio je profesionalni astrolog koji je za sobom ostavio nekoliko rasprava o odnosu izmedu fizickog blagostanja coveka i nebeske situacije. Torndajk (Thorndike) u svojoj Istoriji magije i eksperimentalne nauke, citira jedno od ovih dela u kome Petar tvrdi da je kretanje nadzemaljskih tela jedan od uzroka skracivanja ljudskog zivota. Sledeci pasus moze da posluzi kao uzorak njegovog stila, koji pre podseca na Rablea, nego na buduceg papu:

Torndajk autor knjige
"Istorija magije"

»Neka Jevreji pocrvene, a Saraceni se zbune, neka odustanu lekari sto se nadmecu, stare carobnice neka zaneme, a empirici i metodici neka umuknu. Nek' se uzraduju racionalni zdravstvenici i oni sto su potomci medicinske vestine koji se koriste razumom i iskustvom. Ja, gospar Petar Hispanus, rodom iz Kompostela, koga je zed za znanjem progonila kroz celu Italiju, Burgundiju, Bec, Provansu, i delove Španije, sobom svedocim: neke korisne prirodne pojave sto se u nedrima vestine medicinske ne mogu pronaci, ja otkrih, kroz rad, viziju, srecu, iskustvo i genij, korisnim da su i protiv bolesti i protiv uzroka njihovih.«
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:06 am

Vaskrsenje astrologije, koje se u XIII veku dogodilo po citavoj Evropi, prouzrokovalo je njen nagli rast, sve dok nije, najzad, ovladala svim ucenim profesijama i klasama. Prihvatili su je najbolji umovi i najistaknutiji mistici onog vremena. Katedre za astrologiju su ustanovljene na svim vaznim univerzitetima, ukljucujuci Pariz, Bolonju, Salamanku, Padovu, Rim, Firencu i Bec. Savremeni nemacki pisac ovo vreme naziva »jednom od najdivnijih stranica istorije nase rase, kada je pravi furor astrologicus zavladao svetom...«.

Ne samo naucnici, vec i kraljevi, pape i plemici, poceli su da proucavaju tu vestinu. Na primer, Karlo V, nemacki car, ucio je astrologiju kod buduceg pape Hadrijana VI. Cuveni astronom Tiho de Brahe poducavao je astrologiju na kraljevskom dvoru Danske.

Kada je Katarina Medici stigla u Francusku kao zena Anrija II, u svojoj pratnji je dovela brojne istaknute firentinske astrologe. Govorilo se da je ona i sama bila sposobna za izradu arbitrarnih astro-karata, i da se retko upustala u vazne poduhvate, a da ih prethodno nije konsultovala.

Astroloska medicina je na ovom dvoru igrala vaznu ulogu. Katarina se koristila uslugama Misela od Notrdama, lekara-astrologa, koji je pobudio veliki interes i bio predmet velikih pohvala i rasprava zbog uspeha u lecenju zrtava kuge 1546. On je bio pokrsteni Jevrejin, koji ce kasnije postati slavan po svojim prorocanstvima, potpisivanim svojim latiniziranim imenom – Nostradamus. Tadasnji lekari i hirurzi su ostavili obimne spise ciji je predmet astro-medicina. Ovi radovi ne predstavljaju samo neprocenjivo vredne kompendijume tradicionalnog znanja koje je sakupljeno do tog vremena, vec sadrze i mnoge informacije o lekovitim svojstvima velikog broja trava.

Samo zahvaljujuci slepoci predrasude moderne nauke ovaj literarni opus nije dostupan savremenon studentu. Manuskripti i knjige ostaju zakljucani u bibliotekarskim arhivama evropskih univerziteta i muzeja.

Consilia ili istorije bolesti

Kao dodatak profesionalnim raspravama i pomoc kolegama medicinarima, lekati XIV i XV veka objavljivali su i Consolia, ili Istorije bolesti svojih zanimljivijih ili cuvanijih pacijenata. U to vreme zakoni protiv klevete nisu postojali, pa su pisci ne samo do u detalje diskutovali o najintimnijim detaljima prirode i simptoma boljki svojih pacijenata, vec su obicno tome dodavali i opstu analizu njihovog karaktera i nacina zivota.

Torndajk spominje jednu od tih knjiga, stampanu u Veneciji 1552., koja se bavi istorijama bolesti 7 papa, 29 kardinala i prelata, 34 svetovna vladara, 41 pisca i naucnika i 9 ljudi nesavrsenog ili ostecenog telesnog sastava.

Torndajk primecuje da je, iako je obeznanjena svrha tog dela postavljanje eksperimentalnih osnova vestini izrade natalnih horoskopa, »verovatno na bolju prodaju knjige uticalo ukljucivanje bavljenja tolikim brojem dobro poznatih imena i osoba visokog statusa«.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:07 am

Treba samo zamisliti kakva bi danas bila prodaja knjige koja bi se bavila otvorenim istorijama bolesti koje bi pisali slavni doktori o svojim pacijentima i istaknutim politicarima i drugim slavnim ljudima, da bi se razumelo zasto je, cak i u Italiji XVI veka, Tractus morao postati bestseler.

Do kraja XVIII veka upotreba astrologije u dijagnosticiranju i terapeutici oboljenja je u potpunosti nestala iz prakse ortodoksne medicine – makar one javne. I onda, kao i danas, izvestan broj lekara je nastavio da se koristi astroloskim kartama kao pomagalima u otkrivanju onoga sto se nazivalo zajednickim imeniteljem – bolesti, vezom pacijenta sa njegovom sadasnjom, proslom, i, mozda, buducom bolescu. Drugim recima, oni su vrlo razumno zakljucili da je svako posebno oboljenje cesto samo deo jednog konstantnog toka u integralnoj prirodi pojedinca.

Shvatili su da nije nuzno leciti samo cir ili srcano oboljenje (pa cak i neka zarazna oboljenja kao sto su tuberkuloza i tifus), vec citavog coveka.

»Moderni je specijalizam«, tvrdi Drejperu, »sasvim uspeo u rasparcavanju coveka, ali jos uvek nemamo jasnu formulu, koja bi nam omogucila da shvatimo jedinstvenu individuu kao vibrantnu, zivu celinu.«.

Verovano je da dr. Drejperu nikad nije palo na pamet da su njegovi prethodnici, u proslim vekovima, resili problem shvatanja pacijenta kao jedinstvenog, zivog bica, kroz konsultovanje preciznog i tacnog horoskopa. Sem toga, vise je nego verovatno da bi on takvu ideju odbacio kao srednjovekovno sujeverje.

Pokojni dr. Hauard L. Kornel (Cornell), koji je u svojoj dugogodisnjoj praksi koristio astrologiju i postao autoritet u toj oblasti, govorio je da je prvo i najvaznije pravilo koga se treba drzati, uporedivanje horoskopa doktora i pacijenta, kako bi se utvrdilo jesu li im znaci u usponu i ravnotezi. Drugim recima, dva ascedenta treba da pripadaju istom triplicitetu (vatra, zemlja ili vazduh) i trebalo bi da budu u sekstilnom ili povoljnom aspektu jedan prema drugom.

Na primer, »ako je pacijent Ovan ascedent pri rodenju, njegov lekar, za najbolji ishod lecenja, mora biti takode ascedent u vatrenom znaku – recimo Lav ili Strelac. Ako bi lekar u ovom slucaju imao Raka, Vagu ili Jarca, kao ascendent pri rodjenju, nepovoljno bi lecio pacijenta, ili cak izazvao pogorsanje«.

Ako podrazumevate da se vase stanje pogorsava zato sto vas leci doktor sa kojim niste stelarno usaglaseni, dr. Kornel predlaze da promenite lekara. On veruje da sekstilni ili povoljni aspekt izmedu ascendenta doktora i pacijenta prirodno nadahnjuju obostrano poverenje i pouzdanje, dok kvartilni ili suprotni aspekt izmedu njih mogu izazvati obostranu averziju, kao izmedu bracnih supruznika ciji su natalni horoskopi neusaglaseni.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:08 am

Pazljivi citalac prethodnih strana, ne mora da se podseca da je medicinska astrologija - kompleksna vestina. Precizna dijagnoza bolesti kroz interpretaciju natalnog ("Radix") i progresivnog horoskopa, ne zahteva samo dugo iskustvo i veliku vestinu u astrologiji, vec i osnovna medicinska znanja. Malo je astrologa, danas, u stanju da pretenduje na sposobnost za takve ekspertize. Literatura koja ukazuje na radne pretpostavke ove vestine, bazirana je na tradicionalnim izvorima, koji znatno prethode skorijim razultatitima medicine i farmakologije.
Uz to, veliki je broj vaznih tekstova iz proslosti, ili izgubljen nepovratno, ili, jos uvek, nepreveden, ili nedostupan u zakljucanim arhivima ili bibliotekama.
Tek u poslednjih nekoliko godina, istrazivaci su iz, ali i izvan oblasti asrtologije, preduzeli ozbiljna proucavanja, koja su bacila novo svetlo na covekov najprisniji odnos sa svemirom.

Postoji opste slaganje medju medicinskim astrolozima, da su pozicije i aspekti prema Suncu i Mesecu i ascendenta ili znaka u usponu, oni faktori koji zasnivaju osnove za razvoj zdravlja i praktikovanja astro-dijagnoze.
Pri proucavanju radikalnih (natalnih) karata, kako bi se ustanovili opsti izgledi (vitalnost i snaga za oporavak), vecina iskusnih astrologa pocinje od Sunca. To je zato sto sunceva snaga u trenutku rodjenja (po snazi i aspektu), obezbedjuje precizan pokazatelj konsitucije organizma.

Treba imati u vidu da vitalnost i dobro zdravlje ne garantuju dugovecnost. Ponekad osoba moze uzivati u brilijantnom zdravlju celog svog zivota, a umreti rano, dok neko drugi pati od raznih bolesti i tegoba do duboke starosti. Duzinu zivota pokazuju neki drugi faktori, razliciti od onih koji ukljucuju solarni polozaj. Po opstem pravilu, razumno je ocekivati dug zivot ako su Sunce, Mesec i ascendent snazni u znaku, i svi (kao i ascendentova planeta vladalac) oslobodjeni bilo kakvih aflikcija.

Prema pokojnom dr. Vilijemu M. Dejvidsonu (Davidson), Suncev znak, i za njega vezani aspekti pokazuju voltazu, da tako kazemo, priliva vitane snage, dok Mesec i njegovi aspekti, zajedno sa ukrstenim aspektima i planetama - maleficima, odlucuju amperazu ili brzinu toka.
Tako, pozicija Sunca pri rodjenju, moze dati snaznu vitalnost, ali ako se elekromagnetski solarni tok krece nestalno, ili nepravilno zbog aflikcije Meseca, rezultat ce biti slabo zdravlje, i pored unutrasnje snage fizicke konstitucije.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:08 am

Dr. Dejvidson je uporedio funkciju ascendenata, ili znaka u usponu, sa otpornoscu elektricne zice. U serijama predavanja pred grupom profesionalnih astrologa, u Njujorku, on je to ovako formulisao:
"U obicnoj elektricnoj struji imamo tok struje ili voltazu (Sunce); zatim imamo brzinu protoka - ujednacenu ili neujednacenu - sto je amperaza (Mesec); ali tu je i otpor zice. Fizicko telo, na koje ukazuje znak u usponu, pokazuje nam vrstu provodljivosti ili otpora na koji nailazi. Tako cemo odmah zapaziti zasto Jarcev ascendent (Saturn je usporen) pokazuje veci otpor nego obicno; dakle mladi su retko snazni u detinjstvu, ali postaju energicniji stareci.

Blizanci, opet, dobar su provodnik, pa ove bebe prepoznajemo kao veoma aktivne, neumorne i neprekidno u pokretu, zato sto je provodljivost, pokazana ascendentom, visoka.
Vatreni znaci kao ascendenti daju dobru provodljivost. To cine i vazdusni. Vodeni znaci daju pristojnu, dok zemaljski znaci, buduci otporniji, ne propustaju lako unutrasnje strujanje. Stoga morate, pri prosudjivanju opste konstrukcije, obratiti paznju na Suncev znak i aspekte; planete koje naseljavaju vatrene znake (uticuci na mozak i mozdinu) i otpor i provodljivost ascendenata. Zatim se okrenite Mesecevom znaku i aspektima, planetama koje nastavljaju znak i aspektima malefika, kako biste razresili zdravstveni problem."

Kada je Sunce, pri rodjenju, u dobrom aspektu sa Marsom, osoba koja je tada rodjena bice veoma vitalna i obdarena sposobnoscu da bolest odbije.
Ako je, s druge strane, Sunce u trenu rodjenja u aflikciji od strane Saturna, ili ako je kvadrat (kvadratni aspekt je od 90-te) izmedju Sunca i Meseca, osoba tada rodjena bice lisena telesne energije. Prema Meksu Hajndelu, kada su takvi aspekti uoceni na rodnom horoskopu, mudro je posmatrati pazljivo progresiju Meseca u aspektu sa zlokobnim planetama. Putanje prolaska mladog i punog Meseca takodje zasluzuju posebnu paznju u takvim slucajevima.

Vecina autoriteta smatra da je Sunce pokazatelj opsteg zdravlja muskaraca, dok je Mesec smatran dominantnim uticajem pri rodjenju zena.
Bolesti koje prouzrokuju aflikcije Sunca, obicno su ozbiljne, ili hronicne prirode.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:09 am

Uticaj Meseca
Posle Sunca, Mesec je nebesko telo koje vrsi najdirektniji i najsnazniji uticaj na ljudski organizam.
Menstrualni cilkus kod zena se podudara sa trajanjem lunarnog Meseca, a normalan period izmedju zaceca i rodjenja odgovara vremenu od devet lunarnih meseci.

Kao sto smo ranije primetili u vezi sa eksperimentima dr. Roberta O. Arcera, i ostalih, razlicite Meseceve faze obelezavaju izbijanje i krize razlicitih bolesti - narocito mentalne prirode.
U kvalitativnom smislu, Mesec je zenski, negativan, magnetican, hladan, vlazan, plodonosan, limfni i nepostojan.

Luna je kolektor solarne energije, reflektujuci toplotu u svetlost Sunca, i svojom brzom putanjom kroz 12 zodijackih znakova svakog meseca, predstavlja delioca tih svetlosnih snaga, kao sto su to i druge planete, koje mimoilazi i koje aspektuje. Primetili smo da u covekovom telu ona (Luna), kontrolise brzinu protoka (uporedivo sa amperazom) elekricne solarne energije. Kada je slab po znaku, poziciji kuce i aspektima, tok ce biti nejednak, i sledstveno, rodjen u toj situaciji ce biti predisponiran funkcionalnim oboljenjima, iako moze imati jako Sunce.
Tradicionalni astrolozi kazu da je Mesec slab ako je iznad horizonta na dan rodjenja, ili ispod horizonta na porodjaju koji se desio po noci.
Rak je Meseceva kuca, i jedini znak kojim luna vlada. Njena je egzaltacija u Biku, njeno stetno delovanje u Jarcu, njen pad u Škorpionu. Luna je saglasna sa vodenim znacima Rakom i Ribama; i sa Blizancima, Vagom i Vodolijom.

Dugo se verovalo da Mesec vlada u prvih sedam godina decijeg zivota; ali neki savremeni autori stavljaju pod sumnju takvo misljenje. Kako bilo, postoje statisticki dokazi, koji potkrepljuju teoriju da su lunarne aflikcije ozbiljnije u detinjstvu, nego kasnije u zivotu
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:10 am

Kaze se da Mesec nepovoljno utice kroz aspekte kvadrata i opozicije, narocito u odnosu na planete-malefike. U natalnom horoskopu uticaj Meseca se smatra dobrotvornim kada se puni, i neprijateljskim (doduse blaze), kada nestaje.
Bolesti nagovestene lunarnim aflikcijama.

Pri razmatranju obuhvatne vladavine Meseca i, dosledno, delova tela koji ce biti ugrozeni kada je ova planeta lose aspektovana, paznja se usmerava na sisteme tecnosti i limfe, stomacni i probavni trakt, timus, levo oko muskaraca i desno kod zena, ovarijume i uterus, produzenu mozdinu i procese razlaganja u organizmu.
Mesec izaziva i vlada svim akutnim i stecenim bolestima, i onim koje se periodcno pojavljuju i nestaju.

Tendencija bolesti koje veoma cesto ukljucuju stetne aspekte u odnosu na Mesec, u raznim zodijackim znacima, pobrojane su dalje u tekstu. Ovo su opste linije za dalji razvoj. Za detaljne indikacije konsultujte dijagnosticke konfiguracije za obicna oboljenja, pobrojana abecednim redom u poslednjem poglavlju ove knjige.

Mesec u Ovnu: nedostaci vida, migrenske glavobolje, nesanice, nepravilno funkcionisanje zadnjeg reznja hipofize, mozdana groznica, metalna prenapetost i celavost.

Mesec u Biku: gnojno zapaljenje krajnika, aftezni cirevi, septicko zapaljenje grla, bolovi u nogama i stopalima, problemi sa ocima (ako se nalazi u 29 Bika i u aflikciji od strane jedne od planeta-malefika, ili planeta vise oktave), i (kroz refleksnu akciju Škorpiona) menstrualni problemi.

Mesec u Blizancima: edem pluca, reumatizam ruku i ramena, bronhitis, astma, zapaljenje pluca i aneurizmi.

Mesec u Raku: stomacni problemi, hidropsija, neprilike sa varenjem, gojaznost, histerija i (u slucaju ozbiljne aflikcije) karcinom.

Mesec u Lavu: bolovi u grudima, grcevi, problemi sa cirkulacijom, srcane neprilike i (kada je u jaslama Ascelli - 6 7' Lava), pogorsanje vida, posebno levog oka.

Mesec u Devici: abdomenalni tumori, crevne smetnje, dizenterija i (ako je u 22 Device) zapaljenje slepog creva.

Mesec u Vagi: apscesi, problemi sa bubrezima, pleuritis, uremija, tendencija prama Brajtovoj bolesti, gusavost, homoseksualnost (kada je u aflikciji sa Uranom) i glavobolje (kroz refleksno dejstvo Ovna).

Mesec u Škorpionu: opasnost od otrova, mestrualne nepravilnosti, bolesti organa za reprodukciju, oboljenja zuci, kilski aneurizmi, vodena kila, i (kroz refleks), problemi sa grlom.

Mesec u Strelcu: kostobolja, povrede i oboljenja kuka, isijas, paraliza i (kroz refleks) astma.

Mesec u Jarcu: reumatizam, nedostatak sinovijalne tecnosti, psorijaza, problemi sa varenjem i kozni osipi.

Mesec u Vodoliji: ometena cirkulacija (posebno u donjim udovima), delirijum tremens (od alkoholizma), prosirene vene, sinkope i hidropsija.

Mesec u Ribama: bolovi i grcevi u stopalima, naklonost ka drogama kao navici, slaba cirkulacija u ekstremitetima, hidropsija, psihosomatska oboljenja.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime3/8/2009, 10:12 am

Ascendent ili ulazni znak [1]


Pri odredjivanju opste slike zdravlja i bolesti u zivotu individue, nuzno je znati njegov ascendent ili ulazini znak.
Ascendent je znak koji se uspinje istocnim horizontom u trenutku rodjenja (zahvaljujuci rotaciji Zemlje po svojoj osi), onako kako je vidjen sa mesta rodjenja. Termin je takodje koriscen da oznaci ne samo tacan stepen ekliptike koja raste, vec citavog zodijackog znaka kome ulazni stepen prirada.

Zemlja je, naravno, u neprekidnom pokretu, sto prouzrokuje pojavljivanje razlicitog stepena ekliptike iznad horizonta, u svaka cetiri minuta. Tako bi blizanci, koji bi se rodili u razmaku vecem od cetiri minuta, imali razlicite ulazne znake. Ako bi ascendent prvog novorodjenceta bio na 30 Bika, njegov blizanac bi imao blizance kao ascendent.

Odatle je vaznost preciznog ustanovljavanja ascendenta u licnom horoskopu. U slucaju medicinske astrologije, koji nam je ovde najpreci, tacno odredjenje uzlaznog znaka izuzetno je vazno, zato sto se ono koristi da obelezi vrh Prve kuce, koja se tice fizickog tela


Bik ascendent: vrlo karakteristicna vrsta izbuljenosti ociju i zaobljenosti cela. Dr. Dejvidson navodi predsednika SAD, Ajzenhaura, kao tipicnog. Dr. Dejvidsonu je poslo za rukom da, predsednikovu majku, koja ga je u ovoj stvari konsultovala, posto se nije secala tacnog sata njegovog rodjenja, ubedi kako joj je sin Bik u uzlaznom znaku.

Blizanci ascendent: obicno postoji sklonost ka orlovskim nosom, poneka prilicno nalik na pticiji kljun. Druga tipicna crta je pokretna usna. Opsti izgled lica bi se mogao okarakterisati kao izraz macke, koja je progutala kanarinca.

Rak ascendent: usta sitisnuta u procep. Sa stane lice izgleda, u izvesnoj meri ravno i oblo, kao pun mesec.

Lav ascendent: trazite siroka ramena i uzdignutu glavu. Zraci osecanjem vitalnosti i zivim duhom.

Devica ascendent: najistaknutiji znak Device je visoka, kupasta glava, koja nije siroka. Ponekad je lice trouglasto, cesto spicaste, istaknute brade.

Vaga ascendent: Venera, planeta vladalac Vage, obicno daruje cistu kozu. Oci izgledaju zagledane u daljinu, a postoji neki dah kao sa drugog sveta i udubljenost u misli, koji odaju osobe sa ovim uzlaznim znakom.

Škorpion ascendent: po pravilu ovaj uzlazni znak obelezavaju vrlo teske obrve, snazan glas i prodorne oci. Gornja usna se cesto savija (puci). Nos je retko prav, cesto je rimski ili prcast. Otvorene pore na nadlanici su jos jedan znak.

Strelac ascendent: kada se ovaj zodijacki luk uspinje na rodjenju, prema dr. Dejvidsonu, osoba koja se radja imace prav nos, razdaljina od vrha do korena ce biti duza nego sto je uobicajeno, oko ce biti puno - ali niposto tako istaknuto kao kod Bika ascendenta. Noge su nesto duze u proporciji prema torzu.

Jarac ascendent: jedan od najdirektnijih znakova ovog ascendenta su usi koje urastaju direktno u jagodicne kosti, ne formirajuci uvce. Žene rodjene u ovo vreme obicno imaju izrazene vene na nadlanicam, cak i kad su vrlo mlade. Osobe oba pola imaju oskudnu kosu.

Vodolija ascendent: talasasta kosa i prav ugao oka su karakteristicni za osobe sa Vodolijom kao uzlazim znakom pri rodjenju. Ovim dvema, dr. Dejvidson, dodaje trecu - "prijateljski pogled".

Ribe ascendent: osobe rodjene u tom casu, prepoznaju se po ravnotabanskom hodanju, i po cinjenici da se beonjaca ukazuje izmedju zenice i kapka. Posto su pod uticajem misterioznog Neptuna, njihovo ponasanje odaje prokupiranost skrivenim mislima.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime12/2/2010, 9:02 am

ŠAUMBRA SIMPTOMI

12 znakova vaše probuđene BožanskostiInformacija uzeta sa:

http://www.crimsoncircle.comŠAUMBRA SIMPTOMI
1. Bolovi i "žigovi" u tijelu, posebno u vratu, ramenima i leđima. Ovo
je rezultat intenzivnih promjena na nivou vaše DNA (DNK) kako se
"Kristovsko sjeme" budi unutar vas. Ovi bolovi će proći.


2. Osjećaj duboke unutarnje tuge bez ikakvog vidljivog razloga. Uzrok
ovome je to št osada otpuštate svoju cjelokupnu prošlost (ova i sve
prethodne živote) i to uzrokuje osjećaj tuge, potištenosti. To je
slično osjećaju kad selite iz kuće u kojoj ste živjeli mnogo, mnogo
godina u novu kuću. I koliko god željeli da se preselite u novu kuću,
tu je ta tuga što ostavljate iza sebe sva sjećanja, energiju i događaje
koje ste imali u staroj kući. Ovo će također proći.


3. Plačete bez razloga. Uzroci su slični gore opisanima. Dobro je i
zdravo pustiti suze da teku. To pomaže da se oslobodite stare energije
koja se nakupila u vama, unutra. I to će također proći.


4. Iznenadna promjena posla i karijere. Veoma čest simptom. Kako se
mijenjate vi, tako se mijenjaju i sve stvari oko vas. Nemojte brinuti o
pronalaženju "savršenog" posla ili karijere u tom trenutku. Ovo će
također proći. Vi se nalazite u procesu tranzicije /prelaska/ u možda
ćete promijeniti nekoliko poslova (radnih mjesta) dok se ne skrasite u
onom koji odgovara vašim interesovanjima.


5. Povlačenje iz porodičnih odnosa. Vi ste povezani sa vašom biološkom
porodicom putem stare karme. Kada siđete sa karmičkog točka, vezanost
za stara prijateljstva i porodične odnose je otpuštena. Izgledat će kao
da se opraštate od vaše porodice i prijatelja. Ovo će također proći.
Nakon određenog vremenskog perioda, vi ćete razviti nove veze sa
porodicom i pirateljima ako za to bude potrebe. Međutim, tada će vaši
odnosi s njima biti bazirane na novoj energiji bez karmičkih vezanosti.6. Promjene u spavanju. Moguće je da ćete se buditi mnogih noći između
2 i 4 sata ujutro. Mnogo se unutrašnjeg rada odvija sada u vama i to
često uzrokuje da se probudite kako biste se "odmorili" (od tih
unutrašnjih procesa, op.prev.)Nemojte brinuti. Ako se ne možete vratiti
natrag na spavanje, ustanite i radite nešto radnije nego da legnete u
krevet i brinete o onim vašim svakodnevnim problemima. I ovo će također
proći.


7. Intenzivni snovi. Ovo može uključivat i snove o ratu i bitkama,
zatim snove u kojima vas neko goni ili se susrećete sa čudovištima. Vi
doslovce otpuštate iz sebe staru energiju, i te energije prošlosti su
često simbolizirane ratovima, bježanjem i čudovišnim prikazama. I to će
također proći.


8. Fizička dezorijentisanost. Povremeno osjećat ćete se veoma
"neuzemljenim". Prostor će vas jednostavno "izazivati" jer ćete
osjećati kao da ne možete stopalima da dodirnete zemlju, ili ćete imati
osjećaj da hodate između dva svijeta. Kako vaša svjesnost prelazi u
novu energiju, vaše tijelo ponekad zaostaje. Provodite više vremena u
prirodi koja će vam pomoći da primzeljite novu energiju u sebi. I ovo
će također proći.


9. Učestalo pričanje sa samim sobom. Sve češće ćete pričati sami sa
sobom, i odjednom ćete shvatati kako već pola sata mrmljate i pričate
sa sobom. Naime, novi nivo komunikacije se sada odvija u vašem biću i
vi se nalazite na vrhu ledenog brijega koji se zove pričanje sa samim
sobom. Ta konverzacija će se povećavati i postajat će fluidnija,
koherentnija i produbljenija. Vi niste ludi, vi ste jednostavno Šaumbra
koja se kreće u novoj energiji.
(Ovdje autor pod pojmom Shaumbra smatra svakog pojedinca koji se dovoljno probudio i svjestan je svog pravog porijekla).10. Osjećaj usamljenosti, čak i kad ste u nekom društvu. Osjećat ćete
se samima i uklonjenima iz društva drugih ljudi. Imat ćete želju da
pobjegnete iz grupa i masa ljudi. Pošto ste Šaumbra, vi hodate svetom,
ali usamljenom stazom. Kako vam emocije usamljenosti sve više stvaraju
nemir, to će vam biti sve teže da se povežete s drugim osobama u ovim
vremenima. Osjećaji usamljenosti također su povezani sa činjenicom da
su vas vaši Vodiči napustili. Oni su bili sa vama na svim vašim
putovanjima i u svim vašim prethodnim životima. Za njih je došlo
vrijeme sada da odu i vrate se Kući, kako biste vi prostor svoga bića
ispunili vlastitom božanskošću. I ovo će također proći. Unutrašnja
praznina ispunit će se ljubavlju i energijom vaše vlastite Kristovske
svjesnosti (Kristovska svjesnost = naše Više Ja)11. Gubitak strasti/zainteresovanosti. Osjećat ćete totalno
odsustvo strasti, sa malo ili nimalo želje da radite bilo šta na
svijetu. To je uredu, i predstavlja dio ovog procesa. Upotrijebite ovaj
period života da ne radite - ništa. Ne borite se sa sobom kad je u
pitanju ovaj osjećaj, jer i taj osjećaj će nakon nekog vremena - proći.
To je slično restartovanju vašeg kompjutera. Morate ga zatvoriti na
određeno vrijeme kako biste uveli sofisticirani nov softver ili u ovom
slučaju novu energiju hristovskog sjemena.


12. Duboka čežnja za Domom. Ovo je možda najteži i najizazovniji od
svih simptoma i vaših trenutnih uslova življenja. Možete osjećati
duboku i preplavljujući želju da napustite ovu planetu i vratite se
Domu svome. To nije suicidalan osjećaj. Nije baziran ni na bijestu ili
frustraciji. Ne želite praviti veliku buku oko tog osjećaja ili
"dramiti" oko toga ne samo drugima, već ni sebi. Postoji u vama jedan
tihi dio koji želi otići Kući. Korijen ovom osjećaju je zaista
jednostavan. Vi ste završili svoj karmički ciklus. Vi ste ispunili vaš
ugovor za ovaj život. Spremni ste početi novi život dok ste još u ovom
istom fizičkom tijelu. (To znači da ste završili u cjelosti sa karmom
ovog života i umjesto da umrete što bi ranije bio slučaj - u prethodnim
životima, zahvaljujući specijalnoj Milosti koja dolazi od samog Boga
datoj u ovim posebnim, "zadnjim" vremenima, u mogućnosti ste da
započnete novi život u istom tijelu, a da ne morate prethodno umrijeti
- op. prev.)

Dakle, tokom ovog procesa "prelaska", imate unutrašnja sjećanja na to kako je biti na drugoj strani.

Da li ste spremni za novu turu dužnosti ovdje na Zemlji?

Jeste li spremni preuzeti izazov prelaska u novu energiju?

Da, iako biste već sada, ovog momenta, mogli otići Kući. Ali ako
ste došli čak dovde, i nakon mnogih, zaista mnogih života, bila bi
sramota da napustite sve ovo prije kraja filma. Uz to, Duh vas treba
ovdje da pomognete drugima da i oni pređu u novu energiju. Oni će
trebati ljudskog vodiča,
baš kakav ste vi, koji je već poduzeo to putovanje iz stare u novu
energiju. Staza kojom sada upravo kročite obezbjeđuje vam iskustva koja
će vas osposobiti da postanete Učitelj Novog,
Božanskog Čovjeka. I koliko god vaše putovanje ponekad bilo
usamljeničko i mračno, zapamtite jedno - VI NIKADA NISTE SAMI.
Nazad na vrh Ići dole
Ptica

Ptica

Broj poruka : 524
Datum upisa : 17.04.2008

Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime12/2/2010, 9:06 am

MEDITACIJA ZA POPRAVKU OŠTEĆENIH LANACA DNA- Umiri se. Nekoliko puta duboko udahni. Kad udišeš, unosi Svjetlost u sebe.

- Osjeti se ispunjen(a) ljubavlju i svjetlošću.

- Osjeti Mir kako te preplavljuje.

- Samo sjedi u tom predivnom, lijepom trenutku nekoliko minuta i kako
počinješ osjećati da sve brige ovog svijeta otpadaju, ti se počinješ
kretati ka unutra.
- Zatraži od svoje duše da ti pokaže uzorak tvoje najnovije 12.-lančane
DNA. Vidi je kako sjaji i isijava nekoliko stopa ispred tebe. Zaista je
lijepa, zar ne?
- Sad zatraži od svoje duše da ti približi ovaj uzorak sve dok ne budeš
vidjela mali isječak (DNA) uvećan pred svojim očima. Ne traži da se
bilo koja konkretna oblast tvog života pojavi, radije dozvoli svojoj
duši da vodi ovaj proces na način koji je najbolji za tebe.


- Uoči ima li ikakvih prekida u uzorku koji gledaš? Upotrijebi svoje
unutrašnje znanje: osjećaš li da taj isječak tvoje DNA ne sjaji onoliko
koliko bi mogao?

Osjećaš li možda nešto nižu energiju kojoj treba poticaj?

Vidiš li ikakve prekide u finim linijama koje ispunjavaju mrežu između glavnih niti?

Više ćeš osjećati nego vidjeti ove prekide. Čak možeš čuti čudan
zvuk kome treba balansiranje; ili ćeš osjetiti miris koji se pojačava
kako ti se uzorak (isječak) približava. Naučit ćeš da vjeruješ svom
instinktu u svemu ovome.


- Kako sićušni prekidi (ili rupe) postaju vidljivi, vizualiziraj ih
kako postaju obnovljeni u svojoj prvobitnoj slavi, tražeći od Duha da
im pošalje Ljubav. To je tako jednostavno. Ne pokušavaj ih popraviti
svojom vlastitom energijom, jer je ona još uvijek pregusta. Zatraži od
Duha da to s ljubavlju učini. To je dio posla Duha, odnosno SVEGA ŠTO
JESTE.


Tvoj posao je da budeš voljan(na) prihvatiti sve ove popravke.
Upotrijebi onoliko vremena koliko ti god treba. Ostani u ovoj energiji
dok ne dobiješ osjećaj da je proces završen.


2. Sada zatraži da ti bude pokazana druga oblast uzorka u kojoj ima
nekih oštećenja. Upotrebi svoje unutrašnje znanje da razlučiš gdje to
mogu biti prekidi i traži od Duha da ih zakrpi.


3. Potom, otiđi u još samo jednu oblast svoje DNA u ovoj meditaciji.
Ponovi proces. Kad osjetiš da se i ova treća popravka obavila, polako
se vrati u svjesnost ovoga mjesta. Prije nego se potpuno vratiš,
fokusiraj se na svoje unutrašnje i vanjsko Sopstvo, pitajući dušu šta
se to promijenilo. Onda - poslušaj njen odgovor.


-Napomena: Traži od Duha da popravi bilo koje nove prekide (rupe) u
tvom DNA uzorku. U pravilu, ne popravljaj više od 3 stara prekida u
svojoj DNA tokom jedne meditacije. Održavaj ravnotežu između vježbanja
i odmora, te upotrebe zdravije hrane i čiste vode. Što je zdravije i
snažnije tvoje vozilo (tijelo), može više energija primiti u sebe.
Poznato je da neko može napraviti rupe u lancu DNA svojim bijesom,
neljubaznom mišlju, ljubomorom, ili kad strah suzbija ljubav kao vodeću
snagu... Traži od Duha da popravi sve nove prekide koji nastanu u
tvojoj DNA, a to se može učiniti jednostavnim zahtjevom, gdje god se
nalaziš, i bez da ideš u meditaciju. Rijetko su glavni lanci DNA
oštećeni, nego obično vlakna tih lanaca koja mogu biti oštećena gore
pomenutim negativnim energijama.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Mistika i nauka Empty
PočaljiNaslov: Re: Mistika i nauka   Mistika i nauka Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Mistika i nauka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Između svetlosti i tame- piše se u temama ispod naslovne :: Kapije tame-
Skoči na: