LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Rajko Petrov Nogo | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Rajko Petrov Nogo 20/6/2010, 7:04 pm | |
| Rajko Petrov Nogo (1945) je jedan od naših najistaknutijih pesnika. Diplomirao književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je brojnih knjiga pesama, za decu i odrasle, studija, eseja... Za poeziju je nagrađivan Brankovom, Zmajevom i Isidorinom nagradom, te nagradama "Đura Jakšić", "Milan Rakić", "Branko Miljković", "Sveti Sava", "Jovan Dučić", "Branko Ćopić", "Princ riječi", "Zaplanjski Orfej", "Zlatni krst kneza Lazara", "Belovodska rozeta", "Velika Bazjaška povelja", "Pjesnik-svjedok vremena", "Skender Kulenović" i Vitalovom nagradom "Zlatni suncokret" za >Nedremano oko<, najbolju knjigu 2002. godine. Živi i radi u Beogradu.
POTOP
Između dve zveri šćućureno jare Spolja i iznutra lavre napuštene Preorana groblja rezak tamjan žare Sa nojeve barke i sad cvili štene
I potop još traje ustave nebeske Provalile su se i crni dažd lije Ovaj iz života i onaj sa freske Ptice i gmizavci hude familije
Čekamo zar vetar da uzbije vodu I kao znak božji da ograne duga Granom maslinovom da odškrine vrata
Sinja kukavica na crkvenom brodu Pa da uzletimo put nebeskog kruga S visokih Dečana ko sa Ararata | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 20/6/2010, 7:06 pm | |
| Hleb i so
Noći meka šapo zveri pritajene, probudi se, strašna, usred krhkih zdanja, očnjaci kržljaju, gusta snaga vene, potpaljena čame krila nekadanja.
Čas je, dakle, u kom pohode nas zveri (čujem drevni topot na dobošu noći) pa kad najzad padnu i poslednje dveri, u to sveto jutro o da li ću moći,
go u osvojenom zavičaju, stati usred zverinjaka kao u sred sebe, sličan Onom Prvom (da me čuju vlati) reći vinu: vino, tiho hlebu: hlebe. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 20/6/2010, 7:06 pm | |
| Suzna Molitva
Izbliza smo se gledali vuk i ja Dva tužna sužnja dva rodjaka retka A ne znadosmo ko u kom robija Ni šta od čega razdvaja rešetka U zbegu koji još zovu Srbija Tu gde se zgara vatra sa Vračara I sriče tvrda azbuka vučija Ako si onaj od koga sve poče Na čije oči naša tuga sija I stid i jarost utrojenog pretka Senko u temelj živa uzidana Nerazlučena s nama od početka Suzna molitvo Oca svoga Oče Izvedi krotki čopor iz zindana Da pod lipama liturgija počne. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 21/6/2010, 7:14 pm | |
| Nek pada snijeg gospode
Nek pada snijeg Gospode Iz sjećanja po očima Spavajte šumske jagode Sve moje s vama počiva
Spavajte moji umrli bez groba i bez biljega Neka vas vjetar zagrli Zavije pokrov snijega
I neka majku zbodenu I njenu crkvu jeliku Bijelim ruhom odjenu Za našu tugu veliku | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 23/6/2010, 7:38 pm | |
| Sa rodom sam rasčistio
Sa rodom sam rasčistio saznao sam tajne stvari tata me je izmislio al ne mari al ne mari
Krio sam se u stomaku kad sam bio sasvim mali lepo beše u stomaku dok me nisu prepoznali
Otad više mira nemam strine ujne ah te žene taman htedoh da odremam da vek mine iznad mene
Rađaj se već viču na me baš ih briga što sam mali pristao sam sve zbog mame da je ne bi rasplakali
Sa rodom sam raskrstio razumem se u te stvari znam ja dobro gde sam bio al ne mari al ne mari. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 26/6/2010, 4:31 pm | |
| Док пахуље лете
Све чешће бива тако у мени нема мене И празан бунар тела одјекује ми туђе Ја шапнем своје име а оно у ме блене Не познаје ме ваљда па неће ни да уђе.
У тај брисани простор где ме све чешће лиже Бели језичак смрти нежно ко своје дете Само ти буји паји земљици све си ближе И густој успаванци на изворима лете.
Само ти спавај синак - и тако све се љуља На танком зраку свести у снегу задње зиме Дубоко ко у гробу Мраз ти венчиће плете
Прирасти за колевку у уши наспи уља Пуст ветар заборава избрисаће нам име Труне крстача века док пахуље лете. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 27/6/2010, 8:41 pm | |
| DOZIVANJE OCA
Izadji iz pećine u kojoj grokću svinje Bez senke i bez duše umakni čarobnici Vlašići siročići beže iz neba sinjeg U očima su tvojim u toplijoj grobnici
Sad vid i sluh izoštri Zovu te nerodjeni I pre i posle Hrista ćelava sova huče Onom ko razaznaje da si nam rod rodjeni U crkvi poju Oče a odjekuje Vuče
Ti bacaš senku zveri sa obličja čoveka Kroza te liju zrake prati te suri čopor Okota tvoga okot još krvav i slep čekam
Kad me kroz zev provučeš jezika zapoj opor Uvek kad viju vuci srce mi jače tuče Požuri da se rodim praoče beli vuče | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 1/7/2010, 7:10 pm | |
| Delo tvojih ruku
Ako si nas sazdo po svom podobiju Za utehu sebi u ledenoj visini Da tvoj lik u nama slovesno odliju Zrake u istini i u pomrčini Da se svetliš Svetli u našoj končini I da nam omiliš dvostruku robiju U drugom dolasku iz svog Sina sini Pa ako nas ovi pred tobom pobiju Nevinih ni vinih nemoj se odreći Jedni u drugima dok se ogledamo Bez nas si usamljen tišinom će reći Nebo neprozirno, široko i tamno Delo tvojih ruku šta je Svevideći Ako ga ne gleda Oko Nedremano. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 5/7/2010, 8:54 pm | |
| Idem u kaludjere
Taj tamjan borovine ta smola zaborava Kadionica sunca, plavičast oltar šume Usmrtiće me smilje - to kako diše trava Ta religija što se moćno štrucuje u me.
Vekove naglas sriču, tu paprat i divizma I slovo o postajanju ovde ponovo čitam Jagode, te gerilke izvornog komunizma Mucaju istoriju kad za jednakost pitam.
Stršljeni, ose, pčele molitve čate cveću I pričest uzimaju iz šarenih putira Ko zemlja jednostavni psalmi su ove vere
Sa panja, sa prestola pomaknuti se neću Ko glavnju zapaljenu neka me kiša spira
Sve dok ne budem primljen u šumske kaluđere. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 20/9/2010, 8:17 pm | |
| Tvoje je da koračaš
Ne možeš ti u takve poslove da se pačaš nije za tebe tresak niti cepanje suvo. Budi ono što jesi, ceo predji u uvo tvoje je da vibriraš, tvoje je da koračaš.
U novim predelima slute se tvoji koraci. Dok palacaju munje, plava te toga štiti (neprobudjeni u detetu čamuju pipci smrti) i tvoje opore reči ovde su jedini znaci.
Ne budi nerazuman, ponekad možeš da vračaš zeleno vreme apokalipse, na preskok žita zriju, zapenušaj u svemu, pusti da ti se smiju po stoti put ti kažem: tvoje je da koračaš! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 10/10/2010, 11:52 am | |
| Sa žutom zvezdom na rukavu
Sa žutom zvezdom na rukavu Ja hodim svetom pridvorica Preplivah Drinu, gazim Savu Tu najzad postah kukavica
U tudja gnezda snosim jaja Dok velikaši carstvo drobe Pripitomljena peva raja Zapevaj onda i ti robe
Zakukaj kao kukavica Prevrni kano lastavica Daleka groblja i ognjišta
Grakće li gavran, naša tica I žeže li nas nesanica Tamo i amo, bez igde išta | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 11/11/2010, 9:36 pm | |
| Portret umjetnika u mladosti
Uštrojen ždrebac ili bik utučen Pod pokrovcem ili na ularu vodan Propisno skopljen živ klan nedotučen Zvanično svezan vrlo vrlo odan
Prislino krotak mlad utučen lučen Neporočan može se reći zgodan Obrađen i pri tom neznatno mučen Tvrdoglav prav za vuču nepogodan
Intelektualac pomalo skučen Zatreba li garantovano plodan Fotogeničan za izlog obučen
Ponižavanjem i samovanjem glodan Jednostavan a ipak neproučen I na kraju starom sinteru prodan | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 23/1/2011, 10:42 pm | |
| BALADA O TRAMVAJU
Dremuckaju u mitskom tramvaju U nesreći razdragani slavski Ljuljaju se u nemom avaju Pogorelci dugo ijekavski
Koje Višnji u Vavilon usu Ti se i sad rađaju na panju Mesto svoje nose glavu rusu Obretenu na usekovanju
Zakovani u pokretnoj kući U tramvaju ko u karantinu Niko neće izaći ni ući Samo Jona u predanje minu
Da ne bude kad jesmo da nismo Usred Kule epski apostrofi Rikošetom pomešaše pismo U pravilnoj u krvavoj strofi
U tramvaju ko u lazaretu Svak je za se rođače gubavi Cvili Hristos sam u Nazaretu Popljuva ga njegov rod ubavi
Iz tunela u nebeske dveri Ranama kad overiše vizu Sa ljudima spanđaše se zveri Utom tramvaj stiže u remizu | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 8:58 am | |
| NA KAPIJAMA RAJA
Iz šume ulazimo pravo u komunizam Na vrata magacina ko na kapije raja Za gole i gladne Za bašibozuk i nizam Engleski hubertusi i trumanova jaja
Sirotinja se slila u javna kupatila Spiramo trulu prošlost I novogovor blista Nepismena se rulja pošteno napatila Da međ apostolima prepozna svoga hrista
Jesmo li tad kačkete od padobrana bluze Pitomci nove vere nosili klasno svesno Ili mlekom u prahu već šminkala nas sudba
Za ovu operetu A krokodilske suze Jesmo li uvežbali u ono vreme tesno Kad hranila nas unra a branila nas udba | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 8:59 am | |
| EPITAF ZA M. S.
Zatukoše ga kamenjem Zemljaci braća rođena Kamenje osta znamenjem Da je sloboda rođena
Zatukoše ga kocima Licem na bele poklade Dođu ubice s ocima Za pomen da mu pokade
Onaj koji mu sastavi Perom na trošnoj hartiji Epitaf ovaj sumoran
Na sličnoj sramnoj zastavi Umače crnoj bratiji Od zavičaja umoran | |
|  | | Zar ptica

| JOVAN DUČIĆ. EPITAF
Spolja gord i dalek Iznutra pun sačme Vratiće se navek Mračan u dumače
I pod kamen leći Sa nakotom noći Neka gmižu veći I pod suncem moćni
Je li ko gvelf tužan Od slobode kužan Taj knez da ga pamte
Ili je taj sužanj Od sramote skružan U tercet ko dante | |
|  | | Zar ptica

| BUDI MENE MIRAN
Onaj grob u žitu gdje leži djed rade Ko u svojoj kući na seoskom groblju Čekao je hudo božije čeljade Da ga upokoji kada mu pozoblju
Crni konjanici i vrani gavrani Svu od mjesečine zobnicu vedrine Crn zavoj smijeha i božur na rani Nosimo vo vjeki svi mi preko drine
Budi mene miran Snago Podaništva Zgranuo si one noći nevesele Isprane šafrane i ječam u klasu
— Ako sam to što sam Zrno Stida Ništa Neka nam se groblja u nebesa sele Jutro plavog sljeza o beton se sasu
| |
|  | | Zar ptica

| OTKRIVENJE
Četiri jahača iz bosanske tmuše Iz kamenog doba iz krvavog speva Zatiru i prže i pred sobom ruše Sve što uzgor stoji Samo slepac peva
Konjanike crne i čalme bijele Mrke kaurine i gavrane vrane Vuke i hajduke tankovrhe jele Koce i konopce svilene gajtane
Iza crnog sunca jedan dimnjak viri I još čeka rodu Na svetskom bunjištu Kokoti-marsovci ljubičastih mrena
Kolutaju okom i isprave ištu Od dvaput zaklanog Traže da se smiri Iz zemlje provrela krv nenamirena | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:00 am | |
| NJEGOŠ U VENECIJI
Od kosova polja do voždovca Sakraj knina do na vrata stoca Od malena doca do sokoca Gdje su nekad pušili sa koca
Zvijezda se do zvijezde zlati Krvav uštap kao božur niknu Crni brče đe ćeš okapati U mostaru ili u travniku
Pjane glave razvile barjake Pleme naše u lokandi pati Tu omrkni onamo osvani
Ljulja majka uroše nejake Međ njima ćeš mene poznavati Po sonetu po mojoj apsani
| |
|  | | Zar ptica

| SVLAK
Poharčiše nam zdravlje Spiskaše otadžbinu I sada pute mravlje Bogu Ocu i Sinu
I Puku što gavelja Uz klance jadikovce Označi Svetlost Velja Ko putokaz za ovce
U gori i u vodi U rupi crnoj nuli Onaj Koji Nas Vodi
Pod zvezdu padalicu Svlačiti košuljicu Zna da smo obiknuli
| |
|  | | Zar ptica

| PRED STRAŠNIM SUDOM NA GRAČANIČKOM ZIDU
Jesi li kopile iz crnih slovenskih šuma Kentaur s telom ždrepca i licem arapčeta U ježu lasica i vidra jakože puma Taj mutant istorije što za freskama šeta
S precima iz čitanki s junacima iz vuka S morlačkom sovuljagom unazad do čečana I od kosova pa do kosova kuka Šenicu još bjelicu i vodu sa zvečana
Turisto u prošlosti S tobom su dvaput mrtvi U blatu zagrljeni božurovi i deca Sa ovog strašnog suda na gračaničkom zidu
Mirne i maloumne modre se oči žrtvi I svetac za slijepca uz neme gusle jeca O vremenu pošljednjem u sramoti i stidu
| |
|  | | Zar ptica

| KOSOVKA DEVOJKA
Ni vatre ni slame Tek grančicu hrasta Blagovest iz šume pod kapute skrili Evo kondir vina sa rukama srasta Ko sa desetercem ono što smo bili
Crno žito kletve knez prosu po podu Burmu pozlatiše sunce tvoji zraci Tri vojvode bojne ako opet odu I krvavi nam se ukrste badnjaci
Kome će nikome božuri da cvatu I zvona da zvone Ili će sluđeno Crkvicom na dlanu sve što gmiže stati
Bore moj zeleni u srmi i zlatu Stalni polazniče moje nesuđeno Šest stotina leta još ću te čekati
| |
|  | | Zar ptica

| BALADA O VODI
Na usni pijavica u snu iz gorskog oka U jezeru si vidra a u moru si foka
Kožica na zapešću peraja i krljušti Od čežnje izrastaju i bivaš onaj sušti
U vodi ko u majci i riba si i tica Fetus oko koga se izlila maternica
Prvo je bila voda iz nje smo zaplakali Krštenje u Jordanu a onda smo se prali
Od mnogoboštva Dnjeprom niz Karpate do Save Još su nam kose riđe i oči nam se plave
Eno nas u Bojani u Momčilovoj Tari Sloveni svakojako pomalo i Avari
Pijani pa poklani jezdimo niz Maricu S Prijezdom u Moravu s Milošem u Sitnicu
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:01 am | |
| NA CVJETNU NEDJELJU
Na Cvijeti u nedjelju U krčmu — ko u busiju Iznutra da se očistim U svakidašnjem nedjelu Da se žalostan pričestim Na blagu cvjetnu nedjelju
Sjeta i čemer-jaduljak Kopriva drijen krasuljak U krčmi — kao u crkvi I među niščim ljudima Rastu grančice vrbove Iz bombe stida u grudima | |
|  | | Zar ptica

| O PETROVU DNE
Petrovačo grka divljako još gorča Vlasi-Zagorani i Turci iz Borča
Sališe mi stravu da me i sad dave Aveti djetinjstva Azija iz glave
Eno kraj pekare Karavlasi s neba Smoče ječmenice i kupovnog hljeba
Zatvori se pune čami crkva prazna Svak svakoga špija i Kuzman sve sazna
Banda je u šumi jataci u kući Kulaka ću zmiju zadrugom zatući
Koji zapjevaše da zametnu čarku U gluvome kolu već leže u jarku
A petu kolonu u krčmu sam zbio Neka radi brlja što ja nisam smio
I bez Borča prika biće bratskih rana Elezi s Borija Kovači iz Strana
Sad će neko jeknut jao-ti-ga-nama Žedni zijevaju noži u korama
Petrovačo grka još mi trnu zubi Lirikom ko nožem zakla me i ubi
A od smrti amo još me tište ljuće Puste prazne šume prazne puste kuće | |
|  | | Zar ptica

| LAZAREVA SUBOTA
Legao da si Lazare Ko proštac nasred ledine Kukavice nam kazale Kosovke šćeri jedine
U Vitaniji zasija Ljubavlju Lazar voskrese Mlado se sunce nasmija Magare kad ga pronese
U duge gluve subote Šenica tajom listala Od Lazareve subote Mati Cvijeti istkala
Ustani Crni Lazare Iz zemlje i sa ikone Sestre te prokazale I braća te izgone | |
|  | | Zar ptica

| MAGLA
Duh ovoga grada — magla mu je ime — nepoznatom soli tvar u meni siše. Ako možeš, čudo, hajde, uništi me! Ako li ne mogneš — tebe nije više.
Grade, kad te srušim (to će biti skoro), tvoj siroti duh uklet će da luta (baš kao što ja sam oko tebe moro) ponad zverinjaka. Da strašnog li puta!
Mutna su vremena. Znak da idu ina. Sinja moja glavo, ti se nisi sagla, sad, dok vlada Njeno Veličanstvo Glina, koga boga tražiš — ovde je bog magla.
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:02 am | |
| Za V. Lubardu
Što volim kad se sav odjednom uzjogunim, hajdučki preci tad u meni se čuju — golaći, beskućnici, jedino vični buni, u pesmi, kao u snu, što samo prevrate snuju.
Što volim svoje srce, to ljuto, divlje ptiče, u grudma, u krleci, kad besomučno bije, pa kada ponornica bistrog prkosa niče bez nade da se igde, tako žestoka, slije.
Što volim kad se nikom ne uklanjam sa puta (pred mojim siromaštvom silnici, bednici zebu), ovako sitnog, strašnog, ko će da me proguta kad sam za svoje reči ja odgovoran nebu.
| |
|  | | Zar ptica

| SUNCOKRET
Većega ludaka nema...
Šija mu se od težina iskrivila — nejak je to oslonac za glavu blesavu, od sunca obnevidelu, u svetlost ludo zaljubljenu ko monah onaj zvezdočatac što u samštini skapa (dok mu se laste po rukavima gnezde) niz reku piljeći u zvezde.
Pa i kad oboleo, od tuge sveo, stidljivo ogromnu glavu srcu bliže prigne, i kad mu zenice sitne poispadaju, on i tad sunce uporno sanja — kao u maju.
Ludaka većega nema... | |
|  | | Zar ptica

| U MAHOVINI DETINJSTVA
STVARI KOJE SMO VOLELI
Stvari koje smo voleli zar izgubljene su zauvek: zelena stolica, očeva škrinja i blagi mir sa njima.
U pustom svetu osame ja sanjam bliske stvari.
O kako silan jer uzaludan napor je mojih prstiju taj bliski mir da uhvate, u školjku ruku zatvore;
ti prsti — puža rogovi na druge, na jave dodire.
| |
|  | | Zar ptica

| HERCEGOVINA
Sanjam. San mi se skamenio. Kuća se naslanja na crkvu. Crkva na šumu. Šuma na nebo. Na kući nema vrata. U kuću se kroz crkvu ulazi. Na crkvi vrata zazidana. Sjedam na izvaljeni stećak. Na grčki greb. Grgolje izvori. Biju gorska vrela. Voda se razlijeva i kratko stače u moćnu rijeku. Tu odmah i ponire. Sanjam. I u snu mi se spava. Kraj one kuće, do one crkve, ispod one šume, pod onim nebom — dubodolinu plavi voda. Ozdo šikljaju vrulje. Koje je, čije je ovo jezero. Modro od neba. Tavno od šume. Smaragdno. Do očnog bola prozirno. I ribe u njemu jarkih boja, ribe svakojake. Ribe koje lete. I rulja, šarena, do pasa već u vodi, golim rukama hvata ljeskavu ribu. Kako je dolazila voda se i povlači. U mulju drhture okrvavljeni i ribe i ljudi. Mulj čvrsne. Već sasušena, zemlja puca. Traka je stala. Kadar se ukočio. Prizor se skamenio. U snu — san mi se skamenio. I stotžu se puta na različne načine ponovio.
*
Tamo sad raste zova. Trošna koliba pod šindrom moja je rodna kuća. I šuma je moja. Moje je i nebo. Ali otkuda crkva. Umjesto kuće koje nema i crkve koje tu nikad nije ni bilo — šuma je crkva. I nad njom kube neba. A dokle oko dopire svuda okolo, i dolje do Humnine dokle oko ne seže, sve je to ista porta. Sve što je ikad živo nad jamom zatučeno, u džombu strovaljeno, u ponor bačeno — u porti ove crkve počiva. Kraj velike, možda nametne gromile, kod one kuće, do one crkve, pod onom šumom i nebesima, ispod onog mramora grčkog, počivam najzad i ja. Meni se spava.
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:03 am | |
|  Pesnikov portret na koricama, rad Predraga Dragovića | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:04 am | |
| RAJKO PETROV NOGO
VEDRINA UDESA
Rajko Petrov Nogo ušao je u srpsku poeziju "na divljem jelenu", srdit što svijet nije sazdan po njegovoj mjeri. Taj gnjev i mladalačka jarost nisu mu donijeli samo bogate lirske plodove, nego i slavu buntovnika (s razlogom), uz sve neprilike koje su, skoro redovno, pratile protivnike "najboljeg od svih svjetova". A taj je svijet ponajviše ličio na ono prase koje je iznutra pojelo vlastitu kuću — uvjereno da je sva od kupusa. U toj "gozbi" stradale su mnoge temeljne vrijednosti naše kulture, pa, sasvim razumljivo, i poneka rana Nogova pjesma, građena više na stavu nego na doživljaju.
Kao priznati čelnik jedne izuzetne pjesničke generacije koja je jurišala u istoriju i Nogo je, skoro obredno, prizivao da se nešto krupno i sudbonosno desi u "mrtvaji veka", u "tmastoj nebitnici" i "ništa-nedogodizmu". Ta žudnja za višim smislom, za puninom doživljaja, grozničava potraga za čvršćim životnim i poetičkim osloncima najizrazitija je upravo u Nogovim ranim stihovima. Ima u njima i brđanskog inata i hajdučkog junačenja pomiješanog sa mladobosanskim, odnosno šezdesetoosmaškim zanosom; ima čas zatomljene, čas otvorene i sarkastične čegrsti sa jednim vremenom i njegovim obmanama; ima u tim pjesmama i "oštrih zuba" i bodlji napolje okrenutih, što je neke kritičare navelo da ovu poeziju uvedu u plitku priču o tzv. kritičkom i angažovanom pjesništvu. Možda bi oni i bili u pravu da se iz Nogove poezije od početka ne čuje i onaj drugi, tiši i žalobniji glas iz naših poratnih sirotišta i internata, iz "svijeta magnezija i inja", glas kojem će se iz "mahovine djetinjstva" odazvati i razrušeni dom i posječena šuma i "brat koji je zaboravio govoriti". Taj glas će, mnogo godina kasnije, zabugariti "nad kućištem punim zove".
Bilo kako mu drago, valja reći da je Rajko Nogo već u "Zimomori" posijao sjeme svog budućeg lirskog rasadnika koji će njegovati, uporno i brižno, kao malo ko od naših savremenih pjesnika. Tu zatičemo autora bogatog jezičkog dara, visoke artističke svijesti i oblikovnih mogućnosti, tu prepoznajemo i neke osnovne karakteristike njegovog pjesničkog postupka i lirsku narav, tako reći: duboku ukorijenjenost u tradiciju, vezani, nešto komotniji stih, moćnu frazu, jasnu misao i tačan izraz. Odatle se nazire i onaj put koji će pjesnika odvesti u potragu za očevom slikom i smislom istorije, što su, možebiti, i osnovni, da ne kažem opsesivni motivi Nogove poezije koja jeste "od ovoga sveta", ali je po nalogu sudbine neprestano zagledana i u svijet umrlih.
Tako se, primjera radi, pjesnikovo sirotinjstvo, iz pjesme u pjesmu, prepliće sa opštim osjećanjem napuštenosti u svijetu koji je, još ranije, ostao bez Boga i Duha, bez Nade i Vjere.
Otuda nije čudno što pjesnik ovakav svijet doživljava kao "čovjekoliki haos" i "čarno bezakonje", gdje se nasilje začinje već u "zulumima djetinjstva" koji će se voljom zlog demijurga, pred našim očima, razviti u apokaliptičke prizore "pošljednjeg vremena". U takvom svijetu pjesma je najprije stvar hormona, pa rabota nedostojna mladosti koja je "uvek protiv svega", da bi u suočenju sa "surovim čudesima" postala "što i platno Bolanom Dojčinu", viteški čin, dakle, što je nekada davno, da ne kažem u sretni vakat, i bila. I za Rajka Noga pjesma je etički koliko i estetički čin, ona "tačka otpora" u kojoj se zgušnjava pjesnička energija i ukrštaju silnice koje isijava naša tradicija tj. kultura. U središtu te kulture nalazi se kosovska tragedija, odnosno kosovsko opredeljenje kao njena duhovna i moralna suština. Iz dubine tog udesa i takvog opredeljenja potiče i ona vedrina kojom je iznutra obasjana Nogova poezija pa i ona pjesma u kojoj kaže: "nije sve propalo kad propalo sve je", iako zna daje većina naših zanosa "za lipovog kenjca slavu / i za gusle javorove". Mada ni to nije tako loše pošto su i lipa i javor apotropejske biljke.
Vjerujem da, na drugoj strani, ne treba posebno objašnjavati kako se i zašto Nogova pjesma preobrazila u molitvu i tužbalicu, u epitaf i onaj krstonosni sonet koji nas i svojim grafičkim oblikom pokušava spasiti od onoga o čemu govori. A Nogo se u sonet nije sklonio iz hira niti iz pretjerane lakomosti na ljepotu forme, nego, rekao bih, iz dublje poetske nužde. Jer, sonet je, među lirskim oblicima onaj strogi i naprašiti svetac koji pjesnika čuva od banalnosti u doživljaju i proizvoljnosti u izrazu, on bodro i pouzdano "prečišća svijet na rešeto". Sonet je, uz to, forma dugog pamćenja i onome ko ga piše omogućuje da se u svakom trenutku sjeća svih svojih slojeva, kako bi rekla Isidora Sekulić. Sve je to Nogu omogućilo da u svojim sonetima onako zvučno, u melodijskom rasponu od infantilnog do biblijskog, upreda "lično i predačko", da uspomene iz djetinjstva pretapa u mitske i istorijske slike, a ove u svakodnevne "dokumentarne detalje".
Spuštajući se niz "lestvice soneta" ovaj će pjesnik stići do neslućenih dubina ličnog i kolektivnog pamćenja i jezičkom čarolijom oživjeti ne samo čuda i znamenja našeg razorenog patrijarhalnog svijeta, nego i neke od ključnih mitskih, religijskih i istorijskih simbola. Samo se iz dubine ličnog udesa, uz izuzetnu evokativnu snagu, mogu bez patetike prizvati slike poput one u kojoj se "zagrljeni u distihu", pojavljuju kosovski nebesnici i pjesnikovi umrli ukućani. Na isti način i iz sličnih razloga priziva i sve ono silno bilje i zvjerinje da nekom zaumnom rodbinskom prisnošću utoli zimomoru siročeta, moralnu tugu i da spere stid i sramotu "pošljednjeg vremena". A u tom vremenu Nogova poezija već dugo i jasno odjekuje, čemu svakako doprinosi i činjenica da ovaj pjesnik piše i "celu" i "lepu" pjesmu, ne tražeći od čitaoca da je dopisuje. U njoj nema ni "rđave agitacije za prozu", ni tragova nasilja nad jezikom, na šta će mu ovaj bogato uzvratiti i omogućiti da iz našeg izvaljenog duhovnog stabla, kalemarskom vještinom, "istjera" neke od najboljih i najživljih izdanaka ovovremene srpske lirike. A što je pjesnikov slučaj postao, ako ne baš "slučaj celoga sveta", a ono srpskog, svakako; što se njegova metafora prometnula u životnu činjenicu - "to je dala sreća jal nesreća", naročito ova druga koja Nogovu pjesmu neprestano puni surovim sadržajima, kao što se pune i naša sirotišta. A sad bi, valjda, trebalo reći i neku o pjesnikovoj profetskoj moći, proročkim vizijama, futurističkim projekcijama... Možebiti da ima i toga, ali meni se čini da je stvar mnogo jednostavnija: ko je jednom živio u tamnom vilajetu - sve je vidio. Taj ne mora ni da gata ni da izmišlja.
Đorđo Sladoje
| |
|  | | Zar ptica

| KRAJ NAMETNE GROMILE
Gdje nam je bila kuća za noć je nikla šuma Ne šuma nego crkva zvjezdano kube neba Od najviše planine do agarjanskog druma Od svatovskoga groblja do peksinova greba Niz klance i jaruge niz ponore i drače Gdje crnorizac gavran još poje i kad gače U toj prostranoj porti humke su golubnjače Sjajkaju u zreniku čim se nebesa smrače U vilovome dolu prisluživo sam i ja Na kruni od kitine srebri se krst od inja Nereci vjetar puše to huji liturgija Borova kaluđera i jela monahinja Kraj nametne gromile čitaj kad ozgo sine Zd. leži grešni dijak rašović od starine | |
|  | | Zar ptica

| KENOTAF
Čovek se vraća kući u domovinu reči A reč unazad hodi u postojbinu bola U kući koje nema po svu noć neko ječi Mirišu bor i javor i rastopljena smola Ne mogu tamo ući vazda me neko spreči A za ruku me vodi onoj koja se zbola Tvoj grob sam koga nemaš što šoboće i zveči I suvi bor i javor i zaleđena smola Stalno se vraćam kući po žeravicu reči A ugljen sam u vodi nad ničim tuja tmola Kako ću tamo ući kad ostanem bez reči Zna ona što me vodi A već me nema pola
| |
|  | | Zar ptica

| NE TIKAJ U ME
A se seče Grubač kami
U što ste se zagledale ptičice nebeske Na leđima tanke srne jelenu na rogu Detelinu sa tri lista lozice i leske Podvezo sam pletenicom sve u slavu Bogu Urezao krst u sunce ljiljana u krstu Mač i venac kolo knjigu i radosnu vodu Da končinom isceljuje čoveka u Hristu Dok se vreme ne navrši da peva Gospodu Iz Vilovog gluvog kola urokljivu nevu Nesuđenom Zaručniku mlad mesec odvodi Probio sam put za dušu u kamenom spevu Imanjiću Sunčeviću Rabrenu vojvodi A se seče Grubač kami a ti reči reske U to smo se zagledale ptičice nebeske Sad mrtav
Si kami Ostojin. I ovo pravi Radoje. O da je prost. Va ime Božje a se (kami) gospoje Stane. A seji postavi Vitoje na se i na svojeju milu i dragu kućnicu. Neka se zna. A se leži Vuk Batrićević. Ogradi Vukša oca i dobru mater Jelicu. A se leži Ljubica Vlatkovica. Neka se zna kako probi Radosav Vulićević put za dušu materinu. A se leži Vukobrat Vlađević, Boži rab. A se grob mu dela sin mu Radonja. Tugo moja, a tko li će mene. Tuj počiva Radosav Grubač, sad mrtav. Sad mrtav. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:05 am | |
| KAD DOĐETE NA ZAGORJE Išao sam s tatom i ja na Zagorje na Borija Kraj hajdučkog pustog druma dočeka nas tužna šuma Zamirisa smola gusta melemima od avgusta Presipa se zlato sunca na rogove mladog junca i na boru vrh litice šuška srce veverice A sazreli bukvar žita hor pilića kad pročita i pod strehu pored točka sakrije ih majka-kvočka
i u duplju stare jele kad se skriju divlje pčele
prvo glasno pa sve tiše šta nam onda šapću kiše Šta romori šuma pusta mirisima svog avgusta glasno će vam reći borje kad dođete na Zagorje. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:05 am | |
| RŽEM TAKO NOVI JEZIK SRIČEM Proleće je brbljajući stiglo s ljubičicom i kaćunom plavim pa je dreku naokolo diglo s bumbarima u stidljivoj travi Pčelama je raširilo krila mačićima otvorilo oči s pupoljaka osipa se svila s jorgovana sunce plavet toči
Ispod streha izviruju laste a u šumu tetreb me poziva ždrebe doji stresa se pa raste ovca bleji srećna što je živa
Blejim i ja onda kukuričem sviđa mi se prolećna nervoza ržem — tako novi jezik sričem mekećući srećan kao koza
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:06 am | |
| Sveti Vasilije: Rodna kućo crkvo stoletna košćelo Pospani kamene s koga koze brste S polja ili mora okle letiš pčelo Kada pisne bajam a rozgve se krste U mom rukosadu tijom vodoplavnom Gde oko čokota ribe se zapletu Pa kao za Onim jato krene za mnom Da nasiti gladne u posnome svetu Sve dokle Ždrijelo ne usrkne vodu A žeženo sunce grm i travku sprži Za nebo zavezan usnuh u Gospodu A još vidim da se cvet na vresku drži I polje i more zeleno i pusto Da još jednom vidim Zbog toga sam usto
O sv. Vasiliju, 2012. godine | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:08 am | |
| NA KARAKAJU Ti koji hodiš Srpskom stani na Karakaju U perivoju mitskom razmirja dugo traju Nepogrebeni čaju i huje duše trskom Da odu vodom drinskom Letinom zagrljaju Ako me ukopaju na ovoj međi kliskoj Gde zadušnice traju ne reci rabu bliskom Nesmireniku drskom kakav to obol daju Mrtvi u crnom kraju Ti koji hodiš Srpskom | |
|  | | Zar ptica

| KENOTAF Čovek se vraća kući u domovinu reči A reč unazad hodi u postojbinu bola U kući koje nema po svu noć neko ječi Mirišu bor i javor i rastopljena smola Ne mogu tamo ući vazda me neko spreči A za ruku me vodi onoj koja se zbola Tvoj grob sam koga nemaš što šoboće i zveči I suvi bor i javor i zaleđena smola Stalno se vraćam kući po žeravicu reči A ugljen sam u vodi nad ničim tuja tmola Kako ću tamo ući kad ostanem bez reči Zna ona što me vodi A već me nema pola | |
|  | | Zar ptica

| MOLITVA Nagledaše se oči Buke i besa veka Ko radost ovu toči Da ponizi čoveka Dosta je svakom danu I noći zla svojega A sad ko so na ranu Veselost ni zbog čega Ugasi Bože svice Isključi Tvorče cvrčke Utišaj lastavice I ćuka uvrh smrče Briz sunca ohologa Prerezaće mi sobu Za raba sustaloga U okrečenom grobu Zakoči Svemogući Što ćurliče i vrvi A s tišinom će ući Blagosloveni crvi Da uzvise čoveka I razbrbljanu javu Od sveta i od veka Okrenuo sam glavu | |
|  | | Zar ptica

| TUŽBALICA Kud si pošo nagrajilo u nedoba na poklade U sunčeve obrvice nalbantini kad se klade Za nebesku potkovicu prikovaše sunčevića Sjaju suze kroz rupice iz čavala iz vlašića Da Zorilo i Noćilo i troglavi gle Balačko Večeraju pomrčinu Srbijice crna tačko Na kraj sveta krajem veka nekrštene jedeš dane A deca ti razapeta izmeđ crkve i kafane Grebenaju mrku vunu Ni na jednom glave ne bi Tek marsovci kukuriču Učinili to ste sebi Na kraj sveta krajem veka sija ova crna rupa Gde Miloša razapinju i Barabu s Hristom skupa Na Nebojši Jakšićevoj slepom suncu briju veđe Zabaso si nagrajilo u neslano mesojeđe | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:09 am | |
| NEVESINJSKI IKONOSTAS Kad višnja svetlost munje nevidime U jednookom bjecnuv aparatu Na crnu traku upisa nam ime Kad s čitulje se osmehnuh u ratu Kad se u lednu košulju obukoh Kada začešljan primih celov smrti Kad je jedinke jedinak povuko Ozgo sam čuo Dođi mili i ti U plavičastoj košuljici snega Da netruležan drugi put se rodiš Kada stadosmo s desne strane njega Koji će doći po gori po vodi Zasjah u crkvi nevesinjskog rata Iz vojničkoga fotoaparata | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:09 am | |
| BRAZDA NESPOKOJA, TJ BRAZDA SMRTI
Uljuljkana dušo, duboko zaori brazdu nespokoja, bakterije smrti, niko nas dostojno ne ume da spori, moramo sa sobom sami zaratiti.
Krenimo odjednom na četiri strane, jer u svemu strasni deo mene ima; pod glavom se muči sunce da ograne, a stegna negvama obavija zima.
Veličanstven haos, haos ozarenja vitla mi prašinu s zarđalih čula: zdravstvujte moja celitelna bdenja i puškarnice novih karaula.
To je onaj život u kome mi svuda gong već najavljuje odgođenu treću. Mogao sam biti kralj, bogalj i luda, i zakonodavac - mogo ali neću. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo 25/7/2014, 9:10 am | |
| HLEB I SO
Noći meka šapo zveri pritajene, probudi se, strašna, usred krhkih zdanja, očnjaci kržljaju, gusta snaga vene, potpaljena čame krila nekadanja.
Čas je, dakle, u kom pohode nas zveri (čujem drevni topot na dobošu noći) pa kad najzad padnu i poslednje dveri, u to sveto jutro o da li ću moći,
go u osvojenom zavičaju, stati usred zverinjaka kao u sred sebe, sličan Onom Prvom (da me čuju vlati) reći vinu: vino, tiho hlebu: hlebe. | |
|  | | Zar ptica

| NADIREMO SKITSKI
Sjeni Gavrila Principa
Nadiremo sitni, zdepasti i tvrdi osvajamo mučki, lopovski, hajdučki, kosooki, krivonogi, prigušeni, skitski, tÑ ?pki, poludivlji - nadiremo mitski. Pod kupolom šugavog internatskog neba, sa periferija, iz vlažnih budžaka, zeleni od mržnje i žuti od žuči, uniženi, prepuni kriminalnog mraka, pregrizli smo grkljan dosadnoj epohi (napudrana gospa graciozno lipti) mi idemo dalje, mi jezdimo brže, po ukletom krugu, možda krugu smrti. Iza nas ostaju staze i bogaze, lomni, grudobolni pasteli ravnina, blagoslovene kraj plotova žene, iza nas ne osta čak ni mjesečina. Prepuni gustog kriminalnog mraka, iz ko zna još kakvih prađedovskih tmica, mi pucamo strasno, iz publike, s lica, neka se okonča ova komedija, ovaj idiotski teatar ulica.
U vrijeme tako utisnusmo stope pucajući ravno u srce Evrope. | |
|  | | Zar ptica

| DAJEM GLAVNO ZA SPOREDNO'
Dosadno je biti glavni Štipaju te pa te cmaču Kao da su oni slavni Slikaju se tobož plaču
Krevelje se majmunišu Ne bi l kako mlađi bili Od tog samo teže dišu Moji bližnji naši mili
Naporno je glavni biti Moraš da se izmotavaš Od sebe se moraš kriti Čak i onda kada spavaš
Čak i onda kada spavam Što je sladak kada čujem moram da se izmotavam da se u snu osmehujem
Tako srećni dani lete Ko da mi je sve svejedno Da obično budem dete Dajem glavno za sporedno | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Rajko Petrov Nogo  | |
| |
|  | | | Rajko Petrov Nogo | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|