LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Dragutin Tadijanović | |
| Autor | Poruka |
---|
Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Dragutin Tadijanović 21/7/2010, 11:09 pm | |
| Dragutin Tadijanović (1905 - 2007) Rođen jeu selu Rastušju, kod Slavonskog Broda. Njegova poezija odlikuje se izrazitom osjećajnošću, po formi vrlo jednostavna, jasna i podsjeća na narodne lirske pjesme. Prvu pjesmu "Tužna jesen " objavio je 1922. pod pseudonimom Margan Tadeon, a pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. god. Za života je objavio više od 500 pjesama u 20-ak zbirki, od kojih su najpoznatije: Pepeo srca, Tuga zemlje, Blagdan žetve, Prsten, Prijateljstvo riječi … Uredio je brojna kritička i druga izdanja, preveo više pjesama stranih pjesnika, sastavio nekoliko antologija. Knjige pjesama i pojedine pjesme prevedene su mu na 20-ak jezika. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 21/7/2010, 11:10 pm | |
| VEČER NAD GRADOM
Što Te sputava, srce moje, da ne progovori iz dubina Kao orgulje skrivene u crnom lišću noći? Noćas gledaš kako se odražava u Armu red svjetiljaka Firentinskih. Zar nisi o tome davno sanjarila U djetinjstvu, dok su nad glavom Drhtale zvijezde, u vinogradu? Noćas, gle! Kako osjećaš vjetar što dolijeće s Arna , Sa rijeke koju gledaš otvorenim očima, A moglo bi je rukama grabiti kao vodu S potoka u Rastušju. U Rastušju je mati, Moja mati, i moje sestre, i kuća. Jeste li spremile Ljetinu, vas tri koje ste same Ostale kod starinske kuće mojih djedova, Čuvajući oganj da ne zgasne med zidovima Doma koji ostaviše muške ruke? Gledao sam Danas u San Lorenzu "Zoru", koju stvoriše Ruke U tamnim tišinama mutnoga stoljeća; Bez prestanka mislim na ruke te I ne mogu da vjerujem da su zaista Mrtve. Mrtve ruke. Oprostite mi, gospodine Michelangelo, što ja Raskidane misli redam nevješto u tihe rečenice. Vi možda već znate da sam ja pjesnik iz Hrvatske, Koji ne može vjerovati da su vaše ruke Mrtve. Mrtve ruke. Mislim na moje polje, koje su neznane Ruke požnjele, spavaj, srce moje, I ne slušaj muziku u gostionicama, I ne uzdiši, i ne plači nad rijekom Sa svijetlima. Ruka će sigurno Ugasiti svjetiljke. Spavaj. Spavaj, srce moje. Vjetar, i zlato, i kosti, I pepeo. Spavaj. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 21/7/2010, 11:10 pm | |
| KAD PROLAZIŠ IZNENADA
Kad prolaziš iznenada kraj mene htio bih te uhvatiti za ruke. Al' se brzo želje moje stišaju: Ja ugledam ispred sebe anđela, te me gleda nestašno, veselo, I smiješi se, i sitno, sitno korača. O. oči moga anđela, ogledala sreće! U vama se nigda, nigda lik moj smirit neće. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 2/10/2010, 10:19 pm | |
| Školjka
Oprostite mi, ako možete, Što i ja pišem baladu o školjki.
Po kamenoj ulici primorskoj, U metežu djevojaka, mladića, Hodala je mala starica u crnom Noseći preko ruke Košaricu punu Blistavih školjki.
Kroz smijeh i žamor, Ona je lagano Hodala i tiho govorila, Kao da je slušaju Svi: - Kupite školjke.Sirota sam. Nikoga nemam.Kupite školjke. Jedinac sin moj u ratu je Poginuo.Ja sam sama,sa školjkama. Kupite ih.Kupite školjke.
Vrativši se sa školjkom kupljenom U svoj grad, na uho je stavljam I njen šum prisluškujem:... Jedinac sin moj...u ratu je Poginuo...Ja sam sama...sa školjkama. Kupite ih...Kupite školjke.
Oprostite mi, ako možete, Što i ja napisah baladu o školjki. | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 16/10/2010, 5:50 pm | |
| MOŽE LI ČOVJEK...?
Može li se slovima na papir prenijeti šum vjetra i pjevanje ptica u šumi, i srce slomljeno od boli? Može li se u susjedstvu ili u dalekoj zemlji ići s rukama krvavim do lakata i s nožem u zubima, a k zvijezdama dizati pogled ljudskih očiju? Može li čovjek Još uvijek da podnosi bijedu, poniženje, zločin, i da se raduje pokoljenjima, i da slusa šum vjetra i pjevanje ptica? | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 12/11/2012, 7:14 am | |
| Jučer se razapela Duga preko neba: Htjedoh se provući ispod nje Kao nekad u djetinjstvu, Kad sam trčao za njom Do mlina, gdje pije vodu. Al se najednom sjetih Da nema starog mlina Da nema mog djetinjstva, I da nikada neću Dugu taknuti rukom. Pa sklopih oči. A duga Još jače zasja u meni.
Dragutin Tadijanović | |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:14 pm | |
| Dragutin Tadijanović rođen je 4. studenoga 1905. godine u Rastušju, kod Slavonskog Broda, kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande. Polazio je Nižu pučku školu u susjednom selu Podvinju (1912. – 1916.) i u Slavonskom Brodu dva razreda Više pučke škole (1916. – 1925.), a od 1918. Realnu gimnaziju. Od jeseni 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu, kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme.U Zagrebu je na Gospodarsko-šumarskom fakultetu upisao studij šumarstva (1925.), ali je kasnije prešao na Filozofski fakultet (povijest južnoslavenske književnosti i filozofija 1928.). Diploma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izdana mu je 1937.Radio je kao korektor službenog lista „Narodne novine“ (1935. – 1940.), honorarni nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1939. – 1945.), urednik u knjižnici „Djela hrvatskih pisaca“, u Izdavačkom poduzeću „Zora“, i „Hrvatski pjesnici“, u „Matici Hrvatskoj“, ravnatelj Instituta za književnost JAZU-a (do umirovljenja 1973.), kao prosvjetni viši pristav u Banovini Hrvatskoj, u „Društvu književnika Hrvatske“ kojega je i bio predsjednik (1964. – 1965.). Prvu pjesmu (Tužna jesen) objavio je u đačkoj “Omladini” 1922. pod pseud. Margan Tadeon, a pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. u “Književniku” i “Hrvatskoj reviji”. Objavio je oko 500 pjesama u dvadesetak zbirki, a priredio je i nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela. Umro je 2007. godine. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:15 pm | |
| Bio sam kao i ti
Ti koji ćeš živjeti U patnjama srca, još dugo Poslije mene, znaj, I moja su krila Šumorila i cvijeće Mirisno mi cvalo. I ja sam bio, kao i ti, mlad. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:16 pm | |
| Budući pjesnik
Miruju krošnje pinija, vjetar Ne šumori, a sunce se naginje K zapadu. U parku, na stazama, djeca U igri viču. Ima li med njima možda, Budući koji pjesnik? Jednog će predvečerja Doći za kameni stol, i pisati pjesme. Kao ja sada. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:17 pm | |
| Dugo u noć u dugu zimsku noć
Dugo u noć, u zimsku gluhu noć Moja mati bijelo platno tka. Njen pognuti lik i prosjede njene kose Odavna je već zališe suzama. Trak lampe s prozora pružen je čitavim dvorištem Po snijegu što vani pada U tišini bez kraja, u tišini bez kraja: Anđeli s neba, nježnim rukama, Spuštaju smrzle zvjezdice na zemlju Pazeć da ne bi zlato moje probudili. Dugo u noć, u zimsku bijelu noć Moja mati bijelo platno tka. O majko žalosna! kaži, što to sja U tvojim očima Dugo u noć, u zimsku bijelu noć? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:18 pm | |
| Daleko
Kroz grane, na moru vidim Jedro bijelo i mlade žene Razdragane. A preko mora, Daleko, u gradu Velikom, ti misliš na me, Zaplakana. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:18 pm | |
| Epilog
Otkako znam za sebe S riječima prijateljujem Riječi su moja muka Riječi su moja radost Riječi su moje prokletstvo Riječi su moja utjeha Riječi su život moj Otkako za sebe znam S njima prijateljujem ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:19 pm | |
| Hoću li ući u sobu gdje je sag
Kad ispišemo punu pločicu računa, Onda čitamo iz čitanke. Zatim Gospodična pita. Tko ne zna ponoviti, Ona ga uzme za kosu iznad uha i vuče, Jer tamo najviše boli… Nakon tog opere ruke, I izmolimo naglas Očenaš. U redovima idemo za njom, Kraj općine, u dvorište njeno: Kog više voli, taj se popinje Na orah i trese, i poslije kupi; A drugi čupaju travu izmeđ cigle, Pred kućom, ili koprive kraj zida, U dvorištu… Oh, što bih ja Volio da me gospodična uvede, Samo jedanput, u svoje sobe. Kradomice, kroz prozor vidjeh: Na zidu slike, puno slika… A sat u staklu ne tuče neg pjeva… A pod je šaren, pod zelenkast. To je valjda na podu sag. Izuo bih opanke, brzo, I oprao noge, brzo, Samo da sag ne uprljam. Ali znam ja: … Gospodična Nikad neće mene uvesti U lijepu sobu gdje je sag. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:19 pm | |
| Kasni žetelac
Kasni žetelac ne podiže glave Iznad klasja dozrelog.On žanje, Brzo žanje; ne vidi da zlatan Sunčani prah više ne lebdi Nad poljem.Smrkava se.Kraj njega Prolazi, lica ražarenog, Djevojka tamna sa cvijetom u kosi; Dovikuje mu, uzdrhtalim glasom, Večernji pozdrav.Al on je ne čuje; Samo žanje, brzo žanje, sagnut Nad crnom zemljom; i ne zna, Kad noć se spusti da će djevojka Već otići daleko i samo će njen miris Lebdjeti nad strništem.A on će, Ražalošćen,teškim se vraćati korakom, Sam, kasni žetelac. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:20 pm | |
| Kad mene više ne bude
Svakog dana sunce zapada. Doći će Dan od kojeg će se znati: mene Više nema. Neće se ništa desiti što nije bilo Za moga vijeka: mornari će Ploviti morima, vjetrovi će hujati žalostivo U granju, savijat će se dozrelo klasje k zemlji. Voljet će se mladići i djevojke Kao što se prije njih Nikada nije volio nitko. Ujesen, kad voće dozrijeva, kad se beru Plodovi, prolazit će njih dvoje Alejom ispred Sveučilišta; zatim će Šetati pod kestenima na Griču Držeći se za ruke, dugo, dugo, Kao što se prije njih nitko Nije držao nikada. Oni će sjesti na klupu Starinski i spazit će oboje: na njima leži srebro mjesečine
(Kako je negda počivalo na tebi I meni, u doba mlade ljubavi). Prije neg se poljube, Djevojka će šapnuti sjajnom mjesecu: Sanjam li Ili čitam pjesnika Koji je pjevao o mojoj ljubavi? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:20 pm | |
| Lutanje
Samotan lutam večernjim ulicama, Na svakom uglu, visoko, svjetiljka sja: Stotinu uglova, stotinu svjetiljaka, Al nigdje nema tebe…Tebe nema. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:21 pm | |
| Mjesečina
Gle, iza hrastove šume, u tamnom sjaju i tišini, Mjesec se pomalja. Rumen. Okrugao. Lanjskog ljeta, s klupe ispod kestena, Gledao sam s tobom, u zanosu, Izlazak punog mjeseca iza šume hrastove, U rasvjeti mliječnoj i smijehu. Oh, kakve li smo krhke igračke U krvničkima jakim rukama! Tuga me je, i ja sam posve sam: Mjesečina večeras grob tvoj poliva. Mjesečina večeras meni šapuće Da tebe nema, i nema, zauvijek. O, dugo, dugo, još dugo poslije nas Tuđe će oči gledati kao što gledasmo i mi: Naže se sunčani dan, Večernje sjenke oduljaše; Mjesec se pomalja Iza hrastove šume, u tamnom sjaju i tišini. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:22 pm | |
| Može li čovjek
Može li slovima na papir Prenijeti šum vjetra pjevanje Ptica u šumi, i srce Slomljeno od boli? Može li se u susjedstvu Ili u dalekoj zemlji Ići s rukama krvavim do lakata I s nožem u zubima, A k zvijezdama dizati pogled Ljudskih očiju? Može li čovjek Još uvijek da podnosi Bijedu, ponizenje, zločin, da se raduje pokoljenjima, I da sluša šum vjetra pjevanje ptica? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:23 pm | |
| Nečije ranjeno srce
Tko ti je dušu uzeo prijatelju moj, Dugo te poznajem pa znam da si zaljubljen. Vidim da tvoje najdraže vino više nema ukusa, I stalno gledaš kroz vrata kao da nekoga čekaš. Tko je ta djevojka zbog koje se opijaš. U tebi kao da nema više ni života ni radosti. Znaš da smo prijatelji i da mi možeš reći sve. Ne volim kad si takav, šutjiv i bezvoljnog pogleda. Uvijek smo znali upasti u svakakve nevolje, Ali ti, baš uvijek si znao izvući ono najbolje. Koliko si me puta k sebi pozivao da dođem, I po suncu, i po kiši ja sam uvijek dolazio. Slušali bismo onu tvoju ludu glazbu, Često smo si znali zapaliti i dobro popiti I pred ponoći na ulicama si me znao dobro preplašiti Koliko puta smo znali doći do mene jedva trijezni, Budili susjede putem , galamili ulicom pjevajući Naše najdraže pjesme, nabijali nogoma u kontejner. I tako do moje kuće, nakon duge zamorne šetnje Opet bismo nešto popili i zaspali jedući trešnje Prijatelju najbolji, došao je trenutak da se središ, Prošlo je dosta vremena a još nisi ništa postigao I vrijeme je da se pomiriš sa svijetom. Za svoje dobro zaboravi svoju odavno bivšu ljubav, Nije ona jedina za tebe, neka ti kao san tone u zaborav! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:23 pm | |
| Nosim sve torbe a nisam magarac
Ja se ne volim ni s kim tući I nikad neću da dotaknem Kad me nagovaraju i kažu: Ne smiješ dodirnuti njegovo uho. Kad nas učitelj pusti iz škole Najprije idemo svi u redu, A poslije, čim nas ne vidi više, Tuku se s onima iz drugog sela. Ja ne volim o tome ni govoriti. Meni je najdraže kad idemo kući A netko vikne: Tko će bit magarac? Ja onda kažem: Metnite na me torbe! I svi na moja ramena povješaju. A meni nije teško, jer znam da nosim I Jelinu torbu.Mogao bih za nju Da nosim, sigurno,trideset i tri torbe. Al nikom ne bih priznao da sve nosim Zbog Jele!…Koji možda o meni misli da sam Magarac pravi, znam: vara se, i ne zna… Magarac, to svi već znaju, imade dugačke uši. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:24 pm | |
| Na stolu kruh
Stajati pred bijelim papirom, Još neispisanim, i znati: Dosad su sastavljeni milijuni pjesama Na svim jezicima Svijeta I za milijune ljudi na Zemlji Spremljeno je već = oružje da ih uništi A ti hoćeš da se čuje i tvoj krik: Mir Svijetu! Sloboda Svijetu! I svakome na stolu kruh! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:25 pm | |
| Onoj koju naslućujem
Jesmo li nas dvoje Daleko jedno od drugo? O, kad bih mogao znati Ima li plavo čeznuće Između nas dvoje?… Ti si mala djevojčica I imaš crne oči. Dva plamena crna, A ja sam možda tvoj Skromni, dragi pjesnik Koji bi htio tebi da pjeva Pjesme srca, vesele, bez rime; A ne znam ni gdje si Ni kako ti je ime! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:26 pm | |
| Okrugli kameni stol
Kamen je ovaj bio u planini Kamen. Pa iz njega isklesaše stol. I sada za njim sjedi čovjek, sam. U sjećanju mu žive tvoje riječi: „Htjela bih ovamo dolaziti s tobom Kad padne noć i pokažu se zvijezde.“ ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:26 pm | |
| Prsten
Kad me pitaju,kakav je Prsten moj, i odakle je,odgovaram: Srebrni prsten, zar ne vidite.A kamen, kap Tamne krvi, koju zovu karneol, Nosio je, u davno doba, na polasku U križarski rat, vitez neki. (Tko zna išta O njemu?)Kasnije, mnogo kasnije, Nürnberški zlatar kamen je okovao U srebro.I prsten, u malom nizu stoljeća, Prelažeše s ruke na ruku.(Te su ruke prah I pepeo, mogla bi za njih reći živa usta.) Pa je došao, j e d n o g a d a n a, i na moju ruku; Ona je o njemu (godine, godine!) napisala stih: “Na ruci mojoj žalosnoj crveni prsten Javorov”. A nitko nije pomišljao da je doista Na ruci mojoj žalosnoj crveni prsten Javorov. Nego me ispitivahu: Koliko bi on stajao, I odmah dodavali: Hiljade, teške hiljade. Ne bi ni slušali moj zbunjeni odgovor, Da nisam o tome mislio, i da ne znam Hoće li on sa mnom leći U zemlju ili će biti na nepoznatoj ruci Kad moja bude pepeo i prah.Ona neće znati Da se i meni činilo, kao i onima Preda mnom, da se ruka moja neće nikada Rastati od prstena, od prstena od srebra, S kamenom tamnim kao krv, a zovu ga karneol Oni koji poznaju drago kamenje.Gotova je pjesma O prstenu.O mojem ili tvojem prstenu? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:27 pm | |
| Poslanica
Pozdravljam te, srce moje, U dalekom gradu; pozdravljam te U gradu vječnom, u Dubrovniku. Sjedim u sobi svojoj. I gledam Glavu anđela iznad postelje Tvoje i čini mi se: vidim Tebe. Brojim dane i brojim noći, Govorim: Prolazite, Prolazite brže. Jedno će doći Veće ili jutro, a moje će se srce Vratiti. U me će ući, ponovno, Radost; ona negdanja. Glava Mog anđela dragog Počivat će na ruci mojoj Usne će naše razgovarati, Bez riječi, i poljubac Lebdjet će nad njima kao svjetlost Sunca u predvečerje. Al treba Još čekati, malo čekati, Dok se ne vrati moje Divno srce iz daleka grada Još malo treba čekati. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:27 pm | |
| Pjesma Mariji
Moje srce još i sad, Marijo, Kada te vidim gdje mi u susret dolaziš, Moje srce zbog tebe naglo zakuca.
Budi mi sklona, molim te, Marijo, I nemoj mi srce odjednom zgaziti: Gazi ga malo-pomalo, kao i dosada.
A ja ću se smijati, i smijati, Kao što sam se i večeras smijao.
A i ti se smij, Marijo, I gazi srce moje! ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:28 pm | |
| Poruka iz daljine
Lastavice, mile moje lastavice, Govorim vama. Čujete li Moje riječi? Odletite; Preko gora odletite na prozor kuće Ispod brijega. I cvrkućite, cvrkućite, Dokle se god ne pojavi Ona. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:28 pm | |
| Rano sunce u šumi
U zelene krošnje uleti Proljetni vjetar, Mlad. Sunčeve tanke strelice Probodoše lišće I grančice I stabla: Čitava se šuma zanjiha, Zasja. Rosnati cvjetovi, Bijeli, I listovi, I male ptice, Pozdraviše sunce Veliko. A sjenke granatih stabala Narisaše Kao prsti Raznolike Likove Po travi Na kojoj se blista rosa kao suze. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:29 pm | |
| Sretoh jutros ruže
Sretoh jutros ženu staru, U crnoj marami. (Sjetila me Moje majke…) U rukama smežuranim Držala je rukovet ruža Crvenih, i svježih Od rose. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:29 pm | |
| Tvoj prijatelj
Rodivši se u prvi dan proljeća, Trinaeste dvadesetog stoljeća, Ispijao sam vrč zivota, u mukama, Trideset vedrih i čemernih ljeta, Dok mi ga nije razbila u rukama Krvnička ruka, okrutna, prokleta: Za me sad nema vrča ni proljeća. Moj grob leži u planini, nepoznat; Ne znaju za nj prijatelji, mati, brat. Vidite li, kako vam domahujem Za svakim stablom. Više ne strahujem: Jak sam kao zemlja koja me rodila, Vječan kao zemlja koja me pokrila. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:30 pm | |
| Visoka žuta žita
Kada u rumene zore Ili u jasna jutra Prolazim Poljima rosnim Gdje mlad vjetar njiše teške klasove Visokog žutog žita, Izneneada stanem; I gle! Moje srce, od radosti, glasno kuca Kao zlatan sat. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:31 pm | |
| Vezan za zemlju
U svom dječaštvu, prije pola stoljeća, Dugo sam znao boraviti na brijegu Kod ulaza u Rastušje, u ljetna Predvečerja,među grmljem borika, Čekajući u tišini, na travi, bos, Da se pojavi Večernjača i za njom Druge zvijezde na nebesima pa da započne Noćni razgovor u beskrajnom prostranstvu. Zvijezde su me dozivale, a ja sam ih Osluškivao, okovan i vezan Uza zemlju koja me kao sina Zagrlila objema rukama, čvrsto, I ne pušta me do dana današnjeg Iz svoga zagrljaja, iz okova, iz ropstva… ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:31 pm | |
| Večer nad gradom
Što Te sputava, srce moje, da ne progovori iz dubina Kao orgulje skrivene u crnom lišću noći? Noćas gledaš kako se odražava u Armu red svjetiljaka Firentinskih. Zar nisi o tome davno sanjarila U djetinjstvu, dok su nad glavom Drhtale zvijezde, u vinogradu? Noćas, gle! Kako osjećaš vjetar što dolijete s Arna , Sa rijeke koju gledaš otvorenim očima, A moglo bi je rukama grabiti kao vodu S potoka u Rastušju. U Rastušju je mati, Moja mati, i moje sestre, i kuća. Jeste li spremile Ljetinu, vas tri koje ste same Ostale kod starinske kuće mojih djedova, Čuvajući oganj da ne zgasne med zidovima Doma koji ostaviše muške ruke? Gledao sam Danas u San Lorenzu „ Zoru ¨, koju stvoriše Ruke U tamnim tišinama mutnoga stoljeća; Bez prestanka mislim na ruke te I ne mogu da vjerujem da su zaista Mrtve. Mrtve ruke. Oprostite mi, gospodine Michelangelo, što ja Raskidane misli redam nevješto u tihe rečenice. Vi možda već znate da sam ja pjesnik iz Hrvatske, Koji ne može vjerovati da su vaše ruke Mrtve. Mrtve ruke. Mislim na moje polje, koje su neznane Ruke požnjele, spavaj, srce moje, I ne slušaj muziku u gostionicama, I ne uzdiši, i ne plači nad rijekom Sa svijetlima. Ruka će sigurno Ugasiti svjetiljke. Spavaj. Spavaj, srce moje. Vjetar, i zlato, i kosti, I pepeo. Spavaj. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:32 pm | |
| Veličanstvo mora
Cvrčci u borovima cvrče pjesan bez kraja, a more uzburkano šumori i udara o hridi, i huči, i buči, pod suncem rujanskim. Dovikuju se, neprestano, plivači; njihovi glasi ulaze kroz odškrinuta vrata crkve na Dančama, nošeni vjetrom, i umiru ispred Triptihona Nikole Božidarevića ( MCCCCCXVII MENSIS FEBRVARII NICOLAVS RHAGVSINVS PINGEBAT). U davnini, i on je slušao šumorenje mora o kojemu sada učiteljica mlada, u crno odjevena, tumači svome razredu malih djevojčica i dječaka; govori im, skupivši ih okolo sebe, pokazujući rukom more: “Svratite, djeco, pažnju i pogledajte kako se more razbija o hrid, i kako se pjeni, i kako…Hej vi, dođite bliže i slušajte mene…” Sedam dječaka, u košuljama zelenim, prestaše da osluškuju šumorenje mora da bi čuli glas učiteljice koja zna sve o moru: i kako se talasa, i kako se pjeni, a nije u nedoumici, kao ja koji sjedim na bliskoj klupi, u zavjetarju, i ne znam, premda su mi usta otvorena, kazati ni riječi pred veličanstvom mora, pred modrim šumorom vječnosti. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:32 pm | |
| Moja poezija izraz je mog života. Ostanem li, ostat ću po njoj. (Dragutin Tadijanović ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Dragutin Tadijanović 17/1/2013, 11:33 pm | |
| Žene pod orahom
U predvečerje pred kućom krošnje mirišu I toplo se mlijeko puši iz punih muzlica. Pod orahom sa lišćem širokim Mlade žene vezu marame. Ja prolazim pokraj njih, zbunjen i neveseo, I pozdravljam. Njihove se kose kao žitno klasje zatalasaju. One spuste vez na koljena. I slatko mi se smiješe, bezbrižno: I ona s crnim očima, i baršunastim, I ona s očima zelenim Kao trava proljetna poslije kiše. Odlazeći od njih, zanesen, Mene muče vrele žudnje. Mene more misli uzaludne Na te mlade žene pod orahom. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Dragutin Tadijanović  | |
| |
|  | | | Dragutin Tadijanović | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|