LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

  Momčilo Nastasijević

Ići dole 
AutorPoruka
Tea

Tea

Ženski
Broj poruka : 3260
Location : Sweden
Datum upisa : 20.07.2009

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime21/7/2010, 11:25 pm

Momčilo Nastasijević je rođen u Gornjem Milanovcu 1894. godine, u neimarskoj porodici poreklom sa Ohrida. Osnovnu školu je učio u Gornjem Milanovcu, zatim u Čačku, da bi je završio u Beogradu, gde kasnije studira francuski jezik i književnost. Za vreme Prvog svetskog rata ponovo živi u Milanovcu. Posle rata, cela porodica se seli u Beograd, a Momčilo nastavlja studije i živi u krugu pesnika i prijatelja zainteresovanih za umetnost. Godine 1923. provodi leto u Parizu, pomoću ferijalne stipendije. Po završenim studijama radi u Beogradu kao gimnazijski profesor i na tom poslu ostaje do svoje smrti. Sa objavljivanjem svojih dela počinje kasnije nego njegovi generacijski drugovi Rastko Petrović, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović i drugi. Piše sporo, razvija se, eksperimentiše. Odsustvuje iz javnog života i sa godinama se sve više usamljuje. Godine 1932. objavljuje svoju prvu pesničku zbirku „Pet lirskih krugova“, koja odjekuje u užim čitalačkim krugovima, a u antologijama poezije toga vremena zastupljen je obično sa po samo jednom pesmom. Krhke građe, Nastasijević oboleva od tuberkuloze i umire 1938. u četrdeset četvrtoj godini života.

Godinu dana posle njegove smrti, njegovi prijatelji izdaju celokupna dela: Pesme, Rane pesme i varijante, Hronika moje varoši, Iz tamnog vilajeta, Rane priče i Drame. Ni ovo izdanje nije afirmisalo Momčila Nastasijevića u široj javnosti. Kasnije se o Nastasijeviću ponovo govori, ali se ni danas (2010. godine) ne može reći da je omiljen i opštepoznat pesnik, kao ni da je potpuno otkrivena njegova veličina i značaj.
Momčilo Nastasijević je pesnik koji se pojavio, razvio i umro između dva svetska rata. U svojim shvatanjima poezije Nastasijević je dužnik simbolistima. Osnovni pojam njegove poetike, „rodna“ ili „maternja“ melodija, proizlazi iz simbolističkog shvatanja muzike kao bića poezije. U traganju za tom melodijom pesnik proniče s onu stranu pojava i dolazi u neposredan dodir s onim što je neizrecivo, tajanstveno, mistično. Maternja je melodija, pre svega, zvuk izvornog, arhaičnog jezika, u našem slučaju to je, s jedne strane, melodija jezika narodne pesme, a s druge, srednjovekovnih tekstova. Na ovoj tački Nastasijevićeva neosimbolistička zaokupljenost muzikom i neizrecivim ukršta se s ekspresionističkom težnjom k neposrednom i praiskonskom. Nastasijević je vrednim radom stigao do svojih lirskih krugova, i, dok je bio zadovoljan njima, isprobavao je sva moguća sazvučja među rečima srpskog jezika, sve prelive smisla i različite odnose verbalnih znakova. Njegova konciznost, kao osobenost njegovog pesničkog idioma, nije proizvod nekakve ćudljivosti ili proizvoljnog opredeljenja, već je izraz borbe protiv mana u koje upadaju oni koji poeziju pišu olako.
Nastasijevićev pesnički opus obuhvata sedam lirskih krugova jedne zbirke stihova: Jutarnje, Večernje, Bdenja, Gluhote, Reči u kamenu, Magnovenja i Odjeci.

Jutarnje, prvi ciklus, izražava način na koji se pesnik vezuje za spoljni svet, ono što u njemu voli: mirise, podneblje, glasove sela i život prirode. To je veoma aromatična poezija, prelivena rodnim zvucima i bojama, setna na jedan tradicionalan, arhaičan način; nežna.

Večernje su nastavak jutarnjih prizora, koji u večernjem ruju postaju setniji, manje opipljivi. Realnost nije sasvim jasno omeđena i nagoveštava se smrt.

U Bdenjima, preokupacija dekorom i sentimentom iz prethodnih ciklusa ustupa mesto velikim pesnikovim temama. Njegova mašta i izraz sazreli su da definišu ideje i osnove odnosa postojanja. Izraz postaje gušći, reči je manje, pesme postaju apstraktnije ali i neposrednije. Njegova metafizička iskustva dobijaju jasne formulacije i izražavaju patnju zbog surovosti neposredne egzistencije.

Gluhote su ciklus od deset pesama u kojima redukcija ukrasnih i eksplikativnih elemenata dovodi do semantičke napregnutosti, do pesme koja pokazuje shematsku ogoljenost zamisli.

Reči u kamenu su ciklus sačinjen od četrnaest pesama i one predstavljaju viziju koja ujedinjuje selo i grad; apokaliptične drhtaje; sagledavanje nesavladivih ličnih razdiranja; i pokazivanje onih delova sudbine u kojima je čovek zavisan od čoveka.

Magnovenja su zbir pojedinačnih pesama složenije strukture, koje su iznutra podeljene na odeljke, tako da svaka pesma podseća u malom na strukturu Reči u kamenu.

Odjeci, poslednji ciklus, pun je reminiscencija. Ponovo se oseća čar opipljivih stvari, atmosfera pejzaža i naziranja starinskih enterijera.

____________________________________________
“I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
Nazad na vrh Ići dole
Tea

Tea

Ženski
Broj poruka : 3260
Location : Sweden
Datum upisa : 20.07.2009

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime21/7/2010, 11:26 pm

Nastasijević je osim pesama pisao i drame. Njegov dramski rad obuhvata dve knjige: Drame i Muzičke drame. Muzičke drame su drame u stihovima, koncizne, predviđene za kasnije komponovanje, ali suviše okrenute pesničkim vrednostima da bi bila operska libreta.

„Međuluško blago“ je splet tema iz naše narodne bajke, sa nepotpunim okvirom seoske priče.

„Đurađ Branković“ ima istorijski siže i duhovnost srednjeg veka.

Ostale tri drame su u prozi:

U drami „Kod večite slavine“ se oseća prisustvo legende i dramski značajno prisustvo muzike.

„Gospodar Mladenova kći“ je drama iz malovaroškog života za vreme Prvog svetskog rata.

Radnja drame „Nedozvani“ se događa na Topčiderskom brdu u Beogradu i vreme je „sadašnje“.

Od svih ovih dela, na pozornici su bile prikazivane drame „Nedozvani“, „Gospodar Mladenova kći“ i opera „Đurađ Branković“, sa muzikom Nastasijevićevog brata Svetomira. Ne može se reći da Nastasijevićeve drame otkrivaju stvarni smisao za scenu, iako u njima ima i zapleta i dijaloga koji bi na sceni bili efektni. Po rečima kritičara, Momčilo Nastasijević se nije pokazao kao stvarni pozorišni talenat, ali nije svoje drame pisao ni isključivo kao pesnik. On je hteo jedan novi medijum, hteo je na scenu, kao pesnik ili ne. Teško se probijao do priznanja, još teže je dolazio do opštenja sa publikom i čini se da je pokušavao da, preko pozornice, uspostavi kontakt sa ljudima za čiji jezik i na čijem je jeziku pisao.
Prozna dela Momčila Nastasijevića, „Iz tamnog vilajeta“ i „Hronika moje varoši“, oslanjaju se na narodne pripovetke i, znatno manje, na pripovetke Borisava Stankovića. Nastasijevićev prozni izraz, odnosno jezik, je gust, idiomatičan, jarko obojen, pun inverzija, ritmičan, ali ipak ima kadencu proze i razlikuje se od jezika njegovih pesama.

Izdanja

* Nastasijević, Momčilo. „Međuluško blago“, Beograd : S. B. Cvijanović, 1927.
* Nastasijević, Momčilo. „Iz tamnog vilajeta“, Beograd : S. B. Cvijanović, 1927.
* Nastasijević, Momčilo. „Đurađ Branković“, 1929.
* Nastasijević, Momčilo. „Kod Večite slavine“, 1929.
* Nastasijević, Momčilo. „Nedozvani“, Cetinje : Državna štamparija, 1930.
* Nastasijević, Momčilo. „Gospodar Mladenova kći”. Cetinje : "Zapis", 1931.
* Nastasijević, Momčilo. „Pet lirskih krugova“. Beograd : [b. i.], 1932.

____________________________________________
“I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
Nazad na vrh Ići dole
Tea

Tea

Ženski
Broj poruka : 3260
Location : Sweden
Datum upisa : 20.07.2009

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime21/7/2010, 11:28 pm

ЈЕДИНОЈ


Пјан тобом,
смешак је врели.

Тамом на зенице
отворим твоју таму,
ја, о једини ја.

Чедну ми пролет,
паклени пламен навестиш,
ти, о једина ти.

Чедни то пресахнути у плоду,
ил’ иза пламена гар
јадовно голотињом у небо,

једно је, о једина:
до у беспуће, знај,
путем је овим грење.

И дубље ли нас нема,
дубље се отвори спасење.

____________________________________________
“I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
Nazad na vrh Ići dole
Tea

Tea

Ženski
Broj poruka : 3260
Location : Sweden
Datum upisa : 20.07.2009

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime21/7/2010, 11:28 pm

САН У ПОДНЕ

Tопал сам ћув,
пролећем ти подунем.

Ђурђевска ноћ
над пупољима тако,
пупи ми пупила, мала.

Пламено ми се извијаш у цвет.
По коси ројем ти пале звезде,
ил’ зраку сунца у витице оплела.

Врелини овој
бризгај о бризгај, врела.

То иза сна, знам,
златан прах остане по њој.

И у пољупцу
презреле брескве сласт.
Зри љубав. Подне.

____________________________________________
“I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Момчило Настасијевић    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:48 pm

Момчило Настасијевић,

рођен је у Горњем Милановцу 1894. године, у неимарској породици пореклом са Охрида. Основну школу је учио у Горњем Милановцу, затим у Чачку, да би је завршио у Београду, где касније студира француски језик и књижевност. За време Првог светског рата поново живи у Милановцу, а после рата, цела породица се сели у Београд где Момчило наставља студије и живи у кругу песника и пријатеља заинтересованих за уметност.. По завршеним студијама ради у Београду као гимназијски професор и на том послу остаје до своје смрти. Са објављивањем својих дела почиње касније него његови генерацијски другови Растко Петровић, Милош Црњански, Десанка Максимовић и други. Године 1932. објављује своју прву песничку збирку „Пет лирских кругова“, која одјекује у ужим читалачким круговима, а у антологијама поезије тога времена заступљен је обично са по само једном песмом.
Тек годину дана после његове смрти, његови пријатељи издају целокупна дела: Песме, Ране песме и варијанте, Хроника моје вароши, Из тамног вилајета, Ране приче и Драме.
Крхке грађе, Настасијевић оболева од туберкулозе и умире 1938. у четрдесет четвртој години живота.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:49 pm

ГОСПИ


Све самљи.
Сном ходиш ме туђа.
Грешнији кад самотан те зовем.
Туђа су деца из тебе заплакала.

Смилуј се.
Трује, не цели твој лек.
Силовито ме чемером прострели.
Худи свој, госпо,
на песму проћердавам век.

Завапим,
ал’ извије се глас.
Милогласан је негде на звезди спас,
што болни певач промуцах овде доле.

Јер нема руке да раздреши нам чвор.
Ал’ тамо, и на веке,
зрак твој хоће ли болети?
Туђа из тебе бића хоћу ли волети?

Смилуј се.
Трује, не цели твој лек.

Силовито ме чемером прострели.
Худи свој, госпо,
на песму проћердавам век.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:50 pm

ДАФИНА


Кад нељубљено мре,
тмоло је ваздухом
на страст.

У маху повенућем
то букне пупољ прецветању,
смрт нељубљено разбуди.

Дафину на гроб не сади,
тмоли је дах из ње,
сабласно мами у таму.

Но камен тежак навали,
тежи нег' погребена жеђ,
кад нељубљено мре.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:52 pm

МИСАО


1
Tишином чудно
све ми засветли —
крилата походи ме она.

Нерођених зора
запоју ми петли;
са дна искон-мора
потонула, чујем, брује звона.

2
Радуј се,
свему си спона,
покоји у теби сви живе.

И душа
тузи што склона;
и празнином што
дани засиве —
у походе то спрема ти се она.

3
И чудом,
у непроход ме сплету,

путање исправе се криве;
и радосница суза
ороси ме кам.

4
И кроз голет ме, у маху,
дах заструји априла.

У самоћи то
не остадох сам:
тајно је кроз потаје моје, знам,
нога њена била.

5
И неспокоји
у покој сви оживе.

Са бездан са извора
потеку воде свете.
Благе од срца срцу
вести полете.

6
Мрежи то, и пауку,
злослуто што је плете,
приснива се свила.

Души то,
светли за лет,
тајно израстају крила.

7
Тишином чудно
све ми засветли —
крилата походи ме она.

Нерођених зора
запоју ми петли;
са дна искон-мора
потонула, чујем, брује звона.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:53 pm

СИВИ ТРЕНУТАК

И наједном засиви,
као прегорело је све,
а све живи.

Друже у тајни,
чуј, мукотрпно се ово срце
имо све језе отисне.

И који за мном,
и у незнању,
греш овај чудни пут:

Сиво је тамо,
сивином прострели бит,
сиве су очи тајни.

И кад умиру дрвета,
ни туга ни опомена, те сухи лист
чудно тишином омилује патнику чело.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:54 pm

СУТОН


Крила ли то?
Ненадно махну на таму.
Или црвено јато потону за брег?

Бреза ли то,
ил' бледи прамен дана?
Беласа твоје тело у сутон.

Болно је заплазило низ ове стране,
песма се не допевала.

Ил' недољубљено заболује низ твој лик,
ил' мути сутон душу.

Бреза ли то,
ил' бледи прамен дана?
Беласа твоје тело у сутон.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:55 pm

ТРАГ


Чудно ли ме слободи ово
чудније ли веза.

букнем у теби, врео се уливам,
језа је ово, ох, језа.

И траг путањама твој,
па ме пали.

А чудно застрепи срце,
а студим.

Љубећи шта ли то убијам,
шта ли будим?

Јер и пепео ће ветри разнети,
а нема разрешења.

Тону без потонућа,
без дна у налажењу,
без дна се изгубе створења.

И трагом куда сагорели
све болнија су обнажења.

Врео се уливам,
а чудно застрепи срце,
а студим.

Љубећи шта ли то убијам,
шта ли будим?

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime29/1/2012, 8:56 pm

ФРУЛА


Фруло, што дах мој радосни
жално у дољи разлеже?

Да л' што пастири помрли
тобом призиваху драгу?

Ил' жал се стани у мени:
с неба ме стрела ранила,
тамна ме земља печила,
те песма ми је сузицом
и капљом крви кићена?

Ил' дах мој кад протече,
жал те за одбеглом тајном?

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime11/2/2012, 10:02 pm


____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime11/2/2012, 10:05 pm

Tuga U KamenuNi reč, ni stih, ni zvuk
tugu moju ne kaza;

A duge sveudilj neke
nebo i zemlju
spaja i spaja luk.

I krenem, i rodna kob
sve dublje me koreni.

I kriknem,
i u srce kao nož rođeni zarije se krik.

I krvlju tu pa tu
materom u krug.

A svićem sa zorama,
a s večeri setno
nestaje me za gorama.

I nemo iz tvari tugom
objavi se drug.

I tugom zacvrkuće tica
i zazeleni lug.

I sekira kad ljuto
zaseče dub;

i jagnjetu vuk, - kosti kad mlavi zub;
nemo sve svemu tugom
verni ostane drug.

Sloboda robu, - odbegnem daleko,
a sve dublje tu.

I blagoslov što grobu
kolevci prokletstvo neko, -
odužiti dug.

Sve zove, -
ostajem.

Korenom u kamenu
tuzi zatvaram krug.

Patniku iz tiha srca
to čudno pukne zore cik.

I čudno,
na ramenu sebi,
svetli svoj sagleda lik.

Ni reč, ni stih, ni zvuk
tugu moju ne kaza.

A duge sveudilj neke
nebo i zemlju
spaja i spaja luk.
*

Sorrow In Stone


Not word, nor sound, nor verse
Does tell about my sorrow

And a rainbow's bend, yonder
Links and links heaven and earth

So I go, but native fate
Yet roots me even deeper

So I scream, but like a knife,
Digs into heart
Its own scream

And by blood here, still here,
Maternally in a loop

And I break with dawns
And in evenings, wistfully
Over the hills I dissolve

And mutely, from substance, sorrow
Itself a friend declares
And with sorrow chirps the bird
And the grove greens and sways

And a hatchet, when madly
Slashes an oak
And wolf to a lamb
Whose bones under tooth broke

Eeach to each, mutely, by sorrow
Remains a trusty bloke

Freedom to slave! I run far
But even more, I stay

A blessing what to a grave,
A curse to a cradle -
A debt to pay

Rooted deep into stone
I loop the sorrow's way

To sufferer, from silent heart
Strangely does break the dawn
And strangely, on his own shoulder
Bright figure he sees, his own

Not word, nor sound, nor verse
Does tell about my sorrow

And a rainbow's bend, yonder
Keeps linking heaven and earth

(Translated by
Lazar Pascanovic)

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime11/2/2012, 10:06 pm

Sivi trenutakI najednom zasivi,
kao pregorelo je sve,
a sve živi.

Druže u tajni,
čuj, mukotrpno se ovo srce
imo sve jeze otisne.

I koji za mnom,
i u neznanju,
greš ovaj čudni put:

Sivo je tamo,
sivinom prostreli bit,
sive su oči tajni.

I kad umiru drveta,
ni tuga ni opomena, te suhi list
čudno tišinom omiluje patniku čelo.

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7818
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime11/2/2012, 10:07 pm

Osama Na Trgu


Osama na trgu
To kuda neprohod im,
čudno mi se otvori put.

To kuda stupaj ih laki,
stuknem, brale.

Plač i smeh vrve u vrevi,
bukću kao smola,
bledi pronose tugu.

I ja bih u vrevi da vrvim,
osama na trgu me snađe,
tišina njinom huku:

kud oni šestarim,
sa rujnih lica štijem lobanje kob.

Prostreli, o prostreli me raba.
Prominu njinom
sablasno ovo ostajanje.

Prostreli, o, prostreli.
Kamen da sam na veki.

Po mojoj senci da mere
smiraje i svitanja

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
PoeticWolf

PoeticWolf

Muški
Broj poruka : 52
Location : Srbija
Datum upisa : 23.05.2012

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Момчило Настасијевић    Momčilo Nastasijević Icon_minitime24/5/2012, 8:53 pm

Момчило Настасијевић је рођен у Горњем Милановцу 1894. године, у неимарској породици пореклом са Охрида. Основну школу је учио у Горњем Милановцу, затим у Чачку, да би је завршио у Београду, где касније студира француски језик и књижевност. За време Првог светског рата поново живи у Милановцу. После рата, цела породица се сели у Београд, а Момчило наставља студије и живи у кругу песника и пријатеља заинтересованих за уметност. Године 1923. проводи лето у Паризу, помоћу феријалне стипендије. По завршеним студијама ради у Београду као гимназијски професор и на том послу остаје до своје смрти. Са објављивањем својих дела почиње касније него његови генерацијски другови Растко Петровић, Милош Црњански, Десанка Максимовић и други. Пише споро, развија се, експериментише. Одсуствује из јавног живота и са годинама се све више усамљује. Године 1932. објављује своју прву песничку збирку „Пет лирских кругова“, која одјекује у ужим читалачким круговима, а у антологијама поезије тога времена заступљен је обично са по само једном песмом. Крхке грађе, Настасијевић оболева од туберкулозе и умире 1938. у четрдесет четвртој години живота.

Годину дана после његове смрти, његови пријатељи издају целокупна дела: Песме, Ране песме и варијанте, Хроника моје вароши, Из тамног вилајета, Ране приче и Драме. Ни ово издање није афирмисало Момчила Настасијевића у широј јавности. Касније се о Настасијевићу поново говори, али се ни данас не може рећи да је омиљен и општепознат песник, као ни да је потпуно откривена његова величина и значај.
Nazad na vrh Ići dole
http://poeticnivuk.blogspot.com/
PoeticWolf

PoeticWolf

Muški
Broj poruka : 52
Location : Srbija
Datum upisa : 23.05.2012

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime24/5/2012, 9:15 pm

Момчило Настасијевић - Епитаф

Пламен — спржити где лек.
Мач — одсецати главе где коб.
Мелем непреболу.

Стамен бршљану дебло,
вековати где век.

Злодух злу, доброти верни роб;
рођају жртва, жетви клас;
печали — себи, гроб и спас.
Nazad na vrh Ići dole
http://poeticnivuk.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:32 am

GROZD

I zlatan oblak, dragano,
natopi zemlju pijanstvom.
Ljuškaju vode koritima,
i puca plod.
I tvoje telo, dragano,
ljubavlju prezri, napukne.
Ni smokva slađi ne cedi sok,
ni grozd iz prisoja.
Da l’ napiti se vina?
Ili od zračna nedira
u zlatnu maglu da presahnemo
Za nove zlatne oblake?

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:33 am

PORUKA

1
Prozrem vas:
jadna jasnota,
umlje, jadna reč,
mračni put grete.
Zamukni mukom skota; -
dostojan spolja lik i um,
unutra zver
i bespomoćno dete.
2
Mrklo kad jezgro života,
zamrači njim
i prazni umlja vid.
Iz tame sebe tamom poteci van;
rugobom noći
šturninu oplodi dan
u videla neprebol,
u stid.
3
Čujem vas:
na mužansko grlo
zacvili dete,
rikne na pitomine zver.
I sinak bio majci,
ili kćer,
zamukni, zalud glas,
kad nikog i ništa ne zovete.
4
Jadna jasnota,
umlje, jadna reč,
mračni put grete.
Dostojan spolja lik i um,
unutra zver,
i bespomoćno dete.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:33 am

МИРОВАЊЕ ДРВЕЋА

Све боли.

Мили друзи,
рад мене мирујете.

Трепетом не озледи ме ни лист.

Тихо и тише,
умин из рана
оваплоти ме у реч.

Целивам стабла,
браћу моју редом,
милујем ожиљке нежно.

Мили друзи,
боли ли кад вам
секира засече тело?

И умине ли,
кад за вас неме
ја мукотрпан крикнем?

Ако је скрнављење,
простите, срце ми је дано.

Рад мене мирујете:
тихо и тише,
умин из рана.

То мукотрпан,
друзи, за вас неме,
шапатом висинама
казујем благу реч

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:35 am

JASIKE

Šta šume jasike bele,
prečiste gorske deve,
srebrne kad im strele
jutarnje sunce hitne,
i zrakom kliknu ševe?

Hladne kad kaplje, kad sitne,
niz tela im se sliju,
zelenim proplankom magle
kad mlečno kolo viju?

Zašto su glave nagle,
i kose smešale blage,
i dršću nage?

Od zime se ne ježe,
strah srca im ne steže,
jer na planini odrasle su same.

No iza sna - vedre tame,
trepet ih čilo što snile,
pa suncu, magli, pa proplanku
ćućore belu tajnu na uranku.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:36 am

IZVORU

Žuborli vodo izvore,
mlada kad jutrom dohodi,
sana kad lice ogledne,
line li san joj u rumen,
je li me, vodo, snevala?

Jad jadani me,
jagoda zri;
rudi već leto livadom;
travka se travci nagnula,
ja sam;
pomeni, vodo, za mene.

Tvoj žubor vodo, srmeni
frulom ću tužan u osoj,
oro na prisoj da zaori.
Sred ora stidna kad stidana,
pomeni, vodo, za mene.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:36 am

RUMENA KAP

Rumena kap ljubici na proplanku,
il' zlatokosa vragoliju dosneva.

Lagana nono, milje niz travku,
gazi san zajutarjem.

Il' prisojkinja se u kotur savija,
sunce na uranku.

Zore joj oči prozirom u ruj,
drago na san dohodilo,
rumena kap.

Lagana nono, milje niz travku,
gazi san zajutarjem.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:36 am

ZORA

Hej, na belom konju
zori mi zora i devojka.
Stani ne mini,
orosi ovu žal.

S golubicom bi da zaguče.
Usnama u pupolj cvetanje mami,
nedrima trešnje u zrenje.
Stani ne mini.

Kadifli, gle, moja dolja.
Travicom gusne
za mekotu po njoj,
pa mahovinom
po uzglavlju, po steni.
Stani ne mini.

Iz grla da ti golubica zaguče,
zaplamti sa usana ruža,
u nedrima ti dve trešnje zarude,
hej, srca dva kad polude.
Stani ne mini.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:36 am

VEČERNJA

Klone u dan
gorama u ruj.
Samotna uzdrhta breza
i tvoje telo.
Prikloni glavu ramenu mom,
gorama u ruj.

Strah, osama me,
uza me ti.
Zaspala travka,
sen iz neznani,
samotnu me o čuj.

Klone o klone,
sve samlja ona
domaku okeana
pesma ova lagana.

Bona, kad klone dan,
prikloni glavu ramenu mom,
gorama u ruj.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:40 am


____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:44 am

Roditelju

Ko si?
Ko kuda i ja,
Plod bez ploda tvoj,
I sudnja ova u meni reč?

Sin, evo, progledavam.
Mrenjem za života
Skidam sa sebe slepi rođaja znak.

I ne kao ti
Strmoglav oplođenju
Slepo na pir.

No voljom, te ne sazdala me,
Put otvaram, evo,
Sebi za uništenje,
Nerođenima za mir.

Plod ja bez ploda tvoj,
I sudnja ova u meni reč.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:45 am

Biljkama

Bliži se.
Zlatna odora na njoj.
Smrću pozlati.
Mirisne moje,
toplo li umirete.
Raskoš je ovo i u meni sete.
Kropi u jesenji dan.
Kropite, sestre,
voljene vas preživim,
s jeseni do jeseni gusnem u zlato.
Zlatom kao vi
po pohodu zajesenim,
raskoši prolijem svih umiranja.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:46 am

Dve rane
Ubod li,
to buja ubistvu,
to ljubim.

Vreo vrh maču
zažudi do balčaka u telo.

Jer i kroz ranu,
i tiše tim,
prizivlju se biti.

-

Al’ dve se otvore.
Preboli, te zadatoh,
moja bez prebola, brale.

Jer je tiho satkana duša,
na tiše brdo uvodile
prozirne ruke.

Za ožiljkom se
u vidanje prikrade,
bleda vidarica bez nade.

-

Al’ kaže mi se dolina.
Romori što je škrgut ovde zuba.
Tiho se samo sjaranilo
što se krvavo mrzi ovde i ljubi.

Nema za mene bilja ovde dole.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:46 am

Grobnoj
Oh, to je,
otežava noga.
Grobom pjan.

I noć je ovo, -
trnom pretrnem gloga,
i dan.

I stopa gde prione mi,
jara je ozdo,
zapahne vrelo pluće.

O, grobno li mi smrkava
kostima tvojim svanuće.

-

Oh, to je,
i subote ovaj bat
nedotrulu te razgara.

I kosti,
te do kostiju me opeku,
gomila su žara.

-

Oh, to je,
pokoja ne,
van iza rođaja negde i mrenja.
Živ premrem tobom,
mrtva pregoriš mnome
do spasenja.

Oh, to je, to.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:48 am

Molitva
Smagnem li ovo dubinom u večernju,
ili je tihi poj,
il’ dubina se otvori gde bolelo?
Tiho po muci brodim smerni rab.

Pakao, meni, oče,
boljezan, draču na put.
Rastoči o rastoči raba.
Dublje dno duši no stradánju,
bez dna reč ova smerna u večernju.

Koren je ovo,
crva mi, oče, u nagrizánje,
rastoči o rastoči raba.

Jer i pakao je tvoj,
i propoje.
Zalapim toplo iz ove oporine tela.
I koren po koren manje
mome stradánju.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:49 am

Nagrada
1

Peče ta rana.
Njome, i samo njome,
sve dublje živ.

O, šta je ujed,
otrov tvoj, zmijo, šta,
samome sebi
kad izlučim se u sičan.

2

Pazite,
čudno sam vičan:
jed, pelen li mi od vas,
ili mana;
mrtav od vaše ruke,
ili živ, -
ne zaceli se,
ne ozledi ova rana.

3

Zagorča vaš med,
čemer zasladi;
patvora pravo u moje srce
tim dublje nagradi; -
udrite,
nisam kriv.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:49 am

Poznoj
Čajala, vedra ti put,
prozrem, bolelo.
Prosti za bol.

I dodir pokajni moj
svetinju te prokazi.
Nebožan, pozna,
po mrlja greha ostane.
Prosti za greh.

Ni zrna vinograda
tebi za lek.
Tuđe ispile usne tvoje vino.
Za gutljaj po lokva bluda.
Prosti za blud.

-

Znam, na istini je ovo,
i plele bi se u venac duše.
Al’ gnjilu moju
evo, rastočih put.

Iz tri što zadadoz rane
prozrem već lopiš u mir.

Daj da za kapljom tebe
žeđa me bez utola na veki,
za bol, za greh, za blud.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:51 am

Put

1
Jer gazilo se tuda,
jer gazilo,
i neboga, evo,
stopa utabava; -
nema traga.
A žedniji hodim sve,
a hode; -
u nedohvat je,
eto to užasava.
2
Hodim, i hode,
a na svaki bat
kameni kora
po nedohvat – blagu.
Od biser-žeđe,
tragom u netragu,
školjka na školjku
tvrdnu očajanja.
3
Hodim, – ni traga.
Il trag bi,
ludi da težak bat
stvrdla ova zdruzga utabanja.
I životom to da brizne svaki kut,
putu zdruzgati je stopu,
stopi put.
4
Hodom to u nehode,
u bespuće neputem,
i brodi da se ne prebrode.
I stopom to, i skutem,
vrelini vreo,
usna kad usnu
ispijajući prokazi,
na kraju nestati ceo,
al proklijali trazi.
5
Hodim,
jer hodilo tuda.
Zaludu stazi te krivuda,
plavetnoj zaludu meti
te obriče čuda;
hod ovaj samo će doneti,
bez jeseni zimu,
leto bez proleti.
6
I znam,
i ledi me znanje, -
šturo je ovo,
stopa u stopu tkanje.
I jalov plamen,
samu kad ne sprži srž; -
jadovan mraz,
kad ne stroši se kamen.
7
Hodom to u nehode
u bespuće neputem,
i brodi da se ne prebrode.
I stopom to, i skutem,
vrelini vreo,
usna kad usnu
ispijajući prokazi,
na kraju nestati ceo,
al proklijali trazi.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:52 am

Radosno opelo
1.

Čemera čemer mi grlu
saćem što med, -
zagorčaj, zagorčaj sve dublje.

Iz gorke rane
dubini provrem u vrelo.

Potonje u pogreb sebi
upalim zublje,
radosno zapojem opelo.

2.

Dublje, sve dublje, -
ploda se ne zače ovde
da utoli ovu glad.

Tišinom sebe
zatrubiti u trublje;
plavetnilu k’o Ikar
vinuti žarko u pad.

3.

Zagorčaj, zagorčaj, zacrni, -
u nevid-ruho
pretvaram se belo.

Poklecni, nogo, posrni, -
uzlet je u nedostižno
što zovu ovde pad.

4.

Parkama hodom ovim
razoravam prelo.

Radosno, u pogreb sebi,
zapojem opelo.

Mrenjem sve življi,
starošću sve dublje mlad.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:52 am

Sestri u pokoju


Subota, mori me tuga,
prisluži, mamo.

Ruže što u muci,
da umine, vezla,
k’o mrlje krvi na zidu
tamom lape.
Prisluži, mamo.

U kutu gde bona pevušila,
na stručak nade kad mirisalo,
žica je, ču li, prsnula.
Prisluži mamo.

Ni tamo, seni, zar pokoja,
no pokoj tražiš međ’ nama,
nedužnu gde te bolelo,
sejo, gde bela prominu.

Il’ se od bola posvetlila,
po kap nam ulja za lek iz neznani,
miljem da svetli kandilo,
bol tvoj gde živ još ostao,
sejo, gde bela prominu.

Subota, mori me tuga,
prisluži, mamo.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:54 am

Reči iz osame

1

Ambise prekoračim,
stukne na ravnom tlu noga,

Dnevi svoje zamračim
blesne videlo Boga.

2

U tišinu se oblačim,
tajnom progovara tvar.

Pepeo vetri me veju,
ostane žar.

3

Bezdoman,
topli nudim kut.

Besputan,
daljinama povedem na put.

4

I sudnje me,
i mrem,
a život otvara tek dveri.

Reč svoju nem
kamenu zaveštavam,
i zveri.

5

Bezdetan,
na istinu grem.

Sinovi prate me
i kćeri.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:55 am

Pogled

1

Pogled je, - gine oko.
Nesitom utol mrenje.
Nestati, - to moj put.

I mesec
samrtno tad žut,
tame to zemljom vrenje, -
bubri u dojke,
ljubi on.

2

I ljubim ja,
i ljubi, na oči gde
iz utrobe je utrobi
samrtna ova
progledanja slast.

3

Slep, - ili pogledom mri.
Jer i smrt to
kao života je malo.

Gine tkač,
i gine tkanje, i vlat.
Al' čudno nepogiba mir
zlatali zri,
gde ginulo se i tkalo.

4

Pogled je, - pijem.
I pijaneć sve me,
čudno svemu sebe dam.

Pogled je, - bdijem.
I pupeć u svemu moje seme,
samrtno radostan, i sam.

5

Pogled je, -
strasno za nerođeni plod
u zemlju majku zaseca ralo.

Pogled je, -
patno za nehođeni hod
krene u meni
od iskoni što stalo.

6

Jer i smrti to
kao života je malo.

Gine tkač,
i gine tkanje, i vlat.
Al' čudno nepogiba mir
zlatali zri,
gde ginulo se i tkalo.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime23/7/2014, 12:55 am

[Slikaru Kosti Miličeviću]

Nećemo ti dati vence koji venu.
Drugi darak, Kosta, spremamo ti sada
Da bi sačuvali na te uspomenu
I podigli slavu koja ne propada.

Ti si veličina neznana al' sjajna,
Dok se mnogo nižim lažna slava pravi.
Glupoj masi ti si prevelika tajna,
Ne trudi se da te razume i slavi
Već kratko i jasno budalom te pravi.

Nekoliko duša topoli' i odani'
Nazrelo je tvoje neobične moći,
Vid'lo ti u duši duboke bezdani,
Sjaj tvojega dana i mrak tvoje noći,
Nazrelo ti dušu i sve njene moći.

Kako ti oko grozničavo gori,
Duša traži izliv u veliko delo,
Telo je sputava i teško mori,
Ne da joj se vinut gordo i smelo.
Duša traži izliv u veliko delo.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
 Momčilo Nastasijević 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Sponsored content
 Momčilo Nastasijević Empty
PočaljiNaslov: Re: Momčilo Nastasijević    Momčilo Nastasijević Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Momčilo Nastasijević
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Složeno na policama- piše se u temama ispod naslovne :: Biblioteka poezije-
Skoči na: