LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Dobriša Cesarić | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Dobriša Cesarić 1/10/2009, 10:42 pm | |
| Dobriša Cesarić 1902. - 1980. ~ U književnosti se pojavio kao đak pjesmom "I ja ljubim" u časopisu "Pobratim" 1916., a prvu knjigu pjesama objavio je 1931. u vlastitoj nakladi i za to dobio nagradu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU) za najbolju zbirku pjesama. Potom je tiskao više zbirki poezije, za života objavio je šest knjiga koje su različiti izbori već objavljivanih pjesama, pisao je kritičke i memoarske tekstove, te prevodio s ruskog. ~ Zbog jednostavnosti i jasnoće, ali i narativnosti, Cesarićeva je lirika uživala veliku popularnost u širokim čitalačkim krugovima. Zaokupljen temom subjekta u otuđenom svijetu, poeziji je vratio estetiku bola, a orijentacija na čovjeka i društvo uputila ga je na socijalno angažiranu književnost.  | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/10/2009, 10:42 pm | |
| Voćka poslije kiše
Gle malu voćku poslije kiše: Puna je kapi pa ih njiše. I blješti suncem obasjana, Čudesna raskoš njenih grana
Al nek se sunce malko skrije, Nestane sve te čarolije. Ona je opet, kao prvo, Obično, malo, jadno drvo. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 24/10/2009, 11:30 pm | |
| PJESMA MRTVOG PJESNIKA
Moj prijatelju, mene više nema
Al' nisam samo zemlja, samo trava.
Jer knjiga ta, što držiš je u ruci,
Samo je dio mene koji spava.
I ko je čita - u život me budi.
Probudi me, i bit ću tvoja java.
Ja nemam više proljeća i ljeta,
Jeseni svojih nemam, niti zima.
Siroti mrtvac ja sam, koji u se
Ništa od svijeta ne može da prima.
I što od svijetlog osta mi života,
U zagrljaju ostalo je rima.
Pred smrću ja se skrih (koliko mogoh)
U stihove. U žaru sam ih kov'o.
Al' zatvoriš li za njih svoje srce,
Oni su samo sjen i mrtvo slovo.
Otvori ga, i ja ću u tebe prijeći
K'o bujna rijeka u korito novo.
Još koji časak htio bih da živim
U grudima ti. Sve svoje ljepote
Ja ću ti dati. Sve misli, sve snove,
Sve što mi vrijeme nemilosrdno ote,
Sve zanose, sve ljubavi, sve nade,
Sve uspomene - o, mrtvi živote!
Povrati me u moje stare dane!
Ja hoću svjetla! Sunca, koje zlati
Sve čeg' se takne. Ja topline hoću
I obzorja, moj druže nepoznati.
I zanosa! I zvijezda, kojih nema
U mojoj noći. Njih mi, dragi vrati.
K'o oko svjetla leptirice noćne
Oko života tužaljke mi kruže.
Pomozi mi da dignem svoje vjeđe,
Da ruke mi se u čeznuću pruže.
Ja hoću biti mlad, ja hoću ljubit,
I biti ljubljen, moj neznani druže!
Sav moj život u tvojoj sad je ruci.
Probudi me! Proživjet ćemo oba
Sve moje stihom zadržane sate,
Sve sačuvane sne iz davnog doba.
Pred vratima života ja sam prosjak.
Čuj moje kucanje! Moj glas iz groba
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 6/11/2009, 9:13 pm | |
| Noć tajnstva
Ja ćutim da sam nečim taknut. Ko dahom. Ali ne znam čime. Da l' za mnom, draga, pružaš ruke, Ili si rekla moje ime?
U meni sada sve je tiho. Ja čekam znak tvoj da se javi. Ja čekam budno, čekam žudno; Ja bdim u jednoj višoj javi.
Marina, to je noć tajanstva; Čeznuća putuju po tmini, I ovaj osmjeh na mom licu Primit ćeš negdje u daljini. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 6/11/2009, 9:14 pm | |
| Slap
Teče i teče,teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap
Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara.
Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 13/11/2009, 10:18 pm | |
| Povratak
Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav Desiti-velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim.
U moru života što vječito kipi, Što vječito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi - I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta.
Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti, Niti tvoje ime!
Pa ako i duša u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne;
Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci
No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće Ko sunce u krugu, I nosi nam opet ono što je bilo: I radost, i tugu. I sinut će oči, naći će se ruke, A srca se dići - I slijepi za stope bivšega života njima cemo ici. | |
|  | | Ptica

Broj poruka : 524 Datum upisa : 17.04.2008
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 19/11/2009, 8:56 am | |
| TIHO, O TIHO GOVORI MI JESEN
Tiho, o tiho govori mi jesen: Šuštanjem lišća i šapatom kiše. Al zima srcu govori još tiše. I kada snježi, spušta se tama, U pahuljama tišina je sama.
Bez oproštaja
Ne, ja se nisam oprostio s njom kad nestade na svoju stranu. Sam slusah svojih nada lom U jednom zabacenom restoranu.
Kako je bilo? Nije tesko reci! U zamoru oglasila se trublja, I vlak je krenuo obicno i lijeno, Sa svime sto jos ljubljah.
Da l` misljase da u tom gradu Ostavlja dusu njome bonu? Da l` iskahu me njene oci Pogledom ceznje po peronu?
Daleko negdje juri sada vlak, Al sto to moje srce kuca jace? Nije l` to mozda nada, tajni znak, Da neko u daljini place?
Ah kakav plac! Uobrazenje, san! Ta njene ceznje davno sve su Vec ugasene. Ti si malko pjan, A stvari jesu - kakve jesu.
Mozda zape koji svijetli tren Na svome letu u njezinoj dusi; A i taj spomen past ce kao list Minulog ljeta, sto se susi.
Breze na ulici
Kraj bijelih breza svakog dana Ja prođem srca razdragana. (Oduvijek ima tajnih veza Između pjesnika i breza.)
Od čega dršćete, vi breze? Od slatkih slutnja ili jeze? Zašto vam krošnja podrhtava I onda kada vjetar spava?
Na ulicu, med svijet što viče, Ko da ste izašle iz priče. Nježne, treperave i čiste Baš kao prva ljubav vi ste!
Jedne noći
Te noći pisah sjedeć posve mirno, Da ne bih majci u susjednoj sobi Škripanjem stolca u san dirno.
A kad mi koja ustrebala knjiga, Sasvim sam tiho išao po sagu. U svakoj kretnji bila mi je briga Da staričicu ne probudim dragu.
I noć je tekla spokojna i nijema. A tad se sjetih da je više nema.
Kad budem trava
Možda će onda bolje da bude Kada se jednoga dana preselim U crve i u zemne grude.
Ljuljat ću se u travama veselim, Mjesečinom i suncem poliven, Rasitnjen i dobro skriven.
Ništa mi neće ostat od uma, Nijedna misao mrtvoga duha; Ja neću imat ni uha ni sluha, Da slušam tišinu svojega šuma.
Ako me kada stanu i kosit, Neće mi bola nanijeti kosa - Jedini teret koji ću nosit U novom životu biti će rosa.
Noć tajanstva
Ja ćutim da sam nečim taknut. Ko dahom. Ali ne znam čime. Da l' za mnom, draga, pružaš ruke, Ili si rekla moje ime?
U meni sada sve je tiho. Ja čekam znak tvoj da se javi. Ja čekam budno, čekam žudno; Ja bdim u jednoj višoj javi.
Marina, to je noć tajanstva; Čeznuća putuju po tmini, I ovaj osmjeh na mom licu | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 11/1/2010, 9:47 pm | |
| Dobrica Cesarić Sakriveni bol
Neko sa svojim bolom ide Ko s otkritom ranom; svi neka vide. Drugi ga cvrsto u sebi zgnjeci I ne da mu prijeci u suze i rijeci.
Rad'je ga skriva i tvrdo ga zgusne U jednu crtu na kraju usne. Zadrsce, zadrsce u njoj kadikad, Ali u rijeci se ne javi nikad.
Dusa ga u se povuce i smjesti Na svoje dno: ko more kamen U njega bacen. More ga prima Dnom, da ga nikad ne izbaci plima.
D.Cesaric | |
|  | | besherat

Broj poruka : 4371 Datum upisa : 18.03.2009
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 27/1/2010, 11:56 pm | |
| PRATNJA
Njene mi oči nisu dale Zaboraviti posve na nju. One su samo meni sjale Na mojem dugom putovanju.
Kao da hoće da me brane Sve moje pratile su pute. A u tegoba pune dane Pogledahu me zabrinute. ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 29/3/2010, 8:56 pm | |
| POGLED
U tvojim očima kadikad Tajanstven jedan pogled sine. Al' tek što sine već i mine. što skriva u svom čudnom sjaju Taj odraz bogate dubine?
Da l' bol, što neće da se smiri? Ne znam, gonetam uzaman. Il' bljeskom tuge iz njeg viri Nesretni, davni neki dan?
Ili je san, duboko snivan, Nikad neostvaren al divan, što svagda će mi ostat skrit, A tvoga bića on je bit.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 23/5/2010, 12:36 am | |
| PREDGRAĐE
Kraj kućica, koje me sjećaju sela, Žalosne, hladne kućerine – Tu se na oknima vječito zrače Uboge crvene perine, A ljudi kroz poniženja idu Dok jad ih u grob ne rine.
Kad u sobu stupiš, potresu se stakla I prljave daske na tlima. Na stijenama soba umjesto slika Pjega od vlage ima, A kada ti najbolji ponude stolac, Stide se jer se klima.
Na oknima kržljave fuksije cvatu U zraku punom sjete. Djevojka jedna u šarenoj bluzi Sjedi i čarapu plete, Pjevuckajuć neku tugaljivu pjesmu Iz stare operete.
Ariju, koju zaboravi grad, Zapjeva neko tu, u tišini Svojega okna, u crveno veče, Kao što pučanin puši u Kini Opijum, kada ga popuše svi, Svi bogataši i svi mandarini.
A žene rade, vječito rade, I rade i djecu doje, I rijetko i nerado u grad povedu Dečke i kćerkice svoje; A kada kroz bogate ulice idu, One se izloga boje.
Jer tamo ima malih mašina I lutaka na hrpe, I sve je to lijepo, i sve je to ljepše No njihova lopta od krpe, I samo im želje na oči navru, I djeca i matere trpe.
Tramvaj je pred njima petnaest koraka, One se boje već prijeći. Neko ih grubo na ulici gurne, One ne vele ni riječi – Davno su one već navikle na to Da ih se gura i gnječi.
Maleno zvonce na vrat’ma dućana Nije tek igračka puka. Stupi l’ u dućan, nenajavljen zvukom, Prosjak il’ čovjek iz puka, Mogla bi zgrabit žemlju sa tezge Kakva siromaška ruka.
Pred zrcalom, koje iskrivljuje lice, Kosu po starinski dijele Djevojke, koje na nezgrapne noge Navlače čarape bijele – Jeftine čarape, čarape krasne, Samo ako su cijele.
A kada se koja ljepotica nađe, Jedan za drugome prijete Zaljubljenici iz cijelog kraja Derući za njom pete, A nje se nauživa mladić iz grada, I ostavi i nju, i dijete.
Nedjeljom oci napune krčme, A majke crkvene lađe, I krste se prstima tvrdim od posla Da utjeha s neba im sađe, Pa ako i nemaju kod kuće kruha Za svijeću se mora da nađe.
Govori čovjek u lijepom ornatu - Ručavši svoj ručak tečni – Da će ih Isus, kralj siromaha, Povest u život vječni, I da će med anđelima živjet, I da će biti srećni.
Pa ako te amo dovela šetnja U jedan sunčani dan, Sa smješkom na licu i svjetlom u duši, Bez njih ćeš otići van, I zaman ćeš htjeti obnoviti radost – Uzaman. | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 6/6/2010, 8:16 pm | |
| Proljece koje nije moje
Ja ne vidim od svoje sjene Ni sunca, ni te mlade boje. Proljeće svuda sja i cvate, Al ono nigdje nije moje. Ne živim u njem, već sa strane. I kuda god mi noga krene Na svim je putevima radost, A sva je radost izvan mene. Bez pokoja sam. Kakvom tugom Kažnjava život svog bjegunca! Nijedna zraka nije moja Od ovog svima danog sunca.
Dobrica Cesaric ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 10/7/2010, 10:04 pm | |
| LJUBAV
Od naše ljubavi i sreće,
Gle, zvijezde su večeras veće;
A šum, što dopire iz grada,
Nije l to pjesma vodopada?
O, to je polet u visinu!
Srca nam zamiru i ginu.
U ljubavi bih s tobom, draga,
Nestati htio ja bez traga.
Dobriša Cesaric ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 10/7/2010, 10:06 pm | |
| POVRATAK
K'o zna (ah niko, niko nista ne zna. Krhko je znanje!) Mozda je pao trak istine u me, A mozda su sanje. Jos bi nam mogla desiti se ljubav, Desiti- velim, Ali ja ne znam da li da je zelim, Ili ne zelim.
U moru zivota sto vjecito kipi, sto vjecito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Mozda iste kapi- I kad prodje vjecnost zvjezdanijem putem, Jedna vjecnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naci Neka ista usta.
Mozda ces se jednom uvece pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteci da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pisem srcem punim tebe Ove cudne rime, Oh, ja necu znati, ceznjo moje biti, Niti tvoje ime!
Pa ako i dusa u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim ce glasom zaglusiti razum Sve sto slutnja sapne; Kod vecernjih lampa mi cemo se kradom Pogledat k'o stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vezu Neki stari lanci.
No vrijeme se krece, no vrijeme se krece K'o sunce u krugu, I nosi nam opet ono sto je bilo: I radost, i tugu. I sinut ce oci, naci ce se ruke, A srce se dici- I slijepi za stope bivsega zivota Njima cemo ici.
K'o zna (ah, niko, niko nista ne zna. Krhko je znanje!) Mozda je pao trak istine u me. A mozda su sanje. Jos bi nam mogla desiti se ljubav, Desiti velim, Ali ja ne znam da li da je zelim, Ili ne zelim.
Dobrisa Cesaric ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 12/7/2010, 7:11 pm | |
| Mala Kavana
Mala kavana. Treperenje sunca I stol u kutu za dvoje-- Pa ti me ljubiš, zbilja me ljubiš, Drago, jedino moje?!
Mjesece u meni ljubav je rasla, Al nikome to ne htjedoh reći. Bio sam sam, ispijen od čežnja, A tako blizu sreći.
Da l' mogao sam slutiti ovoga jutra, Blijed od probdite noći, Da ću ti šaptati riječi, Sanjane u samoći?
I da ću tog jutra, što će se vječno U riznici srca da zlati, Naić na ruku toplu i spremnu Da stisak mi dršćući vrati? | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 17/7/2010, 8:05 pm | |
| Balada O Lazaru
Onomu koji se digne iz groba Dugo je hljeb u ustima gorak. On tiho hoda između ljudi, I nesiguran sad mu je korak.
Nerado njega sretaju ljudi. A koji ga-ruke mu stiščući-bodre Potajno traže na njegovu licu Pečate smrti sablasno modre.
Skidoše s njega mrtvačko platno. Ali ne i s lica blijedoga sjenu. Bezdanu tugu on u sebi nosi I svoju smrt nedovršenu. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 17/7/2010, 8:07 pm | |
| Pjeni se more
Uzdisu vali --Pjeni se more-- Pred njim smo mali --Pjeni se more-- Pljuskanjem budi Ceznje i zudi Godina ludih --Pjeni se more.
Sto me to boli? --Pjeni se more-- Da l' me jos voli? --Pjeni se more-- Sve sto imadoh Ljubavi dadoh, Porazen padoh --Pjeni se more. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 23/7/2010, 8:43 pm | |
| Od ove magle, danas tako guste, Sve ulice se cine kao puste. Pa ipak, iza te zavjese sive Hodaju ljudi, I ulice zive.
I blizu tebe mozda netko ide Bas istim putem. Al s maglom je sliven Potpuno za te i tebi skriven.
D. Cesaric
____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Dobriša Cesarić 15/8/2010, 4:21 pm | |
| Dobriša Cesarić 1902. - 1980. ~ U književnosti se pojavio kao đak pjesmom "I ja ljubim" u časopisu "Pobratim" 1916., a prvu knjigu pjesama objavio je 1931. u vlastitoj nakladi i za to dobio nagradu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU) za najbolju zbirku pjesama. Potom je tiskao više zbirki poezije, za života objavio je šest knjiga koje su različiti izbori već objavljivanih pjesama, pisao je kritičke i memoarske tekstove, te prevodio s ruskog. ~ Zbog jednostavnosti i jasnoće, ali i narativnosti, Cesarićeva je lirika uživala veliku popularnost u širokim čitalačkim krugovima. Zaokupljen temom subjekta u otuđenom svijetu, poeziji je vratio estetiku bola, a orijentacija na čovjeka i društvo uputila ga je na socijalno angažiranu književnost.  | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 15/8/2010, 4:21 pm | |
| Voćka poslije kiše
Gle malu voćku poslije kiše: Puna je kapi pa ih njiše. I blješti suncem obasjana, Čudesna raskoš njenih grana
Al nek se sunce malko skrije, Nestane sve te čarolije. Ona je opet, kao prvo, Obično, malo, jadno drvo. | |
|  | | Beskraj

| Tiho o tiho govori mi jesen
Tiho,o tiho govori mi jesen; Šuštanjem lišća i šapatom kiše. Al zima srcu govori još tiše. I kada sniježi, a spušta se tama, U pahuljama tišina je sama. | |
|  | | Beskraj

| Balada iz predgrađa
....I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu Na debelo blato kraj staroga plota I dvije, tri cigle na putu.
I uvijek ista sirotinja uđe U njezinu svjetlost iz mraka, I s licem na kojem su obično brige Pređe je u par koraka.
A jedne večeri nekoga nema, A moro bi proć; I lampa gori, I gori u magli, I već je noć.
I nema ga sutra, ni prekosutra ne, I vele da bolestan leži, I nema ga mjesec, I nema ga dva, I zima je već, I sniježi...
A prolaze kao i dosada ljudi I maj već miriše--- A njega nema, i nema, i nema , I nema ga više
I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu Na debelo blato kraj staroga plota I dvije, tri cigle na putu. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 30/10/2010, 5:15 pm | |
| PREDGRAĐE
Kraj kućica, koje me sjećaju sela, Žalosne, hladne kućerine – Tu se na oknima vječito zrače Uboge crvene perine, A ljudi kroz poniženja idu Dok jad ih u grob ne rine.
Kad u sobu stupiš, potresu se stakla I prljave daske na tlima. Na stijenama soba umjesto slika Pjega od vlage ima, A kada ti najbolji ponude stolac, Stide se jer se klima.
Na oknima kržljave fuksije cvatu U zraku punom sjete. Djevojka jedna u šarenoj bluzi Sjedi i čarapu plete, Pjevuckajuć neku tugaljivu pjesmu Iz stare operete.
Ariju, koju zaboravi grad, Zapjeva neko tu, u tišini Svojega okna, u crveno veče, Kao što pučanin puši u Kini Opijum, kada ga popuše svi, Svi bogataši i svi mandarini.
A žene rade, vječito rade, I rade i djecu doje, I rijetko i nerado u grad povedu Dečke i kćerkice svoje; A kada kroz bogate ulice idu, One se izloga boje.
Jer tamo ima malih mašina I lutaka na hrpe, I sve je to lijepo, i sve je to ljepše No njihova lopta od krpe, I samo im želje na oči navru, I djeca i matere trpe.
Tramvaj je pred njima petnaest koraka, One se boje već prijeći. Neko ih grubo na ulici gurne, One ne vele ni riječi – Davno su one već navikle na to Da ih se gura i gnječi.
Maleno zvonce na vrat’ma dućana Nije tek igračka puka. Stupi l’ u dućan, nenajavljen zvukom, Prosjak il’ čovjek iz puka, Mogla bi zgrabit žemlju sa tezge Kakva siromaška ruka.
Pred zrcalom, koje iskrivljuje lice, Kosu po starinski dijele Djevojke, koje na nezgrapne noge Navlače čarape bijele – Jeftine čarape, čarape krasne, Samo ako su cijele.
A kada se koja ljepotica nađe, Jedan za drugome prijete Zaljubljenici iz cijelog kraja Derući za njom pete, A nje se nauživa mladić iz grada, I ostavi i nju, i dijete.
Nedjeljom oci napune krčme, A majke crkvene lađe, I krste se prstima tvrdim od posla Da utjeha s neba im sađe, Pa ako i nemaju kod kuće kruha Za svijeću se mora da nađe.
Govori čovjek u lijepom ornatu - Ručavši svoj ručak tečni – Da će ih Isus, kralj siromaha, Povest u život vječni, I da će med anđelima živjet, I da će biti srećni.
Pa ako te amo dovela šetnja U jedan sunčani dan, Sa smješkom na licu i svjetlom u duši, Bez njih ćeš otići van, I zaman ćeš htjeti obnoviti radost – Uzaman. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 3/12/2010, 11:10 am | |
| SUPUTNIK
Od ove magle, danas tako guste, Sve ulice se čine kao puste. Pa ipak, iza te zavjese sive Hodaju ljudi, I ulice žive.
I blizu tebe možda neko ide Baš istim putem. Ali s maglom je sliven Potpuno za te i tebi sakriven.
ZAPIS O ZIMI
To nije zima i tu nema zime: U gradu osta od nje samo ime.
Ona je tamo gdje zavija vuk, Gdje snijeg je visok i jedva se hoda. Na silnoj ravni gdje je svečan muk Beskrajnih polja i zamrzlih voda. | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:27 am | |
| Kad budem trava
Mozda ce onda bolje da bude Kada se jednoga dana preselim U crve i u zemne grude.
Ljuljat cu se u travama veselim, Mjesecinom i suncem poliven, Rasitnjen i dobro skriven.
Nista mi nece ostat od uma, Nijedna misao mrtvoga duha; Ja necu imat ni uha ni sluha Da slusam tisinu svojega suma.
Ako me kada stanu i kosit, Nece mi bola nanijeti kosa - Jedini teret koji cu nosit U novom zivotu biti ce rosa. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:32 am | |
| Želje
Sve se želje naglo u dušu povuku Kada vide hladnu, neumitnu zbilju; Povrate se natrag, ne stigavši cilju, I žive u muku.
Samo kadšto koja u oku se javi, Kao lijepa žena, što na tiho okno Jedne tamne noći u noć pogleda ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:34 am | |
| Lađa u noći
Talas za talasom obali šalje Lađa što krenu niz maglenu rijeku, Iz Brača je stigla, i sad će dalje; Tuli svoj dugi zbogom Osijeku.
U noćnoj tišini kotač joj lupa Grabeći vodu, željan daljina. Duž njenog u tamu ovitog trupa Okruglo gore okna kabina.
I tako se dimi, i šumi, i svijetli; Lijevo i desno obala spava. Prije no zoru navijeste pijetli Dunavu na [color:9d95=#018D25 ! important]dar dat će je Drava. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:39 am | |
| Ljubav
Od naše ljubavi i sreće, Gle, zvijezde su večeras veće;
A šum što dopire iz grada, Nije l' ko pjesma vodopada?
O, to je polet u visinu! Srca nam zamiru i ginu.
U ljubavi bih s tobom, draga, Nestati htio ja bez traga. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:41 am | |
| Mala kavana
Mala kavana. Treperenje sunca I stol u kutu za dvoje-- Pa ti me ljubiš, zbilja me ljubiš, Drago, jedino moje?!
Mjesece u meni ljubav je rasla, Al nikome to ne htjedoh reći. Bio sam sam, ispijen od čežnja, A tako blizu sreći.
Da l' mogao sam slutiti ovoga jutra, Blijed od probdite noći, Da ću ti šaptati riječi, Sanjane u samoći?
I da ću tog jutra, što će se vječno U riznici srca da zlati, Naić na ruku toplu i spremnu Da stisak mi dršćući vrati? ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 7/12/2010, 12:49 am | |
| Srce
Neprekinuti lanac srca vodi Od našeg srca u davnu davninu. Čuješ li grohot? To tvojoj slobodi Smiju se pređi nestali u tminu.
Njihove strasti, uspavane čežnje, Neispunjene i zaboravljene, Bude se snova u našem srcu, Svježe, ko dugim snom oporavljene.
O, ima tuga čuvanih u krvi, Koje vrijeme ne ništi, već jača - I najedanput nađemo se tako U grču jednog iskonskoga plača!
Da l` nam se oči mute, ili krijese, Mi smo ko lišće koje vjetar trese. Otkuda duva? Sa gora il s mora? - To lišće ne zna, tek tresti se mora. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | ninci

Broj poruka : 4 Datum upisa : 13.10.2012
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 27/10/2012, 9:13 am | |
| Pogled
U tvojim očima kadikad tajanstven jedan pogled sine, al' tek što sine već i mine. Što skriva u svom čudnom sjaju taj odraz bogate dubine?
Da'l bol što neće da se smiri, ne znam, gonetam uzaman. Il' bljeskom tuge iz njeg' viri nesretni davni neki dan.
Ili je san duboko snivan, nikad neostvaren, ali divan, što svagda će mi ostat' skrit A tvoga bića on je bit. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:29 pm | |
| Iz vojske u šumu on ode I korijenjem se hranio I nemaše ništa osim slobode, A nju je bijegom branio.
Mađarica se jedna mlada Zaljubi u toga mladića Nomad i unuka nomada Rađahu nova luda bića.
To dvoje, kojim ideali Bijahu puti u nedogled, Život su mome djedu dali, A meni tužan pogled.
I često, kad u noći ležim, Osjetim silnu čežnju da bježim. Kud - neka slučaj odredi smjer: To u meni pjeva sa zanosom svježim Stari, mrtvi dezerter.
I pjeva i pjeva o slobodi Bez granica, I kako su ljepše velike šume Od oranica, I kako je lijepo, i kako je ludo - Hej! - Rastrgati rudo. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:31 pm | |
| U SVJETLOSTI
Vec ocajan i lisen moci, Ja nisam ocekivo spas. Tada, u cemernoj samoci, Tvoj njezni zacuo sam glas. I on je bio kao zov Na novi put, na zivot nov. I ti mi svoju ruku pruzi, I ljubav nas u jedno zdruzi.
Kako je duga bila noc U kojoj, draga, tebe snivah! Vec mislio sam: neces doc. I rekoh: ona ti je ziva U tvojoj zelji, tvome snu, Al odista je nema tu. Zemaljskim stazama ne kroci Ta, cije divne cekas oci.
A gledaj: nebo sija plavlje Otkada ugledah tvoj lik. Ljepota, snaga, svjetlo, zdravlje Ugusise u srcu krik. Ocima tvojim obasjani Proticu sada moji dani. Raskosan rujan, vedar, zut. Otvara jesen za nas put.
Podjimo zagrljeni, draga, U ovaj zacarani svijet; U ljubavi je cudna snaga, Sto korak pretvara u let. Od poljubaca, zagrljaja Sve oko nas je puno sjaja. Duboka sreca svuda zri, Jer sobom nosimo je mi. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:36 pm | |
| Oblak
U predvečerje, iznenada, ni od kog iz dubine gledan pojavio se iznad grada oblak jedan.
Vjetar visine ga je njih'o i on je stao da se žari, al' oči sviju ljudi bjehu uprte u zemne stvari.
I svak je iš'o svojim pute za vlašću, zlatom ili hljebom, a on, krvareći ljepotu, svojim nebom.
I penjao se sve to više k'o da se kani dić do boga; vjetar visine ga je njih'o, vjetar visine raznio ga. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:37 pm | |
| MRTVA LUKA
Znam: ima jedna mrtva luka, I ko se u njoj nađe Čuti će ujutro pjevanje ćuka I vidjet će umorne lađe. Brodovi u njoj vječito snivaju Kako se brodi, Al´ njihova sidra mirno počivaju U plitkoj vodi. I tako u snovima gledaju sreću A plovit se boje. Na jarbole šarene zastave meću, I - stoje.
Dobriša Cesarić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:39 pm | |
| Naranca
Dohvatih narancu sa stola, I najedamput U svijesti mi sinu: Sada je zima. Neprijazna, duga, A ja u ruci drzim komad juga.
I zlati mi se naranca u ruci.
Sacuvala je malo juznog sunca Na svojoj kori, I smije se, I mirise, I gori.
D. Cesaric | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:46 pm | |
| Pjesma gorka
Što je to hladno, i gorko, i sivo Što niče u duši kao korov njen? Je li to suton? Zbilja već suton? Il samo prolazna sjen?
Što sada? Brbljati vesele riječi, Skrivati rane za humor; Ko da se išta sakrivanjem liječi: Tuga je tuga, a umor je umor.
Mili moj! Ti, koji dolaziš za mnom, Da srcem oko sebe osvijetliš svijet, Nemoj se varat i ne daj se varat - Odreži krila pružena za let!
Na domaćoj gozbi su čudna veselja, I pjano se bunca i buči. Sudbina, što drugima nalijeva vina, Tebi će naliti žuči.
Pa pij je, dragi, pij i pij, I čuvaj se melankolije. Ne boj se, poslije gutljaja svakog Susjed će spremno da dolije. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Dobriša Cesarić 1/8/2014, 10:50 pm | |
| BUBICA
Večeras, kad sam čitao Homera, Bubica jedna na knjigu mi sleti. I tako se, Bezazlena i mala, Najednom našla među bogovima.
Stvorenjce malo, što ćeš tu? – Pomislih, dok se ona šetaše Heksametrima – Ti nisi bog, ni titan, ni heroj. Samo si nježni osmijeh majke prirode, Što pojavi se i već nestane.
Al tad se sjetih da je ona trun Života pravoga, I da je življa Nego cijeli Olimp, I bubica najednom posta velika, A bozi mali. I hodajući tako među bozima Polako ušla je u moju pjesmu.
Stvorenjce malo, nek te ona sačuva, Kao što jantar čuva druge bubice, Što slučajno se u njem nađoše Dok bješe smola još. | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Dobriša Cesarić  | |
| |
|  | | | Dobriša Cesarić | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 6 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 6 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|