LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Gabriela Mistral | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Gabriela Mistral 18/8/2010, 10:22 pm | |
| Gabriela Mistral
JA NISAM SAMA
Noc, napuštena je Od planina pa sve do mora. Ali ja, ona koja te uspavljuje. Ja nisam sama!
Nebo, napušteno je Od mjeseca koji pao je u more. Ali ja, ona koja te drži. Ja nisam sama!
Svijet, napušten je ljudi su tužni i ti to vidiš. Ali ja, ona koja te grli. Ja nisam sama!
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Gabriela Mistral 18/8/2010, 10:22 pm | |
| LAGANA KIŠA
Ta plašljiva, tužna voda, kao dijete koje pati, prije nego takne zemlju iznemogne.
Mirno stablo, miran vjetar. U tišini omamljivoj ovaj plac i fin i gorak samo pada.
Nebo kao silno srce otvara se u svom bolu, i ne kiši, vec krvari tiho, dugo.
A ljudi ne osjecaju u svom domu tu gorcinu, to poslanje tužne vode sa visine.
Ova voda pobijedjena slazi dugo i zamorno prema zemlji koja leži ukocena.
Kiši, a noc kao šakal vreba, strašna, u planini. Iz zemlje ce šiknut nešto u mrklini?
Zar bi mogo tko usnuti dokle vani patec pada ova troma, smrtna voda, sestra smrti? | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 21/8/2010, 9:19 pm | |
| MISTRAL, Gabriela, pravo ime Lucila Godoy de Alcayaga, čileanska pjesnikinja; r. 1889, u. 1957. Dobila Nobelovu nagradu 1945. Njen život pun nedaća, dao je njenom djelu unutrašnju dubinu i neposrednost. U nastojanju da životnim vrijednostima nadvlada očaj, stvorila je pjesama od istinske snage i vrijednosti. Pisala je i za djecu i tražila utjehu u brizi za potlačene i siromašne. Važnije zbirke: Očaj; Nježnost; Tala. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 21/8/2010, 9:19 pm | |
| STID Kad me ti gledaš postajem sva lijepa kao trava koju umiva rosa i kad siđem na rijeku,visoke trske neće prepoznati moje slavno lice. Stidim se svojih žalosnih usta, svog razbita glasa, svojih grubih koljena. Sada kada si došao i kada si me vidio, osjetih da sam jadna i da sam posve gola. Nijednu stijenu na putu nisi sreo tako golu pred jutarnjom svjetlošću, k'o što je ova žena koju si pogledao, kada si začuo njeno vedro pjevanje. Ušutjeti ću zbog ljudi što prolaze, da ne bi možda primjetili moju sreću po sjaju što izbija iz mog visokog čela ili po nemirnom drhtanju mojih ruku. Noć je i na travu se spušta rosa, gledaj me otvoreno i govori blago, jer već ujutro,silazeć' na rijeku, ona koju si ljubio odnijet' će ljepotu. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 23/8/2010, 6:48 pm | |
| ODSUTNOST
Od tebe moje tijelo kap po kap odlazi, moje lice odlazi u gluhome ulju; moje ruke u rastopljenoj živi, moje noge u dva prašnjava vremena.
Sve odlazi od tebe, sve od nas odlazi.
Odlazi moj glas koji se pretvarao u zvono, gluho za svakog, osim za nas. Odlaze moji pokreti što su se upredali pred tvojim ocima kao tkalacki cunak. Odlazi moj pogled, koji je nemocan kada te gleda,brijest i smreka.
Odlazim od tebe sa samim tvojim dahom, kao vlaga isparavam se iz svoga tijela. Odlazim od tebe s budnošcu i sa snom. U tvom vjernom sjecanju vec se brišem i u tvojoj uspomeni vec sam kao oni što se ne rodiše u poljima i dubravama.
Da sam krv, kolala bih u dlanovima tvog rada, u tvojim ustima od mošta. Da sam tvoja utroba, izgorjela bih u tvojim koracima, koje više ne cujem, u tvojoj strasti, koja prolama noc kao mahnitost osamljenog mora.
Sve od nas odlazi ,sve od nas odlazi | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 25/8/2010, 7:33 pm | |
| RAJ
Bakrorez prevucen zlatom, i u zlatnom redu, dva tijela ko klupka zlatasta.
Pobjednicko jedno tijelo koje cuje i jedno tijelo pobjednicko koje prica u livadi u kojoj ništa ne govori.
Disanje koje u disanje pretace se i jedno lice koje podrhtava od njega u livadi u kojoj ne drhti ništa.
Sjetiti se tužnog vremena
u kome njih dvoje uživahu Vrijeme
i življahu njime ožalošceni.
U satu zlatnog cavla
u kome je Vrijeme zastalo pred pragom
kao psi lutalice ... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 25/9/2010, 3:10 pm | |
| ŠUTLJIVA LJUBAV
Kad bih te mrzila mržnju bih ti dala Riječima zvučnim, sigurnim i jasnim, No ja te ljubim, ljubav ne bi stala U ljudski govor, sjenovit i glasni.
A ti bi htio čuti jecaj boli; Iz tako mračnog bezdana on se digne Da njegov vreli mlaz svu snagu proli Još prije nego do mog grla stigne.
Ja ribnjak sam do vrha napunjeni, A čini ti se vodoskok sam spori, I sve je samo šutnja i bol meni Svirepiji, od same smrti gori! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 30/10/2010, 5:17 pm | |
| TRI STABLA
Tri stabla oborena ostadoše na rubu staze. Drvosjeca ih zaboravio, i razgovaraju, pritiješnjena ljubavlju, kao tri slijepca.
Sunce sa zapada lije svoju živu krv u ispucana debla, a vjetrovi odnose miris iz njihova otvorena boka.
Jedno, presavito, pruža svoju beskrajnu ruku s drhtavim lišcem prema drugome, a njegove rane, kao dva oka, pune su prošnje.
Drvosjeca ih zaboravio. Doci ce noc. Ostat cu s njima. Primit cu u svoje srce njihovu blagu smolu. Ona ce za me biti kao vatra. Nijeme i stisnute dan ce nas zateci kao hrpu bola. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 26/12/2010, 8:55 pm | |
| VIDJETI GA PONOVO
Zar se stvarno nece ponoviti , nikada? Ni u nocima ispunjenim trepetajima zvijezda, ili u cistom svjetlu djevicanskih jutara, ili u žrtvovanim popodnevima?
Nikad, na kraju ogradjenih staza koje granice sa poljem, ili pored bilo koje fontane obasjane mjesecinom?
Nikad, ispod zamršenog granja šume gdje, zazivajuci njegovo ime,docekivah noci? Niti u pecini koja uzvraca jecaje moje?
O, ne! Samo da mi ga je vidjeti ponovo,bilo gdje - u malom djelicu neba ili u uzavrelom viru, ispod spokojnog mjeseca ili u pobješnjelom užasu!
I, zajedno sa njim, biti sva proljaca i sve zime, isprepleteni u jednom bolnom cvoru oko njegovog krvlju umrljanog vrata! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 10/5/2011, 9:34 pm | |
| Gabriela Mistral VRHUNAC
Cas je vecernji, cas koji ostavlja krv svoju na planinama.
Netko pati u ovom casu; neka žena, ojadjena, gubi u ovaj suton jedine grudi na koje je nekoga privijala.
Postoji neko srce u koje vecer umace ovaj vrhunac okrvavljeni.
Dolina je vec u tami i tišinom se puni. Ali gledaj odozdo kako se planina pali rumenilom.
Uvijek u ovaj cas ja zapjevam svoju tužnu, nepromjenljivu pjesmu. Možda sam ja ona koja vrhove grimizom kupa?
Prinosim ruku na srce i osjecam: bok mi krvari.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 10/5/2011, 9:35 pm | |
| SMIRENE RECI
U jeku mog zivota meni hita istina ova ko cvet, sveza, sjajna: zivot je zlato i zlatkoca zita, mrznja je kratka, a ljubav beskrajna. Menjajmo zato u stih nasmejani linije ove od krvi i zuci. Siri se cvece bozansko i rani vetar dah meda u dolini luci. Sad dobro shvatam onoga ko moli, jos bolje onog ko gromko zapeva. Zed je duga, brdo milosti ne voli, a pred ljiljanom pogled ne okleva. Oci su nase teske od plakanja, al' nas potocic na osmeh podseti. Zbog jedne seve i njenog pevanja, zaboravljamo da je mucno mreti. Nikakva muka ne hara mi telom,. S' ljubavlju zarkom zgasnuse i strasti. Hrani me oko pod majcinim celom. Slutim: u blag cu san sa Bogom pasti! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 19/6/2011, 7:03 pm | |
| KAPI ŽUČI
Ne pevaj, uvek ostaje u tvom odanom jeziku pesma koju je trebalo reći.
Ne ljubi, jer ostane uvek, zbog čudne kletve, poljubac kome se ne čudiš.
Moli, moli, kako je slatko; ali, da se neuspelo oglašava tvoj škrti govor, to zna sam Otac Naš koji spasava.
I ne prizivaj smrt iz milosrđa jer će u telu bezmerne beline ostati jedan živi deo koji će osećati kamen što te davi i nezasitnog crva koji te rastače. | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Gabriela Mistral 8/7/2011, 6:20 pm | |
| Božja volja I. Zemlja se u maćehu pretvara, proda li ti duša moju dušu. Vode donose drhtavicu mučnine. Svijet bijaše ljepši od trenutka kad si me načinio saveznicom; kad nas trnje zajedno ostavi bez riječi, a ljubav poput trnja mirisom nas probode! Prodaš li dušu moju, zemlja će ti rađati zmije: lomim svoja opustošena koljena, odvojio si od sebe sina. Krist se gasi na mojim grudima, a na vratima kuće moje skrušena ruka prosjaka odbacuje se rastužena! II. Poljubac sa usana tvojih dopire do ušiju mojih, jer pećine duboke prenose mi riječi tvoje! Prah staza čuva miris tvog raslinja i motreći ih poput jelena slijedim te po planinama… Onu koju ti voliš, oblaci crtaju iznad moje kuće. Pođi kao kakav lopov da je ljubiš od zemlje do nutrina; jer, kad bi joj podigao glavu, našao bi moje uplakano lice. III. Bog ne želi da te obasjava sunce, ako sa mnom ne hodiš; Bog ne želi da ti piješ, ako ja ne drhtim u tvojoj vodi; ne dopušta ti da spavaš, osim u zagrljaju pletenice moje. IV. Odeš li samo do mahovine pokraj puta, dušu mi slamaš; ujedaju te žeđ i glad na svakom brdu ili ravnici, u bilo kojoj zemlji, a večeri krvave, bit će moje rane. Prekopavam s tvog jezika, mada ćeš drugu ženu zvati; i pribijam se poput okusa rasola u tvom grlu, i mrziš li, il’ pjevaš, ili žudiš, to samo zbog mene vapiš! V. Odeš li i umreš daleko, ruka će ti biti skupljena deset godina pod zemljom, da bi primila moje suze, osječajući kako drhte tužne puti, sve dok te kosti moje ne prekriju po licu! |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Gabriela Mistral 8/7/2011, 6:21 pm | |
| Ruku mi daj Pjesniku Taso de Silveiri Daj mi ruku i zaplesat ćemo; ruku mi daj i voljet ćeš me ti. Bit ćemo samo cvijet što miriše, poput cvijeta jednog i, ništa više… Zapjevat ćemo stih isti, korakom istim zaplesat ćeš ti. Bit ćemo tada ko klasje što se njiše, poput klasja jednog i, ništa više… Ruža se ti zoveš, a ja Nada; al’ ti ime zaborav briše, jer bit ćemo samo jedan ples na proplanku i, ništa više… |
|  | | Gost Gost
| Tiha kiša Ova tužna i plaha voda, poput djeteta što pati, prije noli zemlju dotakne, KLONE. Vjetar stišan, stablo nepomično, a u čudesnoj tišini, ovaj gorak i fin plač KAPLJE. Nebo je poput srca beskrajna, što se u svojoj otvara gorčini. Ne kiši: već polako i dugo KRVARI. Ne osjećaju, u svom domu, ljudi gorčinu ovu, niti kišu ovu što je s visine ŠALJU. Silazak vode pobijeđene zamoran je i dug prema Zemlji koja ukočena LEŽI. Kiši… a noć u zasjedi kano tragičan šakal, planinom, vreba. Što li će se pojaviti, iz zemlje U SJENI? Hoćete li spavati moći, dok vani kiši, ova troma voda što pati, ova smrtna kiša, sestra SMRTI? |
|  | | Gost Gost
| Zemlja odsutnosti Zemlja odsutnosti, strana zemlja, lakša od anđela ili osjetilnog znaka, boje mrtvih algi, boje sokola, u dobi sveg vremena, u sebi ne sadrži vrijeme. U njoj ne raste nar niti cvjeta jasmin, nema ni nebo ni indigo more. Njeno ime, ime koje se nikada nije čulo, i u zemlji bez imena ja ću umrijeti. Ovdje me nisu doveli ni čamac ni most. Nitko mi nije rekao je li to otok ili obala. Rođena je od stvari koje nisu zemljane od kraljevstva i kraljevstava koje sam imala i izgubila, od svih stvari živih koje sam vidjela umrijeti, od svega što je bilo moje i što me napustilo. Izgubila sam planinske lance pod kojima sam mogla spavati. Izgubila sam voćnjake od zlata koji su činili život slatkim. Izgubila sam otoke indigo boje i šečerne trske, i vidjela sam njihove sjene kako me okružuju i u zajedništvu, voleći se postaju zemlja. Vidjela sam magle poput griva bez potiljka ili leđa, uspavani dah i više njih koji me progone, i kroz godine lutanja postaju zemlja, a u zemlji bez imena ja ću umrijeti. |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Gabriela Mistral 7/7/2014, 9:26 pm | |
| ZEMLJA ODSUTNOSTI Zemlja odsutnosti, strana zemlja, lakša od anđela ili osjetilnog znaka, boje mrtvih algi, boje sokola, u dobi sveg vremena, u sebi ne sadrži vrijeme. U njoj ne raste nar niti cvjeta jasmin, nema ni nebo ni indigo more. Njeno ime, ime koje se nikada nije čulo, i u zemlji bez imena ja ću umrijeti. Ovdje me nisu doveli ni čamac ni most. Nitko mi nije rekao je li to otok ili obala. Rođena je od stvari koje nisu zemljane od kraljevstva i kraljevstava koje sam imala i izgubila, od svih stvari živih koje sam vidjela umrijeti, od svega što je bilo moje i što me napustilo. Izgubila sam planinske lance pod kojima sam mogla spavati. Izgubila sam voćnjake od zlata koji su činili život slatkim. Izgubila sam otoke indigo boje i šećerne trske, i vidjela sam njihove sjene kako me okružuju i u zajedništvu, voleći se postaju zemlja. Vidjela sam magle poput griva bez potiljka ili leđa, uspavani dah i više njih koji me progone, i kroz godine lutanja postaju zemlja, a u zemlji bez imena ja ću umrijeti. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Gabriela Mistral 8/7/2014, 7:49 am | |
| ЋУТАЊЕ ЉУБАВИ
Кад бих те мрзела мржњу бих ти дала
Речима звучним, сигурним и јасним, Али ја те љубим - љубав не би стала У говору људи сеновито гласним.
А ти би да слушаш јецај моје боли; Да из мрачног бездана се дигне И његов врели млаз сву снагу проли Још пре него што до мог грла стигне.
Рибњак ја сам до врха напуњени, А чини ти се водоскок сам спори, И све је само ћутање и бол мени Свирепији и од саме смрти гори!
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Gabriela Mistral  | |
| |
|  | | | Gabriela Mistral | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|