LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ognjen Lakićević | |
| Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Ognjen Lakićević 18/8/2010, 10:36 pm | |
| Ognjen Lakićević je rođen 1937. godine u Trpezama kod Kuršumlije. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je u prvoj generaciji dramaturga u klasi prof. Josipa Kulundžića. Objavio je više pesničkih zbirki, knjigu pozorišnih kritika "Mera za meru" (1975) i Antologiju savremene jugoslovenske drame (1984) u dva toma. Poeziju je objavljivao u časopisima i listovima od 1956. godine. Bavio se pozorišnom kritikom i esejistikom. Radio je i kao zamenik direktora Jugoslovenskog kulturnog centra u Parizu i bio dugogodišnji direktor Udruženja izdavača i knjižara Jugoslavije i Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Dobitnik je više uglednih priznanja, između ostalih i Vukove nagrade. Preminuo je 2005. godine u Beogradu gde je i sahranjen. | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ognjen Lakićević 18/8/2010, 10:37 pm | |
| U sobi sa nečijim mačkama
Kako me hvata jeza kad mačke glođu kosti ispod kreveta. Pomislim da su kosti mojih nogu, jer mi umemo da izgubimo noge u ratu, u vodi, u snegu, u blatu. mi znamo da izgubimo svoje noge, nekad jednu, nekad obe. Nekad svaku!
Kako me hvata jeza kad mačke glođu kosti ispod kreveta. Pomislim da su kosti mojih ruku koje umem da izgubim u voljenju, u prostoru, u čekanju, u traženju.
Kako me hvata jeza kad mačke glođu kosti ispod kreveta. onda presvisnem za svoje ruke koje znaju da poistovete svačije kosti sa mesom.
Kako me hvata jeza kad mačke glođu kosti ispod kreveta. Beline senki kradom me gledaju i pomažu mi da se još više plašim dok mačke u svome mlinu ruke mi, noge mi svu noć melju.
Kako me hvata jeza kad mačke glođu kosti ispod kreveta. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 18/8/2010, 10:37 pm | |
| To njeno teloTo njeno telo je najsvetliji mrak koje me obasjava nespokojstvom To njeno telo je neprohodna šuma koja me uvek vraća na početak To njeno telo je najlepši dan koji mi ne da da zaboravim muziku To njeno telo je deo najlepše pustinje u kojoj se gubim zauvek i ponovo To njeno telo razum bi kamenu oduzelo sva ogledala su u nju zaljubljena povorka košuta za njom u jezero odlazi kad se kupa voda miriše na lepotu kad se u postelju baca noć se ustalasa To njeno telo liči na vodopad na najlepše zore kad vetar ljubi kopitu divljoj košuti Ako mislite na nju bez razuma ćete ostati ne mislite na cvet koji je ukrašava pamćenje će bilje napustiti To njeno telo pustinju vraća na početak pesme Pustite je neka ogledala izaziva i neka se dive njenom savršenstvu.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 19/8/2010, 10:57 pm | |
| Reč
Nož u mozgu, u srcu reč pa boli.
Izgovorimo to teško slovo i kamen se pomeri pa teče vreme.
Iz groba reč, u grlu grob.
Svuda na svetu tako je: gde stanem grob je i reč gde mir potražim nemir reči me progoni.
Pred smrt biramo reči za ljubav ih nikada nemamo.
Zagrizem reč kao plod pa gorka je.
Iza groba reč, u grlu grob: Pojmi li ko šta reč nam uzima? Pojmi li ko šta ona nam da?
U srcu kamen zbog reči U grobu muklo bez njih. U mozgu nož grob je u grlu.
(Gde to grob nije?) | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 25/8/2010, 7:38 pm | |
| Antigona
Da si imala sedam brata ti bi ipak njega sahranila. Da si imala sedam brata ti bi ga otela pticama i psima. Kad noć dođe na kraju grada čuje se jedan brod: nije li to glas tvoje zvezde? Da si imala sedam brata ti bi ipak otišla sama u grob da pišeš istoriju. Danas me peva moja pesma i tebe pitam koliki je bol za bratom. Ja nikada nisam umeo da pevam moju tugu kao moja misao što peva o vatri i o sestri. Ja nikada nisam umeo da volim kao što je mene pesma volela. Pevajte o male prolaznosti: ja ovde ćutim i čekam da se jedna zvezda pomeri na sever. Zvezda jedna seli se iz moga podneblja - te ptice selice odoše! Sad znam: nije zvezda zvezda ako sija kada mora. Nije more more ako se penje samo kada vetar nadođe. Drvo nije drvo ako lista samo kada proleće proleti. Nije sestra ona koja brata voli samo kad joj poklone donosi. Nije vetar vetar ako nema smisla bura koju izaziva. Neka planina sačuva svoje mrtve. Neka reka pomeri obale da ova pesma prođe. Ja imam jednu obalu u ruci drugu sasvim u snu. Jedno malo ostrvo u sećanju a u oku arhipelag naseljen pticama, cvetovima i zvezdama koje mirišu. Danas pevam pesmu sutra će ona mene. Danas volim ljiljane a sutra će zvona za njima odjekivati. Budućnost pripada zvonima. Ona imaju uvek poslednju reč: Zvona zvone ljiljani cvetaju noć masline stida oslobađa noć i jagnje u zverku pretvori. Noć mi smrt priprema ja je danom poričem. Ja poričem svoju smrt u ime svoje pesme. Mene noć osporava ja nju danom uništavam. Ja je danom ismejavam! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 30/10/2010, 5:19 pm | |
| Freska
Ko te prikova za večnost mila posestrimo Drugarice moja bolu najvičnija Visina te izda nizina te ne prima O kako u tvom telu peva provalija
Besmrtnice draga raskošna od suza Kome si verovala kad te na zid stavi Zar te strah ne hvata ljubavi nestvarna Da se tvoje dete ne strmoglavi
U ponor večnosti kao što ti jesi Lepojko i sliko potavnjela čela Svi tvoji poroci nek su moji gresi Ljubimice moja budi mi vesela
O što volim zore kad imaju lice Kao što su freske - moje miljenice O što volim kada volim da obolim I kad glavom plaćam pesmu - život goli
O što volim kad anđeli sa zidova gledaju me A međ njima neutešna miljenica Traži prošlost što ne ume Da joj vrati mladost lica. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 26/12/2010, 8:41 pm | |
| Kao zvuk kao vrisak
Video sam je kako diše, kao da vreme sažima kao da sastavlja beskrajne pustoši kao da nevreme od neke divne rane vida video sam je kako smišlja zaborav bez stida.
Video sam je kako nepogode sakuplja kao leptire, kao divlje hrizanteme kako sev munje na đerdan niže video sam je kako zaustavlja vode samilosti kada su pošle naniže, o milosti!
Video sam je nestvarniju od zvuka kao vrisak čednu, lepšu od poplave video sam je samo jednom u snu samo jednom na javi u prolazu: lepu kao zvuk kada se kosti lome kao vrisak kada se poljubac stvara. | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Ognjen Lakićević 2/1/2011, 10:07 pm | |
| Neoprezna pesma
Ništa me više ne može spasti Kako me oteti od vatre od ove šume Ptica se visinom ponosi a može pasti Grob me stalno vreba a smrt ne ume Ništa me više ne može spasti
Može mi i ružna reč napamet pasti Može me od zločina odvratiti ta ista Kako zaustaviti šumu i njene strasti Kada su zveri uvek iste i nož zablista Može mi ružna reč napamet pasti
Srce uzalud kuca ako prazno bije Prazna mi duša uvek porazom puna U praznini svakoj opasnost se krije Kad zveri sanjam opseda me šuma Kad zveri sanjam opseda me šuma
Poraz me uznosi ko visina pticu Glava moja luta pa poraze traži Za život imam ružnu krilaticu Slabiji od smrti uvek su mi draži Za život imam ružnu krilaticu. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 9/2/2011, 10:45 am | |
| Dan
Do podne kopam grob da dan sahranim. Od podne do noći gradim spomenik danu da bude večan.
Do podne iskopam raku sebi do ramena i nikad veću da ceo dan stane. Noć sažmem u jednu tačku i bude plava kao jedno dobro znano oko...
Kad kažem noć: sve zvezde mi kroz glavu prolete.
Do podne kopam grob da dan sahranim. Od podne do noći gradim spomenik jednom danu da bude večan. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ognjen Lakićević 13/7/2011, 10:24 pm | |
| Zađevice sna
Ona meni noć ja njoj noć i kišu Ona meni badem i cvet ja njoj more i kanale Ona meni krvotok i bilje ja njoj svoj dan bez poroka Ona meni pticu u vazduhu ja njoj dete u naručje Ona meni zoru i prostranstva ja njoj tame i poplave Ona meni najlepše metafore i dodaje sunce dodaje po neki cvet ja njoj sve što može da stane u ružnu reč Ona meni svoje telo i zaborav ja njoj sve svoje zaborave Ona meni so i hleb ja njoj sedam dana u nedelji Ona meni ja njoj ja njoj ona meni Ja kažem: volim te kao dubina ponore kao što vazduh voli prostore Ona mene zađevicama sna zamara Ona meni dan ja njoj sedam dana u nedelji Ona meni put do njene puti ja njoj put do besputi Ona meni reč ja njoj reč i rečenicu Ona meni tame ja njoj poplave a dete naše raste li raste. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ognjen Lakićević 20/7/2014, 12:55 pm | |
| Pejsaž
Jedna pesma naslikana u vazduhu. Jedna ptica iz detinjstva. Dva mrava sasvim mala idu prema suncu.
Jedan uveo list masline pada prema mome srcu. More koje očekuje buru. Vetar koji jedna ptica zavitlava i dva suncokreta oko kojih se sunce okreće.
Jedno drvo koje očekuje plod i buba-mara na jednom belom dlanu. To je sve što je tog trenutka stalo u moje oko To je sve što će ostati u mom snu. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ognjen Lakićević 20/7/2014, 12:55 pm | |
| Dodatak pejsažu
Jedan glas koji je hteo da kaže Namastir Nemaština Nemoj! Jedna pesma koja je htela da kaže Dete Dečani Dan Dinastija Dosta! Jedan cvet koji raste u Trpezama Trnu Trnovu Troji. Jedna litica sa koje se pada u Pustoš Ponor Pomoravlje. Jedan jauk jedan strašan jauk: O nemojte me otimati iz ovog pejsaža zverima naseljenim kao cvećem! | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ognjen Lakićević  | |
| |
|  | | | Ognjen Lakićević | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|