LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE

Ići dole 
AutorPoruka
BODUL

BODUL

Muški
Broj poruka : 218
Humor : samodopadan
Datum upisa : 23.04.2010

AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime22/8/2010, 12:58 am

Kolumnu sam osmišljavo godinama al evo je napokon sa Naslovom.
Sve dok mi se ne objasni kako ide kontrol c kontrol v ja ću nastojat ažurno se prekucavat. study
Nazad na vrh Ići dole
BODUL

BODUL

Muški
Broj poruka : 218
Humor : samodopadan
Datum upisa : 23.04.2010

AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: Re: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime22/8/2010, 2:08 am

O Snu ili Što siješ to žanješ, pa ti vidi da si olakšaš (oko 20. 07. 2010.)

Čitam da je Mikelanđelo Buonaroti pri oslikavanju stropa Sikstinske kapele prikazao Tvorca sa vratom koji nalikuje kako kažu naučnici ljudskom mozgu te se pretpostavlja da je na taj način uputio svoju kritiku Vatikanu jer Papa, njegov poslodavac, nije imao razumijevanja za njegovo eksperimentalno istraživanje ljudske anatomije putem seciranja leševa, a na nekim drugim Mikelanđelovim radovima se vidi kičmena moždina u figuri nabora, očni nerv i još neki drugi ljudski organ kao "ovo il ono" i to sve do u detalj anatomski precizno. Dakle, luđak Mikele jeste, pored svega što mu je pripisani i što nije, i jedan od prvih modernih kolumnista pod Božjim svodom.
Dok sam razmišljao o gore spomenutom M. Buonarotiu i njegovoj avangardnoj kritici, nametnulo se pitanje kolko je bilo tog čovjeka i po čemu su odisale jame njegovih kranova. Pod jamama imamo jame, jel: vertikalne udubine velike dubine, a pod kranovima imamo one mehanizme slobode koji svakoj jedinki daju individualnost i osobnost, čine je jedinstvenom i prepoznatljivom na površini koju patetično zovemo imenima poput Šahovska tabla, Daske života i sl., a sudeći po stihovanoj oštrini daju sažetak u balansu, pri olujnom napadu poput sedam slogova u haiku poetskom izričaju.
Kranovi su stubovi gdje je svaki stub obavezno ukrašen snovima, jer svako ima pravo na snove a u odrasloj dobi snovi su obavezni.
Eh, sad pitanje"što su snovi i gdje se okupljaju?" Dal po kafanama uz trećerazrednu jaz(z) muziku?..., po forumima prvoklasne tehnologije?..., uz kaveze sa egzotičnom pticom il negdje jednostavno?... ko ispred granapa.
- Na vrhu riječi, sigurno Tu je sav drhtaj i spomen; sadašnjost kroz budućnost s prošloću. Na vrhu riječi je sedmi dan ("ssssssss" kao smiraj). Na vrhu riječi je film, roman, muzika, slika, poetika. Na vrhu riječi su sve stidljive dlačice kista, tu su sve boje u obrisima. Dakle, na vrhu riječi je okus svakodnevnice pa samim tim i snova.
"Što reči o snovima a da nije kazano" je glupost samo takva koju si čovjek može u riječi priuštiti; umjesto igre glupost bez granica.
Snovi nas vode i sve ono poput mirisa lipe u trenu nozdrva zahvaljujemo ponajviše njima, snovima naime (a i nozdrvama, naravno). Sanjamo da dišemo, da pijemo, da sanjamo, da smo tu; sve što sanjamo možemo i imat ako poput primata Platona napustimo špilju i krenemo u izviđanje: izviđaš kad ono crveno crveno baš; izviđaš kad ono komšinica komšinica baš; izviđaš kad ono čovjek čovjek baš (pa da, bez obzira na prostor i vrijeme); izviđaš kad ono vrapčić: vrapčić se da olako pustit u srce ko pjev a ako je nekom to san može ga i nogom ubrzanog već podobno ubrzat, sve re radi voljno u snovima naime.
Snovi ostavljaju u riječi prvenstveno zbog oštrine, koja se očituje i po kafanama uz trećerazrednu jaz(z) muziku, i po forumima prvoklasne tehnologije, i po kavezima egzotičnih ptica, i u letu pluća; trag u riječi koju čujemo, koju čitamo, koju izgovaramo, koju pišemo, koju pedalamo po obrisima djela koja su obrisi jer je teritorija ljudskog kretanja omeđena pupoljcima sjena (nisam patetičan al kad nešto pupa onda pupa, ko haiku u sablji samuraja).
nad svodom zvijezda. tu je značenje čitko u kompoziciji slova, i okusno po nebce.
Snovi tumače okruženje i uklapaju svakog u kolektivnu fotografiju na pojedinačno.
Snovi rješavaju križalje ko odsanjano, križaljke po mjeri.
Snovi gnijezde osjećaje u vrtlog i po obilježju obavezno crno pero po krilu, al budući da smo stvoreni na Božju sliku koja odvoji svjetlost od tame, imamo mozak za gutat knedle, pa i kolektivne ako BAŠ.


Milin ovokolumniski BISER / stupac stupca

Mile: Najbolje i umene kameru da uperiš i eto ti.

Nazad na vrh Ići dole
BODUL

BODUL

Muški
Broj poruka : 218
Humor : samodopadan
Datum upisa : 23.04.2010

AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: Re: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime22/8/2010, 1:59 pm

Migraciona kretanja (29.07.2010.)

Kako je ugodno tišini kad joj se jave. Okreče se ka sebi, osluškuje svoj puls, i biva tiša.
Drago je tišini sjest za razglas i primat pitanja i odgovore a po logičnom slijedu i davat iste, pitanja i odgovore naime. Drago joj olujom jahat more i uranjat sa velikanima iz navigacije u kosmoske zanibancije. Drago joj sve - kad joj se jave.
(kakvih sve ljudi na portirnici ima)
Čitam da pingvini migriraju sa juga na sjever; dal je to u geometriji došlo do razmjene površine i dna?
Ako je stolica na kojoj trenutačno sjedim moja površina mora, recimo, kolko ima do mog dna tog istog mora? Dal je nužno ustat se naglo u htijenju za poduzet bilo kakve mjere primjerene čovjeku il se da fizično-nepomično dosegnut dno, iznad vode držeć dijete?
- Naravno da može fizično-nepomično! Samo se treba smiriti kao tišina u bonaci i nabaciti misao o tegove što vuku ka dnu, kao uobičajeno, samo ovaj put ka dnu bez mulja, gdje je beskraj u bistrini.
Dno se najbolje doseže ako mu se čovjek preda svom silom, ako upre naoštren željom za znanim. Nije dno ko na National Geographicu uniformisana divljina Amazone, dno je gore - pa da, gore glavu brate nek ti zvijezde put tvoj prate.
Svi pričamo popularni stih "skinut ću ti zvijezde s neba" a malo ko use ima kolko tolko pristojne lotre. Lažemo. Sami sebe zavaravamo misleć isključivo na podvig koji to i nije. Hoćemo da ih skinemo a ni ovlaš ih dotakli nismo. Samo rijetki su udarili glavom jednom od jednu.
Mislimo da su zvijezde u oku svakok ko je u pozi dizača utega; mislimo možemo ih naslikat tek tako; heklamo ih gdje god stignemo, a da ih na čelo crtamo - to je obavezno., to je popularno "treće oko" i čin dodijeljen od sebe samog.
Treba sebi priuštit uzdah, osjetit bronhiranje pluća. Treba pričat i sve u oblacima izdisat udisaje i udisat izdisaje; al nekad, brate, treba sve u kisik samljet:

DOK LJUBIM SVOJE REBRO

gužvam prolaznike
zauzimam mjesta
jer me ima

po leđima ptičje kandže srastaju s kožom
pluća sviraju
moja stopala deminiraju zemlju

raskrižja plutaju smirenim tokom
Napokon je vidljivo golim okom

Samo iskrena predanost pitanju daje odgovor. U prirodi odgovora je da čovjeka obljubi ko kada nago tijelo pri kupanju (npr. ko poema koja me zdesi u kulminaciji pitanja "šta ovo ljubim"), odgovor se jednostavno zdesi. Može ga se imat intervalno a može i u kontinuitetu, samo tada brže niču pretpostavke za bit uknjižen u Svjetsku Zdravstvenu Organizaciju; svako svoj kartom ima, bat!, neko je čest zbog nahlade a neko zbog visoke temperature: recimo da je zid okrečen u svijetlo plavu - neko prima odgovor "nebesko plava" a opet neko "uuuu! ambulanta" (Osjetiš li miris Dunava?... Joj, kako me nervira.)
Kako god, odgovor je primjenjliv - da se crtat štapom po pijesku al isto tako uljanom bojom po platnu, samo što uljana je uljana, jel?
Pa iskreno, gdje bi čovjek bio bez migracionih kretanja pitanja i odgovora, bez komunikacije površine i dna? Čovjeku nije primjereno da neprestano roni suze i oslikava sobu isključivo u mrtvo drvo; čovjek mora da održava okosnicu razmjene dobara s gore na dole i obratno. To jesu godišnja doba od hoda, al ako se izađe visprem slađe će se vraćat.
Ne ide se tu samo gore il samo dole, mada - kad kretanja krenu ionako nismo više sigurni u zemljinu težu.


Milin ovokolumniski BISER / stupac stupca

Ja: Mile!, ja sam i prije sedam godina piso isto. Mile: Pa ja, ista su ti pitanja.
Nazad na vrh Ići dole
BODUL

BODUL

Muški
Broj poruka : 218
Humor : samodopadan
Datum upisa : 23.04.2010

AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: Re: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime25/8/2010, 1:00 am

Smiraj astralnog sjaja (05.08.2010.)


A. B. Šimić je sa sigurnošću poznavao hod uspravna čela, bez krivnje, ko kap sa vrela.
U Opomeni pjeva i upozorava čovjeka da ne ide malen ispod zvijezda, pognute glave, bez direktnog krošea sunca posred zjenice.
Da bi čovjek uspijevao ne ić malen, znači pognut, mora glavu gore i dozvolit svodu da mu kose dira; ko kad osobu visokog rasta odvali štok, al u ovom kontekstu s naglaskom da smo svi isti, samim tim i iste visine, i da udarac ne bi trebo da boli jer predstavlja isključivo dodir.
Dodiru su nas podučavale majke a svi smo djeca, zar ne?
Ima jedan fantastičan trenutak, trudnoća kažu da se zove, kada čovjek postaje uspravan i ispravan, naravno – samo ako je oplođen. (za motivaciju: da cijelog tebe prođe blaga svjetlost zvijezda, A.B.Šimić.)
Oplođeno sije naredni trenutak, i tu! je poenta:
Porad Raja i Pakla (baš te osokrate) uvijen u mrežu postojanja postoji osjećaj koji je djeljiv sa dva, baš uvijek. Vrisak tišina, tračnica šina (pa da), ekspresionizam impresionizam, tišina vrisak, al to je već rečeno.
Elem, ima večeri kao da mi nije naklonjena dubina u svakom slogu, kao da nemam super plašt u rimovanju udisaja i izdisaja; večeri gdje nije lunapark vrtećih sazviježđa, gdje je smiraj. Pluća ko naviknuta, al neosporivo se desila eksplozija. Čulo se je, a i izduživalo i osluškivalo se.

...

Sjedim ja tako i krivo mi što nikako da me prodrma misao ko pobjedničku flašu šampanjca, nikako da tišina ono nožem raspara svode, svih sedam il kolko da ih je, nikako da osedlano se osedla. I sjetim se da je sunce zdesila (naravno, čito) neka eksplozija površine i da atmosfera očekuje toplotni val, i pomislih – kakve li usporedbe!
– Kakve?

dok slutim švicarsku čakijicu

Čekam.
Slušam.
Osluškujem.

Volio bih i ovu večer sjest na zvijezdu.
Ko onda kad su mi krake odskočno služile, kad su me misli u Jedno združile.
Prste zavlačim u rupe, nastambine prstaca u kamenu.
Otpijam gutljaj i gutljaj osluškujem.
Evo, ko malo da postaje gumasto i savitljivo ko prikaz univerzuma u ilustraciji.
Možda me muzika puhne u crnu rupu, i sretnem nekog meni malo poznatog.
Osluškujem.
Razmišljam o prozi kao sigurnoj opciji, al još dalje osluškujem.
Ništa.
Atomi su opijeni, hodaju povijeni.

– Pa sve nek bude tren, pa ja: tu je - poenta!: I Pakao i Raj čine Jedan (čovjek je surogat dojilja), ako je balans uspostavljen, a iz priloženog se vidi da se da okrunit trenom ako sabijemo stihove u pjesmu.
stihove osluškujemo,
u priloženom.


Milin ovokolumniski BISER / stupac stupca:

Ja: Mile!, nešto mi se desilo sa poetikom, nije više onako... ko lunapark. Mile: Ma šta te briga kad si meni najljepši i najpametniji; samo da ne postaneš onaj lik u ogrtaču kakav sam ja nekad bio.Nazad na vrh Ići dole
BODUL

BODUL

Muški
Broj poruka : 218
Humor : samodopadan
Datum upisa : 23.04.2010

AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: Re: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime25/8/2010, 1:14 am

Svemirske figure na konsultaciji (10.08.2010.)


Čovječa nit je isprepletena stranputicama porad čvrstoće a kao takva - jedna i cijela - uranja u stanje Svijesti po mjeri. Dobro je. Bez obzira na dužinu i čvrstoću, dobro je kad se uranja.
Čitam kako Stephen Hawkings upozorava da čovjek, ukoliko želi preživjeti, u narednih 200 godina mora nastanit svemirski prostor. Hawkings u svojoj izjavi ukazuje na resurse planete i mortalitete u interakciji, preskonferenciju zaključuje razmišljanjem da budućnost čovječje rase, dugoročno gledano, leži u svemirkom prostoru, a možemo mu pripisat, eto, da podstiče čovjeka na ozbiljno razmatranje neholivudskih postupaka svakodnevnice, dok ga većina, Stephen Hawkinsa naime, shvaća kao superjunaka u holivudskom plaštu - i tu je ljepota njegove ironije! (Mili bi rekla - To SARMA!).
Ovdašnji klasični šaban bi kazo «Eto, a ja ovdje zatočen.»
– Pa gdje?! Kaži-kaži, gdje ti je šatl?
Visoka ocjena pitanja je neosporna; pitanje je sadržajno savjetodavno i orkestrirano usmjereno, međutim – u službi je direktive, odgovor je službi podređen.
Direktiva, koja je također djeljiva sa dva, pokreče sve postupke i odgovorna je za sve i jednu poželjnu i nepoželjnu (želja:2) oscilaciju u prirodnom toku. Direktivu je najjednostavnije usporediti sa državom koja po osnovnom obilježju ima svoje stanovnike, il sa pjesnikovom izjavom da je sastavljen od više osoba, i da svaka pojedinačno čini njega.
Državom diriguju državljani (bez obzira na državljanstvo) a čovjekom njegove misli koje pokreću igru hemijskog hoda.
Hod može biti sadržajan, al isključivo kvalitet doprinosi razvoju SVIJEST, a ona je kategorički imperativ, neophodna za preživjet kao Čovjek. Samo kvalitetan nastup privlači znatiželjan pogled dežurne zvijezde; iskrena autentičnost, kao pretpostavka kvalitetnog nastupa, uzdiže okoliš u svijest a u okolišu imamo i škorpiju i strijelca i mnoge druge svemirske figure.
Iskrena autentičnost je upitnik u oblaku odgovora nad stanjem Svijesti. Imat je znači pripadat sebi usred okruženja i htijenja (ovaj crtež usporedimo sa Super Mariom i progresom kroz bodove). Imat je znači izražavat se kao cjelina, jer odgovori ne traže brzopletost a konsultacije su 0-24.


Milin ovokolumniski BISER / stupac stupca:

Mile: Odmori malo ovaj svoj mozak. (Pa me sve po glavi.)

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Empty
PočaljiNaslov: Re: AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE   AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
AKTUALNI DNEVNIK MINIJATURE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Društvo, na neki drugačiji način- piše se u temama ispod naslovne :: Kolumna-
Skoči na: