LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović

Ići dole 
AutorPoruka
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9743
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime24/10/2010, 11:10 pm

Лутао сам виртуелним светом, тражио нешто за читање. Онако, било шта, тек један досадни почетак септембра. Ухватих неки редак песме. Хајде да видим, рекох себи, можда и није досадно. Прочитах један, други, видех у неку руку своје стихове. То је то а опет није то. Леп стих, помало љубави, помало смрти, помало снова. Маја Делесандро пише. Лепо помислих, ишчитах још неке песме. Клик за пријатељство.
Одговор стиже. Тако је почело Мајино и моје дружење.
Од ветра и вина, Мајина прва збирка. Доделила ми је задатак да напишем рецензију. Нисам од оних који гледају форму, правопис. Од оних сам који гледају душу, место извора речи. Не постоје лоше песме. Постоје оне из душе и оне на силу писане. Није тешко Мају сврстати у категорију душе, одише то када Мајина песма заигра пред очима. Лагана је, објашњава руку која је води и оставља на хартији. Да, на хартији, Маја пише на хартији, то је оно што вечина нас више не ради. Маја пише, Маја брише и ствара.
Не могу да се сетим коју сам Мајину песму прву видео, није ни важно. Свака је на свој начин лепа, уоквирена.


Тим путем си ишао,
падао, дизао,
урлао, плакао,
до звезда стизао.
Ослепео од страха
да ћеш се изгубити,
ниси престао
себи судити!

Препознјете ли се у овом стиху ? Ако се не спознате, онда немојте ни наставити читање, јер ту вас нема. Морате онда све ово на други начин примити. Прво морате изучити живот да би се нашли у зденцу песме.
Ја сам твој пут, каже Маја у наслову, одређујући живот који тече. Онакав какав је.

И ово,

Од ветра сам те направила
улила кап вина
и мирис маслина с југа
Бадем је родио
у твојим очима
а руке су пустиле корење
урасло у моју љубав
од свитања сам те направила
са три акорда виолине
и додиром чежње бесане...

Где стижемо ? Стижемо у један свет распламсале поезије, лепе, искричаве.. Откривамо свет песника. Одрасла је са књигама, уз њих. Учена је да поштује друге, то Маја и чини својим песмама.
Ово није филозофија, поезија не треба да буде филозофија, позија треба да учи, открива оно добро у нама, свима. Могао бих набрајати, сводити милион стихова овде из збирке. Могао бих али, онда бих вама ускратио право на своје виђење осликаног. Овако, остаје на вама да сами осетите укус вина, ослушнете дах ветра, можете волети и не дисати, осетити бол, очи напунити сунцем, и видети како је живот леп.
Желим вам само још једно. Немојте забацити ове стихове негде на највишу полицу где нечете видети беле корице на којима пише име аутора, Маја Дапчевић – Живојиновић.

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !


Poslednji izmenio Masada dana 25/1/2011, 6:07 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7795
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 4:13 pm

Za tako neznu poetesu, drago mi je da si pronasao prave reci....




JA SAM TVOJ PUT

Ja sam tvoj put
kojim si krenuo
nemirno more
i vetar u jedrima,
moj ti je pogled
dušu natopio
a osmeh sakrio
duboko u nedrima.

Tim putem si išao
padao, dizao,
urlao, plakao
do zvezda stizao,
Oslepeo od straha
da ćeš se izgubiti
nisi prestao
sebi suditi!

Danju sakriven
od samog sebe,
strpljivo si čekao
zavesu noći,
A ja sam suzama
pisala znake
i bila sigurna
da ćeš doći.

Moj lik i dalje
na tvom jedru spava
tvoje daleke obale
oko moje spaja,
ja sam tvoj usud
tvoja slika Raja,
ruka što te vodi
na putu bez kraja!

(Maja Dapcevic Zivojinovic


____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7795
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 4:15 pm

OD VETRA I VINA

Od Vetra sam te napravila
ulila kap vina
i miris maslina s juga.
Badem je rodio
u tvojim očima
a ruke su pustile korenje
uraslo u moju ljubav.

Od svitanja sam te napravila
sa tri akorda violine
i dodirom čežnje besane.
Da budeš svestan
kada voliš
i kada nekog budan sanjaš.

Od snova sam te napravila
od paučine zvezda
i nedokučivog meseca.
Ostavila sam suzu
kao trag na nebu
da bi po njoj umeo
da me nađeš, kad odem.

Od Vetra
i Vina,
od sunca
i snova
pravim te svako jutro,
a da te ne gledam..
Slika tvoja
stoji zapisana
u korenu mog sećanja...

(Maja Dapcevic Zivojinovic


____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7795
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 4:17 pm

TI

Ti,
daleka,
od paučine slutnji
izatkana,
nedodirnuta
neosvojena,
njegovim uzdahom
omeđana,
negde između
jave i sna
sakrivena
u uglu njegovih
trepavica,
skoro kao zenica
utisnuta
u korenje
njegovog sećanja...

Pa ipak...

daleka,
nedosanjana,
tihim šapatom tela
razgolićena
kao misao
zabeležena,
možda
izmišljena
kao bajka,
kao priča
nedovršena,
bez spokoja
u venama...

Bremenita
njegovim suzama
rodićeš tugu
očiju plavih
bez treptaja,
sa senkom velikom
kao planina
kao svet
bez uzdaha
i nesreća,
Ti,
daleka,
sa osmehom što žari,
sa bedrima
o koje se otimaju Bogovi
i nedrima
što vojske pokreće
vekovima,
tako malena
za dlan njegov
dovoljna...

Ustani
i bori se...
Uzmi sve što ti pripada
bez kajanja
bez straha



(Maja Dapcevic Zivojinovic

____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7795
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 4:18 pm

PESMA OD CRNOG KAMENA

Zapevaj tiho onu pesmu
setnu, od romora
Mora i talasa.
I sviraj tiho pesmu nama znanu,
Od Bola,
Čežnje i
Ponosa.

Pronađi drvo
Što vodu ne pije
I bez predaha
Od sećanja
Izvajaj moj Lik,
I zarobi uzdah
U drvenom srcu
Jer Bol je uzrok
Putovanja svih.

Pronađi i kamen
Gladak i crn
Onaj što Zemljinu
Utrobu menja,
Taj kamen nek budu
Oči moje
Za pogled moćan
Poput otkrovenja.

Obuci me tada u Vetar
Što budi jedra
I postavi na pramac
Pogleda svog,
A ja ću, slomljen
Posle svih oluja
Postati čuvar
Nedosanjanog.

I otisni me daleko
Od obale svoje
Raskini nisku od
Crnih bisera,
Ne dozvoli mi da
Život provedem nasukan
Na stenju
Strahova i nemira.

I tek tada
Čežnjom okamenjen
Biću spreman da
Odem od tebe,
I negde daleko
U blagoslovu vode
Biću spreman da
Pronađem sebe.

I tek tada
Očovečen,
Biću spreman
poruku da shvatim,
Da bih negde
mogao da odem
na svoj početak
moram da se vratim!


(Maja Dapcevic Zivojinovic


____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
Najda M.

Najda M.

Ženski
Broj poruka : 5067
Datum upisa : 12.10.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 5:58 pm

Izdvojila sam ovu pesmu...sve su me takle dušom kojom Maja govori,ali ova posebno...



Istina

Ja ne znam ko si ti…
I da li zaista negde postojiš
Da li si Anđeo ili tek Čovek
Ili su to samo moji demoni.

Ja ne znam gde si ti…
I da li udišeš moj zrak.
Da li nestaješ, kao svetlost
Koju upija prvi mrak.

Ja ne znam ko si, ni ime ti ne znam
a dušu sam otvorila širom
pa svaki tren postaje večnost
i svaka se misao završava nemirom.

Pristala bih na sve, ovo veče
I pred Kronosa bih hrabro stala
Dala bih dušu da vreme ubrza
Da stignem što pre do tvojih obala.

Ništa me neće umiriti noćas
U slutnju sam duboko utonula
Jer tamo te ima, bez granica
I bez oblika i bez imena!


Maja Dapčević Živojinović

____________________________________________

Bog nam je podario Veru , Ljubav i Nadu...
Na nama je da pronađemo smisao tog dara.

Najda M.  
Nazad na vrh Ići dole
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9743
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 7:41 pm

Е сада још промоција у четвртак.

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Najda M.

Najda M.

Ženski
Broj poruka : 5067
Datum upisa : 12.10.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime25/10/2010, 11:50 pm

Vidimo se na promociji ...a zbirka pesama OD VETRA I VINA imaće specijalno mesto gde će mi biti na dohvat ruke...,jer Maja je posebna.... study

____________________________________________

Bog nam je podario Veru , Ljubav i Nadu...
Na nama je da pronađemo smisao tog dara.

Najda M.  
Nazad na vrh Ići dole
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9743
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime26/10/2010, 8:32 pm

четвртак, октобар 28 · 7:00 по подне - 11:30 по подне



Biblioteka Milutin Bojic
Ilije Garasanina 5
Belgrade, Serbia

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Najda M.

Najda M.

Ženski
Broj poruka : 5067
Datum upisa : 12.10.2010

Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime26/10/2010, 11:48 pm

OD VETRA I VINA s Majom kroz ljubav i snove......

____________________________________________

Bog nam je podario Veru , Ljubav i Nadu...
Na nama je da pronađemo smisao tog dara.

Najda M.  
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Empty
PočaljiNaslov: Re: Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović   Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Napisah ja eto i recenziju za zbirku, Od vetra i vina, Maje Dapćević Živojinović
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Autorski radovi - Zoran J. Matić :: Nešto poput pisane reči ili moji autorski radovi - Zoran Matić-
Skoči na: