LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 23/3/2011, 10:14 pm | |
| "Ponekad čovek preživljava takve stvari, da sama činjenica da ih je preživeo znači ne samo pobedu i izbavljenje nego i čudo. Jedno ponovno, radosno rodjenje - po naročitoj milosti viših sila." | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/3/2011, 6:36 am | |
| Pristao bih da živim, ako mora tako biti, među divljacima, u vihoru revolucije ili u bezumnom vrtlogu rata. Na sve bih pristao, samo ne na malograđanski život koji nikad ni u čemu ne pokazuje ni veličine ni lepote ni prave radosti, jer je u njemu sve otrovano predrasudama i ukaljano računicom koja se uvlači do najskrovitijih dubina ljudskog života, do u osmejak sa kojim čovek čoveku kaže: | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/3/2011, 6:44 am | |
| Zaborav sve leči, a pesma je najlepši način zaborava, jer u pesmi se čovek seća samo onoga što voli.
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/3/2011, 10:13 pm | |
| Zašto balkanske zemlje ne mogu da uđu u krug prosvećenog sveta, čak ni preko svojih najboljih najdarovitijih predstavnika? Odgovor nije jednostavan. Ali čini mi se da je jedan razlog odsustvo poštovanja čoveka, njegovog punog dostojanstva i pune unutarnje slobode, i to bezuslovnog i doslednog poštovanja. To je naša velika slabost i u tom pogledu svi mi često i nesvesno grešimo. Tu školu nismo još prošli ni taj nauk potpuno izučili. Taj nedostatak mi svuda nosimo sa sobom kao neki istočni greh našeg porekla i pečat manje vrednosti koji se ne da sakriti. O tome bi trebalo govoriti i na tome raditi. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 31/3/2011, 6:44 am | |
| Postoje razne ljubavi. Jedne se mogu nabosti samo viljuskom; druge se jedu rukom k'o ostrige, neke se moraju nozem seci, inace te zadave, a ima ih i tako corbastih da pomaze samo kasika. Ili se opet, beru kao jabuka koju je ubrao Adam... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 31/3/2011, 8:39 pm | |
| Tek jednog večera kroz blesak poslednjeg zraka mlada meseca, sokova i voda...ugleda duh zanesen...kako večernji oblak dobiva oblik i svest , kako se ogromno nebo otvara i sjajem...neslućenim oduzima jednom zauvek nesrećan dah...a spas, kome se gonjena zver kao i čovek nada , govori svetlošću, neprolaznom harmonijom: Da niko nije zabo ravljen i sam. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 2/4/2011, 11:34 am | |
| Живот је стање активности које стално тежи ка смрти и примиче јој се лагано и поступно; а смрт је решење те дуге болести која се назива живот....Ivo Andic. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 3/4/2011, 11:40 am | |
| .. ima li mesta duši nad zvezdama? Ima li svetla časa odmora? Ima li čista, visoka mesta gde ne dopire stahota zemlje? Žao mi je čoveka... | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3261 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/4/2011, 8:50 am | |
| Живот је стање активности које стално тежи ка смрти и примиче јој се лагано и поступно; а смрт је решење те дуге болести која се назива живот....Ivo Andic. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/4/2011, 8:46 pm | |
| Čudesno je gledati kako se ponekad - istina, retko! -naše slutnje ostvaruju; ali slutnja ima od dve ruke. Jedne, koje lažu, i druge, koje se ostvaruju. Velika je muka i zabuna našeg života u tome što ne znamo i ne možemo znati koje spadaju u red onih prvih, a koje u druge. Tako se dešava, i vrlo često, da ne poverujemo onim slutnjama ...koje nagoveštavaju istinu, a povedemo se za onima koje lažu. A biva i to da uopšte nemamo sluha za njihov glas, i da ne čujemo ni jedne i druge. To je uzrok mnogim našim neuspesima, poniženjima i patnjama, a često i našoj propasti. | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/4/2011, 11:20 pm | |
| Ko dobro čini, od njega svako još više dobra očekuje.
Ivo Andrić ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/4/2011, 12:18 pm | |
| "Pravo govoreći, ja sam uvek najviše želeo jedno: da sve što vidim mogu da opišem i da sve što osetim umem da izrazim." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/4/2011, 8:08 am | |
| Kad dođe vreme da se u šest sati posle podne može čitati bez druge svetlosti sem dnevne - za mene počinje pravi život, dobra polovina godine. To vreme počinje prvih dana aprila i traje otprilike do početka oktobra. Lepa svetlost! Kad nestane mene i ovo malo moje svesti o sebi, hteo bih da postojim - ukoliko je neophodno da se postoji - b...ar jednim delom sebe kao malo dnevne svetlosti u vazduhu, na predmetima ili u očima ljudi. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/4/2011, 9:43 am | |
| Da je ćutanje snaga, a govorenje slabost vidi se i po tome što deca i starci vole da pričaju. (Ivo Andrić) | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/4/2011, 7:48 pm | |
| Doći će vreme kad neću imati šta da vam kažem. | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 9:58 am | |
| Mnogi imaju neki nesvršen račun sa životom,ali pri tom život je uvijek njihov dužnik. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 9:58 am | |
| Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trbali smo živeti. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 1:09 pm | |
| Mali ljudi ,koje mi zovemo-deca-,imaju svoje bolove i druge patnje,koje posle,kao odrasli,mudri ljudi zaboravljaju.Upravo,gube ih iz vida.A kad bismo mogli da se spustimo natrag,u detinjstvo,kao u klupu osnovne skole,iz koje smo izasli davno,mi bismo ih opet ugledali.Tamo dole,pod tim uglom,ti bolovi i te patnje zive i dalje i postoje kao svaka stvarnost. | |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 46 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 1:31 pm | |
| Sta je to sto bih hteo da kazem, kratko i zadihano brzo, kome bilo, pa ma samo gluvoj zemlji ili visokom nebu, koji me cuti ni razumeti ne mogu? Nekoliko reci svega, ali takvih reci koje bi sacuvale i dalje prenele moju nesigurnou ali zivu misao i ono malo ljudske topline sto sam sa mnogo napora preneo kroz zivot. Da to kazem bez uvoda i objasnjenja, bez zakljucka i svrhe. Bez nade. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 3:29 pm | |
| ednom mu je neko - u zao cas! - rekao da je pametan. Kako i zasto, bog sam to zna. Tek, i on je povjerovao u to. I otada je taj inace mirni i bezazleni covjek postao nemoguc, tezak sebi i drugima.
Ivo Andric - Znakovi pored puta | |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 46 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/4/2011, 4:48 pm | |
| Kad je rec o recima, tesko je kazati sta sve moze covek da dozivi sa njima. To se desava obicno nocu, kad ne mogu da zaspim, ili u onim polubudnim casovima kad nisam vise budan, a jos nisam zaspao, ili u trenucima sporog budjenja, kad se tesko izvlacimo iz zamrsenog sna, kao iz mlake, smrtonosne mocvare. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 11/4/2011, 11:05 pm | |
| Bila je skupa i teška ta strast, ali ja sam je plaćao radosno i neštedimice, ne više niklenim groševima, nego najboljim delom sebe. Pa ipak, ja sam njen dužnik, i ostaću to doveka, jer slike sveta koje sam video ili naslutio ne mogu biti nikad dovoljno plaćene. One me nose i podižu, i vezuju za život, i dokazuju mi uvek ponovo da lutajući godinama svetom nisam uludo snagu gubio. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/4/2011, 7:50 am | |
| Nastojim da dobro razmotrim ovu neopisivu nežnost kojom me ispunjava sama pomisao na sivkastobelu boju galebova perja, na mirne talase koji u sebi nose sunce, nebo, odraz obala, naše likove, i lome se s muzikom koju slušamo u pobožnom zanosu. ( Leteći nad morem) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/4/2011, 9:16 am | |
| Poučen svojim dugim iskustvom, ja znam da ona spava u mojoj senci kao u čudesnom logu iz kog ustaje i javlja mi se neredovno i neočekivano, po zakonima kojima je teško uhvatiti kraj. Ćudljivo i nepredvidljivo, kako se samo može očekivati od stvorenja koje je i žena i avet. I potpuno isto kao sa ženom od krvi i mesa, i sa njom dolaze na mahove u moj život sumnja i nemir i tuga, bez leka i objašnjenja. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 13/4/2011, 9:21 am | |
| Sto ne boli - to nije zivot,sto ne prolazi - to nije sreca. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 14/4/2011, 7:14 am | |
| Sad je proleće. Opet proleće! Preda mnom je sto i osamdeset sunčanih dana. Čini mi se da su mi pregršti pune nekih čudesnih zlatnika, svaki kao sunce. Svi su putevi otvoreni. Dah je slobodan. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 14/4/2011, 8:48 pm | |
| Kad isključim telefon, da bih mogao mirno da radim, ne osećam se sasvim dobro ni lagodno. Čini mi se da sam nešto propustio, da sam se o nekog ogrešio i da mir do kojeg sam tako došao nije prirodan, nije onaj pravi i zdravi mir koji je potreban za rad...Onda opet uključim telefon i, ometan, radim rastrgano i na prekide, ali bolje. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 17/4/2011, 11:26 am | |
| Slučajno smo se sreli, namerno ćemo se rastati.Izmenjali smo reči i osećanja.I ostali isti.Idemo iz dva i u dva pravca. Zato smo se možda i sreli.I da idemo u istom pravcu ne verujem da bi nam bilo lepše; on bi bio sam i ja bi bila sama, ako su ljudi isti šta vredi što su zajedno. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 17/4/2011, 8:21 pm | |
| Kao dva nejednaka kamena osjećam u utrobi strah od minulog dana i neizvijesnost sutrašnjeg. Sve je zamršeno, nesigurno i nejasno, a sve se može desiti. Čak i dobro. Ali sada nije dobro. Sada treba leći bez utjehe, bez izgleda na rješenje i smirenje, ali sa kukavnom, nepriznatom nadom da će sutra rješenje biti ili izgledati lakše. Drugim riječima, da ćemo u noćašnjem snu malko umrijeti. Jer smrt riješava sve. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/4/2011, 11:34 am | |
| Sad mislim da znam kako se umire. Kao dostojanstven zavrsetak svih mucenja,neizvesnosti,tegoba,poslednje snage u coveku pretvore se u strah,u gnev,u duboku odvratnost - i razbijaju se i razveju sa bezbednom silom. I to bez cilja i smisla,bez svedoka i bez traga,bez mogucnosti secanja.Tako ono sto je doslo u zivot kao nada,snaga i smisao,ili bar kao slutnja smisla,odlazi iz njega kao bestijalan slepi strah i neopisivi uzas,i nista drugo do to dvoje." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/4/2011, 11:34 am | |
| Neobjavljene beleske
Svako mora da ima upaljen fenjer u glavi. Da mu svetli danju i nocu. Jer, ko ne svetli iznutra, taj ne zivi;fenjer pomaze da bolje vidimo lica, predmete, sta se dogadja. On pomaze da odaberemo, nanizemo i svaku sitnicu povezemo u sliku, u pletivo; da u jednom zivotu otkrijemo sto drugih. Bez upaljenog fenjera nema ni reci;nema price u kojoj zivot dise, jeca ili se razliva od miline
Danas mi je sasvim jasno da su devicanstvo i razbludno, cisto i “prljavo” (djavolsko) samo dve strane jednog istog. Celovita prestava o zeni bez njih je nemoguce. I ja bih, da nije toga, bio polovican i neostvaren. Stoga, iako nije sve u meni cisto, ja ne patim; naprotiv, iz potaje merkam i u snove prizivam i jedno i drugo. Otuda i ti moji “pokvareni” snovi.
Bora Stanković | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/4/2011, 12:12 pm | |
| Ljudi male pameti retko se trude da ne budu dosadni. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/4/2011, 12:14 pm | |
| Kad god mi mislimo da su nam se otvorile oči, to obično znači da smo ih za stotinu drugih stvari zatvorili. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 19/4/2011, 6:35 pm | |
| Zapisi o nesanici
"Sad mislim da znam kako se umire. Kao dostojanstven zavrsetak svih mucenja,neizvesnosti,tegoba,poslednje snage u coveku pretvore se u strah,u gnev,u duboku odvratnost - i razbijaju se i razveju sa bezbednom silom. I to bez cilja i smisla,bez svedoka i bez traga,bez mogucnosti secanja.Tako ono sto je doslo u zivot kao nada,snaga i smisao,ili bar kao slutnja smisla,odlazi iz njega kao bestijalan slepi strah i neopisivi uzas,i nista drugo do to dvoje."
Ivo Andric | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 21/4/2011, 6:53 am | |
| "Niko od nas nikad ne može znati kako izgleda u očima drugog čoveka. Jer, ako je i najbolji psiholog, on to sam ne može proniknuti, a onaj drugi neće mu to nikad u celosti, iskreno kazati. Neće hteti ili neće umeti." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/4/2011, 12:26 am | |
| Ja nisam knjiga koja godinama stoji na polici, pa kad je god otvorite na istoj strani, ona kazuje isto. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/4/2011, 7:31 pm | |
| ''Kako je malen i zbrkan svet opipljivih stvari prema vrelim, nedoglednim regionima nesanice! Kako je mutno i ružno ono što otvorene oči mogu da vide!''... ''A ja satima živim u svesti o njenom prisustvu, što je mnogo više od svega što mogu da daju oči i uši i sva sirota čula.'' | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/4/2011, 6:56 am | |
| sutnja na vjetru obasuta tvojim nemirom sto me tjera da disem bez prestanka. cudim se...pogled u nebo i neverica da ce pasti mrak ceznju pretvorih u javu na padini sto mirise na sjecanja nasih snova srca razdvojena na raskrsnici sto sapatom kucaju kao jedno.... ne postojim..strahom zamicem zavjese... svaki dan brojim slike sto me poput leptira dodiruju po zbunjenom licu | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/4/2011, 8:04 am | |
| Mnoge velike i sudbonosne strasti naše mladosti počivaju na prostom nesporazumu. Tu smo mi kao nevešt i nespretan čovek koji uđe u neku radnju, pokaže na neku stvar u izlogu i kaže tonom čoveka koji je rešen na sve: "Uzimam ovo i plaćam koliko tražite." A posle, kad je sve dockan, pokaže se da ste ušli u pogrešnu radnju i tražili nešto što vam ne treba i što stvarno niste nikad ni želeli da imate. ~ Ivo Andrić ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/4/2011, 9:16 pm | |
| Kad pogledas ta dva oka, ti i ne pomisljas na ova dva videla što svaki od nas nosi u glavi, nego na dva nebeska polja od sunca i meseca senovita. Kakvih zvezda i oblaka, kakvih čuda ima na ta dva polja! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 30/4/2011, 3:28 pm | |
| Još uvijek su mi drage noći i noćna lutanja... I svaka cesta, koja se u noći zabijeli na mjesečini, meni se čini da je za mene stvorena i neodoljivo me zove, a daljine koje se gube u svijetloj magli uzbune mi uvijek dušu. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/5/2011, 6:37 am | |
| "Mnogo samujes i dugo cutis, sine moj, zatrvljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, spustene vjedje. i glas kao skripa tamnickih vrata. Izidji u ljetnji dan, sine moj! Sta si vidio u ljetnjem danu, sine moj? Vidio sam da je zemlje jaka i nebo vjecno, a covjek slab i kratkovjek. Sta si vidio u ljetnjem danu, sine moj? Vidio sam da je ljubav kratka, glad vjecna. Sta si vidio u ljetnjem danu, sine moj? Vidio sam da je ovaj zivot stvar mucna koja se sastoji u nepravinoj smjeni grijeha i nesrece, da zivjeti znaci slagati varku na varku. Hoces da usnis, sine moj? Ne oce, idem u zivot."
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/5/2011, 6:39 am | |
| "Sva iskušenja, sva ispaštanja i sve patnje u životu mogu se meriti snagom i dužinom nesanica koje ih prate. Jer dan nije njihovo pravo područje. Dan je samo bela hartija na kojoj se sve beleži i ispisuje, a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i vrelim poljima nesnice."
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/5/2011, 9:41 am | |
| Rana koja se krije, sporo i teško zaceljuje.
Ivo Andric | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/5/2011, 4:08 pm | |
| "Ko ljudima sve veruje, prolazi rđavo, ko ništa ne veruje, još gore." - Ivo Andrić ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/5/2011, 8:41 pm | |
| U ljubavi ima mnogo bola, nereda i nepravde. Ali ljubav je tako tajanstvena stvar da i to možda samo tako izgleda pred našim površnim i nesavršenim sudom. Snaga i veličina ljubavi, koju nikad dovoljno ne poznajemo, možda je tolika da se i to što nama izgleda kao bol, nered i nepravda ispravlja i poravnava negde, na nekom višem planu koji mi ne vidimo. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 2/5/2011, 3:27 pm | |
| "Negde krajem aprila meseca, nevidljiva ruka mi pokloni oko sto sedamdeset dukata, čistih i sjajnih, salivenih od neprolaznog zlata. Kako nastupa proleće, pa leto, pa početak jeseni, tako ja izdajem svakog dana po jedan od tih svojih zlatnika. A prvih dana oktobra meseca nadjem se, opet siromah i praznih ruku, pred maglom i kišom, naježen i ogrnut, i prinosim dlanove plamenu kao rastopljenom zlatu. Čekam proljeće i njegov poklon." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/5/2011, 3:12 pm | |
| Beznačajne reči, dugi pogledi i nesvesni osmejci povežu se u siguran most koji se sam gradi.
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/5/2011, 6:11 pm | |
| Takvi smo mi ljudi, jednom merom merimo reč kad je upućujemo ljudima oko sebe, a posve drugom kad nas ta ista reč, vraćena, udari u lice. A stvar bi bila u redu kad bismo, upućujući reči drugome, imali bar deseti deo one osetljivosti koju pokazujemo primajući tu istu reč upućenu nama. (Ivo Andrić) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/5/2011, 6:12 pm | |
| Tako se teško živi, tako se kratko živi, pa još polovica tog teškog i kratkog života nam prođe u mržnji i nesporazumima. Oh, ugasite mržnju! Ljudi su nama potrebni i nikako se, nikako se ne može živjeti bez opraštanja. Svi su mi ljudi i te kako potrebni. Svi, od ove starice koja me je primila na ruke kad sam došao na svijet, pa do onog nepoznatog prolaznika, koji će, kad mene budu nosili na groblje neki ljudi, skinuti kapu i prekrstiti se i zaželjeti mi vječni mir i laku zemlju. Vječni mir! - kako je dobra i velika i lijepa ta želja! O nepoznati dobri čovječe, blagodarim ti za tu želju tvoju! Živite i borite se kako najbolje umijete, molite se Bogu i volite svu prirodu, a najviše ljubavi, pažnje i saučešća ostavite za ljude, ubogu braću svoju, čiji je život nestalni plamen svijetla. Volite ljude, često im pomozite i uvijek ih požalite, jer su nam svi ljudi potrebni. (Ivo Andrić) | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti:  | |
| |
|  | | | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:01 am od meseceva rosa» medeno 10/4/2021, 10:06 am od Dusica Pajovic» ŠTAMPARIJA FLEŠ ZEMUN 10/4/2021, 3:09 am od Helem-elem» priznanje 9/4/2021, 5:33 pm od SaMar» Zaključavanje foruma 5/4/2021, 3:03 am od Helem-elem» kako lepo piše ovaj čovek 2/4/2021, 10:17 pm od Helem-elem» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 1/4/2021, 1:31 pm od majacvet» Horor Price 1/4/2021, 3:16 am od Helem-elem» Taj romanticni Balasevic 9/3/2021, 1:19 am od meseceva rosa» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 10/2/2021, 11:03 pm od CECILIJA» SEVERNA GRANICA 8/2/2021, 12:07 pm od panonski galeb» Ljubavne pesme 2/2/2021, 9:35 am od Isak Prov» ANAMNEZA 1/2/2021, 9:53 pm od ZEX» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa |
|
|