LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
| |
Autor | Poruka |
---|
tanjasmu1

Broj poruka : 234 Godina : 48 Humor : ...smeh je cudotvorna sila....koju ja stalno..primenjujem.... Datum upisa : 04.02.2011
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 19/10/2011, 10:37 pm | |
| Takav je "nas covek", onaj pravi. Ne misli mnogo ni istrajno. Ali cim uspe da skrpi nekako jednu misao u glavi, prva mu je briga, ne da tu misao razradjuje, proverava i uporedjuje kriticki sa onim sto drugi ljudi o istoj stvari misle, nego da svoju misao proglasi za jedinu tacnu i jedinu pravu, a odmah zatim da izmedju nje i svake tudje misli iskopa sto dublji rov prezira, mrznje i borbe do istrage. U toj borbi oni ponekad pokazuju ljudozdersku revnost na reci i delu. Sreca je sto u nas ima dosta i takvih ljudi koji su drukciji i koji nisu pravi "nasi ljudi".
I. Andric
| |
|  | | tanjasmu1

Broj poruka : 234 Godina : 48 Humor : ...smeh je cudotvorna sila....koju ja stalno..primenjujem.... Datum upisa : 04.02.2011
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 21/10/2011, 9:39 pm | |
| ....poznavao sam jednog coveka...koji je za svaku stvar koju on nema ili ne razume...uvek je uspevao da pronadje poneky zlu rec......I.A... | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 22/10/2011, 9:35 pm | |
| "Protiv verovanja u pakao buni se osećanje, a protiv verovanja u raj buni se sve u meni i sve što vidim i znam oko sebe oduvek. Ni sam Stvoritelj sa svojom beskrajnom dobrotom ni dragocena krv najveće žrtve, ništa nije u stanju da plati cenu koja bi trebalo da se samo i jedna četa odabranih uvede u raj, ako raj treba da bude ono što se kaže da jeste. Čovek po svome biću i pozivu nije predmet spasenja i blaženstva, nego stvar koja pada i propada. Jer, mi rodjenu krv prolivamo i, što je gore, mi jedan drugom sudimo, i to stalno, nepotrebno, bezdušno i besmisleno, tvrdim srcem i kratkim razumom. Zato, ako postoji raj namenjen ljudima, on je prazan i ostaće doveka prazan, a to je kao i da ne postoji. Ničega u nama nema što bi moglo opravdati postojanje raja. I najviše što se za nas moglo učiniti, to je da nam je dat san o raju." Ivo Andrić | |
|  | | tanjasmu1

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/10/2011, 1:23 pm | |
| ....zena stoji kao kapija...na izlazu..kao i na ulazu....ovoga sveta.....IVO ANDRIC.... | |
|  | | tanjasmu1

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/10/2011, 12:08 pm | |
| ...ima ljudi ciji je zivot tako dobro ispunjen...da ni svojom smrcu ne mogu da nas obeshrabre....IVO ANDRIC... | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/10/2011, 9:50 pm | |
| Možda je u početku bilo i drugih motiva, ali danas je glavni strah. Od straha su ljudi zli, surovi i podli, od straha su darežljivi, čak i dobri.
Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje.
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 30/10/2011, 3:08 pm | |
| Kad se žalimo da nam mnogi ljudi dosađuju i kradu vrijeme svojim posjetama i razgovorima i svojim traženjem savjeta ili usluga, mi to činimo samo napola iskreno. U stvari, jedino što mi žalimo to je: što nisu neki drugi i drugačiji ljudi. I ništa drugo.
Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 2/11/2011, 8:35 pm | |
| Mnogo samuješ i dugo ćutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjeđe i glas kao škripa tamničkih vrata. Iziđi u ljetnji dan, sine moj! - Šta si vidio u ljetnji dan, sine moj? Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek. - Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan? Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna. - Šta si vidio, sine moj, u ljetnji dan? Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na varku. - Hoćeš da usniš, sine moj? Ne, oče, idem, idem da živim.
I.Andrić - Ex ponto | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/11/2011, 9:17 pm | |
| "Ponekad covek prezivljava takve stvari, da sama cinjenica da ih je preziveo znaci ne samo pobedu i izbavljenje, nego i cudo. Jedno ponovno, radosno rodjenje - po narocitoj milosti visih sila." Ivo Andric | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 9/11/2011, 9:24 am | |
| Kao prah sa voćke koja ide od ruke do ruke, sa čoveka spadne najpre ono što je najfinije na njemu. (Andrić) | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/11/2011, 11:01 pm | |
| Sa Kinezom možete lakše i prijatnije sedeti i ćutati nego i sa jednim drugim čovekom na zemlji. Njegovo ćutanje mi nimalo ne smeta, a nisam u neprilici zbog svoga, jer jasno osećam da on i ne očekuje od mene da progovorim. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/11/2011, 9:20 pm | |
| Od svog porijekla i djetinjstva ne može se lako pobjeći. | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/11/2011, 8:46 pm | |
| Ivo Andrić Gledajući naše ljude u pozorištima, na koncertima ili predavanjima po unutrašnjosti, često sam mislio: zašto su kod našeg čoveka tako upadljivo vidne sve one fizičke funkcije koje kod istinski civilizovanog čoveka, dok je u društvu, retko izbijaju na površinu. Za vreme dok predavač govori ili pevač peva, naš čovek kašlje, kiše, zeva, proteže se, štuca ili uzdiše. On čačka zube ili uši, češe se kad god oseti za to potrebu i gde god ga zasvrbi. On se ne kontroliše, on i ne pomišlja da bi mogao savladati sitne i krupne fizičke potrebe, nego im naprotiv pušta maha i zadovoljava ih, bez pomisli da ih gledaju i kako na to gledaju ljudi oko njega. Ponekad prosto izgleda da će se sav taj čovek rasuti tu pred vama. Ali neće, ne bojte se, on će doći i na idući koncert i – biti na njemu isti takav kakav je i danas na ovome. On prosto ne misli na drugog, nije još dorastao do stepena na kome čovek počinje da ima obzira prema okolini. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 19/11/2011, 10:53 am | |
| Sve je u životu most, jedna reč, jedan osmeh koji poklanjamo drugome ( Ivo Andrić ) ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 20/11/2011, 10:53 am | |
| Pošto za našu ljubav nema mesta u ovom svetu, mi ćemo od naše ljubavi načiniti svet u kom ćemo živeti | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/11/2011, 9:42 pm | |
| ''Svud na svijetu oči vide ono čega je duša puna.'' | |
|  | | tanjasmu1

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/11/2011, 11:40 pm | |
| ....najteze je coveku....kada sam nad sobom....oseti samilost... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/11/2011, 9:45 pm | |
| Blago onima koji čuju samo sebe i onog sa kim razgovaraju, ili još bolje: gotovo samo i jedino sebe, a tek ponešto od onog što govori njihov trenutni sabesednik. Jer ko mnogo čuje (i mnogo vidi) taj, na kraju, ništa ne saznaje, a mnogo pati, brzo stari, i teško umire. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 10/12/2011, 2:03 pm | |
| Mali ljudi, koje mi zovemo 'deca', imaju svoje velike bolove i druge patnje, koje posle kao mudri i odrasli ljudi zaboravljaju. Upravo, gube ih iz vida. A kad bismo mogli da se spustimo natrag u detinjstvo, kao u klupu osnovne škole iz koje smo davno izišli, mi bismo ih opet ugledali. Tamo dole, pod tim uglom, ti bolovi i te patnje žive i dalje i postoje kao svaka stvarnost.
Ivo Andric- Deca | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 14/12/2011, 8:15 am | |
| Rano leganje i rano ustajanje imali su za mene uvek nečeg bolnog, bližeg životinjskom nego ljudskom životu. Čovek koji mora da legne sa mrakom a ustane sa svitanjem izgleda mi uvek kao unazađen i nesrećan stvor. I kad god sam, ma s kog razloga, i sam morao tako da živim, osećao sam se kao bolesnik, osuđenik, nesrećnik. Ivo Andrić, "Znakovi pored puta"
| |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/12/2011, 8:11 am | |
| Kad jedno odredjeno stanje pocne da vas muci, dapostaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu jer boljenece biti, jos manje pomisljajte da bezite natrag jerse od toga pobeci ne moze. Da biste se spasili - iditenapred! Terajte do vrhunca! Do apsurda! Idite dokraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. Utome je lek!!! Ivo Andric | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 16/12/2011, 8:30 pm | |
| Šta si vidio u ljetni dan, sine moj? Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek. - Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan? Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna. - Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan?
Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na varku. - Hoćeš da usneš, sine moj? Ne, oče, idem da ž i v i m.” ― Ivo Andrić, ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 19/12/2011, 11:11 am | |
| Kažu da postoji negde mjesto pravog suda i pune istine. Tu se saznaje i objavljuje sve što je među ljudima bilo skriveno i tajno, kazuje sve što je ostalo prećutano i nerećeno, ispravlja sve što je ikad bilo naopako i krivo, vraća sve što je utajeno ili oteto, dosipa onom kome je zakinuto, odasipa tamo gde se presipalo.
Tu se pitanje ljudskog postojanja pravo postavlja i – ukoliko to zavisi od čovjeka – do kraja rješava. To je mjesto gde istina sja kao sunce koje ne zalazi, gde pravda caruje.
-Ah, pa to je ljepše od svih snivanih rajeva i utopija! Može li biti da takvo mjesto zaista postoji? Ako postoji, može li se znati gde je i kako se dolazi do njega?
-Može. Ono je među nama, ovdje gde sada stojimo.
-?!?
- Da! Budi hrabar, iskren i postojan, čovekoljubiv, razuman i pravedan – i ono će biti svuda gde tvoja noga stupi i tvoja riječ odjekne.
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 21/12/2011, 7:28 pm | |
| Mnoge velike i sudbonosne strasti naše mladosti počivaju na prostom nesporazumu. Tu smo mi kao nevješt i naspretan čovjek koji udje u neku radnju, pokaže na neku stvar u izlogu i kaže tonom čovjeka koji je riješen na sve: -Uzimam ovo i plaćam koliko tražite. A poslije, kad je sve dockan, pokaže se da ste ušli u pogrešnu radnju i tražili nešto što vam ne treba i što nikada stvarno nijeste ni željeli da imate.
Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 22/12/2011, 8:36 am | |
| Dobrota mnogo zna i može, a govori samo osmehom. ~ Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 23/12/2011, 7:59 pm | |
| U trenucima kad me zamarao i trovao svet u kom sam po zlu slučaju živeo i čudom se održavao u životu, kad se mračio vidik i kolebao pravac, ja sam tada pobožno prostirao preda se, kao vernik molitveni ćilim, tvrdu, ubogu, uzvišenu višegradsku stazu koja leči svaki bol i potire svako stradanje, jer ih sadrži u sebi i sve redom nadvisuje. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/12/2011, 8:25 am | |
| Vi me pitate za ljude?Oduvek je bilo da su iskušenja silazila na zemlju i da je čovek čoveku činio zlo,da je cveće venulo,da su nevini stradali,da su pesnici govorili jezikom tajnovitim i polujasnim slikama.Pa,kada vam govorim o cveću,zašto me pitate za ljude? I.Andrić. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/12/2011, 8:25 am | |
| Između bojazni da će se nešto desiti i nade da možda ipak neće,ima više prostora nego što se misli.Na tom uskom,tvrdom,golom i mračnom prostoru provode mnogi od nas svoj vek...Andrić... | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/12/2011, 8:30 am | |
| '' Posmatraj čoveka. I ako vidiš da se nikada ne koleba, ne predomišlja, da je uvek siguran u sebe i da potpuno veruje u ono što kaže, i samo u to, da ne zna ni za oklevanje pred odlukom, ni za kajanje posle nje - znaj da je taj čovek kurva ili kurvin sin. I kloni ga se koliko možeš. ''
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/12/2011, 8:41 am | |
| Tuđa muka uvek manja, a tuđa sreća uvek veća. Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/12/2011, 1:42 pm | |
| "Budite radosni kad god vam se za to pruža mogućnost, i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenutci čiste radosti vrede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohteva. A minut čiste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti."
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/12/2011, 2:31 pm | |
| “Od straha su ljudi zli i surovi i podli, od straha su darežljivi, čak i dobri.” Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/12/2011, 2:32 pm | |
| Mnogi imaju neki nesvršen račun sa životom, ali pri tom život je uvijek njihov dužnik. Što ne boli – to nije život; što ne prolazi – to nije sreća. Rana koja se krije, sporo i teško zacjeljuje. Čudno je, kako je malo potrebno da budemo sretni, i jos čudnije kako cesto nam baš to nedostaje. Brak je u izvjesnim slučajevima strahovita zabluda s jedne strane, a strahovita prijevara s druge strane. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/12/2011, 9:06 am | |
| Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje. Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/12/2011, 9:07 am | |
| DAN I NOĆ
Život liči na razgranato drvo mogućnosti, puteve koje čovjek može da izabere, ali to je samo ideja. Znam dobro da drveće ne raste na nebu, kao što se kaže, i da ne možemo da se krećemo u jednom pravcu, a da se pri tome ne odsječemo od svih ostalih grana.
Narod u najvećim uzbunama najmanje zna šta hoće.
Kako smo nemoćni prema ljudskoj gluposti i sebičnosti kad one uzmu na se dirljiv i uzvišeni oblik.
Sva iskušenja, sva ispaštanja i sve patnje u životu mogu se mjeriti snagom i dužinom nesanica koje ih prate. Jer dan nije njihovo pravo područje. Dan je samo bijela hartija na kojoj se sve bilježi i ispisuje, a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i vrelim poljima nesanice.
Ivo Andrić | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/12/2011, 9:17 am | |
| Veliki praznici i svečani dani najbolje mogu da pokažu koliko su nam daleki i oni koje smatramo najbližima. Ivo Andrić ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/1/2012, 12:27 pm | |
| Кога ли љуби сада она млада жена? Она млада жена коју сам нашао једног лета лепу и дозрелу од шеснаест година, пролази - Бог зна зашто - јутрос мојим сећањем. Кога љуби сада она млада жена? Једном сам на малоруској равни нашао црвен и крупан цвет: његова сочна чашка, кратка цвата, нудила је, у широко раствореним латицама, своје надрасле прашнике свим ветровима. Кога љуби сада она млада жена? Никад није било између нас речи (ја сам тешко разумевао њен језик) и наш однос није имао никада одређеног имена. Под звездама сам је љубио до умора и до поноћи сам лежао на трави, с'главом у њеном крилу. То је била жена створена за љубав и предавала се нема од страсти и сузних очију, шапћући испрекидане речи о верности. Кога ли сада љуби она млада жена? (Иво Андрић) ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 17/1/2012, 3:47 pm | |
| Tok događaja u životu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali način na koji ćemo događaje podnijeti zavisi u dobroj mjeri od nas samih, dakle na to treba trošiti snagu i obraćati pažnju. Andrić ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 21/1/2012, 12:14 am | |
| Ono što je najlepše na iskrenoj i dubokoj ljubavi na kojoj je sve lepo, to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna naša mana ne dolazi do izraza. Mnogo šta što je zlo u nama izcezava, a ono što je dobro ustostrucuje se. (Andrić) ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/1/2012, 10:53 pm | |
| Od malena se navikni da ti ni malo ne laska kad te hvale i da ti ni najmanje ne smeta kad te nazivaju tvrdicom, bezdušnim i samoživim stvorenjem. Prvo je znak da treba biti na oprezu, a drugo da si na pravom putu. Ne uspijeva kod ljudi onaj ko je dobar i izdašan, nego onaj ko je sposoban da ne bude ni jedno ni drugo, a da mu ljudi ne mogu ništa. A što ljudi hvale dobre i izdašne ljude, to je zato što od njih i njihove propasti žive. Ali ti zarana nauči da se nikad ne daš zbuniti ni zavesti riječima... Zato, svoje gledaj, tako da, po mogućnosti ništa što je tvoje nikad, ni za jedan minut ne dođe u zavisnost od dobre volje drugih ljudi. | |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/1/2012, 9:40 am | |
| Svud na svetu oči vide ono čega je duša puna. (Ivo Andric) ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 30/1/2012, 11:11 pm | |
| Vi ćete sagoreti brzo i beskorisno. Iza vas će ostati sami pepeo.--- Ako! Znaće se bar da smo bili vatra. A iza vas će ostati samo balav trag, kao iza puža." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/2/2012, 12:05 pm | |
| Zima je, sneg zameo sve do kućnih vrata i svemu oduzeo stvarni oblik, a dao jednu boju i jedan vid. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 6/2/2012, 8:10 pm | |
| "Budite radosni kad god vam se za to ukaže prilika i kad god za to nalazite snage u sebi; jer trenuci čiste radosti vrede i znače više nego čitavi dani i meseci našeg života provedeni u mutnoj igri naših sitnih i krupnih strasti i prohteva. A minuti čiste radosti ostaju u nama zauvek, kao sjaj koji ništa ne može zamračiti."
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/2/2012, 9:06 am | |
| Onima koji nisu sposobni da osete odanost nekoj stvari ili nekom licu, zahvalnost, nezainteresovan zanos, i slicno - izgledaju takva osecanja kod drugih ljudi lazna i neiskrena. Oni iza takvih osecanja traze uvek licni interes i racun, nize pobude; a kad im ne podje za rukom da ih nadju, jer ih nema, onda su kivni ne na sebe i na svoju gresku, nego na takve ljude, i skloni su da ih smatraju ili pretvornim ili podmuklim ili, u boljem slucaju, naivnim i glupim. - I od svog misljena ne odstupaju nikad. Jer, tako su sazdani. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/2/2012, 9:06 am | |
| "Da je ćutanje snaga a govorenje slabost, vidi se i po tome što starci i deca vole da pričaju. " | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 8/2/2012, 6:25 pm | |
| Ukratko, šta vrijedi imati mnogo i biti nešto, kad čovjek ne može da se oslobodi straha od sirotinje, ni niskosti u mislima, ni grubosti u riječima, ni nesigurnosti u postupcima, kad gorka i neumitna a nevidljiva bijeda prati čovjeka u stopu, a taj ljepši bolji i mirniji život izmiče se kao varljivo priviđenje.
Ivo Andric | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 9/2/2012, 8:55 am | |
| Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje. Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 9/2/2012, 8:55 am | |
| Znači da ne postoji srednji put, onaj pravi, koji vodi napred, u stalnost, u mir i dostojanstvo, nego da se svi krećemo u krugu, uvijek istim putem, koji vara, a samo se smenjuju ljudi i naraštaji koji putuju, stalno varani… Samo se putuje. A smisao i dostojanstvo puta postoje samo utoliko ukoliko umijemo da ih nađemo sami u sebi. Ni puta ni cilja. Samo se putuje. Putuje se i troši i zamara. Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 16/2/2012, 2:45 pm | |
| Po čemu se moglo videti da je voli? Ne toliko po nekim velikm stvarima koliko po sitnicama. To se moglo videti i po njegovim manama i slabostima. Npr. njegova slabost da sporo odgovara na pisma, ili da uopšte ne odgovara. Ni kad su u pitanju najbolji prijatelji ili vrlo ozbiljni poslovi. Ta je slabost prelazila kod njega u neučtivost, ponekad u pravu nesavesnost. (To je bila neka vrsta duhovne tromosti, prave uzetosti; u svakom i najnedužnijem pismu on bi pronašao jedno samo njemu vidljivo mesto zbog kojeg mu je bilo teško odgovoriti.) Ali na njena pisma je odgovarao odmah, radosno opširno, bez oklevanja i razmišljanja. A baš ona, i jedino ona, bila je ta koja je pisala retko i kratko. Možda je po nekoj nerazumljivoj logici ona sa svoje strane brzo i lako odgovarala svakom osim njemu. | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti:  | |
| |
|  | | | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet Juče u 2:01 pm od majacvet» Fotografija dana 12/1/2021, 2:09 am od meseceva rosa» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» medeno 4/1/2021, 10:18 am od Dusica Pajovic» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|