LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/8/2012, 8:57 am | |
| Dobro je i prirodno sećati se prošlosti i misliti na budućnost, ali živeti ma i delimično u budućnosti ili prošlosti - nezdravo je čak i opasno. To znači kočiti i potkradati svoj sadašnji život, ne spasavajući ništa od prošlosti i ne čineći ništa za budućnost. Glavnim delom svoga bića, najboljim snagama srca i razuma čovek treba da je uvek i ceo u sadašnjem trenutku, koji je jedini pravi i jedini mogući život koji živimo.
Ivo Andrić, Znakovi pored puta | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/8/2012, 9:05 am | |
| Život bi bio lakši i lepši kad bi bilo manje izlišnih susreta, ali kad se već ne mogu izbeći, treba ih koliko je mogućno skratiti, nastojati da se ne ponove i – što pre zaboraviti.
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/8/2012, 9:12 am | |
| Jednostavni, nagonski ljudi ponašaju se vrlo čudno u bolesti. Dok su zdravi, oni su veseli, druželjubivi, skloni vezivanju sa ljudima. A kad se razbole, oni odjednom ostanu sami sa svojom bolešću, kao da namerno prekidaju sve veze. Kivni su na svoju bolest i na sve oko sebe; obnevideli, odjednom ne poznaju više one koji su im dotle bili bliski i dragi i ne umeju da prime njihove savete i utehe, čak ni njihovu pomoć. Boluju kao zverke.
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/8/2012, 9:49 am | |
| "Samo aktivni ljudi i njihova borbenost i bezobzirnost pokreću život napred, ali ga samo pasivni ljudi i njihova strpljivost i dobrota održavaju i čine mogućnim i podnošljivim."
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/8/2012, 11:07 am | |
| "Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno! Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva!"
Ivo Andrić
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/8/2012, 1:32 pm | |
| Bilo je jedno vreme kad sam hteo da sluzim Istini.Htio sam joj zivot svoj posvetiti i ostati kod njenih nogu.Ali u nocima kad nisam mogao spavati,neodoljivo su me zvale ceste i brezuljci krajeva koje sam nekad ,lutajuci svetom gledao;i ognjena reka krvi je sumila i nije davala mira ni sna.Mucio sam muku i bio posten boj.Tada sam se odlucio za ljude,stvari i krajeve koje sam u lutanju gledao. I kada sam posao niz brijeg,mrk i sam,ali slobodan i vedra duha,docekale su me rasirenih ruku stare ceste i klicanje zivice,pune ptica i cvata.Vetar me je cjelivao u celo. A tamo gore ne znam da li je i opazala Istina da me nema medju mnostvom podno njenih nogu....ali nad cestima i poljima je vladala radost.
Ivo Andrica
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/8/2012, 1:33 pm | |
| "Mi i ne znamo kolike snage i kakve sve mogućnosti krije u sebi svako živo stvorenje. I ne slutimo šta sve umemo. Budemo i prođemo, a ne saznamo šta smo sve mogli biti i učiniti. "
Aska i vuk - Ivo Andric | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 1/9/2012, 9:16 am | |
| Ljudi bez mašte i sanjarenja su piuni koji prvi nastradaju u okršaju sa večnošću.
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 6/9/2012, 11:23 pm | |
| Nemojte se žaliti. Svet je uvek podjednako »odvratan«, i da bismo živeli u njemu, potrebna je uvek ista doza zanosa, snage i strpljivosti; samo što mi u mladosti nalazimo dovoljno svega toga u sebi i zato nam život izgleda lep i podnošljiv, a kad ostarimo i zanosa nestane, snaga izda i strpljivost nas napusti, svet nam izgleda onakav kakav jeste. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 14/9/2012, 11:08 am | |
| Na mahove, usred aktivnog života, osetim odjednom kako sve odlazi, kako stvari napuštaju svet i čovek čoveka. Tada se vraćam svojoj samoći, pravom zavičaju moje svesti. A moja samoća, to nije tišina i nepomičnost, mrak i besvest; to je vapaj i kliktaj svih ljudskih sudbina i životnih zahteva, od postanka sveta do danas, to je vihorno kruženje bezbrojnih sunaca, prema kojima je ovo što nas greje samo igračka, to je brujanje miliona vasionskih zvona u kojima su planete klatna. I kroz tu vasionu bez kraja i imena, proboden je, od vrha do dna, kao stožer, mač od svetlosti — moja svest.
Ivo Andric
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 20/9/2012, 2:16 pm | |
| Nikad ne možeš biti toliko glup,
koliko ja mogu da budem gluv.
Nikad ne možeš da budeš tako alav,
koliko ja mogu da ti dam.
Nikad ne možeš toliko da srušiš,
koliko ja mogu iznova da sagradim.
I nikad, ali, ama baš nikad, ne možeš da budeš toliko zao,
koliko ja mogu da budem dobar.” Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 2/10/2012, 3:42 pm | |
| Добар је изум тај телефон, само не ваља оно осећање чамотиње и самоће у ком се човек нађе после разговора, као да је снивао да разговара.
* И. Андрић | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 3/10/2012, 10:27 am | |
| "Šta sam ja u svijetu? - Stablo na vjetrovitu mjestu. Cvijet ukraj puta. Kameni stup, osamljen na ruševinama, koji ne drži svoda i ne služi ničem nego puca na mrazu i gori na žegi, i još onako polomljen i sam kazuje slavu koje više nema..."
Ivo Andric Nemiri
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/11/2012, 6:40 am | |
| "Samo ukroćena (ili od rođenja krotka) žena može da nađe mesta u društvu i u spletu dužnosti i obaveza koje život u društvu predstavlja. Ona kojoj pođe za rukom da se tome otme i pokaže se kao nepripitomljiva, ta ostaje izvan društva i njegovih zakona, pa ma kakva ona inače po sebi bila.
Ona i nije autonomno, jedinstveno i zauvek jedno stvorenje ljudsko, nego više jedan otrgnut deo prirode koji, pod izgledom i imenom ličnosti, ponavlja, u malom, kratkovekom i ograničenom obliku, sve večite i velike procese prirode.
Dok je dete, ona je detinjstvo i sva draž detinjstva; kad je ljubav, onda je sva samo sila i lepota ljubavi; kad zamrzi, onda je mržnja i ne zna za druge zakone do one koji vode i pokreću lavine, vatru ili poplavu; dok boluje, dotle je samo bolest i bol i strah od smrti i borba protiv nje, bez sećanja na sve što je bilo pre bolesti i što bi moglo biti posle ozdravljenja.
I tako u svemu. I tako do kraja. Tek tamo negde, iza poslednjeg daha, u opštem i zajedničkom ćutanju, gde se ništa ne kreće i gde niko ne misli, nalazi i ona svoje mesto među svima. Ali dok živi — ne, ili bar nikad trajno ni potpuno."
Ivo Andric | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 13/11/2012, 1:51 pm | |
| Znam ja tu vrstu zena. One su tanke i visoke, dugo mlade i lepe, a umne, prakticne, uvek nasmejane, zvucne kao violina. Imaju sasvim jasne pojmove i odredjen poziv u zivotu. Srecne su u porodici, a kad to, slucajno, nisu - ne zale se. Njihove sposobnosti su iznad prosecnih, njihova osecanja mogu da izdrze svaku probu. Njihova prirodna ljupkost stalno plamsa i, kada izgleda da ce buknuti u neki veliki, izuzetni plamen, ona se stisava po nekom unutrasnjem pravilu; a kad se cini da bi mogla ugasnuti, nalazi sama u sebi nove snage i plamena. To su zene kraj kojih je svima dobro, nikom hladno, nikom prevruce, zene koje muskarci vole i traze, koje niko ne ''obozava'', ali niko i ne proklinje; za zivota svakom nesto znace, a potomstvo ih blagosilja. Ja tu vrstu zena poznajem na prvi pogled, po strukturi tela i po hodu, a narocito po njihovom stalnom androginskom osmehu koji sam po sebi predstavlja neunistivu dragocenost. Ivo Andric | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 14/11/2012, 1:12 am | |
| Osećam je u sobi po jedva čujnom šuštanju listova u knjizi, ili po neprimetnom pucketanju parketa. Ali najčešće stoji, nevidljiva i nečujna, negde iza moje senke. A ja satima živim u svesti o njenom prisustvu, što je mnogo više od svega što mogu da daju oči i uši i sva sirota čula.
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 19/11/2012, 9:20 am | |
| "Nikada više ne planiram. Ja samo živim ovaj život. Ponekad kako želim, ponekad kako moram. Sitnice mi boje život.Sitnice su sreća. Zato ja volim male stvari. I velike torbe. Svuda ih sa sobom nosim, jer sebi dugujem još po neku šetnju između očekivanog i neplaniranog."
I. Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 22/11/2012, 10:13 am | |
| Ko uspije da pronikne tišinu i dozove je njenim pravim imenom, taj je postigao najviše što smrtan čovjek može postići. Ona nije više za njega ni hladna ni njema, ni pusta ni strašna, nego mu služi i nalazi mu se u svakoj nevolji, kao onom junaku iz narodne pjesme vila, koju on uhvati za kose i obaveže je zauvijek. Ko uspije da zagrije i oživi samoću, taj je osvojio svijet. (Ivo Andric) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/12/2012, 10:24 am | |
| Mali je broj ljudi koji mogu s pravom kazati da poznaju sebe, a još manji broj onih koji iz toga poznavanja mogu da izvuku spasonosne zaključke u svom životu. U većini slučajeva, oni ne vide i ne osjećaju ni sami sebe ni svoje stvarne odnose prema okolini, prema vremenu u kome žive ni prema ljudima među kojim se kreću; oni ne poznaju ni svoje sposobnosti ni svoje slabosti, kao što ne vide ni granice svojih moći, pa su zbog toga često strašljivi i nedovoljno preduzimljivi, i ne uzimaju od života ni ono što bi mogli, i što bi trebalo, a još češće idu preko tih granica, naravno na svoju štetu i sramotu. Mašta ih vara i zavodi, a razum ne osvjetljava dovoljno i pravovremeno njihov put, ili tek toliko da vide svoje graške kad je već kasno, i da mogu samo da se kaju i da žale. Zbog svega toga oni su od prvog do posljednjeg koraka u životu i ugroženi i opasni ljudi koji stalno posrću, sudaraju se sa okolinom, i prije ili poslije propadaju.
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/12/2012, 10:06 pm | |
| Neka ti nije žao rad samoće i šutnje što je oko tebe. Možda udes dobro misli s tobom, možda je to stara nečija molitva koja te okružuje tišinom kao zaštitom, možda u tvom ćutanju leže pokopane riječi koje nose nemir i nesreću. U samoći je brod tvoj miran, desnu ruku držiš na kormilu. -Ludo srce, zar ti je žao da te ne vitla bura bespućem? Počinimo u tišini i nad mirnom vodom zahvalimo udesu za sve zlo i teško što nije bilo!
Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/12/2012, 10:10 pm | |
| "Ima neznana formula koja određuje odnos između radosti i bola u našem životu. Stradanje i grijeh se upotpunjuju kao kalup i njegov odljevak. Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo!"
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/1/2013, 4:47 pm | |
| Rastati se , to svi moramo , ali opraštati se , to nije posao za svakoga ; za to treba jako srce .
- Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/1/2013, 9:28 am | |
| Putovati znači menjati brzo mesta, navike i ljude sa kojima se družiš, znači jače se naginjati nad ponor vremena. Od toga hvata čoveka smrtonosna vrtoglavica i zbog toga mnogi zaziru od putovanja.
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/1/2013, 9:28 am | |
| Na podnožju brijega stoji tvoja kuća, uznosita i vedra izgleda, kao neprolazna, a mi znamo da ništa ne traje i da sve što stoji mora prije ili poslije pasti. Ali ti, koji tu kuću zoveš svojom, ne znaš to i ne pada ti na um takva pomisao. Tako ti stojiš uspravno u stalnoj mogućnosti svoga pada i traješ u jednom od oblika svoga nepostojanja. TO SE ZOVE SREĆA. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/1/2013, 9:29 am | |
| Mnogi postignu ono što su htjeli, a izgube sebe. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/2/2013, 2:41 pm | |
| Kažite mi gdje ima ljubavi!? Kažite mi gdje da bježim od zla, kažite: gdje da se sklonim od mržnje!? Kao vijenac plamena oko mene je mržnja;zavist;ljubomora;ima li mjesta duši nad zvijezdama??? Ima li svijetla časa odmora? Ima li čista visoka mjesta gdje ne dopire strahota zemlje? Žao mi je čovjeka.....
Ivo Andrić | |
|  | | LunaL.

Broj poruka : 0 Godina : 47 Location : Pod Lunom... Humor : kad se steknu uslovi... Datum upisa : 26.03.2013
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 26/3/2013, 3:27 pm | |
| "Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo vratiti"
Ivo Andrić ____________________________________________ Na drhtavim rukama crtice, iscrtane , duboke... mape vremena koje je proslo. | |
|  | | LunaL.

Broj poruka : 0 Godina : 47 Location : Pod Lunom... Humor : kad se steknu uslovi... Datum upisa : 26.03.2013
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 5/4/2013, 3:41 pm | |
| "Pobeći od bola. Pustiti se i pasti sopstvenom težinom, kao predmet, na usamljenu gomilu kamenja? Ili sam poći u susret bolu, protrčati kroz njega i izaći na drugu stranu, gde više ne boli? Spasti se od njega, predajući mu se potpuno. Uništivši ga, postavši jedno s njim."
I.Andrić ____________________________________________ Na drhtavim rukama crtice, iscrtane , duboke... mape vremena koje je proslo. | |
|  | | LunaL.

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 25/5/2013, 9:37 am | |
| Svak priča svoju priču po svojoj unutarnjoj potrebi, po meri svojih nasleđenih ili stečenih sklonosti i shvatanja, i snazi svojih izražajnih mogućnosti svak snosi moralnu odgovornost za ono sto priča, i svakog treba pustiti da slobodno prica."
Ivo Andrić ____________________________________________ Na drhtavim rukama crtice, iscrtane , duboke... mape vremena koje je proslo. | |
|  | | LunaL.

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/5/2013, 5:34 pm | |
| "Mnogi postignu ono što su htjeli, a izgube sebe."
|  | | LunaL.

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 6/6/2013, 2:46 pm | |
| "Da je cutanje snaga a govorenje slabost, vidi se i po tome sto starci i deca vole da pricaju.."
OZNAKE NA PUTU - Ivo Andric ____________________________________________ Na drhtavim rukama crtice, iscrtane , duboke... mape vremena koje je proslo. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 11/6/2013, 10:24 pm | |
| "Niko od nas nikad ne može znati kako izgleda u očima drugog čovjeka. Jer, i ako je najbolji psiholog, on to sam ne može proniknuti, a onaj drugi neće mu to nikad u cjelosti iskreno kazati. Neće htjeti ili neće umjeti." - Ivo Andric | |
|  | | LunaL.

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 13/6/2013, 10:58 am | |
| Razloge nečijeg odlaska iz naših života ne treba tražiti, jer koliko god pokušavali nećemo naći onaj pravi… Ja ovaj njegov ne želim da tražim ni među tasovima mog horoskopskog znaka, ni među ljudima i događajima oko nas, ni među razlikama u naravi, mišljenjima ni mentalitetu…. Oni su jednostavno postojali i bili, činilo mi se samo na prvi pogled, jači od onog što nas je spajalo…Nažalost, nismo uspjeli da ih prebrodimo. Na kraju, mislim da je poslije svega nešto ostalo… I to toliko lijepo i snažno, da ću se ja, a nadam se i on, tog vremena i te ljubavi, sjećati kao nečega što se čovjeku ne događa baš svakog dana..
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/7/2013, 7:17 pm | |
| Muzika zaustavlja vreme. Bolje rečeno, ona je ta koja u najvišem stepenu daje iluziju zaustavljenog vremena. A osim toga, buđenje i trežnjenje - to strašno buđenje koje u stopu prati svaku iluziju - kod nje je najmanje bolno i grubo. Ona je u tom pogledu iznad svih drugih umetnosti. Na kraju, razume se, izneverava i ona.
Ivo Andric | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/7/2013, 1:30 pm | |
| ''Prazna je torba najteža" - pevaju Cigani dok se vuku niz bespuća. Ja u sebi pevušim: "Prazna je torba bogatstvo, jer u nju staje mašta svega što živi i želi. U punu ne staje više nijedna mrva sna. Nijedna gipkost ovog pomalo okoštalog sveta.''
(Mika Antić)
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 28/8/2013, 12:16 pm | |
| Nemojte da se čudite što često ćutim, jer niko od vas ne zna sa kakvom se budalom ja u sebi borim, ne dozvoljavajući joj da izadje van. - Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 4/9/2013, 9:02 pm | |
| Razloge nečijeg odlaska iz naših života ne treba tražiti, jer koliko god pokušavali nećemo naći onaj pravi… Ja ovaj njegov ne želim da tražim ni među tasovima mog horoskopskog znaka, ni među ljudima i događajima oko nas, ni među razlikama u naravi, mišljenjima ni mentalitetu…. Oni su jednostavno postojali i bili, činilo mi se samo na prvi pogled, jači od onog što nas je spajalo…Nažalost, nismo uspjeli da ih prebrodimo. Na kraju, mislim da je poslije svega nešto ostalo… I to toliko lijepo i snažno, da ću se ja, a nadam se i on, tog vremena i te ljubavi, sjećati kao nečega što se čovjeku ne događa baš svakog dana…
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 11/9/2013, 10:09 pm | |
| Ljudi male pameti retko se boje da ne budu dosadni. Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 23/9/2013, 9:05 am | |
| A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vreme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce obesi s leve na desnu stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku uglave ti nekako pa zaraste. Nema na ovoj ..... zemlji majstora to unutrašnje da namesti. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 12/10/2013, 11:51 pm | |
| "Ne teče reka, nego voda. Kao što ne prolazi vreme nego mi." Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 29/10/2013, 9:37 pm | |
| O ljudskom životu je rekao: " Verujem da je i igra i varka i tajna, a pre svega ja mislim da je život bitka, koju svaki čovek i svi ljudi zajedno vode na zemlji dok su živi..." ~Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 16/12/2013, 9:55 am | |
| „Čovek mora da živi u tišini. Ali ne da prosto drži jezik za zubima, nego da bude miran u duši.“
Ivo Andrić | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 23/2/2014, 9:30 pm | |
| A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vreme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako ... kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce obesi s leve na desnu stranu i zaboraviš ono. radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku ti uglave nekako ... pa zaraste. Samo nema na ovoj zemlji majstora ... to unutrašnje da namesti ! .... I. Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 6/5/2014, 9:34 am | |
| Izmedju nas je uvek bilo tako: kad je nema, onda je nema kao da se zaista vise nece pojaviti, a kad je tu, onda je prisutna tako kao da je najprirodnija stvar na svetu i kao da ce doveka ostati i bez promene ostati tu.
Ivo Andric "Jelena,zena koje nema" | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/5/2014, 9:14 am | |
| Оно што може и бити и не бити, увек се, на крају крајева, покори ономе што мора бити.
Иво Андрић | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 7/5/2014, 9:15 am | |
| Све је на свијету мост... и осмијех, и уздах, и поглед. Све на свијету жели да буде премошћено, да се нађе друга обала, то је тежња да се људи и чују и гледају, и слуте и препознају, дозивају и призивају са обале на обалу.
Иво Андрић | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 9/5/2014, 10:01 am | |
| I svi žele, po svaku cijenu, da budu neobični, drugačiji, različiti.. A u stvari sve više liče jedni na druge, poput gomile istovjetnih, šarenih klovnova. Prave razlike su uvijek u duhu i životnom stavu, a ne u izboru partije, pića ili garderobe!
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 15/5/2014, 7:30 pm | |
| "Lepota je vidljiva,ali nedostižna i nezadrživa;ne da se uhvatiti,ne može se ukrasti,nema se zašto kupiti,niti se može od ljudi oteti ni od boga izmoliti;kao priviđenje je,nestvarno i kratkoveko,a draže od svega što je živo,nestvarno i nadohvat ruke."
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 18/5/2014, 7:04 pm | |
| Ponekad čovek preživljava takve stvari, da sama činjenica da ih je preživeo znači ne samo pobedu i izbavljenje nego i čudo; jedno ponovno, radosno rođenje po naročitoj milosti viših sila....
Ivo Andrić | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: 24/5/2014, 8:44 am | |
| "Ima neznana formula koja određuje odnos između radosti i bola u našem životu. (...) Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo."
Ivo Andrić, Poimam i shvaćam
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti:  | |
| |
|  | | | Ivo Andrić misli, izreke, poslovice, mudrosti: | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 1:26 am od meseceva rosa» medeno Juče u 8:43 am od Dusica Pajovic» Taj romanticni Balasevic 28/2/2021, 2:12 am od meseceva rosa» priznanje 25/2/2021, 10:17 pm od SaMar» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 17/2/2021, 3:18 pm od majacvet» ŠTAMPARIJA FLEŠ ZEMUN 16/2/2021, 4:07 pm od meseceva rosa» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 10/2/2021, 11:03 pm od CECILIJA» SEVERNA GRANICA 8/2/2021, 12:07 pm od panonski galeb» Ljubavne pesme 2/2/2021, 9:35 am od Isak Prov» ANAMNEZA 1/2/2021, 9:53 pm od ZEX» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa |
|
|