LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Aldous Leonard Huxley | |
| Autor | Poruka |
---|
besherat

Broj poruka : 4371 Datum upisa : 18.03.2009
 | Naslov: Aldous Leonard Huxley 20/3/2009, 10:59 pm | |
|  Rodjen je 26.jula 1894 g. u Godalmingu, a umro 22.decembra 1963 g. u Los Angelesu.Engleski pisac,koji je putovao svijetom, zivio jedno vrijeme u Italiji, a kasnije u Kaliforniji. Zbog sljepila je imao prekida u skolovanju, ali ipak slusa englesku knjizevnost I lingvistiku na Oxforu.1916 g. objavljuje svoju prvu knjigu stihova, a 1921 g. prvi roman “ Hromovo zutilo “. Tokom 1920 – 1930 g. zivi u Italiji I Francuskoj I tada pise najpoznatija djela “ Kontrapunkt “ I “ Divni novi svijet “. 1937 g. se vraca u Ameriku I pocinje sa upotrebom halucinogene droge- meskalino. Posljedice upotrebe droge opisuje u eseju “ Vrata percepcije “ I nastavak “ Raj I pakao “. Posljednje djelo mu je “ Ostrvo “. “ Ostrvo “ Roman govori o ostrvu I njegovim drzavljanima, koji su zatvoreni u svom svijetu. Imaju svoj nacin zivota, svoje obicaje, razmisljanja, obrazovanje I vaspitanje, koji su potpuno drugaciji od zapadnjackog svijeta. Vil Farnabi je novinar iz Engleske I dolazi na ostrvo sa zadatkom da pregovara sa kraljicom o eksploataciji nafte. Kraljica Rani I njen sin Murugan su predstavnici nove struje, koji zele da promjene ostrvo.Interesantan roman. “ Slijep u Gazi “ Roman je pisan u formi dnevnika iz godina: 1914, 1928, 1933,1934-5. Dogadjaji se ne nizu hronoloskim redom, vec su razbacani iz razlicitih perioda, sto cini interesantnost ovog romana.Glavni junak je Antoni Beves I prati njegov zivot od djetinjstva do 43 godine. “ Vrijeme mora jednom stati “ Govori o sukobu oca I sina, odlazak sina sa stricem u Italiju, smrt strica. | |
|  | | SaMar

Broj poruka : 1578 Location : Novi Sad Datum upisa : 27.12.2008
 | Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 1/4/2009, 3:42 pm | |
| "Vrli novi svet" je vrlo uzbudljiv roman o nekoj tamo eri, neke nase buducnosti u kojoj se bebe prave u epruvetama, ljubav je ukinuta, ljudi piju tabletice za dobro raspolozenje, da ne bi slucajno pali u vatru besa...i naravno jedan lik se suprotstavlja tim normama i zeli da povrati ljudskost medj ljude... | |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 26/5/2010, 7:40 am | |
| ALDOUS HUXLEY : „ VRATA PERCEPCIJE“
Mi zajedno živimo, zajedno radimo, i reagiramo jedni na druge; ali smo uvijek i u svim okruženjima sami. Mučenici ulaze u arenu držeći se za ruke; raza-pinju ih same. U zagrljaju, ljubavnici očajnički pokušavaju stopiti svoje izolirane ekstaze u jedinstvenu samotranscedentnost; uzalud. Samom svojom prirodom svaki utjelovljeni duh osuđen je da pati i uživa sam. Osjeti, osjećaji, uvidi, sklonosti - svi su oni osobni i, osim simbolima i iz druge ruke, neprenosivi. Možemo sakupljati informacije o doživljajima, ali nikad same doživljaje. Od obitelji do naroda, svaka grupa ljudi je društvo izoliranih univerzuma. Većina izdvojenih univerzuma dovoljno su nalik jedni drugima da dopuste razumijevanje na osnovu zaključivanja ili čak uzajamnu empatiju ili «suosjećanje». Tako, sjećajući se svojih vlastitih žalosti i poniženja, možemo suosjećati s drugima u jednakim okolnostima, možemo sebe staviti (naravno, uvijek u pomalo pickwickovskom smislu) na njihova mjesta. Ali u nekim slučajevima komunikacija među univerzumima je nepotpuna ili čak nepostojeća. Um je svoje vlastito mjesto, i mjesta koja nastanjuju umno poremećeni ili izuzetno nadareni toliko su različita od mjesta gdje obični muškarci i žene žive, da je malo ili nimalo zajedničkog sjećanja koje bi moglo poslužiti kao osnova za razumijevanje ili srodno osjećanje. Riječi bivaju izrečene, ali ne uspijevaju objasniti. Stvari i događaji na koje se simboli odnose pripadaju međusobno isključujućim područjima iskustva. Vidjeti sebe onako kako nas drugi vide je koristan dar. Ništa manje bitna nije sposobnost vidjeti druge onako kako oni vide sebe. Ali što ako ti drugi pripadaju drugoj vrsti i nastanjuju izrazito stran univerzum? Na primjer, kako mogu duševno zdravi doznati kakav je zaista osjećaj biti lud? Ili, ukoliko se ne rodimo ponovo kao vizionar, medij ili glazbeni genij, kako da ikad posjetimo svjetove koji su Blakeu, Sweden-borgu, Johannu Sebastianu Bachu bili dom? A kako se može čovjek na ekstremnim granicama ektomor-fije i cerebrotonije ikada staviti u položaj onoga na granici endomorfije i viscerotonije ili, osim u određenim ograničenim područjima, podijeliti osjećaje. ( 7 – 8 str. ) ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 26/5/2010, 7:40 am | |
| Ja jesam, i bio sam otkad pamtim, loš vizualist. Riječi, čak ni bogate riječi pjesnika, ne prizivaju slike u mom umu. Nikakve hipnagogičke vizije me ne pozdravljaju na rubu sna. Kad se sjećam nečega, moja memorija mi to ne predstavlja kao živ prizor događaja ili predmeta. Naporom volje, mogu prizvati ne baš jasnu sliku o tome što se zbilo jučer poslijepodne, ili kako je Lungarno izgledao prije nego što su mostovi uništeni, ili Bayswater Roada kad su jedini autobusi bili zeleni i mali, a vukli ih ostarjeli konji šest kilometara na sat. Ali takvi prizori nemaju nimalo dubine i apsolutno nikakvog vlastitog neovisnog života. Prema stvarnim, percipiranim objektima stoje u istom odnosu u kojem su Homerovi duhovi stajali prema ljudima od krvi i mesa koji su ih došli posjetiti u sjenama. Samo kada imam visoku temperaturu moji mentalni prizori stječu neovisan život. Onima kod kojih je dar vizualizacije jak, moj unutrašnji svijet mora izgledati začudno blijed, ograničen i nezanimljiv. To je bio svijet- jadan, ali moj vlastiti - koji sam očekivao vidjeti preobražen u nešto što uopće ne sliči na sebe. ( 10 – 11 str.)
Zbilja važne činjenice su bile da su prostorni odnosi prestali imati nekog većeg značaja i da je moj um shvaćao svijet u pojmovima drugačijim od prostornih odnosa. U običnom vremenu, oko se bavi takvim problemima kao što je Gdje? - Koliko daleko? - Kako postavljeno u odnosu na što? Pri meskalinskom doživljaju, implicitna pitanja na koje oko odgovara pripadaju drugačijem redu. Mjesto i razdaljina prestaju biti osobito zanimljivi. Um svoju percepciju obavlja u pojmovima intenziteta postojanja, dubine značaja, odnosa unutar uzora. Vidio sam knjige, ali me uopće nisu zanimali njihovi položaji u prostoru. Ono što sam primijetio, što mi se utisnulo u um bila je činjenica da su sve one sjale živom svjetlošću i da je u nekima taj sjaj bio izraženiji nego u drugima. U tom kontekstu, položaj i tri dimenzije bili su nebitni. Nije, naravno, kategorija prostora ukinuta. Kad sam ustajao i šetao uokolo, mogao sam to raditi sasvim normalno, ispravno ocjenjujući razdaljinu između predmeta. Prostor je bio tu; ali je izgubio svoju prevlast. Um je bio najviše zainteresiran, ne za mjere i lokacije, već za biće i značenje. A zajedno s ravnodušnošću prema prostoru išla je i još potpunija ravnodušnost prema vremenu. «Izgleda da ga ima puno», bilo je sve što sam rekao kada me istraživač pitao kako se osjećam u pogledu vremena. Puno, ali točno koliko nije bilo bitno. Mogao sam, naravno, pogledati na svoj sat; ali je moj sat, znao sam, bio u drugom univerzumu. Moj stvarni doživljaj bio je, još je, neodređenog trajanja ili alternativno beskrajne sadašnjosti načinjene od j e d n e s t a l n o mijenjajuće apokalipse. S knjiga je istraživač skrenuo moju pažnju na namještaj. Mali stol za tipkanje stajao je na sredini sobe; iza njega j e , s mog gledišta, bio pleteni s t o l a c i iza njega radni stol. Ta tri komada su činila složenu šaru horizontala, vertikala i dijagonala - šaru tim zanimljiviju što nije bila tumačena pojmovima prostornih odnosa. Stolić, stolac i stol su se uklapali u kompoziciju koja je sličila na rad Braquea* ili Juana Grisa», mrtvu prirodu prepoznatljivo povezanu sa stvarnim svijetom, ali prenijetu bez dubine, bez ikakvog pokušaja fotografskog realizma. Gledao sam svoj namještaj, ne kao utilitarist koji mora sjediti na stolcima, pisati na stolićima i stolovima, i ne kao kamer-man ili dokumentarist, već kao čisti estet kojeg zanimaju samo oblici i njihov odnos unutar vidnog polja ili prostora slike. Ali, dok sam gledao, ovaj čisto estetski pogled kubističkim okom ustupio je mjesto onom što mogu opisati samo kao sakramentalni pogled na stvarnost. Bio sam opet tamo gdje sam bio kad sam gledao cvijeće - natrag u svijetu u kojem je sve sjalo Unutrašnjom Svjetlošću, i bilo beskrajno po svom značaju. Noge, na primjer, na onom stolcu - kako je čudesna njihova oblost, kako natprirodan njihov uglačani sjaj! Proveo sam nekoliko minuta - ili je to bilo nekoliko stoljeća? - ne samo gledajući te noge od bambusa, već sam zaista bio one - ili prije bio ja u njima; ili, da budem još precizniji (jer «ja» nije imalo udjela u tome, niti u određenom smislu ni «one») bio svoje Ne-ja u Ne-ja koje je bilo stolac. ( 15 – 17 str.) ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 26/5/2010, 7:41 am | |
| Iz religioznih zapisa i preostalih spomenika poezije i likovnih umjetnosti je jasno da su, u većini razdoblja i na većini mjesta, ljudi pridavali više važnosti unutrašnjem pejzažu nego objektivnoj stvarnosti, osjećali da ono što vide zatvorenih očiju posjeduje duhovno veći značaj od onog što su vidjeli otvorenih očiju. Razlog? Prepoznatljivost dovodi do prezira, a kako preživjeti je problem koji se po važnosti kreće od kronično zamornog do mučnog. Vanjski svijet je ono u čemu se budimo svakog jutra u životu, mjesto u kome, htjeli ili ne, moramo pokušavati zaraditi za život. U unutarnjem svijetu nema ni rada ni monotonije. Posjećujemo ga samo u snovima i sanjarenjima, a njegova neobičnost je takva da nikada dva puta uzastopce ne naiđemo na isti svijet. Zar je čudno, stoga, što su ljudska bića u svojoj potrazi za božanskim obično više voljela gledati unutra! Obično, ali ne uvijek. U svojoj umjetnosti ništa manje nego u svojoj religiji, taoisti i zen-budisti su gledali dalje od vizija u Prazninu, a kroz Prazninu u «deset tisuća stvari» objektivne stvarnosti. Zbog svoje doktrine o utjelovljenoj Riječi, kršćani su trebali, od početka, biti sposobni zauzeti sličan stav prema univerzumu oko sebe. Ali, zbog doktrine Pada, bilo im je veoma teško to učiniti. Još prije tri stotine godina izraz potpunog negiranja svijeta i čak osude svijeta bio je i pravovjeran i shvatljiv. «Ne trebamo se čuditi ničemu u Prirodi, osim Inkarnaciji Krista.» U sedamnaestom stoljeću, Lallemantova fraza zvučala je razumno. Danas zvuči suludo. ( 41/42 str.) ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 26/5/2010, 7:41 am | |
| Literatura o religioznim iskustvima obiluje podsjećanjima na bol i užas koji obuzimaju one koji su se suočili, previše naglo, licem u lice s nekom pojavom Mysteriuma Tremenduma. Teološkim jezikom, ovaj strah je uzrokovan nespojivošću ljudskog samoljublja i božanske čistoće, ljudske samoopterećujuće odvojenosti i bes-krajnosti Boga. Slijedeći Boehmea* i Williama Lawa, možemo reći da se dušama koje nisu ponovo rođene božansko svjetlo u svom punom sjaju može ukazati samo kao razbuktali plamen čistilišta. Skoro identična doktrina može se naći u Tibetanskoj knjizi mrtvih, gdje se opisuje kako se mrtva duša u agoniji skuplja od Čiste svjetlosti Praznine, pa čak i od manjih, ublaženih Svjetlosti, da bi naglo jurnula u utješnu tamu vlastitosti kao ponovo rođeno ljudsko biće, ili čak zvijer, nesretan duh, stanovnik pakla. Bilo što radije nego goruće blještavilo apsolutne Stvarnosti - bilo što! Shizofreničar je ne samo duša koja nije ponovo rođena, već je još i očajno bolesna. Njegova bolest sesastoji u nesposobnosti da nađe utočište od unu tarnje i vanjske stvarnosti (kao što razumna osoba obično čini) u domaćem univerzumu zdravog razuma - strogo ljudskom svijetu korisnih pojmova, zajedničkih simbola i društveno prihvatljivih konvencija. Shizofre-ničar je poput čovjeka stalno pod utjecajem meskali-na, i stoga nesposoban isključiti doživljaj stvarnosti nedovoljno posvećen da s njom živi, koju ne može ukloniti objašnjavanjem jer je najtvrdoglavija od osnovnih činjenica, i koja ga, zato što mu nikad ne dopušta da svijet vidi samo ljudskim očima, tako plaši da tumači njenu ustrajnu čudnovatost, gorući intenzitet njezina značaja, kao objave ljudske ili čak kozmičke zlonamjernosti, koja traži najočajnije protumjere, od ubilačke nasilnosti na jednom kraju ljestvice do katatonije, ili psihičkog samoubojstva, na drugom. A kad se jednom krene nizbrdo, na put pakla, nikada se ne može zaustaviti. To je sada bilo i suviše očito. «Ako se krene pogrešnim putem», rekao sam kao odgovor na pitanja ispitivača, «sve što se dogodilo, bilo bi dokaz urote protiv tebe. Sve bi to bila samo-potvrda. Ne bi mogao ni udahnuti, a da ne budeš svjestan da je to dio urote.» «Znači, ti misliš da znaš gdje leži ludilo?» Moj odgovor je bilo uvjerljivo i iskreno: «Da.» «I ne bi ga mogao kontrolirati?» «Ne, ne bih ga mogao kontrolirati. Ako se počne sa strahom i mržnjom kao glavnim premisama, mora se nastaviti sve do zaključka.» »Da li bi mogao», upitala je moja supruga, «usredotočiti pažnju na ono što Tibetanska knjiga mrtvih naziva Čistom svjetlošću?» Sumnjao sam u to. «Da li bi to držalo zlo na udaljenosti, kad bi se mogao usredotočiti? Ili se ne bi bio u stanju usredotočiti?» Neko sam vrijeme razmišljao o tom pitanju. «Možda,» konačno sam odgovorio, «možda bih mogao - ali samo ako bi tamo bio netko tko bi mi rekao za Čistu svjetlost. To se ne može učiniti samostalno. To je svrha, pretpostavljam, tibetanskog rituala - netko cijelo vrijeme sjedi tamo i govori ti što je što.» Nakon slušanja snimke tog dijela pokusa, uzeo sam svoj primjerak Evans-Wentzovog izdanja Tibetanske knjige mrtvih i nasumce ga otvorio. «O, plemeniti po rodu, ne daj da um tvoj bude zaveden.» To je bio problem - ostati nezaveden. Nezaveden sjećanjima na prošle grijehe, zamišljenim užicima, gorkim okusom starih nepravdi i poniženja, svim strahovima i mržnjama i žudnjama koje obično pomračuju Svjetlost. Ono što ti budistički svećenici čine za umiruće i mrtve, zar ne bi moderni psihijatar mogao učiniti za umno poremećene? Neka postoji glas koji će ih uvjeravati, danju i čak i dok spavaju, da uza sav užas, svu zbunjenost i zbrku, konačna Stvarnost ostaje nepokolebljivo ona sama i da je načinjena od iste supstancije kao i unutarnja svjetlost čak i najokrutnije izmučenog uma. Pomoću uređaja kao što su magnetofoni, satni prekidači, razglasi i zvučnici u jastucima trebalo bi biti veoma lako izvedi-vo pacijente, čak i u institucijama s drastično smanjenim brojem osoblja, stalno podsjećati na ovu praiskon-sku činjenicu. Možda bi se nekoj izgubljenoj duši na taj način pomoglo da u određenoj mjeri postigne kontrolu nad univerzumom - istodobno predivnim i odvratnim, ali uvijek drugačijim od ljudskog, uvijek totalno nerazumljivim - u kojem je osuđena živjeti. ( 50 – 53 str. ) ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 19/1/2011, 9:44 pm | |
| ALDOUS HUXLEY : " MAJMUN I BIT "
Radnja je jednostavna i zanimljiva. Dva čovjeka koja rade u filmskoj industriji, pronalaze stari scenario, koji je ponudio William Tallis, a koji je u filmskom studiju odbijen. Kreću u pustinju da upoznaju autora djela. Saznaju da je on umro i da je bio interesantan čovjek i daju na čitanje njegovo cjelokupno, nepromjenjeno djelo " Majmun i bit ". Djelo je zanimljivo, naizgled futurističko, dešava se u izmjenjenoj ljudskoj civilizaciji , poslije III Svjetskog rata. Tim narodom je vladao Đavo , koji je promjenio ljudski, emotivni poredak. Naime, nema slobodne i strasne ljubavi, pare se jednom godišnje i tom prilikom začinju i rađaju nakaznu đecu zbog upotrebe gama-zraka. Ta đeca zbog svojih deformiteta bivaju krvnički ubijana. Žene se tretiraju kao najveći neprijatelji civilizacije, ne poznaju se pojmovi kao što su ljubav, brak. Postoje i izabrani, članovi sveštenstva, koji ne učestvuju u parenju, imaju određene povlastice. Hvataju naučnika iz civilizacije koju mi poznajemo i on se zaljubljuje u pripadnicu ovog naroda. Uči je šta je ljubav, čita joj poeziju Šilera, ali ona nenaučena na ljubav, teško prihvata to kao nešto normalno. Zbog prijetnje da će biti pogubljeni zbog svoje ljubavi, bježe u nepoznato, na sjever , đe žive odbačeni pripadnici naroda, tzv.-i Strasni, po našim shvatanjima, normalni ljudi. Tako završava scenario. Ja sam ovo pojednostavila, inače knjiga je jako interesantna, puna podataka iz nauke. Posebno me impresioniralo Huxleyevo predviđanje nekih stvari koje se danas dešavaju. Naime, knjiga je pisana davne 1974 g. a on je već tada govorio o genetski modifikovanim biljkama koje su uništile današnju civilizaciju. Govori i o tehnološkom napretku, koji je izmakao kontroli i koji je doveo do uništenja jednog dijela civilizacije. Za sve loše što se dešavalo i što je dovelo do smaka svijeta, krivi su političari i religija, koji su ispiranjem mozga ljudima, stvorili poslušnike koji su zaboravili šta je priroda i koji su je nemilosrdno uništavali.
____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 19/1/2011, 9:44 pm | |
| ALDOUS HUXLEY: " ZAJEDLJIVI PILAT "
Djelo iz 1926 g, pisano u formi putopisa. Kada je krenuo na put oko svijeta Haksly je ponio sa sobom kompletnu " Britansku enciklopediju ". Znanje pokupljeno iz mnogih knjiga iz umjetnosti, može se primjetiti u svim njegovim knjigama, u opisima mjesta koje je posjetio. ovu knjigu on sam naziva " Dnevnik jednog putovanja ". Putopisi se odnose na Indiju i Burmu, Malaju, Pacifik i Ameriku. Na vrlo jednostavan način, daje svoja zapažanja o mjestima kroz koje je prolazio, načinu života ljudi, ishrani, muzici. Tako navodi riječi Džalalu 'd-Din Muhamed Rumija iz Kašmira: " Suprotnost od svjetlosti kazuje nam šta je svjetlost. Bog je stvorio tugu i bol u ovom cilju: naime, da bi nam otkrio sreću preko njenih suprotnosti. Skrivene stvari otkrivaju se svojim suprotnostima, ali pošto Bog nema suprotnost, on ostaje skriven." ( 22 str. ) ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | besherat

| Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley 20/1/2011, 9:45 am | |
| ALDOUS HUXLEY: " ESEJI "
Knjiga eseja je sastavljena od četiri priče:
" Vrata percepcije " ( 1954 g. ), " Pakao i raj " ( 1956 g. ), " Ludost,pakost, žalost " ( članak iz časopisa " Esquire " ) " Najčudnija znanost " ( članak iz časopisa " Esquire " ) " Ekonomska nejednakost nije jedina vrsta nejednakosti. Ima i strašnije, teže izlječive nejednakosti, koja postoji između pojedinaca različitih psiholoških tipova... Univerzumi dvaju pojedinaca mogu biti duboko različiti, premda oni mogu imati iste prihode. Priroda isto kao i vaspitanje, postavili su velike provalije između nas. Neke od tih provalija nisu premošćene i naoko su nepremostive; preko njih je nemoguće komuniciranje"- kaže Haksli. Polazi od pretpostavke da je stvarnost zla, da su uzroci zla u ljudskoj prirodi, a da pokušaji popravljanja mogu nastati tek nakon potpune samospoznaje. ( 160 str. )
" LUDOST,PAKOST,ŽALOST "
Tekst preuzet iz časopisa " Esquire ". Opisuje nehumana " liječenja " duševnih bolesnika kroz istoriju. Jezivo za čitati.
" NAJČUDNIJA ZNANOST "
Interesantan esej o psihologiji, pravcima i učenjima, zabludama Frojda i ostalih psihologa. Vanredno dobro stavlja opaske na neke zastarjele teorije, koje su se još uvijek zadržale u psihologiji. Evo jednog primjera: " Dr Progoff, govoreći o Frojdu, kaže da su njegove psihološke teorije bile previše materijalističke. Ja osobno smatram da njegove teorije, kao i teorije većine ostalih modernih psihologa, nisu ni izdaleka dovoljno materijalističke. Treba primjetiti da su baš one " najduhovnije " religije poklanjale najveću i najnaučniju pažnju tijelu. Hinduistička i budistička teologija sadrže dobro razvijenu teoriju o naslijeđenim temperamentima. Po toj teoriji čovjek se rađa da bi slijedio put pobožnosti ili put kontemplacije. A to nije sve. Ako se rodio sa sposobnošću da se s Bogom sjedini kroz kontemplaciju, preporučuje mu se da olakša kontemplativni proces poklanjajući izuzetnu pažnju tjelesnom držanju i tjelesnim funkcijama, kao što su disanje, jelo i izlučivanje. Svaka je orijentalna filosofija u biti rasprava o transcendentalnoj psihoterapiji. Cilj te terapije je da izliječi ( statistički govoreći ) normalne od njihovog samodopadnog vjerovanja da su duševno zdravi, i da ih dovede u stanje koje bi se moglo nazvati ne statičkom, već apsolutnom normalnošću - stanje u kojem mogu shvatiti ko su oni u biti. Duhovnost može postojati samo ako se temelji na dobro informisanom mterijalizmu. Zbog toga što nema takvu bazu, sadašnja je psihologija predodređena da ostane teoretski nerealistična, a u praksi većinom nedjelotvorna. ( 149 str. ) [b] ____________________________________________ "Poezija je samo trag zivota. Plamti li tvoj zivot, poezija je samo pepeo plamteceg zara."
Leonard Cohen
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Aldous Leonard Huxley  | |
| |
|  | | | Aldous Leonard Huxley | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Juče u 12:56 pm od Dusica Pajovic» medeno Juče u 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|