LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Desanka Maksimovic | |
| |
Autor | Poruka |
---|
NENSYY

Broj poruka : 23 Godina : 33 Datum upisa : 16.05.2008
 | Naslov: Desanka Maksimovic 9/6/2008, 10:03 pm | |
| Reci cu ti jednu tajnu, ne ostavljaj me nikada samu kada neko svira.
Mogu mi se uciniti duboke i meke oci neke sasvim obicne.
Moze mi se uciniti da tonem u zvuke, pa cu ruke svakom pruziti.
Moze mi se uciniti lepo i slatko voleti kratko, za jedan dan.
Ili mogu reci u tome casu cudesno sjajnu,predragu mi tajnu koliko te volim.
Oh, ne ostavljaj me nikada samu kad neko svira, ucinice mi se crn leptir jedan po teskoj vodi sara sto niko nikad reci mi nesme.
Ucinice mi se,negde u sumi ponovo sve moje suze teku kroz samonikle cesme neke. Oh, ne ostavljaj me nikada samu kada neko svira.
Ucinice mi se,negde u sumi ponovo sve moje suze teku kroz samonikle cesme neke.
Ucinice mi se negde kroz tamu, neko peva i gorkim cvetom krvavog srca u ranu dira.
Desanka Maksimovic | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/9/2008, 9:13 pm | |
| Odgovor
Pobrala sam spokojno reči tvoje plahe i pune nekakvog bola, jer znam, nećeš otići u monahe, kao što zbog nečeg kaza. O, veruj mi, biće i drugih staza kojima ćeš pobeći od mene ti.
Pomisli samo kako me nije ni bilo; kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo, samo da bih umela biti san tvoj o meni, tvoj san koji me je gorko boleo.
Ili poveruj jednog dana kako mi duša smeta da imam duše, kako mi srce smeta da te volim celim srca toplim dnom. Pomisli kako sam ja satkana od nadopunjavanja života snom.
Pomisli sve što ti je uteha. Poveruj kako sam ja kriva što u meni još pre rođenja, pre detinjstva i pre mladosti gori bolna i živa strast da svoje i tuđe radosti pretvaram u bol.
Ili pomisli, da je i moglo biti sve za čim tvoja pesma žali, bilo bi tek za dah časa, pa večnost celu opet ne bi znali jedno o drugom; unepovrat i ništa ipak bi moralo sve da utalasa.
Pomisli, izgubićemo se u noć kao pjesme tvoje odjek tužni u moj kraj; i znaj, i san i čovek i bol i sreća prolazna da je; i da ništa nema toliku moć da večno traje.
Ili, kada gorku ovu od mene dobiješ vest, pomisli da je isti ceo svet, i bolnu o meni svest uzberi kao otrovan cvet i baci je na drum.
I pomisli ponovo kako me nije ni bilo; kako sam ja samu sebe izumela samo da bi me ti voleo, samo da bih umela biti san tvoj o meni, tvoj san koji me je gorko boleo.
Desanka Maksimović |
|  | | Ptica

Broj poruka : 524 Datum upisa : 17.04.2008
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 3/10/2008, 10:57 am | |
| Desanka Maksimovic
Zla noc
O, ma ko da si, ostani nocas kraj moga skuta, nikuda ne polazi. Za onim cega nema dusa mi gori i luta, i boli, jer sve prolazi. I cini mi se, negde ljudi sad prolaznost imaju na umu, pa ce doci nocas na nas breg da spokojno svega se odreku. Vecno nihaju jasike na drumu dusu nemirnu. cute blago plaveti neba i teku.
Nocas me samo pogladi nezno i blago po kosama i kazi rec mi sto greje. Srce je moje pusto, dusu mi mori osama, i boli, jer prazno sve je. I cini mi se, negde u blizini rodjeno srce da nekome smeta, pa ce doci nocas na nas breg da nasmeje se svemu sto biva. Oblak u suton iznad sume sleta i vrh livada brodi. Putuju jutrom magle ponad njiva.
O, ma ko da si, zagrljaj nocas mi vreo podari. Srce je moje umorno, dusa je moja strana gomili ljudi i stvari, i cuti u meni sumorno. I cini mi se, nedaleko negde od tuga teskih ljudi boluju, pa ce doci nocas na nas breg da radosno svi poumiru. Grlice tihe brdom nasim stoluju i jecaju meko. Putevi beli u nebesa uviru. | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/10/2008, 12:04 pm | |
| SUDBA
U proleće,u proleće kad vrbe zelene I potok teče plavim nebom umiven, U cvetovima kad mirišu magle; U proleće,u proleće ruže uvele Zavoleh miris skriven.
U maju,nad srcem kad su mi se nagle, Suđenice vile nisu umele Od ludosti da mi ga spasu. U proleće,u proleće ja zavoleh Senke u nečijem glasu.
U proleće,u proleće,tako je suđeno, Srcu mom uvek će ljudi da se čude I žeđi mu niko neće shvatiti. O,žao mi je mladića koji me voleo bude U proleće,jer će patiti. D.Maksimović |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/6/2009, 9:09 pm | |
| Čežnja u tuđini
Da mi je da ne umrem u tuđini Lepe su sve bukove u zemlji ceste, livada svaka lepa je mlada, i sve reke nepoznate, svi vrhovi što se suncem zlate, sve i gde nije i gde jeste pogled i noga mi stupila kada.
Ali kut zemlje na kom smo žito želi i sa koga smo cedili vina, zemlja koju smo pili i jeli, čija na ognju palili drveta, gde smo sahranili oca i sina, kao da je sva grob pradedovska, krvavo nam je bliska i sveta.
U tu bih zemlju hteo da legnem, u taj kraj gde biljka svaka, gde bubica svaka bolno me dira kao žbun što na bratovom grobu cveta, kao mrav što njime mili. Zemlja sa koje smo jeli i pili, koja nam je kao srce rođeno jasna i tajanstvenija od svemira, hteo bih da mi grobom bude.
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/6/2009, 9:09 pm | |
| Na buri
Svu večer na pustom bregu neko stoji. Pusti me, majko, da vidim da li je čovek ili bor. Pusti me da vidim ko to svu večer gleda u nas beli, skromni dvor. Pusti me, majko, neće me umoriti hod, breg je blizu našeg doma. O, ja osećam da mi je rod taj čovek ili bor što svu večer blizu groma stoji i gleda u naš dvor.
Vidiš li oblak crn, ogroman, zlokoban brod nad njim plovi i smrt nosi? O, majko, idi, ti ga bar zovi neka se skloni u naš dom taj čovek ili bor što svu večer stoji i gleda u naš beli skromni dvor.
Na pustom bregu on je sam kao dete kad ruke skrsti nad bolom nekim prvi put. Pusti me da tanki moji prsti meta budu burama zlim. Pusti me, pusti, dobra majko, tako je potmuo i zao oblak što vitla nad njim.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/6/2009, 9:10 pm | |
| Po rastanku
I
Reci mi sad, kada već prošlo je sve: časi bolni i dani dragi, lepi; kad novi bol se starom bolu smeje; od reči tvojih kad duša ne strepi, - reci, da l' te je moja tuga bolela nekad, kad sam te mnogo, mnogo volela?
Reci mi sad, kada me ne voliš više; kad ti se prošloj ruga nova sreća; i kad se dani koji nekad biše duša ti samo, kad me vidiš, seća - reci, da l' te je moja radost bolela jednom, kad nisam više tebe volela?
II
Nekad sam bila dobra i mlada i poverljiva i puna nada, nekada pre, ti si mi tada reći mog'o beskrajno mnogo, o kako mnogo sa reč i dve.
Spokojni bili su dani moji, a ti si srcu mi prvi koji beše drag, pa iza svega što si mi rek'o katkad surovo, kadkad meko, ostao je trag.
Sad srce moje bije tiše: već manje volim, a znam više nego pre; već sad mi ne bi reći mog'o onako dosta, onako mnogo sa reč i dve.
I kad bi danas prišao meni i hteo reći davno rečeni' buditi draž, u srcu mome šaptao bi neko: da sve što si mi ikada rek'o, bila je laž. | |
|  | | Beskraj

| Pokošena livada
Livada kraj reke sanja. Zrikavci tužno zriču. Pomrlih trava duše još lebde vrh otkosa što se lagano suše. O, vi ne znate tužnu o smrti trava priču. Zrikavci tužno zriču.
Jutros dođose neki divovi kao hrašće u domovinu trava; i mrtvo pade bezbroj ljupkih, šarenih, glava; i bezbroj nežnih tela zdenuše u plašće, divovi kao hrašće.
Svega devojka jedna zlatnog, okruglog oka i trepavica beli' leprša na livadi i ranjenicima deli mirisne osmehe čedne, umesto crvenog soka, - devojka zlatnog oka.
Sutra opet u zoru doći će divovi oni, i strašne surove vile zdenuće u sena mnoge mirisne glave mile. Ležaće u jednom grobu toliki milioni. Doći će divovi oni.
Tužno zrikavci zriču, čuje se do oblaka; večera celog žale zelen-konjici svoje lepe viteze žale. Plaču nad grobovima mrtvih, dragih junaka, čuje se do oblaka. | |
|  | | Beskraj

| Proletnje pesme
II
Osećam večeras, dok posmatram laste i pupoljke rane, kako srce moje polagano raste k'o vidik u lepe, nasmejane dane;
kako s mladim biljem postaje sve veće i lako k'o krilo, i kako mu celo jedno nebo sreće i pakao bola ne bi dosta bilo;
kako čezne za svim što bi život mog'o lepog da mu dade, i da mu ničega ne bi bilo mnogo: tako su mu velike čežnje mu i nade.
Osećam, da dosad sve je bilo šala moga srca vrela; da još nikom nisam ljubav svoju dala koliko bih mogla i koliko htela;
Da ima u meni cela nežna plima reči nerečeni', da bih srce mogla poklanjati svima i da opet mnogo ostane ga meni. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/6/2009, 9:21 pm | |
| Strepnja
Ne, nemoj mi prići Hoću izdaleka da volim i želim tvoja oka dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da.
Ne, nemoj mi prići Ima vise draži ova slatka strepnja, čekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se traži, o čemu se samo tek po slutnji zna.
Ne, nemoj mi prići Našta to i čemu? Izdaleka samo sve ko zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 5/6/2009, 8:57 pm | |
| Balkanac
Ne stidim se sto sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavstine i bure. Cucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture.
Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi mozete da pijete a da svakom ne pruzite case vina.
A kod nas su jos obicaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se jos i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine, kod nas svaki covjek ima citavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog covjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i skole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole.
Vi,istina,za svaki kut zivota imate sprava i masina, sve ste sracunali i sve znate izumi vasi su za divljenje, a mi jos imamo starinske alate, ali sve je kod nas jos zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i zivljenje.
Vi imate citave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas pise i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drzimo se reda slicno ognju,vetru i vodi.
Kod vas je zbilja sve tacno propisano kako se jede,govori i oblaci, a mi kad govorimo,vicemo i masemo rukama i corbu glasno srcemo i u rukavicama smo obucu nosimo od svinjske koze, puno je kod nas seljackih navika i stvari i kraljevski preci nasi doista su bili govedari.
Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje rusi i pali, ali mi nismo oni sto smisleno tlace mi ne smatramo da je svet celi nase polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prasumski da zbog nas place.
Dusa je nasa prostrana iako smo brojem mali.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 7/6/2009, 1:58 pm | |
| Krvava bajka
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu.
Iste su godine svi bili rođeni isti su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu.
A pedeset i pet minuta pre smrtnog trena sedela je u đačkoj klupi četa malena i iste zadatke teške rešavala: koliko može putnik ako ide peške... i tako redom. Misli su im bile pune istih brojki i po sveskama u školskoj torbi besmisleno ležalo je bezbroj petica i dvojki.
Pregršt istih snova i istih tajni rodoljubivih i ljubavnih stiskalo se u dnu džepova. I činilo se svakom da će dugo, da će vrlo dugo trčati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvršava.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u istom danu.
Dečaka redovi celi uzeli su se za ruke i sa školskog zadnjeg časa na streljanje pošli mirno, kao da smrt nije ništa. Drugova redovi celi istog časa se uzneli do večnog boravišta. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 9/6/2009, 9:27 pm | |
| Neko se seca detinjstva
Kaska sivaca masina preko debeloga platna za kosulje vojnika. Poznajem dobro taj kas zadihan kao kasalj plucnih bolesnika.
Secam se detinjstva naseg kad je mati sva umorna i zuta vazdan sila: po osam haljina, osam kaputa, osam kratkih kosuljica, sve dok bi svetlost s brda kroz prozor lila.
Nad masinom vecno nagnuta bila su joj pleca i glava: krpila je po sesnaest nogavica, po sesnaest rukava; povazdan zeljni smo bili njenog osmeha i lica.
Zemlja bi se opasati mogla nizom dugih poruba sto ih je ispod igle izvukla njena ruka, okorela od rada gruba.
Ucutkala se masina, digla se umorna svalja da svetlost upali; brdo vojnickih kosulja oko skuta joj se valja.
Pa opet kaska igla potrci, potrci pa stane. Secam se detinjstva naseg, tog vremena i svetlog i tuznog, iz kog od igle majcine jos nosim ostre rane.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 13/6/2009, 10:13 pm | |
| SMRT LIŠĆA
Šta to, mama, tako tužno priča vetar kad od njegove priče lišće bledi i opada?
Možda pričaju vetrovi da su selice pomrle od umora i podavile se u dalekom moru?
Možda su doneli vetri na svom krilu uplašeni krik ždralova?
Šta to, mama, tako tužno priča vetar kad od njegove priče lišće bledi i opada?
Možda vetar priča da se sunce umorilo i palo u vodu i da nikad više neće doći?
Ko bi mi mogao reći zašto lišće bledi i opada? | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 19/6/2009, 7:15 am | |
| DODIR
Noćas me u snu tače neka ruka, Ne znam koja, Sasvim kratko, Samo večnost do tri dok izbroja. I od tog dodira dođe do spoja Mene i nekog zvezdanog sveta - Ne znam sa kojom od bezbroja Maglina, zvezda i planeta, Sa kojom od duga. Samo nijednoga nebeskog sloja, Nijednog kruga, Ne mogoh se setiti kad se prenuh - Sem one ruke Zaboravih sve u trenu.
Poslednji izmenio Beskraj dana 19/6/2009, 7:16 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 19/6/2009, 7:16 am | |
| Prekasno
Možda ćeš u besposlici, jedan dan prići telefonu i okrenuti broj u sećanju tvom davno izbrisan..
Na nestrpljiv zvuk zvona niko neće odgovoriti, nikoga ovamo neće biti, niko ovde više ne strada, niti voli, niti pati...
Meni je sad svejedno... Sad me ne boli ništa više... Sad mi je od oblaka lakša tuga nekadašnja. Svi su puti do moje ravnodušnosti davno prekinuti. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 23/6/2009, 6:02 pm | |
| NEMAM VIŠE VREMENA
Nemam više vremena za duge rečenice, nemam kad ne pregovaram, otkucavam poruke kao telegrame. Nemam vremena da raspirujem plamen, sad zaprećem šake zgorela žara. Nemam više vremena za hodočašća, naglo se smanjuje putanja do ušća, nemam kad da se osvrćem i vraćam. Nemam više vremena za sitnice, sad treba misliti na večno i neobuhvatno. Nemam kad da razmišljam na raskrsnici, mogu stići jedino kudgod u blizinu. Nemam vremena da išta izučavam, nemam vremena sad za analize, za mene je voda sada samo voda kao da sam je pila sa kladenca; nemam kad da razlažem na sastojke nebo, vidim ga onakvo kakvo ga vide deca. Nemam više vremena za bogove tuđe, ni svoga nisam dobro upoznala. Nemam kad da usvajam zapovesti nove, mnogo mi je i starih deset zapovesti. Nemam više kad da se pridružujem ni onima koji istinu dokazuju. Nemam kad da se borim protiv hajkača. Nemam kad da sanjam, da lagano koračam. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 30/6/2009, 6:51 am | |
| Ogledalo
Idem putem zhivota i nosim u dushi ogledalo kao dusha toplo, kao jasika trepetljivo, kao izvor bistro i srebrnasto.
Ono od pogleda mrkog potamni i gorchinom se prelije. Zla rech kao trn uvek krvavo zapara njegovu belu dushu. Od osmeha hladnog ono zadrhti bolno i zaledi se.
Ali svakoga jutra osvane ono kao dusha toplo, kao jasika trepetljivo, kao izvor bistro i srebrnasto; samo, kad se duboko u njega zagledam, opazim uvek: nove, zagonetne share lagano drhte u njegovom dnu.
Ja nosim u dushi chudesno ogledalo, ono i toplije biva i sve lepshe ogleda shto je vishe puta od mrkog pogleda potamnelo, od zle rechi zaparano bilo, od osmeha hladnog sledilo se; samo uvek u njegovoj dubini zagonetne tanke share lagano drhte.
D.Maksimovic | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 2/7/2009, 6:33 am | |
| Ozdravljenje
Dugo sam bolovala od ljubavi i činilo mi se važno vrlo da li ima negde ili ne nečega čega nema.
A od jutros sve razumem čudesno, i mislim da je umesno udesila priroda ili slučaj naneo, te nisam uvek draga bivala čoveku koji bi mi čežnje zaneo za nečim čega nema.
U zamišljene sreće maženju istrošilo bi mi se srca pola, utopila bi mi se duša u traženju nečega čega nema.
Sad jedino kao nad srećom strepim: da li će ovaj dan svanuti oblačnim ili lepim, jer znam, ništa mi ne može doneti nečega čega nema.
(Desanka Maksimović]
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 12/7/2009, 8:44 pm | |
| BLIŽI SE LETO
Bliži se, bliži, leto;
U duši već ga slutim.
Pomalja zlatnu kosu
U zrelim njivama žutim.
Zrikavci su mi rekli
Koje u putu sretoh:
"Bliži se, bliži leto."
Bliži se, bliži leto.
Pomalja usne rujne
U bulkama crvenim.
Mirišu livade bujne
I polja i šumarci.
Koje u putu sretoh:
"Bliži se, bliži leto."
Bliži se, bliži leto.
Kao sjajna carska kruna.
Zlatna mu svetluca kosa
Rumenih svitaca puna.
Svi su mi oni rekli
Kad ih u putu sretoh:
"Bliži se, bliži leto." | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 12/7/2009, 8:45 pm | |
| PESMA ZA MENE, PESMA ZA TEBE
Potrebno mi je mnogo sunca,
i to i noću, jedno da me susreće,
jedno da zamnom svetlost baca,
u ponoru jedno dubokom,
jedno da nosim u ruci
kad od jada ne vidim prst pred sobom.
Potrebno mi je mnogo nežnosti,
i to svakog dana, i mnogo od milošte reći:
potrebno mi je primirje
između srca i sećanja
između neba
i bola koji pred njim kleči.
Potrebna su mi dobrodošlicom ozarena
lica mnoga,
i to svakog trena,
potreban mi prijatelj i to što veći,
potrebni su mi mostovi viseći
preko mržnje,
preko nesporazuma nepremostivoga. |
|
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 20/7/2009, 6:56 am | |
| НИСМО МИ КРИВИ
Топло је поља миловао тих, тих замах југових крила, кад сам с тобом дражи од свих, свих дана провела била. Хтели смо свега шетати час, у дан смо један шетали дуг све до у сутон сив - али југ, тај топли југ томе је крив.
Као пољубац шаптала кап, кап свака при паду с грана раскошно снежни смејао се слап, слап снежни и вода с брана. Једанпут само на ум ми пао он, кога волим, и да је грех наш излет према њему - али смех, тај вода смех, крив је свему.
Висибабе је ћутао цвет, цвет скривен гдегде крај џбуна, ал драгој својој ипак смо пет, пет нежних пронашли круна. И на растанку, кад бесмо тужни, мени си ову дао на дар китицу цвећа рана - али чар томе је чар крива пролећног дана.
Десанка Максимовић
| |
|  | | Karenjina

Broj poruka : 32 Godina : 57 Location : Beograd Humor : Osmeh ne kosta nista, a znaci mnogo Datum upisa : 01.07.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 20/7/2009, 10:33 am | |
| UTEHA
Još danas smo zajedno, pa, ko zna. kad više, otićićeš daleko.
Počeće nemilo i prazno da se muti svitanje. Boleće me ljudi hitanje kroz romorenje magle, i noćni razgovor ptica, kojima ne znam imena. Znam, plakaću sa rođene tuge kad umre u jesen kakva bledolika žena.
Još danas smo zajedno, pa, ko zna, kad više, otićićeš daleko. A ja ti nikad ne reko, šta meni biše tvoje tople priče, i tvoje utehe blage: kako ćemo od drage do drage zvezde provoditi večnost u radosnom lutanju; a plakati kad budemo hteli, kako ćemo u tihom ćutanju zagledati se u daleku, tužnu yemlju gde smo se prvi put sreli. | |
|  | | Karenjina

Broj poruka : 32 Godina : 57 Location : Beograd Humor : Osmeh ne kosta nista, a znaci mnogo Datum upisa : 01.07.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 20/7/2009, 10:37 am | |
| SREĆA
Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu; dan mi je kad njegove se oči vrate i noć kad ponovo od mene odu.
Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača; sreća je meni kad bolno ćutim s njime i kad nam srca biju ritmom plača.
Nije mi žao što će života vode odneti i moje grane zelene; sad neka mladost i sve neka ode: on je zadivljen stao kraj mene. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 26/7/2009, 9:17 pm | |
| MOJI ZEMLJACI
U Brankovini sad se drva seku i u grad voze da prodadu. Siromasi obaraju šumu mladu: bukve čija kora se još kupa u mleku, ceriće što tek počinju da rastu.
Ceo bogovetni dan pognuti seku, dogod sunce ne pređe svoj put nebom. Tek kad sveštenik na večernje siđe niz reku, sednu na panjeve i maše se torbe s hlebom.
Sutradan na vočiću jedinom silaze gradu, na leđima komad proje za ručak nose. Ostaju im gole kraj kuće bregova kose. Promiču polako po tuđeg drveća hladu.
Hlad svoje šume u gradu će prodati, gledaće očajno u njih bregovi goli. Doneće kući samo opanke i sveće i nekoliko grumenova kamene soli. | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 12/8/2009, 10:13 am | |
| DUSU MI POKLONI
Dusu mi pokloni. Mene rastuzuju ti krvi pozari sto iza sebe ostavljaju pepeliste, te oluje sto niste zenina snevanja blaga. Dusu mi pokloni, u ljubavi ja bih htela do u vecna vremena da sve ostavlja traga.
Dusu mi pokloni. Meni je malo taj trenutak zaborava, to nestrpljivo krvi htenje. Dusu mi,dusu pokloni, od iskoni u meni spava ceznja plamena za vecnim, za ljubavi trajanjem i uznesenjem.
Ja sam zena i ne ceznem samo za vrelim ljubavnickim bdenjem posle kojega dusa pada; htela bih u zagrljaju da dozivim svetle snove i pijanstvo onog mutnog sklada sto ljubav se zove.
Htela bih da se ne izgubi nijedan nas trenutak, da svaka nasa milosta se stvori u kakav zivot,pa ma malen bio kao grumen vecitog zlata, da mi dusa blista posle zagrljaja kao julska nebesa zvezdama krcata.
Dusu mi pokloni. Pricaj mi svoje snove u tami, pricaj mi detinjstva secanja. Zeli i ti da budes uza me do poslednjeg dana. Dusu mi pokloni i zadnju joj cesticu svaku i najlaksi dasak svaki njenog bezdana.
O,daj mi svojih suza, nocnih nejasnih muka, pricaj sta srce ti najcesce sanja. Drhti od iznenadnog zvuka moga koraka i glasa. Zeli i ti u mom zagrljaju da i posle smrti casa ostanu ti na mene secanja. _________________ | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 12/8/2009, 10:15 am | |
| SLOVO O LJUBAVI
Ako se volite ljubavlju koja buja u samoći,od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtaćete od miline, mognete li se još ikada sresti.
Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamret vam neće gušena htenja.
Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sećanja na nju nikad se nećeš spasti.
Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge.
Ako je želiš bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa.
Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete.
Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća,u snu, pisali pismo.
Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboravit se neće ni kad im duše budu posedele.
Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on,setiće te se i umirući.
Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge i osetimo se nesrećni i krivi | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 12/8/2009, 10:17 am | |
| DODIR
Noćas me u snu tače neka ruka, Ne znam koja, Sasvim kratko, Samo večnost do tri dok izbroja. I od tog dodira dođe do spoja Mene i nekog zvezdanog sveta - Ne znam sa kojom od bezbroja Maglina, zvezda i planeta, Sa kojom od duga. Samo nijednoga nebeskog sloja, Nijednog kruga, Ne mogoh se setiti kad se prenuh - Sem one ruke Zaboravih sve u trenu. | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 19/8/2009, 7:46 am | |
| KLETVA I MOLITVA
Boze,sto nebesne pozare spustas u zetve i sejes strah u srca zlu podana, molim Ti se od dana do dana: uslisi moje milostive kletve za onog koji me voljase srca odana.
Ucini da toplinom moga glasa odjekne vetar kad oko prozora mu zbori. Povrati u njegovu dusu neznost blagu, da,kada seva dize se iz klasa, njegovo srce za mnom zazubori.
Ucini da oblaci, kada minu mu nad domom, moje blage poprimaju kretnje. Usadi u njegovu dusu sveti strah, da, kada okolne sume odjeknu gromom, zacuje u njemu mocni glas Tvoje pretnje.
Ucini da jednom, kad u noc se probudi, sjaj mesecev da ga sa neba pobudi da skrusen dodje do mene. Osveta moja bice meka, jer srce moje ga ceka i danju i nocu bez promene.
Desanka Maksimović | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 24/8/2009, 9:45 pm | |
| Ja dobro znam:
U molitvi njegovoj moje ime biti neće, nikada pred ljubavlju mojom neće on ruke sklopiti i ako misao na mene njegovim srcem ikada zaluta, pobedom davnom samo će ga opiti.
Ali od istina ne živim ja... Ja vidim hram, u sred planine. Ćuti hrast do hrasta... Tiho, s neba, pada snega pram i stazom hode srne vita rasta.
Tu život vodi on, o suzi i kruhu i na kamenu sleđenome kleči i moli, u surom kostretnome ruhu - "Gospode, dušu patnja mi izleči,
ja sam joj dobra uzvraćao zlima dok skrušen pred njom ne padnem po tlima ni dan ni zora nema za me draži
ili smrt moju, Gospode, uskori... U snu i javi, pogled njen me kori i reč, reč jednu, s duše moje traži!"
Desanka Maksimović | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 4/9/2009, 6:37 pm | |
| ZA NAIVNE
Za one kojima se čini da su jednaki siromah i bogati, slabi i jaki, nesuđen i onaj koji se sa robije vrati, bezruki i čovek sa rukama obema, miropomazani i odlučen od vere, zvani i onaj što pred vratima čeka, za njih, za sebe, za svakog čoveka tražim pomilovanje.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 1/10/2009, 10:20 pm | |
| PTICE NA ČESMI
Divno li je iznenada naići na gorsku česmu: još je ne ugleda oko, a njenu začuješ pesmu negde pod brdom duboko. Ti potrčiš kao dete u pravcu njenoga glasa, kupina te u hodu splete, probijaš se kroz gustu čestu ili kroz paprat do pasa. A kada stigneš zadihan, od divljenja staneš u mestu: poređale se na žilu pod kojom voda se rađa senice, grmuše i žune pa razvezale priču kao žene na perilu.
A ti, od straha da se ne preplaše i ne zbune, da ne pobegnu u granje, sakriven iza žbuna slušaš radosnu česmu i njino čavrljanje. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 24/10/2009, 9:05 pm | |
| A i tebe to molim
Ako prva odem, javiću ti javiću ti šta biva kad se brat i sestra i mati i prijatelj polako raziđu i pljusak se kroz rastresitu humku sruči, i treba li se bojati pauka savesti i šta on među crvima i stonogama znači.
Javiću ti ima li razlike između grumena zemlje i čoveka, između suza i voda ponornica, i treba li strepeti od izjednačenja sa biljkom, kapljom i mineralom, a i tebe to molim.
Javiću ti treba li se bojati časa kad sve naše riznice pređu u nepoznate ruke i da li se njihova vrednost tamo menja i da li je život samo šahovska igra jezgri i ćelija, a i tebe to molim.
Ako prva odem, javiću ti, javiću ti sudbinu pesnika, srca, i šta on u susedstvu večne ravnodušnosti znači, i šta bude sa munjama i dugama naših ljubavi, a i tebe to molim.
Ako prva odem, javiću ti javiću ti šta bude iza velike oseke koja posle smrti nastupa. I da li postoje i tamo plime sećanja i da li će te naneti kadgod na moje obale, a i tebe to molim. | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 11/11/2009, 9:53 am | |
| Ž e n a
Srce mi je milosti izvor; Moje reči se uz rane previjaju Kao listovi lekovitog bilja, Koraci mi umeju da vode I one što lutaju bez cilja.
Mene privlače oči nesrećnika I čela samoubica Nesanicom ispijena. Sa moga čita se lica Da sam deset puta sestra Pa jednom žena.
Ne bih mogla voleti bez tuge. Rodjena sam da na krilu nišem Bolove čije dok ih ne ublažim, Rodjena nad čijim snovima Nemirnim da uplašeno dišem.
Ne bih mogla voleti bez tuge Ni radosnoga priviti na nedra. Ne bih mogla pružiti ruku Onome kom laka su jutra, A uzglavlja vedra.
Rodjena sam da živim za drugog. Preliva se samilost srcu preko rubova. Na dlanima mi piše da znaju da vidaju, U očima da umeju da greju, Na usnama da gorčinu skidaju
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 15/11/2009, 9:08 pm | |
| Kad odu naših majki majke
Kad odu naših majki majke, i stvari koje su se činile večne odu u nepovrate, spuste se u podrume, na tavane zabacane, kao sa otrovom srče da ih ruke dečje ne dohvate.
Kada sahranimo naših majki majke, sahranimo s njima i pozdrave koji su nekad, još s desetak koraka znali da jave da nam dobra želi namernik koji se bliži, iz šume ili iz mraka.
Odbace se praznici davni kao stari haljetak, stane prošlosti da se sudi, postanu ravnopravni ne samo nedelja, utorak i petak, nego svetitelji i ljudi.
Đurđevski uranci, petrovdanske lile, vrbice pune zelenoga sjaja, u sećanju nam se zatru, prestanu se bojiti uskršnja jaja, samo pustinjacima u planini položajnik čara vatru.
Počnemo sahranjivati drevne običaje pošle k nama još sa Himalaja, iza Karpata, već posle postanja sveta. Kada umru naših majki majke, zatvorimo njinom rukom otvorena vekova vrata.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 11/1/2010, 10:33 pm | |
| Slatko je ćutati.
Čini mi se dam njiva što pod snegom sniva, da sam u zemlji skriveno zrno žita. Ne tiče me se šta se u svetu zbiva, ni za čim ko u životu hita.
Ne znam prolaze li vekovi ili minuti. Niti mi se šta pita, niti saopštava. Dobro mi je kao steni što u mraku ćuti, kao kome ko pod travom spava.
Sada mi sasvim drukčije izgleda sve što je među ljudima bilo, i nečije reči i nečija ruka bleda, i sto za kojim se smejalo i pilo.
Samilosno sad gledam, kao iz raja, kroz ćelijska mutna stakla, ljudske žudnje i grehe bez kraja i sve čega sam se nekad srcem takla.
I ništa više nemam da kažem kome, i što bih čuti mogla za mene nije. Čini mi se da sam školjka nad kojm se talasi lome, da sam njiva iznad koje vetar vije.
(Desanka Maksimović) | |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 25/3/2010, 6:36 pm | |
| NAŠA TAJNA
O tebi neću govoriti ljudima Neću im reći da li si mi samo Poznanik bio ili prijatelj drag; Ni kakav je, ni da li je U našim snovima i životima Dana ovih ostao trag.
Neću im reći da li iz osame Žeđi ili umora, ni da li je ikada Ma koje od nas drugo volelo, Niti srce naše Da li je radi nas Ili radi drugih Kadgod bolelo.
Neću im reći kakav je sklad Oči naše često spajao U sazvežđe žedno; Ni da li sam ja ili si ti bio rad Da tako bude Ili nam je bilo svejedno.
Neću im reći da li je život Ili od smrti strah Spajao naše reke, Ni da li zvuke Smeha voleli smo više Od šuma suza. Neću im reći nijedan slog jedini
Šta je moglo ni da li je moglo nešto da uplete i sjedini Duše naše kroz čitav vek ; Ni da li je otrov ili lek Ovo što je došlo Onom sto je bilo.
Nikome neću reći kakva se Zbog tebe pesma događa U meni večito Da li opija toplo Kao šume naše s proleća Ili tiha i tužna ćuti u meni rečito.
O, nikome neću reći Da si se radosna ili boleća Pesma događa u meni.
Ja više volim da prećutane odemo ona i ja, Tamo gde istom svetlošću sja I zora i noć i dan, Tamo gde su podjednako tople i sreća i bol živa, Tamo gde je od istog večnog tkiva I čovek i njegov san | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 9/4/2010, 7:50 pm | |
| Molba mladosti
O mladosti, mladosti, da brzo prolaziš, ljudi kažu. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu Jednog bola i jedne radosti; Oko vrta svog zasadiću visoke Borove i bršljane i paviti; Vetrove i reke široke Bujicom ću naviti Svud oko našega brega; A vidik u krug ću zaviti Cičom i smetom snega.
O mladosti, nemoj od mene otići: niko neće moći u tvojoj suzi biti ovoliko ludo lud, ni ovako sumoran u tvojoj radosti. O mladosti, mladosti, Ni u čijem srcu neće tvoja žud U ovoliko sunce porasti; Niko neće ovoliko čistih Imati grehova ni strasti.
O mladosti, mladosti, Da sobom odnosiš, ljudi kažu, Svoje bolove i svoje radosti. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu Jedne ljubavi što mene voleće; U vrtu svome zasadiću proleće; Sve mirise slatke zarobiću Što bregom nihaju leti, Sva sunca, sve zvezde zadobiću Na nebu da našem rumene; Pa nećeš ni moći, ni hteti Nikad otići od mene.
O, teške, sumorne radosti, O slatki, ludi bolovi Moje mladosti, Nemojte otići od mene! Jer živeće tada dolovi, Mirisi, ljudi i zvezde rumene; A ja skamenjena sedeću na svom visu i biće mi sve jedno: da li su, ili nisu u meni nekad goreli tvoji bolovi i tvoje radosti, o, mladosti.
| |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 6/5/2010, 11:44 pm | |
| Vernost
Gajim cvet da te zakitim kad se vratiš. Ničije oči ne smeju na njega pasti, ničije oči do tvog povratka. Niko sem tebe osetiti ne sme kako mu je duša mirisna i slatka.
Pred ljudima spuštam zemlji oči, čuvam ih za tebe kad se vratiš, neka budu pune kao jutarnji zdenci, kad priđeš u njima radost da zahvatiš.
Učim za tebe u potaji pesme, niko od ljudi njine tople zvuke pre tvog povratka nikad čuti ne sme. Zapevaću ih tek kad izdaleka spazim da ti si mi ispružio ruke.
Smiri napaćenu dušu, smiri, čuvam srce do tvog povratka. Sva patnja, ma kako da je duga bila, tad činiće mi se da je bila kratka.
Zagrljaj naš biće dug kao čekanje, biće dug beskrajno. Uzeću te u suton na svoje gurdi i pustiti tek u jutro sjajno.
Gajim cvet da te zakitim kad se vratiš. Preda te s cvećem uvek ja požurih. O, biće opet hiljadu dana sreće posle hiljadu suznih i tmurnih. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 8/5/2010, 2:57 pm | |
| Ljubav
Strepim kad uzberem cvet kraj putanje: uvek mislim možda patiš ti u tom času. Bežim od sunca i smeha: uvek se plašim da tebe magle i suze nisu zasule. A kad život natera oblake tuge, osluškujem s bolom: možda se ti smeješ slatko i moja samoća daleka je tebi i ne osećaš gorčinu moga bola.
Zaljubljenost
Od mene do njega može se samo mostom duge. Od mene do njega može se samo jezerom mesečine. Od mene do njega može se samo srebrnom i strmom stazom ptice. Mostovi, reke i staze kojima ljudi hode oko njega obilaze. On je kao sunčevo plameno ostrvo odvojen sjajem od svega sveta. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 9/5/2010, 3:33 am | |
| Samoća
Otišli su svi. Samo šumski cvet još stoji uza me, moj verni drug od jutra do mraka. Zovu ga vetrovi da s njima pođe, povijajući moćno njegov stas, ali on ostaje kao prikovani uza me. Dolaze leptiri i šapću mu na sitno rumeno uvo da s njima pođe, ali on ostaje uz mene naginjući lice na moj dlan. Spusti se ptica na susednu granu i mami ga umiljato, ali on se okrene i sluša šta ja govorim. Dođu redom vetrovi pa odu, zatrepere leptiri pa odlete, zatrese ptica granu pa prhe dalje; padne katkad duga senka nekog čoveka kraj nas pa i ona ode. Odu svi. Samo poljski cvet stoji uza me. Njegova tanaka senka, kružeći lagano kao skazaljka, pokazuje mi koji je čas dana i samoće. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 10/6/2010, 6:43 pm | |
| Moj svet
Moj svet se sastoji od misli mutnih, od srca pometenoga, od onoga što u bolu dokučim, moj svet se sastoji od nedorečenoga.
Moj svet se sastoji od sumnje u Boga, od priželjkivanja da ga ima negde gore, od prigovora njegovim zakonima, njegovoj volji da čovek bude stvoren.
Moj svet se sastoji od nespokojstva, od prezanja pred svačim, u njemu su i skrušenosti blage svojstva i pobuna što čovek prođe tek što zakorači.
Moj svet se sastoji od onoga što se misli kad je ponoćna tama, nestalniji je moj svet od dima, od tuge tiši. Stotinu vasiona svet sad u meni ima i stotinu krugova čistilišnih.
D.Maksimović | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 23/6/2010, 9:30 pm | |
| Celoga je dana
Celoga je dana sneg lagano pado kao s voćki cvet. O, kako večeras, o, kako bih rado odletela nekud daleko u svet, nekuda daleko kroz cvetove snežne, kao leptir lak i nekome htela reci reći nežne, tople, lepe, nove, kakve ne zna svak. I sutona celog sneg je tiho pado umoran i gust. Večeras bih nekog ugledala rado, ali njega nema. Put je davno pust Samo s bledog neba beloj zemlji sleću Pahulje kroz zrak. O, kako je bolno kad ti doći neće neko koga čekas, a spušta se mrak. Desanka M. | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 23/6/2010, 10:23 pm | |
| Ko hoće da doživi čudo
Ko hoće da doživi čudo mora imati srce nevino kao mleko, ne sme biti uobraženko jer takvu stvoru doživeti čudo je teško.
Ko hoće detinju radost da nade mora umeti da oprosti onom ko mu podmeće klopke i zamke, i one će se pretvoriti u kočije i lađe i u sanke.
Ko hoce da doživi cudo mora se radovati kao laste, mora mu biti dato da može i zaplakati obilato i kad do decaka vec odraste.
Ko hoće da doživi čuda mora verovati da ona postoje u svetu svuda, da pokraj zvezda što ih vidimo i nevidljive zvezde se roje.
Mora verovati med' glasovima koji dopiru do naseg uha u tiho veče da ih još isto toliko ima, da i pesma za koju nemamo sluha, svaki čas ukraj nas proteče.
Ko hoće da doživi čudo ne sme zgaziti na stazi mrava, ne sme kamenom ptice da tuče.
[center] ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 11/7/2010, 4:12 pm | |
| Za neshvaćene
Tražim pomilovanje za neshvaćene koji ne umeju da premoste ni kapilarskih razdaljina do majke i sina, do svakodnevne stvari proste; za one koji ostaju strani rukama što ih drže u naručju, suncu pred kojim se sve razdani, sobnoj, kao košulja bliskoj, tami.
Za sopstvene duše tamničare, za radosti svojih trovače, za one što viču kad im se plače, kad u nežnosti ogreznu, što uhode sebe kao tuđina, za puškarnice srca njina, za svačiju dušu zatvorenu i opreznu. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 15/7/2010, 10:45 pm | |
| Nejasna pesma
Hvala ti za ovaj čas bola prepun. Pored mene usamljen cvet bele krune i ulazi tiho u nebo mesec nepun. O, ne treba sklopiti oči suza pune kad mesec izlazi.
Sići treba na livade i put, gde tišina leči bistra preko bilja i spava mesečine široki skut, pa zalutati u noći, bez cilja, kao u snovima.
Jer večno je samo ono što je večno: meseca i srca uzrok polazni. i, ma koliko bilo protivrečno, voleti treba što su polazni lepote časovi,
što sa radošću bol dolazi, što sa zaboravom se ne moče boriti. Voleti treba što sve prolazi. O, nikada ništa nemoj zboriti kad mesec izlazi. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 20/7/2010, 2:51 am | |
| Tajna
Spustila sam oči i zaplakala u sebi, tamo gde suze niko ne vidi.
Pružila sam ti, u sebi, uvek sputavane ruke i nevidljivo za druge spustila ih na tvoja ramena.
I zadnji, nevidljivi put uzela te na svoje srce i zagrlila kao sto se samo san grli.
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 20/7/2010, 3:21 am | |
| Kiša
Ti kišu voliš, evo kiša pada. Ne čini li ti se, blage uspavanke Što bi ih s najdražih usta hteo čuti, Glasovi o kojim uvek sa žudnjom snevaš Po svoj vasioni da su razasuti?.
Ne čini li ti se da najslađi snovi U suze teku pretvoreni mnoge Ne čini li ti se, negde, kao plima Nečija nežnost prema tebi raste, I prosipa se tu, pred tvoje noge? Ne čini li ti se neko tiho zove: "Dođi k meni, dođi, dođi".
Ne čini li ti se da govore kapi, Da odjekuju svi prostori suri: Požuri k meni, požuri, požuri. Ne čini li ti se bezbroj nekih grla Nečijim mekim glasom umiljatim Da ti govori Patim, patim, patim.
Ne čini li ti se pljusak milovanja O kom se u najtišim časovima sanja Da lije sa svih grana i oluka, Buja po gradskim pločnicima golim, I da glas neki toploga prizvuka Sumori odasvud Volim, Volim, Volim.
Ne čini li ti se u naletu jačem Neko, ko dugo je suze uzdržavo, Da sad ih lije i bolje mu biva? Ne čini li ti se, odasvud se sliva Odasvud roni Plačem, plačem, plačem.
Ne čini li ti se, mada sunca nema Lepota neka kako sviće svuda O kojoj si sanjao od postanja? Ne lini li ti se da govore kapi Da lujes iz njih topla obećanja: Dogodiće se Čuda, čuda, čuda.
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Desanka Maksimovic 22/7/2010, 5:47 am | |
| Ja sam žena i ne čeznem samo za vrelim ljubavničkim bdenjem posle kojeg duša pada; htela bih u zagrljaju da doživim svetle snove i pijanstvo onog mutnog sklada što ljubav se zove.
| |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic 25/7/2010, 8:52 pm | |
| NEMAM VIŠE VREMENA
Nemam više vremena za duge rečenice,
Nemam kad da pregovaram, ... Otkucavam poruke kao telegrame.
Nemam vremena da raspirujem plamen,
Sad zaprećem šake zgorela žara.
Nemam više vremena za hodočašća,
Naglo se smanjuje putanja do ušća,
Nemam kad da se osvrćem i vraćam.
Nemam više vremena za sitnice
Sad treba misliti na večno i neobuhvatno.
Nemam kad da razmišljam na raskrsnici,
Mogu stići jedino kudgod u blizinu.
Nemam vremena da išta izučavam,
Nemam vremena sad za analize,
Za mene je voda sada samo voda
Kao kad sam je pila sa kladenca;
Nemam kad da razlažem naa sastojke nebo,
Vidim ga onakvo kakvo ga vide deca.
Nemam više vremena za bogove tuđe,
Ni svoga nisam dobro upoznala.
Nemam kad da usvajam zapovesti nove,
Mnogo mi je i starih deset zapovesti.
Nemam više kad da se pridružujem
Ni onima koji istinu dokazuju.
Nemam kad da se borim protiv hajkača.
Nemam kad da sanjam,da lagano koračam.
DESANKA MAKSIMOVIC ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Desanka Maksimovic  | |
| |
|  | | | Desanka Maksimovic | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|