LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Leonardo da Vinci

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime21/3/2009, 11:54 am

Leonardo da Vinci Thumbs_382px-Leonardo_self

Леонардо да Винчи (итал. Leonardo da Vinci; 15. април 1452 — 2. мај 1519) је био италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал "ренесансног човека" и као универзални геније. Познат је по својим ремек-делима, као што су "Тајна вечера" и Мона Лиза, а његови изуми се данас користе у модерној технологији, иако нису примењивани у његово доба. Помогао је развоју анатомије, астрономије, и грађевинарства.

Његове слике се данас сматрају врхунским делима овог "универзалног генија" како су га често називали. Био је фасциниран мистеријом људског лица и могућношћу читања "покрета душе" кроз покрете и изразе лица. Леонардов портрет жене фјорентинског званичника тога времена "Мона Лиза" надалеко је познат по загонетном изразу лица портретисане даме. Портрет "Мона Лиза" је први психолошки портрет насликан у историји те се зато даје толики значај овом делу.

Леонардо да Винчи је рођен у близини града Винчи у Тоскани 1452. године, а сликарство и вајарство је учио код Верокија, утицајног уметника тога доба. Више пута се селио, мењајући градове Италије — свуда куда га је водио посао. Пред крај живота 1517, на позив француског краља да ослика дворац у Паризу отишао је из Рима, где је тада живео, у Француску. У Паризу је и умро 1519. године.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime21/3/2009, 11:55 am

Леонардо Да Винчи је рођен у доба ренесансе, 15. априла 1452. у једној сеоској кући, 3 km удаљеној од Винчија. Његов отац је био адвокат и није се оженио Леонардовом мајком, вероватно зато што је била кћер земљорадника. Једини поуздани податак о њој јесте да се звала Катарина. Леонарда је крстио парох Пијеро да Бартоломео. Са непуних пет година Леонардо је прешао да живи са оцем и маћехом.

Леонардо је ишао у школу у Винчију. Учитељи младог Леонарда су били затечени његовим питањима и размишљањима. У школи је учио да чита, пише и рачуна. Такође је учио геометрију и латински. Касније је усавршавао знање латинског, јер је сматрао да није довољно научио у школи. Са 14 година преселио се у Фиренцу, где је радио као помоћник у једној радионици.

Усавршавање у Фиренци
Леонардо учи занат у уметничкој радионици Верокија 1466. Андреа дел Верокио је био водећи фирентински скулптор, златар и сликар. Верокијо је одушевљен цртежима младог Леонарда и прима га у своју радионицу, где Да Винчи почиње да ради са многим познатим уметницима - Ботичелијем, Перуђинијем, ди Кредијем. У јуну 1472. Леонардо је постао члан сликарског еснафа, чиме је завршио шегртовање. У књизи уписаних у еснаф да Винчи је уписан под именом Лионардо.

Прво познато Леонардово дело је цртеж Арновалеја у мастилу, урађен 5. августа 1473. На њему се види Леонардова даровитост, јер је ралистично насликао пејзаж, што нико пре њега није урадио.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime21/3/2009, 11:56 am

1476. Леонардо и Верокијо по наруџбини су насликали слику Христовог крштења. Леонардо је насликао предњег анђела и пејзаж. Разлика између ова два уметника види се у изради анђела.

Научни рад
1483. године Леонардо се сели у Милано да би радио као цивилни и војни инжењер за "Дуке" а посао сликара и скулптора му постаје споредно занимање. Леонардо је радио и као дизајнер и директор дворских фестивала. Ту започиње своје прве систематске научне студије базиране на практичним искуствима из анатомије, ботанике, математике, физике и механике. 1499. године Леонардо се поново враћа у Фиренцу. Наредне године ступа у службу француског краља, оставши у њој до 1506. године. након чега се враћа у Фиренцу до 1507. Из Фиренце наставља пут за Милано где ће живети наредних пет година. Од 1516. године па до своје смрти живео је у Француској са својим учеником и наследником Франческом Мелзијем (1491-1568).

Леонардо је најславнији интелектуалац ренесансног периода захваљујући мноштву његових интересовања: од војне архитектуре, преко анатомије, геометрије, астрономије, грађевинарства, хидраулике, физике до опште технике.

Иако су га за његова живота патрони ангажовали за најразличитије послове - од планирања утврђења, замкова и канала, до креирања балских одора - он је до данашњег дана остао познат као један од најважнијих сликара .

Да Винчи је целога живота цртао, правио је скице и нацрте, мастилом или оловком. Сачувано је 4 000 његових цртежа, често малих димензија. Леонардо је писао у збијеним линијама, написаним као одраз у огледалу, с десна на лево. Уз њих су цртежи биљака и шеме зупчаника и точкова. Читаве странице посвечене су оружју, копљима, буздованима, мачевима егзотичног облика. Ту су затим, скице за прављење утврђења и шеме артиљеријског оружја, цртежи летећих машина, тенкова, опреме за роњење и других фантастичних ствари, вековима пре него што су направљене.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime21/3/2009, 11:57 am

Чак је дизајнирао и робота, који је могао седети, махати рукама и померати главом док би отварао и затварао анатомски верну вилицу. " Могу да правим топове, мало оружје, корисно и веома лепих облика, различито од оног које се користи." писао је уметник.

Да Винчи је цртао и различите животиње: псе, мачке, медведе, коње, па чак и змаја. Без знања детаља о анатомији осим оних које је могао да види голим оком, нацртао је "Дрво жила" на коме је приказао положај срца, плућа и главних артерија у људском телу.

Уметност

Иако је Леонардо створио релативно мали број слика (од којих је велики број недовршен), он је ипак један од најутицајнијих и најиновативнијих уметника Ренесансе. У његовом раном периоду, сликарски правац који је следио није се много разликовао од стила његових учитеља, да би сазревајући, Да Винчи вешто одбацио ригидан начин третирања фигура и објеката, и практично их оживео, користећи сфумато, своју надалеко популарну технику.

У свом делу Поклоњење мудраца, користи нови композицијски приступ - централна фигура се налази напред и све је подређено њој, док су остале фигуре и предмети у позадини, груписани тако да још више истичу централну фигуру. Његове стилске иновације су још уочљивије у Тајној вечери, где је једну устаљену тему приказао на сасвим другачији начин. Уместо да 12 апостола представи као индивидуалне фигуре, он их групише у групе које окружују Христа као централну фигуру. Сасвим позади, кроз прозор је приказан пејзаж. Да Винчи апостоле и Христа приказује у моменту кад Христ објављује Јудину издају, и на готово реалистички начин приказује различите емоције апостола, запрепашћених овом вешћу.

Мона Лиза, Леонардово најпознатије дело, једнако је познато по иновацијама које користи у сликарској техници, као и по мистериозном осмеху субјекта који Леонардо приказује. Ово дело је кохезија две технике које је он установио - сфумата и кјароскура.

Да Винчи је утицао скоро на све касније уметнике високе ренесансе, а пре свега на Рафаела. У потпуности је изменио миланску школу, а утицао је и на школе у Парми, Фиренци и другим ренесансним центрима.
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime20/5/2009, 9:43 pm

Leonardo da Vinči je bio renesansni italijanski umetnik monumentalnog i kompleksnog umetničkog izraza i stila koji je imao veliki uticaj na generacije umetnika posle njega. Njegove slike su danas izuzetno retke i dragocene a iako često nedovršene, smatraju se vrhunskim delima ovog "univerzalnog genija" kako su ga često nazivali. Bio je fasciniran misterijom ljudskog lica i mogućnošću čitanja "pokreta duše" kroz pokrete i izraze lica. Leonardov portret žene fjorentinskog zvaničnika toga vremena "Mona Liza" nadaleko je poznat po zagonetnom izrazu lica portretisane dame.
Leonardo da Vinci Monalisa
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime21/5/2009, 9:18 pm

Leonardo da Vinci Madonna-litta
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime27/5/2009, 6:46 pm

Leonardo da Vinci LEONARDO%20da%20Vinci-867679
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime19/10/2009, 6:48 am

Leonardo da Vinci Magdalena

Reuters
Marija Magdalena

Stručnjak za delo renesansnog majstora tvrdi da sliku iz 1515. nije naslikao Leonardov učenik Giampietrino, nego sam učitelj. To je jedan od njegovih vrlo retkih aktova.
RIM - Svet će uskoro moći da se divi još jednom Leonardovom delu ako se pokaže da je u pravu istoričar umetnosti Carlo Pedretti, koji tvrdi da je slika Marija Magdalena delo slavnoga slikara, a ne njegovog učenika Giampietrina.
Pretpostavlja se da je slika veličine 58 x 45 santimetara naslikana 1515., četiri godine pre Leonardove smrti.
Slika Marije Magdalene obnaženih grudi u crveno ogrtaču i sa prozirnim velom preko trbuha biće izložena u Ankoni, prvi put nakon više od pola stoleća. Slika se pripisuje Giampietrinu, Leonardovom učeniku, čija dela su izložena u najvećim svetskim muzejima, uključujući sanktpeterburški Ermitaž i londonsku National Gallery.
No, Pedretti, direktor centra za proučavanje Leonardovih dela Armand Hammer pri kalifornijskom univeryitetu u Los An]elesu, misli da slika ima mnogo veću vrednost.
"Slika je vrlo kvalitetna pa sam sklon verovati da nije samo reč o delu učenika koje je nadzirao veliki majstor", rekao je Pedretti. "Nisam još siguran, ali spreman sam sprovesti brojna laboratorijska istraživanja", dodao je.
Pedreti, koji je u;estvovao u postavljanju izložbe dela Giampietrina i drugih majstora, rekao je da delo "nosi osobine Giampietrinova slikarstva ali nadrasta njegov kvalitet".
Slika je poslednji put izložena u Sjedinjenim Državama 1949., a Pedretti je nedavno otkrio da je deo švajcarske privatne zbirke.
Za Leonarda je poznato da su mu učenici pomagali da dovrši dela.
Ako se pokaže da je Magdalena Leonardovo delo, pa makar i delimično, bio bi to jedan od vrlo retkih aktova velikog majstora. Najpoznatiji je Leda i labud.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime24/10/2009, 2:20 pm

Slikar, arhitekta, ekolog,tehničar i pisac

Leonardo da Vinči je rođen 15. Aprila 1452. godine u Ančiani u blizini Vinčja kod Empolija. Otac mu je bijo poznati advokat a majka mu je djevojka sa sela. Vanbračno je dete,koje je odraslo sa ocem. Veliku ulogu u njegovom životu igrao je njegov stric Frančesko,koji ga je učijo ljubavlju prema prirodi i životinjama. 1467. preselio se sa ocem u Florencu nakon što je umrla njegova maćeha. 1469. počeo je raditi u Florenciskoj radionici kod slikara Andrea del Verrocchino. Nacrtao je jednog od anđela Verracchinovog "Krštenje Hrista". 1472. primljen je u grupu slikara St. Lukas u Florenci. 1481. dobijo je zadatak od monaha iz San Donate u Scopeti da nacrta "Molitva Kraljeva". Pastir, koji viri je njegov lik iz detinjstva. Ta freska je ostala nedovršena. 1482. Leonardo se nudi Ludovici il Moro kao slikar i arhitekt. Odlazi u Majland. 1483. potpisao je ugovor o zajedničkom izlaganju jedne oltarske slike za Confraternita della Concezione u San Franceso Grande sa braćom de Predis. To je zadatak za Felsgottenmadona. 1483.-1486. naslikao je jos jedan poznati portret Cecilije Gabrani "Dame mit dem Hermelin". 1485 naslikao je Tafenbilder za herzoga Ludovica, koji je to hteo da pokloni kralju Mađarske. 1487 Leonardo slika za Majlandsku Dompuppel i napravijo je jedan model od drveta. 1488. dobijo je novac za ta dela.1490. izumeva Leonardo kostime, dekoraciju i tok svadbe herzoga Giana Galeazzo Sforza sa Isabellom von Aragon. U Julu 1490. adaptiro je Salaina. 1491. pripremijo je Leonardo veliki turnir po želji Galeazza di Senseverino zbog svadbe Ludovica en Moro i Beatrice d Este. 1492. zadržao se u Rimu,1493. izložijo je model od Tona Kolosalpferdes za Sforza-Denkmal. 1495 Počeo je raditi na¨Tajnoj večeri¨ u refektoriju manastira Santa Marije dela Kruz u Majlandu, na kojoj je radijo tri godine.¨Die Dame mit dem Hermelin¨, taj portret pokazuje Ceciliju Ganepani, dugogodišnju ljubavnicu hercoga Ludovika Cofreza. 1498 slikao je plafonske dekoracije za salu della Asse u Sforskom dvoru, 1499 napušta Majland, 1500 od januara do februara zadržava se u dvoru Izabele d'Este i radi njen portret, pa odlazi u Vedenig i Florencu, slika za "Svetu Anu Selbdrigt". 1502 postaje ratni inžinjer, a 1503 vraća se u Florencu gde dobija zadatak da slika za Ludviga XII na dvoru u Majlandu. 1508 ponovo se vraća u Florencu, a u Majlandu istražuje na hidraulici. 1513 ide u Rim gde živi u Pallazzo del Belvedare. 1519 Leonardo piše svoj testament. Frančesko Melzi njegov učenik, koga je Leonardo voleo kao sina i koji ga je pratijo u Francusku, je bio sa njim na času njegove smrti. 2. Maja 1519. umire u svojoj 67-oj godini života u dvorcu Sloux. Sahranjen je u crkvi St. Florentin u Amboisi.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime14/1/2011, 11:31 pm

Leonardo da Vinci Leonardo_portrait_musician

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime24/4/2011, 12:30 am

Leonardo da Vinci Leonardo-da-vinci-painting-virgin-and-child-with-st-anne-and-st-john-the-baptist

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:49 pm

Leonardo da Vinci 512px-Andrea_del_Verrocchio_002
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:49 pm

Leonardo da Vinci 621px-Leonardo_da_Vinci_Adoration_of_the_Magi
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:50 pm

Leonardo da Vinci 447px-Study_of_horse
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:50 pm

Leonardo da Vinci 432px-Andrea_del_Verrocchio_001
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:50 pm

Leonardo da Vinci 716px-Hugo_van_der_Goes_006
Nazad na vrh Ići dole
Gost
GostLeonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime9/7/2011, 6:51 pm

Leonardo da Vinci Design_for_a_Flying_Machine
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Leonardo da Vinci Empty
PočaljiNaslov: Re: Leonardo da Vinci   Leonardo da Vinci Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Leonardo da Vinci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Slikari, vajari, fotografi- piše se u temama ispod naslovne :: Šta stvoriti bojama-
Skoči na: