LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Mokily vs Masada | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Mokily

Broj poruka : 847 Godina : 48 Location : Kragujevac Datum upisa : 05.12.2010
 | Naslov: Mokily vs Masada 3/4/2011, 7:29 pm | |
| У сазвежђу нехотичне запрепашћености скупљена између сата и пролазности, надомак сладуњавих плодова нежности остављена одабиру сопствене бити. Снађена звезданим окупљањем изобличених искри, замршен траг кишних капи тражим на окну замагљеног прозора, не бих ли жар бола отерала. Отисак лепљивих дланова од разливене пожуде до потребе дана прошлих, будућих... остављам на грудима твојим, скривених од пролазника иза оронулих драпера, белине непознате постеље развучене од јутра ка сумраку. Минути скривени од статичних навика, бег од свакидашњице која разара, устаљене радње попут физиолошких потреба, попут прања руку пре јела, после... Водим под раменом непознат пут. Пут не испитан. Вучем застор примамљиве страсти, свесна својих могућности, хтења.. Свесна свесности твоје не могућности, спутаности данашњце ил оног што долази, оног што тек називамо данас. Не заслепљена, корачам стазом која истином можда, зове се. Одломак тренутака, сачуван не вољним прекидима, с једних точкова на друге покретањем не обузданих емоција. Не видљива потреба за ласкањем, комплиментима, исхитреним изливима љубави, без потребе за сажаљењем. Таква уснама обљубљена, жељна остајем не довољних додира. Од стајалишта до стајалишта, окренута леђима, сузу заустављам не бих ли себе од себе сакрила. | |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka : 9706 Godina : 61 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada 3/4/2011, 8:16 pm | |
| Коракни, негде далеко, негде тако близу, сањају обзорја. Коракни, раскршћа чекају твој стопала, твоје кораке, твоја неусахла надања. Чекају раскршћа, неке ноћи, неке дане, док време, пребрзо бежи. Коракни, сан је сан, леп, далек, јавом неостварена луталица сусрета вечери, када сунце велико црвено, оно издајничко, залази. На поприштима битака, остају разбијени прозори, остају трагови поражених и победника. Остају сузе, остаје толико тога што видимо, што погледом милујемо док нестајемо у видокругу нечега, ничега. Бели листови књига, постају уточиште надања, постају песме, постају речи изгубљене. И добијамо, губећи делове себе у делу сна, у делу простора, у делу који не познајемо, у делу који постаје ми, као и део сна, који пратимо, не питајући, куда нас води. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 3/4/2011, 8:57 pm | |
|  Отргнутог уздаха задржана слика залазећег сунца, периферним крилом ока. На раскршћу испуцалог стаклног дела сна, заточеног тоновима месечевог трага, на изласку помамљивог загрљаја. Преко уоквирених горко слатких осмеха, смиреном тугом сузног погледа. Сета под своје узима. Иза путујућих потонулих бродова, скривених на дну мора од сопствених хтења, песком обликована. Пребирајући остатке склопљених миловања, остваљених на прагу лутања, поновног тражења, између подрпаних листова окамењених слова. Никуд не иду. Остају мастилом благо размрљана, на носталгичним крајевима узбурканих враћања. Благим додиром задржана, неопходним трагом памћења. Подигнутих једара пловим знаном упоришту. Окренута новом, недовољно испитаном освиту. | |

Broj poruka : 9706 Godina : 61 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada 3/4/2011, 9:51 pm | |
| Напиши, неку реч, неки дневник, јер написане речи остају, у трагу успомена, у трагу жеља. И бол једном постану, када све прође, када надања проклета усахну. Напиши, јер реч је опомена, јер реч је знак, јер реч је све сем речи некада. И буди оно што желиш, јер трен бежи, незаустављен временом јаве. Бежи из руку, као сат који куца, као песак који клизи са сувих дланова нежељеног. И ето, буди песак мојих дланова, мога времена, јер, нека кап, неко зрно, занавек остаје пред боговима искона, пред ониме што тече и оним што стоји. Ходај, иди, потрчи, али немој бежати, јер, мирне луке не постоје, јер буре таласом се јаве и камен векова сломе. А онда, опет, оцртана ивица круга остане, на нашим плећима, да реч напише, да реч испише, да дозове, сан и сећање. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 3/4/2011, 11:37 pm | |
|  Нек реч буде потреба. Нек стих буде заповест. Нек песма буде истина. Нек писање буде трајање. О времену ван времна. О сновима јавом скројених, остављених крај благих шаптаја, поноћних загрљаја празних постеља. Зовом даљине, запамћена, умотана под кључем старина, до векова будућих сачувана. Песма благом изаткана. Болом, лепотом постојања, сетом узбурканом, мазним дрхтајима, необузданим потрагама скупљених преплитања, углачаних светлуцавих искри погледа. Песма кистом осликана, на рубу ивица коначности извијених страница, новином чедном обликована. Под окриљем таме, у тренуцима не заборава опипљива осетним чулним мирисима. И нек буде... Зрно заустављено, између лутања пронађено. Зрно пешчаником задржано, у души мојој упамћено, равнотежом списа укорењено. Зато, пиши, читај, ћути. Мислима песму дозови. Пут неба вини речи, нек сроје се. Оне тајну, сачуваће. Оне успомену од подрпане пролазности нежно прими ће. Речним обалама док ходаш, на облутцима застани, трагом даљине плавет небеску дозови. Шапући о тананости постојања, уснулих, незаборавних гордих речи, песама.
Poslednji izmenio Mokily dana 4/4/2011, 7:36 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 4/4/2011, 7:28 pm | |
| Отвори врата ноћи, негде у довратку тишине, када поноћ одбије сат, призови, нестала лутања сна. И тада, огрни, велику сребрну месечину. На белом платну уздаха, ослоњена на зид преостале таме у трагу светлости који долази, насликај једно велико небо. Насликај потом лик нестварног, лик свега што долази. А онда, од грумена, беле магле, насликај птицу, слободну, ону која лети, над главама заборављених. А онда напиши, о бојама лета, напиши о птицама које лете, напиши о заборављеним људима, онима који лутају, стазама твојих шапата. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21506 Godina : 46 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada 5/4/2011, 3:50 pm | |
| Moj mali komentar,ako doticni nemaju nista protiv.Ideja za ovaj versus sto se tice Masade i Mokyli je super.Jer prosto stil pisanja im je slican.Ono sto ja mislim jeste da su pesme previse dugacke,i da prosto ubijaju lepotu pisanja.Jer dok se stigne do pola pesme citalac nema volje da je zavrsi sa citanjem a i vec zaboravi sta je bilo na pocetku.O kraju da i ne pricam.Cisto moja kritika,na koju mislim da nece biti zamerke.Jer ovako ako se nastavi versusu dodje do brzog zasicenja barem sa jedne strane. | |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 5/4/2011, 6:08 pm | |
| - Beskraj ::
- Moj mali komentar,ako doticni nemaju nista protiv.Ideja za ovaj versus sto se tice Masade i Mokyli je super.Jer prosto stil pisanja im je slican.Ono sto ja mislim jeste da su pesme previse dugacke,i da prosto ubijaju lepotu pisanja.Jer dok se stigne do pola pesme citalac nema volje da je zavrsi sa citanjem a i vec zaboravi sta je bilo na pocetku.O kraju da i ne pricam.Cisto moja kritika,na koju mislim da nece biti zamerke.Jer ovako ako se nastavi versusu dodje do brzog zasicenja barem sa jedne strane.
Prvo: Hvala Beskraj!
Drugo: Moje pesme su zapravo duge. Jednostavno na takav način pišem i još uvek ne umem da se zaustavim. No, polako. Biće, vremenom i kraćih pesama.
Treće: Svaka sugestija dobro dođe.
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 5/4/2011, 6:12 pm | |
|  Мрвим кишом уморне дане. Временом прошлим, црпим нит испуцаног камењара. Скровито, свијам међ прстима излизане потребе. Опустошене странице меканих дланова, трљам болом лепљиве крви. Да бих у сећање смех вратила. Да бих поново, корак мирисних пролећа осетила. Залуд! У корену, записано остаје, трагање залутале душе опкројених година, на пола доба, лаганог покретања освита. Ка освиту узастопних надања, прегршт искривљених слика привидног остварења. Започети циљеви, остваривих прекинутих надахнућа. Негде, у сржи самоспознаје, на дну отргнутог парчета слободе, затечена. Без даха остала. Нисам се предала. Радо бих срце отворила. Стакленим обалама, његових делова саткала ћилим пастелних боја. За ново доба спремна. Ал... Болом испреплетена, издајама умотана, у страху, чувам га. С тескобом у грудима назирем разлику између границе доброг и зла. Ко сам ја? Ко вештица? Где тама светлост крије? Ако је лутање узвишених плочника идеологија таме, покажи ми, како небо отворити. Како задржати. Ако је шапат уснуле душе посрнуо злодуху, покажи ми, како бреме склонити. Испиши, лаганим покретима под таласима леђа... Откри... Где мир, пукотини светлости хрли? Где птица искреним гласом благодари простор, безвремљем сагледан? Заборавила сам на путу звезданих искри како себе вратити. Изгубила осећај како из недара срж извући. Не повредити добро пронађено. Сачувати и остати ту. Случајност није слепило ништавила црног. Трнем у међупростору сата што путује. Приврженим постојањем, храброст ули. Над испрекиданим венама крв проткај. Да снагу ослабљену уграбим. Да на одшринутим вратима сна свијем цветну ливаду откривене зоре, без окретања. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 6/4/2011, 9:00 pm | |
| Зажмури, испод капака склопљених, створи слику новог дана. Негде у дубини таме, у подморју иза уздаха, јавиће се птица времена, птица са трном у срцу која пева најлепшу песму сломљених надања. И када, пој умируће птице ослушнеш тада знаш да птица је душа која талас новога мора тражи. И тада, отвори очи ширине, очи потраге. Потражи птице које певају док трн срце пробада. Потражи душе које трагају, које лутају, тражећи делове разбацаног времена које траже надања међу капијама сати и дана, који пролазе туђим странама улице очекујући да раскршће живота баци коцкице одлуке. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 6/4/2011, 10:07 pm | |
|  На усамљеним раскршћима путујућих обала, без трага знаног зовом птичијег бола, вођена. Од њега, тугом окована. У трену... Новим морем створена, с новог таласа задојена, душу пробудила. Не прегледном пространству, ходам. Лутању одувек склона. Мало застала. Огледало површине бистре, посматрам. Нису јецаји зрака, питоми. Нисам од њих устукнула. Водим их. Даљином вучем. Да обалу, усамљеног срца обгрле. Да пут пространства непрегледног, пронађем. Да међ свијеним сном јаву приглим отворених очију, у наручје мило, глас путујуће песме, дубином пустим. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 7/4/2011, 10:42 am | |
| И ту је, око нас, време које не постоји, време које не тече, време које јесмо ми, крај путева на којима налазимо бачене венце пољскога цвећа уплетене надањем, уплетене жељама. И тражимо себе, налазећи делове нечега, делове које на срце привијемо у даху непроспаване ноћи, у даху хладног јутра, у надању праштања, које лети од облака до звезда над нашим погнутим главама. И сањамо, и умиремо, и будимо се, и лутамо, и јесмо, и нисмо, ми, од воде и земље саткани, од ватре и ветра грађени, да би небо дирнули врховима хладних прстију на лицу небеског краљевства бола. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 7/4/2011, 2:17 pm | |
|  Тамо, где небо љуби месец. Тамо, где месец звездани траг прати. Иза путујућих облака неусахлих жеравица, безвремљем простор ограничен, влада. Краљевство надомак врхова дланова у немиру, устрептале палате сан, будним оком спава. Над пробуђеним шумама огрнутим нашим телима, бол везе гране. Склупчани окриљем цветних ливада, окренути миомирису веселих поточића, низ падине, обронке лелујавих травки тражимо скривену стазу. Изгубљену нит векова. Тражимо пут коначног заустављања. Измаглицом обавијено коначиште, уснулих путника. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 8/4/2011, 9:25 pm | |
| Постоје улице, улице са својим тајнама, својим сенкама, својим мртвим лептирима, улице са својим птицама. Постоје улице, улице својим светлима ноћи, својим мокрим плочницима, улице са корацима који ходе. Постоје улице, улице са својим странама, са нашим корацима, корацима који ходе, беже, некуда журно одлазе. Чудне су улице, улице ноћи, улице са раскршћима на којима пут укрсти пут, на коме судбина тражи судбину. Постоје улице, улице са праменом магле јутра која подвучена под прозоре доноси мирисе трагања, мирисе ветрова који не умиру у капима кише разливене на нашим длановима препуним немирне стрепње. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 8/4/2011, 9:53 pm | |
|  Летимично преламање светлости извежено преласком сумрака у таму, стрепњу изазива. Лутајуће улице, скривени путеви ужурбани кораци... Све, на четири стране зида у помодрелој ноћи раздвојено. Води путујућим облацима, разгаљеним душама, трептавим звездама водиљама. Води до одредишта скупљених кишница. До не умирућих цветова, распеваних птица. Окренутим водопадима, слободним дахом дланова, судбом укрштених нити, пут не познатог трага настаје. На слаповима јутарњег спознаја, наших орошених мириса метаморфоза почиње. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 10/4/2011, 9:59 pm | |
| Преображење, кад ноћ постаје дан, кад вечери постају ноћ, када мусави дечак постаје човек, када из расплетених кика постане жена. И тако,стаза за стазом изгубљених корака ходамо, некада бежимо, некада сањамо, некада... некада, које је увек данас. Преображење таме у светлост, светла у таме, на раскршћима која долазе, на раскршћима која су крај неких путева, неких снова, неких жеља, неиспуњених испуњеним погледом самоодржања тек рођеног тренутка. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/4/2011, 6:59 pm | |
|  На узбурканом раскршћу, првог дана, снег развучен пољима ка бедемима сећањем урезан, остао. Преношењем из руку у руке неочекивану лепоту добио. И свако раскршће тренутком започето, тренутком настављено. У времену које стоји одлази и одводи неком нигде и ником негде погледом, крадомице преко рамена, погледом у напред које је већ ту. С раним јутром, кроз путујуће стакло сунце крила изникла раширило, буђење рођења, приволело. Реже у сећање. Седи поред, мазим га. Ћути. Греје, грејем га ка раскршћу дана четрвртог, упућени. Не би ли још корак више порасли. Душу омамили. Светлост кроз таму грабимо. Таму кроз светлост гребемо. | |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 3995 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/4/2011, 7:11 pm | |
|  Necu da vam kvarim caroliju kutka, samo sam dosla da udahnem malo vase carolije:) Zagrebuckali ste moju dusu... Predivno... ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 12/4/2011, 8:39 pm | |
| - meseceva rosa ::
 Necu da vam kvarim caroliju kutka, samo sam dosla da udahnem malo vase carolije:) Zagrebuckali ste moju dusu... Predivno... Хвала Росо ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 12/4/2011, 8:53 pm | |
| Заплови, раширених руку нађи неке обале беле, неке обале црне, неке обале среће, неке обале туге. Заплови, острво сна нађи, трен нек вечни буде, тај бескрај плавих немира. Заплови, ноћ је тамна, далеки је дан, далека су обзорја, далеко је некада све. Заплови, пев птица заборављених нека те буди, у магли пристиглог јутра. Заплови, не бој се дубина погледа, дубине речи говорене, не бој се тужних анђела, немирног демона сна. Заплови, јутро ће, на великом црвеном небу истока једна мала звезда пали искре живота. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 12/4/2011, 11:37 pm | |
|  Предуго пловим, извијеним таласима неснађена, затечена гласом даљине, ћутњом близине. Дубином поспаног трена пресечена, на другу обалу крећем, пут бескраја идем, не бих ли боје среће пронашла. Крај острва, на гребенима увијену тугу, превише пута оставила. Ломе модре ноћи, пробуђена јутра сан отимају, из ока сузу у лету прихватају. Пој птица не чујем, зов дивљина не осећам. Корак иза корака у страну померам, путовање летимице прихватам под скут кријем, небу се осмехујем. Сребрну прашину искричавог трага постојањем на длану, дарујем. Живот јој отварам. Живот према обојеном облаку, према сопственом освиту кројим, на крилима тужног Анђела. | |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 12/4/2011, 11:41 pm | |
 Necu da vam kvarim caroliju kutka, samo sam dosla da udahnem malo vase carolije:) Zagrebuckali ste moju dusu... Predivno... Hvala Mesečeva roso i u moje ime | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 13/4/2011, 4:45 pm | |
| Тамо негде, под сенком уличне светиљке, крај баште мирисних љиљана, постоји цвет јоргована, једног старог, једног расцвелог. Потражи га у сновима, потражи у сећањима, потражи га негде испред твојих корака, испред надања. Постоји цвет јоргована, цвет препун мириса, препун жеља, препун тишине без речи које се губе у невремену дана. Да, постоји цвет једног јоргована који је ту никао ради свих надања, ради свог бола, због суза исплаканих, због усана грижених тишином. Лутај, јер на путевима, на свим раскршћима, на странпутицама корака, цвет јоргована чека неузбран лагани додир свих твојих дана. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 13/4/2011, 10:29 pm | |
|  Могу сећањем лето да призовем, песму славуја,у тихој ноћи заносно отпевам. Могу да говорим о кишама, веселим барицама дечијих осмеха, ожутелом лишћу уснулих паркова. Могу да направим слику зимског јутра, јагодицом на стаклу прозора од иња нацртам, птицу раширених крила. Али не могу, не могу лутањем пролеће да отворим, мирис јоргована крај башта љиљана, осетим. Уморна од суза, уморна од тражења, мирис сам на путу изгубила, жељу заборавила. Испод нежног стабла плавог јоргована заспала, у сан тебе дозивам. Мирис латица отвори, надом нахрани уморно зрно, дахом стрпљења изгубљено пролеће врати. Испод нежног стабла плавог јоргована, бол отклони у невремну једног дана, на раскршћу корака загрли неузбрани цвет тек олисталог плама. И не питај: Зашто су тешки кораци лутања? | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 15/4/2011, 10:20 pm | |
| Корак за кораком, однесен пут наличја живота. Напред говоре, напред, увек напред, без освртања, без изгубљених надања. Ка тами окрећем главу, боли светло у очима, на капи росе јутра заостало. Пребачен плашт луталице под главом времена које копље бачено сустиже. Колико остаје дана, колико сати, колико одбеглих година ? Рана незатворена, месечевом сребром превијена. Сабласни лик маске лудила на земљи пред кораком последњим. И знам да зла су надања, да зло је и дан, златним знаком буђен јер тежак корак вуче на путевима јаве, на путевима стргнутих снова, на путевима почетка, на путевима краја. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 15/4/2011, 11:04 pm | |
|  Шта почетком назива се, шта крајем зове? Где почиње истински крај, где завршава почетак? Како успоставити везу између тока започетог и заустављеног дисања? Колико је дана од једног до другог лутања заборављених надања протканим минутима? Нема освртања, за рад бољег сутра. ...и сутра пролази ново сутра долази и траг зла са собом носи. Плашта истргнут негде на друму загубљен, на светлу зетечен јавом, светлом болним на пола сломљен. Дах задојен сновима, устремљених лутања. Луталице, виспреног корака, пут правилне стазе проналаска на ивицама погужваних година исконског трајања, траг трена загубљеног, пронађи. Маску баци, гордо погледај. Лепоту настанка, новог света на длану дочекај. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 16/4/2011, 8:43 pm | |
| Између откуцаја сата, између пута клатна, између зрна што кроз стакло пада, трен лута, трен који почиње, трен који нестаје у данас претворен, на путевима снова, на путевима маште, на путевима које отварамо, на путевима којима крећемо да би лутали небројаним временом, да би кругове описали, нове отворили, неке затворили, да време би текло, да време би цурило, између откуцаја сата, између пута клатна, између зрна што кроз стакло пада, то време које сатима бројимо, данима, годинама, то време које не постоји сем у трену продуженом. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 16/4/2011, 9:46 pm | |
|  Покрени време треном, покрени трен временом. Погледај. Задржано зрно Ил пропуштено, стакленим обликом уоквирено. Окретањем, превтрањем у круг кругом заокружено. Старим ил новим, новим ил старим тренутком обликовано. Зрно на путу између светова пронађи. На далу сачувај, приближи. До дана неког, судбином дана одређеног. Зрно на путу између светова тренуцима препелетено, сребром чувано. Међ длановима загреј, од лутања скри. Зрно у миру спава. Пусти, нек сања. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 20/4/2011, 10:42 pm | |
| Негде у трену, између добра и зла, између добрих борби и лоших пораза над оловним небом градова, сањамо капије јутра. Сањамо позлаћени оков радости, бронзани звекир злих надања. Сањамо, сањамо много тога, толико недовршених путева којима нисмо ходили, толико звезда неоткривеног имена. Сањамо сном датим, сном мирних праведника док дан постаје ноћ, док ноћ краде јутра, док јутра у сату подне постају. Сањамо да би у јаву поново бежали када сан уплаши веђе над капцима снова сапете. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 21/4/2011, 12:39 am | |
|  Куда јава води? Којим појилима овалних нада, носи? И стани! Време пресеци. Одреди на коју страну ходаш, којим стопама плочнике газиш. Над јутром замисли се. Помоћ потражи у скривеном дану иза покривене улице, модрих облака. У ћошку града, пред сумрак док се под свијеним далновима крије одмотај сан. Нек распе длан жеље, нек са длана изађу искре недовршене, скакутањем видик остваре. А онда, под окриљем храброг путника кад ноћ задоји сан сновима сребрног огртача кристалних визија, што кроз живот воде, тајне повери. Капије света за тебе створене, од руку твојих отворене. И нек је са веђа поглед откинут, и нек очи од бола крваре... Ка освиту, ка сну, ка поновном давању без страха, без оклевања љубав даруј. И стани! На одавно затворена врата, не куцај. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 21/4/2011, 6:21 pm | |
| На давно затвореним вратима столетне тамнице бронзани звекир старом месечевом срмом свезан у чекању времена, чекању руке и додира, чекању звука који тишину разбија. Закуцај, нек бронза оживи, на старим вратницама траг нека остане, траг у звуку оивичен у лудости дат. Враћа се господар пајаца, велики луткар, на позорницу смеха и туге. Гињол почиње ход по даскама, кораци, они обични, несигурни, време је велике игре која почиње, пред затвореним вратима столетне тамнице. Звекир разбија тишину док месец умире на патини бронзе. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 21/4/2011, 10:40 pm | |
|  Пред вратима, пред развученим звуком звекира, бронза испуцала. Нити сребрне с месецом старим нестале, забораву путују. Пружи руке сред новог, луткарског позоришта. Широм отвори прсте, задржи плесом румен пробуђеног лудила. Сенке правилним лицем оцртане, црвена завеса оборена, хаљина свилом зачарана, лелујаво време заустављено. Ходају пајаци отркивеном позорницом, погледом лутајућим, прате придошлице. Док вреба време, у прикрајку кулиса представа лаких корака почиње под окриљем тамног свода. Траже загубљене осмехе између ћутње и писаних речи, у међувремну, у лутању, на раскршћу стргнутих маски. Тамо где се и наше мисли изван круга у кругу зачараних боја, врховима нежних додира, препознавањем сенком пронађеном стопише. Тамо на отвореној сцени скривених пољубаца, уснулих сунчаних зрака, тамо, месец буди се у новом сребрном руху трена. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 24/4/2011, 7:52 pm | |
| Проклето је небо, и земља је проклета, и воде су проклете, и проклета је Ватра светог Елма, ма проклето је све иза врата Хада отворених. Полети, лети, баце те, ногама поломљеним не можеш ходати, на рукама поломљеним не можеш пузати, Стикс капи у тебе урања, обале Флегетона далеке зову, Мнемосина вода те носи, ка ушћу Лете, уз крик Кокитуса, огрнут Ериданом, Ахерон вришти, на седам грехова, на седам смрти, на број човековом руком прецртан. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 24/4/2011, 8:36 pm | |
|  Занемела страхом обузета, страшним бичем, пресечена. Олуја пешчана Хадом изазвана крила тек изникла слама. Лета себи дозива! Отимам се, вичем нећу забораву. На путу умирућег трага за опрост седам смртних грехова, тражим. И нек врата буду за мном затворена, и кључ никад пронађен јер зло вреба под скутом мојим. Ал храбра и стамена, горда и усправна грешном с рођењем скројена, муком задојена, за опрост седам смртних грехова, тражим. Кад очи грешне затворим не марим. Нек врата заувек затворена остану ал видим, чујем, осећам близину. Уз осмех опроста даљином одлазим. Где златне јабуке плодом богатим рађају. Где Хера ме чека, док ужурбано ходам баштама Хесперида. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 25/4/2011, 10:00 pm | |
| Једна скитница, један одрпани лик, једна варалица, један ситни преварант, тражећи свој лик у обрису огледала својим прстима исписују реч укрштену, реч која ће казати да је неко украо угаони камен, да га је однео, да га је сакрио, да га је бацио на немо дно тишине слова где нико неће га наћи, да би га поново узидао, да би га поново уздигао, у име га ставио, речима укрстио, тада исписао име једне скитнице, име једног одрпаног лика, име једне варалице, име једног ситног преваранта који у старом капуту успомена хода сједињујући у себи тек име живота. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 25/4/2011, 11:31 pm | |
|  Мисао теби упућена за тебе створена. Мисао сребрним нитима обојена у љубав чисту обликована. Мисао без страха без спутаног даха у лице без стида изговорена. Мисао немим, умилним додирима шапата у слог претворена. Мисао склопљена у реч траженог имена записа пронађеног камена. Мисао уздигнута освртом успомена, са вољом наставка живота. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 27/4/2011, 11:26 pm | |
| Мисао као балон од сапунице ветром однесен, распукнут, уз дечије сузе или смех. Мисао, лутање, трагање и добра и зла и бела и црна. Мисао, све је мисао, од мисли саткани, у мислима живи уморени. Мисао, која је реч, мисао која то није, мисао која пада, мисао која живи, мисао, која понекад умире. Мисао и подла и добра, мисао на табли црним и белим пољима гола и хладна, тек тако лута. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 29/4/2011, 5:25 pm | |
|  Лутању склона међ минским пољима, боја неодређених, предодређена новом освиту, путујућем облаку, на клиру неба у друштву Анђела, лутам. Потпуним проналаском дубине, дубином протканог трага, племенитим даром ходам а не видим, чујем а не говорим. Потпуним проналаском оног што Сунца крије , оног што крије вид и слух, из невидљивог у видљиво претварам. Ја као путујући облак, између поља два, између сна и јаве пун ковчег не откривеног блага. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 29/4/2011, 10:56 pm | |
| Лутања једном престану, заустављен корак на спруду живота нађен негде између питања и несигурних одговора. Лутања једном престану сред празних перона које су возови давно оставили. Лутања једном престану, када се круг кругом затвори, када круг нови круг отвара на путу расутих облака над којима звезде без имена чекају да неко их тугом додирне. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 1/5/2011, 9:10 pm | |
|  А кад нови кругови дођу, кад круг од круга настане изнова на почетак врати, сат преобрати отапањем поновним, другачије, изненада некад и обичне приче, круг до новог круга ланчано, циклично из једне воде у другу прелази. Карикањем, одвојено састављеним делом кроз поноре и вирове води, до плавети небеске, ходницима спроводи. Указује на живот видљиво неидљивог циља. Време круговима изражено токовима раштрканим у ковитлац спокоју, ходи. На врховима прстију из сна у јаву из јаве у сан круг кругом прелази. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 4/5/2011, 9:23 pm | |
| На путевима нови кринови расцветани, латице на трњу посуте. Безгласје времена зове немим тишинама. Самлевено сивило на гранама дрвореда под мирисом липа на кестеновом цвету дрема. Почињу нова пролећа, неке јесени, по нека зима, лета суморна, весела. Заборав односи успомене које једном ће се вратити, заборав односи све да једном би се све вратило. И опет, корак по корак, обзорја стара, обзорја нова, острва и обале, једра су пуна, треба запловити од заласка ка изласку у обе стране мрака, у обе стране светла, зачињене лудости на ивици мача који чека потез белог ловца. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 6/5/2011, 11:58 pm | |
|  Зар гласом сумње сујету гајити? Зар пут с једне до друге стране премостивих облика током беспућа, гледати а не питати шта на супротној грани виси? Ако тамо сунце је светлије заплови трагом таласа, узнемирених. Ако ноћи звездама јаче сијају сребрну нит извези. Ако потоци мрамором жуборе слободна стопала нек леденом водом газе. Али пази! Пази да сопствени трн не повредиш, да ружу своју тек процвалу не угасиш. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 9/5/2011, 4:24 pm | |
| И ходимо мукама, једино то остаје наместо лепог што нестане у рукама охолог титана времена, јер маске смо збацили, лажне круне погазили, богове лажи одбацили да путем тежим ходимо. И увек као у причи, оној неиспричаној коју бајком не можемо звати, на небу које тамом трепери ми звезде видимо, ми светло утихло тражимо нечим што погледом зовемо. И тако, корак по корак, превише трња остаје, а далеко је од краја ка почетку, превише далеко за нас који у времену, превише брзо, у новом рађању нестајемо. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 10/5/2011, 9:45 pm | |
|  Сваког дана изнова рађам се. Сваке ноћи поново умирем. У круг вртим време. Претешко бреме дана грудима јад протеже. Бол и јецај скупљених година под кожом траг оставља. Не могу да стресем привид празнине, не могу поглед ка висини , ка светлости да досегнем. А онда кад ноћ стигне, ослободим крила свијена. Тамом загрлим мрачне дубине. У умируће море тонем. Слободну нит пронађем. Клупко размотам и путујем расплинутим јастуком жеља. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 10/5/2011, 11:13 pm | |
| Диван дан за умирање, викнуо је краљ, док му је копље кидало груди. Диван дан за умирање, шапнуо је витез земљи на којој је крв његова отицала. Умиру звезде, мислило је сунце које је рађало зору. Умреће сунце, певала је ноћ која је из вечери долазила. А негде високо над облацима велики луткар времена седећи на свом престолу светла, обавијен светом тајном, гледао је свевидећим оком обично време у коме су се обичне сенке, тако обичних људи, радовале умирању и плакале над рођењем у сваком дану, у свакој ноћи, негде у мору, својих тишина шапата. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 10/5/2011, 11:52 pm | |
|  Шапат душе проговара порама испресецане коже, порама лепљива течност, тка борбу ваздуха. Нит свијену, задојену борбом прса у прса пред предстојећим владавинама. На пољу смене тражања, смене дана и ноћи тихог јецаја, смене ноћи и дана ослобађајућег осмеха благо развучених усана. Пред огледалом тамног погледа привида сенке иза сакривеног плашта, иза сакривеног штита на бојно поље изазвана изведена, постављена. Вољом својом, победом духа, стрелом, лука разапетог пробадам а да нисам знала да срж снаге бити моје скровите наспрам стоји. Наспрам врата оворених одсјаја, огледања огледала. | |

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/5/2011, 9:04 pm | |
| Истргнем некада срце, Начиним ловца, начиним пешака, начиним тврђаве. Са друге стране цере се демони, смеју се анђели, два краља, две краљице, црно и бело, обитава опстајање и смрт, путеви, тренови, капије векова, капије времена, сумраци и свитања, бол прожета тугом, туга прожета срећом, кругови слагалице, небо и звезде, месец и сунце, неми пролазници, ја као ја, ти као ти, они као они, понављање, минут, сат, недеља, месеци, године, на табли шездесет и четири поља, у свим поразима победа увек остаје, једно срце, једно, пелином слатким испуњено. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 11/5/2011, 11:00 pm, izmenio ukupno 2 puta | |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 3995 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/5/2011, 10:53 pm | |
|  Sanjari neobicnosti umotala sam vas malo plavetnilom:) ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/5/2011, 11:52 pm | |
 Sanjari neobicnosti umotala sam vas malo plavetnilom:) Hvala Mesečeva roso lepo je:) "plavetnilo" | |
|  | | Mokily

| Naslov: Re: Mokily vs Masada 11/5/2011, 11:56 pm | |
|  Иза угла вреба спремна да поведе ка висовима непрегледним оком слободним, неухватљивим даљинама, ватром, црнилом пустих поља обавијена. Бескрај мори ноћима, у зло чемером тера. Даном, слутња изиграва скривањем иза облака , жар зрака непробојног освита. Врелина сменом, узастопним понављањем, окретањем из једног стања у друго, из чемерне ноћи у непробојни дан пебацује. А питање? Питање исто кроз путовање остаје. Колико време траје, крај има ли? Колико борби прегазити, крвавих дланова оставити а војску сачувати у редове збити? Ил' све порастурати, разбити и... свој на свом остати, не посустати? За мене ил’ за све што дише пред судњи час, храбро заустави пролазност, окретом. Од вребања иза угла, сачувај до последњег даха, до последњег вапаја, до последњег истргнутог листа ветром ношеног, ка повратку неограниченом, повратку срчаног такта. | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Mokily vs Masada  | |
| |
|  | | | Mokily vs Masada | |
|
Similar topics |  |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 24/9/2023, 4:22 pm od Dusica Pajovic » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » priznanje 2/4/2023, 9:10 pm od SaMar » КАД ВОЛИШ 20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA 20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » SEVERNA GRANICA 16/5/2022, 10:51 pm od Nostromo » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske... 30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic 10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba 15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi... 12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom 22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA 1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic 9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna 9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine 9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju.... 9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika 9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku 6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ... 26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM! 14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija 21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic 5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija? 28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja 18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic 16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka 9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ 5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi... 22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic 12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada 12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA 30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi 29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI 4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici 25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat 22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović 3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen 13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove... 16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te 13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada 12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo 12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus 29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta 19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice... 13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|