LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Josef Topol | |
| Autor | Poruka |
---|
meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Josef Topol 11/5/2012, 10:17 pm | |
| Sećanje
Setni mag - odagnatelj daljina u sobi punoj belih krila pomišljam opet kako bi to bilo po boku čarolija noktom urezati tvoj kasni dolazak
Uzalud učim da izgovaram AVE držim li ipak klupko događaja događaj zamotava mene ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:18 pm | |
| * * *
Danas mi u sobi leptir oživeo Sred februara! Sunce u podne u noći mraz Život mu o koncu - ah nije shvatio nikakav šimšir, on je cveća strast!
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:18 pm | |
| Povetarci
Povetarci su kada na krovu Torba davni izraz tkački kuca kao divlji ud u mrtvačnici i madona na raskršću sa dvostihom do kosti promrzla ispušta dete koje više ne vrišti i ne plače ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:19 pm | |
| Pred oluju
Čudo se usamljeno diže Ko' iz plavetnila različka se klanjaš U kandžama goluba mreže Te njima nebo steže Al' kome plave su oči Tome se azurom čini Kad glavu ka zemlji pogne ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:20 pm | |
| Prisutnost
Strmoglavo se nebo razbija o tvrda šiljata kolena moj podsticaj plavetnila
O' dvoboju boja! Svod si presekao suncem zlatnih napetih leđa Anteje izliven iz bakra ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:20 pm | |
| Svitanje
Usnula tišina januarskog dana Ne vidim zasad predosećam sviće tako nemoćno i tromo, zora tako slaba da dno brazde krtičnjak preskočiti neće
Kud se denuše ptice? Samo svraka obmanjena luta od stabla do stabla na resama je privukle promrzle suze
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:21 pm | |
| * * *
Misao usahla na grebenu sna na usnulom splavu radost odneta i sve to darovano kopitima dana kad sa obešenom glavom breberina više neće okusiti amnestiju sunca ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:22 pm | |
| * * * Kad razmetljiva tuga sve dođavola nosi kome reći: Dobar dan, dobrodošao, sedi, budi malo sa mnom, pre nego što odeš. Nema se kome reći, niti ima šta. Dan se neće probuditi, noć ostaće budna. Svoje krilo neće pokrenuti ptica. Napunilo se sve, skroz do ivica. I ne zna šta je drvo senka drveta. Glasna muzika već ne opija subotnju povorku. Gladni su nedeljni ručkovi. U podgorju strahote buja korov, onaj neuništivi.
Žarko leto? Hladnog se srca osvrćem unazad. Ne razmišljam, da se ne bih usmrtio, toliko nahuškan, da bih ubio nekoga umesto sebe. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:22 pm | |
| * * *
Budi srećna što te nisam dotakao Tonula si u san kad sam se nagnuo i kao u dubokom bunaru jasno sam video (bila je noć) da mi je suđeno da volim sada već samo potonule zvezde katkad tako sjajno pričvršćene za nebo dok sam još uvek hodao uspravan od ljubavi do ljubavi odlagao je kao da mi u nogama leži večnost.
Sada su skupi i neprocenjivi trenuci momenti prazni dodiri tako prolazni sekund pred zoru koja se neće razdaniti
kad već neće za mene ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:23 pm | |
| * * *
Oglašava se kao umor to je stabljika tuge: sve što nisam umeo da oslovim sve pomamno što se u mene ikada zabolo iz daljine kao kandža kopca!
Jer stvoren sam da bih bio glad beskrajni rezervoar opšteg milovanja sve to promašeno i proterano me obrasta kao bršljan: toliko pipaka na jedno telo tih dubinskih virova na jednu dušu!
Ne umreti nestati - ne: Ne biti stvoren sebi govorim najružnije o životu
Pa ipak ne znam kakva šipka u pepelu iznova raspaljuje iskru Zora je blago se razbuđujem ne bih li preživeo ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:24 pm | |
| Vaskrsenje
U kamenju skriveni trilobiti krasni kako vam zavidim! I nakićenim rečnim površinama (evo nas u Berounkama) šljunkovitog dna s mrtvacima valjanog kroz vek i vekova i samo po suši ili u poplavama nasukanim na obalama!
Zar išta vredi odozdo nagore se drati iz mrtvih među žive od juče do danas kad se hvaliti već nema čime jer nojevi smo samo sa glavama u pesku kad nam srce ne izbuši udar laste koja krpi i popravlja kad bi lanjsko već postaro a ipak gnezdo! Potom se setiti Apolona delfskog proročišta bogova u pećinama nimfi u travi svega toga što nas je hranilo divljim predstavama živog neumirućeg sveta čiji smo izvor možda obilazili a ni slutili gde je!
Sve od onoga što tu ostaviše oni pred nama: svet razvijen iz nade Ariadninog klupka sasvim pritajen dosad ne znajući naše mere i vage odupirući se kalauzu nadničara nauke njihovih prstiju dobrih samo za izbijanje naših očiju - shvatio sam pradavni neverovatan život čijim je govornikom Homer a Iskupiteljem Hristos ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Josef Topol 11/5/2012, 10:26 pm | |
| Sa češkog prevela Vanda Rajković apsolventkinja češkog jezika i književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu
| |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:37 am | |
| ...
Где долазимо шта за собом остављамо?
Нестају пукотине а камоли капије и врата
Апсолутно непроходни свет!
И поново то вечито: куда и где?
Тело уништено морамо оставити
Али умаћи Души?
Грабљивци гробова
Гомиламо тога исувише:
Ормане фиоке замрзиваче
Стално једемо непрекидно се облачимо
Спирамо са себе дневну прљавштину
Миришемо се и улепшавамо
Иако се само идемо шетати или идемо до посла
И празнимо се јер
Ко би понео властита срања у вечност?
Када се затим у Животном Ропству
Зауставимо пре но што одемо
Негде у Галерији и није нам јасно
Да је некада неко овде живео као ми
И сликао Свеце: уместо појаса
Којим се мучимо
Главу им је стегао златним ореолом
Који их надвисује
Ипак не толико да се не дотакне тело
Не као јастук већ теме
Самог Неба!
Били су тако наивни!
И настављамо
И када до тога дође
Стављамо букете и венце
Код пета укрућених лешева
х х х
Има ли живота где је трулеж?
То се тако механички понавља
И ја у сивом распадању спазих зеленило
Ситне цветове на ђубришту трулежи
Може ли иструлити
На овај начин Животни Дар
И Луцифер пали Анђео
Када и пиревина
Лишена доброчинства Земље
Напослетку гноји поље?
Како је могуће
Да тим октобарским пределом плове облаци
Као пустињске камиле
А ја чекам хоће ли
Из њих запљуштати?
У грлу своје Земље пуне жеђи | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:37 am | |
| ЈОСЕФ ТОПОЛ (JOSEF TOPOL, 1935) је, пре свега, познат као драмски писац шездесетих година. Извршио је значајан утицај на чешку драму која је тежила ка откривању моралних конфликата времена итражењу смисла егзистенције. Био је један од оснивача позоришта у Прагу – Divadlo za branou. Топол је познат и као песник и режисер. Изабране песме су из збирке Basně (Песме, 1997). | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:39 am | |
| Josef Topol
PRVI VERZ
Nimam stanja/miru mislim na poezijo kot bi to bila izsanjana dežela a ne da se mi vztrajati in zveneti kot pojoča fontana v parku z vpadljivimi stezicami Tako sem se enkrat odpravil preko travnika v Chotkovih sadih k spomeniku Julija Zeyera pokloniti se ljubljenemu poetu zgrabil me je tam priletni gospod in plačal sem kazen to je bil Čuvaj
Nisem se čudil ampak kar hočem verjeti da sem od boga ne ravno pesnik ampak Ta in Ta ki se ne bo več ponovil in še kar čakam na svoj Prvi verz (tisti od Boga: Paul Valéry)
saj ne da bi kot Walt Disney želel imeti svoj Disneyland s stotinami hektarjev iztrganih puščav z umetnimi jezeri in slapovi z umetnimi belci ki jih mučijo umetni Indijanci z nilskimi konji na električni pogon z življenjem na baterije | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:40 am | |
| ŽENINOVA POSTELJA
Je obzorje tesnoben žalni trak Psi okušajo gredice potonik Gosta rdečelična dovoljenja Že obhajajo z vejico mirte na prsih Brezoko okno kot pajkova mreža Je olepšano za jutranje žarke Orgle stopnic igrajo pod gosti Spečega nihče ne posvari Ko iz očesne votline po svoji glavi sirotni Se dvigne skozi špranjo v vratih Se vanj uprejo tuje zenice | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:40 am | |
| ZLOBE
Samo bežnemu skrb vzbujajoča je stalnost Brezčasovno naredi si obraz Vihrav pršec ki bridko izgine Duh nejasen ožigosa podobo Na ugašajočem nebu jasne zvezde žarijo Sam nekdo drugi k svojemu obrazu Bog neprestano vpliva na vse ustvarjeno Red pokrvavitve čista identiteta
Doslej igram se s podobo vso Golobu pepelnato sivih peres Divje race so padle z visokega In težko nekdo preišče prevaro to
Tako osiroten otrok prvih besed Hodi v kot za slepo babo In naposled v smrti usliši: Ne jezi se igraj se tu imaš žabo | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:41 am | |
| SPOMINI
In takrat ko si niti sebi nismo več podobni in samo tuji pogledi tuji prsti nas ustvarjajo k svojemu obrazu vse je mimo zunaj svetloba treskanja do obroča izstrela votlo prazno in obupno znotraj pa je dom v katerem se poletja ne ljubi kamor le v dušljivem dremežu le malokdaj se živčno prikradejo sanje sence življenja! - kadar zunaj namesto potokov žuborenja svita se na klic lastovke in čila mlada koruza valovi pod žarki pod žarki Dokler ni bilo plitvin divje smo se potapljali tako nam je kanilo na pamet beseda globina!
Padanja so bila polna školjk odpirali smo jih neučakano smrad globin! - a umiralo nam je vse pod rokami smrdelo v sončni pari utonili smo v znoju ki nam je po licih curljal že samo kot ihtenje besede globina
Jutri če ne danes dva stola miza maček poln pepelnik lužica vina pozna potrtost davna klin v glavi pijan Haydn križ in postelja tiho za oknom gole noge zopet omotica padec v spanje in s sleparskimi rokami se oprijeti stebra upanja - jutri dva stola miza - - in možna pesem ki konice besed že na pol mrtvo pribija na papir na papir
O angelih nic novega se ne sanja bodisi vse v usnju vezano nekje počiva A zagotovi so to angeli angeli ki nas malokdaj obletujejo po katerih se zaman ošinemo da bi po nas tolkli samo megla se pari zvečer okrog svetilke
A včasih me zgrabi ne z rokami ampak s krili tepejo po glavi že omamljeni odpiramo oči in zremo niso niso kot so se sprva sanjali: in tako smo prebujeni
Nekoč noč z vlažnim gobcem nas obvohavajo žgečkajo je december kamenja pošel na stropu kot bi se s praskanjem podpisal kes nekoga - ah je tam tam nad mano nekdo po meni hodi sem in tja veni od njegove noge dan za dnem leto po letu - in srce boli popraskava kot vzame za svoj tuji kes
V čakalnici z oknom na peron pravokotnik med romboidi bedim stoje s povešeno brado Dežuje svitat je pozabilo noč umirajoča se izteka sama za seboj žaluje nad krsto drdra telegraf nad pokopališčem hitijo vlaki - in srce kot nihalo živo mi meri mrtvi čas
Toda gotovo je treba nekaj reči o angelih ki nas malokdaj obletavajo ki jih zaman pogledujemo - sami nad nami krilijo
Ampak ne reče se o tem nič novega nihil novum - bili ne bili smo nismo in eden skoraj pozabljeni verz: tistim dišijo vrtnice ki jih povohajo | |
|  | | Zar ptica

| ČRNA URA
In tako smo gnili skupaj z drugimi prepoznavali smo se po smradu le oči smo včasih pustili pasti v pogubi smo preživljali cele dneve in do umora do noči smo buljili v televizijo kjer so se naša življenja obračala v črne kronike in obvestila o stvaritvi premoga v zrnju Sledili smo Kabaretu v prijetnem vzdušju kjer je spreten stari tovariš ( kateri se je spominjal Osvobojenega gledališča) drdral abecedo smeha in dražil pivsko generacijo
Toda zgodilo se je da je motnja izpada elektrike ugasnila akvarij s plavajočimi ribicami nato hote nehote naša čemernost je odimila petrolejko življenja pod ugasnjenimi neonkami
Spomnili smo se na Viktorko in njenega očeta ki so ga ošteli naj ne grgra kadar hočemo imeti mir na mati, ki ji že od Božiča nismo pisali
In kaj bo z otrokoma kako to povedati ženski | |
|  | | Zar ptica

| * * *
Pojavljati se čez vso maškarado vsaj na koncu kot človek za več tu ne gre Drugačna pojava se tu ne čaka maškar so neskončno urejeni ni kaj stati | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:42 am | |
| O UPANJU
Samo tega ne omenjati ampak bližat se temu približati to Ne govori bojazen: prepolni nas take besede so vodnjaki v katere padajo tisti ki so se nagnili so to proge na katerih se ne ujemajo klinih drugih razumljivih besed Toda tesnoba je dojemanje pri nerazumevanju spada k glosarju psihiatričnih klinik kot jasen popis temnih obrisev podobnim nepropustnemu tunelu v katerem se je ustavil vlak (to je diagnoza ne več Diogenova skrinja)
Samo to ne omenjati raje to obiti in opisati prikazati ta odrešeni vrt pojasniti ta razuzdani nasad ne nepodoben mnogim pokopališčem po tej ogoljeni skeletasti vejici in strohnjen plevel v kamniti gnilobi
In ne izgovarjaj se upanju da je vse tukaj že bilo in bo tukaj bo bilo in je
Bolje o njemu ne govorit (o upanju) ampak bližat se k njemu in približevati se mu tudi bližnjemu svojemu četudi smo ga zagledali le eno samo za ta trenutek in le kot fantom fato morgano boljšega sveta ki je tukaj že bil bil in spet bo bil bo in je | |
|  | | Zar ptica

| TELESNOSTI
Kaj smo za tebe storili? Preživljamo te in pridržujemo pri življenju dobrodošla dokler naš obstoj nudi naslado z gibanjem nevesto dekletu ženina mladeniču oporo možu požegnanju žen Ogledujemo si te do tesnih oblačil tako kot kobilico ladje Vikingov bahavo trči v mirno vodo
Ampak beda ko nas zapustiš ko te pretrgujemo in krojač usmiljenja in sočutja tudi preko podkupovanja stoji nebogljen kako nam obrezati in kaj z debeluškami
S kakšnim razkošjem potem streljamo srno ki niti v slani nima povešene kože naperka pod očmi pleše na glavi in ne trpi za migrenami | |
|  | | Zar ptica

| * * *
Moram nesti šokiranim že spet od nikoder nikamor zdravje se vlači po tleh naslednji drhtelo je to kot usmiljenje in bilo je to nadloga božja Spet dušiti se s lastnimi jetri ne več žalostna ampak predrzna past tako zmašena prikrita nesmrtna podoba groba Takrat zopet napačni znaki okrevanja
Sedet ravno stat zrušiti med minljivosti do zdaj brezčutno in prihodnosti do zdaj neosvojeno | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:43 am | |
| POREČJE
Imel sem to za Sazavo reko mojega življenja toda je bila to Lethe Pozabljeni?
Je to do zdaj na polju kapelica in vidna ovira traktor v lanen žitu (v katerem smo se - kako je to davno? - noro ljubili!) in takoj ji brzdajo in nihče si do zdaj ni drznil povedano na kratko: izriti in konec
Kot bi tam stalo znamenje z opozorilom: škodo se kaznuje
Še v prejšnjem stoletju (povedala mi je babica) so se tam izkopavale kosti in meči šibki taloni davne bitke: Leta štirinajsto dvajset se je tam s katoliškimi gospodi bojeval Žižek
Je to davno
A nad vso to krvjo prelito je težko le zakorakati na da se izkopati niti se je ne da udariti z bičem
Bodisi je to ravno v tem ali to že ni v biču | |
|  | | Zar ptica

| * * *
Je to kot spopasti se s sanjami brez pravljičnega meča se še tako včasih posreči fascinirati jo z očmi in suniti slast v oklevanju negibnosti Ampak potem ni za sladkor in spijem svojo grenko kavo in v razmislek si vzamem zadevo tako polno neukrotljivo ki se mi ne prilega niti mi ne pristaja kako bi si izčrpne zamisli podložil ramena in ojačil bil bi spet ta zapeljivi mrhovinar kaj se s tem blati blati in svinja | |
|  | | Zar ptica

| * * *
To smo se ljubili Pretveza je bil klavir Rekli so nam ne več gosli klavir ima prihodnost In tako pri njej sem se oglašal celo leto Beyerevo šolo pri neskončnih triolah kar se je dalo igrati po spominu da ne bi starši vedeli smo se učili poljubljati
Nekoč je vohunila mlajša sestra in ni tajila da sem trznil kot to s temi triolami tako sem moral posedati pri klavirju tudi z njo
Toda ljubezen štirinajsti je prepovedan sad z Monsignorovega vrta Odšla je v Nyymburka na učitelišče zaigral sem si še Neapolitano Petra Iljiča Čajkovskega na nekakšni šolski pergoli in enako z napakami nehal sem nositi jajčka in ostanke gospe Malypetrovi bilo je poletje naposled sem se močil med trsjem z belouškami močnimi kot moja roka otožen toda kadar sem prebral Karla Hynka Mácho zavedal sem se da si tega ne smem niti dovoliti | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Josef Topol 24/7/2014, 8:44 am | |
| SLOVO S SINOM
Okno po jutru odprem povsod samo prikazana tišina nič nikoder na glas ne šelesti ravsanje miši in ptičje piskanje in neskončno cviljenje kosov Toliko sloves tako počasnih Vsi kolebajo na ostri britvi Dolgo mučno Ko so pred tem vpadli v naše življenje Udari gromov | |
|  | | Zar ptica

| PAD
V tikanju ur iztekel je čas izgubljen nenapoljnen čevlji prazni prečkajo vrt Vse na dosegu za katerega sem sprva molil ni vse v nedoseganju To je najprej po jutru in rečem si zakaj smo spravili te ure? Speči s smislom zverinskim denarja danega za prebedeno noč Toliko si vlagamo v življenje ko se nehamo imeti radi Ne razumem zla sveta v tej vezi Ljubljeni prijatelj pade z okna na pločnik (ah ko bi vsaj na gredico cvetlic!) povzročil je da sem se lahko radostil iz tega kar sem občudoval | |
|  | | Zar ptica

| VSTAJENJE
Krasen trilobit skrit v kamnju kako vam zavidam! In mehkobnim gladinam rek (smo v Berounki) z umrlimi na dnu z gruščom valjajoči se od veka do veka in le za sušo čigar v povodni zaklani na bregu! Ali je vredno dreti se od spodaj gor od mrtvih med žive od včeraj na danes ko se ni s čim bahati smo le noji z glavami v pesku ko nam ne razbija srce udar lastovke ki krpa in straži če bi lanske že pozabljene in zagotovo gnezdo!
Nato se spomniti na Apolone delfsko preročišče bogov v skalah nimf v travi na to vse kar nas je živelo s čudnimi predstavami o živem neskončnem svetu njegov izvir smo mogoče obšli ampak nismo slutili kje je!
Vse od tega kar so tu zapustili ti pred nami: svet zamotani iz upanja Ariadninega klobčiča vsevprek zatajeni nemiren do zdaj naših meril in tehtnic dvigovanje uteži kopije ključev zoprnih bitij znanosti njihovih prstov dobrih tako izjema za garanje naših oči - zagledal sem pradavno neverjetno življenje njegov govoreči je Homer in Odrešenik Krisus | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Josef Topol  | |
| |
|  | | | Josef Topol | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|