LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Srednjevjekovni gradovi Crne Gore

Ići dole 
AutorPoruka
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 3:38 am

Na teritoriji današnje Crne Gore u starom vijeku živjeli su Iliri kao i u svim okolnim oblastima. Oni su prije rimskih osvajanja bili pod jakim uticajem Grka. «Ilirska država» postoji vec u vrijeme prvog rata Ilira i Rimljana, za vladavine ilirske kraljice Teute 229-228. godine p.n.e. Iz ovog najranijeg perioda poticu primorski gradovi Ulcinj, Budva i Risan, a u unutrašnjosti Medun. Ilirska država srušena je od strane Rimljana 167. p.n.e. i konzul Lucije Ancije saopštio je ilirskim vodama u Skadru da ce kraljevstvo biti ukinuto.

Oblast Crne Gore koja je pripadala ranijem Iliriku od 11. godine ulazi u sastav rimske provincije Dalmacije, što donosi odreden oblik rimske uprave u njoj. Gradski život koji je vec ranije postojao razvija se u ovom periodu, ali on nije potisnuo plemensku organizaciju u unutrašnjosti koju su Rimljani zadržali sa župama. Kod Plinija se pominju Risan, Kotor, Budva i Ulcinj na ovoj teritoriji kao oppida civium Romanorum. Risan je izgleda kasnije podignut na rang kolonije. U unutrašnjosti je Duklja postala municipijum. Postojao je sasvim sigurno i jedan municipij na teritoriji Pljevalja. Osnivanjem provincije Prevalis 297. godine prvi put je formirana jedna cvršca administrativna cjelina na teritoriji približnoj sadašnjoj Crnoj Gori. Glavni grad provincije bio je Skadar. Put kojim je Skodra (Skadar) bio povezan sa Naronom (Vid kod Metkovica) imao je kroz Crnu Goru dva kraka. Jedan je išao od Epidaura (Cavtata) pored mora do Ulcinja preko Budve. Na njemu se razvija izmedju ostalih stanica Rose koje ce kasnije u srednjem vijeku biti znacajno mjesto. Krak u unutrašnjosti ide preko Anderve (kod kasnijeg Anagastuma odnosno Nikšica), Alate i Birziminijuma, od kojih je jedno kasnije Ribnica.

Od III do VI vijeka došlo je do znacajnijih društvenih promjena. Kada je 395. godine izvršena podjela carstva, granica izmedu provincije Prevalis i susjedne Dalmacije postala je dio granice izmedu Istocnog i Zapadnog rimskog carstva, što se odrazilo i u crkvenoj organizaciji i u skoro svim oblastima politickog, ekonomskog i kulturnog života kasnijeg vremena.

U doba seobe naroda, krajem V i pocetkom VI vijeka Istocni Goti izmedu ostalih oblasti na zapadu Balkana drže dio Prevalisa. Iz ovog perioda ostalo je njihovo utvrdjenje u Nikšicu (Anagastum) .

Posljednji pomen rimske Duklje potice iz 602. godine. Uskoro poslije toga Duklja je razorena kao i mnogi drugi gradovi. Samo ime Duklje zadržalo se kao ime citave oblasti u kasnijim vjekovima. Za vlade cara Iraklija 610-641. godine, Sloveni se poslije prvih prodora sa Avarima i pustošenja rimskih gradova, sada stalno naseljavaju na teritoriji Crne Gore. Romansko stanovništvo sklonilo se u preostale gradove i podiglo nove. Vjerovatno su Bar, Svac i Martinici nastali u ovom periodu. Vlast Vizantije nad gradovima u primorju koji su se sacuvali i pridigli bila je, može se reci samo formalna u VII. I VIII vijeku. U IX vijeku formiraju se arhontije, autonomne oblasti sa arhontima na celu. Da bi se carska vlast ucvrstila iz arhontija se stvaraju nove administrativno-vojne oblasti – teme. Drackoj temi su pripadali Bar i Ulcinj a temi Dalmacija Boka Kotorska.

Slovenska plemena koja su se naselila u ovim oblastima primaju vremenom uticaje iz Vizantije i romanskih gradova sa primorja. Vrši se društvena diferencijacija. Rodovsko plemstvo postaje vladajuci feudalni sloj. Hrišcanska crkva pomaže ovaj proces šireci se medju slovenskim plemenima u župama Duklje. Hrišcanizacija je sprovedena uglavnom u IX vijeku, a ucvršcena u X vijeku. Sredinom IX vijeka, tacnije 840-841. godine Saraceni su opustošili Budvu, Rose i donji Kotor, na teritoriji Crne Gore. Ovo pustošenje imalo je u gradovima za posljedicu izmjenu odnosa Slovena i Romana i oni dobijaju sve izrazitiji slovenski karakter. Dukljanskoj državi su u XI vijeku pripali Skadar, Ulcinj, Budva, Kotor i grad Duklja. Car Konstantin Porfirogenit pominje još tri naseljena grada u Duklji - Gradac, Novigrad i Lug. Do danas nije tacno ustanovljeno gdje su se nalazili ovi gradovi.

Krajem X i pocetkom XI vijeka Dukljom je vladao knez Vladimir sa prijestonicom u Krajini kod današnjeg sela Ostrosa, odnosno crkve Bogorodice Krajinske. Od ove prijestonice, osim ostataka crkvenog kompleksa, nije se ništa drugo ocuvalo. Godine 1042. bitkom kod Bara knez Vojislav sa sinovima pobijedio je vizantijsku vojsku i konacno osigurao samostalnost Dukljanske države. Od ovog vremena naziva se ova oblast i Zetom. Do 1082. godine Zetom vlada Mihajlo, koji je dobio titulu kralja, a naslijedio ga je sin Bodin, oženjen normankom Jakvintom. U sastavu Duklje, odnosno Zete, nalazile su se Raška, Bosna, Trebinje i Hum. Za Bodinove vladavine 1089. godine episkopija u Baru postala je arhiepiskopija. Poslije smrti Bodinove 1108. godine nastale su u Zeti dinasticke borbe koje su oslabile državu. U isto vrijeme Raška se snaži i osamdesetih godina XII vijeka Nemanja zauzima Zetu zajedno sa primorskim gradovima i prisajedinjuje je Raškoj.

Vrlo vjerovatno je dobar broj gradova, odnosno manjih utvrdjenja, u unutrašnjosti teritorije Crne Gore vec nastao do ovog perioda ako ne kao tvrdo zidana arhitektura ono bar kao drvena. To su bili Žabljak, (Lug?), Spuž, Moraca, Soko u Pivi, (Medurjecje?) Bihor, Gradac i Plav. Ovi gradovi su vecinom centri slovenskih župa. Da su nastali u ovom ranijem periodu srednjeg vijeka može da se zakljuci i zato što od vecine ima vrlo malo ili više nema uopšte tragova na terenu. U primorju je do ovog vremena bio osnovan vjerovatno vec Ratac , koji je kasnije utvrdjen.

Zetu sa Trebinjem dao je Nemanja sinu Vukanu, a ovoga naslijedio sin Ðorde. Kroz citavo vrijeme Nemanjica Zetom je upravljao neko od clanova dinastije ili nasljednik prijestola. Zeta je imala u ovom periodu uvijek povlašceni položaj u odnosu na ostale djelove države, jer je bila relativno najrazvijenija oblast. Primorski gradovi, centri trgovine i zanatstva, imali su svoju samoupravu. Oni su vršili i jak kulturni uticaj na unutrašnjost.

U Nemanjickom periodu razvili su se i rudarski centri u unutrašnjosti, pa se za ovaj period vezuje nastanak Brskova, a možda Koznika .

Poslije smrti cara Dušana ruši se velika feudalna država i jaca vlastela u pojedinim oblastima. Od 1361.godine pominju se u Zeti Balšici koji su držali Bar i Budvu. Oni šire svoje teritorije tako da 1373. godine drže zemlje od Dubrovnika do Prizrena. U to vrijeme pobunio se gornjozetski vlastelin Radic Crnojevic, a Turci su napredovali prema Zeti kroz Albaniju, Balša II, koji je upravljao Zetom, ne dobivši traženu pomoc od Mlecica, krene protiv Turaka sam i pogine 1385. godine. Naslijedio ga je sinovac Ðuradj III Balšic, koji je izgubio neke oblasti na jugu sa Skadrom, Drivastom i sv. Srdjom, ali je povratio poslije pogibije Radiceve oblasti pobunjenih i osamostaljenih Crnojevica u Gornjoj Zeti. Njegov sin Balša III pokušao je da povrati od Mlecana djelove Zete, no s obzirom da su i Crnojevici bili protiv njega morao je da odustane. Pošto se razbolio otišao je kod ujaka despota Stevana u Srbiju i tamo umro 1421. godine. Svoje zemlje ostavio je despotu Stevanu.

Za vrijeme Balšica nastali su manastiri na ostrvima Skadarskog jez era kao male utvrdjene cjeline.

Današnje sjeverne i sjeverozapadne oblasti Crne Gore pripadale su, poslije raspada Dušanovog carstva, kralju Tvrtku, pa Sandalju Hranicu. U periodu kralja Tvrtka, godine 1382. nastao je Novi u Dracevici (Herceg Novi) . Nije sasvim sigurno da je grad iz temelja novopodignut. Možda je poslije mnogo vjekova samo obnovljeno jedno starije utvrdjenje.

Despot Stevan i Despot Ðuradj ratovali su sa Mlecicima oko oblasti u Zeti, ali je padom despotovine 1439. godine omoguceno Mlecanima da osvoje cijelo Zetsko primorje. Crnojevici su priznali mletacku vlast.

Obnovom despotovine 1444. godine obnovljeni su i sukobi izmedu despota Ðurda i Venecije. Crnojevici jedno vrijeme staju na despotovu stranu, no kada je izbila pobuna kmetova u Grblju protiv Mletaka oni se okrecu Veneciji i guše pobunu. Nastale borbe izmedu despota i Crnojevica su prekinuli Turci, koji su zauzimanjem Meduna ovladali ostacima despotovih djelova u Zeti. Mlecani drže primorje i kontrolu teritorije Gornje Zete Stefana Crnojevica. Sjeverne i sjeverozapadne oblasti Crne Gore u ovo vrijeme drži Herceg Stjepan , ali ne još dugo. Turci ugrožavaju Crnojevice, a kako od Mlecana nije bilo pomoci Stefanov sin Ivan se okrece protiv njih i napada njihove posjede. Usljed neposredne opasnosti od Turaka a posredovanjem Hercega Stjepana on sklapa sa Mlecanima mir. U medjuvremenu 1479. godine Turci zauzimaju Skadar i Ivanovu prijestonicu Žabljak. Kako su Mlecani sklopili mir sa Turcima Ivan je morao da napusti zemlju i skloni se u Italiju. Turci tada ovladaju Zetom. Godine 1481, poslije smrti Mehmeda II, prilike su bile povoljne da Ivan nastavi borbe sa Turcima i oslobodi svoje krajeve. Konacno je morao da prizna tursku vrhovnu vlast, ostavi im Žabljak i ravnice a on se povuce na Cetinje. Ivanovi sinovi Ðuradj i Stevan vladali su kao turski vazali. Ðuradj je morao da se skloni u Mletke, jer je Stevan otkrio Turcima njegove namjere za ucestvovanje u ustanku protiv njih. Stevan ostane da vlada sam, ali ga Turci 1499. godine pošalju u Skadar a Crnu Goru pripoje Skadarskom sandžaku.

Soko kod Štitara, Kom, Ðurdevac, Obod i Cetinje nastali su u vrijeme i na teritoriji Crnojevica, neki sigurno još u periodu dok su njom i Balšici vladali i prije pobune Radica Crnojevica.

Budoš, Ostrog, Norin i Susjed na granici Hercegovih zemalja prema Zeti nastali su najkasnije u prvoj polovini XV vijeka, vjerovatno i prije Hercegovog vremena.

Poslije 1499. godine najveci dio gradova u Crnoj Gori drže Turci i kroz nekoliko vjekova na onima koje su koristili vrše prapravke i dogradnje. Neki su vec u XVI vijeku pali u ruševine. Na primorskim gradovima koje su od ranije držali Mlecani u ovo vrijeme vec su vršene obimne gradjevinske intervencije na odbrambenoj arhitekturi, koja se prilagodjavala djelovanju sve efikasnijih topova.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 3:40 am

Kotor

Kotor je jedan od srednjovjekovnih gradova u kome su se urbana struktura i kontinuitet života održali na najbolji nacin. Po površini koju zahvataju njegovi bedemi on je najveci srednjovjekovni grad u Crnoj Gori.
Još uvijek u nauci nije riješeno pitanje da li se današnji Kotor nalazi na mjestu antickog Acruvium -a. Kao Dekadaron ili Dekadoron današnji Kotor se javlja kod Ravenskog geografa u IX vijeku, kada je pripadao Vizantiji. Vizantijska vladavina prisutna je, stvarno ili nominalno, sa prekidima, na ovom podrucju sve do kraja XII vijeka. Donji Kotor su 841. godine opustošili Saraceni, što opisuje car Konstantin Porfirogenit u X vijeku kada ga naziva Dekatera. Krajem X vijeka grad je spalio car Samuilo. Kotor je ušao u sastav Duklje u drugoj polovini XI vijeka, i po vizantijskom istoricaru Skilici, kralj Mihailo je imao dvor u njemu. Šezdesetih godina XII vijeka Kotor pocinje da nastupa u spoljnopolitickim odnosima samostalno. Pod vlast Nemanjica potpao je 1186. godine, i tokom skoro dva vijeka njihove vladavine imao je veliku naklonost vladara i povlašceni položaj u državi. Nakon Nemanjica nastupa period vladavine ugarsko-hrvatskog kralja (1371-1384), a zatim bosanskog kralja Tvrtka (1384-1391). Kratak period samostalnosti Kotora traje do 1420. godine kada se grad stavlja pod vlast Mletacke republike koja ce trajati skoro cetiri vijeka. Najveci prosperitet Kotor je doživio u periodu od XII do prvih decenija XV vijeka.

Položaj Kotora u dnu zaliva izvanredan je za luku koja je zaklonjena od svih jakih vjetrova, pa je to najvjerovatnije bio jedan od najvažnijih razloga za nastanak prvog naselja. Na primjeru Kotora se najbolje vidi kako su do maksimuma iskorišceni svi moguci prirodni uslovi za postavljanje grada i njegovu odbranu: položaja pored mora, dvije tekuce vode (rijeka Škurda sa juga i izvor Gurdic sa sjevera) u donjem dijelu grada, dok je gornji dio utvrdenja na vrhu nepristupacne litice brda sv. Ivan (260 m) odvojenog od masiva Lovcena dubokim rasjedom.

Prema podacima iz kotorskog statuta, iz prve polovine XIV vijeka, grad je vec tada zauzimao današnju površinu, a njegov fortifikacioni sistem nastajao je postepeno u periodu od IX do XIX vijeka. Najstariji vidljivi djelovi srednjovjekovnih bedema sacuvani su samo na dva mjesta u južnom dijelu grada, prema moru i kod sjevernih gradskih vrata. Ostatak bedema u priobalnom pojasu, kao i bedemi u brdu, svoj današnji izgled dobili su u mletackom periodu.

Kotor je uglavnom zadržao urbanu matricu oformljenu u srednjem vijeku. Mreža ulica nepravilna je i vrlo razudjena. Unutar zidova nema mnogo sacuvane srednjovjekovne arhitekture prije mletackog perioda. U najstarijoj knjizi kotorskih notara, koja obuhvata period od 1326. do 1337. godine, unutar bedema pominje se ukupno 17 crkava i samostana. Danas je sacuvano njih 6: katedrala sv. Tripuna, sv. Luka, sv. Marija od rijeke ili Koledata, Sv. Pavle, sv. Ana i sv. Mihailo. Od profane arhitekture sacuvani su samo djelovi starijih zgrada uklopljeni u nova zdanja, i to najviše u ulici koja se pruža od sjevernih ka južnim gradskim vratima, pod samim brdom, kao i ostaci palata porodica Buca i Drago.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 2:35 pm

Herceg Novi

Godine 1382. kralj Tvrtko je poceo podizati novi grad na teritoriji župe Dracevice. On ga je nazvao Sv. Stefan ali je grad odmah prozvan Novi i to ime mu je ostalo. Docnije je po Hercegu Stjepanu dobio naziv Herceg Novi. Poslije smrti Tvrtkove 1391. godine Novi je držao Sandalj Hranic sve do 1435. godine, a zatim do 1466. godine Herceg Stjepan. Hercegov sin Vlatko je vec 1475. godine morao braniti grad od Turaka. Krajem 1481. godine Turci su prvi put zauzeli Herceg Novi, i držali su ga dvjesta godina, sa malim prekidima u periodu od 1538-1539. godine, kada su grad osvojili Španci.

Grad se u pocetku sastojao iz dva dijela «tvrdave na vodi i tvrdave na brijegu».

Danas se ostaci srednjovjekovnih zidova mogu vidjeti tek ponegdje na dijelu utvrdenja kod mora. Zidovi i kule prema moru, od Forte Mare preko Mezalune, pripadaju najstarijoj sacuvanoj gradnji na ovome prostoru. Po pisanim izvorima najstarija gradnja u Herceg Novom izvodjena je 1382. godine, medutim, analiza zidanja donjih djelova Mezalune, dijela bedema sa dvije kule i njihov opšti sklop u vezi sa ostacima u moru, navodi na pomisao da su zidani dosta prije 1382. godine.

Možda je sa ove lokacije vršen prevoz do Rosa u rimsko (ili nešto kasnije) vrijeme, pa je kralj Tvrtko koristio razorene i zapustjele ostatke jedne ovakve stanice da izgradi svoj grad. Nije takode iskljuceno ni to da se ovdje radi i o ostacima Traiectus -a.

Ostali zidovi, kule i kapije su uglavnom iz turskog i mletackog vremena. Kanli kula je iz turskog perioda, kao i kapije prema zapadu i istoku, a Forte Mare je iz kasnijeg mletackog perioda.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 2:37 pm

Risan

Najstariji do danas poznati pomen Risna (Rizona) je u IV vijeku p.n.e. Risan (Rhizon) je bio glavna tvrdjava u državi Ilira, u koji se bila sklonila Teuta. U Rimskom periodu Risan se pominje pod imenom Rhizinium kao oppidum civium Romanorum . Za vrijeme najezde Avara i Slovena Risan je opustio. Posljednji put se episkop u Risnu pominje 595. godine. Car Konstantin Porfirogenit ubraja Risan u naseljene travunijske gradove, dok pop Duljanin Rissena smatra župom.

Kao grad Risan nije imao u srednjem vijeku onu važnost kao u antickom periodu kada se cijela Boka zvala Sinnus Rhisonicus i kada su kroz Risan prolazila dva rimska puta. Sredinom XV vijeka Risan se pominje kao grad Hercega Stjepana. Godine 1466. Mlecani su nudili Hercegu Stjepanu za njegova dva grada u Boki Kotorskoj (Risan i Novi) ostrvo Brac i palatu u Splitu. Risan su zajedno sa Novim uzeli Turci od Vlatka, sina Hercega Stjepana 1482. godine.

U današnjem gradicu Risnu nema elemenata za koje bi se mogao vezati srednjovjekovni grad. Risan pored mora je vjerovatno bio samo naselje. Medjutim, na brdu Gradini iznad poznatog lokaliteta Carine nalazi se utvrdjenje sa ostacima ilirsko-grcke akropole, kao i srednjovjekovnim i turskim slojem. Položaj ovog utvrdjenja je vrlo dobar, narocito za kontrolu puta Risan – Onogošt, a i sam vrh brda je nepristupacan.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 2:38 pm

Perast

Perast je smješten naspram tjesnaca Verige, na jednom od strateški najvažnijih položaja Bokokotorskog zaliva.

Smatra se da je ime Perast došlo od ilirskog plemena Piruste . Iznad grada se nalaze ostaci rimskog puta koji je vodio iz Risna za Agruvijum, pa je moguce da je na mjestu na kome se danas nalazi tvrdjava postojala manja rimska tvrdava castrum . Unutar tvrdjave nalazila se crkva Sv. Krsta koja se datira u IX vijek, po kojoj je tvr djava i dobila ime. U srednjem vijeku Perast je bio dio kotorske opštine, i zajedno sa Kotorom imao znacajnu ulogu za vrijeme vladavine Nemanjica ovim prostorima. Perast se 1365. godine medju prvim gradovima u Boki stavlja pod vlast Mletacke republike, zadržavajuci odredjenu autonomiju u upravi. Grad postaje samostalna opština 1571. godine i u periodu XVII i XVIII vijeka doživljava najveci uspon.

Izgleda da Perast nije ni u zrelom srednjem vijeku ni kasnije bio u potpunosti utvrdjen. Peraštani su vjekovima kontrolisali Verige i put za Kotor sa tvrdjave sv. Krsta, ostrva sv. Ðordja i utvrdjenja Gospe od Andjela, medjutim, nepostojanje kontinualnih bedema oko grada bio je veliki problem koji su Peraštani bezuspješno težili da riješe. Tvrdjava sv. Krsta podignuta je u drugoj polovini XVII vijeka, medjutim moguce je da su izvjesni njeni djelovi i stariji. Zna se sa sigurnošcu da od XVI vijeka odbrambeni sistem Perasta cine: tvrdjava sv. Krsta na najvisoj tacki grada, sistem od 10 kula, rasporedjenih na razlicitim lokacijama u samom gradu, kao i utvrdjene ulice i kuce. Najstarija peraška kula u izvorima se pominje pocetkom XVI vijeka, a najmladja je nastala poslije peraškog boja 1654. godine.

Podaci do kojih se došlo posljednjih godina, tokom arhitektonskih i urbanistickih analiza Perasta, idu u prilog cinjenici da pocetak razvoja naselja datira znatno prije XVI i XVII vijeka, i da je dio današnje matrice naselja srednjovjekovni.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
Nepopravljivi Sanjar

Nepopravljivi Sanjar

Muški
Broj poruka : 2429
Godina : 43
Location : Rusija
Datum upisa : 22.10.2011

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime19/5/2012, 2:39 pm

Budva

BUDVA se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. U Sofokleovoj tragediji "Oikles", napisanoj u V vijeku p.n.e., spominje se GRAD ILIRIJ. Legenda, koja svoju potvrdu ima u mnogim grčkim mitovima, kaže, da je Budvu osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora. Protjeran iz Tebe, sa svojom ženom Harmonijom, stigao je u naše krajeve na volovskoj zaprezi i osnovao Budvu. Od grčke riječi "Bous" (što znači vo) nastalo je ime grada.
Ilire potiskuju Rimljani sredinom II v.s.e, pod kojima Budva ima status Grada-emporijuma (trgovačkog centra). Plinije pominje Budvu kao "Oppidum civicum Romanorum Butuanum" . Pod vlast Vizantije Budva potpada 535.godine. Zajedno sa Slovenima Budvu počinju napadati i Avari. O tome svjedoče toponimi (budvanski zaliv zvao se Avarorum Sinus). Početkom VII vijeka Sloveni počinju sa trajnim naseljavanjem ovih krajeva, da bi poslije pustošenja Saracena 841.godine trajno naselili Budvu, obnovivši je uz pomoć romanskog stanovništva. Usponom srpske države Raške, Budva ulazi u sastav Srpske srednjovijekovne države i služi kao pomorska luka države Nemanjića. Mlečani zauzimaju Budvu početkom 16-og vijeka i ostaju ovdje sve do 1797.godine kad potpada pod vlast Austro-ugarske. Od 1806. do 1807. god. traje Rusko-crnogorska uprava u Budvi.
Francuska okupacija Budve počinje 1807.godine, a završava se 1813. porazom Napoleona.Tada je osnovana Crnogorsko-Bokeljska vlada, ali po naredjenju ruskog cara Aleksandra I, Boka je ustupljena Austriji na upravu 1814.godine.
Iz ovih krajeva su: Srpski despot i Paštrovski knez Stevan Štiljanović, pjesnik Krsto Ivanović, književnik i političar Stjepan Mitrov Ljubiša, čuveni pustolov Stjepan Zanović, rodjen je u Budvi 1751. godine, isto kao i Antun Kojović, pisac "budvanskih anala". Slikari Anastas i Špiro Bocarić su, takodje, rodjeni Budvani. Slikar Marko Gregović, rodjen u Petrovcu, prije stotinjak godina organizovao je prvu samostalnu izložbu slika u Crnoj Gori.
Prva škola u Budvi osnovana je polovinom 9-og vijeka u Benediktinskom manastiru Santa Marija in Punta. Prvo sportsko društvo 1910. godine. Prvo turističko društvo u Budvi osnovano je 1922.godine.

____________________________________________
Све тече
Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa

meseceva rosa

Ženski
Broj poruka : 7945
Location : u jutrima koja sanjare...
Datum upisa : 25.08.2010

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime15/7/2020, 1:06 am

Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Sv-ste10

Sveti Stefan


Postoji mišljenje da je Sveti Stefan Porfirogenitov «Novi grad» jer se nalazi naspram Starog rada – Budve. Medutim, ne postoji za sada nikakva ozbiljnija indicija koja bi opravdala ovakve pretpostavke o starosti Svetog Stefana. Cak ni njegov prvi pomen u XV vijeku nije sasvim jasan. Ovo mjesto se prvi put pominje 1442. godine, kada je jedan dio Paštrovica, pod vodjstvom Radica Paštrovica i njegove brace, iz tvrdjave blizu morske obale pružio otpor Stevanu Vukcicu, bosanskom velikom vojvodi, koji je tada pridobio Crnojevice i ovladao Gornjom Zetom. Ovi istorijski podaci se mogu odnositi jedino na Sveti Stefan.

I po predanju je Sveti Stefan - središte Paštrovica podignut krajem XV ili pocetkom XVI vijeka. «Dvanajest Paštrovskih plemena su prvobitno u gradicu sagradili po jednu kucu u koju bi se sklanjali žene i djeca u slucaju neprijateljskog napada . Vremenom su ovdje Paštrovici podizali magazine, kuce i crkvice. Skoro svaka kuca ima u prizemlju magazin, u kojima su vlasnici držali razni mrs, najviše ulje, koje su sa rujem, kupljenim od Crnogoraca izvozili u Mletke. U Svetom Stefanu je bilo sjedište paštrovske bankade dvije-tri stotine godine.»

Legenda kaže da je poslije jedne bitke sa Turcima od plijena napravljena tvrdjava. Sudeci po zidovima utvrdjenja, na kojima nema ostataka gradjenja iz perioda prije upotrebe vatrenog oružja, može se zakljuciti da je nastalo najranije u XV vijeku. Turci su razrušili utvrdjenje u doba Kiparskog rata, a Paštrovici su više puta tokom XVI i XVII vijeka tražili od Venecije da im ga podigne, jer je ono za njih od životne važnosti.

Samim tim što se nalazilo prakticno na ostrvu naselje je bilo vrlo pogodno za odbranu. Prema kopnu zidovi su bili nešto bolji i imali su neku vrstu manje kule. Osim još prema istoku na drugim stranama i nije bilo potrebe za zidovima. Naselje se vjerovatno formiralo oko stare crkve sv. Stefana koja se nalazi na vrhu ostrva. U gradu postoji još crkvica sv. Preobraženja iz 1693. godine, kao i jedna manja na zapadnom kraju ostrva. Ulice su izlomljene i krivudave kao i u svim primorskim mjestima ali ipak najveci broj ima pravac istok – zapad zbog konfiguracije terena.

Grad je u XX vijeku iseljavanjem preostalog stanovništva pretvoren u hotel.


____________________________________________
Тамо где је љубав никад није мрак...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Empty
PočaljiNaslov: Re: Srednjevjekovni gradovi Crne Gore    Srednjevjekovni gradovi Crne Gore Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Srednjevjekovni gradovi Crne Gore
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: MOJA ZEMLJA-
Skoči na: