LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Gustavo Adolfo Bécquer | |
| Autor | Poruka |
---|
Nepopravljivi Sanjar

Broj poruka : 2429 Godina : 43 Location : Rusija Datum upisa : 22.10.2011
 | Naslov: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 3:41 am | |
| Gustavo Adolfo Bécquer (1836 - 1870) Najznačajniji pjesnik španjolskog romantizma
OSTAVIH SVIJEĆU
Ostavih svijeću sa strane i na rubu otkrita kreveta sjedoh posve tih, nijem i smrknut, sa zjenom nepomičnom uprtom u zid.
Koliko stajah tako? Ne znam; kad me pusti ta opijenost i užasna bol, svijeća je izdisala i smiješilo se sunce s balkona mog.
Također ne znam, u tim užasnim satima, ni što sam mislio ni što proživjeh tad: jedino pamtim da sam plakao i kleo i u toj noći da sam postao star.
RIMA XLIII
Dejé la luz a un lado, y en el borde de la revuelta cama me senté, mudo, sombrío, la pupila inmóvil clavada en la pared.
¿Qué tiempo estuve así? No sé; al dejarme la embriaguez horrible del dolor, expiraba la luz y en mis balcones reía al sol.
Ni sé tampoco en tan horribles horas en qué pensaba o qué pasó por mí; sólo recuerdo que lloré y maldije, y que en aquella noche envejecí. ____________________________________________ Све тече
| |
|  | | Nepopravljivi Sanjar

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 3:46 am | |
| HARFA
U tamnu kutu mirnoga salona, od gazde svog zaboravljena valjda, posve smirena i prahom pokrita počivala je harfa.
Koliko nota u žicama joj snilo, kao što ptica u granama spava, očekujući neku ruku snježnu što bi ih trgnut znala.
Jao — mišljah — koliko puta genij u dnu duše ovako snu se poda i kao Lazar glas neznani čeka da mu dovikne: Ustani i hodaj!
RIMA VII
Del salón en el ángulo oscuro, de su dueña tal vez olvidada, silenciosa y cubierta de polvo veíase el arpa.
¡Cuánta nota dormía en sus cuerdas como el pájaro duerme en las ramas, esperando la mano de nieve que sabe arrancarlas!
—¡Ay! —pensé—; ¡cuántas veces el genio así duerme en el fondo del alma, y una voz, como Lázaro, espera que le diga: «¡Levántate y anda!». ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 3:49 am | |
| AKO NA LJULJANJE ...
Ako na ljuljanje zvončića plavih s balkona tvog pomisliš da to uzdišuć prolazi vjetar plah, znaj, to sakriven u zelenom lišću uzdišem ja.
Ako li, čuvši za leđima svojim mutan nejasan šum, pomisliš da te imenom tvojim zvao daleki glas, to te iz tame kojom si ovijena dozivam ja.
Ako ti kada u dubokoj noći srce obuzme strah, kad na usnama svojim osjetiš nečiji vreli dah, znaj, premda nevidljiv, to pored tebe dišem ja.
RIMA XVI
[Serenata]
Si al mecer las azules campanillas de tu balcón, crees que suspirando pasa el viento murmurador, sabe que, oculto entre las verdes hojas, suspiro yo.
Si al resonar confuso a tus espaldas vago rumor, crees que por tu nombre te ha llamado lejana voz, sabe que, entre las sombras que te cercan, te llamo yo.
Si se turba medroso en la alta noche tu corazón, al sentir en tus labios un aliento abrasador, sabe que, aunque invisible, al lado tuyo, respiro yo. ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 3:53 am | |
| DANAS KAO JUČE
Danas kao juče, sutra kao danas, uvijek ista stvar! Nebo posve sivo, i obzorje vječno, i hodaj, hodaj sam!
I srce se miče uvijek u svom ritmu, kao glupi stroj, pamet nerazumna, u zakutku mozga, u snu spava svom.
Duša neprestano u sebi zamišlja i traži neki raj; posao bez svrhe, val koji se valja, zašto? tko to zna!
Glas koji bez stanke i u istom tonu pjeva isti pjev; kaplja jednolična što ne stajuć pada, to je usud njen.
Tako dani klize jedni za drugima i put slijede svoj, danas ko i jučer, i ne donose nam ni radost ni bol.
Katkada, s uzdahom, moje davne muke dođu mi u san... Bol je vrlo gorka, ali ipak: patnja to je život naš!
RIMA LVI
Hoy como ayer, mañana como hoy, ¡y siempre igual! Un cielo gris, un horizonte eterno y andar... andar.
Moviéndose a compás, como una estúpida máquina, el corazón. La torpe inteligencia del cerebro, dormida en un rincón.
El alma, que ambiciona un paraíso, buscándole sin fe, fatiga sin objeto, ola que rueda ignorando por qué.
Voz que, incesante, con el mismo tono, canta el mismo cantar, gota de agua monótona que cae y cae, sin cesar.
Así van deslizándose los días, unos de otros en pos; hoy lo mismo que ayer...; y todos ellos, sin gozo ni dolor.
¡Ay, a veces me acuerdo suspirando del antiguo sufrir! Amargo es el dolor, ¡pero siquiera padecer es vivir! ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 3:58 am | |
| LJUBAV PROLAZI
Gle, nevidljive čestice uzduha pale se tiho i drhte uokolo. Nebo se razbija u zlaćane zrake, zemlju potresa veliko veselje.
Čujem: plovi kroz vale harmonije tih lepet krila i šum poljubaca. Oči se moje sklapaju. . . Što se zbiva? — To ljubav prolazi.
RIMA X
Los invisibles átomos del aire en derredor palpitan y se inflaman, el cielo se deshace en rayos de oro, la tierra se estremece alborozada.
Oigo flotando en olas de armonías, rumor de besos y batir de alas; mis párpados se cierran... —¿Qué sucede? ¿Dime? —¡Silencio! ¡Es el amor que pasa! ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 4:06 am | |
| NISAM SPAVAO Nisam spavao; lutao sam limbom u kom predmeti mijenjaju oblike, tajanstvenim prostranstvom koje dijeli san od besanice. A misli što su oko moga mozga obilazile u kruženju tihom, stišavale su ples svoj polagano sve sporijim ritmom. Vjeđe skrivahu odraze svjetlosti kojom kroz oči ispunja se duša, no svijet vizija od drugoga svjetla sjao je unutra. Tada odjeknu u mojemu sluhu šum neki, sličan onom što zamršen po hramu luta kad vjernici s amen molitvu završe. I čuh glas neki ugodan i tužan gdje me imenom zove izdaleka, osjetih miris tamjana i vlage i pogašenih svijeća. Spusti se noć; u ruke zaborava padoh, ko kamen, u krilo mu tmurno. Tu usnih, a prenuvši se viknuh: "Netko moj je umro!" RIMA LXXI No dormía: vagaba en ese limbo en que cambian de forma los objetos, misteriosos espacios que separan la vigilia del sueño. Las ideas que en ronda silenciosa daban vueltas en torno a mi cerebro, poco a poco en su danza se movían con un compás más lento. De la luz que entra al alma por los ojos los párpados velaban el reflejo; mas otra luz el mundo de visiones alumbraba por dentro. En este punto resonó en mi oído un rumor semejante al que en el templo vaga confuso al terminar los fieles con un Amén sus rezos. Y oí como una voz delgada y triste que por mi nombre me llamó a lo lejos, ¡y sentí olor de cirios apagados, de humedad y de incienso! Entró la noche y del olvido en brazos caí cual piedra en su profundo seno. Dormí y al despertar exclamé: —¡Alguno que yo quería ha muerto! (prevod: Nikola Miličević) ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 4:15 am | |
| ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 4:35 am | |
| "Što je poezija?" - kažeš dok uranjaš svoju u moju zjenicu modru.
"Što je poezija?" - I ti me to pitaš? Poezija..., to si ti.
RIMA XXI
—¿Qué es poesía?, dices, mientras clavas en mi pupila tu pupila azul, ¡Qué es poesía! ¿Y tú me lo preguntas? Poesía... eres tú.
____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 7/6/2012, 5:28 pm | |
| Za jedan pogled, jedan svijet; za jedan osmijeh, jedno nebo; za jedan poljubac... Ne znam što bih ti dao za jedan poljubac!
RIMA XXIII
[A ella. No sé...]
Por una mirada, un mundo; por una sonrisa, un cielo; por un beso... ¡Yo no sé qué te diera por un beso! ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 21/6/2012, 3:18 am | |
| Вратиће се тамне ласте на твој балкон, да свију гнездо у пролећни дан, и опет ће крилом по прозору живо дозивати на нас;
али оне које посматраху твоју лепоту и среће моје чар, оне што нам знаху име... те се неће вратити никад!
Вратиће нам се опет пузавице густе по зиду твог врта да рашире хлад, и предвече цвет им још лепше ће оне расцветати плав;
ал оне што беху окићене росом, с којих гледасмо како свака кап трепери и пада као суза дана, та неће никад!
Вратиће се љубав... у слуху ти опет зачуће се плачних речи глас, и срце ће твоје пробудити можда из дубока сна;
ал ја нем, занесен и на коленима, као да за Богом обузе ме страст, вољах те и нико волети те неће тако као ја!
RIMA LIII
Volverán las oscuras golondrinas en tu balcón sus nidos a colgar, y otra vez con el ala a sus cristales jugando llamarán.
Pero aquellas que el vuelo refrenaban tu hermosura y mi dicha a contemplar, aquellas que aprendieron nuestros nombres... ¡esas... no volverán!.
Volverán las tupidas madreselvas de tu jardín las tapias a escalar, y otra vez a la tarde aún más hermosas sus flores se abrirán.
Pero aquellas, cuajadas de rocío cuyas gotas mirábamos temblar y caer como lágrimas del día... ¡esas... no volverán!
Volverán del amor en tus oídos las palabras ardientes a sonar; tu corazón de su profundo sueño tal vez despertará.
Pero mudo y absorto y de rodillas como se adora a Dios ante su altar, como yo te he querido...; desengáñate, ¡así... no te querrán! ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer 21/6/2012, 3:19 am | |
| Желиш ли горчином да те не ожучи тај нектар пријатни? Онда, удиши га, приближи уснама и остави затим.
И желиш ли да на љубав ову сачувамо осмех мио? Онда, волимо се сад силно а сутра занавек се растанимо!
RIMA LVIII
¿Quieres que de ese néctar delicioso no te amargue la hez? Pues aspírale, acércale a tus labios y déjale después.
¿Quieres que conservemos una dulce memoria de este amor? Pues amémonos hoy mucho, y mañana digámonos: —¡Adiós! ____________________________________________ Све тече
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Gustavo Adolfo Bécquer  | |
| |
|  | | | Gustavo Adolfo Bécquer | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|