LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Kubanski pesnici | |
| Autor | Poruka |
---|
Nepopravljivi Sanjar

Broj poruka : 2429 Godina : 43 Location : Rusija Datum upisa : 22.10.2011
 | Naslov: Kubanski pesnici 24/7/2012, 3:34 am | |
| José Martí [Hose Marti] (1853 - 1895) kubanski književnik, političar i revolucionar.
EMI
Ne osećaj se da ti dar nedostaje, da govoriš kao da te otima nebo, jer tvoja ukrasna lepota, ni duša čista ne trebaju šira krila.
Ne gledaj u tvome ćutanju izvor bolova, ne oplakuj ni reči koje kazuješ, ni reči koje ti fale.
Ako na tvome licu sjaje divne oči da zaljubljena duša u njih odlazi, neka ih nikad ne zamagle tužne srdžbe, jer sve reči na mojim usnama nisu vredne pogleda tvojih očiju...
A EMMA
No sientas que te falte el don de hablar que te arrebata el cielo, no necesita tu belleza esmalte ni tu alma pura más extenso vuelo.
No mires, niña mía, en tu mutismo fuente de dolores, ni llores las palabras que te digan ni las palabras que te faltan llores.
Si brillan en tu faz tan dulces ojos que el alma enamorada se va en ellos, no los nublen jamás tristes enojos, que todas la palabras de mis labios, no son una mirada de tus ojos...
____________________________________________ Све тече
| |
|  | | Nepopravljivi Sanjar

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 3:51 am | |
| ГВАНТАНАМЕРА
Ја сам искрен човек оданде где расте палма и пре него што умрем желим своје стихове из срца да избацим
Мој стих је светлозелен и жарко црвен Мој стих је рањени јелен који тражи уточиште у горама
Гајим белу ружу како у јулу, тако и у јануару за искреног пријатеља који ми пружа отворену руку
Са сиромашнима овог света своју судбу да окушам желим Потоку у горама више него мору се радујем
GUANTANAMERA
Yo soy un hombre sincero, de donde crece la palma y antes de morirme quiero echar mis versos del alma
Mi verso es de un verde claro y de un carmín encendido Mi verso es un ciervo herido que busca en el monte amparo
Cultivo una rosa blanca en julio como en enero para el amigo sincero Que me da su mano franca
Con los pobres de la tierra quiero yo mi suerte echar El arroyo de la sierra me complace más que el mar
José Martí ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 4:05 am | |
| Jesús Orta Ruiz [Hesus Orta Ruis] (1922 - 2005)
SATNICA DANA I NOĆI
U podne zenit je šešir od plavih dijamanata. Popodne pada i zenit smrtno ranjen krvari. Rađa se Mesec, taj bik noći sa svetlucavim rogovima. Zvezde su misteriozni kapci koji trepte. Laju psi preplašeni od noći i tišine. Petlovi pevaju, odmeravajući snagu kljunovima u zoru. Stiže i zora. Sa zastorom magle, nestaje i tmina.
RAZMIŠLJANJE
Putem pored parka gde se deca igraju i vrapci skakuću, prolaze ujutru i popodne mrtvačka kola. Nekad sam želeo da protestujem, jer mrtvi ne smeju žalostiti decu, ali sam se uzdržao. Ipak, deca moraju da vesele mrtve.
RAJ
Postoji, ali nikada za dugo, nego za trenutak u kome zaboravimo sve: kako smo umrli i da nam ostaje samo želja da se u par sekundi setimo svih slasti sveta.
(preveo Milutin Stojanović) ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 4:15 am | |
| Dulce María Loynaz [Dulse Marija Lojnas] (1902 - 1997)
AKO ME ŽELIŠ, ŽELI ME CELU
Ako me želiš, želi me celu, ne po osnovu svetlosti i senke. Ako me želiš, želi me crnu i belu. I sivu, i zelenu, i zlatokosu i crnpurastu. Želi me danju, želi me noću. I zorom na otvorenom prozoru.
Ako me želiš, ne deli me: želi me celu ili me ne želi.
QUIEREME ENTERA
Si me quieres, quiéreme entera, no por zonas de luz o sombra... si me quieres, quiéreme negra y blanca. Y gris, y verde, y rubia, quiéreme día, quiéreme noche... ¡Y madrugada en la ventana abierta!
si me quieres, no me recortes: ¡quiéreme toda... o no me quieras!
Poslednji izmenio Nepopravljivi Sanjar dana 9/9/2012, 5:56 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 4:23 am | |
| Marilyn Bobes [Marilin Bobes] (1955)
NOKTURNO BEZ ČAPLJI
Kuda će otići kada nastupi tišina i jato se smiri u tmini samotnog sna. Kuda će otići drhtave ponovo okupljene i same tako identične. Kuda će otići a kuda ćemo ti i ja.
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 4:25 am | |
| Mario Martinez Sorrino
BEG
Ludost koja se nastanjuje među nama ne traži prilike. Dovoljan je list koji padne i drugi koji pupi, nešto vode ili piva, znak žagora i korak tišine, da počne igra usana, let ptica, smena dana i noći. Niko ne spava, ni zvezde. Sve je samo san, uključiv i svetlost što sija. ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 24/7/2012, 4:29 am | |
| Pablo Armando Fernández (1930)
NORMA
Želeo sam da otkrijem ko si, ali u tvojoj tajni nemam oslonac. Vidim te kao malenu ruku nežnosti, tako mirisavu i tihu.
Znam da postojiš, jer te ptice i zvuci prepoznaju. Zašto mi namećeš tvoj muk?
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 8/9/2012, 3:34 am | |
| Mirta Aguirre (1912 - 1980)
STARA PESMA O CHE GEVARI
"Sans peur et sans reproche..." ("bez straha i prebacivanja...")
- Gde si vitezu Bajarde, vitezu neustrasivi i bez mane?
- Na vetru, gospodjo, na rafalu koji bljuje vatru u kojoj gorim.
- Gde si vitezu plemenitosti, vitezu bez mane i neustrasivi?
- Na cvetu koji mi zivot dade: na bodlji, gospodjo, na bodlji.
- Gde si vitezu sigurnosti, vitezu izvesne sudbine?
- Na sablji kojom krcim put u buducnost, gospodjo, u buducnost.
- Gde si vitezu posteni najbolji medju vitezovima?
- Palim gerilski plamen u mraku, gospodjo, u mraku.
- Gde si vitezu najjaci, viteza svanuca?
- U krvi, u barutu, u rani, u smrti, gospodjo, u smrti.
- Gde si vitezu vec nepokretni, vitezu nepomicni i odlazeci?
- U onome koji me sledi, u mojoj sudbini, gospodjo, u mojoj sudbini.
- Gde si vitezu slave, vitezu prvi medju ostalima?
- Stvaram legendu sopstvenom smrcu: stvaram istoriju, gospodjo, stvaram istoriju.
CANCION ANTIGUA A CHE GUEVARA
"Sans peur et sans reproche..."
- ¿Dónde estás, caballero Bayardo, caballero sin miedo y sin tacha?
- En el viento, señora, en la racha que aciclona la llama en que ardo.
- ¿Dónde estás, caballero gallardo, caballero sin tacha y sin miedo?
- En la flor que a mi vida concedo: en el cardo, señora, en el cardo.
- ¿Dónde estás, caballero seguro, caballero del cierto destino?
- Con la espada aclarando camino al futuro, señora, al futuro.
- ¿Dónde estás, caballero el más puro, caballero el mejor caballero?
- Encendiendo el hachón guerrillero en lo oscuro, señora, en lo oscuro.
- ¿Dónde estás, caballero el más fuerte, caballero del alba encendida?
- En la sangre, en el polvo, en la herida, en la muerte, señora, en la muerte.
- ¿Dónde estás, caballero ya inerte, caballero ya inmóvil y andante?
- En aquel que haga suyo mi guante y mi suerte, señora, mi suerte.
- ¿Dónde estás, caballero de gloria, caballero entre tantos primero?
- Hecho saga en la muerte que muero: hecho historia, señora, hecho historia. ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 8/9/2012, 3:54 am | |
| Nicolás Guillén (1902 - 1989)
DOLAZAK
Evo, tu smo! Do nas dopire vlažna riječ iz šume I energično sunce sviće U našim venama Šaka je snažna I drži veslo
U dubokom oku počivaju ogromne palme I krik izlazi iz nas kao kaplja nevinog zlata Naša noga, tvrda i široka Gazi prašinu puteva opustjelih I uskih za naše redove. Mi znamo gdje se radjaju vode I drage su nam, jer one ponesoše naše kanoe Pod crvenim nebesima Naša je pjesma Kao mišić pod kožom duše, Naša jednostavna pjesma
Nosimo dim u svitanje I vatru iznad noći I nož, kao tvrdi komad mjeseca Stvoren za kože barbarske Nosimo kaimane u blatu I luk koji baca naše pomame I pojas obratnika I čisti duh
Prinosimo naš potez Konačnom profilu Amerike
Drugovi, tu smo! Grad nas očekuje sa svojim palačama Mekanim poput saća šumskih pčela, Ulice su njegove suhe Kao rijeke kada ne kiši u brdima I kuće nas gledaju plašljivim očima prozora
Med i mlijeko dat će nam drevni ljudi I okruniti će nas zelenim lišćem Tu smo, drugovi! Naša će oznojena koža Pod suncem odražavati Vlažna lica pobijedjenih A u noći Dok zvijezde budu gorjele Na vršcima naših plamenova Naš smijeh će osvanuti Nad rijekama i pticama
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 8/9/2012, 4:01 am | |
| Cintio Vitier
RIJEČI RAZMETNOG SINA
Već je malo svjetlosti i duša Prisvaja prognani vjetar, Koji njiše ono što konačno posjedujem, Brodove jednog dalekog mira.
Moje je vrijeme u zatišju, Gdje sam katkada blago zaljubljen A drevni se glas jedna majke Prostire kao ploha bjeline.
Malo je svjetla, konačno, i andjeo sluša Moje srce, mutno i kameno Zbog izbubljene taštine, prazno U boji godine.
Jer smrtni čovjek radi I ushićuje se u tamnom odijelu Ali katkada isto tako drhti i pjeva Kao radnik, kada se s posla vraća.
*
Kad se budimo s tihim Jaukom žudnje, tama još drhti Kao vrata Kojima je neko snažno zalupio. Ko tada bježi kroz samotna polja? Ko blago gleda mjesečevim okom Koje se razlijeva po klupi i knjigama? O, ko nam govori: dodji, ovo je Prazna scena teatra; ti ćeš U svojim snovima naći ono što tražiš. O, ko počinje sricati sveta imena Koja postaju raspjevane slike Izmedju zaborava i sjećanja, ptice Što lepršaju u svanuće. Sve ovo je Pitanjima protkalo moj život, i svaka me stvar Svaka nit vremena iznenadjuje Kao slijepca što stoji na beskrajnom pragu, Potišten i pruženih ruku. ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 9/9/2012, 5:55 am | |
| Dulce María Loynaz
SUTRA
Bilo je plavo i belo, jedan cvet od zlata, jedna ptica svetla, jaka i jasna ljubav, osmeh i suza, siguran cvor njegovih ruku. Bilo je novorodjeno, cisto od uspomena i proslosti, sa dusom ushicenom od nevinosti, smesak njegovog srca. Bilo je svetlost, sloboda, bilo je vise nego zivot.
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 9/9/2012, 6:00 am | |
| Dulce María Loynaz
OPKOLJENO MORE
More je plavi vrt kristalnog cvijeća
ali plaža je uvijek scena smrti.
Ti si moja plaža za umiranje...
to su tvoje oči koje me opkoljavaju,
koje za mene lome valove. I s morem
u mojim rukama pred otvorenim horizontom,
nestat ću u tebi, na zelenoj plaži tvojih očiju,
snaga jednog zrna sjedinjenog s drugim,
od mahovine zid, štit sačinjen od vjetra.
MAR CERCADO
El mar es un jardín azul de flores de cristal;
pero la playa es siempre para morir.
Mi playa de morir tú eres...
Son tus ojos que me cercan,
que me rompen la ola. Y con el mar
en los brazos y el horizonte abierto,
he de morir en ti, playa gris de tus ojos,
fortaleza de un grano y otro grano,
muralla de musgo, escudo de vientos. ____________________________________________ Све тече
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 11/9/2012, 3:10 am | |
| Dulce María Loynaz
FATAMORGANA
Ti si iluzija na mome putu. Ti si lazna voda i senka u pustinji. Moje oci te gledaju i ne veruju ti. Nisi na mom horizontu, ne svetlis, iako to cinis svetloscu vode. Ne gorcis, iako zagorcavas zivot. Ne stizes, iako si tu. Refleks u tvojim ocima lazna je voda Kroz njih stvaras iluziju o srebrnom gradu, zelenilu koje ne postoji, svezini bez vetra, vatrenoj reci koju niko i nikada napisao na zidu. I sama sam bila projekcija noci u mome snu. Ne zracis, iako se to cini. Tvoj poljubac ne ljubi.
| |

| Naslov: Re: Kubanski pesnici 11/9/2012, 3:13 am | |
| Luis Suardíaz
SAMOCA
Kada se sve krece, kada se umorni obnavljamo, kada se zvezde gase i kada se budi sjaj u ocima ljudi, sto ne bih bio drvo krcato rasirenih grana.
Iako sam ovog prepodneva kao dno kamena hladan, pijem u tisini. Sakrivam u sebi glas, ostajuci usamljen po ko zna koji put. ____________________________________________ Све тече
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Kubanski pesnici  | |
| |
|  | | | Kubanski pesnici | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|