LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Poucne i interesantne price | |
| |
Autor | Poruka |
---|
aquarius

Broj poruka : 0 Location : Beograd Datum upisa : 22.02.2010
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 9:46 am | |
| Opsednuta je sobom,puna zavisti, mržnje i besa. Htela bi, međutim, da prođe kao prijateljski nastrojena, velikodušna, plemenita osoba. Zato zlo nanosi podmuklo, iz potaje.Osvetoljubiva je do neba. Ne može da podnese nikog boljeg od sebe. Tuđa nadmoć, bilo koje vrste, nanosi joj nepodnošljiv bol. Goni je neodoljiva potreba da povredi svakog ko je u bilo čemu prevazilazi, da mu napakosti na bilo koji način. Okružuje se ništarijama, kako bi izgledala vrednija nego što jeste. Ne priznaje svoju osvetoljubivost. Ona se ne uklapa u sliku o velikodušnosti i plemenitosti, za koju se iz petnih žila upinje da o sebi stvori. Osvetoljubivost maskira dobrim namerama, visokim vrednostima, uzvišenim ciljevima, opštevažećim principima, najotrcanijim i najbljutavijim opštim merilima. Kada nekog povredi, nekog ošteti, nekome nanese bol, što se događa veoma često jer bez toga ne može da živi, ne dopušta da se pretpostavi zla namera. Ona, eto, princeza bez mane, samo služi višim vrednostima. Ako je neko pritom nastradao, šta da se radi, tako je moralo biti. Ne krije svoje likovanje kada joj osveta pođe za rukom, ali je predstavlja kao trijumf pravde, ne njen lični. Krajnje je potištena kada u osveti omane. Da bi se bolje prikrila, rado se služi drugima kao svojim oružjem. Tako joj ruke, bar prividno, a do privida joj je veoma stalo, ostaju čiste. Zato njoj trebaju izvršioci, lišeni vlastite volje, koji će slepo nasrnuti na onog na koga ona ukaže. Razmeće se ljubaznošću, srdačnošću i predusretljivošću, kako bi zavarala okolinu. U stanju je da prema nekome postupa naizgled najiskrenije i najsrdačnije a da mu istovremeno radi iza leđa, ni najmanje se zbog toga ne zbunjujući. Iz istih razloga se povremeno razmeće i velikodušnim gestovima. Potajno se ponosi svojom podmuklošću. Istovremeno, međutim, živi u stalnom strahu da će biti razotkrivena. Strah od razotkrivanja je u osnovi svih njenih, inače brojnih strahova.
| |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 9:58 am | |
| Bogati je čovjek bio na samrti. Kako je teško radio za svoje bogatstvo želio ga je i ponijeti sa sobom. Zato se počeo moliti kako bi mu bilo odobreno ponijeti barem nešto. Jedan je anđeo čuo njegovu molbu pa mu se javio : “Žao nam je ali ne možete ponijeti svoje bogatstvo sa sobom.” “Znam da su takva pravila ali ja sam radio od jutra do mraka, davao sam redovno u crkvu, molio se i, na kraju krajeva, Bog je blagoslovio moje djelo. Molim Vas, upitajte Boga ne bi li mogao promijeniti malo pravila u moju korist” – odgovorio je čovjek i nastavio moliti nakon što je anđeo obećao proslijediti njegov zahtjev. Nakon nekog vremena, anđeo se vratio. “Dragi čovječe, odobreno ti je ponijeti sa sobom jednu putnu trobu. U nju možeš staviti što god želiš.” Presretan, čovjek je zgrabio najveću torbu koju je imao, do vrha ju napunio zlatom i stavio pokraj kreveta. Ubrzo nakon toga čovjek je umro i pojavio se na ulazu u raj. “Dobar dan” – uljudno je i zadovoljno pozdravio anđela na ulazu. “Dobar dan i dobro nam došli”, odgovorio je anđeo a zatim, ugledavši veliku torbu, dodao, “ali ovo ne možeš unijeti.” “Ali, meni je odobreno da mogu unijeti jednu torbu. Ako ne vjerujete meni, upitajte Boga”, odgovorio je čovjek. Anđeo se udaljio i nakon nekog vremena vratio. “Da, u pravu si, možeš slobodno ući ali prije toga moram provjeriti što nosiš sa sobom.” Čovjek je stavio torbu na stol i sa presretnim izrazom lica ju otvorio. Anđeo je samo iznenađeno uzviknuo: “TI SI NOSIO ULICU?”
“I dvanaest vrata, dvanaest zrna bisera. Svaka vrata bijahu od jednog zrna bisera. I ulice gradske bijahu zlato čisto, kao staklo presvijetlo.” Otrkivenje 21,21. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 3:05 pm | |
| MUDROST SOLJICE CAJA
Grupa bivših studenata, sada već uspešnih poslovnih ljudi, okupila se i posetila jednog starog profesora s fakulteta. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u porodici i na svakom životnom koraku. Profesor ih je slušao s punom pažnjom i saosećanjem. "Čini mi se da vam treba šoljica dobrog čaja", rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušio čaj i celim asortimanom šoljica. Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih... Neke su izgledale skupoceno, kao da su stigle s dvora poslednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane... "Poslužite se." Kad su svi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primetio: "Lepe i skupocene začas su planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šoljice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa. A ipak, izgled šoljice ne doprinosi ukusu. Lepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bio potreban dobar čaj, a ne šoljica. Ipak ste posegnuli za najboljom. A onda ste nastavili merkajući tuđe šoljice. Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, setite se da je čaj poput života. A posao, novac i položaj u društvu... poput šoljice. Šoljica ne definiše, niti menja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propustimo uživanje u čaju. Pijete čaj, a ne šoljicu. Najsrećniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. Žive jednostavno."
| |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 11:34 pm | |
| KAKO NE UPROPASTITI SVOJ ŽIVOT
Prestani stalno obraćati pažnju na to kako se osjećaš. Kako se osjećaš je prosto tako. Proći će. Osjećanja nisu pod tvojom kontrolom. Samo dela jesu i ona obično dovode do osećanja zadovoljstva ili sramote. Prestani brinuti. Briga često pogoršava stvari. Što više misliš o lošim stvarima, izglednije je da će se desiti. Pusti ih. Olabavi unutrašnje komentare. Ako želiš biti srećan, prestani govoriti sebi da si ovakav ili onakav. Ljudi stalno sebi govore kako se osjećaju, šta drugi o njima osjećaju i sl. Mi smo nesavršena bića i nemamo sposobnost da spoznamo šta se krije u umovima drugih ljudi. Pokušaj da ne primijećuješ svog unutrašnjeg kritičara. Besmisleno je osuđivati samog sebe. Osuđivanje drugih je takođe blesavo. Uostalom, razmisli kome je uopšte stalo do tvog mišljenja. Prestani se osjećati krivim. Krivica ništa ne mijenja. Pošto je tako, prosto je pusti niz vodu. Ne obaziri se. Prestani brinuti o tome šta ostatak sveta govori o tebi. Ljudi ili događaji su upravo to, ljudi ili događaji. I ništa više. Sem toga, većina ljudi je posvećena sebi da bi pričala o tebi. A ako i pričaju, pa šta? Prestani brinuti o rezultatu. Brojevi su samo brojevi. Nemaju nikakve mistične moći. To što se ponekad poklapaju u određenim numeričkim matricama ne znači ama baš ništa. Ne brini o tome da tvoj život i karijera ne idu kako si planirao. Što se više pridržavaš bilo kakvog plana, prije ćeš pogriješiti. Pošto se svet stalno menja svaki detaljno razrađen plan obično ostari jako brzo. Zato umesto planova pokušaj da stvari posmatraš realno. Ne dozvoli drugima da te koriste kako bi izbegli sopstvenu odgovornost. Ti ne možeš biti odgovoran za tuđu sreću ili uspeh niti ti to možeš za njih postići. Neka se snalaze. Ne brini za svoju ličnost. Nemaš je. Ličnost, kao i ego, je izmišljen koncept.
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 11:34 pm | |
| DVA BRATA KOJA SU SE VOLJELA Dva brata, jedan oženjen, drugi neoženjen, posjedovali su farmu čije je plodno tlo davalo obiInu ljetinu. Pola je žita pripadalo jednom bratu, a druga polovica drugom. Na početku je sve bilo dobro. Potom bi se oženjeni brat noću povremeno budio od sna i mislio: «To nije pravo. Moj brat nije oženjen i dobiva polovicu uroda s farme. Sa mnom je žena i petero djece, i tako sam osiguran za svoju starost. Ali, tko će se brinuti za mog brata kad ostari? On mora mnogo više staviti na stranu za budućnost negoli što to čini sada, i stoga je on potrebniji od mene." S tim bi mislima ustao, prikrao bi se kući svoga brata i istresao bi vreću žita u bratovu žitnicu. Neoženjenog brata počele su salijetati iste takve misli. Povremeno bi se budio od sna i govorio bi: "Ovo jednostavno nije pošteno. Moj brat ima ženu i petero djece, a dobio je polovicu uroda sa zemlje. Ja ne moram nikoga prehranjivati osim sebe. I je li stoga pravedno da moj brat, čije su potrebe očito veće od mojih, dobije točno toliko koliko i ja?" Tada bi ustao iz kreveta i odnio bi punu vreću žita u žitnicu svog brata. Jedne noći obojica su ustala iz kreveta u isto vrijeme i naišli su jedan na drugoga s vrećom žita na leđima. Mnogo godina nakon njihove smrti pročula se ta vijest. I kad su ljudi htjeli podići hram, izabrali su mjesto na kojem su se dva brata susrela, jer u mjestu mogli naći svetije mjesto od toga. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 29/1/2011, 11:35 pm | |
| **PROMASEN ZIVOT*** Jedan stariji covek bio je u bolnici,na umoru. Odbrojavani su mu posljednji sati. U jednom trenutku je otvorio oči i uspio vidjeti nekoliko prilika koje su se skupile oko njegovog kreveta. Nije ih uspio prepoznati. Zatvorivši oči upitao ih je: “Prijatelji, ko ste vi?” Jedna od prilika reče: “Mi smo tvoji zanemareni snovi, zaboravljene želje i neostvarene vizije. Mi smo sve ono što si mogao uraditi za života, ali si to propustio učiniti.” “Žao mi je zbog toga” – reče starac – “ali ipak cjenim što ste se uprkos mojoj nemarnosti i lošem odnosu prema vama došli oprostiti od mene na kraju mog života.” Jedna od prilika se nagnula i mirnim mu glasom odgovorila: “Ne, mi se nismo došli oprostiti od tebe – došli smo umrijeti s tobom.” | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 30/1/2011, 5:35 pm | |
| Neki covek, njegov konj i pas, putovali drumom. kad su se zadesili pored jednog ogromnog drveta, udari grom i sve ih pokosi. ali čovek nije shvatio da je napustio ovaj svet, pa je nastavio put sa svoje dve zivotinje. put je bio dug i tezak. stalno su se penjali uzbrdo, po suncu koje je peklo, bili su premoreni, znojavi i zedni. iza jedne okuke ugledase velelepnu kapiju, svu od mermera, koja je vodila na trg poplocan zlatnim plocama, a na sred trga stajala je cesma iz koje je tekla kristalno bistra voda. putnik se obrati coveku na ulazu:"dobar dan". "dobar dan", odvrati strazar. "koje je ovo ovako lepo mesto?" "to vam je nebo." "sreca nasa sto smo stigli na nebo jer umiremo od zedji", "mozete slobodno da udjete i pijete do mile volje", odvrati strazar i pokaza na cesmu. "ali moj konj i pas su takodje zedni". "zao mi je, ali zivotinjama je zabranjen ulaz". covek je bio strasno razocaran jer ga je morila neizdrziva zedj, ali nije hteo sam da pije. zahvalio se strazaru i nastavio put. jos dugo su tako hodali uzbrdo kad naidjose na drugu kapiju, ovoga puta trosnu i oronulu , od koje je vodila zemljana staza oivicena drvecem. u hladu ispod jednog drveta lezao je neki covek sa sesirom natucenim preko lica i verovatno dremao. "dobar dan" rece mu putnik. covek samo klimnu glavom. "strasno smo zedni ja, moj konj i moj pas." "tamo u steni ima jedan izvor", rece covek pokazujuci prstom. "mozete da pijete do mile volje". covek, konj i pas odose na izvor i utolise zedj. putnik se vrati da se zahvali coveku. "dodjite kad god hocete", odgovori covek. "samo jos nesto da vas pitam. kako se zove ovo mesto?" "nebo". "nebo? ali strazar ispred mermerne kapije mi je rekao da je ono nebo!" "ono nije nebo, ono je pakao" putnik je bio zbunjen. "treba da im zabranite da se koriste vasim imenom! taj lazni naziv sigurno stvori veliku zbrku!" "ni govora; oni nam cine veliku uslugu. jer tamo ostaju svi oni koji su u stanju da iznevere najbolje prijatelje..." | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 30/1/2011, 9:28 pm | |
| Dok je vozio auto, sveštenik pored puta ugleda kaluđericu. Zaustavi se i ponudi joj prevoz, što ona i prihvati. Kaluđerica uđe u auto, sede i prekrsti noge, razgrnuvši tako svoju mantiju i otkrivši svoja divna kolena. Sveštenik baci pogled i zamalo ne napravi sudar. Nakon što je ponovo preuzeo kontrolu nad kolima, on potajno spusti svoju ruku na njeno koleno. Kaluđerica ga pogleda i reče: • Oče, da li se sećate 129. Psalma? Sveštenik brzo povuče ruku i duboko se izvini. Promenivši brzinu on, međutim, opet stavi ruku na njeno koleno. Kaluđerica mu opet kaže: • Oce, zar se ne sećate 129. Psalma? I još jednom sveštenik joj se izvini, rekavši: • Oprostite sestro, ali telo je grešno. Stigavši u ženski samostan, kaluđerica izađe, uputivši mu značajan pogled, i ode. A sveštenik, čim je stigao u crkvu, požuri da uzme Bibliju i pogleda 129. Psalam. U njemu je pisalo: Idi napred i traži, produži dalje i spoznaćeš vrhunac slave.
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 31/1/2011, 4:53 pm | |
| KOMADIC ZRCALA
Kad je profesor završio s predavanjem, upitao je kao i obično, iz navike: “Ima li pitanja?” Ne očekujući nikakav odgovor, bio je silno iznenadjen kada ga je jedan od studenata upitao: “Profesore, koji je smisao života?” Neki od studenata koji su već izlazili čudno su se podsmjehnuli na taj izricaj svog kolege i nastavili s...vojim putem. Zatečen, profesor je neko vrijeme promatrao studenta pitajući pogledom je li to pitanje bilo zaista ozbiljno ili samo neka šala. Shvatio je da ga je student ipak ozbiljno postavio. Profesor reče: “Odgovorit ću vam.” Posegne u džep i izvuče novčanik, a iz njega izvadi komadić zrcala veličine novčića. I zapocne svoju priću: “Bio sam dječak u vrijeme rata. Jednog sam dana na ulici ugledao bezbroj komadića zrcala koje je netko razbio. Budući da nisam imao igračaka, uzeo sam jedan od tih komadića kako bih se njime malo poigrao. Kada sam se počeo igrati zrcalom, ponijelo me saznanje da mogu sunčevu svjetlost usmjeriti u neka mjesta i kutove kamo sunce nikad nije moglo doprijeti: duboke rupe, tamne prostorije na sjevernoj i hladnoj strani zgrada... Kada sam odrastao i postao čovjek, shvatio sam da to nije bila samo igra, već i metafora onoga što bih mogao činiti u životu. I ja sam djelić jednog zrcala kojeg ne poznajem u cijelosti i svoj njegovoj veličini. Ali s onim što imam i što mislim da jesam, mogu unijeti bar malo svjetla, istine, razumijevanja, dobrote i nježnosti u tamne i skrivene kutke ljudskih srdaca i možda promijeniti nešto u čovjeku čije je srce mračno. Ako i drugi ljudi to primijete i shvate, možda se potrude učiniti isto – unijeti svjetlo tamo gdje ga nema. Eto, u tome je za mene smisao života i zbog toga još uvijek čuvam komadić zrcala jer mi je svojom igrom svjetlosti pokazao put.” ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 31/1/2011, 10:18 pm | |
| Pre mnogo godina, dok sam radio kao volonter u Standford bolnici, upoznao sam malu devojčicu po imenu Liz koja je patila od retke i teške bolesti. Jedina šansa za njen oporavak bila je transfuyija kvi od njenog prtogodišnjeg prata, koji je na čudesan način preboleo istu bolest a i razvio antitela potrebna za borbu sa bolesću. Doktori su objasnili malom dečaku situaciju, i pitali dete da li je spreman da da krv svojoj sestri. Video sam da je oklevao samo za momenat pre nego što je duboko uzdahnuo i rekao " Da, hoću ako će to spasiti Liz"
Kako je transfuzija odmicala, ležao je u svom krevetu pored sestre i smešio se, kao i svi mi, videvši kako joj se vraca boja u obraze. A onda je njegovo lice pobledelo i njgov osmeh je nestao. Pogledao je u doktora i pitao zabrinutim glasom:
" Hoću li odmah početi da umirem?"
Mali dečak je pogrešno razumeo doktora, mislio je da će sestri dati svu svoju krv.
Author Unknown John Doe
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 31/1/2011, 10:20 pm | |
| Jednog dana, moj prijatelj je otvorio jednu od fioka koja je pripadala njegovoj ženi. Izvadio je jedan zamotuljak u ružinom papiru i rekao: "Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno."
Odmotao je paketić i bacio papir, a onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku. Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New Yorku, pre otprilike osam ili devet godina. Nije to nikada upotrebila. Čuvala je to za neku "specijalnu priliku".
"Dobro... ja mislim da je sada prilika za to." Prišao je krevetu i položio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati na sahrani. Njegova žena je umrla. Okrenuo se prema meni i rekao: "Ne čuvaj nikada ništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu je specijalan."
Još uvek se sećam njegovih reči... one su promenile moj život. Više čitam, a manje čistim. Više sedim na terasi i uživam u pejzažu, i ne smeta mi korov u vrtu i nepokošen travnjak. Provodim više vremena s porodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jedna celina ispunjena užicima, a ne kurs preživljavanja. Više ništa ne čuvam. Upotrebljavam moje kristalne čase svaki dan. Obučem moj novi sako, kad idem u supermarket, ako mi je želja. Ja ne čuvam moj najbolji parfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad poželim. Fraze: "jednog dana" i "jednog od ovih dana" nestale su iz mog rečnika. Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti, slušati ili raditi SADA. Nisam siguran u to, šta bi žena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je neće biti ovde sutra, u šta mi svi verujemo. Mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom, svojim najbližim prijateljima. Ona bi možda nazvala svoje stare prijatelje i molila za oproštaj zbog nekih nesporazuma, i pomirila se s njima. Verujem da bi ona išla da jede u kineski restoran, to je njena omiljena hrana.
Upravo ove neuradjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao da su mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao da vidjam moje dobre prijatelje koje sam ja "jednog dana" hteo nazvati. Smeta mi što ne pišem pisma, koje sam mislio pisati "jednog od ovih dana". Smeta mi i žalosti me da nisam rekao mojim roditeljima, mojoj braći i deci, češće, koliko ih volim. Sada pokušavam da ne zakasnim, ne držim po strani, ili čuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću. I svaki dan kažem sebi samom, da je danas jedan specijalni dan... Svaki dan, svaki sat, svaki minut... je specijalan. | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 7:34 am | |
| Nekada davno, zivjela je jedna tuzna djevojka.... - A zato je bila tuzna? - Polako, nemoj me prekidati, sve cu da ti ispricam po redu. Zato sto je ...bila usamljena i bez ikog na svijetu... - Je l' ni mamu nije imala? - Nije imala nikoga, sama samcita. Sedela jednog dana ta tuzna djevojka na obali sinjeg mora. - A zasto sinjeg, kad je more plavo? - Dobro - plavog mora, kad je ugleda Bog sa nebesa i sazali se na nju. Kako se ona igrala sa kamencicima, on rijesi da jedan pretvori u kamen srece. Iznenada, kamencic koji je ona uzela, snazno je zasijao na njenom dlanu, ljepse od bilo kog dragulja. - A ona? - Isprva se silno obradovala, ali je pomislila: mozda ima jos ovakvog carobnog kamenja na plazi, pa je pazljivo spustila svoj i krenula da trazi druge. - I onda? - Isla tako, isla, spustio se mrak i ona shvati da je kamen samo jedan jedini, i pravljen samo za nju, pa brze potrci nazad, ali vise nije mogla da ga nadje. Sari vec podrhtava brada. - A sutra, kad je bio dan, je l' ga onda nasla? - Nije, more ga je odnjelo sa sobom. Suzice se skupljaju (bajka treba srecno da se zavrsi, sta je sad ovo). - A zasto ga je more odnijelo? - Zato sto nije bila dovoljno dobra. Bog joj je spustio srecu u ruke, a ona nije znala da je zadrzi. Polakomila se i htjela jos. Ali tu nije kraj bajke. More cuva taj kamencic srece i izbacice ga pred neku drugu djevojku koja ga bude zasluzila i koja ce znati da ga sacuva. - A meni je, ipak, zao i one devojke sto ga je izgubila - kaze pospani glasic. (I meni je.) - Sta je sa njom dalje bilo? - Ne znam. Nije ni vazno, samo ti lijepo sanjaj.. | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 8:14 am | |
| Ako želite da znate da li vas neko još uvek voli, proverite to u njegovom poljupcu. Sve tajne zavodenja, brdo seksualnih prirucnika, iskustvo, sve je to nevažno kad je u pitanju poljubac. To toplo osecanje koje se širi od naših ekstrasenzibilnih usana do najudaljenih tacaka na telu ne može se objasniti ili nauciti. Kada nekoga ljubite, obicno su vam ruke cvrsto oko tela te osobe. Oci su zatvorene jer se tako mogu mnogo bolje osetiti sve emocije koje prosto teku iz vas i ka vama. Poljubac nije samo spajanje usana i jezika, on je pritiskanje dva tela, mešanje dva daha, vrtlog dodira.
Najsladi su ukradeni poljupci, jer nekako uvek postoji želja za ukradenim, da se, jednostavno, poljubac vrati ili bolje reci uzvrati. Svako na svetu ce znati da vam opiše svoj prvi poljubac. Mnogi imaju simpaticnu pricu o velikoj tremi, nespretnosti i neznanju. Devojke su ustreptale, mladici nespretni, a sve to zajedno ukazuje na mnogo više emocija nego što to dozvoljava tehnicka vrednost dogadaja.
Slan poljubac uz suze, mokar poljubac na kiši, hladan poljubac sa umrtvljenim usnama od leda, ukocen poljubac posle bombone od mentola. Eksplozivan i strastven poljubac, lukav i uzbudljiv poljubac. Uzavreo dah fatalne žene, veliki vlažan poljubac sa punim usnama devojke.
To je golicanje, milovanje, grickanje, lickanje, udisanje, šašuljenje, mirisanje, sisanje. Dodiri, uzdisaji, drhtanje i još mnogo, mnogo više. Cmok, pusa, kis, sve je to jedna rec za jedan veliki skup osecanja. | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 8:19 am | |
| Nisu bogatstvo isluzene zelje, vec one koje nismo isluzili i kojima hranimo mastu, neograniceni i neotudjivi posed u kome jedna uz drugu cvetaju nada i patnja"... A samo jedan dodir...sasvim lagan i nezan...moze da nas promeni i natera nas da sirom otvorimo oci uzivajuci u skupljanju zenica pod intezivnom svetloscu sunca koje svojim sjajem otkriva odgovore na sva pitanja...nudi resenja za sve neresivo i uklanja demone sa kojim se borimo kada sklopimo oci i pomracimo um strahovima koji datiraju negde daleko iza nas... | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 8:28 am | |
| Bas volim ovu pricu...
U jednoj dalekoj zemlji, mnogima nepoznatoj, postoji krcma pod nazivom " Tocionica dusa". Ljudi tu uglavnom, greskom svrate, nanese ih put dok izgubljeni lutaju trazeci srodnu dusu. Lakomisleni kakvi jesu, naziv krcme shvate kao markentiski potez i cak im se i dopadne. Povrsni kakvi jesu, u svojoj izgubljenosti ne razmisljaju o tome gde ih je to put naneo. Zeljni odmora i osvezenja, teskim korakom razocarenja ulaze u krcmu i narucuju hladnu casu najboljeg vina ili pak, promrzli, najbolje kuvano vino cije poreklo vide u bujnoj konobarici koja im osmehom pozeli dobrodoslicu. Zaboravljaju da je vino pice bogova i zedno ga iskape u jednom gutljaju, sasipajuci u sebe dusu nepoznatog porekla. Samo za trenutak uspeju da osete oporost ili slatkocu, pre nego osete plimu topline koja im se razlije telom. Vec sledeceg trenutka, kao probudjeni iz dubokog sna, okrenu se oko sebe da osmotre enterijer nepoznatog mesta. Nesvesni sena koje im se smenjuju na licu, razlivaju se u osmeh ili pretvaraju u suzu. Previse su bili opsednuti potragom i nisu slusali upozorenje krcmarice koja im je uljudno nudila vinsku kartu i pitala ih za ukus koji preferiraju. Odmahivali su rukom i dopustali njoj da napravi izbor umesto njih. Mudra je to krcmarica bila; nagledala se ona slucajnih prolaznika i izgubljenih pogleda sa zarobljenim dusama koje su kruzile oko tamnih zenica, usahlih i mrkih, skupljenih u tanani krug ludila koje je isijavalo svojim mocnim sjajem. Tek ponekome bi pomirljivi sjaj ukrasio zute pege koje bejahu pravilno rasporedjene oko pomracenog meseca u centru oka. Po sopstvenoj intuiciji, darivala je duse onako kako je mislila da prolaznici zasluzuju. Utakala je dugo cuvane duse u ocajnike koji se nisu osecali ocajnima, u napacene koji su bili opkrhani ravnodusnostima, u nesrecne koji premoreni potragama dozvoljavali su glavi da klone, na orahovini od cije se srzi pravise stolovi u toj krcmi. Delila je pravdu bez konslutacija, svojim cistim srcem i iskusnim okom, svima onima koji po izlasku iz krcme, dobijali su novi lik sjajem nadanja i novom snagom za potragom, ovoga puta ne beznadeznom i ne bez ikakvog smera. Ali samo retkima je vadila iz najstarijih burica, one najvrednije, dugo godina dobro cuvane duse, koje u nekim davnim nemocima molise da ih svojim bosim tabanima izgnjeci i skladira da docekaju trenutak kada ce preko cula ukusa, skliznuti u necije telo i spojiti se sa svojim caurama iz kojih bejahu proterane nekada davno, od zlih sujeta alter ega.
Naisao je tako jednog dana, covek praznog pogleda, ugasenih ociju i pobelelih usana. Prisla mu je vedra krcmarica, i zapitala ga cime moze da ga usluzi. Lagano je podigao pogled, i zagledao joj se u usne, iskreno pozelevsi da su pehar iz koga bi popio bilo kakvu tecnost. Nasmesio se i odgovorio joj da bi vrlo rado popio gutljaj njene duse, jer pogled joj bese tako bistar da je mogao da se ogleda u njemu i vidi starca kojeg su i nada i snaga napustili. Nasmesila se zbunjeno, ni malo iznenadjena narudzbinom, sa nekom cudnom tugom koja je samo za trenuak preletela preko beline njenog lica. Razmisljala je sta joj je ciniti; svoju je dusu imala samo za jos par casa jer delila je svim neznancima koje bi pozelela da su njena srodna dusa, a onda ce ostati bez nje, postati bezdusnica i nikada nece moci da doceka dan kada ce u krcmu usetati njena srodna dusa koju bi svojom zeljom napojila i sa sobom sjedinila, dusa koja bi pozelela da je pije do kraja zivota i nikada zedj vise ne oseti. Covek je samo odmahnuo rukom rekavsi da ne obraca paznju na njega i donese mu sta god ona pozeli, sta god ce mu utoliti zedj i makar prividno odganati umor. Otisla je iza paravana i bez ikakvog zala podmetnula casu ispod bureta svoje duse. Napunila je do vrha i odnela coveku praznog pogleda.
Pio je polako, uzivajuci u svakoj kapi cudnog nektara, nemajuci pojma o tome da utace u sebe delove jedne ciste duse protkane mekanim osmesima. Cudio se zedji koja ga nije terala da iskapi tecnost u jednom gutljaju i nastavi svoj put. Sa svakom kapljicom osecao je novu snagu kako se radja u njegovim misicima, osecao je cudne pokrete lica koje mu izvijene usne pravise, osecao se cudno dobro i posle dugo vremena, kao u svom domu. Pozvao je krcmaricu da je priupita kakvo mu je to vino bozanskog ukusa donela, ali prema njemu je isla nepoznata, divna, graciozna zena koja mu se nekim cudom smesila. Uzimao je pogledom svaki osmeh koji se pri novom koraku nije gubio i stavljao ga kao melem na izrabljenu dusu. Sto mu je bila blize, on se to jacim osecao, a u isto vreme toliko raznezenim i senzibilnim, da je pomislio ako bi mu kojim cudom spustila dlan na obraz, na njemu bi do kraja zivota ostao.
Ona je gledala coveka koji je dozivao, ucini joj se poznat, ali nikako nije to mogao biti onaj isti covek praznog pogleda. Prilazila mu je polako, nekontrolisano se smeskajuci i osecajuci kako joj se kukovi ritmicno njisu izvodeci neki tajnoviti ples samo za njegove ozivele oci, tako sjajne, da bi mu i zvezda Danica pozavidela. Sto mu je bila bliza, cudnije se osecala; tabani su joj brideli, dlanovi se grejali a srce je ludacki lupalo u nekom novom ritmu, prebrzom za njen kardiovaskularni sistem. Iznenadni nagon da mu spusti dlan na obraz isiban vetrom, ali ne i naruzen njime, iznenadio je ali je nije uplasio. Prisla je bez reci i prepustila se svojoj zavidnoj intuiciji, nadajuci se da ce neznanac samo potraziti racun i otici. A onda, kada je dosla sasvim blizu, dlan joj nekontrolisano krenu ka obrazu coveka i ona oseti toplinu koja radja spoj savrsenog sklada.
"Draga zeno, ne pitam sta kosta, samo zelim da to sto sam popio dobijem jos; tacnije, zeleo bih da otkupim sve zalihe koje imate"...
"Dragi covece, dusa se ne kupuje - kako da to niste shvatili kada ste dosli ovamo?"
On se trgnu, okrete se oko sebe po prvi put shvatajuci da ne zna gde je niti koliko daleko od kuce. Ali cudan osecaj da je na pravom mestu, nije mu davao mira. Ogromna privlacnost ka zeni, krcmarici nepoznate krcme, zeni sa najbistrijim pogledom koji je ikada video, promenio mu je dusu, cini se, za samo par trenutaka.
"Mozda dragi covece, ako ikada ponovo svratite ovamo, dobijete jos koju kap duse koja vas je promenila. Sada putujte, vec je kasno, uhvatice vas mrak"...
"U mraku cu nastaviti da zivim, ako me odavde oterate, jer svetlost u vasim ocima je jedino sto moju mracnu dusu osvetljuje. Ostacu ovde dokle god me vi zelite"... | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 8:36 am | |
| Uspravnog koraka Nensi je prilazom za dostavu prišla do velikih vrata sa zadnje strane hotela. Uredno manikiranim prstom pozvonila je na dugme. Vrata su se otvorila i čovek u belom mantilu iza njih nasmešio se i pozdravio je . Poznavao ju je, kao i većina posluge u hotelu. Sa osmehom na licu odmerio ju je od glave do pete. ~ Obriši sline!~ uzvratila je pozdrav. Nensi nije bilo njeno pravo ime, već ono umetničko. Bila je visoka i atraktivna i bila je , naravno, escort dama . Poslovala je u dva hotela, a posla i zarade na njeno zadovoljstvo, bilo je uvek. ~ Ko je danas? Šeik ili rock zvezda?~ upitao je, i dalje uz široki osmeh na licu. ~ Jedan mali iz posluge.~ odgovorila mu je sarkastično. Ušla je u lift i krenula na njoj već poznati sprat. Soba broj 66, rekli su u «agenciji» i sigurno neki biznismen koji je doputovao na kongres. Diskretno je pokucala na vrata . Nije osećala nikakvu tremu, već odavno ne. U zadnje dve godine skupila je za stan i automobil a klijentela je bila čista i uredna, doduše sa malo čudnim prohtevima. Vrata su se otvorila i na njima je stajao muškarac s peškirom oko bokova. Pokretom ruke pozvao je da uđe. Brzim i veštim pogledom prošla je hotelskom sobom. Primetila je uredno složeno Armani odelo, Samsonite aktovku i ono što joj se najviše svidelo, kožni novčanik na ormariću. Njen izraz lica poprimio je mazni izgled, njen pogled pretvorio se u živu vatru a telo u masinu za seks. A i muškarac je bio atraktivan, priznala je sama sebi. Obično su male debeljuce, ali ovaj je bio zgodan i dobro građen. Nije oklevao. Njegove ruke već su bile na njoj. Klizile su vešto i gotovo neprimetno skidale deo po deo njene odeće. Uvek je dopuštala da oni vode igru, tako se bolje napale i sve je brže gotovo. Ali ovaj je bio drugačiji. Njegove usne i jezik isprobavale su svaki novootkriveni deo njenog tela. Gluma poput uzdaha ovaj put nije bila potrebna jer se zaista uzbudila, što joj se nije dogodilo ko zna otkad. Zadrhtala je kad je došao do najosjetljivije tačke, znajući šta radi. Više nije mogla izdržati. Bacila se na njega.
Ležali su na krevetu, u znoju, dišući teško ali i spokojno. ~ ******! ~ rekao je muškarac. ~ Opa, ti si naš, što nisi rekao.~ iznenadila se Nensi. ~ A odakle bi bio? Dobra si, dobra .Wow! Ovo je bio super seks i zato ću ti dati popust.~ ~ Popust? Ti meni?~ ~ Nije baš po pravilima agencije ali odbiću od svog dela.!~ rekao je muškarac. Nensi ga je gledala zbunjeno. ~ Zar nisi ti zvao Afroditu!?~ ~ Afroditu? Ne, ja sam iz Srca, muške agencije.~ ~ Šta onda radiš ovde!?~ Sad je muškarac gledao nju poprilično zbunjeno. ~ Zar ti nisi moja mušterija? Soba 66.~ ~ Ja imam mušteriju ovde.~ uzviknula je , skoro panično. ~ ***** ti...~ opsovao je, dograbio novčanik i izvukao cedulju, na trenutak gledao u nju a zatim je okrenuo. ~ 99! Soba 99!~ ~ Izlazi napolje~ nervirala se ~ On može doći svaki čas!~ Muškarac je iskočio iz kreveta, na brzinu navukao pantalone i košulju, psujući celo veme. Dograbio je sako i aktovku i izjurio iz sobe. Utrčao je u lift i pritisnuo dugme. Nervozno je tapkao nogom dok je čekao da se lift zaustavi. Začulo se tiho «dong» i vrata lifta su se otvorila. Prošao je lobijem hotela, namignuo recepcionaru, inače svom prijatelju i izašao na ulicu uz osmeh na licu. U sebi je likovao, jer ponovo mu je upalilo, kao i uvek. Ovo mu je bio najlakši i najjeftiniji način da dođe do vrhunskih zena i odličnog seksa... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 7:14 pm | |
| O vrijednosti nas samih.... Jedan poznati govornik svoj seminar je započeo tako, što je u ruci držao novčanicu od 100 evra. U dvorani, koja je bila prepuna ljudi, upitao je: Ko od vas iskreno želi da dobije ovu novčanicu? Ruke su se počele dizati u zrak. On je pak rekao: Pre nego vam dam ovu novčanicu, dozvolite mi da napravim sledeće. Pritom je izgužvao novčanicu i onda je ponovo digao u zrak. Upitao je: - Ko sad od vas želi ovu novčanicu? Međutim ruke su još uvek bile u zraku. - A šta ako napravim ovo? - bacio je novčanicu na pod i počeo je da je gazi i da skače po njoj, a potom je pokupio tako izgužvanu, izgaženu i uprljanu. - Ko je od vas još uvek želi?! Ruke su još uvek bile u zraku. - Prijatelji moji, danas smo naučili veoma dragocenu lekciju, rekao je: Bez obzira šta napravim s' novčanicom, još uvijek je želite, jer ona nije izgubila svoju vrednost. Još uvek je vredna 100 evra, zar ne?! Isto tako i u životu mnogo puta padnemo, budemo izgužvani, izgaženi, povređeni i na tlu u prljavštini. Međutim, nezavisno od toga šta se dogodilo ili šta će se dogoditi sa nama, nikada nećemo izgubiti našu istinsku vrednost. Uprljani ili čisti, izgužvani ili potpuno izglancani, još uvek ste neprocjenjivi… posebno za one koji vas vole. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 1/2/2011, 7:17 pm | |
| - Vitruvian ::
- Bas volim ovu pricu...
U jednoj dalekoj zemlji, mnogima nepoznatoj, postoji krcma pod nazivom " Tocionica dusa". Ljudi tu uglavnom, greskom svrate, nanese ih put dok izgubljeni lutaju trazeci srodnu dusu. Lakomisleni kakvi jesu, naziv krcme shvate kao markentiski potez i cak im se i dopadne. Povrsni kakvi jesu, u svojoj izgubljenosti ne razmisljaju o tome gde ih je to put naneo. Zeljni odmora i osvezenja, teskim korakom razocarenja ulaze u krcmu i narucuju hladnu casu najboljeg vina ili pak, promrzli, najbolje kuvano vino cije poreklo vide u bujnoj konobarici koja im osmehom pozeli dobrodoslicu. Zaboravljaju da je vino pice bogova i zedno ga iskape u jednom gutljaju, sasipajuci u sebe dusu nepoznatog porekla. Samo za trenutak uspeju da osete oporost ili slatkocu, pre nego osete plimu topline koja im se razlije telom. Vec sledeceg trenutka, kao probudjeni iz dubokog sna, okrenu se oko sebe da osmotre enterijer nepoznatog mesta. Nesvesni sena koje im se smenjuju na licu, razlivaju se u osmeh ili pretvaraju u suzu. Previse su bili opsednuti potragom i nisu slusali upozorenje krcmarice koja im je uljudno nudila vinsku kartu i pitala ih za ukus koji preferiraju. Odmahivali su rukom i dopustali njoj da napravi izbor umesto njih. Mudra je to krcmarica bila; nagledala se ona slucajnih prolaznika i izgubljenih pogleda sa zarobljenim dusama koje su kruzile oko tamnih zenica, usahlih i mrkih, skupljenih u tanani krug ludila koje je isijavalo svojim mocnim sjajem. Tek ponekome bi pomirljivi sjaj ukrasio zute pege koje bejahu pravilno rasporedjene oko pomracenog meseca u centru oka. Po sopstvenoj intuiciji, darivala je duse onako kako je mislila da prolaznici zasluzuju. Utakala je dugo cuvane duse u ocajnike koji se nisu osecali ocajnima, u napacene koji su bili opkrhani ravnodusnostima, u nesrecne koji premoreni potragama dozvoljavali su glavi da klone, na orahovini od cije se srzi pravise stolovi u toj krcmi. Delila je pravdu bez konslutacija, svojim cistim srcem i iskusnim okom, svima onima koji po izlasku iz krcme, dobijali su novi lik sjajem nadanja i novom snagom za potragom, ovoga puta ne beznadeznom i ne bez ikakvog smera. Ali samo retkima je vadila iz najstarijih burica, one najvrednije, dugo godina dobro cuvane duse, koje u nekim davnim nemocima molise da ih svojim bosim tabanima izgnjeci i skladira da docekaju trenutak kada ce preko cula ukusa, skliznuti u necije telo i spojiti se sa svojim caurama iz kojih bejahu proterane nekada davno, od zlih sujeta alter ega.
Naisao je tako jednog dana, covek praznog pogleda, ugasenih ociju i pobelelih usana. Prisla mu je vedra krcmarica, i zapitala ga cime moze da ga usluzi. Lagano je podigao pogled, i zagledao joj se u usne, iskreno pozelevsi da su pehar iz koga bi popio bilo kakvu tecnost. Nasmesio se i odgovorio joj da bi vrlo rado popio gutljaj njene duse, jer pogled joj bese tako bistar da je mogao da se ogleda u njemu i vidi starca kojeg su i nada i snaga napustili. Nasmesila se zbunjeno, ni malo iznenadjena narudzbinom, sa nekom cudnom tugom koja je samo za trenuak preletela preko beline njenog lica. Razmisljala je sta joj je ciniti; svoju je dusu imala samo za jos par casa jer delila je svim neznancima koje bi pozelela da su njena srodna dusa, a onda ce ostati bez nje, postati bezdusnica i nikada nece moci da doceka dan kada ce u krcmu usetati njena srodna dusa koju bi svojom zeljom napojila i sa sobom sjedinila, dusa koja bi pozelela da je pije do kraja zivota i nikada zedj vise ne oseti. Covek je samo odmahnuo rukom rekavsi da ne obraca paznju na njega i donese mu sta god ona pozeli, sta god ce mu utoliti zedj i makar prividno odganati umor. Otisla je iza paravana i bez ikakvog zala podmetnula casu ispod bureta svoje duse. Napunila je do vrha i odnela coveku praznog pogleda.
Pio je polako, uzivajuci u svakoj kapi cudnog nektara, nemajuci pojma o tome da utace u sebe delove jedne ciste duse protkane mekanim osmesima. Cudio se zedji koja ga nije terala da iskapi tecnost u jednom gutljaju i nastavi svoj put. Sa svakom kapljicom osecao je novu snagu kako se radja u njegovim misicima, osecao je cudne pokrete lica koje mu izvijene usne pravise, osecao se cudno dobro i posle dugo vremena, kao u svom domu. Pozvao je krcmaricu da je priupita kakvo mu je to vino bozanskog ukusa donela, ali prema njemu je isla nepoznata, divna, graciozna zena koja mu se nekim cudom smesila. Uzimao je pogledom svaki osmeh koji se pri novom koraku nije gubio i stavljao ga kao melem na izrabljenu dusu. Sto mu je bila blize, on se to jacim osecao, a u isto vreme toliko raznezenim i senzibilnim, da je pomislio ako bi mu kojim cudom spustila dlan na obraz, na njemu bi do kraja zivota ostao.
Ona je gledala coveka koji je dozivao, ucini joj se poznat, ali nikako nije to mogao biti onaj isti covek praznog pogleda. Prilazila mu je polako, nekontrolisano se smeskajuci i osecajuci kako joj se kukovi ritmicno njisu izvodeci neki tajnoviti ples samo za njegove ozivele oci, tako sjajne, da bi mu i zvezda Danica pozavidela. Sto mu je bila bliza, cudnije se osecala; tabani su joj brideli, dlanovi se grejali a srce je ludacki lupalo u nekom novom ritmu, prebrzom za njen kardiovaskularni sistem. Iznenadni nagon da mu spusti dlan na obraz isiban vetrom, ali ne i naruzen njime, iznenadio je ali je nije uplasio. Prisla je bez reci i prepustila se svojoj zavidnoj intuiciji, nadajuci se da ce neznanac samo potraziti racun i otici. A onda, kada je dosla sasvim blizu, dlan joj nekontrolisano krenu ka obrazu coveka i ona oseti toplinu koja radja spoj savrsenog sklada.
"Draga zeno, ne pitam sta kosta, samo zelim da to sto sam popio dobijem jos; tacnije, zeleo bih da otkupim sve zalihe koje imate"...
"Dragi covece, dusa se ne kupuje - kako da to niste shvatili kada ste dosli ovamo?"
On se trgnu, okrete se oko sebe po prvi put shvatajuci da ne zna gde je niti koliko daleko od kuce. Ali cudan osecaj da je na pravom mestu, nije mu davao mira. Ogromna privlacnost ka zeni, krcmarici nepoznate krcme, zeni sa najbistrijim pogledom koji je ikada video, promenio mu je dusu, cini se, za samo par trenutaka.
"Mozda dragi covece, ako ikada ponovo svratite ovamo, dobijete jos koju kap duse koja vas je promenila. Sada putujte, vec je kasno, uhvatice vas mrak"...
"U mraku cu nastaviti da zivim, ako me odavde oterate, jer svetlost u vasim ocima je jedino sto moju mracnu dusu osvetljuje. Ostacu ovde dokle god me vi zelite"... Ovde bi se slozila sa tobom.Moja omiljena prica.Zasto zato sto jednostavno postoje stvari koje prosto nemaju svoju cenu.A bas zato sto nemaju svoju cenu retke su i zato vrede. | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 2/2/2011, 1:14 pm | |
| Pakao - Teorija
Ovo je navodno istinit događaj i odgovor na testu iz hemije na Univerzitetu u Beogradu. Odgovor jednog od studenata je bio toliko "dubok", da je profesor odlučio da ga podeli sa svojim kolegama preko interneta. Pitanje: "Da li je pakao ezoterman (predaje toplotu) ili endoterman (absorbuje toplotu)?" Većina studenata je napisala svoje pretpostavke na osnovu Bojlovog zakona (gasovi se hlade kad se šire i zagrevaju kad se skupljaju) ili neku drugu varijantu... Jedan od studenata je napisao sledeće:
"Prvo moramo znati zapreminu u koju duše ulaze u pakao i izlaze iz njega. Smatram da odmah možemo pretpostaviti, da duša koja jednom uđe u pakao više ne izlazi. Znači, broj duša se povećava. Da bi dobili ideju o tome koliko je u paklu duša, osvrnimo se na različite vere koje danas postoje na svetu. Većina tih vera tvrdi, da onaj ko nije pripadnik baš te određene veroispovesti ide u pakao. Dakle, zaključak je da će sve duše završiti u paklu. Ako tome dodamo odnos nataliteta i mortaliteta, možemo očekivati da broj duša eksponencionalno raste. Dakle, obratimo pažnju na odnos promene zapremine pakla, jer prema Bojlovom zakonu za zadržavanje istog pritiska i toplote zapremina mora rasti proporcionalno sa brojem pristiglih duša. To nam pruža 2. mogućnosti:
1) Ako se zapremina pakla povećava manje od potrebnog prosečnog broja duša koje stignu u pakao, toplota i pritisak pakla će toliko porasti da će pakao eksplodirati. 2) Ako se pakao širi brže od proseka koji mu je potreban da primi sve duše, toplota i pritisak će toliko opasti da će se pakao smrznuti. Koja od mogućnosti je ispravna? Ako uzmemo u obzir izjavu, koju je kategorički iznela Milica sa četvrte godine, a koja glasi: "Pre će se pakao smrznuti nego što ću ja sa tobom da spavam" i s obzirom na to da je sa mnom spavala juče, mora biti ispravna teorija br. 2, dakle pakao je sigurno ezoterman i smrznuo se. Zaključak ovog izlaganja je: ako je pakao smrznut, ne prima više duše i preostalo je samo nebo, što je dokaz postojanja Boga, a to objašnjava i zašto je Milica sinoć vikala "Ah moj Bože!" Ovaj student tehnologije je jedini dobio 10! | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 2/2/2011, 1:17 pm | |
| Postoje trenutci u nasim zivotima... kada nikako ne mozemo da uticemo na njihovo desavanje... ne radi se o losem izboru ili proracunatoj nepredvidivoj gresci... vec jednostavno pomracenje i iz tog pomracenja proizadje trenutak koji ne mozemo da uhvatimo ni na nekoj slici... ni u nekoj pesmi... niti u nekom textu... jos manje u pogledu ili secanju...cak i godinama kasnije kada razmisljamo o tome... jer postanemo mudriji kazu... pokusamo da uhvatimo trenutak u kome smo mogli da promenimo taj neki pravi ili pogresni izbor... pokusavamo da se vratimo razmisljanjima u tadasnje stanje svesti i emocija... ali nista...jednostavno ne postoji objasnjenje... ne postoji bolja ili gora solucija koja bi tada ucinila da nas zivot krene drugacijim tokom... ne postoji razlog niti opravdanje...ne postoji tudji uticaj koji bi pomogao da se resimo krivice ili ukrademo zaslugu...nista...jednostavno nistavilo kao izvor reke zivota koja se ulila u tadasnje more...
Dugo sam mislio da mogu promeniti tok svog zivota... ali se jako bolno pokazalo da nece da moze i ja sam to prihvatio...bar za sada...ne zato sto mi je takva sudbina... vec zato sto nisam neko ko ce menjati bilo sta na tudju stetu...cak sam uspeo da izvucem i najbolje iz bezizlazne situacije...cak sam i sazreo... da sam mogao samo i iskljucivo na svoju stetu da promenim nesto...nema problema...menjam odmah...ali...previse je dusa u igri... a ja nisam kockar koji gubi...igram samo na sigurno...i dobicu kad tad fleš rojal...a ulog je ogroman...kod velikih uloga glava mora biti hladna... ruke mirne i pogled bez emocija... sve sam uslove ispunio i u prvom krugu sam dobio veliku kentu...sada samo cekam da se sve složi u boji i da ispred mene bljesne fleš royal...
| |
|  | | Tea

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 2/2/2011, 6:34 pm | |
| ZAGUBLJENI DAN
Bila u jednom gradu jedna ulica u kojoj su se nalazili samo duc...ani. Vlasnici ducana su ziveli I radili u korektnim I fer uslovima. Svakog dana su u isto vreme svi zajedno otvarali I zatvarali svoje ducane a zatim odlazili svojim kucama. Jedan od vlasnika je svake veceri, dok je zatvarao ducan, govorio: - Zagubih jos jedan dan.
Kako se ponavljalo iz veceri u vece, njegove kolege su zakljucile da mu trgovina slabo ide, I sa namerom da pomognu svom kolegi, dogovore se da sutradan svi salju musterije u njegov ducan, ne bi li I njemu malo krenulo. Tako je I bilo. Sutradan, kako bi ko naisao da kupi nesto, svi vlasnici su ga slali u taj ducan. Kad je doslo vreme da se ducani zatvaraju, taj isti vlasnik je ponovo zatvarajuci vrata svog ducana izgovorio:
- Zagubih jos jedan dan.
- Pa, sad si preterao, povikase u isti glas ostali vlasnici, - celog dana smo sve musterije slali da pazare samo kod tebe, a tebi opet malo iako si zaradio koliko svi mi zaradimo drugim danom!
- E, prijatelji moji odgovori im stari prodavac, Imam ja novaca da kupim I vas I vase ducane, nije stvar u parama. Para je bilo I bice ih, ali ovaj, ovakav danasnji dan koji se zavrsio, NIKAD VISE NECE DA SE PONOVI NITI VRATI. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 4/2/2011, 2:48 pm | |
| Zivot cine trenuci
U treptaju oka i otkucaju srca uvek je stajao ceo zivot,a u uzdahu ljubav,a sve to samo u dusu stati moze i ceo svemir ispuniti u trenu..
Kad nadu prelijes iskrenom zeljom i sve to uvijes meko u ljubav, sve ce se zvezde nasmesiti i pogledati tvoju... nemoj se tada zbuniti samo.
Esencijalna vrednost ljudskoga uma i lepote je u simbolici i gestovima,samo ih treba prepoznati,a to se naravno jedino srcem moze i zato cuvajte srce svoje.
Koliko god praznina bila duboka i teska,ako je ispunjavamo lepim mislima i zeljama, mnogo cemo je olaksati i smanjiti njenu dubinu,a praznine se uvek premoscavaju pogledom u buducnost.
Nikada ne napustaj sopstvene snove,jer ce ih neko pokrasti,a ti ces onda ispunjavati tudje i biti nesracan i tuzan celoga zivota..
Samo na stazi ljubavi,cvece mirise na srecu,a sunce ima zlatan sjaj i mozes ga slobodno gledati.
Ne otvaraj dush na vetrometini,jer ces prehladiti emocije,a one se od toga tesko i sporo lece.
Tvoj zivot je,samo tvoja kutija za nakit i ne ubacuj u nju nepozeljne stvari nikada dragi moj. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 4/2/2011, 2:48 pm | |
| Idi smireno kroz buku i užurbanost i seti se mira koji možeš naći u tišini. Koliko je moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno i slušaj druge, čak i glupe i neuke; i oni imaju svoju priču. Izbegavaj bučne i nasilne osobe, one su teret duhu. Ako uporediš sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan; jer će uvek biti većih i manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima i planovima. Održi zanos za svoj lični poziv, ma koliko on skroman bio; to je prvo blago u promenljivim vremenima Budi oprezan u svojim poslovima; jer svet je pun prevara, ali neka te to ne ometa da vidiš vrline koliko je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun heroizma. Budi ono što jesi. Budi svoj! Pogotovu nemoj glumiti ljubav. A nemoj biti podrugljiv prema ljubavi, jer uprkos ogorčenosti i razočarenjima, ona je večna kao trava. Spokojno primi iskustvo godina, skladno napustajući stvari iz mladosti. Ali nemoj sam sebe žalostiti izmišljotinama. Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti. Osim održavanja zdrave stege, budi blag prema sebi. Ti si dete svemira, ništa manje nego sto je drveće i zvezde. Imaš pravo biti ovde. I bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kako treba. Dakle budi u miru s Bogom, ma kako ga zamisljaš, i bez obzira kakav ti je posao i čemu težiš u bučnom komešanju života, zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svet. Budi pažljiv!
Tezi da budes srećan! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 4/2/2011, 2:49 pm | |
| KADA SAM ZAISTA POČEO VOLJETI SEBE
Misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. januara 1959. godine, Čarli Čaplin poklonio čovječanstvu.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN. ... Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvrijedljivo kada pokušavam da natjeram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, ja to zovem POŠTOVANJE.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTVANOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE dešava. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.
Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.
Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT. | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 5/2/2011, 9:30 pm | |
| Dolazi zima u zemlju nicijeg kraljevstva. Vetrovi nanose gomile snega i zatrpavaju ulaze u medvedje pecine. Vise se ni pecina ne razlikuje od planine, niti se planina razlikuje od vetra. Sve je belo. Kao platno, kao krzno najlepseg vuka...Bela noc na belom nebu iza belog dana... Ledenice vise na trepavicama princeze bele pustosi. Dolazi i zove me. Ispruzene ruke i cvrstog pogleda autoritativno se namece praznini moje samoce. Ona zeli da sledi moje srce. Ona zeli da ukrade moje misli. Snezna princeza. U belo obucena prelepa zena.Velica beskraj ukocenom lepotom, princeza snega.Kruna su joj ledeni kristali. Ogrlice, pojas - kristali su od leda. Taj nakit sto majka materija je u cvrstoj svojoj formi, jos hladnijom i ukocenijom cini princezom - princeza polova. Kao statua je obuzeta cvrstocom ledene ukocenosti i pitam se kad ce se slomiti i rasprsiti poput iluzija, koje stvara um. Neko je umro postavivsi pitanje na koje odgovor zna. Ali ne. Ona se ne lomi. Vizija je fiksna.Princeza me zove,princeza me treba. Snezna princeza od plavokosog decaka zeli izvajati statuu za centar svog ledenog parka ispred svog ledenog zamka.Nisam siguran hocu li je pratiti, iako mi srce daje takav savet. Nisam siguran hocu li je pratiti, iako mi impuls nagona govori da nema opasnosti a u isto vreme - kontradiktorno podize mi adrenalin. Nisam siguran hocu li je pratiti, iako prikriveno tezim ka sjedinjenju s njenim postojanjem.Nesigurnost je dokaz egzistencije decaka u muskarcu. Prepustanje, prepustanje, prepustanje je osnova za izvlacenje pouke iz vizije, savetuje me moje drugo ja, i zato rekoh : Snezna princezo, ti vladas ledenim bespucima, reci mi nesto. Moja samosvest, vodjena raciom, usmerava me u smeru suprotnom od onog kojim mi nalaze da krenem srce. Otkrij mi tajnu tvoje uzvisenosti; istinski, iskreno, hocu da je cujem. -Propast mnogih ekscentricnosti je ponos i nestrpljenje . I gle, dobih odgovor koji mi telepatski, propracen zvizdukom vetra, odjeknu u malim sivim celijama. - Hladnoca je samo ono sto ti vidi oko, i samo informacija koju ono prenosi umu. Um, kao vladar, prenosi poruku telu, koje pocinje da radi onako kako je informisano. Iskljuci svoj um, i moci ces ziveti sa mnom, u ledenim beskrajima, bez straha po stradanje tvog ljudskog tela. Iskljuciti um... doziveti to... mogu i vukovi... | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 5/2/2011, 9:33 pm | |
| Dve zvezde. Ona i on. Svaka na svom delicu neba, na svojoj zivotnoj stazi zivele su mirno ne znajuci jedna za drugu.Sijale su svaka svojim sjajem vere, ljubavi, nade, dobrote i prastanja. Svaka svojim sjajem u mnostvu ostalih, stvarale su nebeski hram mira i svetlosti. Jednog dana nad nebeski hram mira svetla nadvilo se zlo tame koje je gusilo njiovo svetlo ostavljajuci za sobom beskrajno ledeno hladni mrak i pustos. U hladnoci i pustosi nasla se ona, izvan svoje zivotne staze. Vlastita svetlost vise nije bila dovoljna za sigurnost i spas. Bez sjaja svetla drugih ostajala je u nemilosti ledenoga zla, nesretna i napustena. Njen vapaj nije dopirao do mase. Tonula je sve vise u hladnocu tame. Imala je jedan jedini slabasni zrak svetlosti. Ispustila ga je kao poslednji vapaj, ostavsi bez mrvice snage, misleci na kraj. Ali, gotovo neverujuci ugledala je jedan ispruzeni zrak koji je dodirnula, potom jos jedan, dva.. Cinile su siguran, topao zivotom nadahnut zvezdani lezaj. Osetila je ponovo dah zivota u sebi. Zracila je beskrajnom zahvalnoscu za razumevanje, pozrtvovanje. Bezbroj reci hvala, u znak zahvalnosti. Kako se jos vise, jace zahvaliti? - Gledaj i slusaj – rekao je ON - i najtoplije i najjasnije zvezde bez svoje volje mogu biti zarobljene mrakom, kad vidis da neka gubi sjaj ispruzi prema njoj zrak topline i svetlosti. Ne cekaj! - Kako je prepoznati , kako znati? - Zna ces! Osetices! Sada nosis u sebi moj zrak. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 6/2/2011, 6:44 pm | |
| Nekada davno je deda svome unuku ispricao jednu životnu istinu. U duši svakog čoveka se vodi bitka. Kao borba izmedju dva vuka. U duši svakoga od nas. Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, greh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam... Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosećanje i veru.
Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vredno usmeri u dubinu dedovih reci, pa ga upita; -Koji vuk na kraju pobedi? Deda odgovori sa smeškom na svom starom licu: -Pobedjuje uvek onaj koga hraniš... | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 7/2/2011, 11:43 am | |
| Ljubav Uspjeh i Bogatstvo
Jednom je jedna žena zalijevala vrt, kada je ugledala 3 starca pored vrtne ograde. Nije ih poznavala pa im je rekla: "Mislim da vas ne poznajem, ali mi se čini da ste gladni. Molim vas uđite unutra i pojedite nešto."
Starci su je upitali: "Je li Vaš muž doma?" "Ne", odgovorila je, "nije." "Onda moramo otići" rekli su.
Navečer kada joj se muž vratio, žena mu je ispričala o susretu sa starcima. "Sada im možeš reći da sam se vratio i pozvati ih unutra" rekao je muž, i žena je otišla pozvati starce na večeru.
"Na žalost, ne možemo svi prihvatiti Vaš ljubazni poziv." - Rekli su joj starci. "Zašto ne?" - Upitala je iznenađena žena. Jedan od staraca pokaza na drugog i reče: "Njegovo ime je Bogastvo." Potom pokaza na trećega i reče: "Njemu je ime Uspjeh. A meni je ime Ljubav. Pođi k mužu i skupa odlučite kojega biste od nas trojice pozvali unutra." Žena se vratila u kuću i ispripovijedala mužu. Muž presretan reče: "Super! Pozovi Bogatstvo da sa svim i svačim napuni našu kuću!"
Ona pak nije bila zadovoljna njegovim prijedlogom: "Zašto radije ne bih pozvala Uspjeh ?" Razgovor je slušala njihova kćer i sva oduševljena rekla: "Zar ne bi bio bolje pozvati Ljubav? Naš dom bi potom bio napunjen Ljubavlju!" Poslušavši savjet njihove kćeri, muž je rekao ženi: "Pođi van i zamoli Ljubav neka bude naš gost." Žena je pošla van i upitala: "Tko je od vas Ljubav? Molim neka dođe i bude naš dragi gost." Ljubav je sjedila u invalidskim kolicima i skupa s njima odvezla se u kuću. Druga 2 starca su krenula za njom. Zaprepaštena žena je upitala zašto idu i Bogatstvo i Uspjeh, kada je ona pozvala samo Ljubav?
Starci su u jedan glas odgovorili: "Da si pozvala Bogatstvo ili Uspjeh, druga 2 bi bili otišli. No, ti si pozvala Ljubav i kamo god Ona ide, nas dva je slijedimo ! | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 7/2/2011, 11:46 am | |
| Posmatraj stablo. Razmišljaj o njemu kroz godišnja doba. Videćeš kako nailazi na mnoga iskušenja.
U proleće, radovaćeš se gledajući ga kako mu cvetaju pupoljci. Možda i nećeš zapaziti kako teško podnosi kasne snegove i hladne vetrove koji dolaze sa severa.
Sviđa ti se stablo kako se lagano njiše na toplom letnjem suncu? Ali možda nećeš shvatiti kako je žedno u sušnim razdobljima. Možda nećeš čuti vapaje za toplom letnom kišom kako bi utolilo žeđ.
Sviđaju ti se sjajne šarene boje njegove jeseni, kad se stapa s drugim stablima kako bi ti mogao uživati u prelepom predelu? Ali primećuješ li njegovo ukočeno telo na hladnoj kiši u ledenom januaru? Uočavaš li zebnju kad mu vetrovi odnose list po list?
Zimi će ti se svideti vijugave siluete koje beli sneg i hladnoća stvaraju na njegovim granama. Ali čuješ li kako mu grane pucaju od studeni i težine snega?
Promatraj stablo. Razmišljaj o njemu od jednog do drugog godišnjeg doba. Pored lepote uoči patnju.
I reci sebi: slično mi je. Ima svoja godišnja doba kao i ja. U njima otkriva svoju lepotu. U njima prolazi svoje kušnje. Jer život, čoveka ili stabla, ima lepih dana ali i nevremena, oluja, grada, suše…
Ne postoji život bez iskušenja. Nemoj misliti da život nije zaslužio življenje. Suprotno. Svako iskušenje skriva jedan trezor. Otkrićeš ga ako razbiješ školjku patnje. Na dnu se nalazi blago: ono će promeniti tvoj život u blistavi dragi kamen.
Iskušenje te može srediti. Matirati. Može se sručiti na tebe kao što se prirodna nepogoda sruči na stablo. Ali iskušenje je poziv na uzdignuće. Zamisli šta bi bilo od leptira da ne želi izaći iz čaure. Zamisli koliko bi nestalo lepote kad gusenice ne bi prihvatile iskušenje promene.
Čovek raste menjajući se: od razdora u susret, od napuštanja u prihvatanje. Tako zrijemo prihvatajući mnoga umiranja čitavoga životnog veka, umiranja vode u nova rađanja.
Ne trči prema iskušenjima. Pusti godišnjim dobima da se pobrinu za taj posao. Ali kad se iskušenja ispreče na putu, ne beži. Ne odustaj. Uspravi se. Guraj napred. Idi dalje. Posmatraj stablo. Misli o njemu kroz godišnja doba. I uči se od njega | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 7/2/2011, 10:29 pm | |
| evo jedne price o jednom mladicu koji je na Glavnoj
Centralnoj Stanici u Njujorku trazio osobu koju nikada nije video,
a koju je voleo. Radnja se zbiva u Njujorku negde kada je II svetski rat zavrsen.
Osoba, mladic je oficir i njegovo ime je Dzon Blanckort.
"Ustao je, kaze, sa svoga sedista sa klupe na kojoj je sedeo
na Glavnoj Centralnoj stanici u Njujorku ,
zategao svoju vojnicku uniformu i poceo da pazljivo
posmatra masu ljudi koja se kretala kroz veliku Glavnu
Centralnu Stanicu u Njujorku.
Trazio je devojku koje je njegovo poznavalo
ali ciji lik nije mogao da zna.
Devojku sa crvenom ruzom.
Njegovo interesovanje za ovu devojku pocelo je 13 meseci ranije
u jednoj biblioteci na Floridi.
Kad je sa police uzeo jednu knjigu,
zainteresovao se ne za onim sto je bio sadrzaj te knjige,
sa tekstom u toj knjizi, vec sa zabeleskama koje su se nalazile
na margini skoro svake stranice.
Bio je to vrlo lep rukopis i on je zakljucio da iza tog rukopisa
stoji jedno bice koje je promisljena dusa i jedan duboki um.
Na prvoj strani knjige nasao je cak ime i prezime prethodnog vlasnika.
To je bila gospodjica Kolis Mejhel.
Potrosio je dosta vremena i truda i pronasao je cak i njenu adresu.
Zivela je u gradu Njujorku.
Napisao joj je pismo u kojem se pretstavio i pozvao je da se dopisuju.
Sledeceg dana, dogodilo se, da je bio stavljen u brod
i odvezen u Evropu kao vojnik na front Drugog svetskog rata.
Sledece cele godine i jos jednog meseca, dakle 13 meseci,
dvoje se dopisivalo i upoznavalo preko pisama.
Svako slovo padalo je na plodno tlo.
Zapocela je romansa.
Blancard je u jednom pismu, pri kraju 13 meseci zatrazio sliku
ali devojka je odbila da je posalje.
Njemu je to bilo jos privlacnije.
Ona je smatrala da, ako je on zaista zainteresovan,
nece puno znaciti za njega kako ona izgleda.
Kad je dosao konacni dan da se vrati iz Evrope sa fronta,
dogovorili su se za njihov prvi sastanak.
7 sati uvece na velikoj Glavnoj Centralnoj Stanici u Njujorku.
" Prepoznaces me", - pisala je devojka" - po crvenoj ruzi koju cu nositi na mom reveru."
I tako, u 7 sati uvece on je bio na stanici i trazio ocima devojku koju je njegovo volelo ali cije lice nikada do tada nije video.
I sada, autor knjige, "Ljudi sa crvenom ruzom"
kaze, dopusticu da sam Blancard prica sta se na stanici dogodilo prilikom susreta.
"Mlada osoba isla je prema meni; bila je visoka i vitka .
Njena plava kosa padala je u uvojcima na ramena ,
njene oci su bile plave kao neki cvetovi.
Crte lica bile su besprekorne i njene usne su odrazavale cvrstinu ali i odlucnost.
Obucena je bila u svetlozeleni kostim i izgledala je kao prolece koje je ozivelo.
Krenuo sam ka njoj potpuno zaboravivsi da ona
na reveru svog odela nema crvenu ruzu.
Dok sam joj prilazio mali provokativni osmeh je presao
preko njenih usana i rekla je samo:
"Mornaru, da li ti i ja idemo u istom smeru".
"Skoro nekontrolisano, - pise mladic dalje,
- nacinio sam jos samo jedan korak ka njoj a onda,
tacno iz nje , ugledao sam Polis Mejhel,
osobu koja je na svom reveru imala crvenu ruzu.
Stajala je upravo nekako iza ove prekrasne devojke.
Na sebi je imala prosedu kosu koja je bila sakupljena i pritisnuta vec iznosenim sesirom. Bila je okruglog lica a i tela, isto tako.
Na nogama su bile cipele sa niskim potpeticama.
Devojka u zelenom kostimu odlazila je vrlo brzo.
Osetio sam se u tom trenutku kao da sam se razdvojio na pola.
Tako me je zelja vukla da sledim devojku u zelenom kostimu
ali ipak moja teznja za zenom ciji je duh tako bio spojen s mojim
i obuzeo moj, bila je tako duboka.
I ona je tu stajala.
Njeno bledo i okruglo lice bilo je plemenito i osecajno;
njene sive oci su imale svetlucavi i svetli sjaj.
Nisam oklevao.
Podigao sam u svojoj ruci knjigu sa sivim koricama
- to je bio znak prepoznavanja sa moje strane.
I sada sam shvatio da to i ne treba da bude ljubav vec nesto posebno,
nesto cak i bolje od ljubavi.
Prijateljstvo za koje sam bio i morao biti uvek zahvalan.
Ispravio sam se kao pravi vojnik ,
otpozdravio i pruzio knjigu zeni a,i ako dok sam govorio,
osecao sam neku gorcinu razocarenja.
Ja sam porucnik Dzon Blancard a vi biste morali biti gospodjica Mejhel.
Tako mi je drago da smo se nasli ovde na ovoj stanici.
Da li biste prihvatili da vas izvedem na veceru?"
Zenino lice se rasteglo u prijatan osmeh.
"Ja ne znam sta sve ovo treba da znaci, mladicu" - odgovorila je.
" Ali mlada dama u zelenom kompletu koja je upravo ovuda otisla,
zamolila me je da stavim ovu crvenu ruzu na moj kaput.
I rekla je da ako me pozovete na veceru,
da vam kazem da vas ona ceka u velikom restoranu preko puta.
Ona je kazala da mene upotrebljava kao neku vrstu testa."
Nije tesko razumeti mudrost ove devojke, gospodjice Mejhel.
Prava vrednost ljudske duse se vidi u odgovoru na neprivlacno.
Neko je napisao: "kazi mi koga volis i ja cu ti kazati ko si". | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 8/2/2011, 1:35 pm | |
| Човек
1. Добићете тело... Можете га волети или мрзити, али биће ваше целог живота...
2. Учићете лекције... Уписани сте у редовну незваничну школу која се зове Живот.У тој школи свакодневно ћете имати прилике да учите одређене лекције.Те лекције могу да вам се допадну или да сматрате да су неважне и глупе.
3. Не постоје грешке, већ само лекције... Раст је процес проба и грешака: експериментисање.Неуспели експерименти су тако део процеса као о они који успеју.
4. Лекција се понавља док се не научи.... Лекција вам се нуди у различитим облицима све док је не научите.Тек кад је научите, можете да пређете на следећу.
5. Учење никад не престаје... Не постоји период живота који нема своју лекцију. Ако сте живи, увек постоји нека лекција коју треба да научите...
6. “ Тамо” није боље него “овде”... Када наше “тамо” постане “овде”, једноставно ће вам се појавити неко друго “тамо” које ће поново боље изгледати него “овде”…
7. Огледате се у другима... Можете да волите или мрзите нешто код неке особе уколико то одржава нешто што волите или мрзите код себе...
8. Првенствено од вас зависи какав ћете живот водити... Поседујете све способности и особине које су вам потребне. Од вас зависи како ћете их употребити – избор је ваш...
9. Решење је у вама... Одговори на живота питања леже у вама. Само је потребно да гледате, слушате и верујете...
10. Заборавићете све ово... | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 8/2/2011, 1:35 pm | |
| ZAMAGLJENO OGLEDALO
Prije tri hiljade godina, jedan čovjek sasvim sličan meni i vama, živio je u blizini grada okruženog planinama. Taj čovjek je proučavao medicinu i želio je da stekne znanja svojih predaka, ali se nije u potpunosti slagao sa svim onim što je učio. U svome srcu osjećao je da tu nešto nedostaje. Jednog dana, dok je spavao u jednoj pećini, sanjao je da vidi sopstveno usnulo tijelo. Izašao je iz pećine u noć mladog mjeseca. Nebo biješe vedro i on ugleda milione zvijezda. A zatim se u njemu dogodi nešto što je zauvijek izmijenilo njegov život. Posmatrao je svoje ruke, osjećao svoje tijelo, i čuo svoj glas kako govori: „Ja sam stvoren od svjetlosti; stvoren sam od zvijezda.” On ponovo pogleda zvijezde i shvati da zvijezde ne stvaraju svjetlost, već da, zapravo, zvijezde nastaju od svjetlosti. „Sve je sačinjeno od svjetlosti”, reče on , „a ono između nije samo prazan prostor.” I znao je da je sve što postoji jedno živo biće, i da je ta svjetlost vijesnik života, jer je i sama živa i u sebi sadrži sva znanja. Tada je shvatio da, iako je sačinjen od svjetlosti, on nije isto što i zvijezde. „Ja sam međuprostor između zvijezda”, mislio je. I tako je zvijezde nazvao tonal a svjetlost između zvijezda nagual, i znao je da je ono što stvara harmoniju i prostor između to dvoje Život ili Namjera. Bez Života, tonal i nagual ne bi mogli da postoje. Život je apsolutna sila, božanstvo, Tvorac koji stvara sve. Evo šta je otkrio: Sve što postoji je manifestacija jednog živog bića koje nazivamo Bogom. I on shvati da ljudska percepcija nije ništa drugo do svjetlost koja opaža svjetlost. Takođe je uvidio da je materija ogledalo – sve što odražava svjetlost i stvara slike od te svjetlosti jeste ogledalo – i da je svijet iluzije, San, samo dim koji nas sprečava da vidimo šta mi zaista jesmo. „Naše istinsko biće je čista ljubav, čista svjetlost”, reče on. Ovo mu je saznanje promijenilo život. Kada je jednom shvatio šta je zapravo on, pogledao je druge ljude i prirodu, i bio je zapanjen onim što je vidio. Vidio je sebe u svemu – u svakom ljudskom biću, u svakom stablu, u vodi, u kiši, u oblacima, u zemlji. I vidio je da Život spaja tonal i nagual na različite načine da bi time stvorio milijarde manifestacija Života. U tih nekoliko trenutaka shvatio je sve. Bio je veoma uzbuđen, ali srce mu biješe spokojno. Jedva je čekao da kaže svojim ljudima šta je otkrio. Ali nije mogao da pronađe riječi kojima bi to objasnio. Pokušao je da kaže drugima, ali ga nisu razumjeli. Videli su da se on izmijenio, da nešto prekrasno zrači iz njegovih očiju i glasa. Primijetili su da on više nikoga i ništa ne osuđuje. On više nije bio kao drugi. Mogao je sve odlično da razumije, ali njega niko nije razumio. Vjerovali su da je on inkarnacija Boga, a kada je to čuo on se nasmješi i reče: „To je istina. Ja jesam Bog, ali i vi ste Bog. Mi smo isti, vi i ja. Mi smo slike svjetlosti. Mi smo Bog.” Ali ljudi ga i dalje nisu razumjeli. Shvatio je da je on ogledalo drugih ljudi, ogledalo u kome jemogao da vidi sebe. „Svako od nas je ogledalo”, reče on. Vidio je sebe u svima, ali oni u njemu nisu vidjeli sebe. I on shvati da svi oni sanjaju, ali ne znajući, ne shvatajući šta oni zapravo jesu. Oni nisu mogli da vide njega kao sebe jer je između ogledala postojao zid od magle ili dima. A taj zid magle bio je sačinjen od tumačenja svjetlosnih slika – Sna ljudskih bića. Tada je znao da će uskoro zaboraviti sve što je naučio. Želio je da zapamti sve svoje vizije, i tako je odlučio da sebe nazove Zamagljenim Ogledalom da bi zauvijek znao da je materija ogledalo i da je magla u međuprostoru ono što nas sprečava da saznamo šta smo. Rekao je: „Ja sam Zamagljeno Ogledalo, jer vidim sebe u svima vama, ali mi ne prepoznajemo jedni druge zbog magle koja se nalazi između nas. Ta magla je San, a ogledalo ste vi, onaj koji sanja.” | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 10/2/2011, 7:08 pm | |
| "Ljudi su katkadneuračunljivi, nelogični i sebični; Ipak im oprosti! Kad si brižan, ljudi te mogu optužitida imaš sebične motive; Ipak, budi brižan! Ako si uspješan steći ćeš i lažne prijateljei istinske neprijatelje; Ipak, i dalje budi uspješan! Ako si iskren i prostodušan, ljudi će te pokušati prevariti; Ipak, budi iskren i prostodušan! Ono što izgrađuješ godinama netko može porušiti u trenutku Ipak, gradi! Ako si spokojan, miran i sretan, ljudi mogu biti ljubomorni Ipak, budi sretan! Dobro koje učiniš danas, ljudi će zaboraviti sutra; Ipak, čini dobro! Daj svijetu najbolje što imaš, vjerojatno neće nikada biti dovoljno; Ipak, daj svijetu najbolje što znaš i imaš! Ako pogledaš bolje, na kraju, ipak je sve to između tebe i Boga; Nikad nije ni bilo između tebe i njih! "
(Majka Tereza)
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 10/2/2011, 8:55 pm | |
| Žena bjelkinja, stara oko pedeset godina, sjeda pored jednog crnca.Vidno uznemirena pozove stjuardesu.
Stjuardesa : - U čemu je problem, gospođo?
Bijela žena: - Zar ne vidite? Smjestili ste me pored jednog crnca!!Nezamislivo mi je sjediti pored jednog od tih... tih odvratnih ljudi. Dajte mi drugo mjesto, molim vas!!
Stjuardesa: - Čini mi se da su sva mjesta zauzeta. Provjerit ću ima li koje prazno.
Stjuardesa se udaljila i vratila nakon nekoliko minuta:
- Gospođo, u ekonomskoj klasi nema mjesta. Imamo još jedno jedino mjesto u prvoj klasi.
Prije nego je gospođa uspjela izustiti i jednu jedinu riječ, stjuardesa nastavi:
- U našoj aviokompaniji je gotovo nedopustivo da putnik iz ekonomske klase sjedi u prvoj klasi. Ali, isto tako, bilo bi skandalozno siliti nekoga da sjedi pored osobe koja je ispod svih nivoa.
Zatim se okrene crncu i reče:
- Dakle, gospodine, ako želite, uzmite svoju ručnu prtljagu i premjestite se u prvu klasu.
Putnici koji su slušali ovaj razgovor spontano su počeli pljeskati.
Dodatak:
Kada je Albert Einstein došao u Sjedinjene Američke Države, pitali su ga koje je rase.
Odgovorio je: "Ljudske!". | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 10:09 am | |
| НАША ДУЖНОСТ
У једном старом храму налазила се слика следеће садржине: насликан је био један свештеник, који се другима обраћао са: «Ја вас свему учим.»; поред њега се налазио један властодржац, крај кога стајаху записане речи: «Ја владам над свима вама.»; крај властодршца стајао је војсковођа, говорећи: «Ја вас све штитим.»; а поред војсковође је стајао сељак, који показиваше своје нажуљале руке, уз речи: «Ја вас све храним.». На крају, негде у ћошку слике, један ђаволак се смејуљио, говорећи: «Сви ћете мени припасти, уколико не будете ваљано извршавали своје обавезе.».
Заиста, нико не треба да презире допринос других. Сваки човек даје свој допринос друштву, уколико сам он испуњава савесно своју дужност. Навикли смо да загледамо у друге и да друге осуђујемо. Потражујемо своја права а другима намећемо само обавезе и дужности. Када би сви у потпуности извршавали своје обавезе, многе ствари би се у нашем друштву поправиле. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 10:09 am | |
| ОБОЖАВАЊЕ ЖИВОТИЊА
Један младић, с Јонског архипелага, имао је пса коjег је много волео. Али једног дана пас га је напустио: истрчао је на друм и узроковао саобраћајну несрећу, скончавши испод аутомобилских гума. Младић, видећи трагичан догађај, осети дубоки очај и истог трена одузе себи живот. Убио се. Тужан догађај. Трагично изгубљен један људски живот због губитка пса. Каква штета! Колико погрешна и трагично је схваћена љубав, коју људи гаје према животињама. То, сасвим извесно, није љубав, већ обожавање животиња, то је идолопоклонство. Зар због губитка једног пса да се изгуби и живот човека? Ето колику важност у животу једног младића има присуство пса! Без пса, ни његов живот нема смисла! За то дете, достојно жаљења, које је прекратило себи живот, изражавамо своју најдубљу жалост и упућујемо апел свим обожаваоцима животиња, да више од свега и изнад свега, воле Бога и икону Божију, човека, а затим и сва његова створења. Само тако ћемо направити праву процену ствари, а са њом унети и правилну поставку у наше животе. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 10:10 am | |
| Све је добро
Живео једном један краљ и имаше он пријатеља који је говорио да је све што се дешава – добро... Краљ се често расправљао са њим, тврдећи да није у праву. И пођу њих двојица једном у лов, а пријатељ, приликом подешавања оружја из којег ће се пуцати, начини неки пропуст тако да краљ, приликом паљбе, остаде без палца. Након тога, он му приђе и упита: - Да ли је и ово добро? А пријатељ му одговори: - Да. Краљ се разљути и баци га у тамницу. Прође неко време, а краљ поново оде у лов са својом пратњом, али их нападоше канибали. И поједоше све осим краља. Зашто? Канибали нису јели људе са дефектом; (а краљ није имао палац). И пустише га. Краљ оде да посети пријатеља, баци пред њега свој лук, клече и поче да моли за опроштај. А пријатељ му рече: - Јеси ли се сад уверио да је све добро што се дешава? - Како? – упита краљ. Та послао сам те у затвор! На то му пријатељ узврати: - Да ниси то учинио, сад би и мене - као човека у твојој пратњи, појели канибали, а овако је све испало добро!
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 11:00 am | |
| RAZGOVOR S BOGOM
Sanjao sam da razgovaram s Bogom. - Dakle, ti bi želeo da razgovaraš sa mnom? - rekao je Bog. - Ako imaš vremena - rekoh. Bog se nasmeši. - Moje je vreme večnost. Šta si hteo da me pitaš? - Šta te najviše iznenađuje kod ljudi? Bog odgovori: - Što im je detinjstvo dosadno. Žure da odrastu a onda bi želeli ponovo da budu deca. - Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa onda troše novac, da bi vratili zdravlje. - Što usko razmišljaju o budućnosti, zaboravljajući sadašnjost. Na taj način ne žive ni u sadašnjosti ni u budućnosti. - Što žive kao da nikada neće umreti, a onda umru kao da nikada nisu ni živeli. Bog me uze za ruku. Ostadosmo na trenutak u tišini. Tada upitah: - Kao roditelj, koje bi životne pouke želeo da tvoja deca nauče? Osmehujući se, Bog odgovori: - Da nauče da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli, mogu samo voleti. - Da nauče da nije najvrednije ono što imaju, nego ko su u svom životu. - Da nauče kako se nije dobro upoređivati sa drugima. - Da nauče kako nije bogat onaj čovek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. - Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se povredi voljeno biće, a zatim su potrebne godine da se izleči. - Da nauče opraštati. - Da spoznaju kako postoje osobe koje ih nežno vole, ali to ne znaju reći niti pokazati. - Da nauče da se novcem može kupiti sve osim sreće. - Da nauče da dve osobe mogu posmatrati istu stvar, a videti je razlicito. - Da nauče da je pravi prijatelj onaj ko zna sve o njima a ipak ih voli. - Da nauče kako nije uvek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi opraštati. (nepoznati autor) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 11:01 am | |
| TRAŽI SREĆU U SVAKOM DANU
Bezumno je… Mrzeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn… Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario… Izgubiti nadu u molitve jer jedna nije uslišena… Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan… Okriviti sve prijatelje jer te je jedan izneverio… Ne verovati u ljubav jer ti je neko bio neveran ili ti nije uzvratio ljubav… Odbaciti svaku mogućnost da budeš srećan, jer nisi uspeo u prvom pokušaju… Nadam se da se na svom putu ne predaješ tom bezumlju. Zapamti da se uvek može... Pojaviti druga šansa. Novi prijatelj. Nova ljubav. Obnoviti snaga. Budi uporan. Traži sreću u svakom danu. Siguran put ka neuspehu je – odustati! Često budući uspesi dolaze preko sadašnjih promašaja – NASTAVI DA SE TRUDIŠ! (nepoznati autor)
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 11:03 am | |
| ZA ŠTA SE ZALAŽEŠ?
Pre dosta godina sovjetski državnik Nikita Hruščov održao je pred Vrhovnim savetom u Moskvi govor o stanju u zemlji. U svom govoru izneo je teške optužbe na račun Staljina. Dok je govorio, neko od slušalaca mu je poslao listić s neugodnim pitanjem: "Predsedniče, šta ste Vi radili dok je Staljin vršio sve ove zločine?" Hruščov je ljutito povikao: "Ko mi je poslao ovaj listić?" Niko se nije pomakao. "Dajem mu minut da se javi." Prolazile su sekunde. I dalje je vladao muk. "Dobro, reći ću vam šta sam ja radio. Radio sam upravo ono što pisac ovog listića radi – apsolutno ništa. Bojao sam se da nešto kažem." Autor nepoznat | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 11:06 am | |
| DEFINICIJA USPEHA (Ralph Waldo Emerson)
Smejati se često i mnogo; zadobiti poštovanje pametnih ljudi i ljubav dece; zaraditi poštovanje iskrenih kritičara i izdržati izdaju lažnih prijatelja; uživati u lepoti; nalaziti najbolje u drugima; učiniti svet bar malo boljim – bilo da se radi o zdravom detetu, lepoj bašti ili promeni na bolje u društvu; znati da je bar neko lakše disao jer si ti živeo. To je uspeh!
Ralph Waldo Emerson | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 14/2/2011, 6:25 pm | |
| Jedan je čovjek vodio karavanu deva. Svake bi im večeri skidao teret i svezao za klinove koje je zabio u zemlju, jedan kraj užeta bi vezao za devinu njušku, a drugi za klin. Tako vezane bi ih ostavio i mirno spavao.
Tako je jedne večeri počeo vezivati deve kad je ustanovio da mu manjka klin i konop za jednu devu. U blizini je bila neka kućica, pa je otišao posuditi klin i konop. No u toj je kućici živio neki mudar čovjek koji mu reče: 'Nemam to što tražiš, ali može i ovako. Veži svoju devu kao što običavaš, kao što je uvijek vezuješ, samo bez klina i konopa'.
Čovjek je postupio po savjetu. Postavio je devu na njezino mjesto, a zatim pravio pokrete rukama kao da joj vezuje konop za njušku. Uzeo je čekić i udarao po zemlji kao da zabija klin, a na kraju radio pokrete kao da konop vezuje za klin. I što se je dogodilo? Glupa se deva cijelu noć nije micala.
Sljedećeg se jutra karavana spremala na pokret. Svaku je devu odvezao osim one koja i nije bila vezana. Sve su se deve podignule i krenule, ali ona nevezana nikako.
Čovjek pomisli najgore: 'O Bože, što je s ovom devom? Zar se razbolila?'
I ponovno potraži pomoć onog mudrog u kućici. 'Molim te pomozi! Što se događa s mojom devom? Nikako neće krenuti!'
'Pa moraš je odvezati', reče taj.
'Pa nemam što odvezati, kad je nisam ni vezao.'
'Upravo to 'ništa' trebaš odvezati isto onako kako to uvijek činiš.'
Na to čovjek to i učini. Pride devi i malo je povuče za njušku, kao da odvezuje konop. Zatim se sagne i s čekićem izbije navodni klin, a potom zamota navodno uže.Istog je časa deva ustala, potrčala i pridružila se krdu.
Uvjerenja nas čvršće vežu od bilo kakvih konopa. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 2:08 am | |
| Има Бога, рекла је моја бака
Пре неколико дана нам је вероучитељица Милица Ракић донела радове својих ученика. Одушевио нас је рад Ане Марије, њена вера у Бога, чиста, искрена, светосавска. Ова девојчица би мно- гима могла да послужи као пример. Иако не може добро да хода, она не губи наду, не хули на Бога, радује се животу. Сетите се Ане Марије кад кажете да сте депресивни и да вам је нешто тешко да урадите.
Зовем се Ана Марија. Живим обичан овоземаљски живот једне једанаестогодишње девојчице. Имам маму, тату, сестру и брата и веома сам срећна девојчица.
Срећна сам јер имам породицу коју волим, школу у којој стичем знања и учим о многим лепим стварима. Имам пријатеље и рођаке који ме окружују и наставнике од којих учим. Мислим да је то довољно за срећу.
Иако имам здравствени проблем с којим сам рођена, јер не могу добро да ходам и трчим као већина мојих вршњака, нисам због тога тужна и несрећна. Захвална сам Богу за сваки дан свог живота и настојим да уживам у свему што ми он пружи.
Пре пар месеци била сам много тужна јер се моја бака преселила на небо код Бога и заувек нас напустила. Недостају ми приче из њеног детињства, топле чарапе које ми је сваке зиме плела и нежне руке које су ме миловале.
Говорила ми је бака често:
„Има Бога, дете, исправиће Он све неправде овог света, треба само бити стрпљив и чекати!“
А ја бих, бако, да скупа чекамо и да чујем још неку лепу причу из твог детињства. Увече кад легнем и кроз прозор угледам звезде које трепере у ноћи, чини ми се да си ти баш једна од њих која ми стално намигује и жмирка као што си често чинила увече док дремаш поред топле пећи.
Зимско је вече, бако, и пуцкетање ватре у пећи сећа ме на тебе. Ближе се новогодишњи празници и Божић.
Све ће бити другачије јер нема тебе да унесеш Бадњак у кућу и по слами проспеш бомбоне и разне друге ђаконије да их ми деца купимо. Тебе нема, бако, али остала је моја вера у Бога да ће све ствари на овом свету опет бити на свом месту, јер ти си се увек томе надала.
Научила си ме да нада увек последња умире, да Бога има и да стиже да исправи све „кривде“ и донесе правду. Хвала ти, бако, што си ме научила племенитости, доброти и праштању. Ја ћу те чувати у сећању, у својим молитвама Богу. Није важно што ја никада нећу трчати и чврсто стојати на својим ногама, како си ти хтела да ме видиш. Довољно је што дишем, гледам и осећам све ове дивне ствари око себе.
Нека бар делић ове лепоте осете и она деца којима је до сада то било ускраћено. Увек си ме учила да се у својим молитвама молим за све добре људе и да добро увек победи зло. Зато ми је важно, бако, да анђео, горе на небу, добро пази на тебе, да ти пре сна утопли хладне старачке ноге, као што си ти мени чинила у хладним зимским ноћима.
Има Бога, бако, јер ту је свуда око нас, у новом сунчаном дану, у осмеху детета, у мирису тек испеченог хлеба. Научила сам да се радујем малим стварима и да уживам у њима, а оне велике недостижне нећу никад ни пожелети.
Ти ми буди спокојна, све је углавном онако како би ти хтела и желела. Свет је исти, порадићемо на томе да га мало поправимо како би сви били срећни и задовољни.
Пази на себе и поздрави ми Бога! Остај ми с Богом, бако, и чувај Га, а Он нека чува тебе и све нас!
"Светосавско звонце", бр. 1./2009.
(izvor net) | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 11:44 am | |
| Nežnost je postojala, način na koji su njena usta i njena koža, same od sebe, prizivale moje usne i ruke, postojala je stara prisnost, da samo ležimo jedno pored drugog i dišemo dok se napolju smrkava. Ta nežnost se uvukla sama od sebe i postojala je, bez obzira šta sam u tom trenutku mislio o njoj, o nama. Moji dlanovi su poznavali svako udubljenje na njenom telu, svako ispupčenje, kao da su se tokom godina oblikovali međusobno, njeno telo i moje ruke, njene ruke i moje telo. Moji dodiri su više bili kao neshvatljive, ali neosporne činjenice, nego što su bila pitanja koja su čekala odgovor. Bilo je svejedno zašto volimo, kada smo vodili ljubav. Nisam mogao da znam koliko je mnogo, ili malo, ona znala, i ja više ni sam nisam znao šta mislim o svemu tome što se desilo i svemu što se pomerilo u meni, usput, tokom godina, moje večito, vrtoglavo ljuljanje između sumnje i umirivanja, između pitanja bez odgovora i uvenulih nada. Možda je ona, kao i ja, otkrila da putevi i lica nisu ništa značili sami po sebi, putevi koji se granaju ka nepoznatom, lica koja nam dolaze u susret, sa svojim nepoznatim pogledima, gde čovek može da bude ko god hoće. Možda je i ona morala da prizna da u početku nema nikakvog značaja kojim putem krenemo i ko ga prati, jer je našoj ljubavi svejedno koga voli, samo ako može slobodno da se kreće po tragovima koje ostavlja, kroz oči koje zadržava svojim pogledom dok hoda. Možda je i ona razumela da nam priča ne dolazi na tanjiru, da moramo da je pričamo sami i da nam priča postaje poznata tek kad se ispriča. Da ne možemo nikada unapred da znamo šta znači i koliko. Da priča mora da se priča dan za danom, korak po korak, bilo da je pričamo oklevajući ili odlučno, uverljivo ili sumnjičavo. Ipak je i ona oklevala, i ona je zastala da se zapita da li je zalutala, zar nije dozvolila da bude ponesena slučajnim granama, tokom godina u rukama pogrešnog čoveka, rastrgnuta slepom željom svoje ljubavi, da stremi onome čemu je utabala put svojim strpljivim koracima... | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 11:48 am | |
| Ustvari nisam nikada razumeo zašto se seksualne potrebe muškaraca i žena toliko razlikuju. I nikada nisam razumeo sva ostala sranja vezana za Veneru i Mars. Takođe, nisam nikada razumeo zašto muškarci razmišljaju glavom, a žene srcem.
Na primer: Lepe večeri, prošle nedelje, bio sam sa ženom uveče u krevetu. Strast je počela da se rasplamsava... kad je ona odjednom rekla: 'Ne mogu danas, nisam raspoložena... želela bih da me samo malo držiš u naručju.' Zabezeknuo sam se i rekao: 'Šta?!?.... Šta je sad to?' I posle toga je rekla reči, kojih se boji svaki normalan muškarac na planeti: 'Ti jednostavno ne razumeš, moje osećajne potrebe, koje imam kao ženska, da bi zadovoljila tvoje fizičke potrebe koje imaš kao muškarac.'
Na moj pogled je odgovorila: 'Zar me ne možeš voleti takvu kakva sam, a ne zbog toga šta radimo u krevetu?' Gledajući na to, da sam ustanovio, da te večeri neće biti ničega, okrenuo sam se na stranu i zaspao.
Sledeći dan sam zvao na posao i poručio da imam odmor i da ću vreme provesti sa svojom ženom. Prvo sam je odveo na ručak, a posle toga u veliki tržni centar sa velikim odeljenjem za žensku garderobu. Isprobala je nekoliko veoma skupih kompleta ali pošto nije mogla da se odluči koji bi uzela, rekao sam joj da ću joj kupiti sva tri. Htela je i cipele, koji bi joj se uskladili sa kompletima i rekao sam joj da ću joj uzeti za svaki komplet po jedan par. Posle toga smo otišli na odeljenje sa nakitom, gde sam joj kupio dijamantske minđuše. Ne mogu da vam objasnim koliko je bila uzbuđena. Verovatno je pomislila da sam na ivici bankrotstva. Pomislio sam da me malo testira, kada je poželela znojnice za tenis, iako nikada u životu nije držala reket u rukama. Verovatno je pomislila da je malo zezam kada sam joj rekao: 'Naravno draga.' Od silnog uzbuđenja bila je na ivici da doživi orgazam..
Nasmejana je na kraju rekla: 'Mislim da bi to bilo sve. Idemo na blagajnu.' Jedva sam se suzdržao da nisam pukao od smeha, kada sam joj rekao: 'Ne mogu danas, nisam raspoložen.' Lice joj je pobledelo, donja vilica joj se spustila do kolena: 'ŠTA?!?' Na to sam joj rekao: 'Samo sam hteo da DRŽIŠ sve te stavri u naručju neko vreme... Ti jednostavno ne razumeš moje finansijske probleme koje imam kao muškarac, da bi zadovoljio potrebe kupovanja, koje ti imaš kao ženska.' I baš kada je bila na tome da me ubije pogledom, rekao sam joj: 'Zar me ne možeš voleti takvog kakav sam, a ne samo zbog stvari koje ti kupujem?'
Očigledno ni večeras neće biti ničega... | |
|  | | aquarius

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 11:52 am | |
| Ono što me je snažno privlačilo nije neka spoljna lepota koja se može meriti opštim kriterijumima ili količinom, već ono nepromenljivo, što se nalazi duboko unutra. Kao što neki ljudi potajno vole oluje, zemljotrese ili nestanak struje, tako ja volim to nešto neopipljivo što mi upućuju pripadnice suprotnog pola. Nazovimo to magnetizmom. To je sila koja te hteo ne hteo, ščepa i usisa. Ta sila bi se najpre mogla uporediti sa mirisom parfema. Možda čak ni onaj koji se bavi spravljanjem parfema ne bi mogao da objasni kako se stvara miris koji poseduje takav magnetizam. Ni nauka ne može to da objasni. Jedan miris privlači možda pedeset od sto ljudi, a neki drugi miris verovatno privlači onih preostalih pedeset. Ipak, na svetu postoje i mirisi koji silovito privlače samo jednog ili dva čoveka. To su posebni mirisi, a ja sam imao moć da ih iz daljine jasno namirišem. Znao sam da su mi sudjeni. Tim devojkama sam hteo ovo da kažem: Slušaj, ja znam! Možda niko drugi nije shvatio, ali ja - jesam! | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 10:57 pm | |
| ŽIVI ŽIVOT KOJI JE VREDAN
Živi život koji je vredan. Spreman ili ne, jednog dana život će doći svome kraju. Tada neće više biti rađanja Sunca, ni minute, sata ili dana. Sve što imaš u svojoj kolekciji, bilo da su to dragocenosti ili zaboravljene stvari, preneće se nekom drugom. Tvoje bogatstvo, slava i privremena snaga će biti bezvredni. Neće biti važno koliko ti ko duguje ili koliko si dužan. Tvoja nezadovoljstva, preziri, frustracije i ljubomore konačno će nestati. Isto tako, tvoja nadanja, ambicije, planovi i lista za rad će isteći. Pobede i gubici, koji su nekad bili toliko važni, sasvim će izbledeti. Na kraju neće biti važno odakle si, ili u kom mestu si živeo. Neće biti važno da li si bio lep ili brilijantan. Čak ni tvoj pol ili boja kože neće biti važni. Onda, šta će biti važno? Kako će se meriti vrednost tvojih dana? Ono što će biti važno nije to što si kupio, već što si izgradio, ne ono što si imao, već ono što si dao. Ono što će biti važno nije tvoj uspeh, već tvoj uticaj. Ono što će biti važno nije sve što si naučio, već ono čemu si učio druge. Ono što će biti važno nije broj osoba koje si poznavao, već broj osoba koje će dugo osećati tvoj gubitak. Ono što će biti važno nisu tvoja sećanja, već sećanja koja žive u onima koji te vole. Ono što će biti važno je dužina vremena koliko ćeš se pamtiti, od koga i zašto. Ono što će biti važno je svaki akt integriteta, milosrđa, hrabrosti ili požrtvovanosti, koji je obogaćivao, podstrekivao i ohrabrivao druge da slede tvoj primer. Ono što će biti važno je tvoj karakter. Živeti život koji je vredan se ne dešava slučajno. On ne zavisi od životnih situacija i prilika, već od izbora. Izaberi život koji ima trajne vrednosti. M. Sudarević
| |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 10:58 pm | |
| RAZGOVOR S BOGOM
Sanjao sam da razgovaram s Bogom. - Dakle, ti bi želeo da razgovaraš sa mnom? - rekao je Bog. - Ako imaš vremena - rekoh. Bog se nasmeši. - Moje je vreme večnost. Šta si hteo da me pitaš? - Šta te najviše iznenađuje kod ljudi? Bog odgovori: - Što im je detinjstvo dosadno. Žure da odrastu a onda bi želeli ponovo da budu deca. - Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa onda troše novac, da bi vratili zdravlje. - Što usko razmišljaju o budućnosti, zaboravljajući sadašnjost. Na taj način ne žive ni u sadašnjosti ni u budućnosti. - Što žive kao da nikada neće umreti, a onda umru kao da nikada nisu ni živeli. Bog me uze za ruku. Ostadosmo na trenutak u tišini. Tada upitah: - Kao roditelj, koje bi životne pouke želeo da tvoja deca nauče? Osmehujući se, Bog odgovori: - Da nauče da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli, mogu samo voleti. - Da nauče da nije najvrednije ono što imaju, nego ko su u svom životu. - Da nauče kako se nije dobro upoređivati sa drugima. - Da nauče kako nije bogat onaj čovek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. - Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se povredi voljeno biće, a zatim su potrebne godine da se izleči. - Da nauče opraštati. - Da spoznaju kako postoje osobe koje ih nežno vole, ali to ne znaju reći niti pokazati. - Da nauče da se novcem može kupiti sve osim sreće. - Da nauče da dve osobe mogu posmatrati istu stvar, a videti je razlicito. - Da nauče da je pravi prijatelj onaj ko zna sve o njima a ipak ih voli. - Da nauče kako nije uvek dovoljno da im drugi oproste. Moraju i sami sebi opraštati. (nepoznati autor) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 15/2/2011, 11:00 pm | |
| TRAŽI SREĆU U SVAKOM DANU
Bezumno je… Mrzeti sve ruže jer si se ogrebao na jedan trn… Odustati od svojih snova jer se jedan nije ostvario… Izgubiti nadu u molitve jer jedna nije uslišena… Odustati od svojih napora jer je jedan bio uzaludan… Okriviti sve prijatelje jer te je jedan izneverio… Ne verovati u ljubav jer ti je neko bio neveran ili ti nije uzvratio ljubav… Odbaciti svaku mogućnost da budeš srećan, jer nisi uspeo u prvom pokušaju… Nadam se da se na svom putu ne predaješ tom bezumlju. Zapamti da se uvek može... Pojaviti druga šansa. Novi prijatelj. Nova ljubav. Obnoviti snaga. Budi uporan. Traži sreću u svakom danu. Siguran put ka neuspehu je – odustati! Često budući uspesi dolaze preko sadašnjih promašaja – NASTAVI DA SE TRUDIŠ! (nepoznati autor) | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Poucne i interesantne price 16/2/2011, 8:47 am | |
| NEPAMETNA LJUBAV!
Jedna arapska princeza zaljubila se u svog roba i izrazila želju da se uda za njega. Koliko god da se je njen otac suprotstavljao i šta god da radio da je odvrati, ništa nije vrijedilo. Na kraju se je pojavio jedan mudrac koji mu je rekao: “Na pogrešnom ste putu. Ako joj zabranite da se uda i da ga viđa, samo će se još više zaljubiti.”
“Pa šta da radim?” – upitao je kalif.
Mudrac je predložio rješenje. Kalif je bio skeptičan, ali je ipak na kraju riješio da pokuša. Pozvao je princezu i rekao joj: “Hoću da stavim na probu tvoju ljubav prema tom mladiću. Bićeš zaključana trideset dana i noći u istoj ćeliji zajedno sa njim. Ako i poslije toga budeš željela da se udaš za njega, dobićeš moj pristanak.”
Princeza je, van sebe od radosti, zagrlila oca i radosno prihvatila probu.
Prvih nekoliko dana sve je bilo dobro. Zatim je počela da osjeća dosadu. Nakon jedne sedmice osjetila je potrebu za društvom, dok su riječi i postupci roba sve više počeli da je razdražuju. Nakon deset dana bacila se na vrata ćelije, lupajući rukama i vičući da joj otvore. Kada su je najzad pustili, bacila se ocu oko vrata, plačući, zahvalna što ju je oslobodio čovjeka koga je sada mrzila.
*** | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Poucne i interesantne price  | |
| |
|  | | | Poucne i interesantne price | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Juče u 12:56 pm od Dusica Pajovic» medeno Juče u 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|