LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti

Ići dole 
AutorPoruka
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:45 am

Једном гимназијалац, увек гимназијалац!

Гимназија је оно што вас обележи за читав живот. Нажалост, те четири године исувише брзо прођу. Њихових вредности и значаја постајемо свесни тек у годинама које следе. Препричавамо доживљаје, додајући им, временом, неке нове детаље. Обликујемо их у анегдоте и кратке приче, да би временом и безбројним понављањем оне постајале истинитије од онога што се заиста и догодило. Знајући унапред крај свих таквих прича, ипак увек пуштамо да се испричају до краја и увек се искрено смејемо. Лепо нам је што се враћамо у то безбрижније и лепше време, које нам је некако у нашој неопрезности пребрзо и неприметно промакло.
                                                                                                                        Влада  IV 6https://2img.net/u/2612/52/50/99/smiles/351161.gif
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:46 am

Свако има неког кога нема

Пролазе године...Сваке пете слави се годишњица матуре. Окупљамо се онако измењени, брзо препознајемо, јер поред физичке промене, у суштини остајемо исти. И поред успешних каријера, звучних функција, титула, тамних одела, намрштених и озбиљних лица, довољно је да нас неко на прослави матуре ослови са старим, готово већ заборављеним надимком, и све маске падају. И гле, проседа, оћелавила, отежала господа се претварају у насмејане дечаке из школских клупа, а нашминкане и исфризиране средовечне даме постају млађе од својих ћерки.
И прослава матуре може да почне!
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:47 am

Како се прави ''НЕ'' или традиција која траје

Стара је изрека да оно што није објављено у медијима није се ни догодило.
Пратећи ту ''исконску'' мудрост једно мало друштванце за медијске ''ујдурме'', у оквиру Организационог одбора за разне петогодишње генерацијске махинације, узело је себи за задатак да ''креира'' заоставштину једне младости и остави је у аманет поколењима која долазе. Ослањајући се на вишедеценијско постојање гимназијског листа ''НЕ'', практично оживљеног после двадесет година, као и традиционалну радозналост шире читалачке-генерацијске публике, редакцијски колегијум-музикум је крајњим ''напорима'' својих умних и осталих способности покушао да оживи слободарски дух времена прохујалог са вихорима и бар на тренутак скокне у чаролију младалачких несташлука и безбрижности.
Тако заузет став чланова редакције резултирао је сјајном атмосфером, веселим састанцима, врцавим идејама и производом који држиш у рукама. Како је број чланова редакције листа ''НЕ'' изузетно променљива категорија, у ширем смислу, тако је своје креативне способности могао да искаже свако ко је дошао макар да попије пићенце или бар кафицу. Стога с правом можемо да кажемо да се и овај број појавио као плод заједничког рада многобројних другара и другарица из генерације (уз обавезне конобаре из ''Занзибара'').
Жика IV/7
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:48 am

Ми на филму и око њега

Реализација нашег кратког играног филма, генерацијског првенца ''ТАЈ'' из 1977. године, одиграла се у атмосфери социјалистичке федеративне Југославије, Броза и свих оних спољних и унутрашњих непријатеља који нас, претпостављам и ''надам се'' (јер нема логичног објашњења за друго, обзиром на вечиту параноју), прате и дан данас. Велики ентузијазам, неискуство и огромна жеља да се на специфичан начин проговори о одређеним друштвеним проблемима и феноменима који нису били карактеристични за наше поднебље, као што је наркоманија, имали су за последицу одређене усмене корекције колективне самосвесности након пројекције у Дому омладине, тако да су сви следећи ''пројекти'', који су изашли из радионице ''Г-107 Movie production'', били базирани на традиционалним вредностима младалачког ентузијазма, политичке подсвести и генерацијског бунта. Фестивали аматерског филма у Новом Саду и Омољици, учешће у професионалним филмовима и улоге статиста, снимање школских прослава и понеки снимак са часа уз обавезан укор (усмени), резултирали су колективним осећањем носталгије и ''жалом за младошћу'', праћени сетним погледом у безвременски простор успомена и подсећањем на ''Успомене на време које вратити се неће....''.
Жика М. IV/7
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:48 am

Нешто као уводник, или расправа на тему назива листа ''НЕ''

У прошлом броју нашег и вашег заједничког листа, чувеног гимназијског ''НЕ'', који је изашао пре пет година са упутством за пажљиво читање, размишљање и чување, појавила се извесна доза сумње у вези (не)оправданости назива листа, обзиром на тренутке настајања, времена опстајања и моменте схватања. Аутор претходног уводника је на сасвим логично-пријемчиво-суптилно-складан начин објаснио како се то можда стварно збило и зашто и како НЕ лагано из МОЖДА прелази у (бес)смислено ДА, са кулминацијом на сигурицу - ДА, СВАКАКО!
У оквиру симпатичних комбиновања могућности везаних за сам назив новина, почевши од ''Мале НЕвине'', па ''Мале МОЖДА невине'', до сасвим сигурно ''Мале ДА, СВАКАКО невине'', (мада нисам сасвим сигуран у све то, али `ајде, да не цепидлачимo баш много), аутор ових редова нашао се у сасвим пристојној трилеми (дилема је сувише уска форма (не)доследности) како уопште изаћи из ових интелектуалних расправа и остати НЕ, МОЖДА, ДА, ДА СВАКАКО, самосвојан, оригиналан и надасве самостално свеприсутан, како сада тако и у следећем броју листа, ''након свих ових година'' (Б.Дугме или неки сличан састав, музички, наравно). Таква трилема претпоставља једну сасвим ''дипломатску'' преписку, ''преписану'' од ''паметне'' генерације 5. година испред нас, која, желећи да остане у тајности, како и доликује финој дискрецији те генерације, даје савете и шаком и капом и покушава да се бар мало интелектуално и организационо приближи дометима Фирме Г-107, према којој:
''Када дипломата каже ДА, то значи можда. Када каже МОЖДА то значи НЕ, а прави дипломата никада не каже НЕ.
Када жена каже НЕ, то значи МОЖДА, а када каже можда, то значи сигурно ДА. Права дама никада не каже ДА.
А гимназијалац увек изговара бунтовно НЕ.''
На основу ових неколико интелектуално-искуствених флоскула (које су сигурно покупили од искуственијих генерација испред), ''они'' су мислили...? Шта?
Размислите. Свако нека смисли одговор.
Чујемо се и видимо за пет година.
Размислите добро.
Нема поправног!

п.с. Напишите следећи уводник.
Жика М. IV/7
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:50 am

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР


Након свих ових година може се слободно рећи да је стварно штета што нисмо узели локалне и ине изборе, и не само изборе, на основу тога како смо, али стварно, добро организовани. За разлику од (традиционалних) ''тренутних'' српских политикантско-пословно-иди ми дођи ми комбинација, у нашем генерацијском тиму се тачно зна ко шта ради и ко је за шта одговоран. Нема преношења одговорности за необављен посао или нешто тако слично, јер се сви сувише добро знамо, али што је још важније – МИ СЕ СВИ МЕЂУСОБНО ПОШТУЈЕМО И ИМАМО ЛИЧНУ, АЛИ И КОЛЕКТИВНУ, ОДГОВОРНОСТ у односу на оно шта се договоримо да треба да буде урађено. С тога не чуди све оно што се дешава око прослава наших петогодишњих окупљања, што све то функционише беспрекорно, али (опет) стварно, и што се комплетан посао око организације свега тога одиграва у атмосфери задовољства, жељног ишчекивања заједничких састанака, дружења и сталних позитивних тенденција да се увек уради нешто ново, необично, квалитетно и на општe задовољство.
Свако од нас осећа се делом једног дивног колектива, генерације која дише једним плућима, мисли сличним мислима и осећа колективним бићем.
''...Након свих ових година,...'' (Б. Дугме и већ поменути пилићи) не могу а да не кажем и да не разгласим – драго ми је што сам ''друг члан библиотеке'' Г-107 и као такав жао ми је свих који немају тај ''feeling''.
Жика М.IV/7
Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:51 am

ИМПРЕСУМ

Оснивач и издавач:
ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР Г-107

Седиште:
Ресторан ''ЗАНЗИБАР'' Панчево (средом)

Редакција:
Глодур (у одсуству, на усавршавању):
Бранислав Николић – Бане

Глодур броја (свеприсутан):
Жика Милановић – Ждребе
(ваљда ће једном да одрасте)

НЕ Уредник:
Владимир Митровић – Митар
(доживотни председник регионалног
удружења квази-књижевника)

Маркетинг дизајнер и конфекционар:
Иван Андрејевић – Рубљов

Контакти:
Електронски:
www.generacija107.rs

Одговорна за виртуелни свет:
Мира Росић – Росићка

Финансијски:
Наталија Грујић – Наткица
Славица Франчев – Франчевка

Визуелни:
Драгана Нешковић – Ђурђевак
(одмара се малко у Грчкој)

ШкАрт уредница:
Гордана Вујичић
(кандидаткиња за члана Г-107)

Служба за економске махинације:
Илија Покрајац – Грозни (предсједник)
Милан Бабић – Босанац

Служба за утеривање дугова:
Милош Видосављевић – Мими
Владимир Протић – Прота

Уредник фотографије:
Жика Милановић – Ждребе

Ликовни удареник:
Вукман Кнежевић – Ђеси? (Ђејмс)
Музички уредник:
Душан Пупић – Рамзес
Текс Шницла – бас помоћник

Осветљивач филмова и таст (фришки-тазе):
Драган Несторовић - Центор

Преводиоци:
Мартон Немет – Мартон
(мађарски и немачки)
Владимир Стоицов – Бугарин
(бугарски, македонски и српски)

Новинари – сарадници:
Јелена Журић
Милован Лукић – Лукара

Додавачи идеја уз пиво (и мезе):
Влада Протић – Прота
Кајман-тоурс (виа Булгарите)

Специјални гост из Казахстана:
Јоца Мирчески – Мрц (без ружа на крагни)

Министарство прве помоћи:
Ех министар: Недић др Зоран – Кожњак
Будући министар: Ковијанић др Милан – Ковја
Естрадни маг: Милошевић др Бојан - Боки

Официјелни превозник (ради на пиво и мезе):
Горан Стојковић – Кајман
(Катакомбе - тоурс, тренутно у Булгарите)

Служба правне помоћи:
Светлана Николић – Цака (може после 20,55)
Весна Параушић
Снежана Јукућ – Јукићка

Инспекцијска служба (за сваки случај):
Ћировић Милован –Ћира

Женска момчад:
Славица Борковић – Цале
Славица Франчев – Франчевка
Гордана Крунић – Гоца
Весна Покрајац – Веки

Билбордер мајстори:
Влада Митровић – Митар
Јовица Божић – Зека

Nazad na vrh Ići dole
photohorse51Muški
Broj poruka : 13
Datum upisa : 23.09.2013

Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime8/11/2013, 9:52 am

....... У М Е С Т О З Д Р А В И Ц Е .............

Ево,живимо наше мале обичне приче, већина нас, у малом обичном граду. Нижу се дани и годишња доба нашег живота.
Као што Зима неизвесношћу пристиже, тако се стрепња одрастања стидљиво преодева у врцава обећања Пролећа, а бунар хтења и жеља претаче у неподношљиву лепоту узаврелог Лета. И не би све било тако чаробно да нас неиспуњава готово заносна ведрина живљења.
Кажу, да су деценије које су иза нас најплодоносније у историји човечанства и да су донеле многе благодети у којима и сами уживамо. Нама су донеле умеће да то заиста добро радимо. Можда и због тога што смо одрастали лагано.
Наше је детињство мирисало на ванилице и дуње са ормана. Имало је укус слатког од белих трешања, попаре, масти и хлеба са алевом паприком и бомбона 505 са цртом.
Ми смо се играли на сокаку у прашини између две ватре и труле кобиле. Прескакали смо ластиш, возили пони бицикл и ролшуе. Сакупљали салвете и сличице „животињско царство“. Пили смо кокту, а недељом јели најлепше шам-ролне код „Поповића“.
Носили смо беле шангајке купљене у „Борову“, ципеле из „Антилоп“ продавнице и „lee couper“ панталоне. Када смо ми били ђаци испред школе су се продавале семенке и сунцокрет.
Ми нисмо трчали на покретним тракама, ми смо трчали за штафетом младости.
Наше одрастање имало је укус кафе са коцком шећера у локалној кафани и чаролију првог пољупца због које се не спава читаве ноћи.
У наше време „ваљале“ су се левиске и „Lancom“ из Трста.
Ми смо плесали стискавац суботом увече у дикотеци „Орфеј“. Умели да у хладној ноћи, са оним због кога нам очи сјаје, у свакој капији направимо јули.
Уздисали смо уз „Мостарске кише“, замишљали детињство из „Гаравог сокака“, знали „Недај се Инес“, стрепели за Барбару, јер је над Брестом лила киша тога дана.
Све се наше збило „Међу јавом и мед* сном“.
Са првим високим потпетицама једнако смо пратили тамбураше и волели рокенрол. Путовали смо аутостопом, возили се градским превозом и били срећни када нам родитељи викендом дају ауто.
А због љубави смо без стида плакали, патили, нисмо спавали, писали песме и дневнике. Због љубави смо бежали са часова и предавања. Због љубави смо пролазили истом улицом свакога дана, не би ли се срели ...
Из љубави се женили и удавали, рађали децу. Из љубави смо све ове године остали овако раскошно ведрином очарани.
Можда и превише причамо наше проживљене дане, али успели смо да једно благородно доба зауставимо у времену, учинили да припадамо, с радошћу се окупљамо и лако се волимо.
Умемо да незаборављамо, да у „другим световима“ – међу звездама, трепере и неке са којима смо започели да сликамо нашу дугу над овом банатском равницом.
Ми смо се потрудили „да нас сви не забораве и да имамо с ким остати млади“. Ми смо успели да нам се догоди да из многих европских земаља и са других континената долази неко зато што жели да по ко зна који пут проживимо заједничку прелепу причу без краја.
И беху ... лепршаве двадесте, заносне тридесете, и беше забринутости када су стизале четрдесете, и ево, необјашњивом тајном везом заведени бојимо наше златне године.
Ми још имамо потајне наде и неостварене жеље. За нас се Љубав још увек пише великим словом. Нама је блиско праштање, слога и разумевање. Ми још увек верујемо да нам следе нежне године.
Јединствена, трајна, неодољиво шармантна, заносна, на пролазност непристала, понекад забринута, можда тужна, разочарана, доказано успешна, традиционална и модерна, пуна лепих жеља и охрабрења, једноставно НЕПОНОВЉИВА ГЕНЕРАЦИЈО , нека ти је са срећом педесети рођендан.

НА МНОГАЈА ЉЕТА - ЖИВЕЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Драгана Станишић IV 5
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Empty
PočaljiNaslov: Re: Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti   Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Nesto o generaciji ili obrisi secanja jedne mladosti
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Društvo, na neki drugačiji način- piše se u temama ispod naslovne :: Kratki traktati-
Skoči na: