LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 France Presern

Ići dole 
AutorPoruka
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 8:59 am

Франце Прешерен

Франце Прешерен (сл. France Prešeren; Врба, 3. децембар 1800 — Крањ, 8. фебруар 1849) је био словеначки књижевник.

Прешерен је рођен 1800. године у селу Врби, у тадашњој Аустрији. Основну школу је завршио близу свог родног места, а гимназију у Љубљани. Права је учио у Бечу, живећи оскудно. Радио је упоредо као наставник у једном васпитном заводу за племићке синове, а када је изгубио то место, јер се огрешио о строге религиозне назоре те школе, био је домаћи учитељ. По завршеним студијама Прешерен се вратио у Љубљану као доктор права. У почетку је служио бесплатно као млад чиновник у државној администрацији, потом је дао оставку и радио као адвокатски приправник у Љубљани. Касније је положио и адвокатски испит, али се његове материјалне прилике ни тада нису побољшале. Судбина никада није била наклоњена овоме великом песнику: живео је у беди до краја живота. Напаћен и разочаран, умро је 1849. године у Крању.

Прешерен је у животу имао једног великог пријатеља. То је Матија Чоп, његов друг из детињства. Чоп је био слободоуман и напредан дух, веома учен. Он први отворено и смело устаје против назадних и старинских схватања о књижевности, и својим талентом и великим знањем брани народни језик и народну поезију. Поред осталих, он је са Прешерном кренуо песнички алманах „Kranjska čbelica“, у којој је Прешерен објавио своје прве песме. Назадни клерикални и аустрофилски духови бунили су се против Чопових идеја и против Прешернове еротичне поезије, али је омладина била уз Чопа и Прешерна. Чоп је у Прешерну видео великог песника, зато га је бранио и подстицао на стварање; Прешерен је опет у њему нашао свога учитеља и друга у борби. Чопова смрт је за њега била велики удар. Он му посвећује спев Krst pri Savici (Крштење код Савице) и елегију у спомен Матије Чопа.

Поред овога великог пријатеља, Прешерен је имао и једну велику љубав, достојну помена због песама које је инспирисала песнику. Као Петрарка Лаури, тако је и Прешерен испевао Sonetni Venec (Сонетни Венац) својој драгој. Сваки нови сонет почиње последњим стихом претходног. Тих четрнаест стихова који се понављају чине последњи, петнаести сонет — магистрале. Слова којима почињу стихови магистрала дају име његове драге: Примицови Јулији. Ту конвенционалну и виртуозну технику сонета Прешерен је мајсторски савладао и њоме изразио своју сетну и болну љубав уједно са снажним и племенитим родољубљем. То су најлепше љубавне песме у словеначкој књижевности, пуне топлине, нежности и отмене сете. „Крштење код Савице“ је романтични еп, са предметом из најстарије словеначке историје. Ту је опевана љубав последњег многобошца Чртомира према лепој хришћанки Богумили. Под њеним утицајем Чртомир се покрштава, али се Богумила не удаје за њега, већ и даље живи у верском заносу и у нади да ће се на оном свету састати са Чртомиром, који се, разочаран у љубави, и сам одаје сав вери.

Водник је писао песме у народном духу и на народном језику, али је то више поучна и добронамерна поезија, одвећ једноставна и песничким обликом и садржајем. Зато се Прешерен сматра као творац праве националне поезије. Он је створио нов песнички језик из елемената словеначког народног говора и народне песме словеначке и био принуђен да створи сасвим нову версификацију. Нови метрички облици које је Прешерен створио толико су савршени и мелодични, да је до данас остао ненадмашан и с правом назван највећим словеначким песником. Његова снага у изразу, склад у композицији, ритам који одговара основном песникову расположењу извиру из његове велике и богате песничке душе. Код њега је, као код свих великих песника, лепота израза једнака снази осећања.

Из свих његових песама избија дах искрености, топлине и једноставности. То је поезија болна и меланхолична. Његов песимизам није књишка мода и намештен став према животу, већ спонтан израз душе. Можда је најбоља његова песма онај сонет о несрећној судбини „О, Vrba“, у коме жали што није остао у очинском дому поред „једног верног срца“ и с вером у Бога, далеко од сумњиве људске мудрости и болне страсти.

Прешерен је писао и сатиричне песме, и то су прве сатиричне песме у словеначкој поезији. Оне су пуне духа и ироније, умерене и дискретне. У њима исмева лажни морал, књижевне цензоре и људе који служе туђину.

Прешернова је заслуга за словеначку поезију огромна. Без претходника и узора, иако је у школи учио на туђем језику, он ствара савршен уметнички изражај из елемената народног говора, лирику која је садржајно значила победу субјективне и световне поезије у словеначкој књижевности.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:01 am

France Prešeren

Slovenski pjesnik rođen u seljačkoj obitelji u mjestu Vrba kod Bleda 3. prosinca 1800. kao treće od osmero djece Šimena i Mine. Rodni dom napustio je veoma rano (1808. ili 1809.). Prvo se preselio ujaku Jožefu u mejstu Kopanje (nedaleko Grosuplja), koji ga je dvije godine podučavao, a potom upisao u osnovnu školu u mjestu Ribnica u pokrajini Dolenjska (1810.-1812.). U školi je bio jedan od najboljih učenika. Školovanje je nastavio u Ljubljani (1812.-1813.) gdje je završio i šest razreda gimnazije. Potom upisuje studij filozofije (1819.-1821.). Odmah nakon završetka druge godine studija (1821.) seli se u Beč gdje završava i treću godinu studija. U to vrijeme Valentin Vodnik uočava Prešrenov pjesnički dar i potiče ga da piše pjesme na slovenskom jeziku. Vodnik ga upozanje s Matijom Čopom budućim velikim Prešerenovim prijateljem.

Na Pravni se fakultet Prešren upisuje 1822. i četiri godine kasnije diplomira (1826.), potom i doktorira (1828.). Iste godine u ljeto nakon položenog državnog ispita u Celovcu (Klagenfurt) stječe pravo bavljena odvjetničkom praksom. No, kako se njegov slobodarski duh isticao već u studentskim danima i privukao pozornost policije zamolba za otvaranje odvjetničkog ureda u Ljubljani bila mu je pet puta odbijena što mu je onemogućavalo sređivanje privatnog života. Tek 1846. dopušteno mu je otvoriti odvjetnički ured u Kranju.

Nakon povratka iz Beča u Sloveniju suočio se s teškim problemima porobljenog i kulturno nerazvijenog naroda. Još je bio na snazi feudalni sustav, ali se počelo sve jače osjećati mlado građanstvo. Prešern je tada bio glasonoša slobodarskih ideja slovenskog naroda. Povezao se s Matijom Čopom, odličnim poznavateljem svjetske književnosti i usmjerio slovensku književnost u pravcu kozmopolitskog romantizma. Njih dvojica okupili su slovensku literarnu omladinu oko pjesničkog almanaha Kranjska čbelica i započeli odlučnu književnu, jezičnu i društvenu borbu. Glavne teme njegovih djela bile su sloboda čovjeka, nacionalna sloboda porobljenog naroda i put novog građanstva. Izvanrednom stvaralačkom sposobnošću oblikovao je novi pjesnički jezik. Polazeći od tradicije narodne lirske pjesme uvodio je nove oblike u slovensko pjesništvo. U svojim djelima koristio se bogatom i bujnom metaforikom. Elegije Slovo od mladosti i Sonetje nesreče govore o razočaranju osjetljivog čovjeka u buržoaskom društvu u kojem vlada isključivo zakon novca, a u Glosi posebno o položaju pjesnika u tom društvu dok u elegiji Svojim rojakom pokreće pitanje nacionalne svijesti Slovenaca. Satirom u tercinama Nova pisarija prosvjeduje protiv do tada uvriježene književnosti. Svoje najsmionije istupe ima u epigramima (Svršeni i dr.).

Intimnu stranu pokazuje u svojoj ljubavnoj lirici. Tu se kreće u širokom krugu od početne ljubavne igre u romansama preko niza ljubavnih soneta (Ljubeznjeni sonetje) do svečanih pjesama koje je posvetio djevojci Julji Primic. Sonetni venec (1834.) s akrostihom Juliji njegov je osjećajni i umjetnički vrhunac. U njemu povezuje osobnu i nacionalnu ljubav. Kada je Julijina majka Julijana uočila akrostih s kćerkinim imenom zaprijetila je sudom. Stoga je Prešern morao promijeniti slog akrostiha kako ime više ne bi bilo vidljivo. Julijini neuzvraćeni osjećaji ostavili su pak ostavili su trag na čitavoj budućoj Prešernovoj lirici koja se pretvara u rezignaciju. Prešren je imao dvije velike ljubavi. Prva, Juliju Primič (rođ. 1816.), bila je kćerka bogatog ljubljanskog trgovca i jedna od njegovih glavnih pjesničkih inspiracija. Druga je bila sobarica Ana Jelovšek (rođ. 1823.) s kojom je imao troje nezakonite djece: Režiku (1839.-1840.), Ernestinu (1842.-1917.) i Francu (1845.-1855.).

Njegova poezija naišla je na jak otpor kojeg su vlasti i jansenističko svećenstvo kroz cenzure i zabrane kontinuirano onemogućavali. Na koncu to je dovelo do prestanka tiskanja Kranjske čbelice. Iznenad je došla i Čopova smrt te je Prešerenov umjetnički opstanak bivao sve bezizgledniji. Ep Krst pri Savici razotkriva njegovo duševno stanje u to vrijeme. Tada se u njegovim djelima javljaju motivi samoubojstva, ali u pjesmi Pevcu pristuna je i suprotna spoznaja: treba znati podnositi bolove i grozote života. Mračne ljubavne balade Prekop, Zdravilo ljubezni, Ženska zvestoba, Ribič i Neiztrohnjeno srce svjedoče kako nije prebolio veliku ranu. Poslije 1838. živi usamljen, a misli mu se vraćaju mrtvim prijateljima (V spomin Andreja Smoleta; V spomin Matija Čopa).

Prijateljstvo s poljskim prognanikom Emilom Korytkom urodilo je tiskanjem pet svezaka slovenskih narodnih pjesama. Ovdje također valja naglasiti kako Prešeren nije prihvaćao koncepciju ilirizma za Slovence Stanka Vraza koja je nastupala s napuštanjem slovenskog književnog jezika, iako je inače Prešeren bio prožet slavenskom idejom. U tmini Metternichova aposlutizma napisao je (1844.) proročansku Zdravljicu s političkim konceptom ujedinjene Slovenije i ravnopravnih odnosa između velikih i malih naroda. Osamostaljenjem Slovenije (1991.) Zdravljica će postati službenom himnom Republike Slovenije. Preminuo je 8. veljače 1849. u Kranju od ciroze jetre. Na samrit će ostaviti jednu zagonetku za sobom izričući rečenicu koja ni do danas nije razjašnjenja: "Za mene bi bilo bolje da nikada nisam bio u Ribnici".


France Presern Pre%C5%A1ern-Goldenstein

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:03 am

Gazele

Smem li te ljubit – pitam oka dva?
al’ oko neće da odgovor da.
Izdaleka me ljupko gledaš, draga,
al’ ohola si kad sam blizu ja.
Ako te moje oči čežnjom prate,
bežiš ko da te plaši čežnja ta.
Al’ ako druge pogledujem deve
tad svako vidi da si besna sva.
Ili me mrziš ili voliš, dakle,
siroto srce kako će da zna?

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:04 am

Ljeta su stara čudno priču skrila


Ljeta su stara čudnu priču skrila
o djevojkama mrtvim, što u doba
noćno iz svog se tamnog dižu groba,
jer spavat ne da ljubavi im sila.
Teško tom u kog zaljubila bila
takva se; njena ljubav je tegoba,
jer ne mine je žeđ sve dok ne proba
krvi, dok prazna nije svaka žila.
Tako, ta što me ljubi nije žena
božica, s vrha Olimpa, iz mita,
družba poeta sretnijih imena;
to poslana je božica Kocita,
Erinijin je jauk pjesma njena,
ta pijavica nikad nije sita.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:05 am

SONET


Mirisne, rosne ruže poezije
otkrivaju što u srcu se skriva.
Srce je moje vrt i plodna njiva,
gdje sada ljubav elegije sije.

Ti si mi sunce.Al' mi dano nije
pronaći te, o luči, o vatro živa:
u kazalištu, ispod okna siva,
na plesu, šetnji. . .svud se lik tvoj krije.

Koliko puta od želje poludim
u gradu našem sresti te što prije,
no zalud lutam i uludo žudim.

Oko mi suze u samoći lije
i zato pjesme zbog kojih se trudim
iz kraja nisu u kom sunce grije.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:06 am

POD OKNOM

Mjesec sije,
čekić bije pozni umorni već sat;
a neznane
srca rane ne daju mi mirno spat.

Ti si kriva,
Ijubežljiva nesmiljena djevo ti!
Ti me raniš,
ti me braniš, pa mi doma se ne spi.

Obraz mili
tvoj po sili stalno je u oku mom;
uzdišuće
srce vruće stalno žudi za tobom.

K oknu idi,
tko to vidi, tek nebeske zvjezdice;
i prikaži
se i kaži, srce hoće me, il ne!

Nadu dahni,
rukom mahni ako te je reći strah!
Ura bije
a nje nije, što ću jadnik u taj mah!

Pogledajte
u dom, dajte, zvijezde, znak mi da li spi;
da li sluša,
il me kuša, il o drugom ona sni

Ako spava,
nek je zdrava, kuša li me, što ću tad;
ako ljubi
drugog, grubi srce će mi slomit jad.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:06 am

Kud

Kada bez mira divljam svud,
pitaju prijatelji: kud?
Pitajte radije oblak vi,
pitajte radije val što vri,
kad ih gospodar, vjetar jak,
ovamo, tamo gna kroz zrak.
Ni val, ni oblak ne zna kud,
ni ja, kud jad me nosi hud.
Samo to znam, to moram znat,
da ne smijem pred lik njen stat,
da nema kraj na zemlji toj,
gdje jad zaboravit ću svoj.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:07 am

Memento mori


Kratko je vreme životnih nam staza
šta prijatelja već je na dnu groba,
koji u svako otvoren je doba,
al’ niko smrti dan još ne predskaza!
Nikakvo svetsko blago nema snage
od smrti naše da otkupi kože,
niti lopova tog otklonit može
od života nam moć pesme nam blage.
Nek misli koji slast života nam siše,
u slepoj trci srca razdragana,
da žetva smrti sazreva sve više.
Možda će onaj kome se pesma hori
u mrtvačkome ruhu, ovog dana,
ćutke nam dati znak: Memento mori!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:09 am

Velika bjeseVelika bješe, Togenburgu, mjera
trpljenja tvoga; mom je veća snaga:
napokon tvoja smekšala se draga,
na okno svaki dan ti doći smjera.

Od zore te do mraka drži vjera
da vidjet će se slika njena blaga,
i tad kad već te obli smrtna vlaga,
još nada pogled k njoj ti gore tjera.

U nebu oči vidjet ću joj, cijenim,
kad usudim se pogledat je bijedan,
keruba ta dva s mačem im ognjenim.

Da ne vrijeđam je, patnji svojoj predan,
bježim ja jadnik pred pogledom njenim;
u noć mog žica ne sja zrak ni jedan.


____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:10 am

SANJALO MI SE


Sanjalo mi se da u svetom raju
bili smo sretni posve, kao svatko:
daleko bje života doba kratko,
gdje dijelit vrijeme i prostor nas znaju.

Do Laure si ti na jednom kraju
sjedila, mlađa, o prošlom je glatko
životu tekao razgovor vam slatko,
koliko kojoj glasi slave traju.

I tu na vagu svetog Mihaela
s Petrarcom stavih ja sonete svoje,
visoko mi se zdjelica popela.

Dodasmo njene čednosti i tvoje
pjesmama svojim nas dva tad, i zdjela
ne bje mu niža od zdjelice moje.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:10 am

Napuštena


Drugu curu ljubiš sade,
sa zakletvom nove nade
da će sreću da joj dade
pred oltarom ljubav ta…
- Bog neka ti sreću da!
Kleo si se, uvjerav’o,
ljubav meni obećav’o,
riječ vjernosti vječne dav’o –
sad je prošla vjernost ta…
- Bog neka ti sreću da!
A što jadno srce moje
samo za te živjelo je
i za nj sve sad propalo je –
‘ko to mari, ‘ko to zna…
- Bog neka ti sreću da!
Bog neka te srećom prati,
i nek s drugom sreću da ti!
Al’ prije neg vam dođu svati
neka u grob idem ja…
- Bog neka ti ljubav da!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:11 am

SONETI LJUBAVI

Kupido, ti i majka tvoja žarka
nećete za nos vuć' me više sada;
bez plaće ja vas neću srca rada
hvaliti, kao siromah Petrarca.

Dosta je ljeta naprela mi Parka;
što pjesnička mi žica dade kada?
ne ljubi još ni jedna mene mlada,
kaditi više neću vam bez darka.

Vaša su obećanja prazne šale;
nezahvalnici, sit sam vaše tlake;
godina tih, što još su mi se dale,

Sav ću dan kovat iz parnice svake
zlatnike, noću s družbom pit bokale,
vinom ću tjerat briga mi oblake.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:12 am

Neistrunulo srce


Kopaju grob, da zadnji mrtvac tu nađe stan;
obraz mladića blijedog pokaže se na dan.
Kopači zgranuše se, zastajkuje im dah,
grobari manje plašni zure u nj u taj mah.
Da lijepo mu je čelo visoko, to bi svak
vidio, kad bi s njega nešto oblačak lak;
usne bi bile lijepe i blijedi obraz blag,
kad nevolje bi neke uklonile svoj trag.
Trup raspao se, prvi dah u prah ga je stro,
ostade samo srce, svi vidjeli su to;
još bije, još u njemu osjeća plam se sav,
kakav bje dok je mladić bio još živ i zdrav.
Svi pitaju tko zadnji pokopan bješe tu,
sigurno svetac, kada ne istrunu u tlu.
Čitao nitko nije nadgrobni onaj kam,
skidoše korov, natpis odgovori im sam,
da Dobroslav je pjesnik tu pokopan,
što mlad milim je glasom ljubav opjevao i jad,
i slavio u pjesmi djevojke lijepe čar,
ohole gospođice, kojoj on ne bje par.
Kad izabrala drugog ona je, u taj čas
iz grudi mu se više ne začu pjesme glas.
Ne traži da ga tješe ni ljudi niti Bog,
ne muti plač mu oči, tvrd je u licu stog.
Nehajno živio je, ne svet već bludu sklon,
bez pričesti i ulja svetog je umro on.
Svi kažu da mu svetost ne brani gnjit u tlu,
svi kažu, nije srce njegovo ovo tu.
“Pjesničko to je srce”, reče im čovjek star,
“da svečevo j’e dala krv mira bi mu bar;
ne svetost, nego pjesme ne daju njemu zgnjet,
što u sebi je dugo nosio ih kroz svijet.
Otvorimo mu srce, neka pod nebom tu
ostane, dan taj proći pustimo i noć svu,
dok drugo sunce grane i donese bijel dan,
opet ga pogledajmo ovdje u osvit ran.
Nek lahori ga hlade, i miju rose sve,
nek sunce, mjesec, zvijezde, što pjesničke mu sne
nadahnuše kroz život, opet ih uzmu sad,
splasne li u tom času, pokopajmo ga tad.”
Rasjekli su mu srce, ležalo noć i dan
tu je pod jasnim nebom, kad prođe osvit ran,
kad granu drugo sunce, iskopnje srce svo
ko bijeli snijeg u proljet, pokopat ne bje što.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:12 am

SONETNI VIJENAC l

Poet tvoj nov Slovencu vijenac vije,
i plete ga od petnaest soneta,
da »magistrale«, što se triput sreta,
svih drugih skupa veže harmonije.

Izvire iz njeg, u nj se opet slije
po redu svaka pjesma iz tog spleta;
slijedeća krajem prednje je začeta;
pjesnik je jednak vijencu poezije:

U jednu ljubav misli su slivene,
i tamo gdje su noću u san pale,
svaka se opet, kad dan svane, prene.

Ti si života moga magistrale,
on glasit će se kad ne bude mene,
rana je spomen on i tvoje hvale.

Mokre i cvjetne ruže poezije
kažu to, što se usred grudi skriva.
Postalo mi je srce vrt i njiva,
gdje elegije ljubav sada sije.

Ti si im sunce. Na oknu te nije,
ne da mi nać' te, luči mila, živa,
u glumištu, na šetnji, sreća kriva,
ni tu gdje kolo plesača se vije.

Koliko puta ne mogu da svladam
žud što me goni za tobom;
al krije meni se ta ljepota koj se nadam.

Oko mi u samoći suze lije,
stog pjesme te što ti ih u čast skladam
iz kraja nisu gdje ih sunce grije.

I patnje su i plač im hrana bile,
Parnasa moga ružama: još ljuće,
s ljubavi za te, suze su se vruće,
i s ljubavi za domovinu, lile.

Pregorke misli, da Slovenac mile
ne ljubi majke u nj se nadajuće,
da je žar tvoj raspalit nemoguće,
gorčinu su u srce moje svile.

Želje i čežnje rodile su veće,
da s tvojim ime čut bi mi se smjelo,
da s domaćom se milom pjesmom kreće;

da usnulo Slovenstvo trgnem cijelo,
da vrate nam se opet čaši sreće,
jačahu ih da cvatu neveselo.

Jačahu ih da cvatu neveselo,
kao što, zavedena, ruža rana
nikne pod mladim suncem jednog dana,
ako joj malo nasmiješi se vrelo;

al brzo nagne glavu tužno svelo,
kad naleti pred burom magla gnana
i otrovna se s neba sruči slana,
pokrije brda snijeg i polje cijelo.

Ko sunce tvoje sjalo mi je lice,
pogleda tvog sam pio zrake mile,
ljubavi cvati pružile su klice.

Al zrake sunca brzo su se skrile,
na mrazu puste ostale su,
niče, ura ih tamnih zatirahu sile.

Ura ih tamnih zatirahu sile
sve dane tom, što te ti pjesme poje;
zarati očaj i sve gnusno što je,
Erinije su ga se dohvatile.

Ko što je Orest kod Dijane mile
dobio opet zdravlje duše svoje,
tako bi i od ljubavi se tvoje
smirile prsi, vjeđe vedre bile.

Razbježaše se sanje kratkočasne,
ko nagla munja nadanje bje cijelo,
što tamnijom noć učini kad zgasne.

Ne bje mi od tad vedro srce vrelo;
kako bi dakle pjesme bile jasne!
Lijepo, gle, cvijeće zato im je svelo!

Lijepo, gle, cvijeće zato im je svelo
i rijetke su i slabe, krhke sjene,
sred ruševine tako zapuštene
cvjetaju ruže katkad neveselo,

što kopriva im mnoštvo siše tijelo,
i divlje bilje to što tamo vene;
al čim u vrt, u lijehe ih zelene presadi netko,
cvasti počnu smjelo.

Tako bi blizu srca mog kraljice,
tu blizu tebe, sunca im,
dobile moć uvis rasti poezije klice;

želiš li da bi ljepši cvijetak svile,
veselo gore uzdignule lice,
jasnog svog oka daj im zrake mile!

Jasnog svog oka daj im zrake mile,
daj jasno gledat sjaj mi lica tvoga!
Tek njega štuje carstvo mraka zloga!
samo se njega plaše vjetra sile.

Popustit briga lanci će što cvile,
spast će im tvrdo željezo zbog toga,
s pomoću tvojom rane srca moga
zacijelit će, ko da i nisu bile.

Bit će mi tada opet vedro lice,
nada će ozelenjet srce svelo,
ustima dat glas sladak ko u ptice;

Oživjet će mi s nova srce vrelo,
pjesama vedrih rast će u njem klice
i vedrije će nov cvijet gnati smjelo.

I vedrije će nov cvijet gnati smjelo,
ko ruže, kada mine zima huda
i proljet opet kaže svoja čuda,
i po drveću prospe cvijeće bijelo,

i izmami van pčelu sunce vrelo,
i pastir prije zore već vrluda,
u grmlju slavuj bigliše bez truda,
prirodi radost prožme biće cijelo.

O, znam da nisu vrijedne takve sreće,
i strepnja da ti pjesma moja nije
dosadna, strah u srce moje meće.

>Nek bar te pjesme tvoja milost grije,
kojim, da hladi rane si sve veće,
poet tvoj nov Slovencu vijenac vije.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:13 am

O vrba


O Vrba, srečna draga vas domača,
kjer hiša mojega stoji očeta;
da b’ uka žeja me iz tvoj’ga sveta
speljala ne bila golj’fiva kača!
Ne vedel bi kako se v strup preobrača
vse, kar srce si sladkega obeta;
mi ne bila bi vera v sebe vzeta
ne bil viharjev notranjih b’ igrača!
Zvesto srce in delovno ročico
za doto, ki jo nima miljonarka,
bi bil dobil izvoljeno devico;
mi mirno plavala bi moja barka;
pred ognjem dom, pred točo mi pšenico
bi bližnji sosed varoval – svet’ Marka.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:13 am

Oproštaj s mladošću


Života moga prođe lepši deo,
rano me mlada ostaviše leta!
Moj cvet je još pre svog procvata sveo,
a osuši se i koji procveta!
I sunce nade ja sam retko sreo,
a hladni vihor mene svuda sreta!
Mladosti, ipak ja te tako volim,
i za tebe se večno bogu molim!
Okusih rano plodove saznanja!
Za mnogu radost tu se otrov stvori:
svet dobra dela pakošću proganja
i protiv čiste savesti se bori.
Ko vernu ljubav traži – kratko sanja;
svi takvi snovi gube se u zori!
Um, pravda, znanje – to su deve koje
nemaju novca, pa ni sreće svoje!
Uzalud čamac upravlja put sreće
onaj spram koga, dušmanski i zao,
digne se vihor koji ga je veće
kao prosjake u kolevci znao:
čoveka novac putem slave kreće,
vrednost mu raste s novcem što je dao!
Videh da ljudi cene ono gde se
prevara iznad pameti uznese!
Grešnike videh i grehove njine
koji u srcu rane zakrvave.
No mladost vedra teret s duše skine,
jade i misli iz srca i glave,
a kule diže nebu u visine,
a pustinja je za nju puna strave.
Njoj pali – i gde neprilika vlada -
vesele zublje iluzije – nada.
Ne misli da će prvi dah vetrića
srušiti tvorbe naših misli lako,
i zaboravi na bolna otkrića:
rane što jedva zalečismo tako,
pouk nam dođe i od našeg bića,
jer prazno bure puni od nas svako!
Zato, mladosti, ja te ipak volim
i za tebe se večno bogu molim!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:14 am

SNAGA USPOMENE

Drugi u pomno postavljene mreže
nestalno srce ulovi ti, zla;
za mene ipak još te nešto veže,
što — to se jedva među nama zna.

Između drugih kad me vidiš ljudi,
u govoru se Često spleteš ti,
mnogo me puta tvoje srce žudi,
tražiš me okom u kom strah se skri.

Često, dok sjediš umorna ko sada od buke,
sama, zamišljena sva,
na um ti padne pjesnik tvoj bez nada,
skoro bi da se vrati prošlost ta.

Često, kad tvoj ti ljubljeni zapoje,
i ljubavnom se srećom hvasta mlad,
u srcu bodu pjesmice te moje,
što nesretan ih zbog nje pjevah tad.

Sama si strogo sudila me prije,
sama me oštro sudiš i sad još;
kažu da drugi ipak plaćen nije dobro,
kad tebi kaže da sam loš.

Među nama se diže tvrda stijena,
iz bezdna strmog pod nebeski tron;
al skritih želja plamen neće njena
visina spriječit, da ne sukne on.

Da pamtiš ih, to drugi su te bili
molili, ne mog gordog srca glas;
ne misliš na njih, al mene po sili
pamtit ćeš sve do u svoj zadnji čas.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:16 am

NEVJENČANA MATI

Što mi te imat potrebno bilo,
dijete ti lijepo, dijete ti milo,
meni mladoj djevojci, i nevjenčanoj materi? —

Otac su kleli, bili me,
nada mnom mati jadali se;
moji su srameć se skrivali,
drugi me prstom kazivali.

On, što je bio dragi moj,
on, što je pravi otac tvoj,
Bog zna kud svijetom luta sam;
tebe i mene ga je sram!

Što mi te imat potrebno bilo,
dijete ti lijepo, dijete ti milo!
Da li te potrebno bje, il ne,
ipak svim srcem ljubim te.

Meni se svod i otvoren raj
čini kad gledam tvog oka sjaj,
kad prijazno mi nasmiješ se,
sve što sam prošla zaboravim sve.

On, što hrani pod nebom sve ptiće,
nek ti da sretno, veselo žice!
Da li te potrebno bje, il ne,
uvijek svim srcem ću ljubit te.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:18 am

Pesniku


Ko zna
kako da sa duše noć se skine zla?
Ko znade
odagnat kopca – danonoćne jade -
što naše srce kida u komade?
Ko zbori
od uspomena da zaborav stvori,
da očajanje od budućih skloni,
i da izbegne još što sad ga mori?
I kako
da budem pesnik kad je teško tako
u srcu nosit il’ raj ili pako?
Pozivu
predaj se svome, muči muku živu!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:19 am

Prva ljubav


Opasna moja prohujaše leta,
ostaviše me već mladosti dani,
poznadoh mnoge lepotice sveta:
naše i one iz naroda strani’,
sloboda srca još ne bi uzeta,
i mislio sam – lako se odbrani
od ljubavnoga ropstva onaj koji
pred njome čvrsto i oholo stoji.
Al’ dođe deva ko vila iz gore,
oh, da ne videh nikad oči njene!
Pred njenim licem bledi i sjaj zore
i svetlost zvezda kraj očne joj zene!
Neizlečive rane srca stvore,
oči joj kad se na nekog osme’ne.
No ko li ljupkost njenih usta, bože,
il’ čedne grudi opisati može!
Lepotica je ova bila kao
ona što, krajem velikoga posta,
Petrarku srete; zasenjen sam stao,
srce mi kao začarano osta.
Mišljah – njen pogled da bi raj mi dao;
al’ srce njime ranjeno mi posta,
i od toga dana ono, neizlečeno,
jaduje, trpi i trpeće večno!
Ni bledo moje lice je ne gane,
ni pesme boli koji srce guše,
ni oči suzne i neispavane,
ni suze koje nikad se ne suše.
Radost me prođe, očaj stvori rane
koje ostaše u dnu moje duše.
Tako, ko misli – čvrst je, taj i pada,
pratiš li deve – znaj, eto ti jada!
Zato, slobode ko je željan svoje
devojke mlade nek ne prati mnogo!
Što mira nemam, to su oči moje
krive, na oči treba pazit strogo,
za ljubav vrata u očima stoje,
njih pobediti razum nije mogo.
Ko mene neće da posluša – neka
zna da ga moja zla sudbina čeka!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:21 am

Sonetni venac


I
Poet tvoj nov Slovencu vijenac vije,
i plete ga od petnaest soneta,
da »magistrale«, što se triput sreta,
svih drugih skupa veže harmonije.
Izvire iz njeg, u nj se opet slije
po redu svaka pjesma iz tog spleta;
sljedeća krajem prednje je začeta;
pjesnik je jednak vijencu poezije:
U jednu ljubav misli su slivene,
i tamo gdje su noću u san pale,
svaka se opet kad dan svane, prene.
Ti si života moga magistrale,
on glasit će se kad ne bude mene,
rana je spomen on i tvoje hvale.
II
Rana je spomen on i tvoje hvale,
Slovencu će se glasit i u čase,
kad na grob rani trave mi se skrase,
kad patnje ove u njem budu spale.
Ohole kao ti kad budu stale
djevojke slušat pjesmica tih glase,
željezne će sa srca skidat pase,
da vjernu ljubav cijeniti bi znale.
Svanut će zore ljepše neg su bile
Kranjcima, ljepše zvijezde neg su sjale,
slavnije pjesme nego su se vile;
ipak će možda ove što te hvale
ostat međ njima, jer im strofe mile
iz srca sve su svoje klice gnale
III
Iz srca sve su svoje klice gnale,
koje skrit ne zna boli što ga more;
pjesniku sličim što je Leonore
d’Este opjevo znamenite hvale.
Prem s ljubavi glas usne nisu dale,
sto mračila je mladosti mu zore,
na nadu se oslanjala još gore,
kradom su pjesme otkrivat ju stale.
Želja mi plam se ne gasi, već žeže,
prem srcu mom tvoj pogled nadu krije,
strah da uvrijedit ću te, glas mi veže.
Bol kazuju, s kog srce mirno nije,
i tajne patnje što u njemu leže
mokre i cvjetne ruže poezije.
IV
Mokre i cvjetne ruže poezije
kažu to, što se usred grudi skriva.
Postalo mi je srce, vrt i njiva,
gdje elegije ljubav sada sije.
Ti si im sunce. Na oknu te nije,
ne da mi nać’ te, luči mila, živa,
u glumištu, na šetnji, sreća kriva,
ni tu gdje kolo plesača se vije.
Koliko puta ne mogu da svladam
žud što me goni za tobom; al krije
meni se ta ljepota koj se nadam.
Oko mi u samoći suze lije,
stog pjesme te što ti ih u čast skladam
iz kraja nisu gdje ih sunce grije.
V
z kraja nisu gdje ih sunce grije,
gdje tvoja mila osvrće se zjena,
gdje u tvom gledu mre svih briga sjena,
bolova sviju zaborav se pije;
gdje se veselje preko lica lije,
gdje prođe ljutnja u duši skrivena,
gdje pjesma vri iz srca zanesena,
zvone u srcu slatke harmonije.
Gdje orošeno od ljubavi čiste,
klice, sve što je lijepo rađa male,
kao što budi dah proljetni liste,
od tamo nisu pjesme tvoje hvale,
proljeti sretne, blagodarne iste
cijelog svog vijeka lahor nisu znale.
VI
Cijelog svog vijeka lahor nisu znale,
od tebe, djeve ohole i dične
primile nisu, božicama slične,
što bila bi ih oživjela hvale.
U strahu bjehu, da ti i da male
Slovenke što su njemačkome vične
ne biste, zato sto s Parnasa lične
naše su zemlje, prezirat ih stale.
Kamene, nase božice, sve tuže
same, sve vječno zapuštene žale,
jer Kranjci radije tuđim časti pruže.
Pjesništvu našem do sada su cvale
na vrhovima snježnim rijetke ruže,
oko njih su se čvrste hridi zbrale.
VII
Oko njih su se čvrste hridi zbrale,
ko Orfeju uz strune u davnini,
kojom su horde tračke na glas fini
kraj Rodopa i Hema u vlast pale.
Kad bi nebesa milost dat nam znale,
da odmrznu se našeg Kranja sini,
oni, i s njima svi Slovenci ini,
kad s našom pjesmom Orfeja bi dale!
Da za čast zemlje užga grudi vrele,
da razbije sav razdor nas od prije
i sjedini rod Slovenije cijele!
Od slasti što se iz te pjesme lije
da prestane sav spor, da se vesele
vjetrova ljutih gnijezda gdje led bije!
VIII
Vjetrova ljutih gnijezda gdje led bije
sve pokrajine bjehu nam, jer, samo,
tvog duha nesta, nad grobom ti tamo,
zaboravljenim posve, vjetar brije.
Raspre otaca, da nam rame svije,
Pipinov jaram staviše nam amo,
otada bunu krvavu tek znamo,
boj Vitovčev i pljačkanje Turčije.
Sreće i slave minuli su časi,
velikih djela ne bje, pa su snile,
umuknuli su pjesme slatki glasi.
Tim što ih nisu strle doba sile,
ružama, čim nas mlad se Parnas krasi,
i patnje su i plač im hrana bile.
IX
I patnja su i plač im hrana bile,
Parnasa moga ružama: još ljuće,
s ljubavi za te, suze su se vruće,
i s ljubavlju za domovinu, lile.
Pregorke misli, da Slovenac mile
ne ljubi majke u nj se nadajuće,
da je žar tvoj raspalit nemoguće,
gorčinu su u srce moje svile.
Želje i čežnje rodile su veće,
da s tvojim ime čut bi mi se smjelo,
da s domaćom se milom pjesmom kreće;
da usnulo Slovenstvo trgnem cijelo,
da vrate nam se opet časi sreće,
jačahu ih da cvatu neveselo.
X
Jačahu ih da cvatu neveselo,
kao što, zavedena, ruža rana
nikne pod mladim suncem jednog dana,
ako joj malo nasmiješi se vrelo;
al brzo nagne glavu tužno svelo,
kad naleti pred burom magla gnana
i otrovna se s neba sruči slana,
pokrije brda snijeg i polje cijelo.
Ko sunce tvoje sjalo mi je lice,
pogleda tvog sam pio zrake mile,
ljubavi cvati pružile su klice.
Al zrake sunca brzo su se skrile,
na mrazu puste ostale su, nice,
ura ih tamnih zatirahu sile.
XI
Ura ih tamnih zatirahu sile
sve dane tom, što te ti pjesme poje;
gnušanje im i očaj dade boje,
Erinije su ga dohvatile.
Ko sto je Orest kod Dijane mile
dobio opet zdravlje duše svoje,
tako bi i od ljubavi se tvoje
smilile prsi, vjeđe vedre bile.
Razbježaše se sanje kratkočasne,
ko nagla munja nadanje bje cijelo,
što tamnijom učini noć kad zgasne.
Ne bje mi od tad vedro srce vrelo;
kako bi dakle pjesme bile jasne!
Lijepo, gle, cvijeće zato im je svelo!
XII
Lijepo, gle, cvijeće zato im je svelo
i rijetke su i slabe, krhke sjene,
sred ruševine tako zapuštene
cvjetaju ruže katkad neveselo,
što kopriva im mnoštvo siše tijelo,
i divlje bilje to što samo zene;
al čim u vrt, u lijehe ih zelene
presadi netko, cvasti počnu smjelo.
Tako bi blizu srca mog kraljice,
tu blizu tebe, sunca im, dobile
moć uvis rasti poezije klice,
želiš li da bi ljepši cvijetak svile,
veselo gore uzdignule lice,
jasnog svog oka daj im zrake mile!
XIII
Jasnog svog oka daj im zrake mile,
daj jasno gledat sjaj mi lica tvoga!
Tek njega štuje carstvo mraka zloga,
samo se njega plaše vjetra sile.
Popustit briga lanci će što cvile,
spast će im tvrdo željezo zbog toga,
s pomoću tvojom rane srca moga
zacijelit će, ko da nisu bile.
Bit će mi tada opet vedro lice,
nada će ozelenjet srce svelo,
ustima dat glas sladak ko u ptice;
Oživjet će mi s nova srce vrelo,
pjesama vedrih rast će u njem klice
i vedrije će nov cvijet gnati smjelo.
XIV
I vedrije će nov cvijet gnati smjelo,
ko ruže kada mine zima huda
i proljet opet kaže svoja čuda,
i po drveću prospe cvijeće bijelo,
i izmami van pčelu sunce vrelo,
i pastir prije zore već vrluda,
u grmlju slavuj bigliše bez truda,
prirodi radost prožme biće cijelo.
O, znam da nisu vrijedne takve sreće,
i strepnja da ti pjesma moja nije
dosadna, strah u srce moje meće.
Nek bar te pjesme tvoja milost grije,
kojim, da hladi rane si sve veće,
poet tvoj nov Slovencu vijenac vije.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:22 am

Ta istina tužna komu znana nije…


Ta istina tužna komu znana nije, da je ljubim,
prožeta tek jednim svaka pjesma mi je, da je ljubim.
Zna već noć što sluša gorke besane mi uzdisaje,
zna to svijetla zora, što se danu smije, da je ljubim.
Zna već jutro, zna već podne, zna već mrkli hlad večeri
ovu tihu tugu što mi lice bije, da je ljubim.
Zidovima moga stana, mirnoj je samoći znano,
a ni vrevi grada ništa to ne krije, da je ljubim.
Zna već ruža, što kraj puta, kojim draga ide, raste,
zna to već i ptica što nad putom plije, da je ljubim.
Zna već svaka stvar, što znati, niti čuti to od mene,
ni vjerovat djeva draga mi ne htije, da je ljubim.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:26 am

Ljeta su stara čudno priču skrila

Ljeta su stara čudnu priču skrila
o djevojkama mrtvim, što u doba
noćno iz svog se tamnog dižu groba,
jer spavat ne da ljubavi im sila.

Teško tom u kog zaljubila bila
takva se; njena ljubav je tegoba,
jer ne mine je žeđ sve dok ne proba
krvi, dok prazna nije svaka žila.
Tako, ta što me ljubi nije žena
božica, s vrha Olimpa, iz mita,
družba poeta sretnijih imena;

to poslana je božica Kocita,
Erinijin je jauk pjesma njena,
ta pijavica nikad nije sita.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:29 am

RAZNI SONETI

Glup neki plemić - legenda nam veli -
molitve samo početak je znao;
al' on je zavet Bogomajci dao
da večno samo njoj klanjati želi.

I kada duša u visine plave
odlete, tada, iz trošnoga tela,
na grobu niče krasna ruža bela
i zlatan natpis s njom: Maria ave.

Od zore pa sve do smiraja dana,
i noću, pesma vatrena ti kliče,
Evina ćerko - srcem izabrana!

Ne zameri mi što, pre smrti moje,
iz moga srca jedan venac niče,
da uvek nosi milo ime tvoje!

*

I sanjao sam, bili smo u raju,
nebesna sreća tvoje lice zari.
Prošlo je doba života i stvari
što razdvojiše nas u našem kraju.

S Laurom ti si sedela u sjaju,
ko mlađa sestra, i vremena stari'
sećale ste se: kako vaše čari
slavljaše pesma u života maju.

Na vagi gde se meri delo svako,
s Petrarkom merih tu sonete svoje -
njegova strana tad preteže lako.

Al' čednost duše i njene i tvoje
kad izmerismo, tada videh kako
s njegovima su ravne pesme moje.

*

Desi se tako da, jednoga dana,
slave budisti il' muhamedanci,
il' tamo negde gizdavi bramanci,
a s njima, ko rob, neki od hrišćana.

Uz šumnu pesmu veselja i moći
glas njinih truba i flauta zvoni;
dok drugi u kut usamljen se kloni,
pobožna srca u dubini noći.

Imendan tvoj su opevale žice
i šumno slavlje muzike i plesa -
svi prijatelji i prijateljice.

Usamljen ja sam, sa suzom u oku,
slavio tvoj dan, šaljuć put nebesa
molitvu za te toplu i duboku.

*

Oči kraj drugih, gledale za dragom,
usta pevala slavu njenom liku;
ruka pisala svuda - moju diku,
a noge same išle njenim tragom.

Zabranih svima. Oči poslušale,
usta joj više imena ne slave,
ruke, u miru, ni slovca ne prave,
a na ruke se noge ugledale.

I, u zabludi, bez ljubavnog nada
koji u srcu ugasit se neće,
borio sam se protiv svojih jada.

Ne sluša želja ni miso ni reči!
Kuće ni brda, stene ni drveće:
put k dragoj ništa ne može da spreči.

*

Kad lekar vidi da moguće nije
bolniku teškom naći više leka,
on tada sredstva sva odbaci preka
i dozvoli mu da jede i pije.

Kad vihor sukne, olujina kada
uzbesni da sve pred njome se kloni,
kud talas čamac po pučini goni -
tamo i veslač ostavi ga tada.

Neću te više, čašo suza, piti!
Idite, misli, sve za željom vašom:
nikada više ja zdrav neću biti!

Idite tokom večne strasti svoje,
otrova slatkog opijte se čašom
da što pre srce rastrgne se moje!

*

Vernima daće - raj po sudnom danu.
Neizabrani tad će slavu večnu
videti, i s njom sreću neizrečnu,
kad na levu izdvoje ih stranu.

Taj pogled teže duše će da dira
nego svi dusi pakla da se zgrnu
i da kroz večnost progone ih crnu;
od njega nikad neće imat mira.

Ljubavne sreće njen osmejak mio
ozario je lice izabranom,
a njine sreće ja sam svedok bio.

I otad, svuda, i u mračnom kutu,
pogled me ovaj prati svakim danom,
na očajnome mog života putu.

*

Vi kojima je ljubavi tiranstvo
poznato manje nego izvor Nila,
kojima sreća jedina je bila:
novčanog blaga sjaj i pokućanstvo!

Da pevam, mnogi među vama sudi,
bez nade da ću steć' nagradu sebi;
kažu da dragu ganut mogla ne bi
ni labudova pesma mojih grudi.

Recite meni, vi mudraci slepi!
i u Americi crni Afrikanci -
da li se muče radi - para lepi'?

Bog me zarobi još gore da stradam
nego što robe nas muhamedanci
pa kakvoj pravdi mogu da se nadam?!

*

Zbog pesama je pesnik Ovidije
iz otadžbine svoje prognan bio,
al' pevanja se nije ostavio,
jer bol svoj mirno trpet mogo nije.

Jad koji srce ne može da skrije
u nove pesme on je pretvorio
rečima tuđim koje je učio
međ' sinovima surove Skitije.

Kako se ni ja ne mogu odreći
pevanja, mada zavičajne moje
pesme doneše mržnju i bol veći -

to i ja, kao Ovidije što je,
hteo bih jad svoj rečima izreći
koje od majke ne naučih svoje.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime16/7/2014, 9:30 am

Sonetni venac

Sonetni venac predstavlja osećajni i umetnički vrhunac poezije slovenačkog pesnika Franca Prešerna. Kao Petrarka Lauri, tako i Prešern ispeva Sonetni venac svojoj dragoj, Juliji Primicovoj. U Sonetnom vencu je povezan veliki deo njegovog osećajnog sveta, naročito dve glavne emocionalne komponente njegovog srca: ljubav i rodoljublje.

Značajnu ulogu u životu i pesničkom stvaranju Franca Prešerna imala je njegova ljubav prema Juliji Primicovoj, devojci iz ugledne i veoma imućne ljubljanske trgovačke porodice. Pesnik je sreo Juliju 1833. godine jedne uskršnje subote 6. aprila u ljubljanskoj crkvi. Julija je tada imala 17 godina, a France 33. France Prešern je u svom sonetu Od veselog je časa teklo ljeto opisao taj mali, a za njega vasionski susret u kojem je Julija postala inspiracija njegovog postojanja, iako mu nije uzvratila ljubav.

1834. godine France Prešern je napisao Sonetni venac posvećen svojoj ljubavnoj čežnji i sudbinskoj ljubavi, Juliji Primicovoj. Sonetni venac je izašao kao poseban prilog slovenačkih novina i izazvao revolt Julijine porodice, a u malograđanskom društvu ogovaranje.

Sonetni venac je zbirka od 15 soneta. Svaki od soneta ima 3 ili 4 stiha, a početak svakog soneta predstavlja zadnji stih prethodnog soneta. 15-ti sonet se sastoji od prvih redova svake pesme i zove se magistrale. Početna slova 15-tog soneta daju ime Julije Primicove.

France Prešern je u Sonetnom vencu izrazio svoju setnu i bolnu ljubav ujedno sa snažnim i plemenitim rodoljubljem. Taj spev je jedno veliko priznanje ljubavi, koja dotle u njegovoj poeziji još nikada nije bila izražena sa tolikom snagom. To je i dirljiva ispovest o teškim unutrašnjim borbama i potresno opisivanje bede svog života, ali i jedna velika molba za ljubav, za naklonost, za milost, bar za milost njegovim pesmama.

Među strahovanjima koja pesnik izražava u Sonetnom vencu je i bojazan da će njegova izabranica primiti sa prezirom njegove pesme, "jer s Parnasa su otadžbinske zemlje", jer su slovenačke pesme. Ovaj strah je uvod u sonete žalosti radi domovine, koji zauzimaju najvažnije mesto i predstavljaju vrhunac speva. Zbog tih pesama i zbog njega samog rađa se u njemu želja za novim Orfejom. On je sam želeo da bude čudesni Orfej, da probudi "sve Slovence", i da se sa imenom voljene u slovenačkoj pesmi proslavi i njegovo ime, spojeno sa njenim bar u poeziji. Rodoljubivi vrhunac Sonetnog venca se uzdiže iz njegove ljubavne tugovanke i ponovo se u nju preliva - prosto i prirodno. Njegova ljubav prema svemu što je slovenačko isto je tako elegična kao i njegova ljubav prema opevanoj ženi.

Pored prirodnih pojava kao što su "razne ruže", "ruže na razvalinama", i slika proleća, u Sonetnom vencu se javljaju i likovi iz istorije i mitologije, kao: pevač Estjanke Leonore, Orfej, kralj Samo s Pipinom, s krvavom bunom, s Vitovcem, i Orest u Dijaninom svetilištu, koji u njegovo nežno i strasno preklinjanje unose uzvišenost i duboki značaj.

U Sonetnom Vencu Franca Prešerna ima neke pobožnosti, očaranosti, plamena želja i uzdržanosti, bola, svesti o sudbonosnoj nemoći pred silom koja gospodari ljudskim srcem, ima tužnog sna da sa "tvojim i moje će se ime proslaviti", i čistog ljubavnog sna, ukratko, sve ono što u ljubavi postoji. Ova osećanja, velika i potresna pesnik doživljava kao svečano i sudbonosno u najdubljem značenju reči.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
France Presern 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Sponsored content
France Presern Empty
PočaljiNaslov: Re: France Presern   France Presern Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
France Presern
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Složeno na policama- piše se u temama ispod naslovne :: Biblioteka poezije-
Skoči na: