LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 William Wordsworth

Ići dole 
AutorPoruka
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:45 am

William Wordsworth - Biografija


William Wordsworth (Cockermouth, 7. travnja 1770. - Cumberland, 23. travnja 1850.), engleski romantičarski pjesnik.

Glavni je predstavnik "jezerske škole", engleskih romantičara koji su živjeli povučeno i konzervativno u jezerskom području sjeverne Engleske. Izraz mu je jednostavan, a jezik prirodan i razumljiv. U svojim pjesmama većinom opisuje prirodu i patrijahalan način života. Najznačanija Wordsworthova zbirka je Lirske balade (Lyrical Ballads) koju je objavio 1798. godine zajedno sa svojim suradnikom Samuelom Taylorom Coleridgeom. To se smatra službenim početkom engleskog romantizma.

William Wordsworth
(1770-1850)

William Wordsworth William-Wordsworth-0010

Godine 1798., kada je William Wordsworth zajedno sa S. T. Coleridgeom objavio zajedničku zbirku pod nepretencioznim naslovom Lirske balade (Lyrical Ballads - balada tu znači pučka pjesma, gotovo popijevka), suzdržana je Encyclopedia Britannica tu knjigu nazvala "najvažnijim događajem u povijesti engleske poezije poslije Miltona". Predgovor za drugo izdanje te zbirke (1800.) značajan je za cjelokupni engleski, a i europski romantizam, pogotovo za skupinu tzv. Jezerskih pjesnika kojoj su pripadali Wordsworth i Coleridge.


Wordsworth se rodio u Cockermouthu 7. travnja 1770. godine. Djetinjstvo je proveo pod tutorstvom svojih rođaka u Lake Districtu (Jezerskom području), kraju kojem je do kraja života ostao vjeran. Ne završivši školovanje na sveučilištu u Cambridgeu pošao je na putovanje po Švicarskoj i Italiji te se 1791. našao i u Francuskoj, nad koju se već bila nadnijela oluja revolucije. Nakon Napoleonova uspona i rata između Engleske i Francuske, Wordsworth je, za razliku od Byrona, izgubio naklonost za revolucionarni pokret, prihvativši posve konzervativna gledanja kojih se držao do kraja života. U Orleansu Wordsworth se zaljubio u Marie-Amie Vallon, četiri godine stariju, i s njom imao kćer Carolyn. Politički događaji, najvjerojatnije, spriječili su vjenčanje. Tu vezu Wordsworth je vješto skrivao od drugih, tako da se za nju doznalo tek 1822. godine, na veliko razočaranje njegovih ćudorednih obožavatelja. Nakon povratka iz Francuske Wordsworth je sa svojom sestrom Dorothy danima putovao diljem Engleske. U to doba napisao je u Walesu svoju najpoznatiju pjesmu "Stihovi napisani nekoliko milja iznad opatije Tintern". Upoznao se s pjesnikom Coleridgeom te su Dorothy, on i Coleridge (kojeg je još brže napustilo revolucionarno oduševljenje i zahvatio filozofski idealizam) postali nerazdvojni trio, "tri osobe s jednom dušom". Suradnja dvaju pjesnika urodila je spomenutom zbirkom Lirske balade 1798. Iste godine dvojica pjesnika posjetili su Njemačku. Nakon toga Wordsworth se trajno nastanio u Lake Districtu i tu ostao do kraja života.


Prije spomenute zbirke objavio je sljedeća djela: Večernja šetnja (An Evening Walk, 1793.), Opisne skice (Descriptive Sketches, 1793.), tada je nastala i drama Graničari (The Borderers), objavljena 1842. Za vrijeme boravka u Njemačkoj nastale su Pjesme o Lucy (Lucy Poems, 1798.-1799.). Drugo izdanje Lirskih balada pojavilo se 1800. U zbirku je uvrštena i Wordsworthova poema Mihael (Michael). Pjesme u dva sveska (Poems in Two Volumes) izišle su 1807. U njima je objavljena i glasovita Wordsworthova "Oda besmrtnosti". Nakon toga izišla su sljedeća djela: poema Izlet (The Excursion, 1814.), Bijela košuta rylstoneska (The White Doe of Rylstone, 1815.), Razne pjesme (Miscellaneous Poems, 1815.), Peter Bell (1819.), Vozar (The Vagoner, 1819.); poema Preludij (The Prelude) nastala je 1814., ali objavljena je tek posmrtno 1850.

U Predgovoru drugom izdanju Lirskih balada engleski romantizam dobio je svojevrsni "neslužbeni" manifest, program stvaranja, koji je ipak najprimjereniji Wordsworthovu i djelomično Coleridgeovu stvaralačkom postupku. Tu se u biti raspravlja o dvije osnovne teme, o jeziku pjesničkog djela i ulozi imaginacije u tijeku stvaranja kojemu je cilj - spoznaja Istine.

Za Wordswortha poezija je "spontano prelijevanje snažnih osjećaja". "Podrijetlo joj je u emociji koje se pjesnik prisjeća u spokojstvu" koje opet postupno iščezava čineći emociju sve prisutnijom. Cijeli taj slijed prati užitak s dubljim filozofskim značenjem, a stanje mu je slično vizionarskom snu. Pjesnik se ne okreće prirodi samo zbog slika što ih iz nje crpe, nego zbog "hrane za daljnja ljeta", ljeta starosti, kako se to vidi iz pjesme o opatiji Tintern i posebice u "Odi besmrtnosti". U njoj je Dijete (otac čovjeka!) dovedeno do transcendentalnog simbola; djetinjstvo postaje izvor snage za klonuća kasnijih ljeta. Zbog slabljenja vitalnih mladenačkih snaga svaki romantičar osjeća strah da će nestati ideal mladosti, a s tim i temelj vlastitog mu života. Cilj i namjera Wordsworthova pjevanja jest "dati čar novine svakodnevnim stvarima i izazvati osjećanje analogno nadnaravnom, budeći pozornost svijesti iz uobičajene letargije i usmjeravajući je prema ljupkosti i čudima svijeta pred nama" i, rekli bismo, u nama.

Wordsworth se 1802. oženio prijateljicom iz djetinjstva, Mary Hatchinson. Materijalno osiguran u spokojstvu je nastavio svoja putovanja Engleskom, što je, kao i prije, ostavilo trag u njegovu djelu. Godine 1843. postao je poeta laureatus. Umro je 1850. u Rydal Mountu, zašavši tako u Viktorijansko doba.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:46 am

( Cockermouth, 07.04.1770 - Rydal Mount,23.04.1850 )

Studirao u Cambridgeu; boravio u Francuskoj, gdje se zanosio revolucionarnim idejama; razočaran, postao je politički konzervativan i pristaša torijevaca. Najslavljeniji i najutjecajniji engleski romantičar i predstavnik prvog romantičarskog naraštaja (W. Blake, W. Coleridge), pripadnik skupine �jezerskih pjesnika� (�Lakers�).

Godine 1797. sprijateljio se sa S. T. Coleridgeom, s kojim je ubrzo izdao nepotpisanu zbirku �Lirske balade i nekoliko drugih pjesama� (1798 ), kamen temeljac engleskom romantizma i možda najvažniju pjesničku zbirku nakon renesanse, označivši početak modernog pjesništva zaokupljenoga subjektivnom samospoznajom.

U njemu obračunava s retorikom klasicizma, zauzima se za nesputanost umjetnosti stvaranja, jer poezija je "spontani izljev snažnih osjećaja", a najvažnija pjesnička osobina je mašta. Pjesnik je "čovjek koji govori ljudima"; slavi naravan govor seljaka neiskvarena civilizacijom, bližeg prirodi i stoga umnijega. Kult prirode karakterizira njegovo pjesništvo; priroda služi kao poticaj, jer pejsaž stvara emociju, a podrijetlo je poezije u "emociji koje se pjesnik prisjeća u spokojstvu". Za pjesništvo je značajna trijada priroda-dijete-čovjek u kojoj su dijete i priroda spontanost, od koje je čovjek udaljen.

Dijete je zato otac čovjeku (�Duga, 1798 , a priroda tješiteljica (�Sunovrati, 1807) i moralna učiteljica, poticaj "najboljem dijelu života dobra čovjeka, njegovim malim, bezimenim, nezapamćenim činima ljubaznosti i ljubavi" (�Tintern Abbey�, 1798 ), ali i medij za postizanje nekog višeg oblika svijesti, kada pjesnik vidi "u srce stvari".

Pjesnikom laureatom proglašen je 1843.


(sa portala za knjigu i kulturu)

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:47 am

Sjaj u travi

Sada, kada ništa na svijetu na može
vratiti dane prohujalog ljeta,
naš sjaj u travi i blještavost svijeta, ne
treba tugovati,
već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim
živjeti.
Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava,
zaboravimo da smo se voljeli, da smo se svađali i
da smo bili krivi...
Požurimo s danima i danima što će doći
požurimo sa shvaćanjima, sa svim što me
odvaja od tebe.
Jednom ćeš se vratiti i ubrati cvjetove
koje smo zajedno mirisali i gazili
ali, tvoje ruke bit će prekratke, a noge
premorene da se vratiš ... bit će kasno.
Možda ćemo se naći jedanput na malom
vrhu života i neizrečene tajne,
htjet ćemo jedno drugom reći, al' proći
ćemo jedno kraj drugog kao stranci.
Jedan skrenuti pogled bit će sve što ćemo
jedno drugome moći dati.
Zaboravit ću oči
i neću promatrati zvijezde koje me na
tebe neobično podsjećaju.
Ne boj se, jednom ćeš se zaljubiti,
al' ljubit ćeš zato što će te nešto na toj ženi podsjećati na mene.
Ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizam!
Život je borba - nastoj pobijediti,
ali ako izgubiš - ne smiješ tugovati.
Cilj života je ljubav - a ona traži žrtve...
Bio si moje veliko proljeće,
uspomena koja će dugo živjeti u budućnosti,
koje ću se sjećati.
Osjećat ću tugu jer sam tebe voljela,
bit će to ironija tuge ...
Nestat će sjaja u travi,
nestat će veličanstvenost svijeta.
Ostat će samo blijeda slika onoga što je prošlo.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:48 am

William Wordsworth (1770-1850)

Lusi

Čudne su mene spopadale strasti,
Ali o nečem ipak ću moći
Samo u uho zaljubljenom kaz'ti
Šta mi se desi jedne junske noći.

Kad nju ja voleh, o divni kako
Behu svi dani k'o ruže procvale;
Po mesečini tad veče svako
Iš’o do njene kolibe male.

Jednom, u mesec zagledan tako,
Jašem širokom nekom poljanom
Kad konj moj poče da kaska lako
Sve bliže mestu dobro nam znanom.

Do voćnjaka malog uskoro stiže
I uz breg žustro stade da se penje,
A mesec, gledam, sve niže i niže,
Spustio se skoro do kolibe njene.

Gledajuć' tako ja sam zadrem'o,
Uton'o u snove najsladje one,
Stalno u mesec zagledan nemo
Ka zapadu kako lagano tone.

Konj samo grabi i nosi mene,
Nit' uspori hod niti gde stade;
Kad iza krova kolibe njene
Mesec odjednom kao da pade.

O, čovek kad voli, kakve misli ne bi
Čudne i strašne mog'o da se seti –
''O, milost, Bože!'', kriknuh u sebi,
''Neće li moja Lusi umreti?''

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:48 am

Lusi Grej

O Lusi Grej sam slušao često,
A jednom sam i ja u zoru ranu,
Prolazeć' kroz njeno sputano mesto,
Video tu Lusi često spominjanu.

U divljini sama, bez društva odrasla,
Na pustoj močvari život provela,
A tako dražesna i lepa porasla
Da njoj se ravna nigde ne bi srela.

Tu ćete sad naći razigrano lane,
Na poljani zeca srešćete samo,
Ali lepe Lusi, često spominjane,
Nje sad više nema ni za koga tamo.

* * *
Zimski dan je bio. ''Nevreme se sprema'',
Otac reče Lusi, ''Pred majku pođi, dete.
Fenjer ponesi, iz grada je još nema,
I pazi da sneg vas usput ne zamete.''

''Hoću, oče; pred nju požuriću ja.
Još je rano, nemoj u brige se dati,
Na kapeli skoro izbilo je dva,
A i mesec, eno, večeras će sjati.''

On na pos'o ode i ponese kuku
Svežnjeve granja da sakuplja njome
A Lusi mu lepa – fenjer u ruku,
Pa i ona ode – svak po poslu svome.

Odskakuta Lusi k'o laka gazela,
Radosna i čila k'o nestašno lane;
Prašina od snega dizala se bela
Gde god njena mala, hitra noga stane.

Al' nevreme poče, hladan vetar, sneg,
Pa je Lusi mnoge tad doline prošla,
Na mnogi se ona tad ispela breg,
Al' pred svoju majku nije nikad došla.

* * *
Roditelji brižni te noći su svuda
Tražili je tužni po močvari, bregu,
Zvali su je svu noć, ali niotkuda
Ne bi glasa od nje ni traga u snegu.

Na jednome bregu u zoru su stali,
Svu močvaru koji nadgledao što je,
I drveni most su s njega ugledali
Tamo u daljini blizu kuće svoje.

Ali Lusi nema. Prestaše je zvati.
''U raju je'', vele, ''Bog je dobar, blag;
On će nam je naći.'' Tada brižna mati
Ugleda u snegu svog deteta trag.

Niza strmu stranu tog brega su pošli,
Za stopama malim deteta svog,
Kroz živicu od gloga zatim su prošli,
Onda pored zida dugog, kamenog.

Pa preko poljane široke i čiste,
Sve tragom preko poljane bele
Sledili su stalno male stope iste
Sve dok su ih one do mosta dovele.

Od obale sredini uzanog mosta,
Stopu po stopu išli su tragom –
Tu se Lusi skliznu, tu pade i osta,
Tu bi zadnja stopa detetu im dragom.

* * *
Još i danas neki tu veruju ljudi
Da se Lusi nije smrzla u snegu,
U močvari da nije umrla od studi,
No da po pustoj močvari i bregu

Još uvek trčkara vesela, čila,
Žuri pred majku, glavu ne okreće,
Peva, a pesma sa vetrom se slila
I sa njim po pustoj močvari leće.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:49 am

Odgajanje u prirodi

Na suncu i kiši rasla je tri leta;
Tad Priroda reče, ''Još lepšeg cveta
Dosad na zemlji procvalog ne bi;
Uzeću to dete sasvim pod svoje,
Ja ću da je gajim k'o mezimče moje,
Od nje ću da stvorim lepoticu sebi.

Zakone i snagu svoju ću joj dati,
Ljubimčetu svome biću kao mati,
Otkriu joj silu koja svetom vlada,
Što po nebu, zemlji, močvari, planini,
Po kršu i polju, brdu i dolini
Gnevna se razjari i blažena svlada.

Radosno i čilo, kao lane malo
Što se u gori srećno razigralo,
Svud će noge lake trčkarati njene.
Umorna kad stane, legne da počine,
Lahor njenog daha kad utihne, mine,
Nepomična, nema biće kao stenje.

Njenom hodu oblak nežnost će da dade,
U struku će ona kao vrbe mlade
Njihat' se i vitka savladati buru.
Njoj ću da izvajam svog tela obline,
A vihora snagu, strasti i miline
Smestiću u njenu zanosnu figuru.

Drugovaće noću sa zvezdama sjajnim,
Otkrivat' lepotu po mestima tajnim,
Skupljati u sebi sve njihove čari.
Slušati potok kad nežno žubori,
A radost tog toka što tiho romori
Na licu će njenom stati da se zari.

Ta radost života i to ushićenje
Ispuniće stas joj i obline njene,
Najedraće joj grudi i porasti veće;
U nju ću sve misli da usadim svoje
Sve dok ja tako i mezimče moje
Živimo zaj'dno u dolini sreće.''

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:49 am

Lusi

Dani su protekli njeni
Kraj Davskih vrela, sred pustije –
Devojka koju tu nikog ne bi da ceni,
I malo koga da voli je.

K'o ljubičica kraj kamena, čedna,
Beše poluskrivena od oka,
Lepa k'o zvezda kad samo jedna
Svetli s neba visoka.

Neznana žive, malo ko znade
Kad preminu Lusi i zemlja je skri;
Al' otkad je ona u grobu svome,
O kako se meni svet promeni!

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:50 am

Lusi

Duša mi polako u dremež utanja,
Izgubih ljudski osećaj strahota;
Izgledala je Lusi bez osećanja
Za dodir godina ovog života:
Ni snage sad nema niti se kreće,
Nit' čuje, nit' vide oči njene,
Sa Zemljom se samo kroz svemir okreće -
S njom drveće, korenje i stenje.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:53 am

Na duh moj pečat stavi san

Na duh moj pečat stavi san
I ne znam šta je strah:
Pomislih, za nju sada stran
Prolaznosti je dah.
Nepomična je, prazno zene
Zure joj, nema moć;
S njom zemlja, drveće i stene
Vrte se dan i noć.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:54 am

Duga

Kad vidim dugu grud mi jako
Tuče, dok ona sja:
Tako beše kad te spazih, svete,
I sad je kad sam čovek, gle'te;
I kad star budem nek je tako,
II' nek umrem ja!
Čovekov otac to je Dete;
Želim tek da vas, dani moji,
Prirodna sućut jednog s drugim spoji.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:54 am

Na Wesminsterskom mostu

Svet ne može pokazati lepše stvari:
Tupe je duše ko bi proći smeo
Uz prizor tako uzvišen i mio:
Grad sada, poput ruha, nosi čari
Lepote jutra: tihi leže stari
Brodovi, kule, crkve, tornji, ceo
Taj sklad u polja i svod što se slio;
Sve blista, sja, kroz zrak što čist se zari.
Sunce još nikad ne prosu toplinu
Tako na breg, na stenu i dol sveži;
Ne videh nikad još takvu tišinu.
Reka po svojoj miloj volji beži;
Bože, i kuće ko da u san plinu;
I svo to moćno srce mirno leži.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:55 am

Na obali Calaisa

Veče je tako divno, mirno, čisto,
Sveti tren tih je poput Sestre časne
Što smerna moli; krupno sunce gasne,
U svoj se spokoj utapa i blista;
Nežnost se neba širi iznad mora:
Poslušaj! Moćno Biće već je budno,
I večnom kretnjom stvara buku čudno
Nalik na grom što ječi iznad gora, Devojko,
Dete, što si sa mnom sada,
Tronuta ako nisi, nisi kriva,
Manje božanska tvoja narav nije;
U Abrahama krilu ležiš mlada,
Svetinju poštuješ koju sam hram krije,
S tobom Bog, i kad ne znamo to, biva.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:56 am

Noćni prizor

Pokriva čitav svod
U beskonačnost dugačak gust oblak,
Težak i bled i beo od meseca
Što nazire kroz koprenu se njemu,
Kao krug malen koji baca sjaj
Tako slab da ne ostavlja za sobom
Nikakve sene stabala ni stena.
Za časak blaga svetlost mrak obasja;
Putnik, što gleda zamišljen u tlo,
Idući pustim putom, trgne se,
Osvrne - oblak, gle, otvorio se -
Za tren se nemo zagleda u nebo,
U čisti mesec, u svod koji sja.
Po tamnoplavom nebu hiljadu
Za mesecom se mrvi sjajnih zvezda
Što plove tamnim ponorom iza njeg;
Kako se brzo gube odatle -
Ne izgube se ipak! Počne kiša
I zvezde pođu svojim tihim putem
U beskonačnu daljinu, a svod,
Što sve ga više sužuje beli oblak,
Sve više tone u svoj svet bez dna.
Blistavi prizor zatim zamre, duh
Uznemiren lepotom koju ćuti,
Polako opet tone u svoj mir
I preda, blag, sanjarenju se sav.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:56 am

Stihovi napisani u rano proleće


Kada u tihi uđoh gaj
Hiljadu melodija ja
Tu ganut čuh jer i pev taj
Tugu pobudit zna.

Priroda dade dušu svim
Stvarima pa i meni grudi
Njom prože, zgranuh se nad tim
Što ljud'ma čine ljudi.

Zimzelen svuda do jaglaca
Raste i utisak to je moj
Da svaka biljka s čežnjom baca
Za suncem pogled svoj.

Pevale ptice dan su ceo,
Žvrgolile su nešto, mile,
Njihov je cvrkut dokaz bio
Da radosne su bile.

Igrajući se vetar krao
Stablima se kroz mlade hvoje;
Pomišljati sam tada stao:
Gle, čaroban kraj to je.

Ako taj plan i nauk sva
Narav nam i sad nudi,
Tad s pravom tužim zbog tog ja
Što ljud'ma čine ljudi.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 9:56 am

Sunovrati

Samotan sam ko oblak luto,
Što lebdeć' i breg i dol hvata,
Odjednom spazih mnoštvo žuto,
Obilje zlatnih sunovrata,
Uz jezero pod stabla skriše
Oni se s vetrom što ih njiše.

Redom, ko zvezde pune sjaja
U mlečnoj stazi što se broje,
U nizu kojem nema kraja
Uz obalu se oni roje:
Hiljade videh kako tresu
Glavama u tom vedrom plesu.

I vali plešu, al' to cveće
Nadmašuje ih plešuć' slađe:
Pesniku nema veće sreće
Nego kad takvu družbu nađe!
Gledah - i gledah - tad mi javi
Prizora tog se smiso pravi:

Jer često znaju oni meni,
Dok ležim setan, na um doći,
U jutarnjoj mi bljesnu zeni
Ozarujuć' me u samoći;
I srce tad mi radost hvata
Pa pleše usred sunovrata.

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Zar ptica

Zar ptica

Ženski
Broj poruka : 0
Godina : 45
Location : Vorteeeeeeex :)
Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso.
Datum upisa : 24.11.2010

William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime18/8/2014, 10:05 am

(druga verzija..)

Sjaj u travi

I kad nista vise ne moze da vrati
ljepotu sjaja u travi
i raskosi jednoga cvijeta
necemo tugovati
smoci cemo snage za ono sto je ostalo
ne trazimo ono sto ne mozemo naci
zaboravimo sve, radi nas i radi zaborava
zaboravimo da smo se voljeli
da smo cekali i da smo bili krivi
pomirimo se sa sutrasnjim danom
i danima sto ce doci
a u prvi sumrak zatvorit cu oci
necu gledat zvijezde, mastati o tebi
preboljet cu tvoj grijeh
preboljet cu tvoje oci
ideale i sve sto izgara u boli
gledat cu te kako odlazis
i nestajes u sjaju jesenje trave
sve dalje... i dalje..
mozda cemo se sresti
na nekom valu zivota i neizrecive tajne
htjet ces da mi se javis
ali proci cemo jedno pored drugog kao stranci
i jedan skriven pogled bit ce sve
sto cemo reci jedno drugome
ali ni tada neces moci reci
da jedno drugome ,nismo znacili nista

____________________________________________
http://izpepela75.blogspot.com/
William Wordsworth 185499fkwlunybl0
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9829182DD3887760&feature=plcp

Opijam se dragi ali pijanica nisam....
Nazad na vrh Ići dole
http://lenka98.blogspot.com/
Sponsored content
William Wordsworth Empty
PočaljiNaslov: Re: William Wordsworth   William Wordsworth Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
William Wordsworth
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Složeno na policama- piše se u temama ispod naslovne :: Biblioteka poezije-
Skoči na: