LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Zvonimir Golob | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:05 pm | |
| Ti si vatra
Ti si vatra u kojoj drhte prsti, nož hladan i oštar u preponi mjeseca, riječ koje nema, i smrt, igra žalosna koju još nismo naučili.
Ne mislim više na očajnu travu, ni krikove kamena užasnih poljubaca, još jednom se plašim da ne zatvore vrata tisućama konja koji se plaše sna.
Svi koji su zaboravljeni u mraku traže svoje ruke u utrobi hijena i samo jedan prekrasan pastir naći će stado izgubljenih mravi.
Jedna žena plače u kutu. Tko će staviti zemlju na njena usta? Tko sklopiti oči opreznim školjkama rukom od stakla, pijeska i cesera? | |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:06 pm | |
| GRLICE U ŠUMI
Ne znam te, reče, ne sjećam se više na kome pijesku tvoje ime piše.
Ne znam te, reče, u mraku smo dugo izgubili smo jedno drugo.
Ne znam te, reče, u daljini zvona. Ti nisi onaj i ja nisam ona.
Ne znam te, reče, pokriva te trava i pored mene netko drugi spava.
Ne znam te, reče, i ugasi svijeću. Ni tvoje usne prepoznati neću.
Ne znam te, reče, i otvori vrata i otkri srebro na kosi od zlata.
Ne znam te, reče, i nekamo ode. Grlice u šumi. Mjesec iznad vode.
Z. Golub | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:10 pm | |
| Otvorena Usta
Kad bi mogla promijeniti svijet pjesma ne bi bila ono shto jeste. Nju mijenja ono shto zzeli promijeniti, zato gori kao lomacha sa onima koji na njoj gore.
Kad bi mogla promijeniti svijet, kome bi govorila, do sebi samoj, chija bi sjena bila, onoga koji je sada vec netko drugi i kome ne pripada? To shto se rushi past ce na pjesmu i ona ce vrisnuti ispod bremena.
Kad bi mogla promijeniti svijet, bi li ostala ili otishla da promijeni ponovo ono shto je promijenila?
Izgovara je jedno grlo ponavlja drugo, jedna je oluja shapne drugoj i tako pada na nocnu zemlju. Ponekad kao kisha ponekad kao snijeg u otvorena usta.
Nishta nece promijeniti i bolje je shto nece.
Promijenila bi mozzda ono shto ne treba, izgovorile bi umiruce usne ono shto zzivi govore mrtvima, probudila bi ono shto spava, znala bi imena stvarima koje treba zaboraviti, znala bi stablo, ne sjenu, slanu kaplju vode zamijenila bi morem, zzuto lishce zelenom kroshnjom, suzu okom, i nishta ne bi ostalo da se mijenja samo po sebi.
Ne, ne bi bila ono shto jeste, pjesma, kad bi mogla promijeniti svijet. Nishta ne bi prepoznala , kasnije, odakle joj snaga da odvoji zbunjeni glas od jeke izmedju grobova, ogradu od prostora koji ogradjuje, odakle da zna nije li ono shto shuti glasnije od onoga shto ce izgovoriti? Shto bi ostalo? Mozzda neko drugo ime na koje se nece odazvati onaj koji ga uzalud nosi, vec spreman da potrazzi novu pjesmu?
Ako nechija ruka otkine ruzzu, ako se mrachni prsti probiju izmedju usana da bi je dotakli, nestat ce zajedno s njom i prsti i grlo i usne i ruzza i ruka podignuta poput bicha.
Kad bi mogla promijeniti svijet pjesma bi bila ono shto nije i vishe ne bi bila pjesma, dovoljno velika da pokrije prostor izmedju onih koji se vole, i dovoljno mala da se u njemu izgubi. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:22 pm | |
| LIŠĆE PADA
Znao bih što treba učiniti kada pada lišće i učinio bih to kada bismo se voljeli i ponavljao bih sve dok na praznoj krošnji ne ostanu mrlje poljubaca, sve dok me posljednjom granom ne udari u mokro lice, rekao bih, govorio, šutio i ponavljao da te volim, kao da sam ja ta kiša koja pada, inje koje se hvata za svako tvoje stablo, živa ograda koja ne dopušta rumenilu da te napustii silazi poput zastora da ti sakrije njedra, ta nevolja koju ti dajem i koja kao brod pristaje uz tvoje bokove, taj pas koji skuplja stado uznemirenih oblaka, tjerajući ih da nastane ostatke plavetnila i laje i glodje i grize vlastito meso.
Ponavljat ću da te volim i kad me ne budeš čula, sve dok ne otpadnu listovi sa starih kalendara. Po meni, dok ležim, prolazi tvoja vojska i pjeva prije nego će pononovo pasti. Tvoj sam koliko živ čovjek može biti, zrno zemlje koje si pokrila stopalom dok zastaješ neodlučna, otkidajući srcem latice jezerske ruže. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:23 pm | |
| LANCI I ZVONA
Ne znam treba li zaista govoriti sve to što hoću da vam kažem. Ne znam ima li smisla sve to, odavde, sa ovoga mjesta gdje sada stojim?
Možda među vama ima netko, (godine nisu važne), koji je od svog života učinio svinjariju veću nego što je moja i koji, među vama nepoznat, još uvijek pokazuje znakove života?
Govorim njemu, jer on će znati, njemu govorim riječima koje se kotrljaju poput kamena, nizbrdo, sve veće i veće. Hoću da pogodim to srce između mnogih.
Vi me čujete, ja razgovaram s vama, ali između nas toliko je suvišnih stvari: vi znate kao i ja da je život skuplji svakog dana, ali je smrt jeftinija.
Neki dan sam bio na krstitkama, rodio mi se prijatelj, okružen krizantemama, pola metra i tri kilograma, pametno dijete, pogledao je oko sebe i rekao neku mornarsku psovku.
Postoje teške riječi, ja ih znam nekoliko, to su riječi ljubavi i riječi na rastanku. Teško je razlikovati i lako je pogriješiti. Ljubavi ćeš reći: idi! A ravnodušnosti: ostani!
Neki dan sam bio na svadbi, ženio se prijatelj, za njegovim stolom sjedili su ljudi odjeveni u crno i netko je viknuo: lanci i zvona, neću da umrem!
Kako je to sve jednostavno. Dovoljno je samo poželjeti i ništa se neće ostvariti. Netko se smije da bi sakrio suze, netko plače kao dijete koje mokri.
Neki dan sam bio na pogrebu, umro je prijatelj, za njegovim lijesom bilo je više mrtvih nego na groblju, i mrtvi ljudi su pjevali dalmatinske pjesme.
Ne znam treba li o tome govoriti, ali kad sam već ovdje dopustite mi da kažem: ono što se dešava u postelji svakog dana, jedino to neću zaboraviti kad umrem. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:25 pm | |
| JESEN, ZIMA
Ne rasteš gdje sam te posadio, između dvije zvijezde. Prostireš gdje nema ni vode, ni zemlje, na kamenu iznad brazde. Ako nečija usta izgovore jesen ubrat ćeš goleme, sive kocke da njima pokriješ put kojim se vračam, noseći na plećima svaki tvoj kamen. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:25 pm | |
| SMRT
Nešto je palo, sa stola, u tišini.
Dok je polako silazio stepenicama nije se sjetio djetinjstva, nije upamtio ni jedan jedini dan, nikakav film o tome što je bilo, sve se to desilo drugome.
Ali, kada mu je ruka već gotovo dotakla nebo, sjetio se:
Nije ispraznio pepeljaru, nije namjestio jastuk na uzglavlju, nije nahranio pticu, nije ostavio vrata kaveza otvorena. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:26 pm | |
| USPAVANKA
Svjetlo sa tamom, oblak s modrinom, vatra sa križem što se ruši, suza sa okom koje plače - ti spavaš sa mnom, u mojoj duši.
Čamac sa morem, hljeb sa vinom, pjesma sa grlom presječenim, ruža sa sjenom u tvom krilu - ti spavaš sa mnom, negdje u meni.
Jedro sa vjetrom, snijeg s planinom, jesenje magle s nespokojem, trava sa rosom, otok s morem - ti spavaš, spavaj milo moje.
Usna sa usnom, srebro sa zlatom, usnula ptica ispod granja. Probudiš li se, probudit ću se i zato sanjaj da te sanjam. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:26 pm | |
| JESMO LI SE VOLJELI
Jesmo li se voljeli, je li to bila ista ljubav oduvijek prekrivena poljupcima od mesa i kože, ljubav slatka kao smrt dovoljna sama sebi? Put je bio dug u sjeni vatre. Postoji jedna žena u svima, stvorena bez nade na granici očaja, od razbijenih lutaka, od krhotina plača. Isto ime za sve što se izgovara, za sve što se kaže, sazivljući duhove neke sobe u koju ulazi vjetar.
Jesmo li se voljeli, je li to bila igračka ili nož u ruci, kolijevka ili odar? više ne znam odakle dolazi bol, ni tko je taj u kome se nastanjuje dio neba. Bez mene sve se dešava, i ja pamtim, kao što sam oduvijek pamtio, samo ono što se zaboravlja.
Sve se izmiješalo poput karata i više ne znam bdiješ li ili spavaš oslonjena o moje srce. A tu je i svijet okrenut naglavce i misao koja tumara između zidova i udara poput jeke u svome kavezu. Volim te kao što sam volio stotinu ruža.
Jesmo li se voljeli kao što voli skrušeno srce, je li to bio krik ili jecaj u našem zajedničkom grlu? U vremenu koje je stalo prije nego krene i taj glas odjekuje između mnogih. Da, mi smo se voljeli oduvijek razdvojeni, ne znajući odakle stiže taj brod krcat snovima, ni tko je zaboravio da ih sanja. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:27 pm | |
| GOVOR
Reci: volim te, jednostavno, kao da govoriš: volim te.
Reci: nedostaješ mi, nedostaješ mi, nedostaješ mi.
Reci: ljubim te. Zagrli me, poljubi me, ne govoreći ništa.
Reci samo: proljeće, ljeto, jesen. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:28 pm | |
| PTICA
Ljubav je kavez, ne ptica. Između noža i poljubaca malo vode i zrno žita. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:28 pm | |
| ŠUTNJA
Reci nešto, sjeti se, važno je, ne volim tvoja mirna i šutljiva usta. Budeš li šutjela tko će umjesto tebe reći: volim te, i dušo, i samo tebe imam? Svjetlo pada kroz krletku, na mome licu sjene rešetke. Često mislim na onu vatru kraj obale, na ono veče, na ona jutra, na tvoju košulju, na stablo ruku uzdignutih, kao da mole. Vrati se, reci nešto, ne poznajem više tvoj glas i ne vidim te ako šutiš. Kome govorim, vrbama, ptici na putu, krilima što bez nje odlaze, ili nikome? Reci nešto, reci barem da peče moja suza u tvom oku. Oko bez suza nije oko, plač je govor samoće. Po njemu razlikujemo žive od mrtvih. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:29 pm | |
| MAČKA
U gradu nije važno ime. U praznoj sobi kaže priča. I usred ljeta, usred zime. Ja vidim tužnoga mladića.
Ponekad čujem da se smije I znam o čemu mladić sanja. Znam. sve što jeste i što nije, Kroz san će odnijet svijetlost danja.
U svojoj sobi punoj briga, Od rane zore , u noć kasnu, Kraj hrpe otvorenih knjiga, Dok zadnja svjetla ne ugasnu,
On živi sam i ko zanesen U svome svijetu od papira. A vani sunce, kiša, jesen A vani vergl koji svira.
On čita kao da će slova Sve što je bilo da mu vrate Iz neke zemlje nepoznate, Od želje, priče i od snova.
A život koji vani teče, Ko rijeka bola, rijeka briga, Kroz njegov prozor ući neće U svijet od slika i od knjiga.
Venerin kip sa prazne stijene Dok mladić sanja ko da bdije I mirno lice mrtve žene Ponekad kao da se smije.
No, treba poći od početka Te priče koja i kraj ima: Pred mnogo ljeta, jednog petka, Dok napolju je bila zima,
On začu neki šum kraj vrata, To neko neznan ući želi U njegov život poput tata, Da njegovu samoću dijeli.
Sa prozora, kroz mutna stakla, U sobu uđe svjetost žuta. Venera ko da se pomakla Na bijelom zidu preko puta,
I kao da su pale ptice Na hladno Venerino lice. Glas neki začu dječak blijedi: Sad zraku svoga svjetla slijedi.
I kao da ga nešto guši, Kroz taman hodnik mladić ode Do zadnjih vrata, i u duši Već zna i cijenu te slobode.
Otvori vrata. Tko će doći? U njegov život? U tu sobu? I vidje: gore žute oči Ko svjetiljke na nekom grobu.
A vani zima, vani snježi I pored praga mačka leži. On pruža ruke ko da sanja A vani zora, svjetlost danja.
I uzme mačku kao ženu Na svoje grudi. Kao cvijeće. I nježno stavi šapu njenu Na mokro lice koje peče.
No, reci maco, je li hladno? I: je li moje mače gladno? I tepa, dok mu srce plamti, Sve nježne riječi koje pamti.
Sad bit će opet toplo peći U kojoj davno vatre nema. On od kaputa ležaj sprema Na koje oboje će leći.
Jer nije sam, i nikad više Samoću tešku neće znati. Tom klupku vune koja diše Svu ljubav svoju on će dati.
I on je grli, on je hrani, I kao u snu idu dani, I kao ženi koje nema On svako veče ležaj sprema.
Dok mladić sanja da mu vraća Svu ljubav mače koje spava I tijelo kipa podrhtava Od suza, bola i od plača.
To Venera se na čas budi I ko da dišu mrtve grudi, Za ljubav treba da je dvoje: - Nek žena bude mače tvoje!
I u tom času, u tom trenu Pred sobom vidje nagu ženu I dok mu ona ruku pruža On reče: - Budi moja ruža,
Moj vrt i sunce, zrak što dišem, I moja žena, sreća moja! A ona reče: - Nikad više Sam nećeš biti. Ja sam tvoja.
I sve što ima mladić skupi I stavi trgovcu na vagu, Da prstenje od zlata kupi I haljinu za svoju dragu.
(I zatim pođe kući, dragoj, A srce kao ludo kuca, I pruži halje ženi nagoj I zlatan prsten što svjetluca.
Na njenom licu osmjeh sreće, A oči gore kao svijeće. Da zlato želi al ne haje Za skromnu halju što joj daje.
I zatim legne bliže vatri Ko sito mače koje prede, I tko zna o čemu ona snatri Dok njegove je oči slijede.
On gleda halju odbačenu I vidje nagu svoju ženu I želi da dragulje ima, Da pokrije je biserima,
I zatim vidje praznu sobu I ljubav svoju u tom grobu, I vidje sebe kako gubi Taj san i ženu koju ljubi,
I vidje ponor, jad, samoću, I hladan, prazan ležaj noću, I prije nego što će pasti Odluči: Sreću treba krasti.
I pođe u noć, vjetar puše A sa neba se zvijezde ruše, I krade, krade čega nema, A zorom zlatan ležaj sprema.
I dok se ona sretna smije On pokriva je svim što ima, Draguljem, srebrom, biserima. I tako svake noći bdije.
A djevojka mu nježno ljubi Te ruke koje samo daju. U tami njene oči sjaju I znade mladić da je gubi
Kad svoje prazne ruke pruži Da pokrije je barem njima. To nježno biće nalik ruži Još samo oštro trnje ima.
Na svome ležaju od zlata Ko mačka drijema, ili spava, I samo sluša zvono sata Što kao zlato otkucava.
I bdije samo kada prima, I ljubi samo kada ima. A tužni mladić svako veče U novu krađu opet kreće.
Jer on je želi, on je ljubi I volio bi da je mazi A zna da svoju ljubav gubi Bez darova i ruku praznih
A kako htio bi da spava Kraj nje, i više ne zna što bi, I, kao da je sam u sobi, On ko i prije očajava.
I riješi: sada, ove noći U zadnju krađu on će poći I nikad više biti neće Bez nje, i ljubavi, i sreće.
I donijet će joj dragi kamen U svijetu najveći od sviju, U kom se, kao jedan plamen, Sve davne vatre svijeta kriju.
I zatim krene, zadnji puta, Dok tamna noć ga ne proguta, I krik se začu izdaleka, I jecaj, jauk, kao jeka:
To strašnim novcem ljubav plaća Svoj dio sreće koji uze. A u zoru se mladić vraća I na dragulje, krv i suze.
I kad se jave prvi pijetli U sobu uđe. Ona spava. Dragulja modro svjetlo svijetli I njeno lice obasjava.
On kraj nje tiho stavi kamen: Još jače plane modri plamen I bljesne tijelo, koža, grudi I ona stane da se budi.
A mladić drhti, umor, zima, I gleda ženu koja leži, A kip Venere ko da ima U oku suzu. Vani sniježi.
On vidje, žena ruke pruža I ljubi kamen kao muža I kao što muža nikad nije, Uz tijelo hladan kamen grije
I gladi njime lice svoje, I usne, grudi, vrat, sve jače, I sretna više ne zna tko je Taj mladić koji uz nju plače.
A Veneri se lice grči I pruži ruku ko da čara: Na dlanu miš i gle, već trči Obasjan svjetlom do ormara.
A žena vrisnu, sve do neba Do srca uđe nož tog glasa I kao mačka koja vreba Na plijen se baci istog časa.
I stigne ga, a njeni zubi Već traži meso koje peče. A ženi koju mladić ljubi Sa kuta usne krv poteče
U strahu mladić oči sklopi- Te strašne slike neka odu. On vidje lađu što se topi I svoju ljubav na tom brodu
A kada opet nađe snage On digne vjeđe: žene nema- I tada mjesto svoje drage On vidje mačku kako drijema.
Kroz prozor uđe svijetlost danja, On pruža ruke ko da sanja. Sad opet samo mačku ima. A vani studen. Snijeg. I zima. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:30 pm | |
| ZELENA JEDRA
Ima, a ne zna, grob u meni i križ od ruku raširenih.
Ima, a ne zna, kavez i pticu, anđele dobre na svome licu.
Ima, a ne zna, ne zna da ima pčele u ruci, i što bi s njima.
Ništa ne sanja, ništa ne želi. Zelena jedra, oblaci bijeli.
Spaljena trava, polje maka, pod grlom trnje ožiljaka.
Ima, a ne zna, i neće znati kad jednom ode da se vrati... | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:30 pm | |
| KAO PRIJE
Znam da nikad biti neće Kao što je bilo prije. Tvoje drago srce mijenja Sve što jeste i što nije.
Toliko je snijega palo, Toliko je kiša lilo. Nikad više biti neće Kao prije što je bilo.
U daljini biju ure, Idu dani, idu noći. Kao divlji konji jure I s njima će život proći
Sve nas mijenja i sve stari, Kuće, snovi, suze, ljudi. Taj što noću ljubav sanja Nije isti kad se budi.
Nije isti poslije bola, nije isti poslije pada. Rastanak te svaki mijenja I mijenja te svaka nada.
Nikad nije isti čovjek Taj što kaže da te ljubi I onaj što svakim danom Dio svoga srca gubi,
Taj što daje obećanja, Zatim ne zna što bi s njima Taj što voli i što sanja, Taj što gubi sve što ima.
Zimi sanja dio sunca, Dio ljeta, dio sreće. Ljeti hlad i šaku snijega Na svom licu koje peče.
Dobit ćeš svoj dio jada I ti što se smiješiš sada. I tebi će život reći Nekoliko grubih riječi.
Ti ćeš biti samo sjena Koju neko sunce baca, Neka nepoznata žena Pored mene što koraca.
Ti ćeš biti samo ime Koje više neću znati. Između nas mnoge zime Zaborav će srcu dati.
I u mraku pored mene Bit će samo bol što jeca. Samo prazne ruke želje Od jastuka do mjeseca.. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:31 pm | |
| MOJE SVJETLO TO JE TVOJE OKO
Moje svjetlo to je tvoje oko udareno munjom, moje voće to je glas tvoj koji berem s usana u hladno podne, moje lice to je mlaka površina vode uznemirena krilom neke ptice, glas tvoj to su prsti kiše na tvom imenu od srebra što se povija na vjetru kao sjena. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:32 pm | |
| KAD TE NOĆ NAGOVARA
Hoće li te dan, ovaj ili onaj što dolazi, podsjetiti da postojim, ako te noć nagovara da me zaboraviš? | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:33 pm | |
| JEDNOSTAVNA SMRT
Stvorena od sna i za san ti me zaustavljaš pred vratima jednostavne smrti i ja se pretvaram u pticu, i rijeku koja se vraća izvoru. Tvoje ime,taj glas nalik srebru, ostavljen u grlu jasnih prepelica, to je noć koja otvara oči, leptiru vječnome i vatri sigurnih proljeća. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:38 pm | |
| VINO
Tvoje i moje srce, jedno jedino, Jer to je ista rana. Dvije su čaše, ali je isto vino I ista bol na kraju dana. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:38 pm | |
| JEDNO
Poznato je koliko iznosi Jedan i jedan. Ali ti i ja Ne znamo taj jednostavni zadatak I svi nastoje da nam pomognu. Dva-govore-najčešće dva, A dvoje samo ponekad, Ako im dopustimo. Recite, dakle, dva, Kao da zbrajate zrikavce, Noću, prije nego što zamuknu.
Ali ti i ja znamo Da nisu u pravu, Da postoje pravila Koja osporavaju Ono što ih potvrđuje I vičemo: jedno, jedno Jedno.
Zbrojeni i pomnoženi jedno s drugim, Dvije kapi krvi, Past ćemo na zemlju Kao jedina kaplja. A oduzeti jedno drugome, Podijeljeni i razdvojeni? Bit ćemo ništa i samo ništa, Golemo i okruglo, Naslonjeni svojom prazninom Na sjeni ničega Koje se kotrlja I plače I koje se gasi. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:39 pm | |
| U VISINI SRCA
Svoj grad vidim u plamenu. Prvo je planula košulja u visini srca, zatim snijeg, stepenice, stakla izloga, svetiljke, pločnik, ograda kazališta i na kraju vatra sama. A počelo je ovako: stajali smo na trgu, zagrljeni i ljubili se, naslonjeni na drveni zid na kome su stari plakati treperili na vjetru. (Seoski put, potok, polje isprano kišom, dio crvenog sunca na kome je netko ugljenom napisao svoje ime.) Ljubili smo se zagrljeni i goli ispod odjeće, radosni što već gore moj šal i tvoja haljina i plamen proždire naša usta, ljubili smo se ljubeći se, kao da smo rođeni zagrljeni, ne razlikujući usne od poljubaca, stojeći usred ognja i sve što je gorjelo rušilo se u nas dok smo se ljubili ulazeći jedno u drugo, da bi smo zamijenili mjesta, ljubili smo se kao da se rastajemo, kao da stojimo na drugoj obali rijeke do koje ne dopiru glasovi prolaznika. Ljubili smo se već bez uspomena i zatvorenih očiju dok sam naslanjao svoje užareno lice na tvoja koljena, tražeći izgorjelim prstima tvoju ružu, kao da sam već mrtav.
I tada se to dogodilo. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:39 pm | |
| PONOĆ
Hoćemo li biti budni kad smrt udari glavom
o vrata sobe?
Ako nas nađe u snu i zagrljene ti ćeš za mene umrijeti, ja umijesto tebe.
Ako me zatekne budna pokrit ću te srcem.
Nešto se kotrlja pod našim prozorom. Ptice su utihle, stablo više ne raste. | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:42 pm | |
| Sve ruže svijeta
Hoćeš li beskrajne prostore neba, sve ruže svijeta, sve što ti treba? Hoćeš li mora, jezera, vulkane, sve moje noći i sve dane? Hoćeš li sve što moje nije, Hoćeš li dugu mokru od kiše, Da opet bude kao prije, da voliš jednom i nikad više?
Hoćeš li srce zauvijek, i sreću? Hoćeš li ljubav moju? Neću!
Hoćeš li bol što svuda stiže do kraja srca i do dna mesa, hoćeš li ruku što se diže dok vičeš sam i do nebesa? Hoćeš li pisma kojih nema i prazne riječi što te traže, I laž i ponor koji drijema u svemu što ti ona kaže?
Hoćeš li mokar jastuk noću? Hoću li ljubav tvoju? HOĆU! | |
|  | | Zar ptica

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 17/7/2014, 1:42 pm | |
| Njena je Haljina bijela
Riječi od pijeska i stakla razbile su oluje i krhotine stoje u grlu mome i njenom. Rasuo ih je vjetar i jedva da ih čujem, zvoni pogrebno zvono u zoru, osuđenom.. Tvoja je haljina bijela. Ružmarin, da li cvate? Zrno soli na licu, kutija mahovine.
Miriše tvoje rublje na stolu, kad mislim na te, po snijegu koji pada sa zemlje u visine. Ona koju sam ljubio ona je koju ljubim, njena je haljina bijela i pod njom raspet ležim. Netko je bio ovdje i još se vide zubi na plahtama od lišća po kome opet sniježi. | |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Zvonimir Golob 7/3/2015, 12:29 am | |
|
Dušo moja
Dušo moja, i kada krenem tako bih rado da se vratim. Ti ne znaš da je pola mene ostalo s tobom da te prati,
Ostalo s tobom da te ljubi dok budeš sama i bude zima, jer ja sam onaj koji gubi i prije nego išta ima.
Dušo moja, ja ne znam više koliko dugo mrtav stojim dok slušam kako liju kiše pod mračnim prozorima tvojim.
Dušo moja, ti umorna si i bez tebe ti ležaj spremam. Na nekoj zvijezdi što se gasi ja tražim svjetlo koje nemam.
Pod hladnim nebom, ispod granja stavit ćeš glavu na moje grudi. I ja sam onaj koji sanja i zato neću da te budim.
Dušo moja, ko kaplja vode i ti se topiš na mom dlanu, jer s tobom dođe i bez tebe ode stotinu dana u jednom danu.
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Zvonimir Golob 7/3/2015, 12:31 am | |
| Između mnogih prolaznika
Žalim te, smrti, koja ćeš po mene doći jednoga dana. Što ćeš zateći, što naći u ovoj odjeci, koju vijest o događaju već davno zaboravljenom, u ovoj sobi zidova odviše visokih koju napusti dječak da bi bacio svoj ognjeni kolut na grlić boce nekog sajma? Nepomičnu prazninu ti ćeš ispuniti svojom, ali ako meni nije bilo dovoljno što će tebi ovo što je preostalo? Hladna koža guštera koju ću ostaviti mirnu da leži, poslije svega, na ulicama svoga grada. Ako ja odbacujem ono što ti prihvaćaš, hoće li to biti gubitak ili časna trgovina kad već danas znam koliko je preostalo? Žalim te, smrti, jer ćeš biti prevarena i bit će potrebno da se ponovo nađe što sam izgubio idući prema tebi. Već vidim kako oklijevaš ponavljajući da si u pravu, vidim onaj neodlučni pokret rukom koja drži sječivo noža i preostaje mi samo da se nasmiješim znajući da ću ja dobiti ako ti izgubiš. Žalim te, jer mnogo sam obećao što ne mogu ispuniti izgovarajući svako tvoje ime na stotinu načina jednako stvarnih. I ti ćeš saznati što znači nada svakoga dana. Ostat će samo sjena pognuta u mraku do nogu onih koji ti već umirući domahuju, meso i krv u kojima ćeš ti živjeti poslije mene. Žalim te, smrti, jer već sada mogu da vidim tvoje djetinje lice između mnogih prolaznika na vratima Stanice i srdžbu na koju ja nisam imao pravo, dok nestrpljivom rukom prevrćeš ono sto je preostalo: nekoliko nesuvislih riječi koje su stajale poput zida između svijeta i mene, malo prašine i mrvica duhana, mapu nekog izmisljenog grada, sliku žene koja spava na jutarnjem suncu, mrlje tinte na noktima koji jos rastu i postelju sa koje silazim, smijući se, dok tragaš za srcem o kome ne znam ništa i nalaziš samo prazan prostor u kome još uvijek odjekuje udarac groma…….
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 7/3/2015, 12:33 am | |
|
Srce
Ispruži ruku i što dotičeš? reče malo srce velikom srcu.
Ništa, ne dotičem ništa, ako je ovo sve što ostaje, reče veliko srce.
Modrine treba, i zelenila, jarbol i zastava. A ti, što imaš? reče malo srce velikom srcu.
Samo želju da imam, samo to, i ruke da podignu zastavu, reče veliko srce.
Toliko si blizu, ali ja te ne vidim, reče malo srce velikom srcu.
Stani na moje mjesto, odavde vidim kako se zatvaraju velika vrata neba i ruka koja ih zatvara, reče veliko srce.
Što to u tebi još kuca toliko glasno? upita malo srce veliko srce.
Ništa, ne kuca ništa, reče veliko srce. Žuna udara kljunom o koru drveta.
Moja je kutija za tebe odviše mala, reče malo srce velikom srcu. Na dno studene vode lezi i spavaj.
Tamo već leži netko pokriven lišćem. Uđi u mene budno i zatvori oči, reče veliko srce malom srcu.
ima još dovoljno mjesta između kamenja.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Zvonimir Golob 7/3/2015, 12:34 am | |
|
Uvijek kada pomislim na tebe
Ima ih koji umiru ljubeći se
( Iz Obična pjesma
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Zvonimir Golob  | |
| |
|  | | | Zvonimir Golob | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|