LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Nina Živančević | |
| Autor | Poruka |
---|
meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Nina Živančević 27/2/2015, 12:02 pm | |
|
NINA ŽIVANČEVIĆ
Pesnik, prozni pisac, esejista, kritičar i prevodilac,
Nina Živančević
je objavila prvu knjigu poezije “Pesme” u izdanju Nolita 1982. i za nju dobila uglednu Brankovu nagradu. Do sada je objavila 13 poetskih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom. Objavila je šest proznih knjiga i 2 teoretska eseja - monografiju o recepciji dela Miloša Crnjanskog (doktorska teza) i studiju o našim umetnicama u egzilu, “Onze femmes artistes, nomads et slaves”. Dobitnica mnogih književnih nagrada, prevodila, uređivala a i lično učestvovala u brojnim pesničkim antologijama svetskog značaja. Kao urednica i korespondent sarađuje sa časopisima i novinama kao sto su “Nin”, “Politika”, “Dnevnik”, “Prestup”, “Moment”, “New York Arts Magazine”, “American Book Review”, “East Village Eye”, ”Republique de letters”. Predavala je književnost i teoriju pozorišne avangarde na brojnim univerzitetima kao sto su Naropa University, New York University, the Harriman Institute, St.John’s University u Sjedinjenim Državama, a u Evropi predaje na Sorboni i na univerzitetu Paris 8. Živi i radi u Parizu.
Knjige: Pesme, Beograd, Nolit, 1982 (Brankova nagrada) Mostovi Koji Rastu, Beograd, Nolit, 1984 Gledajuci Knjige Nezavisnih Izdavaca, Beograd., Narodna Knjiga, 1985 More or Less urgent, Minnesota, New Rivers Press, 1988 Duh renesanse, Prosveta, Beograd 1989 I Was a War Reporter in Egypt, New York, Leaves Press, 1992 Recherche Philippe Sollers, Paris, Noel Blandin, 1992 Inside and Out of Byzantium, New York, Semiotexte, 1994 Vizantijske Price, Beograd, Vreme Knjige, 1995 Pesnicki Divan, Zrenjanin, Branicevo, 1995 Minotaur I Lavirint, Vršac, KOV, 1996 Prodavci Snova, roman, Narodna Knjiga, Beograd, 2000 Kao Sto vec rekoh, roman, Prosveta, Beograd, 2002 Death of New York City (Izabrane pesme, predgovor Charles Simic), Cool Grove, New York, 2002 Orfejev Povratak (pripovetke), Prosveta, Beograd, 2003 J’ai été cette journaliste de guerre en Egypte » (izabrana poezija), L’Harmatan, Paris, 2004 Slovo P, (poezija), Beogradska Manufaktura Snova, Beograd, 2004 Krajem Veka (poezija) Beogradska Manufaktura Snova, Belgrade, 2006 Milosh Crnjanski, de la Serbie à l’exil et son retour (monografija), l’Harmattan,Paris, 2007 Sous le Signe de Cyber Cybele, poezija, Harmatan, Francuska 2009 Iznenadni Blesak (razgovori sa savremenicima), Glasnik, Beograd 2009 Onze Femmes Artistes, Nomades et Slaves, Non Lieu, Paris, 2011
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7818 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:03 pm | |
|
"Čini mi se" - Nina Živančević
Treba mi neko da sa mnom živi u kutiji, neko ko nije niko, neko ko pali insens, zatim čisti svakodnevnu pozornicu (ali ne veruje u rituale), neko ko udiše vazduh i zatim ga drži u plućima... u stvari,
NE TREBA MI NIKO
Međutim, treba mi neko ko sriče azbuku... neko neporušen godinama, neko izbrušenog stila, koketno biće sa svilenim maramama, neko odeven u crno a lagodan u svojoj koži, neko ko voli da putuje sam po svetu, u stvari...
NIKO MI NE TREBA
Treba mi neko ko voli decu (ali nije pedofil), neko ko pravi umetnost, ali za nju - nema uvek vremena... neko ko se budi posle podne i pali džoint, ko roni na dubinu od 1 000 metara i tu ajkuli glanca zube, ali ko ni mrava zgazio ne bi, treba mi neko ko poznaje bolnice, ko pravi stolice, ko tuca anđele, ko sa đavolom tikve sadi, u stvari,
NE TREBA MI NIKO
Treba mi neko ko je pročitao aleksandrijsku biblioteku, spasio je od požara i instalirao u svoj kompjuterski program, neko ko se rodio u Aleksandriji, Madagaskaru, Tunisu, u Aino plemenu u Japanu, u Beogradu u Teheranu U Njujorku u Rimu u Kazablanki, neko od svetle misli i sjajna oka, neko ko počinje pokret u istoriji ili ga završava, u stvari,
NE TREBA MI NIKO
Treba mi neko nežan kao meko praskozorje, tvrd kao stena Gibraltar, razuzdan i veseo, težak i glomazan kao ormar, neko ko jede slatko od ruže, rahat-lokum ko me pred zoru sastavlja i rastavlja kao sat, neko ko hoda kao mačka i otvara žute zenice u ponoć, neko ko ne kaže ništa čak ko ne postoji, u stvari i zaista,
NIKO MI NE TREBA
Treba mi kamikaza uzdignutih krila, neko ko poklanja cvet, ko ne mrzi svet i ko se smeje smrti u lice... Neko ko plače usred autobusa... na sredini koncerta na polovini razgovora i dok seče luk, Treba mi neko koga nisam srela, zavela, ponela, omela, obezglavila, navela, zanela, ranila... Treba mi neko ko laje na mesec – u stvari,
NE TREBA MI NIKO
Treba mi neko ko pravi muziku, ko pravi sranja, ko donosi odluke, neko ko kopa u rudniku, ko radi u banci, ko čisti slivnik, spava na kiši, ko glanca kavez u zoološkom vrtu, neko ko guta asid, predaje etiku, pegla veš, razmišlja o sutonu, pronalazi vakcinu protiv SIDE, dosade, neko ko je završio sa meditacijom i izašao iz neuroze, neko iz pećine, iz loše porodice, neki prosjak koji voli da se smeje, princ koji krade vazduh iz nozdrve, orgazam iz pete, koji trebi vaške iz kose, knjige iz biblioteke, ko snima film o beskrajnim oblacima i napuklim ogledalima, ikona mudrosti i ludosti, znanja i neznanja, u stvari
NE TREBA MI NIKO kome mnogo trebam...
Treba mi neko ko čisti cipele, seče nokte, slaže posuđe, posmatra planete, voli nauku, ima svoje mišljenje, ne gaji predrasude, ko nema kičmu ali ima auru na mestu gde hoda uspravno... u stvari,
NE TREBA MI NIKO
Treba mi neko ko razmišlja u bojama, ko oseća prstima i ko sanja budan, treba mi neko vešt, a nesiguran poput akrobate, učitelj džiu-džica na električnoj stolici punoj vate, magnetna plazma u bolnici, krvno zrnce u plaštu sena, perverzna princeza na zrnu graška, ulični diler sa dosta praška, pustinjski vetar bez jednog daška, u stvari... u stvari,
NIKO MI NE TREBA...
niko baš toliko, toliko toliko kao Ti...
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
Poslednji put izmenio meseceva rosa dana 5/6/2020, 5:30 pm, izmenio ukupno 2 puta | |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:05 pm | |
| Isceljenje
I. O malim objektima
Mali objekti su toliko dragoceni Treba im vremena da disu Otpustaju energiju i onda hodaju Pricaju sa raznima pricaju sa svima Dok tako pricaju caskaju carlijaju pricaju
Stepenice mere otkucaj srca Gledaj kako zaleprsa pa odleti Prekriveno bojama rdje prekriveno peskom I algama A Beket je bio u pravu kad rece Da je zemicka samo rec a ni covek nije « rec mnogo bolja »
Eh, da disemo svezinu leta Dragocene male objekte pesak i lenje galebove Koji uzlecu Vazna je reciklaza Sadasnjosti buducnosti a i proslosti Tog otuznog objekta koga stavljamo Na dlan na ljuljasku taj bljesak srecnog trenutka Secanja dolaze i odlaze u naletima Ona nas ne prozdiru vec samo prostiru…
Savrsena damska krinolina seta kroz bastu U kojoj se noc oprostila sa Sljunkom i raskosnim visterijama Treba sada i ovde da otkrijes izlaz Da pronadjes kljuc Da uzdahnes Pre no sto zakoracis niz Stepenice pre no sto Postanes mlada I pogrebni mladozenja Pre no sto pobacas sitan sljunak Na neke ljude na sve ljude Brojim ih… I nikada se ne igram sa njima Isuvise umorna da se igram Ko su svi ovi ljudi ? Isuvise uzbudjeni da igraju Ostavljeni na milost Galebovima I blistavom sjajnom pesku Bez oprosta bez trouglastih lastavica Bez perja bez pompe bez kajanja Bez lastavica bez perja bez pompe Bez kajanja
II. PRAVA LJUBAV
Ljubav je setna plava zlatna i prava Prestani sa segacenjem pisi svoju poeziju Popi lek uglancaj cipele Idi u skolu mangupiraj se Izaci iz sopstvene kule baci je u vazduh Orlando rece Podne je skromno i hrani se mrvama Mali objekti govore Svahili i cuvaju postmoderni postkomatozni sjaj gde noc drhti I zatvara nad glavama sustavi veo Spasen od sigurne sigurnosti od mudrog znanja Od siromasne informacije Duz klizavog doka Objekat se ugnezdio Okrugao mudar I hranljiv Ne progorava I krije svoje skrivene dane cudan ukus Svoju slavnu proslost Bezvremen je Majko da li me volis? Majko da li ti je do mene stalo? A meni, do tebe? Eto, odgegaces se tom sljunkovitom stazom I ostavices me Samu u svemiru ispunjenom zemickama i zvezdama i Sjajnim objektima debelim knjigama i glasnom muzikom Sublimnim objektima veselim recnicima zarobljenim vremenom Ispunjenom sargarepama cveklom I ostalim lekovima Djavoljim satarasem kaldrmom prstenjem od opala i kobaltnim sutonom
Laka kisa spira ogromne robote drske racune Pozajmice I kredite glupe rekvizite optocene kremenom Vraca mi se ljubav I sad je vec Setna plava zlatna i prava
III. MORSKO DNO
Noc ce isprati sljunak Uprskan blatom zudnja ekspresioniste Slatkast otuzan miris cilibara smrad cilibara Neodredjen i Bozji Krajnje francuski znaci rigorozan nezasticen ozbiljan Uplasen i zaboravan Kamioni zgrusenih reci Vesnici zudnje ministarstva cekanja Kafici puni izazova Skole prepune pogrebnika imena pretrpana istorijom Saljivdzije nabijene znanjem Evo greske cujes kasalj gle ludaka A mi se vozimo u magicnoj opni Iza membrane prekrivene ledom I legendarnim cutanjem Hajde dodji dodji brzo Uzdahu zenice moje kostana srzi cveta mog Taj cvet pokusava da odrzi obecanje koje ti je dao na dnu Najdubljeg purpurnoga mora ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:07 pm | |
|
Mekan dodir kroz tkaninu – Nina Živančević
(Beograd 1957.)
…beše to neko
nedužno kraljevsko dete iz vizantijske dinastije
u kojoj su svi pričali a koja više nije postojala,
bila je to neka pesma koju me je mrzelo da napišem,
koju sam napamet znala i čiji refren me je proganjao
bez razloga, kao tajna čudne metafizičke jednačine
u koju upućuju povlašćene….
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:08 pm | |
|
ODSUTNOST
usamljene godine nestaće
gladne godine nestaće
godine izluđene svakodnevnom jadikovkom nestaće
srditi pokret kroz mastiljavi mrak hoće li ikada nestati?
Ljudi uplašeni agresivni proćelavi
zagađeni prljavštinom i sopstvenom mukom
borbom za kruhom hoće li ikada nestati?
Tvoja pojavnost je veoma drevna.
Nikad neće nestati taj moloh smrada
i gladi i bede
to palmino vino i alkohol od koga se kuva votka
a i mekani dodir kroz tkaninu
koja jeste ova jesen miriše
na prašinu i plutonijum hoće li ikada
nestati? pobeda pogleda
i dodira zar nikada neće
prestati?
i pokret hiljade materica i
crna crna svetlost svih polu-svetova
hoće li ikada nestati?
nikad se neće vratiti
danima sa tišinom od zlatne dinje
nikada neće nestati dani kretanja
i tužnih bogorodica i ova
pisaća mašina nikada neće
nestati pod mojim prstima
već samo reči koje prestajem
da volim a i ti
i ti i Vi i ti i ti
nećete prestati
ne ove reči ipak ne ove misli već
samo njihov oblik u njima samima
Duh renesanse, 1989.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:13 pm | |
| KRALJEVSKI LOV
(prema Nizamiju)
Usetali smo u carski vrt
Sa minijaturnim borovima, nehatnim jelenima
I cvrkutavim fontanama: tada sam shvatila
Da i dalje traje kraljevski lov –
Izgorela trava, polomljeni vrt
Jevanđelja umrljana krvlju,
Santuri u plamenu: „vratili su ovde sat“ – rekao si –
Cetiristo godina unazad,
A bitka na mom Kosovu
Pomerila se kroz vreme, sa sjajnim jataganima
I osakacenim ratnicima: cvrsta
Bezumna i surova ruka vlada
Nasim bastama,
Moj padisahu,
Morao si da napustis Nizamijev vrt hitro
I postanes tako slavni nomad izgorelih krila
A ja bejah poslednja „severna pokrajina“
Tvoga carstva koju si branio na život i smrt;
Kuca mi je nestala
Pod teškim bombama,
Jezik nase dece ispskan je tudjim recima i akcentima,
andjelima na hriscanskim freskama
u dalekim manastirima pootpadase krila
njihov let se sveo na nocna bezanja
na lutanja po nekim sumnjivim novinama
na cijim naslovnim stranama stampaju sve i svasta
sve osim nasih izgnanih i izgubljenih pesama
i onih svakodnevnih muka koje ne poznaju tajnu podmitljivih religija
niti pak nose pecate zvanicnih sudskih prevodilaca.
---
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:16 pm | |
|
STARINSKI REFREN
Ljubav je neka lepa stvar, ode, izgubi se, pa se opet vrati, bila je čovek, bila je žena, bila je neka mirna ulica sa pesmom cvrčka i oleandrom u cvetu bila je slika, bila je znak, bila je predznak i ćarlijanje vetra po snegu ljubav je neka lepa stvar, ode, izgubi se pa se opet vrati.
Bila je jezik, bila je ponos i nos i kap krvi na jastuku, bila je plamen, bila je znamen, lešinar i neka lepša životinja, bila je moja, bila je tvoja, bila je svačija i ničija princeza, nadasve naša neka lepa stvar koja ode, izgubi se pa se opet vrati.
Rekoše mi: „Ti uvek pričaš o ljubavi.“ Rekoše mi: „Ti uvek pišeš o ljubavi.“ A ja kažem: „Kako ih nije sramota! I o čemu drugom da piše pesnik razmažen tvrdnjom da je njegov čitav svet?“
Nina Živančević
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:17 pm | |
|
Svetlost hrskava,odista mi smetala
Mrmorenje vode mi bejase potpuno nejasno. Rekao si da sam ”velika” posto sam uradila sve one stvari koje drugi ni pogledali ne bi. A to bese jedina stvar koju sam znala da radim- da osluskujem bezukusan zvuk pricljive vode. Rekao si da sam bezumna jer prevodim nemoguće u beznacajno; kao i obično kazao si da sam hrabra ili naprosto lakomislena,jer ne obracam paznju na gomilice insekata dok gamizu ulicom, ali zbog svih tih reci koje si nezno rasuo preko mog ramena nazvacu sve ovo- ljubavnom pesmom.
Nina Živančević
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 27/2/2015, 12:18 pm | |
|
USAMLJENE ŽENE
stiskaju zube i kažu da ne mare jeste, gadno je ostati sam ali, to je greška koja nas od rođenja prati. Usamljene žene se resko smeju i čujemo ih oko ponoći kada komšijine mace mjauču, usamljene žene kažu: njegova je greška, bio je nezreo a ja sam samo bila malkice nesigurna u umetnosti i u vlastitom položaju na ovom svetu. Da odista je grozno biti sam boriti se puzati muvati po tuđim spavaćim sobama reći: zbogom dušo naravno divno nam je bilo javi mi se nekad nije da ja marim, ali svakom ljudskom biću prija mala nežnost a eto, gotovo da sam uživala u njoj celu celcatu godinu, skoro tri godine, a sada o, baš je grozno, opet me je ostavio i dok mi stvaralački nagon govori čekaj, ne podiži tu slušalicu ostani večeras kod kuće neko vredniji će te zvati jednoga dana, možda baš večeras možda će se javiti baš on iako mi se čini da ne želim nikada više da ga čujem egoistu jednog koji nema nimalo "stila" ni domaćeg vaspitanja, svejedno, odvratno je sve to i način, način na koji je otišao stvarno je grozan, i da nisam umetnica i da nemam svoj ponos bilo bi još gore, onda bi tek bilo grozno, ali noćas ne mogu da mislim o svom ponosu, o rečenicama kao "dala sam mu najbolje godine svog života", "bio je moja pretposlednja šansa i stvarno ne neka ljubav na prvi pogled ali na drugi pogled stvarno mi se učinilo da se tako dobro slažemo, tako smo harmonično živeli u celom svemiru ne beše dve duše srećnije spojene ali se onda pokazao ko je u stvari obična svinja u jagnjećoj koži u pesničkoj kabanici sa podužom bibliografijom znala sam šta u njoj piše" kada se konačno iselio bio je jučerašnja podgrejana supa ali je bilo tako grozno ostati sama prepuštena svojoj umetnosti i ostalim svakodnevnim zadacima, nisam mogla ni imena da mu se setim kada je juče prošao preko puta ulice u kojoj smo stanovali, samo sam se setila koliko je bolelo kada sam donela odluku odluke uvek bole ali sam oduvek imala vlastitu glavu da ih njome donosim odluke bi se uselile i iselile nakon svake odluke postoji neka bolja odluka koja se pojavi a najgora je kada se nakon toliko odluka niko više ne oseća usamljenim gospode, ovaj svet je tako mali, gospode, tako ništavna tvorevina ali ako sami ne odaberete svoj svet odabraće vam ga neko drugi i onda će vas ostaviti sasvim samu a do sada ste već svi naučili kako je grozno biti sam ponekad vas dvoje istovremeno odaberete usamljene sate da ih delite jedno sa drugim a ponekad je sve toliko usamljeno
Nina Živančević
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 9/10/2015, 6:54 pm | |
|
Pri ulasku u pariski metro
Videla sam je
Kompletno odevenu u svilu i
Kadifu dok se saginjala da
Pokupi cent koji joj je ispao
Iz novčanika, nije
Ni pogledala prosjakinju sa
Novorođenčetom u rukama
Dva koraka dalje ispred nje
Spustila sam bednici
Jedan evro u čanak
Čak
I da ima za hranu mora tu da
Sedi na tako ogavnom poslu
I dok evo pokušavam da
Zabeležim otužnu mi impresiju
Dete mi gura ruku u tašnu
Ono i nema pojma
Da sam rođena na Dorćolu
Tužna sam i puštam ga da
Tako po tašni vršlja
Uskoro ću početi da vrištim
Uskoro će shvatiti s kim
Ima posla
Uskoro ću
Zapevati „Na Uskrs sam se
Rodila…”
Da ga opomenem…
(Iz zbirke Umetnost hvatanja bumeranga, Povelja 2013.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 9/10/2015, 6:58 pm | |
| Gledam u prazno, a vidim brod
Imenjakinja mi je isplovila davno Da vidi ostrvo sa "Santa Marijom", da vidi Penu, da vidi azur, da vidi kobalt, da vidi Dim i barut, da vidi lica onih kojih se plašimo Da deci pokažemo da smo u mraku, zajedno a večito Razdvojeni, dišemo na kašičicu, jednom uzdahnemo A tri puta izdahnemo, pomeranje, liči na laticu u lancima, na potištenu radost, glasno ćutanje, Mirno vrpoljenje. Gladim ih, oksimorone, najdraže mi fugure, poodavno. Borba sa jezikom nije ni veća, a ni bliža od borbe Sa samom sobom, kad se rasplačemo, život se osmehuje.
* * *
Nije to ni apsurd, ni čudo, niti pak licemerstvo. U baroknoj sobi za meditaciju, tri mala štenca Ispravljaju mi zareze: zatim se prekrste i tri Puta poljube, da otklone urok, da otklone uzrok Mojoj pojavnosti. I: taman kad pomisle Da su ukrotili, ne mene lično već nešto daleko veće, Nešto nalik ponosu, nešto nalik svetlosti, nešto nalik bledoj Viziji i nagoveštaju, nešto nalik iskonskom stidu i urođenom poštenju, Nešto nalik šaljivoj obznani dobrog vetra i neobaveznog ćarlijanja, Taman kad pomisle! Iz učmale jave, iz poodmaklog sna javim se opet (!), na radost sebi, na Tugu žrecima pokojnog zareza, nad prostorom koji zjapi prazan, zastrašujući, A kroz njega lebdi brod.
* * *
Kolrix ga je video sasvim jasno i plovio strašnom barkom U Šangri-la; Odisej je pokušavao da se ne slupa, Ali su ga na putu-intarziji pratili brodolomi, Moj sin ga je potopio u kadi juče i vikao na jeziku Bodlera i Verlena "Maman, bateau! Vidi brod! Vidi brod!" A drug, jedan od velikih Miloša reče "na brodu smo, Ovaj brod je moje selo" i tako smo započeli plovidbu, jednom davno, U samu dubinu brazde, u unutrašnjost metafore, u pukotinu personifikacije, Vodila nas je barka, i nažalost, odvela u nečije "potpalublje". Kroz horizont je plovila jesen, prohladna i tanka I veoma vitka, punila je nozdrve prohladnim vazduhom I setom, jer žiro-račun beše prazan. Stavljala sam Vaskove kutije, iz kocke u kocku, Iz kutije u kutiju, premetala male slatke šećerleme, uvijala ih neoklasičnim papirićima, Pokazivala im licitarska srca sopstvenih promašaja, Timarila ih i bodrila za Plovidbu. Njihovo metafizičko značenje otimalo se rečima, Sunce je u Parizu, kao i uvek, impresionistički Zalazilo, umiralo polako nad Pon-Nefom gde sam Jednom hodala polako, razmišljajući – da li da skočim, Ili da nastavim da hodam? Nastavila sam, otuda ovi stihovi I ova pesma: mislila sam, bilo bi nas mnogo utopljenih Te godine Gerasim Luka je skočio sa istog mosta, pre Njega – već toliki pesnici, a i mnoga značajnija lica. A zatim se rodio Vlada, sa hiljadu malih sunaca U očima i onda smo zajedno išli na taj most Da gledamo brodove kako promiču kroz maglu. Na brodovima su sedeli Kiklopi i pili limunadu, Na njima su male sirene u zelenom tirkizu, među Usijanim školjkama igrale tehno-rok, muzika je Treštala, omamljujuća i ja, Kirka-pesnik, pretvorih Se u svinju. Upala sam u mrežu zamršenih niti, Ustajalih odnosa, prevaziđenih očekivanja, ishlapelih Nadanja; sa broda je bačena mreža u koju je ulovljen Pesnik, zapušenih ustiju, koji se sapleo o sopstveni stih.
* * *
Ali pesnik, uvek bira svoje more, čak i kad ga ulove u tuđu mrežu, pogrešni ribolovci Jer je pesnik riba, uvek sveža, čak i kada Namiguje sudbini, a ova mu okrene leđa. Pesnik je crtač koji, poput Gensboroa, živi zaljubljen U fizičku lepotu sveta; za njega su ljudi i pejzaži, Putnici na brodu isti izraz jedne lepe forme, a poneki od njih, Karikaturisti kao Hogart, lakog srca uvek se raduju plovidbi, čak i kad je lišena svetla i povetarca, koje je toliko rado i često Slikao Konstabl. Toliko o Englezima
* * *
U potpalublju je zavladala noć, užasna noć Bez kraja, bez početka, iskonska tama iz koje Izranja istinsko svetlo: kroz znoj i lakoatletiku, Sa forcepsima i kroz četiri jauka Vlada dolazi na svet, u sećanje na Edipa i Frojda Dobija prvi poljubac, a zatim ga, onako krvavog odvode U kabinu, gde će po prvi put u životu spoznati bol rastanka I gde će plakati po prvi put, odvojen od tople, mračne ljubavi I gde će po prvi put spoznati da mu možda nešto, u životu nedostaje, Nešto što će, ako se izdigne iznad ove ravni, moći ponekad da pronađe u poeziji. U bolnici "Truso" idila se prekida: Vlada ne diše kako treba, Noću plače i ne da majci da spava, baka mu, kao i sve bake, Usled prekomerne ljubavi stvarnost otežava. Nazvala sam sve one koje sam volela I koji su, do juče, bili deo mog života; kao da sam sa njima Mogla da podelim i ovaj novi, pulsirajući mali život Kao da sam sa njima podelila ovu novu energiju Koja se ljuti i sisa i gnjavi i zahteva pažnju, A ja, posramljena pred tolikom odgovornošću sveta Zarila glavu u grudi pred tolikim bespomoćnim Delom sveta koji se rađa i umire i koji zavisi Od jednog jedinog stiha koji nam pročitaju, Ili ne pročitaju, u očima.
* * *
Jutros jednom jedan prosjak Uhvati me za ruku za nogu Hvala bogu imala Sam snage da mu kažem Dosta iako znam Da ovde i dalje traju sve Predstave srednjeg veka Indija nije karme nema Samo taj bol istrgnut Besmislu Visokog kapitalizma I moja nemoć da Ih pomilujem najblažom Mišlju to je Baš sve što imam Da im dam
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 9/10/2015, 7:01 pm | |
|
Ко су сви ови људи
Ко су сви ови људи Исувише узбуђени да играју Остављени на милост Галебовима и блиставом сјајном песку Без опроста без троугластих ластавица Без перја без помпе без кајања Без ластавица без перја без помпе Без кајања
Wer sind all diese Menschen Die viel zu rastlos sind zu spielen Sich selbst überlassen auf Gedeih und Verderb Den Möwen und diesem glänzend schimmernden Sand Erbarmungslos ohne Dreieckschwalben Ohne Federn Ohne Pomp Ohne Reue Ohne Schwalben Ohne Federn Ohne Pomp
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Nina Živančević 9/10/2015, 7:02 pm | |
|
Укор мрзовољнима
У највећој беди истраје људски дух И због њега пишем ову песму Јадан мој народ који је ослушкује и дрхти Јадни ови народи под чизмом интернационалних мафија Јадан овај свет који је гладан али не схвата Да ће му оружје донети још мање хлеба и Сиву камену песницу кроз чељуст пакла
Економски рат је гадно истрајан И због њега пишем ову песму Без имена без презимена Ни црне ни беле боје, у највећој беди истраје људски дух И без знања и без свести и без милосрђа Он и даље траје И због њега пишем ову песму.
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Nina Živančević  | |
| |
|  | | | Nina Živančević | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 17/1/2021, 9:52 am od Dusica Pajovic» Fotografija dana 17/1/2021, 1:59 am od meseceva rosa» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|