LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ferida Duraković | |
| Autor | Poruka |
---|
meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:33 pm | |
| Ferida Duraković rođena je u 18. aprila 1957. u Olovu. Diplomirala je 1980. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poezija joj je prevedena na engleski, grčki, slovenski, turski, njemački i finski jezik. Živi u Sarajevu. Bal pod maskama” (poezija, Sarajevo, 1977) Oči koje me gledaju” (poezija, Sarajevo, 1982) Mala noćna svjetiljka” (poezija, Sarajevo, 1989) Još jedna bajka o ruži” (slikovnica, Sarajevo, 1989) Selidba iz lijepog kraja gdje umiru ruže” (poezija i proza, Ljubljana, 1993) Mikijeva abeceda” (proza za djecu, Ljubljana, 1994) Srce tame” (poezija, Bosanska knjiga, Sarajevo, 1994) Nagrada Književne omladine BiH za zbirku pjesama “Bal po maskama” 1977.Nagrada Svjetlosti za najbolju prvu knjigu mladog autora za zbirku pjesama “Bal po maskama” 1977. Nagrada Fund for Free Expression USA 1993. za zbirku pjesama “The Heart of Darkness” Nagrada Vasyl Stus Freedom-to-Write Award 1999. za zbirku pjesama “The Heart of Darkness”
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:34 pm | |
|
War letter
[About the letter from before the war]
The Universe sent darkness to our humble home, which is gone now. The letter, and every single book, and dear things: they all burned like Rome. But it is just an image! Have a look:
We aren’t gone! And manuscripts never burn, they say. It means that I’ll read anew that precious letter, whenever you turn, whenever only those few syllables
change our agony into an endlessly dull winter afternoon. In those hours everything’s so simple that I suffer I don’t love anyone [same old song], and the fear devours
me that passion, which brings back the first day of love, the re-Creation, is finally gone like the heart grown in a poplar tree! And may only this flourishing pain stop! May everyone alone
leave for good, to wherever they want: to water, to air, to fire. And us? What fireside awaits us in the times to come? Here is our home, where Mother can never tire of planting
roses and fruit, and us, her poor ones, on her palm.
Ferida Duraković
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:36 pm | |
| Surovo i dugo ponavlja se sve
i sve se dešava po prvi put: lice mladića čiji je život čitavu noć oticao kroz tvoje ruke, kroz rupu na njegovim leđima. Lice vojnika kraj autobuske stanice, otvorenih očiju, gdje se zaustavilo pitamo majsko nebo – Izmišljaš, kažem – nije to mirno i daleko lice Historije.
I jezerce krvi: usred jezerca kruh natopljen krvlju kao u jutarnjem mleku z bregov - Izmišljaš, ponavljam, opet po prvi put: olovnu sarajevsku glinu što pada na dječakova velika stopala u Reebok patikama na prekratkom tabutu od ormarskih vrata… Ne, tebi ne treba vjerovati, ti stižeš iz srca tame što je pukla i pokuljala u dan. Nepouzdan si svjedok, pristrasan pri tom. Došao zato je Profesor, pariski sasvim: Mes enfants, počeo je, i prsti njegovi ponavljali su: Mes enfants, mes enfants, mes enfants, usred Akademije nauka sijede su glave mislile samo o njegovoj košulji do vriska bijeloj… Mes enfants, ovdje umire Evropa. Potom sve je u film poredao, u slike, u riječi velike, kao histoire, Europe, kao responsabilité i, naravno, les Bosniacs. Tako se, eto, gleda u lice Historije, ne kao ti: u sirovim neodgovornim ulomcima, u snajperskom hicu što se zabija u lobanju, u grobove koje je već pokrila neumorna trava, u tvoje dlanove položene preko Edvarda Muncha, koji je i sam, jednom, izmislio sve, uzalud.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:37 pm | |
|
Sarajevski haiku 1993.
Minobacač doručkuje Granate šute U preostaloj krošnji Vrapčić cvrkuće Tamna noći tamna li si Nema kestena Pod slijepim oknima Duga je noć
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:37 pm | |
| Selidba iz lijepog kraja gdje umiru ruže
Ruža je vrisnula, u snu, umirući, i iz tog vriska rodio se julski dan. Zatreperilo je srce usamljenog malog pauka u uglu gluhe sobe. Tepisi i glomazne prašnjave stvari napustili su kuću noseći u sebi život, zagušljiv i dug, i ljubav, zagušljiva i duga, ispadala je iz starih pisama i knjiga na vrelu cestu, sve dok teški kamion nije nestao u oblaku zagušljive prašine na dirljivo ružnom izlasku iz grada.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:38 pm | |
|
Plesač
Zatvoren si u mojoj flauti. Nečujno se miješaš sa tišinama u meni.
Na kraju mojih igara postaješ sunčani sat. Zajedno postojimo u treptanju sjena.
Nećemo vratiti noćne šumove dok se ne umore zvuci flaute.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:38 pm | |
|
Profesorica književnosti sjeća se 1992. godine u Sarajevu
Znate, djeco, Svi mi tragamo za izgubljenim vremenom: moje petite madelaines su kanisteri s vodom one tri godine Opsade iz kojih pijem, perem i kupam se sa radošću i danas!
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:39 pm | |
|
Pohvala drvetu ispred kuće
I ti ćeš umrijeti kao što je umro Lee Marwin! I on je stvarao čist zrak kao ti.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:40 pm | |
|
Nije uzalud Oslo grad za oslonit se na taksistu, a misliti na Sarajevo s ljubavlju i tugom
Munibu Delaliću – njegovoj pjesmi o suboti
Subotom uvečer – ma ni u godinama našim, priznaj! – ničega dosta nije! Samo pjesnika po Sarajevu, to jest po svijetu, ima viška, do povraćanja! U dosadnim gradovima samo svima je svega dosta! U Oslu, međutim, dosta je da bude dosta! Dignite snijeg i pokrijte se njime! Dolje, pod snijegom kad budete, zapalite vatricu poezije, pa se grijte i snijeg topite, subotom uvečer, kad kosti škripe sukladno škripanju duše, pa se prehladite potom, pa u postelji zanovijetajte svima, povazdan! Dok, na primjer, ja: poeziju u glavi nemam svaki dan; samo subotom, kad nacija dozvoli, mada i o nedjelji razmišlja, duša moja, ali zakon o tome o dugu štapu visi… Subotom, dakle, samo subotom, kad idem gdje ne moram nego gdje hoću, pa bilo-ne bilo suštine u pjesmama koje subotom bogate otvaraju svoje dućane, daj mi, Bože - Bože s velikim i malim stvorom! - da me ima tamo gdje bar namirisat po tragu predačkom mogu dijete iz pjesme subotnje, što na Sjeveru živi, tu dobrost njegovu, pa ne daj da ne bude mene u dragom njegovom biću, piću, iću, ako već nema dom svoj koji steći neće, ako bude sâm onda kad svako sâm će biti, ako će pisma pisati, i bditi i nemirno će gledati drveće kad vjetar lišće stane zrakom viti… Dok račun svode Rilke, pjesme i države, muževi i ljubavnici - jer svakom od njih dužni smo, što kolektivno što po zaslugama i suštinama… Ovo Jedno ću ti, o gradovima, svojim, o bôljama u tim gradovima, o ratu što se u nekima od njih još vodi: Ako je grad kako treba, kao Oslo na primjer, onda znam da neću sresti taksi vozača koji kaže: Odjebi i ti i tvoje dijete, ja da vas vozim na kratke relacije! Marš!
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:40 pm | |
|
Maj 1993.
Trave bujaju Na toplom asfaltu Krv i kruh leže. Cvijeće Sarajeva Majsko popodne Nasred asfalta cvate Ruža krvava
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:41 pm | |
| Ljubav za Kayoko
Prijatelju moj Kraj srušenog jasena Mislim na tebe
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:41 pm | |
| Igra
Uvijek se u nevrijeme igramo skrivača, onda kad nema ko da nas traži.
Zavučemo se pod labudovo krilo otvorenih usta skupljeni u sebe, nestrpljivi, i treptimo.
Ne smijemo vikati – to je pravilo, jer našle bi nas tuđe ruke i iz toplog skrovišta vratile na vrtešku.
Svijet bi se okretao, a mi za nepovratnim labudovima do proljeća plakali.
Igra se ne bi ponovila.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:42 pm | |
| Haiku za prijatelja
Ovdje je stanovao Dragan H. Sada stanuje s puškom Ernesta Hamingwaya.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:43 pm | |
| Haiku za Pinju
Ludak zapjeva Kraj srušene kuće Gdje cvili pas Vrapci sv. Franje Meci fijuču U krošnji jasenovoj Nema vrabaca
| |
|  | | meseceva rosa

| Haiku za M.
Bašta Muzeja Pamti japansku trešnju Tu smo šutjeli
| |
|  | | meseceva rosa

|
Gospode
Znam, napokon, da ljubavnik moj, muž pravedan i smion, postoji. Jer, ne raduje korak njegov, mirisan, no čista pomisao na korak njegov, mirisan. Ljubavnik moj, pouzdano znam, postoji. Jer, ne grije čvrsto njegovo tijelo, no radosna pomisao na čvrsto njegovo tijelo Znam, i ja postojim, napokon, jer ne radujem se ja ljubavniku svome, no raduje me pomisao sjajna na mene što dragoga svoga očekujem!
Gospode, ne zaboravi: možda ti uslugu činim kad ti se ovako radosna obraćam.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ferida Duraković 12/3/2015, 10:44 pm | |
| Amili i Mirzi, cvjetovima sa bunjišta
Sjećam tek dede se svoga. Pogružen, u bosanskoj tuzi, Niz Titovu svoju plazi, ko polumrtav mrav. Granate, devedeset druga. Al’ suze nisu moje. Nit curice te od devet, na tramvajskoj pruzi Što znala nije – još nisam - šta znači zapadnosvjetska poruga, Nit dedo moj znao je šta znači polumjesec nositi svoj! Kad odavde to gledam – iz zemlje gdje truhlo mijenjamo za nešto, Sve to s vjetrenjačama silnim biva zaludan boj. Moja će socijalna ovdje, s poviješću igrajuć vješto Igricu savremenu, gospođa, reć: “Istok i Zapad isto su, i jedno”… Ne želeć, ipak, pozvati mene za božićnu svoju trpezu, Da ne bi ona se, ni gosti, pa ni ja, osjećali dvojno, ni bijedno,
Kad na TV se na tren, i to by accident, o krhku brezu Obješena, bez greške, prikaže Srebreničanka jedna Odnekud, silovana, iz moje divlje zemlje, “Oh…Oh, God…” “Oni plemena su divlja…balkanska… tako bijedna…” “Najbolje bilo bi… njima nakrcat brod Pa prema Australiji ih, da ne brinemo mi, sunut… A oni hoće li-neće, kao da briga nas je! Ima još i USA…” Imala priliku ja sam, još jednom, gospođu istu pljunut… Ali – ne pljuje čorbinog vlasnika onaj ko čorbu njegovu kusa! I zato… evo me ovdje. Usred mladosti moje. Truhle Danske. I sjaja. Ma, meni je super. Zapad: bolja od svih sam! Od sebe. I sama. Ne vidim kraja licemjerju ovdje. Ali ni bosanska ne privlači me raja. Tako da uvis krećem! Svijet ovaj, mali, pod mojim je nogama!
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ferida Duraković  | |
| |
|  | | | Ferida Duraković | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|