LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Najlepse pesme o ZENI | |
| |
Autor | Poruka |
---|
midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 21/4/2010, 11:51 am | |
| Pahuljica si snežna Tušinu oko mene Što raspeva. V. Popa
*
Hiljadu puta od jutros kao nekad te volim. Hiljadu puta od jutros ponovo ti se vraćam. M. Antić
*
Ljubav iznova srce mi potrese Ko u gori kad zahvata bura hrast. Sapfa
*
Često te u snu snivam, Moja ljubavi! Često te tako viđam, Cvete ubavi. Đ. Jakšić
*
O sklopi usne, ne govori, ćuti! Ostavi misli, nek se bujno roje, I reč nek tvoja ničim ne pomuti Bezmerno silne osećaje moje. M. Rakić ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Kumuloninbus
 Broj poruka : 112 Datum upisa : 29.12.2009
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 24/4/2010, 12:54 am | |
| Iz voza
Gledao sam kako promicu zene… Sadasnje I buduce… Pejzazi, I telegrafski stubovi, Video sam kako se bezglasno Smenjuju noc I dan. Iskocicu na nekoj stanici Lud od tih promena boje I linija I javicu ti Da sam te na petstotom kilometru ljubavi Voleo jednako kao na prvom…
Izet Sarajlic
| |
|  | | Kumuloninbus
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 24/4/2010, 1:04 am | |
| "BALERINA"
Rekla je: "Kad porastem, bicu balerina, kao sto je bila moja mama. Postacu dama i udacu se za svog baletana."
"A, jel mogu ja da budem tvoj baletan?"
"A, jel umes da se ljubis?"
"Umem!", rekoh i poljubih je u obraz.
"Ne tako!"
"Nego kako?!"
"Onako filmski!"
"A, to ono kao bajagi..."
"Me ne, izistinski"
"Izistinski!?"
"Da, izistinski."
"Hajde, pokazi."
"Vazi. Zazmuri prvi i otvori malo usta."
"A ti?"
"I ja cu svoja, pa kad ih prislonim na tvoja, a ti se onda isplazi."
"Ma, necu da se plazim! Na sta to lici?!"
"Pssst, ne vici!
To se tako radi samo. Hajde, dodji da probamo."
"Hajde."
"Hej, stani, ne tako jako!"
"Pa kako?"
"Polako. Evo ovako!"
I onda se ona meni prva isplazila. Pa ja njoj. Pa opet ona meni, ja njoj, a onda istovremeno jedno drugom sve dok nam se jezici nisu dotakli. U pocetku malo stidljivo, kao da se ispituju, a onda sve hrabrije i smelije poceli su da se dodiruju, da se gurkaju i da se igraju. I mogli smo tako da se plazimo ko zna do kada, samo da smo imali dovoljno vazduha. Prestajali bi tek tada kad pocnemo da duvamo jedno drugom u usta. Tada bismo se razdvojili i raspravljali ko je prvi poceo da dise. Hvatali bismo jedno drugo za nos i takmicili se ko moze bez vazduha da izdrzi vise.
"Pazi, ne sme da se vara i da se dise."
"Znam"
"Ti dises!"
"Ne disem!"
"Lazes!"
"Ne lazem, majke mi!"
Malo je falilo pa da se onesvestim. Pred ocima mi se pojavilo nekakvo plavilo, al' nisam hteo prvi da popustim. Posle me je sve do uvece jako boleo nos. I tad, a jos kao decak, shvatio sam da kad se voli mora i da boli. I tako smo se mi plazili, duvali jedno drugom u usta i vukli za noseve citavih nedelju dana, sve dok nas slucajno nije zatekla jedna starija dama, a koja se i inace brinula o njoj i razdvojila nas. Da je zauvek, to tada nismo znali. Nismo se cak ni pozdravili. Sutradan, zajedno sa drugom decom, jurio sam za kolonom cirkuskih kola koja je napustala nas grad. Mahali smo onako trceci i gurajuci se i spoticuci jedno o drugo, vikali smo u glas: "Dodjite i opet kod nas!" Mahala je i ona i brisala suze s lica. Meni je podrhtavala vilica, ali sam morao da pazim da me ne primeti neko. Hteo sam jos jednom da joj se isplazim, ali ona je vec bila daleko. Ne znam zasto, al toga dana kod nas je padala kisa. Al nije ni bilo bas nesto puno sunca. Bila je samo neka cudna tisina i praznina. Kao da je sve ono sto je lepo otislo zajedno sa njom i cirkusom. Ostala je samo jedna livada, ugazena trava u obliku kruga i tuga. Ponekad, kada se zateknete tamo, negde izvan grada, ako li malo slusnete, cucete dva razdvojena decija srca kako se jure, dovikuju i traze da se ponovo spoje, duvaju jedno drugom u usta i da se plaze. Jos uvek obilazim cirkuske satre trazeci svoju balerinu i ako je ikada budem sreo, pitacu je samo jedno tada:
"Koliko dugo moze da izdrzi bez vazduha?"
Ja, evo, sve do sada......
| |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 24/4/2010, 2:27 pm | |
| ŽENA
Živu zvezdu u utrobi imaš prijateljice moja crkvu davno porušenu novu školu krotitelja lavova sa licem nevine devojčice ispod samog srca nosiš prijateljice moja
Osluhni njegovo ispod svoga bila u dubinama praiskona prijateljice moja u dubinama neba u ponorima sveta u maloj poljskoj kućici na japanskom ostrvu u doba trešanja ljubavi moja
Živo čudo ispunjava te tvoriteljko moja neka je blagoslovena pravlaga životodajna ja blagosiljam spoj Ženstva sa Strancima koji nove Strance iz pramraka izvodi u opasnu svetlost sveta ženo
Kako se stiže do tvoga carstva do prasveta u tebi prijateljice moja može li se smrću do vlažnog sna u tebi do spokoja može li padom kroz čeljusti zveri kroz cveće može li se ponovo u tvoju utrobu može li zauvek u čas začeća
Kako izbeći progon iz tvog toplog tela kako ostati večno ispod tvoje sise jao kako spasiteljice moja mogu li se nagoditi sa Ubicom u tebi sa zvezdom zrakolomnom mogu li daj da uđem i večno da ostanem
Mogu li sa čajem sa voćem koje ti prinose muževi mogu li mi tu pčele pomoći brzi konji mogu li patnjom poniženjem teškim robijaškim radom
kao Tantal i Sizif istovremeno mogu li ikako u staru postojbinu mogu li tvoriteljko moja? http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=60079&st=120&start=120 | |
|  | | Kumuloninbus
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 24/4/2010, 7:57 pm | |
| "U mojoj glavi stanujes: tu ti je Soba i mali balkon s koga puca Vidik na moje misli najtajnije....
...
Van tebe druge misli ne postoje.
I samo dok spavam ti se nekud gubis...."
Stevan Raickovic (1928 ) | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 2/5/2010, 10:21 pm | |
| TRAŽENJE ŽENE
Dan stoji visok na snijegu (i meni) Snijeg se plavi i zima oštri ocrte stabala i kuća. A kroz dan kroz grad moji koraci crtaju i potežu i vuku duge pravce kvadrate elipse. Sad sam stao slušam u sebi mukli lom koraka svojih bezbrojnih bolno zvoni zadnji jedan zvuk Moj lik zemlji nagnut čeka, kut mu dršće na tlu tup i crn i oduljen Oko mene prostor, plav i prazan, šušti šušti Daleko se negdje neke sfere ruše Gdje si!?
A.B. Šimić | |
|  | | midjika

Broj poruka : 1194 Godina : 45 Location : Beograd Humor : pa nije bas cunami, ali ima ga:) Datum upisa : 04.03.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 7/5/2010, 12:40 am | |
| Ljubavi
Ljubavi, Ne pitaj me za ime, ne pitaj za godine, gradove, ni šta sam radio.
Predaj se mojoj ljubavi saznaćeš sve o meni, o svakoj mojoj kapi krvi.
Tomi Taberman ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 7/5/2010, 6:50 am | |
| ZAR JA NISAM ŽENA?
Ovaj čovek kaže da ženi treba pomoći kada ulazi u kočiju i preneti je preko bare, i da žena uvek treba da ima najbolje mesto. Niko mi nikad nije pomogao da uđem u kočiju, ili da pređem preko bare, niti sam igde imala najbolje mesto... Pa, zar ja nisam žena? Pogledajte me! Pogledajte moje ruke! Kopala sam i sadila i skupljala u ambare i nijedan mušakarac mi ravan nije bio... Pa, zar ja nisam žena? Mogu da radim i da jedem koliko i bilo koji muškarac - i da istrpim bičevanje - Pa, zar ja nisam žena? Rodila sam trinaestoro dece i gledala kako ih gotovo sve prodaju u ropstvo. I kad sam ispustila majčinski krik, samo me je Isus čuo... Pa, zar ja nisam žena? Ovaj mali čovek u crnom kaže da žena ne može da ima ista prava kao muškarac jer Isus nije bio žena. A kako je vaš Isus nastao? Od Boga i od žene! Muškarac nije imao ništa s tim! Ako je prva žena koju je Bog stvorio imala snagu da ceo svet okrene naglavačke, onda će sve žene zajedno imati snagu da ga vrate na pravo mesto.
Sojourner Truth (1797-1883) | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 22/5/2010, 9:07 pm | |
| TI GOVORIŠ
Ti govoriš o tvojim godinama, o tvojoj kosi od bijele svile. Pogledaj svoje ruke latice oleandra, luk tvoga vrata je sama ljupkost. Volim pepeo na tvojim trepavicama, i tvoje oči od zagasita zlata i tvoje oči Sunce na rosi od zelena zlata na jutarnjoj travi Tvoje oči u novembru kao more svitanja oko tvrđave u Goreji. Koliko snage u njihovim dubinama, koliko blaga sa karavela bačena bogu od ebana.
Volim tvoje mladenačke bore, te sjene koji boji bojama pozne ruže tvoj septembarski osmijeh, to Cvijeće u uglovima tvojih očiju tvojih usana. Tvoje oči i osmijeh, miomirisni balzam tvojih ruku i baršun krzna tvog tijela Neka me očaravaju dugo u Edenskome vrtu Ženo s dva lica, jednim od same žestine, drugim od same nježnosti. Ali usred studenog doba Kada se crte tvog lica ukažu jasnije tvoji obrazi uleknutiji tvoj pogled veoma dalek, moja Gospo Kada se brazdama izbrazda, kao polja u zimu, tvoja koža tvoj vrat tvoje tijelo pod teretom umora Tvoje tanane prozirne ruke, dosegnuću blago moga dugotrajnog traganja i sunce iza duge noći tjeskobe Slap i isti taj napjev, žubor izvora tvoje duse.
Dođi, noć klizi nečujno preko bijelih terasa, i ti ćes doći. Mjesec miluje more prozirnim pepelom svjetlosti. Daleko, počivaju zvijezde nad ponorima noći Otok se proteze nalik na Mliječni put. Ali osluhni, čujes li? Kako se od Kap Manuela na mahove uzdižu talasi laveža I kakva nečuvena glazba dopire od restorana luke i zatona, opojna kao san Draga!...
Leopold Sedar Senghor | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 31/5/2010, 10:21 pm | |
| ZAR JA MISAM ŽENA
Ovaj čovek kaže da ženi treba pomoći kada ulazi u kočiju i preneti je preko bare, i da žena uvek treba da ima najbolje mesto. Niko mi nikad nije pomogao da uđem u kočiju, ili da pređem preko bare, niti sam igde imala najbolje mesto... Pa, zar ja nisam žena? Pogledajte me! Pogledajte moje ruke! Kopala sam i sadila i skupljala u ambare i nijedan mušakarac mi ravan nije bio... Pa, zar ja nisam žena? Mogu da radim i da jedem koliko i bilo koji muškarac - i da istrpim bičevanje - Pa, zar ja nisam žena? Rodila sam trinaestoro dece i gledala kako ih gotovo sve prodaju u ropstvo. I kad sam ispustila majčinski krik, samo me je Isus čuo... Pa, zar ja nisam žena? Ovaj mali čovek u crnom kaže da žena ne može da ima ista prava kao muškarac jer Isus nije bio žena. A kako je vaš Isus nastao? Od Boga i od žene! Muškarac nije imao ništa s tim! Ako je prva žena koju je Bog stvorio imala snagu da ceo svet okrene naglavačke, onda će sve žene zajedno imati snagu da ga vrate na pravo mesto.
sojourner truth (1797-1883), oslobođena robinja i borac za ljudska prava | |
|  | | Kumuloninbus
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 1/6/2010, 3:33 am | |
| Jesi li ikad napisao pesmu, odraz nemirne duse. Jesi li ikad cekao uzalud i shvatio da snovi se ruse.
Gde je veceras moj silni zanos kojim moja poezija dise, i kakva je to poezija koju srce bez zanosa pise.
Kad cu nauciti da je volim samo koliko i ona mene, i ko ce pokusati da mi objasni razliku izmedju pesme i zene? | |
|  | | Adrijana

Broj poruka : 67 Godina : 42 Location : najlepse mesto pored Dunava... Humor : mnoooooogooooooooooo.......... Datum upisa : 13.02.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 1/6/2010, 8:34 am | |
| Jovan Jovanovic Zmaj (1833 - 1904)
,,Tijo noći..'
Tijo noći, Moje sunce spava; Za glavom joj Od bisera grana, A na grani Ka da nešto bruji, Tu su pali Sićani slavuji: Žice predu Od svilena glasa, Otkali joj Duvak do pojasa, Pokrili joj I lice i grudi, Da se moje Sunce ne probudi.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 10/6/2010, 9:11 pm | |
| POSVETA MOJOJ ŽENI
Kojoj dugujem što radošću sam ispunjen I što se moji osjećaji bude kad budimo se mi I što istog trena počinak dolazi kad vreme je sna, Skladno disanje
Ljubavnika kojih tela mirišu jedno drugom Koji misle iste misli bez potrebe da se zbori I tepaju iste reči bez potrebe da se neki smisao rodi.
Neće od zlovoljnog vetra se zalediti Nit' od sumornog tropskog sunca uvenuti Cveće u cvetnjaku koji je naš i samo naš
Al' posveta je ova da je drugi čita: I bliske su ovo reči u javnost tebi upućene.
T.S. Eliot | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 20/6/2010, 7:31 pm | |
| U ODBRANU ŽENE
O vi ljudi nerazumni, što ženu optužujete, a ne želite vidjeti da ste uzrok njena grijeha. Vi što žarko nastojite da steknete njezin prezir, želite da bude dobra, a na zlo je navodite?
Vi njen otpor svladavate, a onda ste sasvim strogi i lakoćom nazivate ono što ste s mukom stekli. Nijednu ne poštivate, pa ma kako da je skromna, primi li vas, tad je laka, odbije li vas, nemila je.
I tako ste vazda glupi te slijepo osuđujete jednu da je nečovječna, drugu da je laka roba. Pa kakva žena da bude da zasluži ljubav vašu, kad vas vrijeđa nezahvalna a laka vas samo ljuti
No u ljutnji i u patnji za koje ste sami krivi dobro čini koja neće da vas voli i poštiva. Ljubeći ih nastojite da slobodna krila steknu i kad zlu ih naučite hoćete da budu dobre
Ta tko li je veći krivac u djelima grešne strasti taj što klone pred molbama il' tko moli da se klone? Koga više da krivimo pa ma kakvo zlo činio, onog što za novac griješi, il' onog što grijeh plaća?
Kad je tako,zašto li ste svi toliko uplašeni zbog slabosti i zbog grijeha za koje ste sami krivi? Volite ih dakle takve kakve ste ih učinili, il' nastojte neka budu kakve biste sami htjeli.
Prestanite s opsjedanjem i tad ćete s više prava napadati onu, koja prva dođe da vas moli. U borbi se gordost vaša oružjima mnogim služi, jer spajate s udvaranjem krv i svijet i samog vraga.
Sor Juana Cruz | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 26/6/2010, 4:22 pm | |
| TI GOVORIŠ Ti govoriš o tvojim godinama, o tvojoj kosi od bijele svile. Pogledaj svoje ruke latice oleandra, luk tvoga vrata je sama ljupkost. Volim pepeo na tvojim trepavicama, i tvoje oči od zagasita zlata i tvoje oči Sunce na rosi od zelena zlata na jutarnjoj travi Tvoje oči u novembru kao more svitanja oko tvrđave u Goreji. Koliko snage u njihovim dubinama, koliko blaga sa karavela bačena bogu od ebana.
Volim tvoje mladenačke bore, te sjene koji boji bojama pozne ruže tvoj septembarski osmijeh, to Cvijeće u uglovima tvojih očiju tvojih usana. Tvoje oči i osmijeh, miomirisni balzam tvojih ruku i baršun krzna tvog tijela Neka me očaravaju dugo u Edenskome vrtu Ženo s dva lica, jednim od same žestine, drugim od same nježnosti. Ali usred studenog doba Kada se crte tvog lica ukažu jasnije tvoji obrazi uleknutiji tvoj pogled veoma dalek, moja Gospo Kada se brazdama izbrazda, kao polja u zimu, tvoja koža tvoj vrat tvoje tijelo pod teretom umora Tvoje tanane prozirne ruke, dosegnuću blago moga dugotrajnog traganja i sunce iza duge noći tjeskobe Slap i isti taj napjev, žubor izvora tvoje duse.
Dođi, noć klizi nečujno preko bijelih terasa, i ti ćes doći. Mjesec miluje more prozirnim pepelom svjetlosti. Daleko, počivaju zvijezde nad ponorima noći Otok se proteze nalik na Mliječni put. Ali osluhni, čujes li? Kako se od Kap Manuela na mahove uzdižu talasi laveža I kakva nečuvena glazba dopire od restorana luke i zatona, opojna kao san Draga!...
Leopold Sedar Senghor | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 1/7/2010, 9:43 pm | |
| Ništa mi dala nisi i zbog tebe ruže Mog života gube listove beznada, Jer vidiš iste stvari koje gledam, Zemlju, i nebo što se nad nama rada,
Jer mreža tvojih nerava i vena Sto održava tebe i lepotu tvoju Sigurno zadrhti od poljupca cistog, Suncevog što pada i na usnu moju.
Ženo, ništa mi dala nisi, pa ipak Kroz tvoje bice osecam zemaljske stvari; Radostan sam što mogu da gledam zemlju Gde srce tvoje odmara i tuku mu damari.
Zalud mi moja osecanja brane - cvetovi nežni što se vetru smeše- Jer naslucujem pticu u letu što cežnju tvoju plavetnilom posu.
Pa ipak, ništa mi nisi dala, Tvoja mladost ne cveta za mene, S osmeha tvog bakarnog vodopada Nece se napojiti moja žedna stada.
Nafora koju ne okusiše tvoje usne, Poklonik ljubljenog koji ce te zvati Izaci cu na put s ljubavlju mojom u ruci Kao sa cašom meda za onog koga ceš zavoleti.
Vec vidiš, noc zvezdana, pesma i pehar Iz kojeg ispijaš vodu koju pijem, Živim u tvom životu i ti u mome živiš, Ništa mi nisi dala a, ipak, sve ti dugujem.... ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 10/7/2010, 1:40 pm | |
| ZENA
Ruza nije lijepa, ako uz cvijetove njene nema umilnog lica drage, voljene zene. Bez opojna pica, bez dobrog starog vina ni proljece ne vrijedi, ni njegova milina. I nebo ti je pusto, i sva je basta pusta ako nema poljupca s toplih, rumenih usta. I na svijetu ti, brate, nema tuznije stvari nego gledati dragu kad se u licu zari, kada se u njoj tajno ljubavna vatra budi, a ne brati poljupce, ne milovat joj grudi. I ples vitkog cempresa i umilnost ruze, ako nema ljubavi, sto mogu da ti pruze ? I sva svjetlost uma, pa i mudrost sama, bez svjetlosti ljubavi nisu nego tama. Divna je ljepota pjesme, ruze, vina, no kad nema zene sve je to praznina. | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/7/2010, 4:20 pm | |
| TI SI MOJA IPAK
Ti si česta slika moje žalosne ljubavi Ti si moja samoća u kojoj smo prisutni oboje Ti si moja Sinagoga ograđena žicom Ti si moja naročito u ovo doba pogotovu sada Ti si moj razgovor koji se u početku odnosio na nešto drugo Ti si moj Pablo Pikaso i njegova ljubav prema napojamnom Ti si moja igra koja pocinje kamencicima Ti si moja Sahara sa jednim cvetom pa cak i bez njega Ti si moja devojka o kojoj ti nisam govorio Ti si moj plemić koji je nekada živeo na Kavkazu neki Vsvold Ti si mojih nekoliko godina od one noći Ti si moja žena - ponoćni voz sa jednim putnikom Železara u kamenom dobu - ti maja ruskaja zemlja Jedina žena koju menjam svakog dana I pravi smisao toliko hvaljenih sloboda Ti si moj heroj koji se postideo i ipak počinio izdajstvo Ti si moja ljubav slavnih ljudi Ti si moja junačka ljubav koju sam već rekao Ti si moja obećanja koja nikada nisu ništa značila Ti si moja ljubav iako sam bez nje kao sto je poznato Ti si moja ipak Tako je bilo oduvek i uzalud sam se bunio i sramotio oboje Ti si jedna stvar koju je volela jedna žena Ti si jedna žena koliko i svaka druga Ti si moja uprkos poznatim istinama To su bedni podaci kojima raspolažem To su sva dela moje izvitoperene ljubavi To sam sve mogao lepše reći ali nema razloga Ionako samo nagađam i pretpostavljam Ti si moja bolest bolešću izlečena Ti si moje dete ti ništa ne razumeš I ja doslovno moram reći da te volim.
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/7/2010, 9:08 pm | |
| Ženo,
kada mi plot zakriči, moja duša se pretvori u krv, krv u
požudu; ženo, hoću da ti ispijem kupu slasti,
i da, kroz tebe uđem u beskonačnost;
strasno - bolno, hoću da mi premre srce u trzanju
sladostrasti, kad me uzburka krv tvoja, ta vruća, ta slatka
bezumna, hoću da me, bezumnog, užariš, i da me
sagoriš svojom ženstvenom vatrom, ploti moja
hoću da me poljubiš samo jednom, plotski, dugo,
bolno, sva mirišući, dršćući, toplo, vlažno, slasno;
hoću moje lance, tvoje kose, duge,
meke da raspustiš kose,
da me zamrsiš u njih, nek mi se pomuti radost u
tmini mirisa njezinih!
meda, hoću sočnost meda da ti ispijem sa usana,
s tih dozrelih, s tih opojnih,
bez ponosa da se pravim pametan;
hoću tvoju manitu podatnost uzbješnjeloj krvi,
tvoju opijenost od moje muške mladosti;
hoću tvoje ludilo sreće od moga mesa, hoću tvoje
žensveno blaženstvo da te savladam pobjednički;
hoću da me moćno tišti zbijenost tvoga tijela,
hoću da me stegneš, u grču zagrljaja, kao udav janje;
hoću da nam se u vrućini strasti pomrači svijest,
i da budemo duboki kao zemlja,
kad postanemo jedno il' troje:
hoću sirovu snagu tvoje ploti, hoću divlju
prijesnoću zbijenu u tvojim mišićima;
hoću da zatrepti meso tvoje, ploti moja, u groznici
mojih živaca, koji kroz tebe hoće da stvaraju izvan sebe;
hoću da u času ujedinjenja zamirišu iz tvog tijela
peludni prašci, koje si prije kolutova godina
njušila kao košuta
na Celebesu;
hoću da zavrišti plot u tebi, i da
izbaciš svoja zaboravljena krila, i rogove, ili pandže;
Ženo, Ženko, Žensko,
neka me nestane u grču životinje;
neka utonemo; hoću da se više nikad ne povratimo
iz suštine bića,
da više nikad ne vidimo dan, i da ne mognem
razlikovati sebe od tebe, ili nas obadvoje od bića,
od velikog, vječnog, neponjatnog, koje od sebe
čini dušu, od duše krv, od krvi požudu,
koje mi trepti u ploti uzavreloj,
koje mi kriči kroz muškost,
i koje te sili da mi se baciš u požar ploti,
Ženo! http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=74863&page=67
| |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 12/7/2010, 2:29 pm | |
| TIJELO ŽENE
(Pablo Neruda)
Tijelo žene, skrovito čudo nepoznato u tebi, ima li veće nježnosti nego što je moja dok spavaš ljupka u sjeni svoje svjetlosti?
Silazeći u tebe kao u ponornicu ponavljam imena cvijeća da bih te objasnio: perunija, azaleja, robinija hispida.
Dok spavaš ti se igraš, rijeko u koju uranjam svoje ruke, rastužena i vječna, sa svojim šljunkom od sedefa i spaljene mahovine.
Na tebi sve prepoznajem i svemu se čudim: tu je ponor iz koga dolazim i kome se vraćam, i slana me žeđ obilazi dok umireš, slatka patnjo.
Evo koliko te tražim: kao jeka svoj glas, kao glas svoju jeku sto ne prestaje i gori u mojoj krvi, u mojoj glavi bez svjetla.
Evo koliko te želim: kao pusta površina vode svoj vir da je uznemiri i da sustane tamo gdje sve počinje, i odakle smrt ne silazi.
Ima li ljepše od tvoje kovine, od tvog voća koje se nudi? Ja sam brod što tone i što se ljulja između tvojih obala.
Evo te, pobijeđene i gole, ali tko će proći ispod slavoluka sa vijencem gorka lovora? U tvom snu i ja sam izgubljen zauvijek.
Zagledan u beskrajne prostore otvaram dio po dio tvog tijela što se ne razlikuje više od mene u meni, jednako i jednako samo.
Tu je i nevidljiva pjesma koja preobražava sva tvoja čuda u jedno, uzdrhtalo na kiši, i prokleto nebo što ranjava plače iza tvojih vjeđa. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 18/7/2010, 1:30 pm | |
| IZGUBLJENE ŽENE
O gdje su sada one žene što lutajući ovim svijetom svratiše se u moj život i opet redom iščeznuše iz moga života u tamu?
I gdje je kraj u kojem sada njine duše ljube? Te žene sad su zvijezde
Noćas sve se iz dubljine noći u moju dušu smiješe A. B. Šimić | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 20/7/2010, 1:09 am | |
| Sreo Sam Te Mnogo Puta
Drhtim... Drhtim kad ugledam žar u očima tvojih što k'o iskra sja, što k'o oganj gori...
Drhtim kada prodeš pokraj mene i mirišeš k'o ruža i smiješ se k'o sunce, što nam život pruža...
Drhtim kad sretnem pogled tvoj, što nježno razdire dušu i nikad nije moj...
Sreo sam te mnogo puta... Znaš... i nikad ti nisam rek'o... (mislio sam da si ljuta) da te volim... da te grlim i ljubim... Oh, oprosti molim.
Ljubav... tajna koju vječno krijem. Oprosti što kažem sada kad odlazim zauvjek... I sa tajnom mrijem...
Kad ideš - idi. Idi... i svima kaži da prava ljubav ne leži u lažima...
Drhtim kad ugledam žar u očima tvojih što k'o iskra sja, što k'o oganj gori...
Drhtim... Drhtim kada prođeš pokraj mene i mirišeš k'o ruža i smiješ se k'o sunce, što nam život pruža...
Drhtim kad sretnem pogled tvoj, što nježno razdire dušu i nikad nije moj...
Ladislav Prezzigalo ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 20/7/2010, 3:24 am | |
| Volim te
Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živio Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla kruha Zbog snijega sto se topi i prvih cvjetova Zbog žednih životinja kojih se čovjek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim
Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti sto sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja
Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca sto ga ne zadrzavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce sto mi na glavu sjeda Kad sam siguran u sebe sama.
Paul Éluard
____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 25/7/2010, 10:10 pm | |
| POSVETA MOJOJ ŽENI
Kojoj dugujem što radošću sam ispunjen
I što se moji osjećaji bude kad budimo se mi
I što istog trena počinak dolazi kad vreme je sna,
Skladno disanje
Ljubavnika kojih tela mirišu jedno drugom
Koji misle iste misli bez potrebe da se zbori
I tepaju iste reči bez potrebe da se neki smisao rodi.
Neće od zlovoljnog vetra se zalediti
Nit' od sumornog tropskog sunca uvenuti
Cveće u cvetnjaku koji je naš i samo naš
Al' posveta je ova da je drugi čita:
I bliske su ovo reči u javnost tebi upućene.
T.S. Eliot | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 31/7/2010, 4:23 pm | |
| MARIJI
Ti si učinila da trkač na sunčanoj stazi preskoči zgužvanu zmiju da bi te uhvatio oko pasa i otvorio kutiju nadutih pupoljaka
Ti si učinila da se nepripremljena ukrštanja dobroćudno uzmu za ruke i dovrše svoje razgovore među našim senkama
Ti si učinila da se na živahnim zatiljcima pojave tražene latice i uznemiri se more na ravnim obalama zbog sjajnih ptica koje dolaze
Odenula si me svojom kosom i dok oblaci tonu kroz plava stakla mi ulazimo u prastaro drvo jedino koje je toplo Ti si to učinila
Miodrag Pavlović ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 1/8/2010, 2:31 am | |
| STARINSKA MOLITVA ZA EMILIJU
1. Neka nađe sreću Emilija, crven končič, nek se smeje, neka mirno spava.
2. Nek živi Emilija sa onim koga ljubi, ne moram da budem ja, nek ona živi...
3. Nek postane majka, nek joj šikne mleko, nek joj dete živi.
4. Nek se seti Emilija prozora na niskoj kući, i jesejne uspavanke.
5. Nek joj se ispuni želja: stara klupa, niska kuća izvan grada.
6. I kad zbraja dane, nek se seti mene i mojih molitava...
7. Nek sa decom večerava pod zvezdama za dugim stolom.
8. A kad joj mreti dođe, u poslednjoj suzi nek bude i mene.
9. Te večeri nad njenom ikonom nek prođu rumene zvezde.
10. Od njenih zvona nek proplaču i neznani na svome putu.
11. Nek umre samo posle mene, ma gde se obreo, i ma gde bio.
12. Amin
(Slobodan Marković) _________________ ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 14/8/2010, 2:38 pm | |
| SLAMKA
U onoj noći s petka na subotu
sudnjega časa u tvome životu
čistaja djevo i najređi cvetu
poslednje što si ti od mene čula
bilo je "Volim te
najviše na svetu!"
Ali na čemu bi onaj što ne ume
više živeti održao sebe
da mu usnama što se ne dvoume
ne dodade slamku
i reč
"I ja tebe!"
Matija Bećković | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 24/8/2010, 10:08 pm | |
| ИКОНА
Видим ли коју жену теби да личи: у капуту пепељастом и белом шеширу, дешава се на улици да застанем. И мада знам одавно већ да трунеш, помислим: можда си ти. Иначе, ти знаш: у Бога нисмо веровали ни ја ни ти. И заиста нема то са њим везе што желим пред сликом твојом кандило да палим.
Ристо Ратковић | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 10/9/2010, 8:38 pm | |
| Lepa mlada žena govori
Da sam voda tekućica U kojoj mnogi žeđu gase, I svaki odlazi zadovoljan, čist i umiven, Sa svojom srećom jedinstvenom Kojoj na svetu nema ravne.
Da sam piće, silovito i radosno, Koje piju drugari po krčmama, Tražeći sreću u osmejku i zaborav u pevanju. Da im ja želje ostvarujem, i najluđe i najsmelije, Pomamnim šumom noćnih sati, gustim dimom terevenke.
Da sam otrov, munjevit i nepoznat, Piće za one koji ne mogu Da sačekaju zalazak sunca, Da sečem život u korenu, brže od munje, Da misli, bića i svetove Brišem netragom zaborava.
(Beograd, 1937) | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/9/2010, 11:10 pm | |
| Erotika
Još osećam miris kose tvoje i ukus usana tvojih jagodasti'; još strepi, dršće, gori srce moje sa milja i sa prohujalih slasti; a još te želim i ruke ti pružam, i gorim, plamtim sa ljubavne žeđi.
O, dođi, da te svu obaspem ružam' i krinom što je od mene još bleđi. O, dođi, svilna i blistava ženo, utoli moje čeznuće i žudi, u praznom času dok još nisam sveno, mladošću dok mi još raspinju grudi.
O, dođi, svilna i blistava ženo!
Šibaj me, šibaj bičevima svoje zlaćane kose, buhavne i meke; pusti da tonem u nebesne boje očiju tvojih i snivam daleke, čarobne snove!...
Siši, iscrpi gramzivim usnama svu toplu rumen dečaštva mi čedna, nek padne pusta ravnodušna tama i nemoć, šuplja, zimogrozna, ledna.
Ti samo ljubi, manito i slepo, u zlikovačkoj, usplamteloj strasti, dok nisam žića uze sve pocepo, opijen od tvog vrućeg daha slasti!...
O dođi, divna, demonova kćeri, pripij se zmijski uza me, priljubi, i kikoćuć se isposničkoj veri, nek blesnu tvoji slatki, grešni zubi!
O, dođi, divna, demonova kćeri!
Padajmo slepo i u zagrljaju, u usijano to rumeno more; zagnjuriimo se u sunčanom sjaju i nek mladost bukteći izgore!...
O, dođi, divna, demonova kćeri!
Veljko Petrovic 1884/1967 ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 12/9/2010, 2:51 am | |
| Izmedju dva dana
Prosla je pored kuce gde se pali svetlo pije mleko i spava i ostavila na trotoaru svoje stope kao klavirske dirke od tada nosim na usnama poljubac veliki ko njeno celo i smisljam rec koja ce je pronaci i prepoznati
II
rodio sam se od jutros uprkose svim podacima o meni a ipak stariji sam od jutra i od sutra i nisam zaboravio nista sto je bilo pre moga rodjenja i secam se svega sto je bolo posle moje smrti i nisam kriv nizasta sto se desilo juce
IV
voleo sam je i sreo sam je na trotoaru onoga jutra kad sam se rodio i bilo mi je krivo sto je ona postojala i juce.
Branko Miljkovic ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 15/9/2010, 10:09 pm | |
| Neverna žena
I povedoh je ja do reke, misleći da je devojka a imala je muža. Bilo je to u noći Svetog Jaga, i gotovo po dogovoru. Pogasili su se fenjerii zapalili svici. Na poslednjem uglu ulice Dodirnuh njene zaspale dojke I odjednom mi se otvoriše Kao grane zumbula. Njena uštirkana suknja Zvonila mi je u ušima kao komadić svile rezan sa deset noževa.
Bez svetlosti u svojim krunama drveće je poraslo. I horizont pasa Lajao daleko od reke. Pošto smo prošli kupine, vrbe i trnje, pod velom njene kose iskopah jamu na vlažnom tlu. Ja skidoh kravatu. Ona skide haljinu. Ja otpasah revolver. Ona skide četiri jelečica. Ni smilje ni puževi inemaju tako put finu, ni velika ogledala ne blistaju tim sjajem. Njena su mi bedra bežala iz ruku Kao iznenadene ribe Pola u ognju a pola hladna. Tu noć sam projurio Najlepši put Jašući kobilu od sedefa Bez uzde i uzengija. Čovek sam i ne dolikuje mi Da kažem šta mi je rekla. Savest mi nalaže Da budem diskretan. Prljavu od poljubaca i peska odneo sam je na reku. Ljiljani su se mačevali sa vetrom. I ponašao sam se onako kao što dolikuje meni, pravom Ciganinu. Poklonih joj kotaricu od žute svile. I ne htedoh da se u nju zaljubim jer imala je muža a kazala mi da je devojka, kada sam je odveo ja do reke.
F. G. Lorka | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 16/9/2010, 11:22 pm | |
| NIČIJA-Jelena Marković Žene se dele na ničije, nečije i svačije. Ti si naišao na ničiju. Bolje bi mnogo bilo da si naišao na nečiju. Jer nečija je nečija, navikla je da pripada, pa kako je jednom bila nečija, može postati i tvoja. A ova što je vazda ničija, ni na šta nije navikla. Nije ni morala da se navikava. A ti misliš - dobro je: ničija je slobodna. Pa, ničija je baš i ničija zato što tako voli slobodu i što nikad ne bi postala nečija. Svačija je isto nečija, Samo što je previše nečija, ali uz dobre razloge može postati umereno nečija, pa opet može postati samo tvoja. Pa čemu onda osmeh što sam ja ničija kad je to, zapravo, najgore što može da ti se desi? | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 18/9/2010, 7:23 pm | |
| PAMETNE GOLE ŽENE
Njihova tijela neiskazana Plutaju u tunikama Njihova su tijela duša nedodirljivih I prstiju ranjavih Oči su žena ostakljene Ili drvene Ili plave od dima Igraš se s njima Kao žongler s vatrom Kao dječak klikerima Poput djevojčice slovima Razmišljajući Igraš se njima Mislima pametnih golih žena Njihovim nepametnim golim mislima Koje padaju niz ramena Kao pletenice Koje se raspleću i nestaju Kao zvijezde iz kose Postoji mjesto i vrijeme Kada pametne ostakljene žene Postaju lake A njihove tunike svilene I malene To mjesto je iza njihovog uha To vrijeme je jedna zaustavljena riječ Samo jedna jedina Al moraš je pogoditi Nasumce
Olga Savičević | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 23/9/2010, 10:33 pm | |
| Zeno, u tvome smehu je muzika izvora moga zivota.
To je jos samo dete, gospodaru. Ona trci oko tvoga dvora, zbavalja se, pokusava da i od tebe napravi igracku. Ne pazi na neuredjenu kosu ni na nemarnu odecu koju vuce po prasini. Zaspi i ne odgovori ti kad joj govoris - cvet koji joj dajes ujutru, iz njenih ruku pada u prasinu. Kad se podigne oluja i kad se nebo smraci, ona vise ne spava; ostavljajuci lutke rasturene po tlu, ona se prijubljuje tebi, iz straha. Boji se da te dobro ne sluzi. Ali ti posmatras njenu igru smeseci se. Ti je ne poznajes. Dete koje sedi u prasini tvoja je zena; njene igre ce se smiriti, postace ozbiljnije, pretvorice se u ljubav.
Napusteni zizak ceka u drugom danu poljubac plamena koji dovodi noc.
Dan je mracan od kise. Besne munje cepaju oblake u dronjke, i suma je kao zatvoreni lav koji ocajno trese grivom. U takav dan, usred razularenih vetrova, daj mi da se smirim u tvome prisustvu. Jer je zalosno nebo ispunilo senkom moju samocu, i pod njim se tvoj bozanski dodir utiskuje u moje srce.
Na ovome svetu zivimo dokle ga volimo. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 30/9/2010, 7:56 pm | |
| Telo žene, beli brežuljci, bela bedra, ti si slična svetu kada se daješ. Moje telo divljeg vrtlara što te kopa i sin iskače iz dubine zemlje.
Bio sam sam kao tunel. Od mene su bežale ptice, i noć me potopila u snažnom naletu. Da bih preživeo iskovah te kao oružje, kao strelu za svoj luk i kamen za svoju praćku.
Ali čas osvete je pao, i ja te volim. Telo od kože, od mahovine, od mleka požude i postojanja. Ah gralovi od grudi! Ah oči odsutnosti! Ah ružo pubisa! Ah glasu tužni i spori!
Telo žene moje, opstajem u tvojoj gracioznosti. Moja žeđi, moja beskonačna strasti, moj neodlučni putu! Mračne obale reke među kojima večna žeđ ostaje, gde ne prestaje umor i beskonačna bol.
Pablo Neruda | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 8/10/2010, 9:04 pm | |
| UVEK SAM SE PLAŠIO DA TI TEPAM
Uvek sam se plašio da ti tepam Plašio se uvek da ti kosu držim u ruci Prestrašen bio da naglo možeš da se okreneš i da mi uhvatiš nežno oko na svom vratu. Jer sam glupavo verovao da ću ako ti ruku na rame stavim da ću ako ti prstima čelo dodirnem da ću ako ti u tople oči grudi slijem da ću izgubiti sebe. Sad kad si otišla imam sebe, isuviše. ZORAN RADMILOVIĆ | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 9/10/2010, 11:34 pm | |
| Vito Nikolić)
PISMO MOJOJ UCITELJICI
Draga gospodjo uciteljice, ne zacudite se ovom pismu kasnom, podsjetise me na Vas dvije male ptice, dvije obicne ptice na zici telegrafskoj.
Sjetih se, znate, onih Vasih prica punih ljubavi za ptice nevine i slabe poslije kojih smo, zbog svake pracke i kamicka, klecali dugo iza table.
Ne zamjeram Vam - daleko bilo, pa cak ni to sto me vukoste za usi, sve je to danas na svoj nacin milo i prijatno je od toga u dusi.
Ja se cesto sjetim tog vremena davnog rata, zime, gladi, bodljivakve zice, nije, bogme, tada bilo jednostavno nauciti nekog da zavoli ptice.
Gospodjo, to je, u najmanju ruku, junastvo dostojno postovanja uciti nekog ljubavi uz huku jednog strasnog rata, jednog propadanja.
Hvala Vam, gospodjo uciteljice, i ne zacudite se ovom pismu kasnom, podsjetise me na Vas dvije male ptice, dvije obicne ptice na zici telegrafskoj. | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 12/10/2010, 2:11 am | |
| Šandor Petefi
Kako da te nazovem
Kako da te nazovem, kad sred sumraka, snatreci, vecernje zvezde lepih ti ociju, diveci se, moje gledaju oci, kao da ih sad vide prvi put... Te zvezde, ciji je svaki zrak po jedan potok ljubavi, koji tece ka moru duse moje kako da te nazovem?
Kako da te nazovem, kad mi dobacis pogled svoj, taj pitomi golub, cije je svako pero po jedna maslinova grana mira i ciji je dodir tako dobar! Zato sto je meksi od svile i od jastuka u kolevci Kako da te nazovem?
Kako da te nazovem, kad zasviras svojim glasom. Te glasove da cuju suva stabla usred zime prolistala bi ponovo zelena misleci,to je vec prolece, davno ocekivani njihov spasilac, a slavuj peva: kako da te nazovem?
Kako da te nazovem kad mi usne dodirnu tvojih usana plameni rubin-kamen, kad u vatri poljupca stope se nase duse, kao u zoru dan i noc, a svet nestane pred nama, nestaje za mene vreme i sva tvoja tajanstvena blazenstva vecnost rasipa po meni- Kako da te nazovem ?
Kako da te nazovem, slatka majko moje srece, vilinska devojko vizije koja se dotice neba, najsmelije moje nade zastidjujes svojom stvarnoscu, moje duse jedino blago vrednije od celoga sveta, slatka, moja lepa, mlada suprugo, kako da te nazovem? ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 23/10/2010, 9:02 pm | |
| Ž E N I Uvek u begu, na krilatom atu, stara si pesma vesela i tužna, najlepša varka i istina ružna, grudva praznine, rdja na mom zlatu.
Ti si taj slabić od bogova jači, bandit u srcu što plače i hara, sjaj mrkle noći i hladnoća žara, suza u smehu, osmeh na lomači.
Nežna si, meka i tvrda ko dleto, najsladje čuvstvo i strah iza reze, arebrna čežnja usamljene breze, vino u jesen i izvor u leto.
Sve si što hoću, što ne mogu, neću, moj pad u letu, posrtaj na rubu, prugasta mačka u belom golubu i ujed zmije skrivene u cveću.
Sve si što nisi, što neće da bude, i ništa nisi od svega što jesi; tišine moje muk i lomotresi i prazne ruke koje večno žude.
Borislav Zdravković | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 28/10/2010, 10:34 am | |
| Volim te
Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živio Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla kruha Zbog snijega što se topi i prvih cvjetova Zbog žednih životinja kojih se čovjek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim.
Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti što sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja.
Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca što ga ne zadržavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce što mi na glavu sjeda Kad sam siguran u sebe sama.
Pol Elijar | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 12:58 pm | |
| Žene I Muškarci
Žene su tople, žene su meke Žene su blijede, žene su snene Žene su ukras prirode Žene su ženstvene, žene su ženstvene
Žene su stvarnost, žene su bajke Žene su žene, žene su majke Žene su ukras prirode Žene su ženstvene, žene su ženstvene
Muškarci su pravi muškarci
One ih mole, one ih mole da ih vole, da ih vole jer žene vole, vole žene- - samo kad su zaljubljene
Žene žive u pjesmi, žene žive u braku Žene uz goblene, ah žene, žene-sirene Žene su inspiracija Žene su ženstvene, žene su ženstvene
Muškarci su pravi muškarci umjesto da ih miluju, da miluju milinu, da ih grle, da ih svuku- oni ih tuku i zaključevaju u kuhinju
One ih mole, one ih mole da ih vole, da ih vole jer žene vole, vole žene- - samo kad su zaljubljene . | |
|  | | Maca Milenkovic

Broj poruka : 347 Godina : 64 Location : Niš - Beograd - Novi Beograd Humor : Živim svaki dan kao da je poslednji, nepopustljiva, bezobrazna, uporna..kada volim, baš volim ili ne volim nikoga Datum upisa : 09.10.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 1:29 pm | |
| Ljubavna pesma
Ti si moj trenutak i moj san i sjajna moja rec u sumu i samo si lepota koliko si tajna i samo istina koliko si zudnja.
Ostaj nedostizna, nema i daleka jer je san o sreci vise nego sreca. Budi bespovratna, kao mladost. Neka tvoja sen i eho budu sve sto seca.
Srce ima povest u suzi sto leva, u velikom bolu ljubav svoju metu. Istina je samo sto dusa prosneva. Poljubac je susret najlepsi na svetu.
Od mog prividjenja ti si cela tkana, tvoj plast suncani od mog sna ispreden. Ti bese misao moja ocarana, simbol svih tastina, porazan i leden.
A ti ne postojis, nit' si postojala. Rodjena u mojoj tisini i cami, na Suncu mog srca ti si samo sjala jer sve sto ljubimo - stvorili smo sami. _________________
U zemlji slijepih jednooki čovjek je kralj.
Jovan Ducic | |
|  | | Maca Milenkovic

Broj poruka : 347 Godina : 64 Location : Niš - Beograd - Novi Beograd Humor : Živim svaki dan kao da je poslednji, nepopustljiva, bezobrazna, uporna..kada volim, baš volim ili ne volim nikoga Datum upisa : 09.10.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 1:34 pm | |
| BOG MI JE SVEDOK
Koračala si za mojim stopama u snegu tražeći smrznutim rukama toplotu u mojim prstima. Vetar je zaneo tragove neistine i laži. BOG MI JE SVEDOK.
*
Sve je ovo, gospodo, lažna priča, rekla si bez trunka griže savesti. Bol odzvanja očajem. BOG MI JE SVEDOK.
*
Sumoran trg. Krupne pahuljice u tvojim očima. Poneki usnuli prolaznik. Stih umrlog pesnika ispisan na spomeniku poginulog komarca dok eho moje istine razdire ponoć. BOG MI JE SVEDOK.
*
Grad bez sldoleda, taksista bez taksimetra, vino bez mirisa kupinovog vina. Gde si zalutala ljubavi? A ja, ja sam ostao tu negde, isti. BOG MI JE SVEDOK.
*
Voleo sam te u ponoć dok si spavala sneguljičavim snom, gledao i milovao do jutra. BOG MI JE SVEDOK.
*
Izmicali su pejzaži detinjstva, prve mladosti opaćene zatrovanim meduzama. I jednom, i ponovo oni su govori, treća je sreća poverovao sam. BOG MI JE SVEDOK.
*
Htela si da ti budem ljubavnik, prokleti nogoljubac za trenutke razonode. Pristao sam i na to. BOG MI JE SVEDOK.
*
Gurnula si me nogom, kao pseto lutalicu što gladno skapava ispred tuđeg praga. BOG MI JE SVEDOK.
*
A ja, ja sam te voleo detinje, iskreno. Voleo sam te najsrećnije, nežno. Danas, danas te volim najnesrećnije, tužno. BOG MI JE SVEDOK.
Romualdo Miralles | |
|  | | Maca Milenkovic

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 1:44 pm | |
| Arsen Dedic
PONOVO TI GOVORIM LJUBAVI MOJA
Ponovo ti govorim ljubavi moja poslije putovanja i svog zivota pusta, ljubavnu pjesmu ponovo ti pisem poslije pjesama iskustva.
Ponovo ti govorim ljubavi moja onaj kom je bilo premalo da voli ponovo je ovdje pred vratima tvojim i ponovo spreman da te moli.
Ponovo ti govorim ljubavi moja poceo sam sjajno da ponizavam i grijesim gotovo pri kraju i gotovo mrtvac na pocetku tu sam da se tjesim.
Ponovo ti govorim ljubavi moja na obratnom putu pretvorenim u tamu poslije sedam mora i vlastite zemlje dosao sam umrijet u tvom stanu.
Ponovo ti govorim ljubavi moja negdje sam vec bio, sad ostavljam sve to da ti poslije srece, hrabrosti i znanja da ti poslije svijeta vratim tvoje mjesto.
Ponovo ti govorim ljubavi moja poslije loseg drustva, vina, nocas stojim sam pred tvojim licem spreman da ti kazem kao prvi puta opet: Ja te volim!
----------- Dopuna: 30 Sep 2005 13:46 ---------
Razdrazljiva a tako tiha, sva si od vatre koja gori. Daj mi, u tamno zdanje stiha ljepotu tvoju da zatvorim.
Gle kako su preobrazene u zaru kucice abazura, kraj zida, kraj okna, naše sjene i obrisi naših figura.
S nogama sjediš na divanu, po turski ih pod sobom splete, svejedno- na svjetlu i u tami ti vazda sudiš kao dijete.
Pricajuci na konac nizeš zrnca što ti padoše s vrata. Pogled je tvoj i odvec tuzan, a rijec naivna, umiljata.
Rijec "ljubav" prošla, ti si prava; drugo cu ime naci lako, za te cu sav svijet preimenovat, samo ako ti zeliš tako.
Mozda ce cujstva blago tajno tvoj tamni pogled da istoci i tvog srca bogatstvo sjajno?! Zašto li tugom mutiš oci?
Arsen Dedic
Poslednji izmenio Maca Milenkovic dana 11/11/2010, 1:45 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|  | | Maca Milenkovic

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 1:45 pm | |
| Ne treba nista posebno da naglasim... sam naslov vec dovoljno govori za sebe
Ove su rijeci Preko ulice Upucene k tebi, Ljubavi. I stid me je, Ne od njih, Vec zbog svijeta. Mozda nije trenutak pravi. Mozda sam trebao, U ovo vrijeme Bijede i izobilja, Umjesto ljubavi, Preko ulice Dobaciti rijeci nasilja. Mozda sam morao U ovo vrijeme Sto se osjeta gnusa Izaci na trgove I zavijati U pustinje ljudskih dusa. Mozda je moja ljudska duznost Morala u ovo vrijeme Okomiti se na lesinare, Zagristi u hijene. Al da mi u ovom tuznom svijetu Ne sija radost tvoga lica, Ni vjetar se usudio ne bi proci kroz ovu sumu bez ptica.
Enes Kisevic
| |
|  | | Maca Milenkovic

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 11/11/2010, 1:49 pm | |
| MOJE LICE U TVOJIM RUKAMA
Kad me gledaš, kad uza me, bez pokreta, sjedeći, blago se nagibaš; kada pružaš svoje dvije ruke, tako umilna, jer želiš, jer bi eto htjela dotaći, da, moje lice. Tvoje dvije ruke, kao iz sna, koje me kao neka sjena dosežu. Gledam ti lice. Dah nježnosti izbio je iz tebe poput svjetlosti u crtama tvog lica. Kako lijepa izgledaš! Izgledaš više djetinjasta. I gledaš me. I smiješiš mi se. Što li tražiš kada me, pružajući ruke, nijema, dotičeš? Osjećam žar sjene, dima što živahan stiže. Kakva ljepota, dušo moja! Nastamba, u zanosu, mirna počiva. Ti šutiš a ja osjećam svoje lice, zbunjeno, blago, među tvojim prstima. Nešto moliš. Pretvaraš se u djevojčicu koja moli. Nešto tražiš. Prelama se neki glas koji ne postoji i koji nešto ište. Zakašnjela ljubav. Ljubav u prstima koja kuca bez buke i bez glasa. A ja te gledam u oči, gledam i čujem te. Čujem dušu posve tihu, djetinjastu, koja pjeva slušana. Ljubav kao cjelov. Ljubav u prstima koju slušam zatvoren u tvoje ruke.
Vicente Aleixandre | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 22/11/2010, 2:13 pm | |
| Tijelo zene
Tijelo žene, skrovito čudo nepoznato u tebi, ima li veće nježnosti nego što je moja dok spavaš ljupka u sjeni svoje svjetlosti?
Silazeći u tebe kao u ponornicu ponavljam imena cvijeća da bih te objasnio: perunija, azaleja, robinija hispida.
Dok spavaš ti se igraš, rijeko u koju uranjam svoje ruke, rastužena i vječna, sa svojim šljunkom od sedefa i spaljene mahovine.
Na tebi sve prepoznajem i svemu se čudim: tu je ponor iz koga dolazim i kome se vraćam, i slana me žeđ obilazi dok umireš, slatka patnjo.
Evo koliko te tražim: kao jeka svoj glas, kao glas svoju jeku sto ne prestaje i gori u mojoj krvi, u mojoj glavi bez svjetla.
Evo koliko te želim: kao pusta površina vode svoj vir da je uznemiri i da sustane tamo gdje sve počinje, i odakle smrt ne silazi.
Ima li ljepše od tvoje kovine, od tvog voća koje se nudi? Ja sam brod što tone i što se ljulja između tvojih obala.
Evo te, pobijeđene i gole, ali tko će proći ispod slavoluka sa vijencem gorka lovora? U tvom snu i ja sam izgubljen zauvijek.
Zagledan u beskrajne prostore otvaram dio po dio tvog tijela što se ne razlikuje više od mene u meni, jednako i jednako samo.
Tu je i nevidljiva pjesma koja preobražava sva tvoja čuda u jedno, uzdrhtalo na kiši, i prokleto nebo što ranjava plače iza tvojih vjeđa.
Pablo Neruda | |
|  | | midjika

| Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 12/3/2011, 6:20 pm | |
| KOSTA M. KUZMAN 1930
Dok brstis ure
Ostala si uvek mazna neslucena s prikritim njedrima al mamljivo mila znas i da sanjaris nezaceta jutra sebe da kazivas pricom svoga bila
Umijes vesto slutnje da vaplodis veceri da vines ponad lakih tmina da se darujes trenutku sto hodi i tiho venes poput krhkog krina
Ima te zbilja koliko i vriska koliko i vatre sa dlana sto tinja dok brstis ure skladnim migom oka ili nadlijeces ocaj kao ptica sinja
Zena si mi znana i od toga vise jer pe plijenis dusom ne bedrima samo pa ti eto stoga kroz pjesme kazujem koliko mi znacis medj svijet i nasamo. ____________________________________________ I ruke rađam onom što ruke nema, i srce sadim u stenu i čelik, ja ne mogu da s tugom ne dremam, kroz vazduh ne plivam, kroz vodu ne letim...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI 12/3/2011, 7:21 pm | |
|
Dopusti mi da te vidim jednom,dopusti mi da kazem, cekam da cujem samo jednu tvoju rec Da te zagrlim, da osetim tvoje lice, Dopusti mi da te vidim jednom,dopusti mi da kazem, cekam da cujem samo jednu tvoju rec Kao pesma u mom umu, kao prozimajuci osecaj, hoces li doci ljubavi moja? Videh u tvojim ocima, neizgovorene reci Kao san si dosla, kao ljubavna balada. Dopusti mi da te vidim jednom,dopusti mi da kazem, cekam da cujem samo jednu tvoju rec.
Sudhir Nath
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Najlepse pesme o ZENI  | |
| |
|  | | | Najlepse pesme o ZENI | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|