LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Poručujem ti pesmom | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Sanjalica

Broj poruka : 768 Datum upisa : 31.10.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 11/1/2008, 12:42 pm | |
| Lirskom obadu
Kako samo umeš reči da odabereš, baš one, koje moje uho najslađe upija. Misli vešto utkane u rečenice opojne, što budnom me vode u nedosanjane snove. Ne, neću graditi nove, jer potom dolaze one koje me iz tih istih snova bude. Okove mi na noge kuju. Na zemlju padam svom težinom svojom ne znajući šta se zbiva. I dok svest se negde budi suština duše mi je isparila. Oči otrovne strelice odapinju, jezik se na dva dela cepa. Ne poznajem više samu sebe. Dušo, gde si isparila? 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1. Polako snagu skupljam, dušu mislima vraća. Mir svoj nalazim. Lirski obadu, za tebe više neću mirisati! | |
|  | | Z(l)oća

Broj poruka : 383 Datum upisa : 22.11.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 11/1/2008, 1:17 pm | |
| Pred mnogim vratima sam cekao, Na mnoga uha sapnuo svoju pesmu. I uvek kad se usta jedna predavala i zedj bila ugasena, jedna blazena iluzija u grob bi silazila… Ostalo bi samo telo u prevarenoj ruci. Poljupci koje strasno moljah, duge noci koje groznicavo iscekivah… na kraju behu kao zgazen cvet, bez mirisa nestala lepota. Iz mnogih postelja ustao bih tuzan kad je zudnja postala mi navika. Bezec' od uzitka trazio sam san opet novu zelju i svoju samocu… taj uzitak moje je prokletstvo jer nesrecnim me cini da svaki san o njoj stvarnost unistava. Oklevajuci, ruku ka novom cvetu pruzam, da novom uhu svoju pesmu sapnem: Brani se, najlepsa moja, zakopcaj haljinu svoju, opcini me, izmuci me nikad mi ne reci DA. | |
|  | | BOBI-BO

Broj poruka : 2850 Godina : 45 Location : 46.01 19.57 Datum upisa : 09.10.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 13/1/2008, 6:44 pm | |
| lepo, a za koga je? poenta je da se napiše za koga je... | |
|  | | Sanjalica

Broj poruka : 768 Datum upisa : 31.10.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 14/1/2008, 9:12 am | |
| Moja je pesma posvećena lirskom obadu a Zloćkova...očigledno svakoj ženi  | |
|  | | Z(l)oća

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 14/1/2008, 9:53 am | |
| e, ne znam kome je Hese pisao, tako da, eto, neka bude vaša | |
|  | | Z(l)oća

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 14/1/2008, 11:33 am | |
| ZAGRLJAJ
Jutros su se na mom prozoru objesili Golub i golubica Zagrljajem
Gugutali su O ljubavi Na studeni Preplitali svoja krila Isturali svoje zvuke Put Neba Budili me Iz moje tuge
Ako srce srece kuca Samo za druge Zasto baca Strijele Ognja Svoga U snove Prazne I Zedne
Jutros su se na mom prozoru Objesili golub i golubica Zagrljajem | |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 24/2/2008, 11:41 pm | |
| DALEKO
Slijepa je ulica kojom Ti nečujno koračaš, izgubljeno kliziš kucajući na tuđa vrata. Sjećanjem ne dam da mir svoj nađeš, suzama te zaustavljam, jecajima plašim, priječim ti put, ali ne mogu zaboraviti da tako daleko si, a ipak stalno tu.
Maja | |
|  | | Slovenska

Broj poruka : 212 Godina : 59 Location : Tu...negde u beskraju... Datum upisa : 16.03.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 20/3/2008, 4:19 pm | |
| Vrati mi moje krpice
Padni mi samo na pamet Misli moje obraz da ti izgrebu Iziđi samo preda me Oči da mi zalaju na tebe Samo otvori usta Ćutanje moje da ti vilice razbije Seti me samo na sebe Sećanje moje da ti zemlju pod stopalima raskopa Dotle je među nama došlo
1
Vrati mi moje krpice Moje krpice od čistoga sna Od svilenog osmeha od prugaste slutnje Od moga čipkastoga tkiva Moje krpice od tačkaste nade Od žežene želje od šarenih pogleda Od kože s moga lica Vrati mi moje krpice Vrati kad ti lepo kažem
2
Slušaj ti čudo Skini tu maramu belu Znamo se S tobom se od malih nogu Iz istog čanka srkalo U istoj postelji spavalo S tobom zlooki nožu Po krivom svetu hodalo S tobom gujo pod košuljom Čuješ ti pretvorniče Skini tu maramu belu Šta da se lažemo
3
Neću te uprtiti na krkače Neću te odneti kud mi kažeš Neću ni zlatom potkovan Ni u kola vetra na tri točka upregnut Ni duginom uzdom zauzdan Nemoj da me kupuješ Neću ni s nogama u džepu Ni udenut u iglu ni vezan u čvor Ni sveden na običan prut Nemoj da me plašiš Neću ni pečen ni prepečen Ni presan posoljen Neću ni u snu Nemoj da se zavaravaš Ništa ne pali neću
4
Napolje iz moga zazidanog beskraja Iz zvezdanog kola oko moga srca Iz moga zalogaja sunca Napolje iz smešnog mora moje krvi Iz moje plime iz moje oseke Napolje iz mog ćutanja na suvom Napolje rekao sam napolje Napolje iz moje žive provalije Iz golog očinskog stabla u meni Napolje dokle ću vikati napolje Napolje iz moje glave što se rasprskava Napolje samo napolje
5
Tebi dođu lutke A ja ih u krvi svojoj kupam U krpice svoje kože odevam Ljuljaške im od svoje kose pravim Kolica od svojih pršljenova Krilatice od svojih obrva Stvaram im leptire od svojih osmeha I divljač od svojih zuba Da love da vreme ubijaju Kakva mi je pa to igra
6
Koren ti i krv i krunu I sve u životu Žedne ti slike u mozgu I žar okca na vrhovima prstiju I svaku svaku stopu U tri kotla namćor vode U tri peći znamen vatre U tri jame bez imena i bez mleka Hladan ti dah do grla Do kamena pod levom sisom Do ptice britve u tom kamenu U tutu tutinu u leglo praznine U gladne makaze početka i početka U nebesku matericu znam li je ja
7
Šta je s mojim krpicama Nećeš da ih vratiš neceš Spaliću ti ja obrve Nećeš mi dovek biti nevidljiva Pomešaću ti dan i noć u glavi Lupićeš ti čelom o moja vratanca Podrezaću ti raspevane nokte Da mi ne crtaš školice po mozgu Napujdaću ti magle iz kostiju Da ti popiju kukute s jezika Videćeš ti šta ću da ti radim Seme ti i sok i sjaj I tamu i tačku na kraju mog života I sve na svetu
8
I ti hoceš da se volimo Možeš da me praviš od moga pepela Od krša moga grohota Od moje preostale dosade Možeš lepotice Možeš da me uhvatiš za pramen zaborava Da mi grliš noć u praznoj košulji Da mi ljubiš odjek Pa ti ne umeš da se voliš
9
Beži čudo I tragovi nam se ujedaju Ujedaju za nama u prašini Nismo mi jedno za drugo Stamen hladan kroz tebe gledan Kroz tebe prolazim s kraja na kraj Ništa nema od igre Kud smo krpice pomešali Vrati mi ih šta ćeš s njima Uludo ti na ramenima blede Vrati mi ih u nigdinu svoju beži Beži čudo od čuda Gde su ti oči I ovamo je čudo
10
Crn ti jezik crno podne crna nada Sve ti crno samo jeza moja bela Moj ti kurjak pod grlo Oluja ti postelja Strava moje uzglavlje Široko ti nepočin-polje Plameni ti zalogaji a voštani zubi Pa ti žvaći izelice Koliko ti drago žvaći Nem ti vetar nema voda nemo cveće Sve ti nemo samo škrgutanje moje glasno Moj ti jastreb na srce Manje te u majke groze
11
Izbrisao sam ti lice sa svoga lica Žderao ti senku sa svoje senke Izravnao bregove u tebi Ravnice ti u bregove pretvorio Zavadio ti godišnja doba Odbio sve strane sveta od tebe Savio svoj životni put oko tebe Svoj neprohodni svoj nemogući Pa ti sad gledaj da me sretneš
12
Dosta rečitoga smilja dosta slatkih trica Ništa neću da čujem ništa da znam Dosta dosta svega Reći ću poslednje dosta Napuniću usta zemljom Stisnuću zube Da presečem ispilobanjo Da presečem jednom za svagda Staću onakav kakav sam Bez korena bez grane bez krune Staću oslonjen na sebe Na svoje čvoruge Biću glogov kolac u tebi Jedino što u tebi mogu biti U tebi kvariigro u tebi bezveznice Ne povratila se
13
Ne šali se čudo Sakrilo si nož pod maramu Prekoračilo crtu podmetnulo nogu Pokvarilo si igru Nebo da mi se prevrne Sunce da mi glavu razbije Krpice da mi se rasture Ne šali se čudo s čudom Vrati mi moje krpice Ja ću tebi tvoje
Vasko Popa
Kome posvecujem...? LAZI koja je imala obrise LJUBAVI.
Slovenska | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 4/4/2008, 11:28 am | |
| ..ovo je pesma za jedno izgubljeno meni drago biće...
AKO SE SRETNEMO U NEKOM NOVOM ŽIVOTU
Ako se sretnemo u nekom novom životu,
necu Ti oprostiti za sve besane noci
i nedovršene snove u njima.
Necu Ti oprostiti za sve neostvarene
duge šetnje pored jezera
i nedovršene price o lepim iskustvima.
Dobro znaš da volim da Te slušam.
Necu Ti oprostiti za sve neostvarene
duge šetnje parkovima
i nedovršene price o životu.
U tome smo uvek bili dobri!
Ako se sretnemo u nekom novom životu,
necu Ti oprostiti za neostvarena
putovanja u nepoznata mesta
gde su drugaciji ljudi i obicaji, lepota i predeli.
Znaš da oboje to volimo!
Necu Ti oprostiti za neodsvirane
pesme na gitari
i neodigrane igre uz pesme
koje su ispevane samo za NAS.
Znaš da bih mogla To dok ne poludim!
A više od svega,
ako se sretnemo u sledecoj reinkarnaciji,
necu Ti oprostiti
VREME kad nismo bili zajedno.
Znaš da nam ga je uvek bilo malo!
- Ljiljana Petrovic |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 4/4/2008, 11:36 am | |
| ..a pesma za sve nas...večnii i neprevaziđeni,naravno
Miroslav Antić
OPOMENA
Važno je, možda, i to da znamo: čovek je željen tek ako želi - i ako sebe celoga damo, tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo reči iskrene, istovetne. I samo onda kad i mi tražimo, moći će neko i nas da sretne. _________________ |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka : 9743 Godina : 59 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 4/4/2008, 4:42 pm | |
| Анђео мира
Ноћ дубока влада, и све живо спава; На староме торњу поноћ откуцава.
И у том часу са гранчицом крина, Анђео се спусти са рајских висина.
Све поспало ћути, нико се не буди; Не виде га звери, не виде га људи.
Ал' осећа грање - па се тихо свија; Осећа га лахор - па тихо ћарлија.
И Анђео Мира, кроз дубоку таму, Спусти се пред олтар у пустоме храму.
Па прекрстив руке на блажене груди, Рујну зору чека да небом заруди...
Воислав Илић ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 8/4/2008, 8:20 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 8/4/2008, 9:49 am | |
| ---uhh..toliko je lepa da je...prosto grešno pitati za koga je...neću da pitam,evo ćutim.....  |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 8/4/2008, 3:14 pm | |
|  seti me Ilićev "Andjeo.."....evo,jednoj majci...mojoj majci...ona voli ovu pesmu... Bila jednom ruza jedna U majke je kcerka bila, ko dan lepa, ko cvet cedna, pa zavole jedno momce. "Bila jednom ruza jedna..." Al' to momce leptir bese, I nju prezre, srca ledna: Drugoj momi ruku dade. "Bila jednom ruza jedna..." U crkvu se svati krecu, razleze se pesma medna, a sa crkve zvono jeca: "Bila jednom ruza jedna..." M.Mitrovic |
|  | | Masada Administrator

Broj poruka : 9743 Godina : 59 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 8/4/2008, 8:19 pm | |
| - Tefnut ::
- ---uhh..toliko je lepa da je...prosto grešno pitati za koga je...neću da pitam,evo ćutim.....
 To moras Vojislava Ilica da pitas kome je posvetio ali se sebi cudim da je nikada nisam procitao !! ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
|  | | Ptica

Broj poruka : 524 Datum upisa : 17.04.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 19/4/2008, 3:07 pm | |
| KAD PLAMEN SUTONA...
Kad plamen sutona zlati moju glavu, ja mislim na tebe. Kad večni snegovi prolaze, grimizni i zlatni, ja mislim na tebe. kad prva zvezda zove pastira, kad bledi mesec počne crveneti ja mislim na tebe. Kad ničeg nema, osim mene, j mislim na tebe.
Mongolska pesma | |
|  | | branka-013

Broj poruka : 130 Godina : 59 Location : između ponora i neba Datum upisa : 10.04.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 19/4/2008, 11:53 pm | |
| Ulazis u pesmu kao u vrt Ulazis u pesmu kao u svoj vrt slazes reci,pomeras mlado drvece u nekakav red razumljiv tvom oku tako nehajno kao sto u san moj ulazis kao u svoj vrt gde te svaka travka s radoscu docekuje i sunce ti na rame silazi, i korak ti je lak i necujan, kao da si i sama od sna satkana, iz noci u noc tako sa morem snagu premeravas,umirujes ga recima i u poslusnu pticu pretvaras. Ulazis u pesmu kao u svoj dom gde je sve oblikovano tvojom rukom, koja i mojom rukom uzaludne reci ispisuje koje bi da me od tebe odbrane. Čika Pero Zubac...a ja bih je poklonila svim dragim ljudima koji su ovde  | |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 20/4/2008, 3:37 pm | |
| Ja ću ovde da napišem reči koje mi je uputila jedna divna osoba...ovi su za mene...
Ostani tu gde jesi, u mome srcu, na istoj adresi. Da te uvek mogu naći. Da ti kažem koliko mi tvoja ljubav znači
malo me rasplakalo... | |
|  | | branka-013

Broj poruka : 130 Godina : 59 Location : između ponora i neba Datum upisa : 10.04.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 22/4/2008, 9:07 am | |
| OPOMENA Važno je, možda, i to da znamo: čovek je željan tek ako želi. I ako sebe celog damo, tek tada i možemo biti celi. Saznaćemo tek ako kažemo reči iskrene, istovetne. I samo onda kad i mi tražimo, moći će neko i nas da sretne. Miroslav Antic Ovu pesmicu meni dragog Antića volela bih da procita naša draga Jana  | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 22/4/2008, 1:47 pm | |
| Treba otimati radost danima sto beže na svetu mreti je lako žveti je teže
Majakovski
Poruka je upućena svima !  | |
|  | | ^ljubicastonebo^

Broj poruka : 333 Datum upisa : 23.04.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 23/4/2008, 4:56 am | |
| Ako je smrt i zivot,onda sam ja pesma koja umire.... Ako je ljubav secanje,davno sam zivela.... Ako su snovi samo moja opomena.....onda sam ja tu kraj Vas. ^lj.n^ | |
|  | | Ptica

| Naslov: Putniku s hiljadu ruža 23/4/2008, 11:56 am | |
| Ako pokleknem pred tobom i stopalo ti poljubim, Kako ćeš preći preko tog poljupca ? | |
|  | | ^ljubicastonebo^

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 23/4/2008, 4:58 pm | |
| Gordo sagnute glave ....ni ptice neumeju leteti.....
^lj.n^ | |
|  | | Ptica

| Naslov: Za ljubičasto nebo ;) 24/4/2008, 8:57 am | |
| Letela sam uz mnoge litice Da dosegnem do samih vrhova Krvave su i ruke i lice umorno je srce od padova.
Nikad snaga postustala nije Uvek ja sam kretala iznova Tražeć ljubav ma gde da se krije Naći ću je makar iz padova...
Ptica  | |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 24/4/2008, 9:35 am | |
| | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 5/5/2008, 2:10 pm | |
| Žeđ
Ostadoh te željan jednog letnjeg dana O, srebrna vodo iz tudjega vrela. To je bilo davno. Svaka mi je staza danas obasjana Suncem i lepotom. Srecja me je srela. Iz stotinu vrela zedj moja sad pije. Al' mira ne nadjoh nigde, jer me nikad Vatra prve žedji ostavila nije.
Ivo Andrić | |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 10/5/2008, 9:34 am | |
| Ova je za Masadu. Kao uspomena na jednu moju užasnu pesmu...kada sam htela da kopiram Voislava Ilića.Evo Masada, to je ta pesma...
Zimsko jutro
Jutro je. Oštar mraz spalio zeleno lisje, A tanak i beo sneg pokrio polja i ravni, I sniški, trščani krov, U daljini gube se brezi I kruže vidokrug tavni. U selu vlada mir. Još niko ustao nije, A budan petao već, živosno lupnuvši krilom, Pozdravlja zimski dan i zvučnim remeti glasom Taj mir u času milom. Il' kadkad samo tek zviždanje jasno se čuje I težak, promuko glas. To lovac prolazi selom, I brže mameći pse, poguren u polje žuri, Pokriven koprenom belom. Svuda je pustoš i mir. Noćna se kandila gase A sveži, jutarnji dah, preleće doline mirne, I šum se razleže blag, kad svojim studenim krilom U gole grančice dirne...
1884. Voislav Ilić | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 16/5/2008, 10:50 am | |
| Vraćam Vam vaše bisere nalik na dve suze. Zašto Vas nisam upoznala ranije dok još nisam imala muža?  | |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 22/5/2008, 11:50 pm | |
| | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: 23/5/2008, 7:32 am | |
| BOBI-BO, diraga moja poznanice, ponekad nam na vratima zakucaju ljudi sa divnim biserima ali u pogrešnom trenutku i vremenu. Namenjeno je njemu koga sam toliko mogla da volim, njemu koji je to znao  )))  | |
|  | | Slovenska

Broj poruka : 212 Godina : 59 Location : Tu...negde u beskraju... Datum upisa : 16.03.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 26/5/2008, 1:22 am | |
| BUDI JACA
Necu vise da se igram s tobom nesto mi je drugo na pameti ucini nesto od zivota svoga budi jaca pa mi se osveti
Dosjeti se svake moje mane svega sto si nekad znala kleti naljuti se kako mislis na me budi jaca pa mi se osveti
Zaboravi da te volim zarom od koga se moze umrijeti obraduj me samo jednim darom budi jaca pa mi se osveti Dusko Trifunovic | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 26/5/2008, 10:52 am | |
| Mjesto mudrosti iskustvo Mjesto mudrosti iskustvo. Ta hrana u bezukusnom stanju. Mladost je bila k'o molitva nedjeljnog dana, i zar da ne mislim na nju? Koliko sam pustih putova prošla s tim što mi ne bješe mio. Koliko se molila u crkvi za onog što je u me zaljubljen bio. Sad sam zaboravljiva kao nitko na svijetu. Tiho prolaze sati. Nepoljubljene usne, nenasmijane oči tko će mi više dati! Ana Ahmatova  | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 26/5/2008, 11:16 am | |
| | |
|  | | branka-013

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 11/6/2008, 12:49 am | |
| Savršenstvo vatre Miroslav Antić
Znam da ja nisam u svemu samo čovek. I sad sam upotrebljen tek uz put.
Nevolje je u tome šo ne znam kako da prepoznam gde sam udešen tako neverovatno nesrećno
da upetljavam sebe u pretakanje večnosti u večnost i svemu pristajem da sam posuda,
da sam ram koji obmanjuju da je ikona, da sam ikona koju varaju da je boja,
da sam boja kojoj predskazuju da je smisao, i da sam smisao koji, na kraju, ne zna se šta je.
Da li ste odgonetnuli to volšebno, to složeno, što nazivamo u sebi: prepoznavanje poznatog?
Ako te uprlja blato i otruje gorčina oni to sigurno čine iz njima časnih pobuda.
Moralni zakon vode je: da udavi. A vatre: da sagori sve što joj je u zagrljaju.
Blatu je umetnost da blati. Gorčini da je žešća. Oni u tome vide čistotu dobrih običaja.
Sve ima svoj stvaralački sjaj i krepost. Sve ima etiku sopstvene prirode.
Tvoje je s kim si, kud prolaziš i šta gutaš. I zato, sve što ti je strano posmatraj
blagonaklono. Jer i tvoje je rasuđivanje, Jer i tvoje je delanje za nekog nasilje i bol. | |
|  | | Ptica

| |  | | ^ljubicastonebo^

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 15/6/2008, 7:01 am | |
| Na nebu toliko ptica, a život samo jedan !
NA NEBU TOLIKO PTICA,A TI SI SAMO JEDNA....POSEBNA ! | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 19/6/2008, 11:13 pm | |
| PEVAJ, PEVAJ
Pevaj, pevaj! Na kletoj gitari Prsti tvoji igraju i kruže. Zagrcnuh se u dimu i jari, Moj poslednji i jedini druže.
Nek ti oči na grivnu ne sleću, Nit na svilu što blista beskrajno. Tražio sam u toj ženi sreću, A propast sam našao slučajno.
Nisam znao da ljubav duboka - Zaraza je, da je kuga… strela. Prišla je i zaklopljena oka Banditu je pamet oduzela.
Pevaj, druže, nek se vrate dani I negdašnje naše zore plam. Nek poljupcem ona druge hrani, Preživelo đubre, divni šljam.
Ah, zastani! Neću da je diram. Ah, zastani! Ne kunem je ja. Daj mi da ti o sebi zasviram Na debeloj žici koja sja…
Blista mojih dana kube jasno, U duši je još zlato starinsko. Mnoge cure štipao sam strasno, Mnoge žene u uglu sam stisko.
Na zemlji je još istina živa, Opazih je i ja deč'jim okom: Ližu kučku dok joj se sok sliva Svi psi redom, na juriš i skokom.
Ljubomoran - zar da sam na tebe? Zar ovakvog da me snađe jad? Naš život je - postelja i ćebe Naš je život - poljubac i pad.
Pevaj, pevaj! Ruke neka mašu: Kobni zamah - kobi će doneti… Čuj… nek idu svi u… pivsku flašu… Nikad, druže, ja neću umreti.
Jesenjin _______________________________________ "ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 19/6/2008, 11:16 pm | |
| O GLUPO SRCE
O, glupo srce, ne tuci! Sve nas je varala sreća, tek prosjak se kobi sjeća… O, glupo srce, ne tuci! Mjeseca žute šare krošnjama kestena teku. Lali skrivam u šalvare glavu pod koprenu meku. O, glupo srce, ne tuci! Nekad smo prava djeca, i plač i smijeh odjednom: dok neki vječito jeca, radost je suđena jednom. O glupo srce, ne tuci! Života varka ne uspi. Nove se napijmo snage. Srce bar sada usni, ovdje, u krilu drage. Života varka ne uspi. Možda će i nas otkriti usuda lavinska struja, na našu ljubav odvratiti pjesmom k'o u slavuja. O, glupo srce, ne tuci.
Jesenjin __________________________________ "ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | BOBI-BO

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 20/6/2008, 5:50 pm | |
| Ispunjena zelja Dodirneš mi srce, a onda nestaneš. Pružaš mi ruku, a onda prestaneš. Pustiš me da sanjam i tad me probudiš. Udijeliš mi milost, a tad me pogubiš! A ja bih da te ljubim -a ti si daleko… Ja bih da te budim, a budi te drugi netko. Ja bih da te sanjam, u noćima bez kraja, Ja bih da me ljubiš dok zora noć osvaja… Ja bih da prepoznaš sve što nas spaja, da moj si put do raja. Ja bih da si blizu, da pratiš me ko sjena, Ja bih da sam tvoja Ispunjena želja!
nepoznat autor | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 21/6/2008, 6:01 pm | |
| Od naše ljubavi i sreće, Gle, zvijezde su večeras veće; A šum što dopire iz grada, Nije l' ko pjesma vodopada? O, to je polet u visinu! Srca nam zamiru i ginu. U ljubavi bih s tobom, draga, Nestati htio ja bez traga
Dobriša Cesarić _____________________________________- "ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 23/6/2008, 6:37 pm | |
| ZAGONETKA ANĐELU - Za Janu
Mir pokrivača načet je snom. U oštrom budnom oku, svetluca - sumrakom, tamom, dnom - kvadrat mora u oknu. Aerostat visi u šipragu. Dva čamca tiho razgovaraju o cipelama što liju svetlost blagu; al kapci se školjki ne zatvaraju.
Ruka, pod jastukom, naopake stubove pipa, klizi, potanja, upada, provaljuje u te oblake kretom što sav je od posrtanja. O kamen zderana, čarapa jedna izvrnuta, u mraku, ko labud leži, grlom nekuda u strop gleda slično crnoj ribarskoj mreži.
Dva mora, uz pomoć hridi gole, uz pomoć misli neiskazane, razdeljena su na dve pole, pa mreže u mraku vise prazne, uvis bi, nekud, iz ponora da izrone, držeć se kraja niti protnute kroz krst prozora što jednu s drugom vuče, spaja.
Nad valom zraci zvezde prostrti, čamci se slute usred tmice. Samo u prozoru krst se vrti u priličju proste labudice. Iz dve praznine dve mreže puze ka površini, uvis, dugo, u nadi da krst ih primi, uzme i prenese na mesto drugo.
Zamuklu reč tišina glača, a prozor prazan oseća: tu će nada na ulov biti jača od nepokretne, grdne kuće. I evo, već, sred pomračine oknu što sja luninim zlatom dve se lejice talasom čine, a valom - žbun pod doksatom.
Dom nepomničan, a plot tama kao da guta - tonu bove. U doksat zabodena sekira, sama sledi grede što plove, plove. Sat cvrči. Daleko, iza lađe ostaje huk zaglušni, besni i mrvi ostrige u komade nogom posmatrač bestelesni.
I dva se oka glase, kričeći. Šumeći, kapci na očnjem vidu štite ih, u mraku, naličeći roletnama na kućnom zidu. Zadavi taj bol, u njeg prospi motorno brundanje mornarice, svejedno, izbiće poput ospi na toploj belini podlaktice.
Dakle? Do jutra? Teško. Ceo vidik se, nošen vetrom, lomata, grane postaju lelujav veo gde tonu oči aerostata. O krađi zviždukom javlja ptica što čuči u žbunu pored puta, i obamire ćutalica koja u tami, obalom luta.
Josif Brodski (Stanica u pustinji) | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 23/6/2008, 7:25 pm | |
| Pjesma je divna...od srca hvala...kao što tema kaže"možda nešto i otkrijemo jedni o drugima"ja jesam...otkrila i o sebi i o tebi draga moja prijateljice!!! __________________________________ "Raniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 24/6/2008, 11:29 am | |
| Kad ptica prestane voljeti - Vesna Parun
Kad ptica prestane voljeti drugu pticu,ona joj ne kaze: "Odleti sada hiljadu milja daleko da ne bi gledala ravnodusnost kako se gomila u mojim zjenicama!" Jer ptica nije troma kao covjek; daljina je za nju leprsanje slatke svjetlosti koja raspiruje ljubav. Ne kaze joj: "Sad se sakrij hiljadu stopa duboko ispod zemlje,da ne cujes kako pjevam u predvecerje njeznu uspavanku drugoj dragani koja lezi sa kljunom u mome krilu !" Jer ptica nije povrsna kao covjek; ona zna da se otkucaji srca pod zemljom propinju jos snaznije, i umjesto umirujucih zvukova uspavanke cijela bi suma morala slusati tutnjavu podzemlja koju je izbacio bol. Zato ptica kad prestane voljeti drugu pticu, ona ostane pokraj nje da tu umre u samoci. A covjek kad prestane voljeti drugog covjeka, od stida i pomutnje ne zna sto bi, i bjezeci sve dalje od njega, ugnijezdi u svom srcu njegovu tugu. | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 24/6/2008, 7:01 pm | |
| Što ćutim
Što ćutim, što je, ako ljubav nije, Al ako je ljubav, bože što je ona? Ako je dobra, zašto je zlu sklona, Ako je zla, zbog čega slatka mi je?
Gorim li od sebe, čemu plač i tužba, Kriv li sam tome, malo jauk vrijedi. O žrtva smrti, slatkoćo u bijedi, Ako vas neću, čemu ste mi družba?
Al ako vas hoću, zdvajat nemam prava, Suprotni me vjetri, kroz šumu i bjesnoću, Tjeraju u čamcu vrh bezdana plava
Slab razbor i grijesi razlog su mi sjeti, Tako da ne znam sam stvarno što hoću, Te se znojim zimi a cvokoćem ljeti.
F. Petrarka ____________________________________ "ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 24/6/2008, 7:11 pm | |
| Blazen bio dan,mjesec i doba, godina i mjesto i predjel i vrijeme, kad su moje usne zadrhtale nijeme, a njene me oci svezale ko roba..
i blazena nek je moja prva patnja, s kojom me bjese ljubav izmucila, i luk i strijela sto me oborila, i rane sto mom srcu postase pratnja.
I blazeni nek su krici zudnje vrele, s kojima sam ime zvao cisto, te obilne suze,uzdasi i zelje,
kao i bijei papir na kojemu sada sticem sebi slavu:i mis'o mi isto, sto je samo njena,sto njoj samo spada...
Petrarca _____________________________________ "ratniku svjetlosti ljubav je nasušna potreba" :sunny: |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 26/6/2008, 12:37 pm | |
| MUZI
Iz pesama tvojih tajnih leti Kobna vest o smrtima što kose. I prokletstvo iz zaveta svetih, Sramoćenje sreće one nose.
Nose takvu snagu privlačnosti, Da ću i ja reći što gomila, Kao, anđeli ti behu gosti Kad si nas lepotom sblaznila...
Kad na veru bacaš podsmeh živi, Iznad tebe bukne, širok, dug, Onaj mutni, purpurasto-sivi, Meni poznat od ranije, krug.
Dobra il zla? Ne iz sveta ludog. Šta o tebi ne govore sad: Za druge si - i Muza, i čudo. A za mene - mučenje i had.
Ne znam zašto, al u osvit svetli, U trenutku kad nestane snage, Ne pogiboh, već tvoj lik primetih, Za utehe tvoje molih blage?
Ja bih, da smo dušman jedno drugom, Pa zašto mi ti na poklon dade Zvezde s nebom i rezedu s lugom - Sve prokletstvo lepote ti mlade?
Gora nego severna noć kužna, Pijanija od zlatnog šampanja, Od ljubavi ciganske ne duža Behu tvoja strašna milovanja...
I gaženje svetinja nas svlada, Pa ostade sudbonosna slast, I za srce suluda naslada - Ova goraka, kao pelin, strast.
Aleksandar Blok 29.decembra 1912.  | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 1/7/2008, 12:42 pm | |
| Sama mi sudba zaveštala Sa strahopoštovanjem svetim Da u predvorju Ideala Sopstvenom bakljom mutno svetlim. I čim je veče - do Blagosti! Zemaljskim umom ja se vijem, I prepun čudne plašljivosti Izgaram vatrom poezije. | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 10/7/2008, 8:00 pm | |
| Poruka Trnja
Gazi po stazama trnja i škrilja, nek` te bode, nek` ostaje u tvom tijelu kao pečat borbe, kao jarbol zastave rata. I ne žali krv crnu iz stopala utrnjenih od gaženja po trnju; ne žali je, ionako je crna; ona ju tu tek svjedok tvoje prepirke sa bratom ti izrodom Kukavičlukom. A ni suzu ne istiskuj često. Tek onda kad te zaboravi mlađa sestra Snaga i starija sestra Nada. Suzu tek isitsni da razbistriš crnu krv na tabanima raspuknutim od teturanja po utabanim putima Trnja, tek da osjajiš trnje u stopalima, jer, ne zaboravi, ono je jarbol, tvojih nebijelih zastava Pobjede. I ne puštaj ruku svog nestašnog brata Rugala. On je s tobom da ti pokaže drugu stranu tronova i kruna proklinjača trnja - ta njima je Zluradost pramajka kurva. On je pored tebe, da im kroz oštećene mliječne zube pokazuje jezik. On se smije njihovom proklinjanju Trnja, a njihovoj majki Zluarodsti u oči bludne kaže: Kurvo!!! On je tu da svojim podsmijehom tvoj uspavani smijeh rasmije. A od jame, uske i plitke, na kraju trnja, ne plaši se. A ni blata kojim će te proklinjači Trnja zatrpati uz slabo odglumljenu suzu. I nek te jamski mrak ne zbuni. Ta, ti si, kad su te do jame nosili gledao ka zalazećem suncu i šapnuo mu: Ja volim Trnje! I u skučenosti jame, čut ćeš onaj isti Rugalov podsmijeh.
Jeromil Karamazov
„Ratnik svjetlosti ima ponekad utisak da,istodobno živi dva života" :sunny: |
|  | | LuNa

Broj poruka : 29 Godina : 45 Datum upisa : 18.07.2008
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 23/7/2008, 9:15 pm | |
| Ti si moj zivot videla iz bliza: Primiso, pokret, rec sto nisam reko. Znala si grc moj i kad stojis iza. Slutila moju bolest na daleko.
Ti si u mome oku dok jos gasne Videla prva novog smeha klicu. A kad se vratim domu ure kasne Znala svu pricu samo po mom licu.
Sedim za stolom i ne znam svog lika. Pred ogledalom zalud mi je stati: U tvome oku bila mi je slika.
Vec pola mojih stvari s tobom trule. Niko me sada ne zna, nit ce znati: Iz mene zjapi rana mesto nule.
Stevan Raickovic | |
|  | | Ptica

| Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 30/7/2008, 2:01 pm | |
| -------------------------------------------------------------------------------- MUNJA
Negde u daljini blesnu munja, jasmin čudnim sjajem kao odlesak plašljive zvezde, gori u tvojoj kosi.
Tvojoj čudesnoj moći, olovnom nebu bez zbezda, prinosimo poljupce i ruže, o, umorna, sparna noći.
Poljupci bez sreće i sjaja zbog kojih se odmah pokajasmo, ruže su što u tužnom plesu uvele latice rasipaju.
Noć prolazi bez zore! Ljubav bez radosti i suza, u nemirnom iščekivanju novog uragana!
Herman Hesse | |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom 9/8/2008, 2:02 pm | |
| Poljupci su plovili... Kao uspavane, prastare ladje, uljuljkane u korito jedne sinje obale... Voleh te tada kao što te nikad nisam, čekajuci da mi se okreneš i ugledaš tamne ponore mojih zenica...
Put do jedne duše... put do jedne žene...
Voleh te kao galeb svoje more, kome je posvetio čudnu pesmu i život svoj... Jednog previše blještavog jutra, kada sam odlučila da ti ćeš mi biti svet... Premalo je praskozorja dočekanih na tvom ramenu! Brojala sam ih kao bisere, nanizane oko vrata mog, one krupne čšo si mi kupio kada smo omadjijani popili celu noć, umrljani sitnim poljupcima, brišući jedno drugom njihove tragove sa lica. Voleh te...tiho i predano, prepuštena plimi lepršavih osećanja, ne želeći da znam šta će Sutra da mi donese. Za mene nije ni postojalo. Bili smo samo mi, pobedjeni i iscrpljeni, vapeći samo jedno za drugim. Večnost je trajala. Mi smo ostali deo nje.
Vidim te. Ispunjavaš mi horizont. Prepadoh se da sve je bio samo trenutak u snu, a ti vizija koju sam dopustila usamljenoj duši da izveze.
Sve dok me nisi dotakao. Bilo je i previše dobro da bi bilo nestvarno dobro. Smejah se...u strahu da ne nestaneš...
A ti...našao si put. |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Poručujem ti pesmom  | |
| |
|  | | | Poručujem ti pesmom | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 7 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 7 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|