LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Ana Ahmatova | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Ana Ahmatova 20/7/2009, 8:40 pm | |
| AHMATOVA, Ana,pravo ime Ana Andrejevna Gorenko, rus. pesnikinja; r. 1889, u. 1966. U književnosti pre Revolucije nosilac akmeizma. Izrazito lirski talent. Poezija osnovana na jedinstvu naivnosti i iskusnosti, čuvstvenosti, snažnih osećaja i patetike u suzdržanim i konciznim oblicima. Procvat njene lirike pada u vreme Revolucije, a posle nastaje zastoj sve do njezina novog uspona, pedesetih godina. Zbirke pesama: Večer; Belo jato; Trputac; Anno Domini MCMXXI; Iva; Poema bez heroja (1940-62). | |
|  | | Beskraj

Broj poruka : 21554 Godina : 44 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 20/7/2009, 8:40 pm | |
| DOBRO JE OVDJE
Dobro je ovdje: njihanje i šum Jutra nas grle rukama studenim U bijelom plamenu povija se grm Ruža blještavih, ali ledenih Na paradnim, svečanim snjegovima trag skija klizi kao sjećanje moje - Nekad, u davnim vremenima Prošli smo tim putem nas dvoje | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 20/7/2009, 8:41 pm | |
| LJUBOMORAN,NEMIRAN...
Ljubomoran, nemiran, ali ne od onih grubih Volio me je kao svoje kosti Ali moju bijelu pticu ubi Da ne pjeva o prošlosti O zalasku ude u moju sobicu: ''Voli me, smij se, piši stihove!'' A ja zakopah veselu pticu Iza starog bunara, pokraj jove Obećala sam da neću plakati Ali srce pretvorih u stijenu I, čini mi se da su moji sati Ispunjeni jpesmom ptice ubijene. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/7/2009, 9:07 pm | |
| "]Novogodišnja balada
Mesec kroz oblake što se roje
baci u sobu svoj mukli pogled
Šest pribira na stolu stoje
I samo jedan prazan, proklet
To moj muž, i ja, i prijatelji
Dočekujemo Novu godinu
Zašto su mi prsti krvavi i crveni
I zašto osećam otrov u vinu?
Domaćin, podigav punu čašu -
Bio je važan i tvrd ko zid:
''Pijem za zemlju rođenu našu
U kojoj ležimo svi!''
A moj drug pogleda u mene
I, setivši se nečega živo
Uzviknu: ''A ja - za pesme njene
U kojima svi živimo!''
A treći, ne znajući ništa od toga
Ni koga nema, ni ko ode
Uz istu misao uhvati mi pogled
I prošapta: ''Moramo i za onoga
Koji bi, da je živ, bio ovde! | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 24/8/2009, 8:54 pm | |
| Poslednja zdravica
Pijem za ugašeno ognjište moje Za moj život pun žala Za samovanje u dvoje Za tebe pijem ja - Za laž usana što izdaše Za mrtvi pogled zena Za to što je svet strašan Zato što spasa nema
1934.
| |
|  | | Ptica

Broj poruka : 524 Datum upisa : 17.04.2008
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 25/8/2009, 9:41 am | |
| Mjesto mudrosti iskustvo
Mjesto mudrosti iskustvo. Ta hrana u bezukusnom stanju. Mladost je bila k'o molitva nedjeljnog dana, i zar da ne mislim na nju? Koliko sam pustih putova prošla s tim što mi ne bješe mio. Koliko se molila u crkvi za onog što je u me zaljubljen bio. Sad sam zaboravljiva kao nitko na svijetu. Tiho prolaze sati. Nepoljubljene usne, nenasmijane oči tko će mi više dati!
Ana Ahmatova | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 4/9/2009, 11:01 pm | |
| VEČERNJI SATI Večernji sati nad stolom minu Neopozivo - bijela stranica Mimoza miriše na Nicu i na vrućinu Kroz mjesečinu leti ogromna ptica Čvrsto sam kosu noćas splela Kao da će mi trebati kosa Kroz prozor, bez tuge, dugo gledam Na more puno talasa ko otkosa Koliko snage imaju oni Što čak ni književnost ne mole! Ne podižu se kapci umorni Čak ni kad čujem da me zove.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 27/9/2009, 9:15 pm | |
| NE GLEDAJ TAKO
Ne gledaj tako, u ljutnji ne mrsti se Ja sam tvoja ljubljena, ja sam tvoja Niti pastirka, niti kraljica, Cak ni monahinja-bogomoljka U ovoj sivoj sam haljini od tralja U cipelama izlizanih potpetica? Ali, kao i prije, dajem vruc zagrljaj I strah nosim u velikim zjenicama Pismo moje ne paraj, mili Ne placi zbog lazi istinske I dobro ga, na samo dno, skrij Na dno svoje torbe sirotinjske.
Ana Ahmatova
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 6/10/2009, 9:26 pm | |
| Kraj samoga mora
1.
Reckaju drage obale nisku, Sva jedra pobegla u more, A ja sam sušila slanu kosu Vrstu daleko od kopna, na steni. Plivahu k meni zelene ribe, Sletao mi je i beli galeb, A ja sam bila drska, ljuta, vesela I nisam znala da je to sreća. Haljinu žutu peskom zatrpavah, Da je ne oduva vetar, odnese skitnica, I otplivavah daleko u more, Ležeć' u valima tamnim, toplim. A kad se vraćah, svetionik s istoka Već je treperio svojim sjajem, I monah s kapije Hersonesa pitao bi: ''Što ti lutaš noću?''
Susedi znahu - imam njuh za vodu, I, kad bi kopali novi bunar, Pozivahu me da kažem gde će, Da ljudi ne bi uzalud radili. Ja skupljah francuske metke stare K'o što se gljive i jagode beru, ili donosih kući u skutu Parčad od bombi, zarđalu, tešku. I u ljutini govorih sestri: ''Ja ću, kad postanem carica, Da sagradim šest jakih oklopnjača, I još šest torpednih čamaca, Da brane drage sve do Fiolenta''. Uveče, molih se pored kreveta Pred tamnom ikonom na zidu Da gradni oblak ne smlati trešnje, Da mreže izvlače krupnu ribu, A i da haljinu onu žutu Skitnica lukav ne primeti.
Družih se s ribarima često, Ispod izvrnutog starog čamca Za vreme pljuskova s njima sedeh, Slušah o moru, sve pomno pratih, Potajno verujuć' svakoj reči. I oni su na mene svikli. Ako me nema u pristaništu, Starešina bi po mene slao Devojku: ''Vratili su se naši! I sad ćemo pržiti ribu.''
Bio je visok sivook dečak, Pola godine od mene mlađi, On mi je doneo bele ruže. Upitao me je kratko: ''Smem li Da sedim s tobom na onoj steni?'' Ja se nasmejah: ''Šta će mi ruže? Pune su trnja, bodu!'' - ''Pa šta ću - On će tad meni - sad ja da radim, Kad se u tebe zaljubih tako.'' Mene to povredi: ''Čuj gluperdo! - Upitah ga. - Šta si ti, princ možda?'' Bio je samo sivooki dečak, Pola godine od mene mlađi. ''Hteo bih da se tobom oženim, - Reče on - brzo ću da odrastem, Pa ću sa tobom na sever poći...'' Zaplakao je visoki dečak Zato što nisam ni ruže htela, A ni da s njim na sever krenem.
Ja sam ga tešila, dosta slabo: ''Pomisli sam, biću carica, Zašto bih imala takvog muža?'' - ''E ja ću onda da budem monah, I to kod vas - u Hersonesu.'' - ''Ne, ne treba, bolje: jer monasi Neprekidno samo umiru. Kad god im dođeš - neka sahrana, A oni ostali ne plaču.''
I ode dečak, bez pozdrava, Odnese sobom prelepe ruže. Ja sam ga pustila da ode, Ne pozvav: ''Ostani malo sa mnom.'' A tajni bol zbog rastanka je Zacvilio k'o labud beli Nad plavom stepom pod pelinom, Nad pustim gradom, nad Korsunjom. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 24/10/2009, 11:11 pm | |
| LUNA U ZENITU
Taškent 1942.-1944.
1.
Usnut rastužena, ustat zaljubljena, ljepotu vidjet u maku. nekakva je sila danas ulazila u tvoje svetište, mraku! S mangalom dvorak, tvoj dim je gorak i jablan ti je visok... Šeherezada iz vrta sada ide... Takav je Istok!
2.
S groznih trgova u Lenjingradu. ili s blaženih Letinih polja, jesi li ti poslao zahladu, okitio jablanom ogradu, i azijskih luči milijardu razlio iznad mojih bolja?
3.
Kad bi mi se opet vratilo: ta užarena noć i mučenje (kao Azije u snu bunilo),
Halimino slavujsko pjevanje, i biblijskih narcisa cvjetanje, i nevidljivo blagoslivljanje kao vjetrić bi zemljom šumilo.
4.
I u sjećanju, dnu kovčega išarana: sveznajućih usta sijeda smješkanja, plemeniti nabor nadgrobnog turbana i carski patuljak - bokor mogranja.
5.
Treće proljeće čekam daleko od Lenjingrada. Treće? I ono, čini mi se, bit će posljednje. Al' nikad neću zaboraviti do časa smrti, kako zvuk vode bje utješan u sjeni granja. Breskva procvala, a dim ljubica sve mirisniji. Tko smije reći da sam ovdje ja u tuđini?!
6.
Sedamsto ne bjeh tu godina ovdje, a sve je kao prije... Ista se božja milost lije s tih neporecivih visina.
Sve istih zvijezda kor će sjati, sve isto nebo svoda crna, i vjetar isto nosi zrna, i istu pjesmu pjeva mati.
Moj azijski je dom još trajan, potrebe nema strahovati... Još ću doći. Ogrado, cvati, neka je prepun bazen sjajan.
7. Pojava lune A. K.
Od sedefa i ahata, od zadimljenoga stakla, ukoso lebdjeti nagnata, tako je čudnom postala - kao da "Mjesečeva sonata" ispred nas je na put stala.
8.
Kao u trpezariji - klupe, sto, prozor s ogromnom srebrnastom lunom. Kavu pijemo i crno vino, muzikom smo zaneseni... Svejedno... I procvala je grančica nad zidom. I u tome je bilo oštre slasti, neponovljiva neka slatkoća. Besmrtnih ruža, i suhoga grožđa domovina nam utočište dala. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 6/11/2009, 9:01 pm | |
| Natpis Na Knjizi "Trska"
M. Lozinskom
Skoro od sjeni prekoletne u chasu smaka svjetova, primite darove proljetne zauzvrat boljih josh darova da se ta, iznad svih vremena neslomljiva i odana, sloboda dushe uzvishena, a prijateljstvom uvijek zvana, osmjehne meni isto rada k'o prije trideset ljeta.... I Ljetnoga parka ograda i Lenjingrad pun snjezznog smeta. iskrsnu kao sred te knjige u magijskih zrcala tmushi, i ponad lete što nosi brige uskrsnula da trska shushti. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 15/11/2009, 9:29 pm | |
| U kući tajac naglo nasta...
U kući tajac naglo nasta, Ocvao je zadnji mak, Umrtvi me dugi dremež Pa susrećem rani mrak.
Tihi vetar, crno veče, Zasuni su zatvoreni. Gde je radost, brigo, gde si, Ti ženiče, zaljubljeni?
Ne nađe se tajni prsten, U čekanju minu dani, Zarobljena moja pesma U grudima se sahrani.
...
Сразу стало тих...
Сразу стало тихо в доме, Облетел последний мак, Замерла я в долгой дреме И встречаю ранний мрак.
Плотно заперты ворота, Вечер черен, ветер тих. Где веселье, где забота, Где ты, ласковый жених?
Не нашелся тайный перстень, Прождала я много дней, Нежной пленницею песня Умерла в груди моей. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 5/12/2009, 5:20 pm | |
| Cinque 1. Kao na oblaku da stojim ja prisjecam se rijechi tvojih. Od mojih rijechi tebi je nocu, ne danju, svjetlije. Otrgnuti od zemlje, vishi, tako smo, kao zvijezde, ishli. Ni ochaja, a niti stida, ni sada, a ni tada, nikada. Ali te zzivog, i na javi dozivam, chujesh, da se javish. Ta vrata koja otvori ti ja nemam snage zalupiti. 2. Zvuci u etru trunu u letu i zora se chini tamom. U vjechnom zanijemjelom svijetu dva glasa: tvoj i moj, samo. I prije vjetra s Ladoge tajne, skoro kroz odjek zvona spor, u duge unakrsne sjajne pretvoren nocni razgovor. 3. Ja nisam bila zaljubljena da sazzaljenje prosim, vec idem, kap tvog zzaljenja, u tijelu, kao sunce, nosim. Eto zashto je zora svuda. Ja idem tvoreci chuda. Eto zashto! 4. Slaviti necu, znash i sam, susreta nasheg dan chemerni. Shto da za uspomenu dam? Moju sjenu? A shto cesh od sjeni? A spaljene drame posveta od koje pepela nemam, shto cesh od strashnoga portreta shto napusti odjednom ram. Ili hocesh najnechujnije zvon od brezovine u peci, il' to shto nitko uspio nije o tudjoj mi ljubavi reci. 5. Ne odisasmo snenim makovima, tko znade kojom krivnjom zgodjeni, pod kakvim smo zvjezdanim znakovima na nesrecu sebi rodjeni? Zar paklenu nam kashu namijenila sijechanjska tama da nas ponudi? Zar sjaj nevidjenoga rumenila do svitanja da nas zaludi? __________________
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 13/12/2009, 6:21 pm | |
| POD TANKI VEO
Pod tanki veo ruke sam skrila...... "Zašto si danas tako blijeda?".... ---Zato što sam mu dušu nalila gorkog bola i leda.
Kako da zaboravim? Izašao je pognut i bolno iskrivljenih usta, a ja sam, ne držec se ograde stuba, za njim trcala pusta.
"Pa to je šala!" - kriknuh kao bez duše - "Vrati se. Umrijet cu bez tebe," A on mi rece mirno i trpko: "Puše, cuvaj se da ne nazebeš."
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/1/2010, 10:39 pm | |
| Mili, Ne Guzzvaj Mi Pismo Svako
Mili, ne guzzvaj mi pismo svako, prochitaj ga do zadnje rijechi. Dojadilo mi biti neznankom, strankinjom koja put ti prijechi.
Ne gledaj me gnjevnog lica, ja sam voljena, ona tvoja, nisam kraljevna, ni pastirica, a ni monahinja nisam ja,
vec ona sam u sivoj halji, na tim petama lomnim... Ali su uvijek vruci zagrljaji i strah u ochima ogromnim.
Mili, ne guzzvaj mi pismo svako. Ne plachi o zavjetnoj lazzi. U svojoj jadnoj torbi lako na samo dno ih polazzi. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 25/3/2010, 7:12 pm | |
| MJESTO MUDROSTI ISKUSTVO
Mjesto mudrosti iskustvo. Ta hrana u bezukusnom stanju. Mladost je bila k'o molitva nedjeljnog dana, i zar da ne mislim na nju?
Koliko sam pustih putova prošla s tim što mi ne bješe mio. Koliko se molila u crkvi za onog što je u me zaljubljen bio.
Sad sam zaboravljiva kao nitko na svijetu. Tiho prolaze sati. Nepoljubljene usne, nenasmijane oči ko će mi više dati!
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 22/5/2010, 9:45 pm | |
| Lenjingradska se beda rukama isprati neda, suzama se neće smiriti ni u zemlju zariti.
Čitava vrsta hoda treba da se zaobiđe ova beda. Neću ni pogledom, ni znakom, ni prekorom ni rečju lakom, ja ću je zemaljskim poklonom, u polju zelenom
Spomenuti.
Đavo ne oda. Uspelo mi je, znači. I jasni znaci moći su tu. Uzmi mi srce iz grudi i baci najgladnijem psu.
Sve to ni na šta ne liči, ni reči neću izgovoriti vama, nema sadašnjosti, prošlošću se dičim i zagrcnuh se od takvog srama.
Ništa mi ne ostavljaj za uspomenu. Znam ja koliko kratko uspomene traju.
Ti me izmisli. Takve na svetu nema, takve na svetu i ne može biti. Dan i noć muči te sablasna scena – ni lekar izlečiti – ni pesnik utoliti.
Sreli smo se u nemogućoj godini, kada svetu su presahli i snaga i snovi, sve svelo je od jada, sve bi u crnini, Sveži su bili samo grobovi.
Bez fenjera ko crna smola nevski talas. Okolo gluva noć ko zid je stajala. I kad me je pozvao tvoj glas, šta sam činila – ni sama nisam znala. A ti mi dođe – ko vođen zvezdom, stupajući, po toj tragičnoj jeseni, u taj zanavek napušteni dom, odakle prohujaše jata stihova spaljenih.
Već je i jastuk vreo sa obe svoje strane, i druga gasne, evo, sveća, i krici vrane postaju sve glasniji. Noćas u san nisam smela, kasno je misliti o snu, kako je neizdrživo bela pruga na belom prozoru.
Tri meseca me bolest skovala za postelju, a ja smrti u oči mirno gledam, slučajnim gostom u tom strašnom telu, samoj sebi, kao kroz san izgledam.
Tamo se još muči iz opere Zibelj, i začarani cvetovi će biti. A ovde je ušla gospodarica pogibelj, a i ta pogibelj – takođe si ti.
| |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 27/7/2010, 7:53 pm | |
| Dok jedni gledaju u drage oči, a drugi piju sve do jutra orno, ja pregovore vodim svake noći sa savješću tom svojom nepokornom.
I govorim: "Ja nosim tvoje breme preteško, znaš sama koliko ljeta". Samo što za nju ne postoji vrijeme, i za nju nema prostora ni svijeta.
I opet crna karnevalska večer, zloslutni park, i spor kas konja mine, i vjetar prepun veselja i sreće dolijeće na me s nebeske strmine.
A iznad mene miran, dvorog pazi svjedok...o, tamo, tamo neka budem, po drevnoj pokraj paviljona stazi uz onu mrtvu vodu i labude. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 22/10/2010, 10:09 pm | |
| LOTOVA ŽENA
“Žena pak Lotova obazre se idući iza njega i u slani se kamen pretvori”.
Knjiga postanja
Za izaslanikom boga je išao, Ogroman, svetao preko gore crne, A nemir ženin, vreo, nestišao, Još ga je zvao da se bar osvrne. „Pogledaj kule prekrasnog Sodoma, Parkove gde pevah, dvore gde sa prela, Prozore puste visokoga doma, Gde sam ti rodila dete, gde sam čela".
Okrenula se, i sa smrtnom bolju Zavapiše oči, sa prizorom srasle. Telo se prozračnom ukrutilo solju, I noge joj hitre za zemlju prirasle.
Ovu divnu ženu oplakati ko će? U ošptem gubitku njen udio šta je? Samo srce moje nikada ne hoće Zaboravit': život za pogled se daje. | |
|  | | Beskraj

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 5/11/2010, 8:40 pm | |
| Nećemo piti iz te iste čaše
Nećemo piti iz te iste čaše ni vodu, a ni slatko vino, niti ljubiti se u rano jutro naše, ni navečer kroz prozor motriti. Ti dišeš suncem, mene luna plavi, ali u jednoj živimo ljubavi.
Uvijek je nježni prijatelj sa mnom, s tobom je vedra prijateljica tvoja. Ali ja shvaćam strah u oku tamnom, i ti si krivac moga nespokoja. Mi susrete odužujemo svoje, a mir naš sačuvat suđeno je.
Tvoj glas u mojim pjesmama se vije, u stihovima tvojim lebdi moj dah. O, ima plamen kojega ne smije dotaknuti ni zaborav, ni strah. I da znaš kako sad privlače mene te tvoje usne suhe i rumene. | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 30/12/2010, 3:15 am | |
| Anna Andreevna Akhmatova
- Nećemo piti iz te iste čaše
Nećemo piti iz te iste čaše ni vodu, a ni slatko vino, niti ljubiti se u rano jutro naše, ni navečer kroz prozor motriti. Ti dišeš suncem, mene luna plavi, ali u jednoj živimo ljubavi.
Uvijek je nježni prijatelj sa mnom, s tobom je vedra prijateljica tvoja. Ali ja shvaćam strah u oku tamnom, i ti si krivac moga nespokoja. Mi susrete odužujemo svoje, a mir naš sačuvat suđeno je.
Tvoj glas u mojim pjesmama se vije, u stihovima tvojim lebdi moj dah. O, ima plamen kojega ne smije dotaknuti ni zaborav, ni strah. I da znaš kako sad privlače mene te tvoje usne suhe i rumene. ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:33 pm | |
| ГРЧИХ РУКЕ
Грчих руке ја под тамним велом - ''Од чега си данас бледа, чега?'' - Зато што сам тугом невеселом До пијанства напојила њега.
Памтим. Он је изашао тада Искрививши уста најболније. Не такнувши дрво с балустрада Трчала сам за њим до капије.
Задихана викнух: ''Шала све је. Ако одеш - оде живот мој.'' Језиво, а као да се смеје, Рече ми: ''На промаји не стој''
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 7820 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:35 pm | |
| ЉУБАВ
Час змија у клупку Крај срца прст судбине вуче, Час данима слично голупку На прозору белом гуче.
Час блиставим ињем засија, Час с привидом шебоја дрема... Ал' тачно и тајно вас вија Па мира и радости нема.
Зна заридати сласно Уз тугу виолинску тешку И њу је погодити страшно У неком још незнаном смешку.
____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:37 pm | |
| НЕМА У ЖИВОТУ
Нема у животу спокојног сата за који бих рекла да сам га заслужила; да не бих увек роптала и тужила. доста ми мало звезданог злата. Кад ми пошаљеш бол сагнем се смерно; кад коракнем бојим се да нисам што скривила. Нема дела твог ком се не бих дивила, па, ма као црв, мало неизмерно.
Ако ти желиш, зликовци ме вређати могу, Незаслужене ћу грехе да испаштам. Мени је слатко да патим и да праштам, ако је то мило праведном Богу.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:39 pm | |
| РЕКАО ЈЕ
Рекао је да немам супарница Да за њега нисам обична жена Него пријатна светлост И песма необузданог завичаја Када умрем, да неће туговати Да неће завапити, изгубивши памет: „Ускрсни!“ Али ће у исти мах схватити Да је немогуће живети Телу без сунца и души без песме. А шта сад? ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:40 pm | |
| ТВРДА, ХЛАДНА РЕЧ
И тврда, хладна реч је пала На живе груди, коцка јада. Свеједно, све сам то већ знала И смирићу се – живи нада.
Још много посла предстоји мени: Треба и спомен да посиви, Треба да душа окамени – Учећи опет како да живи.
Свеједно, врело шуми лето, Као да празник неко слави. Одавно ја сам знала све то, И пусту кућу и дан плави.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 26/1/2012, 10:41 pm | |
| ТЕБЕ СЕ ВРЛО РЕТКО СЕТИМ
О, тебе се врло ретко сетим И твоја ме судбина не дражи, Ал' ми душа као да полетим Сусрет с тобом понекад потражи.
Твој црвени дом као да ме мами; Црвени дом преко мутне воде, Али знам да у горкој осами Не смем таћи сунце ти слободе
Не дај да се са мојих усана Чују речи које љубав моле, Ни да будем стихом очарана – Жудње вечне док ме песме боле
Ал' будућност молим тајно често Када ноћ се сећањем заплави, Наслутим нам и сусрета место – Сусрет већи нег' сви заборави.
С руског препевао Анђелко Заблаћански ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Zar ptica

Broj poruka : 0 Godina : 45 Location : Vorteeeeeeex :) Humor : Mama,sta znaci NORMALNO? To je program na ves masini ,duso. Datum upisa : 24.11.2010
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 2/5/2012, 9:59 am | |
| Ti me izmisli. Takve na svetu nema, takve na svetu i ne može biti. Dan i noć muči te sablasna scena – ni lekar izlečiti – ni pesnik utoliti.
Sreli smo se u nemogućoj godini, kada svetu su presahli i snaga i snovi, sve svelo je od jada, sve bi u crnini, Sveži su bili samo grobovi.
Bez fenjera k'o crna smola nevski talas. Okolo gluva noć k'o zid je stajala. I kad me je pozvao tvoj glas, šta sam činila – ni sama nisam znala.
A ti mi dođe – ko vođen zvezdom, stupajuci, po toj tragičnoj jeseni, u taj zanavek napušteni dom, odakle prohujaše jata stihova spaljenih.
Ana Ahmatova | |
|  | | Tea

Broj poruka : 3260 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova 9/5/2012, 10:16 am | |
| Tebe ja se ne sjecam bas cesto. Sudbu tvoju pomenem s tjeskobom, no u dusi postoji mjesto moguceg susreta sa tobom.
Namjerno zaobilazim dom tvoj, iznad rijeke mutne dom crveni, ali ne znam sta vidis u meni- prozet suncem sto ti vrijedja spokoj.
I ne zelim niti smisla ima da mi istes usne,molis ruke. Ja ne zelim zlatnim stihovima da ovjekovjecis moje muke.
Ali proricem tajnu buducnosti. U veceru jednom sasvim plavom s tobom cu se jednog dana sresti. Neizbjezno,istinski zapravo.
A.Ahmatova ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:03 am | |
| U CARSKOM SELU
Razigrani konjići poletni Po aleji, griva dugi vali... Ja te volim, grade zagonetni: Zavoleh te u prvoj pečali.
Čudno pamtim: duša kao rana Zapečena, u bunilu sniva. .. Ko igračka sad sam razigrana, Ko papagaj, moj drug, samoživa.
Bol mi grudi ne tišti, ne zove. Gledni, tuga iz oka ne lazi. Ne volim tek zalazaka časove, Vetar s mora niti reč: „odlazi".
II
A tamo je moj mramorni dvojnik Opervažen, nad njim javor sneni. On, zanesen šuštanjem zelenim, Jezerskoj je vodi dao svoj lik.
Svetli su mu daždi s lica sneli Tugu, ranu ohladio žamor. Ah, pričekaj, ti hladni i beli, I sama ću da postanem mramor.
. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:05 am | |
| * * *
Pod tamnim je velom ruke svila... „Zašto si ti danas tako bleda?" „Zato što sam njega napojila Pićem tuge i oporog jeda".
Pamtiću to: hodom je pijanim, Iskrivljenih usana do grča Niz stubište sišao. Ja za njim, Krilca se ne dotičući, strčah.
A pred kućom kriknuh: „Sve je šala! Ako odeš, umreću naprasno". Nasmej'o se sav zelen od žala: „Hladno ti je, idi, već je kasno".
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:06 am | |
| * * *
Sećanje na sunce u srcu bledi, Žuti trava. Pahuljice retke, vetar što se jedi — Ovejava.
U kanalima uskim već zamreće Voda usred pada. Ovde nikad ništa desiti se neće, O, nikada.
Na nebu pustom tek iva ostala, Lepeza vetrena. Možda je bolje što nisam postala Vaša žena.
Sećanje na sunce u srcu bledi. Tama obuzima? Možebit... Doći će noćas, dah se ledi Zima.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:08 am | |
| PESMA POSLEDNJEG SUSRETA
Studen mi je pakla grudi takla. Korak se u laku dao drhtavicu. I ja na desnu ruku sam namakla S leve rukavicu.
O, koliko ovde stepenica ima A ja sam verovala — tri. Šapat jesenji među klenovima Prošumi: „Umri sa mnom ti!
Varljivost života sreću mi zakrili. Prevrtljiva sudba nasmeja se zlobom". Ja mu odgovorih tiho: „Mili, Meni, takođe. Umreću sa tobom".
O poslednjem pesma to beše susretu. I ja pogledah na sumorni dom. U spavaćoj sobi, ko na drugom svetu, Gorele su sveće ravnodušno za mnom. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:09 am | |
| * * *
Ukrašenim tuk'o me kaišom Moj muž — do modrica tela Zato što ti sa prozora krišom Motriš. Svunoć u vatri sam bdela.
Sviće. I nad modrom kovačnicom U kolute dimčić se izvio. A ti sa mnom tužnom sužnjanicom Opet nisi — opet nisi bio.
Ja sam tebi, uz ranjenu dušu, Sudbu-muku prinela na dlanu, A možebit ti voliš plavušu, Riđokosu milu, nasmejanu?
Ja ne umem skriti jauk pjani. Srce tuži, u duši bol grsti. Tanki zraci, ko sablasni prsti, padaju na čaršaf nezgužvani
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:09 am | |
| * * *
Sahrani, sahrani, ti vetre, mene. Najbližih mojih na pogrebu nije. Okolo mrtvih već lutaju sene, I disanje je zemlje potmulije.
Biće moje beše slobodno i žedno Ko i ti i htede još životne muke. Pomiluj, vetre, ovo telo ledno I prekrsti mu u nedrima ruke.
Zatvori na njemu ovu crnu ranu Pokrovom tkanim od večernje tame. Naredi sutonu plavome, svečanu Da nada mnom čita tihe psalme.
Da bi bilo lakše osamljenoj meni Sna poslednjeg zgasit' buktinju goruću, Šumite svom snagom, visoki jaseni, O proleću, o mome proleću ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:11 am | |
| VEČERNJA SOBA
Govorim sad reči koje tami streme I samo se jednom rađaju u duši. Pčela oko bele zuji hrizanteme. Jastučić starinski za miris me guši.
U sobi, čiji prozori su uski Još prebiva ljubav i starine skrama, I nad krevetom napis po francuski „Gospode, smiluj se nad nama".
Kazivanje drevnih, tajanstvenih slova, O dušo moja, ne diraj ne išti... Buni se odbljesak sevrljskih kipova Ispod odežda tame što ih tišti.
Poslednji zračak žućkasti i gordi Vene u buketu jarkih georgina I, ko u san, kaplje: zvuk sa violina I s klavira jecaju akordi. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:12 am | |
| UVEČE
Oplakuje tiha muzika predvorjem Ispaćene duše tajanstvenu bedu. Sveže i oštro mirišu morem Sa poslužavnika ostrige u ledu.
„Prijatelj sam ti", šapće, a uzdisaj Meni se ote kada mi ramena Dotače tek nežno, i iz mene žena Zavapi ruku njegovih zagrljaj.
Pogled mu je pogled mačaka i ptica. Na jahačice se jedre tako gleda. Ispod laganog zlata trepavica U oku se osmeh spokojan ogleda.
Napeve setne sred šumnoga plesa Zakovitlani uvis diže dim: „Blagoslovi, bože presvetli, nebesa, Ti si noćas prvi put s ljubljenim". ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:12 am | |
| ODLOMAK
... I nevidljiv neko u drveća seni, Uznemiriv lišća opalog sloj — Kriknu: „Šta uradi sa tobom voljeni, Šta uradi voljeni tvoj?
Kao u gustoj ogreznuli tmuši — očni ti kapci sviti otežali. On ti ostavi ljubav koja pali Otrov sumnje i tugu što guši.
Prestala si davno ubode brojati Tupih igala u umrle grudi. Lakše ti se živoj sa zemljom spojiti Nego sa osmehom koji nadu budi..."
„Skrivaču crni i hitri bez stida, Sa pakošću niskom što vreba u seni: On je tih i nežan i privržen meni I volim ga više od očinjeg vida".
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:13 am | |
| *** I tvrda, hladna riječ je pala Na žive grudi, kocka jada. Svejedno, sve sam to već znala I smirit’ ću se, bar se nadam.
Još mnogo posla predstoji meni: Treba i spomen da posivi, Treba, da duša okameni, Učiti opet kako da živim.
Svejedno, vrelo šumi ljeto, Kao da praznik neko slavi. Odavno ja sam znala sve to, I pustu kuću i dan plavi.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:13 am | |
| * * *
Iz mojih očiju sivih mami Još uobrazilju česta slika; Kao u mojoj tverskoj osami: Sećam se gorko tvoga lika.
Prekrasnih ruku srećni zarobljenik Na obalama usnule Neve. Dogodilo se (htede ti il' vreme?) Da moj znameniti budeš savremenik.
Govorio si: „Ti si zadovoljna..." Pođi i ubij svoju ljubav, je li...? Nisi znao da će venuti bezvoljna Krv moja i duh zamreti veseli.
A ako ja umrem (o ne da se branim), Ko će moje pesme o tebi da piše? Ko će rečima još neiskazanim Pomoći da ti zov pesme usliše.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:14 am | |
| * * *
Prvi zraci, blagoslov od boga Ljubljenom skliznuše po licu. No, on samo pobleđe od toga I u sna se uvi nevidicu.
Jamačno od poljubaca slađa Toplota ga neba dirnu zrakom. Nekad davno kada bejah mlađa Usnama ga uspavljivah tako.
A sada ja u miru telesnom, Al’ ljubavi neutešnoj strasti, Njemu letim na krilima pesmom U jutarnjim zracima plavkastim.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:14 am | |
Dugo, dugo kroz sela i luge Išao je i pitao redom: „Gde je ona, svetlost moje tuge — Njenih oči sa zvezda pogledom?
Sve vedriji i manje snežniji Proleća se nižu dani novi. Sve je češće sanjam, sve nežniji O njoj su mi snovi.
I došao u naš grad je tmurni U smiraja predvečernjeg tren. Mislio je još na London burni I sanjao Venecije rumen.
A u crkvi, svod visok i tanak, Nad granitnim sjajem blešti srmom, Molio se za novi sastanak Sa ljubavlju i radošću prvom.
Nad prestolom u okovu zlata Božji vrt se rasja vatrom bledom. Tu je ona. Sevnu umiljata Svetlost oka sa zvezda pogledom.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:15 am | |
| * * * Dvadesetprvi. Noć je. Ponedeljak. Prestonica u magli se davi. Kakav je to stvoritelj smetenjak Koji ljubav na zemlji ostavi?
Od dosade il' lenjosti svoje Svi u život poveruju pravi: Susreta se i rastanka boje I pevaju samo o ljubavi.
Nekima se i otkrije tajno, I tišina svije im svoj hlad. Mene ona zavede beskrajno I od tada bolujem svoj jad. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:16 am | |
Susret jedan jos neopevani, bez pesme pada tuge veo. Nastupaju hladnog leta dani, a zivot nov tek je zapoceo.
Bese kao od kamena rusnog svod nebeski u oguju sinjemu. Neznija od hleba nasusnog meni treba jedna rec o njemu.
Ti sto rosom prenu svelu travu, blagom vescu dusu mi ozraci, ne rad strasti,niti za zabavu, vec za ljubav koja zivot znaci. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:19 am | |
Ja sam s tobom pijana vesela. U tvojim rečima i u gestovima Nema smisla. Jesen razveselila Žute zastave po brestovima.
U zemlju ukletu mi smo zalutali, I kajanje gorko postade nam nada. Ali, zašto nam se tuđi osmeh pali Na usni i zašto zao je i hladan?
Umesto života srećnog ipriležnog, Pribrasmo patnju, koju resi tuga... Ali ja prosto besputnog i nežnog Ne mogu svoga da ostavim druga. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:20 am | |
| Poslednja zdravica
Pijem za ugašeno ognjište moje za moj život pun žala za samovanje u dvoje za tebe pijem ja - za laž usana što izdaše za mrtvi pogleda žena za to što je svet strašan zato što spasa nema ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:20 am | |
| Dobro je ovdje
Dobro je ovdje : njihanje i šum Jutra nas grle rukama studenim U bijelom plamenu povija se grm Ruža blještavih, ali ledenih Na paradnim, svečanim snjegovima trag skija klizi kao sjećanje moje - Nekad, u davnim vremenima Prošli smo tim putem nas dvoje ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:21 am | |
| Ljubomoran, nemiran...
Ljubomoran, nemiran, ali ne od onih grubih Volio me je kao svoje kosti Ali moju bijelu pticu ubi Da ne pjeva o prošlosti O zalasku uđe u moju sobicu: "Voli me, smije se, piši stihove!" A ja zakopah veselu pticu Iza starog bunara, pokraj jove Obećala sam da neću plakati Ali srce pretvorih u stijenu I, čini mi se da su moji sati Ispunjeni pjesmom ubijene ptice. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:23 am | |
| U kući tajac naglo nasta...
U kući tajac naglo nasta, Ocvao je zadnji mak, Umrtvi me dugi dremež Pa susrećem rani mrak.
Tihi vetar, crno veče, Zasuni su zatvoreni. Gde je radost, brigo, gde si, Ti ženiče, zaljebljeni?
Ne nađe se tajni prsten, U čekanju minu dani, Zarobljena pesma moja U grudima se sahrani.
| |
|  | | meseceva rosa

| Naslov: Re: Ana Ahmatova 10/5/2012, 12:23 am | |
| Nećemo piti iz te iste čaše
Tvoj glas u mojim pjesmama se vije, u stihovima tvojim lebdi moj dah. O, ima plamen kojega ne smije dotaknuti ni zaborav, ni strah. I da znaš kako sad privlače mene te tvoje usne suhe i rumene. ____________________________________________ Тамо где је љубав никад није мрак...
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Ana Ahmatova  | |
| |
|  | | | Ana Ahmatova | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » Fotografija dana Danas u 2:10 am od meseceva rosa» medeno 20/1/2021, 12:54 pm od Dusica Pajovic» Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 14/1/2021, 2:01 pm od majacvet» priznanje 8/1/2021, 11:01 pm od SaMar» ANAMNEZA 20/12/2020, 8:07 am od ZEX» O ČEMU TI TO? - CECILIJA 16/12/2020, 8:41 am od CECILIJA» PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović» Plavi tonovi... 27/11/2020, 1:57 am od meseceva rosa» Duhovne price 5/11/2020, 1:59 am od meseceva rosa» Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm od Marr Inna» Mudre misli 16/10/2020, 1:46 am od meseceva rosa» Neozbiljna pitalica, bez filozofije molim 27/9/2020, 9:18 am od ZEX» ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX» GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija» Poruka vasoj ljubavi..., Ucinite to ovde 2/9/2020, 3:42 pm od ZEX» SEVERNA GRANICA 29/8/2020, 11:54 pm od Nostromo» Srodne duse 12/8/2020, 3:55 pm od BiMoglaDaMogu» Sve o Skorpijama, Vazi i za znak i podznak... 6/8/2020, 12:21 am od ZEX» O BOLU 28/7/2020, 4:09 pm od ZEX» Srednjevjekovni gradovi Crne Gore  15/7/2020, 1:06 am od meseceva rosa» Priče i bajke 14/7/2020, 1:26 am od meseceva rosa» Iz Antologije srpske poezije 5/7/2020, 11:45 pm od ZEX» Zaključavanje foruma 10/6/2020, 3:49 pm od Masada» Mario Vargas Ljosa 9/6/2020, 3:59 pm od meseceva rosa» Ismail Kadare 9/6/2020, 3:48 pm od meseceva rosa» Marguerite Yourcenar 9/6/2020, 3:33 pm od meseceva rosa» Pearl Buck 9/6/2020, 3:19 pm od meseceva rosa» Vuk Drašković 9/6/2020, 3:03 pm od meseceva rosa» Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic» Zbignjev Herbert 5/6/2020, 6:34 pm od meseceva rosa» Ela Peroci 5/6/2020, 6:22 pm od meseceva rosa» Skadarlija 4/6/2020, 1:02 am od ZEX» Ruski Ženski Glas 1/6/2020, 6:08 pm od ZEX» Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada» Nase autorske fotografije  28/5/2020, 12:59 pm od Tea» Citati Bukovskog 19/5/2020, 2:12 am od meseceva rosa» Citati o zenama 12/5/2020, 10:36 pm od Nostromo» Brisanje Youtub - ova 6/5/2020, 1:10 am od meseceva rosa» Noćas me gubiš 4/5/2020, 7:21 am od Masada» Zena i cvece 1/5/2020, 1:34 am od meseceva rosa» Moja romanticna skitanja net-om :) 28/4/2020, 3:12 am od Tea» ROMANTIKA BEZ REČI " 28/4/2020, 2:05 am od meseceva rosa» Razbijemo monotoniju bojom 5/4/2020, 2:07 am od meseceva rosa» DEKOLTEI 22/3/2020, 1:52 am od meseceva rosa» Rimujemo reci 16/3/2020, 2:47 am od meseceva rosa» Asocijacije 15/3/2020, 2:49 am od meseceva rosa» Tajna 28/2/2020, 2:40 am od meseceva rosa» psssssssttt ! 23/2/2020, 6:12 pm od My Name is Nobody» Неки моjи цртежи 15/2/2020, 5:45 am od Nepopravljivi Sanjar» najromanticnija soljica za kafu...caj 10/2/2020, 2:34 am od meseceva rosa |
|
|