LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 FRANC KAFKA " PROCES "

Ići dole 
AutorPoruka
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

FRANC KAFKA " PROCES " Empty
PočaljiNaslov: FRANC KAFKA " PROCES "   FRANC KAFKA " PROCES " Icon_minitime31/8/2009, 8:46 pm

BIOGRAFIJA

Franc Kafka rođen je u Pragu 1883. godine, u trgovačkoj jevrejskoj porodici, u kojoj je dominirao otac, čovek despotke prirode, koji je zatevao i ostvario potpunu poslušnost i potčinjavanje. Takva porodična situacija ostavila je tragove u ličnosti i stvaranju Franca Kafke. U njegovoj prirodi je dvojak odnos prema sredini. U odnosu na oca i porodicu, u Kafki je tinjalo osećanje manje vrednosti i nesgurnosti, kolebljivost, gospodarenje očevog autoriteta. U odnosu na okolinu Kafka je bio prijatan, komunikativan, dobar prijatelj. Ova dvostruka ličnost, i ovaj problem odnosa sa ocem, bitno će se odraziti na književno delo Franca Kafke. Na svet koji oblikuje i na prirodu junaka kojeg stvar njegova umetnička imaginacija. Mnogo je putovao, brzo sklapao poznanstva, imao je veliki broj prijatelja. Imao je nekoliko ljubavi ali se ni za jednu nije vezao. Svoju teskoću u odnosima sa ženama Kafka će umjetnički pretočiti u lik svog junaka Jozefa K. iz Procesa.

Prve pripovjetke objavljuje vec 1909. i od tada neprekidno piše i povremeno objavljuje pojedinačne prozne radove. Od 1902 godine pa do kraja života vodi prepisku sa mnogim prijateljima, ostavivši tako bogato svedočanstvo o sebi i svom vremenu. Kafka je za života malo objavio, najveći dio njegovog književnog opusa su djela: Razmatranja, Presuda, Preobražaj, Seoski lekar, Umjetnik u gladovanju, Proces, Zamak, Amerika. Umro je 1924. godine od tuberkoloze.
Nazad na vrh Ići dole
besherat

besherat

Ženski
Broj poruka : 4371
Datum upisa : 18.03.2009

FRANC KAFKA " PROCES " Empty
PočaljiNaslov: Re: FRANC KAFKA " PROCES "   FRANC KAFKA " PROCES " Icon_minitime25/11/2009, 5:23 pm

"PROCES"

Franc Kafka

"Ogroman svet koji imam u glavi. A kako da se oslobodim i kako njega da oslobodim ne raskidajući? Hiljadu puta radije raskinuti nego ga u sebi zadržati ili pokokopati"Proces je metafora sveta u kome čovek ne predstavlja neku vrednost, nego je samo marioneta društvenih sila, nečega što se ne može dokučiti, ali koji uništava sve ljudske vrednosti i čoveka. Kafka predočio viziju ništavila i besmisla koje zahvataju civilizaciju.U Proces su ušli problemi koje je Kafka imao sa u odnosima sa ocem.

U sklopu posmatranja sadržine romana može se oblasniti i smisao naslova koji može da se odnosi na proces sukoba sa ocem, sudski proces, proces raspadanja vrednosti, proces otuđenja čoveka i proces totalitarizacije društva.

Izvor usamljenosti i otuđenosti, koji dominiraju u Procesu, nalazi se u piščevom osećanju izdvojenosti i usamljenosti kao pripadnika jevrejskog naroda u nejevrejskoj sredini. Rođen je u Pragu, obrazovanje je sticao na nemačkom jeziku, bio je pripadnik Austrougarske monarhije i samim tim je osećao i doživeo antisemitsko okruđenje i raspoloženje.

Svesno ili nesvesno Kafka je u svojim glavnim motivima išao Frojdovim tragom. Simbolišući nagonske porive, on je ponekad slutnjom premašio saznanja psihoanalize i od neurotičnih simptoma, promašaja, komleksa i snova gradio živu stvarnost. Otac kao neprijatelj dečakov, kako ga Frojd objašnjava a Kafka doživljuje, jeste osnovna stvarnost. Sin kao očev suparnik u odnosu na majku- potencijalni je ubica svoga oca, buntovnik koji ustaje protiv autoriteta od koga ne može da se odvoji. Saznaje o nagonu kao praizvoru i nesvesnom ishodištu postupaka znači već odvajanje od oca-boga. Jer bog nije samo oličenje želja, nad ja , nego, u isti mah, i oližena strava, strašilo od koga mladić mora da se odvoji kako bi sa samim sobom bio načisto.

Kafkino delo ostalo je u glavnom u fragmentima. Samo mali broj svojih pripovedaka smatrao je završenim. Nijedan svoj roman nije priveo kraju. U toku stvaranja zamorio bi se, stao da okleva, pa napuštao započeti rad. Sve je načeto, u procesu obračunavanja sa samim sobom, uobličeno u težnji da se oslobodi unutrašnjeg opterećenja. Pisao je kao što drugi žive. Sumljao je u pouzdanost reči i govorio o – varljivim rukama koje mu se pružaju dok piše-. Sumljao je u pouzdanost svih svojih tekstova i tek je oklevajući, pod pritiskom svojih prijatelja, predavao izdavaču ono što je formulisao u grozničavim noćima, po završetku dana provedenog u zanatu pravnika koji nije voleo.Kafkino delo je slobodna i celovita reakcija na jevrejsko-hrišćanski svet, Srednje Evrope. Njegovi romani predstavljaju preovlađivanje njegovog položaja kao čoveka, kao Jevrejina, kao Čeha, kao tuberkuloznog bolesnika itd..kao što je to bio i njegov stisak ruke, njegov osmeh i pogled.

Kafkina izdvojenost odgovara opštoj usamljenosti jedinke u društvu. U njegovom osnovnom stavu ogleda se osnovno raspoloženje jednog vremena: besmisao postojanja, očajanje i bezizlasnost.

Stvarnost pruža ishodište, koje se mnogostruko transponuje i preobražava. Likovi potiču iz autobiografskog i biografskog kruga, ali se onda, prevazišavši sve što je individualno , probražavaju u bezvremne predstavljače imaginarnih junaka. Nestavrno je tako duboko utisnuto u stvarno da plodovi mašte postaju nešto što je samo po sebi razumljivo.

Ni u kakvu tamnicu nije zatvoren Jozef K. Reč hapšenje je izgovorena ali ona deluje jedino u njemu samomome. On to saznjanje nosi u sebi dok ga sveg ne prožme, kao što u sebi nosi i proces , sve dok ga taj proces ne okruži sa svih strana.Proces teče bezglasno i bez prekida. Optuženi uzalud pokušava da pribavi protiv dokaze. On ne traži mnogo. Samo pravičan postupak i uvid u optužnicu. Ali nikada ne uspe da prekorači prag vlasti i zakona. Sve je već odlučeno pre nego što je i počelo. Proces , pokrenut na zahtev nepoznatog., iz nepoznatih razloga, završava se ubistvom. Krivica počiva u činjenici postojanja. Nikada ranije nije sa takvim uspehom objašnjena tehnika uništavnja psihe, pretvaranja optuženog u automat samooptuživanja. Nevidljivi sud došaptava a optuženi se u tim procesima bez reči povinuje. Kafka govori o izgubljenom čovekovom poverenju u čoveka, u stvari u boga. Svet je tuđ predeo a život pokušaj da se nadživi nepoznato. Kafka je ocrtao otuđeni svet koji pojedinostima postiže da se abnormalnost čini kao nešto svakidašnje, a svirepost kao zakon. Njegov metod izrasta iz njegovog bića. Nije tuđ i nedokučiv samo svet nego i sopstveno ja.
Nazad na vrh Ići dole
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

FRANC KAFKA " PROCES " Empty
PočaljiNaslov: Re: FRANC KAFKA " PROCES "   FRANC KAFKA " PROCES " Icon_minitime27/3/2011, 9:24 pm

Roman Roman "Proces" izdat je posthumno 1925 god. od prijatelja
književnika Maksa Broda. Delo pripada ekspresionizmu i nadrealizmu.
Ekspresionisticka je tema jer opisuje grad, smrt, patnju, videnje ocima
intelektualaca. Nadrealizam u delu je halucinantna atmosfera (snovi,
neizreceni, nedovršeni, slutnje, odstupanja od realnosti). Ideja se
javlja još 1921 god. kada je Kafka izjavio prijatelju da je za njega
život sudska dvorana u kojoj je on samo poslužitelj koji ne poznaje
sudiju i da je u tom životu sigurna samo patnja. U svom delu vizionarski
je predvideo avetinjske procese(monstruozne, nameštene) koji ce se
javiti tokom II svetskog rata. Kod svih dogadanja u delu leži skriveni
simbol znacenja, nikad ne možemo bukvalno prihvatiti znacenje reci u
delu. Ljudi u romanu se krecu izmedu jave i sna, pa je delo dobilo
univerzalnu vrednost, jer nije vezan za odredeno vreme i prostor, te
prestavlja sliku totalitaristickih režima( vlast jedne partije ili grupe
ljudi), gde se guši ljudska sloboda licnosti( Džek London "Gvozdena
peta"; Džon Orvel "Godina 1984"; Aleksandar Šolzenjicin "Arhipelag
Gulag"; "U prvom krugu")U dogadajima u delu nema niceg cvrstog i
sigurnog. Jozefu K. se polako u dušu uvlaci strah i osecanje
nesigurnosti jer nevidljivi, pedantni svet zakona i propisa ima svoju
vlast nad Jozefom K. Prokurista banke Jozef K. krece se u jednoj
nestvarnoj atmosferi slicnoj snu, atmosferi užasa. Nevidljiva
birokratija, sudovi zasedaju u stovarištima, budžacima kuca, u odajama
za odlaganje stvari, prašnim sobama izkonstruisala je proces protiv
Jozefa K. Kao magla neshvatljiva je njihova optužba. Optužen i uhapšen,
nije znao zašto je optužen i kako da se brani. Junak nosi u sebi krivicu
dok ga celog ne prožme, zaokupi i porobi. Proces se vodi bezglasno i
neprekidno sa preciznošcu mašinerije bez mogucnosti da optuženi prinese
dokaze, da advokati i sudije uzmu rec, sve je vec mnogo ranije odluceno.
Proces je okoncan pre nego što je poceo. Jozef K. je unapred kriv i
samim tim osuden. Život mu je odreden, dani odbrojani i sati i ta
nevidljiva mašinerija zna i cas njegove likvidacije. Javljaju se dva
gospodina bledog ugojenog lica kao stari glumci koji igraju sporednu
ulogu da bi na kraju procesa vodeci ga brižno i pažljivo do kamenoloma
da bi izvršili kaznu. Kada su gospoda izvadila nož za klanje, pedantno
su probali oštricu noža koja se presijava na mesecini dodajuci ga jedan
drugom, pa se Jozefu K. ucinilo da traže od njega da sam izvrši presudu.
Jozef K. za to nije imao snage i dok je jedan od gospode obavio ruku
oko Jozefovog vrata, drugi mu je zario nož duboko u srce. Citava mracna
atmosfera u delu podseca na atmosferu Danteovog pakla zbog terora nad
jednom dušom i savešcu coveka u tom paklu. Tema Kafkinog dela je upravo
pakao covekove intelektualne svesti, pobuna protiv civilizovano
organizovanog pakla koji stvara sistem terora mašine vlasti.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
FRANC KAFKA " PROCES " Empty
PočaljiNaslov: Re: FRANC KAFKA " PROCES "   FRANC KAFKA " PROCES " Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
FRANC KAFKA " PROCES "
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Ponešto i za klince - piše se u temama ispod naslovne :: Lektira-
Skoči na: