LJUBAV, SMRT I SNOVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LJUBAV, SMRT I SNOVI

Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
 
PrijemTražiRegistruj sePristupi
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto
Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta.
Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte.
Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo.
Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma !

 

 Na kraju vremena

Ići dole 
AutorPoruka
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9744
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime18/11/2009, 6:59 pm

U poslednje vreme na internetu su se bukvalno rasplodila predskazanja o nailazećem kraju sveta, potkrepljena proročanstvima Vange, stihovima Nostradamusa i zagonetnim kalendarom Maja. Prema najrasprostranjenijoj u narodu legendi, u decembru 2012. godine u Zemlju će udariti planeta Nibiru, što će, prirodno, staviti krst na celokupnu ljudsku civilizaciju. Priča je postala toliko popularna da su internet-juzeri iz celog sveta počeli da obasipaju zvanične laboratorije NASA pitanjima o postojanju zagonetne planete i njene moguće trajektorije. Najzad je Agencija odlučila da umiri narodnu zabrinutost i odgovorila na glavna pitanja o kraju sveta. Pod odgovorima se potpisao stariji naučni saradnik Instituta za astrobiologiju NASA, Dejvid Morison.
1. Zašto baš u decembru 2012. godine
Dejvid Morison: Po prvi put o tome da su drevni Sumeri predskazali kraj sveta izjavio je pisac fantastičnih štiva Zekarija Sitčin. U svojoj knjizi „Dvanaesta planeta“, koja je objavljena 1976. godine, on je pisao da je, tobože, pronašao neke nauci nepoznate sumerske manuskripte u kojima se govori o planeti Nibiru. Planeta se okreće oko našeg Sunca, ali da bi načinila pun krug potrebno joj je tri hiljade šest stotina zemaljskih godina, pa je stoga niko do danas nije video.
A nedavno se ta, u suštini, mistifikacija, naslonila na drugu legendu: prema kalendaru drevnih Maja, decembar 2012. godine je poslednji mesec postojanja naše vaseljene, nakon čega će nastupiti kraj vremena. Preciznije rečeno, prema proračunima Indijanaca, on će pasti negde između 20. i 23. decembra.
Ove godine bujica interesovanja za indijanska predskazanja podstakla je još i reklamna kampanja filma –katastrofe „2012“. Siže filma je upravo zasnovan na kraju sveta po kalendaru Maja.
2. Sumeri su znali svoj posao i imali nekoliko nepogrešivih astronomskih predskazanja. Na primer, pogodili su otkrivanje takvih planeta kao što su Uran, Neptun i Pluton. Možda nisu poglešili ni sa planetom Nibiru?
Dejvid Morison: Naziv Nibiru figurira u delima vavilonskih astrologa, a takođe ga istraživači povezuju sa božanstvom Marduk. Ono se pojavljuje u vavilonskoj legendi „Enuma eliš“, nastaloj otprilike 668. ili 627. godine pre nove ere, dok je civilizacija Sumera postojala i stvarala svoje kulturne spomenike mnogo ranije – između XXIII i XVII veka do nove ere.
Izjave o tome da je Nibiru nekakva planeta koju su otkrili Sumeri nastala je iz pretpostavki tog istog Sitčina i ona se u suštini ni na šta ne oslanja. Da, sumerska civilizacija je posedovala izvanrednu umetničku kulturu, napredne tehnologije u poljoprivredi, gradskoj infrastrukturi i izvanredno razvijenu pismenost. Ali, nažalost, dokumenata koji svedoče o sumerskim otkrićima u sferi astronomije do nas je došlo sasvim malo. I apsolutno je sigurno da Sumeri nisu imali nikakve predstave o Neptunu, Uranu i Plutonu. Oni uopšte nisu znali da se planete okreću oko Sunca – prve ideje o geocentrizmu pojavile su se u drevnoj Grčkoj otprilike dva milenijuma posle iščeznuća sumerske civilizacije.
3. Godine 1983. najveći listovi sveta pisali su o tome da je NASA priznala otkriće desete planete, koja je nazvana planetom „Iks“, a potom su je nazivali Zenom ili Eridom. Zar to nije Nibiru?
Dejvid Morison: Godine 1983. NASA je na desetomesečni let uputila aparat IRAS – satelit za astronomska istraživanja u infracrrvenom delu spektra. I on je zaista otkrio mnoštvo nepoznatih nam izvora IK-zračenja (oko 350 hiljada), ali nijedno od njih nije bilo Nibiru, planeta Iks ili nekakav drugi krupniji objekat u granicama našeg solarnog sistema.
Priča o desetoj planeti nastala je kasnije, 1984. godine. Tada je jedno od naučnih izdanja izjavilo da kao neki objekti koje je otkrio IRAS ne podležu naučnoj klasifikaciji i mogu biti neotkrivene planete. Međutim, kasnije, u toku dugotrajnih istraživanja kako na Zemlji, tako i u kosmosu, saradnici NASA su se uverili da su ti objekti bili udaljene galaksije.
Uopšte uzev, Nibiru je čista izmišljotina. Pri savremenom razvoju astrofizike nikakve „nevidljive“ ili „neotkrivene“ desete planete u našem sistemu ne može biti.
4. Naziv „planeta Iks“ ne jednom je figurirao u naučnim publikacijama u različitim vremenskim periodima. Stiče se utisak da NASA uporno pokušava da sakrije činjenicu o otkrivanju nove planete.
Dejvid Morison: „Planeta Iks“ je uslovna oznaka za objekat čije je postojanje pod sumnjom i pretpostavka na osnovu indirektnih podataka. Čim se objekat prizna kao realno postojeći, njemu se dodeljuje pravi naziv, kao što je to bio slučaj sa Plutonom, pa je naziv „planeta Iks“ nestao. Ako se pak postojanje kosmičkog tela ne potvrđuje ili se ispostavi da nije reč o planeti, o njemu se jednostavno prestaje pisati u štampi i to je sve.
Poslednja „planeta Iks“ je Erida – krhka planeta na periferiji našeg solarnog sistema. Kao i Pluton, ona je po dimenzijama manja od Meseca i ima svoju stabilnu orbitu – bliže od četiri milijarde milja ona se Zemlji sigurno neće približiti.
5. NASA je instalirala ogromni teleskop na Južnom polu. Zar on nije postavljen tamo da bi tajno pratio Nibiru?
Dejvid Morison: Da, na Južnom polu postoji teleskop, ali njega nije instalirala NASA, niti je on namenjen za praćenje Nibire. Teleskop je instaliran i održava se sredstvima Nacionalne naučne organizacije, a uz to, to je radio a ne optički uređaj, tako da nikakve snimke on ne može da pravi. A mesto je izabrano zato što na poluradu teleskopa ne smeta smena dana i noći, a i prijem kratkih radio-talasa je najbolji.
6. Kako objasniti to što se na celovitoj panorami kosmosa, koja je prikazana na programima Google Sky i Microsoft Telescope, postoji zatamnjeni sektor? Postoji verzija da se u tom sektoru, zapravo, krije Nibira.
Dejvid Morison: Nibira se tamo ne može kriti zato što se taj sektor nebeskog svoda praktično video iz svih tačaka planete u zimu 2007. i 2008. godine. Iako je meni samom bilo zanimljivo otkud ta „crna mrlja“ na mapi našeg neba, pa sam zato postavio pitanje svom prijatelju koji radi u naučnom odelenju Google. Po njegovim rečima, taj sektor kosmosa je nestao sa mape jednostavno zbog greške kompjutera i uskoro će ta greška biti ispravljena.
7. Astronomska predskazanja Maja uvek su pogađala u centar. Zašto su drevni Indijanci smatrali da će kraj sveta nastupiti upravo 2012. godine?
Dejvid Morison: Potrebno je pojasniti da je kalendar Maja, na koji se pozivaju „predskazatelji“ kraja sveta, bio napravljen radi računanja prošlog vremena, a ne predviđanja budućeg. Da, indijanski kalendar je bio kudikamo komplikovaniji od našeg pa, priznaćemo, imajući u vidu dužinu godine, čak precizniji, ali to ne znači da se pomoću njega mogu praviti bilo kakve prognoze.
A priče o kraju sveta pojavile su se zato što se kalendar Maja jednostavno završava 2012. godine. U mom stonom kalendaru poslednji dan je 31. decembar 2009. godine i... ništa se nije dogodilo.
8. Godine 2012. većina planeta solarnog sistema će se „postrojiti“ u liniju, a Zemlja će se naći nasred Mlečnog puta. Koje će to posledice imati po nas?
Dejvid Morison: Nikakve „parade planeta“ 2012. godine neće biti, a šta to znači „Zemlja nasred Mlečnog puta“ uopšte ne razumem. Ako se tu podrazumeva galaksija Mlečni put – koja, uzgred rečeno, ima spiralni izgled strukture – mi smo sa našim solarnim sistemom negde u prikrajku, to jest otprilike 30 hiljada svetlosnih godina od „sredine“. Štaviše, mi se okrećemo oko galaktičkog centra i stalno smo otprilike na istom rastojanju od njega.
9. Zemlja će uskoro ući u „mračnu rupu“ Mlečnog puta. Šta će biti s nama? Zar to nije kraj sveta?
Dejvid Morison: Mračnom rupom u narodu nazivaju onaj široki prsten oblaka prašine unutar Mlečnog puta. U suštini, ona zatvara od našeg pogleda centar galaksije i time se uticaj te „rupe“ na nas, stanovnike Zemlje, ograničava. Mišljenja sam da se propagandistima ideje o kraju sveta svideo termin „mračna rupa“, kojom se zbilja može uplašiti lakoverna publika.
10. Na internetu piše da će 2012. godine započeti najsnažnije u čitavoj istoriji oluje na Suncu, a upravo u to vreme na Zemlji će se dogoditi smena magnetnih polova. Šta će biti sa čovečanstvom? Jer magnetno polje Zemlje štiti istu od kosmičkih objekata.
Dejvid Morison: U stvari, magnetska aktivnost Sunca dostiže svoj maksimum otprilike na svakih 11 godina. U to vreme mi možemo posmatrati krupne sunčeve eksplozije i koronarne emanacije mase, ali oni na život na Zemlji uopšte ne utiču ni na koji način. Oni mogu predstavljati opasnost za astronaute koji rade u otvorenom kosmosu ili na površini Meseca, ali stručnjaci NASA odavno su naučili da to uspešno rešavaju. Katkada snažne solarne emanacije mogu za duže vreme da onemoguće radio-signale ili da pokvare elektroniku na našim satelitima, ali su za takve slučajeve na većini tih satelita instalirani sistemi za zaštitu.
Što se tiče datuma, poslednji solarni maksimum dogodio se 2001. godine, a naredni zaista treba da nastupi 2012. godine, to jest 11 godina kasnije. Međutim, prethodni solarni maksimum (oni su takođe ciklični) protekao je pomalo neobično, pa naši stručnjaci smatraju da će maksimum „zadocniti“ godinu dana i desiće se 2013. godine.
A što se magnetnog polja tiče – ono nas zaista, kao mehur, štiti od solarnih emanacija , ali nema nikakvih osnova da se smatra kako će se magnetni polovi Zemlje smeniti u skorije vreme. Po našim podacima, to se događa jednom u 400 hiljada godina.
11. Čuli smo predskazanje da će se 2012. godine na Zemlju obrušiti meteorit. Je li to tačno?
Dejvid Morison: Komete i asteroidi stalno bombarduju Zmelju, iako je pad krupnijih objekata prilično retka pojava. Poslednji sličan slučaj dogodio se pre 65 miliona godina i doveo je do izumiranja dinosaurusa. Danas NASA danonoćno prati kosmičke objekte kako bi ustanovila kretanje po pravcu prema Zemlji zadugo pre nego dođe do sudara sa Zemljom. I uveravam vas da ništa iole opasnije nismo otkrili.
12. U Mreži je mnoštvo fotografija i video materijala o planeti koja se kreće u pravcu Zemlje. Zar to nije dokaz?
Dejvid Morison: Ne mogu da odgovaram za te prikaze, ali većina od njih je ništa drugo do lažni odraz Sunca, načinjen veštim baratanjem foto-tehnikom. A to se može lako ustanoviti jer je lažni odraz Sunca zapravo direktno naspram pravog Sunca, a na video, prilikom pomeranja objektiva, tačno se ponavlja njegovo kretanje. I tu iluziju často prihvataju kao prikaz letećih tanjira i čudi me da ljudi i dan-danas olako nasedaju na takvu obmanu.

Prevod: Rajko DOSKOVIĆ

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9744
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime22/11/2009, 1:58 pm

Na kraju vremena Nibiru-apogee

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9744
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime22/11/2009, 1:59 pm

http://projectcamelot.org/norway.html

Пrevod;

"Ja sam političar iz Norveške. Želim reći da će se teške stvari desiti između 2008. i 2012. godine.
Norveška vlada pravi sve više podzemnih baza i bunkera. Na to pitanje su jednostavno odgovorili da je to radi zaštite ljudi u Norveškoj. Tražio sam informaciju kada će to biti završeno, a odovorili su: "Prije 2011. godine".
Izrael čini istu stvar, kao i mnoge druge države.
Dokaz, da je ono što govorim istina, su fotografije sa ministrima koje sam upoznao. Oni sve ovo znaju, ali ne žele stvarati uzbunu i masovnu paniku.
Planet X dolazi i Norveška je počela skladištiti hranu i sjemena u području Svalbard i sjevernom polu uz pomoć SAD-a i EU. Oni će spasiti samo one koji pripadaju eliti i imaju moć, kao i ljekare, naučnike i sl. koji su potrebni za novi početak.
Ja već znam da ću prije 2012. godine otiči u područje Mosjoen, gdje se nalazi duboka podzemna vojna baza. Tamo smo podijeljeni u sektore: crveni, plavi i zeleni. Njima je ovo već naznačeno, a kampovi su već odavno napravljeni.
Ljudi koji će ostati na površini i umrijeti zajedno sa drugima neće dobiti pomoć. Plan je da 2 miliona Norvežana bude osigurano, a ostalih 2,6 miliona će umrijeti.
Svi sektori i arke su povezani tunelima i imaju vozila kojima se može preći sa jedne arke na drugu. To je iz razloga da mogu biti u kontaktu jedni sa drugima.
Veoma sam tužan. Često plačem sa drugima znajući da će toliko mnogo ljudi saznati istinu prekasno. Vlada laže ljude od 1983. godine do sada. Svi važniji političari Norveške znaju za ovo, ali samo mali broj njih će to reći drugima zbog straha da bi mogli propustiti NOAH 12 vozila koja bi ih odvezla na sigurno mjesto.
Ako kažu ikome, zasigurno su mrtvi. Ali, ja više ne brinem za sebe. Čovječanstvo i druge vrste moraju preživjeti. Ljudi to moraju znati.
Sve vlade svijeta su zabrinute zbog ovoga. Za ljude koji se žele sami spasiti mogu samo reći da potraže pećine na visokim mjestima gdje mogu napraviti zalihe hrane za najmanje 5 godina, uključujući konzerviranu hranu i vodu.
Posljednji put govorim: "Bože, pomozi nam svima...", ali znam da nam Bog neće pomoći. Samo svaka osoba pojedinačno može nešto učiniti. Probudite se, molim vas...!
Mogao sam vam pisati koristeći drugo ime, ali više se ne bojim ničega. Kada znate ovo pouzdano, postajete nesavladivi i nikakvo zlo vam se neće dogoditi kada znate da je blizu kraj.
Uvjeravam vas 100% da će se ovo desiti. Četiri godine su preostale do kraja. Nabavite oružje, napravite grupe za preživljavanje i pronađite mjesto gdje možete biti sigurni sa hranom.
Pitajte me bilo šta - ja ću vam odgovoriti koliko god znam o povezanosti Norveške sa ovim slučajem. Samo pogledajte okolo, svugdje se prave podzemne baze i bunkeri. Ljudi, otvorite oči. Pitate li vlade šta to prave, samo će odgovoriti: "To je samo skladište za hranu". Zasljepljuju vas lažima.
Znaci prisustva vanzemaljaca su takođe tu i često vidim norveške elitne političare koji nisu ono što govore. Čini se kao da su kontrolirani u svakom pogledu.
Zapamtite da oni koji će biti u gradu i okolini su oni koji će biti prvi umrijeti. Kasnije će vojska počistiti ostatke preživjelih i imat će naređenje da ubiju bilo koga ko se usprotivi odvođenju u kampove gdje će svi biti označeni brojem.
Vidim da je na vašoj stranici spomenuta Benazir Bhutto. Njena smrt je tragična. Kao što vidite, sastao sam se s njom. Takođe sa fotografija ćete vidjeti da sam upoznao brojne političare i svjetske vođe.
Javnost neće znati šta se događa do pred sami kraj, jer vlada ne želi stvarati masovnu paniku. Sve će se desiti mirno, a vlada će samo nestati.
Ali ja kažem: "Ne idite mirno u noć. Preduzmite mjere da budete sigurno sa vašom porodicom. Dođite zajedno sa ostalima. Radite zajedno da nađete način rješavanja problema sa kojima ćete se suočiti.


S poštovanjem,"

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Gost
GostNa kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime8/1/2010, 1:31 am

Ljudi veruju da ce 2012-te doci do apokalipse, zato sto kalendar Maja 2012-tu oznacava kao poslednju godinu. Medjutim, treba uzeti u obzir da je taj kalendar napravljen pre otprilike 4000-5000 god ako se ne varam. Naravno, i mi kada razmisljamo o buducnosti, najcesce je ne vidimo kao lepu, pa tako sigurno nisu ni oni.
Ili ono sto kaze taj Dzim Morison. jednostavno je to zadnji datum starog kalendara, i treba napravti novi.
A rec apokalipsa uopste ne znaci smak sveta, vec promene. Mozda dodje do duhovne promene celog covecanstva, pa pocnemo da zivimo novim i mnogo, mnogo boljim zivotom?
Zasto sve mora da bude crno?
Ne mora. Evo malo belog. Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Masada
Administrator
Masada

Muški
Broj poruka : 9744
Godina : 59
Location : Zemun
Humor : Jok
Datum upisa : 05.10.2007

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime11/4/2010, 10:45 pm

Smak sveta

Ništa nije večito. Kompjuter koji leži pred vama jednom će se pretvoriti u prah i molekule njegovih čipova vetar će odneti negde daleko. Grad u kome živimo postaće niz sumornih ruševina, tada više neće postojati naši bliski rođaci i prijatelji, a ni nas neće biti. Čak će i Zemlja jednom prestati da se obrće oko svoje ose i ni po čemu neće ličiti na planetu kakvu poznajemo.

Sve je izvesno, osim jednog: Kada će to biti? Za godinu, dve, ili za milion godina? Možda nećete uspeti ni da pročitate ovaj tekst do kraja pre nego što se to dogodi. Zaista, zna li neko kad će nastupiti kraj sveta?

Mnogi ljudi mislili su da znaju odgovor na to pitanje. Neki od njih izračunali su to na samo njima poznat način, neki su videli znake i rastumačili ih, a nekima se Bog javio i saopštio im svoju nameru. Srećom, pokazalo se da niko od njih nije bio u pravu, bar od onih koji su tvrdili da će kraj nastupiti pre današnjeg dana.

A hoće li do toga doći u skoroj budućnosti? Niko ne zna sigurno, ali je malo verovatno. Ne treba sumnjati u to da su svi dosad objavljeni načini “izračunavanja” ovog dana netačni i proizvoljni, kao ni da su zasnovani na fikcijama i sumanutim idejama svojih autora. Ako sudimo po ispunjenju do sad objavljenih proročanstava, mirne savesti možemo da tvrdimo da ni one koje se odnose na blisku budućnost nisu tačne. Imamo razloga da verujemo da će biti dovoljno vremena ne samo da pročitamo ovaj tekst nego još mnogo, mnogo sajtova do kraja. Reke će još dugo teći svojim koritima i mnoge generacije posle nas gledaće izlazak i zalazak Sunca.

Analitičari su prikupili nekoliko hiljada proročanstava koja najavljuju smak sveta. Neki ljudi nisu verovali ovim najavama, ali neki jesu. Efekti njihovog verovanja bili su uglavnom lokalni, ali su neke reakcije bile veoma dramatične, sa masovnom histerijom, pa i grupnim samoubistvima.

Najstarija poznata najava smaka sveta datira iz 2800-te godine pre Nove ere. Na asirskoj glinenoj ploči sledećim rečima se najavljuje apokalipsa kao kazna za moralno propadanje koje je zahvatilo ljude:

Zemlja se izobličila poslednjih dana. Najave govore da se svet sve brže primiče svom kraju. Korupcija i odsustvo morala glavni su znaci.

Ovo moralno opravdanje biće model na kome će se zasnivati i mnoga kasnija proricanja smaka sveta. Osim toga, najavljivaće se i pojava Antihrista, kao i drugi dolazak Isusa Hrista, novi Veliki potop (ovoga puta bez Nojeve barke), ili neka druga kataklizma. U novije vreme, zahvaljujući prodoru pseudonauke, u modu ulaze najave kosmičkih tragedija - sudari sa nebeskim telima, transformacija Mlečnog puta u kvazar, crna rupa koja će progutati Zemlju i slično. Kad su u modu ušli svemirski brodovi i leteći tanjiri, savremeni proroci su predskazivali dolazak vanzemaljske civilizacije koja će nas porobiti ili uništiti, a tokom perioda hladnog rata veliki broj apokaliptičnih predskazanja imao je u svom scenariju nuklearnu katastrofu.
Od svih sekti, po broju najavljenih predviđanja smaka sveta prednjače Jehovini svedoci. Oni su prognozirali Sudnji dan za 1874, 1878, 1881, 1910, 1914, 1918, 1925, 1941, 1975, 1984 i 1999. godinu.

-634
Najava smaka sveta u godini koja se iskazuje “okruglim” brojem nije izum dvadesetog veka. Još 634. godine pre Nove ere, Rimljani su očekivali da će njihov grad biti sravnjen sa zemljom jer je to bila 120. godina od osnivanja Rima (1. godina AUC, ab urbe condita, isto je što i 753. godina pre Hrista). Zašto baš 120? Zato što je postojao mit po kome je 12 orlova Romulu otkrilo čarobni broj u kome se krije tajna trajanja njihovog grada, a svaki orao, po tumačenju ondašnjih mistika, predstavljao je po 10 godina. Kad se to pokazalo kao lažna uzbuna, smak sveta je najavljen godine 365. AUC (389. pre Hrista) jer toliko dana ima u godini, pa 1000. AUC (247. posle Hrista) i tako dalje.

500
Godine 500. posle Hrista takođe je najavljena kataklizma jer je rimski teolog Sextus Julius Africanus objavio učenje po kome je to 6000. godina od stvaranja sveta. Smatralo se da će tada Isus sići na zemlju i da će to biti kraj sveta kakvog mi poznajemo. Mnoge kasnije najave takođe su se zasnivale na “okrugloj” godini od stvaranja sveta, mada je ta referentna godina varirala u zavisnosti od trenutno aktuelnog učenja.

Svaki put kada je svet preživeo “okruglu” godinu, smak sveta je najavljivan 33 godine kasnije, jer je ta godina opet bila zaokružena, ovoga puta računato od Hristovog raspeća.

793
U spisima iz 793. godine toledski biskup Elipandus opisao je paniku u narodu do koje je doveo govor jednog španskog monaha. On je 6. aprila te godine rekao da je to poslednji dan i da će u ponoć doći do smaka sveta. Panika je trajala celu noć i ljudi su besciljno jurili pokušavajući da uteknu od užasa koji ih čeka. Spis se završava time što je Hordonije, jedan od meštana, u zoru povikao: “Hajde da jedemo i pijemo, pa da umremo siti”.

1000
Veliki broj priča opisuje masovnu paranoju koja je vladala uoči 1000. godine. Legenda kaže da je panika zahvatila celu Evropu nekoliko godina unapred. Treba reći da ima i istoričara koji smatraju da ta godina nije donela ništa više straha nego bilo koja druga “okrugla” godina, tim pre što je u to vreme malo ljudi znalo da kaže u kojoj se godini vremenski nalazi. Ipak, sačuvani su spisi u kojima se baš za tu godinu najavljuje Isusov dolazak. Kasnije se pojavljuju spisi kojima se Isusov silazak sa neba najavljuje za 1033. godinu. Burgundijski monah Radulf Glaber slikovito opisuje psihozu straha u narodu koja je trajala neprekidno od 1000. do 1033. godine.

1524
Londonski astrolozi su sedam meseci unapred izračunali da će do smaka sveta dovesti Veliki potop koji počinje 1. februara 1524. Oko 20 000 ljudi pobeglo je iz svojih domova, ponevši sa sobom rezerve hrane. Mnogi su ušli u čamce i mudro čekali potop na Temzi. Ironijom sudbine, toga dana u Londonu nije bilo ni kiše. Posle ovoga, isti astrolozi priznali su grešku i sa sigurne distance od 100 godina najavili veliki potop za 1. februar 1624.

1555
Francuski teolog Pjer d’Ajli (Pierre d’Aily) je 1400. godine napisao da će smak sveta nastupiti 1555, jer se tada po njegovoj računici navršava 7000. godina od stvaranja sveta. Ovo možda ne bi bilo vredno pomena da d’Ajlijevo učenje nije imalo snažan uticaj na Kristofera Kolumba, koji je načinio svoje kalkulacije i u Knjizi proročanstava objavio da je, po njemu, svet stvoren 5343. godine pre Hrista pa će do njegovog kraja doći 1658. godine.

1666
Rabin Sabatai Zevi iz Smirnije (Turska) otkrio je da će se Mesija (koji će, naravno, biti otelotvoren u samom Zeviju) pojaviti 1666. godine. Mada je za sobom već imao nekoliko neostvarenih proročanstava, sakupio je dosta sledbenika. Uhapšen je, optužen zbog “izazivanja nereda” i dato mu je da bira između prihvatanja Islama i smrtne kazne. Izabrao je Islam, što je bila praktična odluka, mada ne baš u maniru Mesije.

1688
Džon Nepier (John Napier) je matematičar koji je izumeo logaritmovanje. On je svoj talenat iskoristio da izračuna godinu u kojoj će nastupiti smak sveta. Najpre je to bila 1688. pa, pošto se tada ništa značajno nije dogodilo, oglasio je da će to biti 1700 godina.

1814
Proročica Džoana Sautkot (Joanna Southcott) objavila je da je u drugom stanju i da nosi Isusa Hrista koga će roditi na Božić, 25. decembra 1814. godine i da će taj drugi Isusov dolazak biti početak kraja. Svedoci su tvrdili da je zaista bila trudna, mada je bila stara 64 godine i klela se da je devica. Na Božić je, umesto da se porodi, umrla! Autopsija je pokazala da nije bila trudna.

1843
Viljem Miler (William Miller), vođa Mileritske sekte, objavio je rezultate svojih proračuna po kojima će će se Isus Hristos vratiti na Zemlju između 21. marta 1843. i istog dana sledeće godine. Po isteku ovog perioda, sekta je zapala u krizu poverenja svojih sledbenika, ali je iz nje izašla zahvaljujući uticajnom članu Semjuelu Snou (Samuel Snow). On je pronašao grešku u Milerovim proračunima i najavio da će kraj sveta biti 22. oktobra 1844. godine. Miler je toga dana sakupio članove sekte i poveo ih na planinu sa koje će se svojim očima uveriti da ovoga puta nema omaške. Već sutradan, ovaj događaj dobio je naziv “veliko razočaranje”.

1900
Preko 100 članova sekte Ruska braća i sestre crvene smrti izvršilo je samoubistvo 13. novembra 1900. godine, jer su očekivali da će toga dana biti smak sveta. Ovaj manir će, nažalost, još nekoliko puta biti ponovljen u drugim svetskim sektama.

1910
Halejeva kometa se pojavila 1910. godine i sa sobom donela strah da će 18. maja otrovati sva živa bića jer će tada Zemlja navodno proći kroz njen rep pun cijanida. U Nemačkoj su prodavane dopisnice na kojima je bilo naštampano “Kraj sveta 18. maja”, kao i tablete koje su činile ljude otpornim na otrovni gas (ili su tako bar tvrdili njihovi prodavci).

1962
Američka proročica Džin Dikson (Jean Dixon) najavila je da će Antihrist biti rođen 5. februara 1962. godine. Zbog autoriteta proročice, verovanje u ovo i danas je veoma rašireno kod poklonika Novog doba. Ona je takođe najavila drugi Hristov dolazak za period između izmeœu 2020. i 2037. godine.

1967
UFOlog Džordž Van Tasel (George Van Tassel) obelodanio je rezultate telepatskog dijaloga sa vanzemaljcem koji se zove Aštar. Tasel je tvrdio da će 20. avgusta 1967. godine SSSR izvršiti nuklearni napad na Ameriku i da će to dovesti do trećeg svetskog rata i do uništenja sveta. Pošto se ta najava pokazala kao netačna, drugi UFOlog, Robin Mek Ferson (Robin McPherson) obavio je telepatski razgovor sa još jednim vanzemaljcem, po imenu Oks-Ho. On mu je poverio tajnu da je ovaj napad odložen za 22. novembar 1969. godine.

1978
Džim Džons (Jom Jones), osnivač sekte Hram naroda (People’s Temple), bio je dobitnik mnogih nagrada za humana dela, pa mu je dat i mandat u gradskoj vladi San Franciska. Bio je opsednut vizijom nuklearnog rata koju je imao u mladosti. Ideja sa kojom je osnovao sektu bila je da spase jedan broj ljudi od sigurnog uništenja čovečanstva do koga će dovesti treći svetski rat. Međutim, paranoja koja ga je sve više opsedala učinila je da sebe vidi kao božanstvo i zbog njegovog ponašanja napustilo ga je dosta članova, a broj neprijatelja i kritika upućenih na njegov račun sve više je rastao. Zato je Džons poveo preostale članove u Gijanu, gde je osnovao koloniju Džonstaun (Jonestown) u kojoj su obitavali članovi sekte. Oni će, po Džonsovoj tvrdnji, jedini na svetu preživeti nastupajuću nuklearnu katastrofu. Međutim, njegova paranoja sve više je pokazivala svoje opako lice i jedan broj članova je iskoristio posetu američkog kongresmena ne bi li pokušao da pobegne iz kolonije. Naoružani Džonsovi čuvari su reagovali i četvorica “dezertera” su ubijena, a uz njih i sam kongresmen. Džons je dobro znao šta ga posle toga čeka i naredio da svi članovi sekte popiju otrov. Oni koji na to nisu pristali, našli su smrt pod paljbom čuvara. Život je izgubilo 913 ljudi, od toga oko 300 dece mlađe od 18 godina. Bilo je to 18. novembra 1978. godine.

1988
Edgar Vajznant (Edgar C. Whisenant) objavio je knjigu 88 razloga zašto će Dan spasenja biti 1988, koja je odmah postala bestseler. U njoj je izneo tvrdnju da će to biti 13. septembra 1988, a posle toga je pomerao datume, najpre na 15. septembar pa na 3. oktobar iste godine. Pošto su i ti dani prošli kao i svi drugi, objavio je knjigu Konačni usklik: Dan spasenja 1989!

1994
Pastor Džon Hinkl (John Hinkle) tvrdio je da mu se Bog javio i rekao da će 9. juna 1994. godine “očistiti svo zlo sveta”. Toga dana se, naravno, ništa posebno nije dogodilo pa je Hinkl izjavio da je to samo početak i da se najavljena stvar već uveliko događa, samo u nevidljivoj ravni (može li neko da dokaže suprotno?)

1994
Sestra Marija Gabrijel Paprocki (Marie Gabriel Paproczki) objavila je još 19. jula 1993. podatak da će kometa udariti u Jupiter nešto pre 25. jula sledeće godine, što će izazvati “najveću kosmičku eksploziju u istoriji čovečanstva” i smak sveta. Nije se dogodilo ništa značajno za živi svet na Zemlji, ali je džinovska kometa zaista udarila u Jupiter 16. jula 1994. To je izazvalo burnu reakciju u štampi i donelo veliki publicitet sestri Paprocki. Malo ko je tada preneo i informaciju da je ona to proročanstvo izrekla dva meseca posle objave astronoma Brajana Mardsena (Brian Mardsen) da će se kometa Šumejker-Levi 9 (Shoemaker-Levy 9) toga dana sudariti sa Jupiterom.

1997
U martu 1997. godine Sunčev sistem posetila je kometa Hale-Bopp. Kao i Halejeva, i ona je donela proročanstvo o smaku sveta, ali ovoga puta sa tragičnim ishodom. Sve je počelo kad se astronomu - amateru Čaku Šremeku (Chuck Shramek) učinilo da u repu komete vidi “objekat sličan Saturnu”. Ova vest najpre je obišla svet i pojavilo se mnogo smelih pretpostavki o poreklu zagonetnog objekta, ali sve je ubrzo demantovano jer se pokazalo da je to bila obična zvezda. Kao i mnogo puta ranije (a i kasnije), dalji razvoj događaja pokazao je da nije nimalo lako zaustaviti glasine o paranormalnim pojavama kad jednom počnu da se šire...

1997
Posle ovoga, najpre je Ričard Majkl Šiler (Richard Michael Schiller), poznat kod poklonika Novog doba pod pseudonimom Eliyehova, proglasio zagonetni objekat “sličan Saturnu” za asteroid koji će doneti kataklizmičke promene na Zemlji, a da će smak sveta doći 9 meseci kasnije, kad Zemlja bude prolazila kroz zatrovani rep komete. Ništa novo u odnosu na neispunjeno proročanstvo koje se odnosilo na Halejevu kometu iz 1910. godine!

1997
Članovi sekte Nebeska kapija (Heaven’s gate) imali su nešto drugačija tumačenja objekta koji je video Čak Šremek. Za njih, to je bio svemirski brod vanzemaljske superinteligentne civilizacije, koji će primiti na sebe svakoga ko u određeno vreme napusti ovaj svet. Oni su smatrali da je taj vremenski okvir između 24. i 26. maja 1997. godine, i u tom periodu 38 članova sekte izvršilo je samoubistvo. Pored svakog od njih bio je prtljag spremljen za put.

1998
Članovi sekte Sunčani hram (Solar Temple), koje je predvodio nemački psiholog Heide Fittkau-Garthe, očekivali su da će se 8. januara 1998. godine u 8 satu ujutro dogoditi smak sveta i da će spas naći samo onaj ko u određeno vreme izvrši samoubistvo, jer će time biti premešten na spasilački vanzemaljski svemirski brod. Za ovo su odabrali Tenerife, na Kanarskim ostrvima, ali ih je u očekivanju pravog trenutka za samoubistvo iznenadila i uhapsila lokalna policija. Cela sekta (ukupno 31 član), umesto na vanzemaljskom brodu, našla se u zatvoru.

2000
Stigla je i famozna 2000. godina. Ni Isus ni Antihrist nisu sišli na Zemlju, Sunce nije eksplodiralo, Severni i Južni pol nisu izmenili mesta, nuklearni projektili nisu ispaljeni. Nisu se srušili ni avioni ni sateliti, svetski ekonomski sistem nije doživeo krah, a električna energija nije nestala u celom svetu (osim, možda, u Srbiji, ali to više ima veze sa našim, lokalnim "smakom sveta"). Čak i kompjuteri rade.

Zaista ima nečeg fascinantnog u nizu nula kojima se taj broj ispisuje. Vekovima unazad smak sveta je najavljivan baš za tu godinu. Na čaroliju ove cifre nije bio otporan ni Isak Njutn (Isaac Newton), jer je u knjizi Zapažanja o Danilovim proročanstvima i o apokalipsi po svetom Jovanu predvideo da će Isus Hristos sići na Zemlju tačno 2000. godine.

Najavljeno je mnogo toga, ali se ništa posebno nije dogodilo. Čak se i za čuvenu grešku u nekim “na brzinu” pisanim kompjuterskim programima (u kojima se godina memoriše sa samo poslednje dve cifre, pri čemu se za prve dve podrazumeva “19”), zvanu milenijumska buba ili “greška Y2K”, ispostavilo da je strah bio neosnovan. Neki su tvrdili da je milenijumska buba deo plana koji je Bog sproveo da bi čovečanstvo konačno priveo kraju. Mediji su prenosili prognoze stručnjaka da će ova greška dovesti do teških softverskih havarija na svim informatičkim sistemima pa su vlasnici odvojili pozamašna sredstva da se posledice koliko - toliko ublaže, a sada je od svega toga ostao samo utisak da su taj strah širili sami informatičari jer su videli mogućnost da deo sredstava sliju u svoje džepove. Da li su time pokazali da su naučili i ponešto od “prodavaca magle” u domenu paranormalnog?

4
500
000
000

Postoji još mnogo proročanstava koja smak sveta predviđaju u bliskoj ili dalekoj budućnosti. Od svih ovih najava pomenućemo samo jednu, i to jedinu koja će se, po svoj prilici, i ostvariti. Prognoza se odnosi na 4 500 000 000 (četiri milijarde i petsto milionitu) godinu. Tada će se, u jedinom naučnom proročanstvu, Sunce pretvoriti u crvenog džina i progutaće Merkur, Veneru, Zemlju, a verovatno i Mars.

Biće to pravi smak sveta.

____________________________________________
Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ?
Ka sudbini !
Nazad na vrh Ići dole
https://poezija.darkbb.com
Beskraj

Beskraj

Ženski
Broj poruka : 21554
Godina : 44
Location : Na pola puta sreci
Humor : Uvek nasmejana
Datum upisa : 20.03.2009

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime19/7/2010, 7:02 am


SVA PROROČANSTVA APOKALIPSE !


Neko je napisao da je do sada
registrovano čak dve stotine raznih proročanstava, koja govore o
predstojećoj Apokalipsi. Tu se ne računaju razni kvazi proroci, koji su
od dvadesetih godina devetnaestog veka proricali smak sveta, koji se na
našu sreću nije dogodio.Ali prvo par rečenica o pojmu Apokalipse.
Apokalipsa ili Harmagedon je reč grčkog porekla i označava kraj
vremena. To je složeni pojam povezansa pojmom „Otkrovenje“, govoreći o
sudbini sveta.
Apokalipsa je vremenom postao religiozni pojam koji na razne načine
kroz svete knjige različitih religija govori o kraju sveta. Slikari
srednjeg veka su veoma doprineli stvaranju pravog mita Apokalipse svojim
slikama ili freskama, „Strašni sud“, „Četiri jahača Apokalipse“ ,
„Sudnji dan“ itd.
Umetnici našeg vremena pre svega pisci naučno fantastičnih romana i
filmski režiseri u različitim varijantama predstavljaju pojam Apokalipse
od planetarnih sudara, do pojava demona, bića iz kosmosa i potopa ili
mega cunamija koji stvaraju biblijska razaranja.
Najverovatnije da prvi nagoveštaj o dolasku Apokalipse potiče iz
Asirije i Vavilona naprimer prilično upečatljivo opisan u epu Gilgameš,
borbi dobra i zla i svetlosti i tame.
A konačni, koji je postao najpoznatije potiče iz biblijskih spisa i
„Otkrovenja“.
Sledeći pojam koji je Apokalipsu pretvorio u globalni mit ili možda
realni dogadjaj koji nam predstoji, jesu proročanstva.


NOSTRADAMUS

Od svih knjiga koje su
štampane od 1555. godine naovamo, samo se dve štampaju redovno na svim
jezicima : "Biblija" i Nostradamusov "Centuries" koji predstavlja
seriju od 942 zagonetna četvorostiha.

Najpoznatiji prorok u
istoriji, Nostradamus (1503-1566) je svoje proročanstvo o sudbini sveta
napisao 1555. godine u takozvami centurijama ili poglavljima, koja dosta
uvijeno i zagonetno govore o našoj budućnosti.

Ovaj mistik
inače apotekar i doktor medicine, koji je naučno proučavao i radio na
pravljenja lekova i spravljanju ekstrata parfema od veštačkih supstanci
najpoznatiji je po svom pomenutom kapitalnom delu na 540 strana , ali
ništa manje pažnje ne zaslužuju njegova proročanstva koja je dao u
realnom vremenu a koja su se ostvarila za njegova života.

Medju
njima je svakako proročanstvo o smrti Henriha II. od slomljenog koplja
na riterskom turniru 1559. godine, koje se u potpunosti obistinilo. Tu
su i proročanstva o egzekuciji engleskog kralja Carlsa Prvog, veliki
londonski požar, Francuska revolucija, uspon i pad Napoleona i Britanske
imperije, Hitlera i Trećeg Rajha. Smatra se da je od 16. veka do danas
preko polovine njegovih proročanstava ostvareno.
Suvišno je dalje nabrajati, druge dogadjaje koje su analitičari
Nostradamusovih centurija ocenili „ pogodjenim“ proročanstvima,
uključivši pojavu Hitlera ( čak i ime „Hichler), zatim Prvi, Drugi i
konačno proročanstvo o Trećem svetskom ili Opštem velikom ratu, skoro do
uništenja civilizacije.
Za nas Srbe i Srbiju je veoma zanimljivo, a za kontekst celog članka
važno spomenuti jednu strofu iz Centurije za 1999. godinu pred novi
milenijum, u kojoj Nostradamus govori doslovce sledeće :
„In the year 1999 and seven months,
from the sky will come the
great terror King,
He will return to life the Mongol king.“
10.72
„ U godini 1999 i sedam meseci,
sa neba će doći Veliki kralj
terora,
On će vratiti u život Mongolskog kralja.“
10.72
Ako ćemo ovde primeniti pravilo da se datumi i imena u
Nostradamusovim proročanstvima ne moraju uzimati striktno iz raznih
razloga, razlike u računanju vremena kod raznih religija, pa i u
Katoličkoj i Pravoslavnoj crkvi , proizilazi da je Nostradamus egzaktno
prorekao rat 1999. godine, a jedini je pravi rat te godine bio u SR
Jugoslaviji - na Kosovu.

Što se tiče „Mongolskog kralja“, opet
po tumačima Nostradamusa, naziv „mongolski“ treba podrazumevati
religiozno kao „muslimanski“ ili geografski - kao „istočni, daleki,
možda azijski“ pojam. To onda upućuje nepogrešivo, na Kosovo, Albaniju i
podizanje „Mongolskog kralja“ koji bi mogao ili treba simbolizovati
povratak na scenu Turske kao velike sile, koja je nesumnjivo postala
zaštitinik Bošnjaka i muslimana na Balkanu i u Evropi, a predsednik
Turske danas neizbežni učesnik svih političkih i ekonomskih dešavanja u
ovom delu Evrope.
Onda bi srpski rečeno, Nostradamusovo proročanstvo u tom delu glasilo
:
„ 1999. godine (par meseci ranije od sedmog), Amerika – Kralj terora u
svetu, će doći silom sa neba avionima i raketama ( u Srbiju) i pomoći
da azijatska (mongolska) Turska ponovo postane sila (preko Kosova i
Balkana u Evropi). „
U odnosu na druge Centurije, ovaj deo je reklo bi se dosadašnjim
tumačenjima ispunjen gotovo u celini.

____________________________________________
Ja volim samoubilacki-krvnicki nemilosrdno i brutalno.
Necu drugacije. Ko to moze da izdrzi, a upoznah samo jednog.
'Moja je krv moj put do tebe'

https://www.youtube.com/watch?v=XoaSOYGedjg&feature=player_embedded
Nazad na vrh Ići dole
ladykatarina

ladykatarina

Ženski
Broj poruka : 288
Godina : 65
Location : put ka zvezdama
Humor : uvek raspolozena i nasmejana
Datum upisa : 24.05.2010

Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime4/8/2010, 11:41 pm

Bes, ne mogu da pariram, ....u pravu si, svidja mi se sto citam i mislim, kako je sve to isto o cemu i ja razmisljam...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Na kraju vremena Empty
PočaljiNaslov: Re: Na kraju vremena   Na kraju vremena Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole
 
Na kraju vremena
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
LJUBAV, SMRT I SNOVI :: Između svetlosti i tame- piše se u temama ispod naslovne :: Kapije tame-
Skoči na: