LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
|
| Hronika čuvara kapije svetova | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Masada Administrator
Broj poruka : 9712 Godina : 63 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
| Naslov: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 7:56 pm | |
| О чему писати ? Већ све је речено. Свака изговорена реч има своју филозофију добра и зла. Вреди ли и једно учење које ће бити изокренуто неуким тумачењем ? Идоли не постоје. Постојите ви, ви искре живота. И зато, имате очи, да гледате али потребно је да настојите и да видите. Имате уши, слушајте али треба и да чујете. Имате руке, употребите их, сликајте, вајајте, пишите. Имате ноге ходајте, ходајте али увек својим путем. Јер мој пут није ваш, ни туђи путеви нису ваши. Пут бирате сами и увек сами када ослушнете онај титрај срца који вам шапће о ... ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 10/7/2017, 12:03 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Masada Administrator
Broj poruka : 9712 Godina : 63 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 9:04 pm | |
| О једном зашто и чему ...
Негде далеко, тамо на путу твога надања, врата, дворац јутра ти отвара. Негде далеко, на путу твог надања, постоји срећно време, из сна рођено. Зато, не питај, никада не питај, зашто и чему ? Зашто и чему су зид, мач сопствене освете, себи. А желиш ли сопствену освету спровести на своме срцу ?Ону хладну и сурову, тако људску ? Ухвати трен, стегни га и пођи. Знај, дворац јутра не чека, а јутро је циљ. Ходај путем ка јутру. Јер ход је средство, а пут, он је тек пут увек. Али не трчи, јер мали камен ће те омести питањем које шапуће: Зашто и чему ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 10/7/2017, 12:04 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 9:35 pm | |
| О осредњима ...
Закорачи. Jош само мало. Ту је праг који ће те оделити. Кажеш да га не видиш, да га не осетиш. Па шта ? Закорачи јер једино тако остављаш обично за собом. Препусти се. Ослободи чула и пориве. Дете које учи је у откључаној тамници. Гурни врата. Чему страх у твојим венама ? Учили су те кажеш. Учили чему ?Учио јеси али шта си схватио ? Бојиш ли се сопственог учења ? Кажеш, речи ће да сам будала. Па шта ? Будале су откривале светове, путеве. Будале су једино што није лицемерно на световима путева постања. Зачини се лудошћу. Кажи, ја јесам луд. Поноси се својом лудилом, јер луди стижу даље од осредњих. Нека вичу, нека говоре. Не враћај истом мером, не гледај их презриво, јер разлика између тебе који се уздижеш и оних који остају постаје видљива. Понеси ореол од трња. Понеси свој крст на коме ће те разапети они који богове идолима заменише. Пусти их, не осврћи се. Прошлост се не враћа као ни твоја заборављена осредњост на пређеном прагу узвишености онога у себи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 27/9/2017, 7:57 pm, izmenio ukupno 3 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 9:57 pm | |
| О сутону ...
Ево, прикрада се. Обичан, наиван наизглед. Сунце ће пасти за неким обзорјем, ускоро. И тако дан за даном. Сумрак и свитање. Дан за даном и једном, велико црвено сунце ће нестати заувек.А јеси ли живео до тога дана ? Питаћеш. Питати себе. Питаћеш друге. Окренућеш се за собом. Искидане успомене немо ће стајати на замишљеним путевима нечега иза. Ма јеси ли живео, питаш се. И јеси ли ? Путовао си кажеш. Уживао у хедонизму каквог си замислио. А је ли то живот. Јеси ли све добро пробао.Све добре битке прошао ? И казаћеш, имао сам живот. Сви су га имали али, је ли био добар ? Помисли шта би променио у њему. Помисли, кажи. Ако превише тога буде, не ниси живео, већ жив,а мртав си ходао. Зато, мисли о сутону, мисли, сањај и немој бити лаж самога себе. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 28/9/2017, 7:30 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 10:22 pm | |
| О роси на трави ...
Буди роса на црним травама јутра. Буди кап блистава. Буди. Пробуди се када сунце те додирне. И не плаши се нестајања. Знам, бојиш се али, ту си у сваком јутру. Јер јутра су хладна. Јутра су и лепа. Јутра су почетак дана, рађања. Буди роса која даје лепоту и не бој се. Јер шта је страх када знаш да опет ћеш бити ту ? Круг, прати круг. Настајеш и нестајеш јер тако је додељена улога лепоти коју сунце ће убити својом лепотом кругова рађања. Кругови, увек кругови, не заборави то у јутру на црним травама. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 10/10/2017, 7:02 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 10:34 pm | |
| О језику и уху ...
О покварени језиче, како уху годиш. Како сан снулажни дајеш. О пропалицо превејане ћуди, лажљиве. Ма заћути. Не прави буре, ја те не слушам на чистим изворима снова. Ма и ја сам био ти, а ти, желиш да будеш ја. Па буди. Па буди превејани, буди. Крикни, избаци душу на вагу бесцења. Онда, кажи, оно што уху годи, можда тада реч твоја неће ветрове донети, извор мутити. Ти дволични, ти уходо, лопове. Ти убицо. Палацај змијо недара. Уморићеш се, а тада, када заћутиш, сан без сна остаће на јави ноћи, на испуњење дочекан. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 1/10/2017, 7:37 pm, izmenio ukupno 4 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 2/3/2011, 11:09 pm | |
| О самилости ...
Не говорите о грешницима самилосним, ви самилосни који самилост своју у другима тражите. Боље ћутите. Ваш грех је нем. Ваш грех је немоћ. Не судите онима којима самилост није као ваша. О ћутите. Реч ваша боли. Реч лицимерна, одбегла са ваших усана бесом искривљених. О самилосни, не дајте више да обећања бацате, лаж сејете. Слушајте, чујте, оно што волите. Клицање. То вашем уху прија. Клицањем круну тражите. Ма ћутите, трновити венац бацисте руљи. Ено, отимају се, не осећају крв јер ви рекосте да је то круна златна. Ма ћутите самилосни, у глибу свом вучете слепе на литицу беспућа краја. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 2/10/2017, 8:36 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 3/3/2011, 9:25 pm | |
| О делу срца и љутњи ...
Делите срце. Да, делите га јер оно је тако дељиво. Свакоме по део, комад, остаје и за вас саме довољно. Знајте, не делите оно срце што куца јер оно је недељиво. Делите оно срце које је још дубље у вама. Делите, дајте га, цепајте. Али знајте, дато није продато. Дато је дато, јер тако сте желели. А опет. Неко ће рећи, желим цело твоје срце. Љутиће се што га нема целог за себе. Па зар нешто што није плен хијена може цело поседовати ? Не обазирите се на љутње. То није ваша љутња, то тек је вама упућена. И насмејте се. Оставите подељени део и идите. Јер тамо где постоји љутња, део вашег срца може остати али не и ви. Не тражите га назад јер сте га дали али идите даље. Вашег срца још има довољно. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 10/10/2017, 7:02 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 3/3/2011, 9:42 pm | |
| О презиру ...
Хајде, баците тај поглед презира. И неку реч додајте,да поглед сам не остане. Окрените и леђа, што би ишта гледали у својој величини ? Окрените леђа. Тако нећете видети оно што треба да видите. Тако не чујете оно шта треба да чујете. Тако не учите оно што треба да научите. Једном, када неко реч презриву вам баци и поглед презрив и окрене леђа неће видети пробуђен понос у вашим очима, неће видети да сте се усправили јер ни ви то не видите. Неће слушати шкргут ваших зуба као што га ни ви сада не чујете. Ни они неће научити као ни ви да су презрени поносом окићени. Да ореол анђеоског демона носе. А зашто некога презирете ? Не упитасте ли се некада, презирем га јер од мене је бољи ? Да, тај презир влада, тај презир слабости коју уносите када боље гледате. И знајте, презир није мржње, презир је гори од мржње. Знајте то када некога презрете. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 9/10/2017, 8:31 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 3/3/2011, 9:57 pm | |
| О налогу чињења ...
Не дајте да вам се налаже. Налагање је наредба, а наредба, је ли то оно што ствара вољу ? А да би се чинило, не треба налог. Тај налог је у вама, ви себи не налажете ништа. Себи не наређујете, јер ви сте једно са својим срцем. И не кажите, ја морам ! Не морате ништа. Што би ? Зар је будалама трећи савет потребан када исто започиње на исти начин очекујући да стигне на врх висина ? И не кажите, могу ли ? Можете али, има ли смисла себе давати будалама да вас растргну ? Кажите тек, могао бих ! Да могли би до границе која неће вас убити, вас исцрпити, вас оставити у вододерини у којој будале обитавају. Нисте ви за муљ већ за висине и лет. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 10/10/2017, 7:04 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 3/3/2011, 10:31 pm | |
| О канџи ...
Пружи ми руку. Да ту. Без канџи оштрих. Хајде, пружи ми руку. Ја сам своје очњаке увукао. Није време ратова да би се борили.Препусти се. Није свако непријатељ ко другачије говори од тебе. Хајде, дај руку. Тонеш. Канџу не могу примити.Она сече. А зар треба мене да кидаш ? Зар сам ја као и остали затворио кавез твоје звери ? Нисам. Отварам га, пуштам те. Чему страх ? Глас ми је груб ? Моје очи ти кажу да ћу те повредити ? Очи човечије не говоре, оне нису очи звери. Оне су горе од очију звери. Хајде, дај руку, слобода твога нађеног детета је ту а ти не желиш из чамотиње у којој се свикло. Глупо је таворити, глупо, понављам, а ти не слушаш реч. Ти гледаш очи. Па ја и нисам човек, јер некад, одвећ сличан теби бејах. А онда се уздигох попут орла или Феникса. Збацих пепео, жар оставих да бих се наново рађао. Шта бираш ? Реци. Дај руку или потони. Изабери праву одлуку, ова друга је одлика глупих. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 11/10/2017, 6:56 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 4/3/2011, 8:43 pm | |
| О бити цењен и вољен ...
Потврду требате ! А треба ли вам ? Да, треба, оним несигурним и јадним. Зашто би јак, лик човека, тражио сталну потврду себе, код других ? Шта је то што ће га нагнати сопственом лицемерству? Управо несигурност, слабост, са питањем, шта ако нисам цењен или вољен ? Па зар морате бити цењени и вољени од других ? Али, треба ли баш од свих ? Зар заборављате да прво сами себе треба да цените и волите. О да, постајете лицемери заборавом вредности онога ЈА. А сврха тога пута ? Видите ли је ?Гледате али једноставно, желите да будете вољени,потребно вам је то. Нисте на осаме научили. Не нисте. И шта када о вашем лицемерству потврде лицемерство шапата других стане уз раме ? О не видите ? Не чујете поспрдне речи које вас уљуљкују ? Да, не чујете их јер оне тако не звуче. Не звуче до пада вашега. Онда, када увидите да они који су вам истине говорили беху бољи од оних који ласкају, схватићете где сте на лествици раза. Али опет, остаје оно, ЈА, оно заборављено у мору узалудних речи које изговарате или пишете. И јесте ли јаки ? Јесте ли ЈА нашли, али ЈА оно право, не оно које је сенка онога који хода усправно ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 12/10/2017, 7:04 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 4/3/2011, 9:34 pm | |
| О Богу и Ђаволу ...
Не говорите, Бог је у мени. Не лажите себе. Није, зато не говорите. Постоји и део Ђавола у вама. Он јесте ту. Само, њега не признајете у себи јер ви желите да добри будете. Кажете, ја сам добар. Добри немају завист,немају зла у себи. Закуните се да је немате, ни трунке. Можете ли ? Страх ? Да, кола вашим венама, али не од Бога, већ од вас самих. Бог је у Мени говорићете. Да он јесте у вама али и Ђаво. И не будите смешни да га се бојите. Јер он се храни вашим страхом као и БОГ. И не будите неписмени, Ђаво се пише великим словом.Подаништавање зла у себи не лечи неписменост оивичена глупошћу ума којег је страх опхрвао. Страх од самога себе. Страх од мисли. О лудило ! Узми ме лудости моја, реците једноставно. Узми ме, јер ако ме не узмеш, никада себе нећу наћи међу лажним идолима. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 13/10/2017, 7:03 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 4/3/2011, 10:04 pm | |
| О парадоксу ...
Како је досадан спор и монотон живот ! Да говорите то. Желим да живим, дерете се. Је ли то оно што себи приуштите у властитом хедонизму ? О како горда реч, ХЕДОНИЗАМ ! Горда, лепа. А сада када бих вас питао, не рачунајући део оних који је користе, а не знају јој ни значење, шта је то ваше уживање ? Знате ли ? Ситна задовољства су задовољства, уживање је оно што није задовољство. Парадокс. Корњача лагано хода, живи довољно мудрости, увлачи главу у оклоп не страха ради већ одбране пре. Ахил, брзоплети ратник. Увек први на циљу и ... Погледајте стару мудру корњачу и брзоплетог ратника. Трка, пут и циљ ? Ко стиже где ? Размислите и реците одговор себи. Колико је живот спор и колико је досадан ако га таквим сами стварате ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 16/10/2017, 7:01 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 4/3/2011, 10:56 pm | |
| О ономе иза и ономе напред ...
Не гледај иза. Не, немој. Сећања ће се вратити. Тако ти говоре будале ! Не лечи време ништа ! Окрени се, погледај. Тако ти говорим ја. Видећеш страхоту свога пута. Видећеш лешеве које си посејао, видећеш трупла по којима си газио не штедећи друге да би себе на трон ставио. Да, пати, ако имаш чиме да патиш јер за патњу је потребно срце које немаш. Памти, увек памти само оно лепо, опет кажем ти ја. Памти све лепо само. Још када би могао тако да разделиш све успомене. Ето, кажем ти, раздели их, ево, желим ти то. Само лепе памти, ти ниси зао био. Ето, признајем ти да ниси. Био си дете, био си и младић, био си и човекна послетку. Време је то, време које те је на зло терало. Ево лажем те. Лажем те и ласкам ти јер ти си будала која ће ми поверовати. И Бога ћу сместити у твоје срце. И речи, да ти си највећи. И божанство ћу од тебе створити. Ја ћу од тебе одагнати грех и ти ћеш веровати. И тако ћеш ходити, грехова својих ослобођен.А онда, једном. Питаћеш: Јесам ли ја оно што јесам?Казаћу ти: Ниси ! Јер време није криво за твоје грешке, сам си крив ! Јер ти си такав, ниси слушао срце већ речи. О велика будало, одбаци човечност јер она није за тебе док срце не ослушнеш и кажеш шта јеси самоме себи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 17/10/2017, 7:06 am, izmenio ukupno 3 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 5/3/2011, 7:31 pm | |
| О пркосу ...
Хајде подигни главу ! Где је онај дечји пркос у твоме оку ? Докле ћеш се савијати ? Када кичма пукне, нећеш ходати усправно. Нећеш ходати никако. Пузаћеш и роптати. Докле можеш издржати ? Зло је време, зато, покажи ми тај пркос. Хајде. погледај. Шта можеш изгубити. Речи ћеш све. А шта је то све ? Реци ми шта је све ? Све је ништа, све није сврха твога постанка. Да,изгубићеш толико али опет, добићеш оно што си негде бацио. Што си негде предао. Нешто заборављено. Сети се. Хајде, сети се, није то тешко, устати, речи, викнути. Није тешко бити онај који хода усправно, не губиш ништа, али то не видиш суженим погледом ласкавца. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 18/10/2017, 6:58 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 5/3/2011, 10:42 pm | |
| О курвама ...
Ћути дечаће. Шта ти о њима знаш ? Ни у лица уморна ниси им се загледао. Тугу у трезним очима видео. Траг љубави неке назрео. Гледаш а не видиш дечаће. Никада и нећеш. Отупео си у презиру који помињеш. Ма шта ти знаш ? Ништа још не знаш. Не знаш да су од тебе поштеније. Знаш ли то ? О да, курве су од тебе поштеније. Оне знају шта јесу. А ти ? Знаш ли шта си ти ? Не кажи оно што мислиш већ оно што видиш. А видиш оно што нећеш. Презиреш дечаће, презиреш. И себе си почео. Тако су и оне почеле, исто као и ти. А онда су заборавиле да нису оно што нису и одабрале да буду оно што јесу. За оно што су способне. Зову, пролазнике, осмехују се лажно. Не радиш ли и ти исто ? Размилси. Хајде само мало размисли. Седи са неком од њих. Не бој се. Исмејаће те, знаш, али да ли исмевање може да те повреди ? Јак си ти и слаб си ти. Седи. Плати једно пиће. Седи, слушај, нешто ћеш научити. Онда иди и баци презир далеко. Јер ако га не бациш ако га не заборавиш, ко тебе ће волети ? Ко тебе ће волети када у свакој која те неће, тек курву видиш ? Ко тебе ће волети док над судбином кукаш ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 20/10/2017, 6:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 5/3/2011, 11:44 pm | |
| О самоодржању ...
Када се све сруши, шта вам остаје. Нада, казаћете. Нада је зло, рекао је мудар човек, наду стари Бог остави на дну Пандорине кутије. Тако нада не постаде зла, већ зла је и била. Ви је у добро претвористе. А шта је нада ? Шта је сврха. Реч, биће боље тек. И опет кажем, када се све сруши, шта остаје ? Не остаје она, проклетница, она је реч тек. Онда, када све обавије тама, оно у нама, исконско, оно заборављено самоодржање, тако горопадног назива даље нас гура. Ма добро, хајде надом да га зовемо. Ма неважно је име, важна је сврха његова. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 24/10/2017, 7:06 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 12:12 am | |
| О старом Левијатану ...
Опет о злу вам говорим. Као и лик Бога тако и лик зла они који усправно ходају измислише. А зло ко зло и не буде зло увек. Јер зла од зла веча постоје. Као и стрела, увек вечим луком даље одапета. Зло, тако поштовано у нама обитава. Неприметно увучена нит, потка бескрајне границе нас. И ту је, увек, стари Левијатан којиу морима нашим обитава. Звер кажу. А звер већа од човека постоји ли ? Звер смо ми, звер у нама, звери око нас. Човек човеку вук јесте. Није ли истина то што пословица каже. А вук је вук. И човек је вук, звер крвожедна, среброљубива. Зато кажем вам, ако звер бирате, степски вуковибудите, самотни будите. Тако се чувате од оштрих очњака. И друге чувате. Зато, степом пустом трчите док звер не зауздате. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 25/10/2017, 7:09 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 12:21 am | |
| О корацима на плочнику ноћи ...
Ко ситним сатом ходи ? Отворени прозори. Мокри камен кораке љуби. Ко ли је у сат ситни ? Ухода црна, сенком се крије ? Прељубник неки што прељубницу остави ? Лопов, отворен прозор вреба ? Ноћ, и облаци, месец тек, киша давно стала.И мислите, ослушкујете, ко би могао ходити. Ма спавајте. Сањајте. Важно ли је ко сат рани љуби ? Важно ли је вама у постељама који лежите ко ходи ноћи и тмином. И зашто се питате, ко то мир квари ? Ма спавајте. Ноћ тајне има. И ви тајне своје имате. Ако ноћ своју открије, дал тајном то остаје. Зато спавајте, убите радозналост, спавајте, ваше тајне чувајте да тајном би остале. Ноћ своје право држи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 26/10/2017, 7:06 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 3:48 pm | |
| О утехама ...
О утехо, шта си ти ? Велика глупости живота.Непостојећа машта, умом створена. Нема те утехо. Оно што пролази остаје иза. Па откуда онда ти несретнице после свега ? Нечије раме после несретне љубави ? Ма друго је то раме, није исто о утехо лажна. То нова љубав настаје, не лажи себе бестиднице, не лажи оне около себе срце убицо. Беспотребна си, бежи. Јер шта ће љубави новој утеха стара ? Старо се памти, старо је заборав, кажем ти. Туђе усне су туђе, и руке су руке туђе, и очи су друге боје, ништа није исто за тебе, измишљена си. Умом ходиш да би сметала, да камен спотицања будеш. Иди утехо, ти не постојиш бестидна. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 27/10/2017, 7:26 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 4:23 pm | |
| О спознаји ...
Ја знам, кажеш. А знаш, шта ? Да чашу подигнеш и наздравиш ? То будала свака зна. Знаш и пут да некада нађеш али само понекад. То сви знају. А спознаја, знаш ли шта је права ? Урањање у сопствено море, знаш ли шта је ? Знаш ли тај бол колики је ? Знаш ли како је када на зло своје дођеш ?Знаш ли или предпостављаш ? Прави пут пратити, то је спознаја. Имаш ли је ?Храбрости имаш ли да кренеш тим путем и кажеш, зло је моје толико ? И доброта моја толика је ? И жеља треба. Она нескривена, истинита жеља признања да јеси што јеси и ниси шта желиш, још. Љуте те речи. И мене су али праг пређох. А праг твој где је ?Видиш ли га ? Далек пут те чека. Далек, а ти, стојиш, корака напред се бојиш. У томе је разлика између морам и могао бих. Схвати је, поглед широк само напред води. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 30/10/2017, 6:52 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 4:53 pm | |
| О увек о томе ...
Колико је истих прича ? Оних поновљених хиљаду пута. Колико времена драгаоценог изгубљено буде на понављању. Увек о томе. Хиљаду пута о томе. О досадо, како си самотна, пуста. Наново и наново, опет о томе и увек о томе. Досадна врачања на исте речи. Ма хајде, дај друго да смислимо, докле на исто ићи толико пута ? Како побећи од истих речи ? Значи ли то бег од људи који их понављају ? Бег до другог који ће опет о томе, па бег нови ? Или казати, досадан си, прекини ? Не понављај више, хајде о листу мртвом да говоримо.Више је смисла о угашеном животу листа но од успомена које сврху немају, које давно су је изгубиле. О досадо живота, немој више и увек само томе. Немој, па макар то и одласке и растанке значило. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 31/10/2017, 7:01 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 5:21 pm | |
| О златном руну ...
Хајде, на пут. Ма не постоји оно али крените. Да би спознали непостојање, морате га и искусити. Ево кажем вам, нема руна од злата сатканог. Али, не верујте ми. Никада ми не верујте. Да би потврдили неверицу крените. Лутајте. У лутању налазите себе. Јер ко би ви били да све здраво за готово прихватите. Знам, има и кукавица. Казаће у праву је, не треба непостојеће тражити. Греше. Треба, јер пут је нешто што требате прећи. Чак и када не налазите, важно је ходити некуда. Учење је пред вама, али, крени да би научио. На путу који прелазите, леже љубави, разочарења,одласци и напуштања. Не, није лепо на путу потраге, али, шта знаш и говориш, ако кап нектара не окусиш ? Малена кап је знање. А шта је боље, знање или таворење тачке на почетку линије ? А можда, златно руно и постоји. Можда га само ја нисам на своме путу открио. Зато ово вам и говорим. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 1/11/2017, 6:59 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 5:52 pm | |
| О поштовању ...
Не јури. Научи прво себе да поштујеш. Мислиш, други ће те више од самога себе поштовати ? У заблуди стојиш. На заблуду пристајеш. Сагнућеш се. Клечаћеш. На све пристајеш и мислиш, поштују ме, више од себе. Будали је и бело платно шарено. Мислиш ли, да онај који не поштује себе, тебе може поштовати ? Може ли ? Може ли незналица о знању казати ? А и чему тражиш поштовање ? Злодух лажног осећања телом ти на похвале кола. Вредиш ли сам, запиташ ли се ? Је ли поштовање оних који сами себе не поштују вредно ? И није поштовање оно што мислиш да је поштовање. Размисли. Реч је реч, лажни гест је тек гест ласкања. Ласкање или поштовање желиш ? За прво, свака будала је способна. За друго, чак и реч ружна о твоме делу и теби је део поштовања. Размисли, поштовање или ласкање ти треба. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 2/11/2017, 7:00 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 6:27 pm | |
| О неисказивости ...
Хајде реци. Напиши. Неисказиво мораш казати. Мисли. Како и коме, смеш. Написано остаје. Не може се туђим речима исправити и у друго пречи. Речено, може. Твоја реч искрена, лаж постаје. Пази коме говориш. Неисказано у теби буја. Покрени се. Стојати у месту, вреди ли ? Избаци неисказано.Не помаже али лакше буде. Насликај. Вајај. И није важно шта ће други видети. Важно је да из себе неисказиво истераш. Камено сидро одбаци. Једра развиј. Неисказиво је терет који котву држи. А брод који не разапне једра и ветрове не искуси, вреди ли ? И море ако не осетиш, шта си ? Кип на време осуђен. А кип гледају, кип забораве. А заборав живом, треба ли ? Зато, избаци неисказиво. И пази, како и коме га делиш. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 3/11/2017, 8:51 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 6:51 pm | |
| О свирепости ...
Пусти је ти што усправно ходаш. Да би знао шта она јесте мораш је бар једном пустити. Чак и не мораш. Други ће је видети, други ће речи, пустио је своју свирепост. Не правдај се. Ту је она. У теби, мени. Ту је у свима. Вреба дан изласка. Сагледај свој бес и завист и видећеш своју свирепост. Крвожедана је она. Таква је саздана, таква је дата. Зато пусти је да видиш докле може досегнути. Пусти је да би знао можеш ли стати или ће те водитипутем плакања. Ма ту је. Ланац на врату је стеже. Дави је. Немоћна је она некада. А онда, када се ланац покида, када плен заскочи, када га очњаком кида ? И онда шта ? Можеш ли стати ти који усправно ходаш или ће теона водити ? Смисли, реци. Знаш ли границу ? Надзиреш ли своју снагу или њену ? Надзиреш ли победника ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 6/11/2017, 7:07 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 7:01 pm | |
| О људској величини и давању ...
Дајеш онолико колико си велики. Није давање оно о чему прво помислиш. Дати било шта сем дела срца није давање.Остало дати, тек помоћ је или милостиња. Незрело је то кажем. А и помоћ је увелико милостиња постала. А ко је тражи ? Зато, у давању срца једино милостињу не дајете. Део себе даривате, дајете, бесповратно. Део срца се неће вратити а и ви га не тражите назад. Није срце крпа да би се вратила. Није то позајмица ни рента коју нудите. Велики сте колико срца имате за давање. И мали сте онолико колико га не дајете. И храбри треба да будете. И плашљиви будите, погрешан избор ништа не даје. О својој величини сам кажи, колико срца можеш дати. А можеш ли ? Желиш ли ? Хоћеш ли ? Не мораш ако нећеш. Ако не желиш. Остави своје срце себи за давање. Чувај га. Заједно ћете умрети, ти и твоје срце, тако неподељено, неупотребљиво у величини људскости и давању. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 7/11/2017, 6:51 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 7:39 pm | |
| О дану црног сунца ...
Поздравите Молоха. Његово сунце излази. Казаћете да демоне обожавам а је ли тако ? Указујем на зло које путује. Прелази раздаљине, жртве човечије тражи. Бесмисао у смисао претвара. И после о добробити благостања Молох лажним језиком говори. Палаца отровница.А отровницу где ударити ? А отровница и мртва уједа. Убија она више од једног а мање од свих. А вреди ли покренути силу зарад среброљубља ? Зна ли црно сунце и месец црн на изласку, цену живота човечијег ? Слеп је Молох. Спремите жртвенике, нека се дим са њих вије.Спремите крв непроливену.Реке црвено ће бојити. Реке црвене ће тећи од свитања црног сунца до сумрака лудог. Зовите Богове, зовите људе, људскост. Позовите себе и цените дело Молохова дана црног сунца. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 8/11/2017, 6:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 8:57 pm | |
| О великим цивилизацијама ...
Послушајте ви велики, послушајте песак успомена. На градовима је, под њиме леже. Послушајте како шапат расте. Послушајте наук величине. Жив зазидан, упокојен. Шта је од величина остало ? Запис по који, руине заостале.Слушајте, умиру звукови ратни. Бесмисао га односи далеко. А ви велики, мачем сада звечите, по штиту ударате. Није страх ваш, охолост је ваша. Али погледајте ви велики, шта од вас ће остати. Цигла у прах претворена, камена громада, стуб белине ничега. И град на седам брежуљака беше. И пре њега градови на бреговима лежаше. А пре тога, врхови неба параше. Куле се срушише давно пре небеса дирнутих. Ви велики, охолост је ваша казна. А казна дође. Не видите то ви велики. Но казна вас види. Казна по вас долази.И шта од вас остаће ? Камен разбацан биће, мачеви бачени мртвим рукама остаће. О велики, казну сагледајте, ако очи у глави имате. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 9/11/2017, 7:05 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 9:25 pm | |
| О ствараоцима ...
Буди оно што јеси. Буди вајар, сликар. Пиши. Говори. Компонуј, певај. Стварај. Али не стварај виђено. Јер виђено је копија оригинала.А желиш ли копија нечија бити ? И пусти душу да говори. Душу пусти али пусти је. Не скривај себе речима. Јер онда то ниси ти. Онда си ти нешто што ниси. А ако ниси, не можеш ни бити. Неће кроз речи зло твоје проговорити. Зло твоје говориће другим језиком. Поганим оним језиком. И онда, када то зло сујете каже своје, помисли, која је разлика између змије и тебе ? Змија није зла, а опет је у главу ударају. Погледај, змија има сврху а која је твоја ? Лепа реч је маска за подмуклост човечију под њом. И ево, змију бирам за сапутника. Крије се она под каменом али није подмукла. Брани се барем. Мисли тако. А ти ? Ти који за себе кажеш да си створио реч.Јеси ли ти гори од змије. Ма јеси, палацаш, сикћеш. Пузиш за похвалом и уједаш када ти се не допадне. Лажеш, о да, лажеш провидно. И мислиш ја велики сам.А је ли змија велика у пужењу свом ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 10/11/2017, 6:58 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 9:55 pm | |
| О сагнути се да би се усправио ...
Научи ово. Треба научити, нешто у ходу, четвороножном. Смеју ти се али ти си весео. Знаш да засмејеш господаре. Грохот. Умреће од смеха. Ма престани. Ма ниси ти луда. То место је резервисано. Лудама се не смеју толико. Луде су луде и оне се не усправљају. Луде не ходају усправно, то им је занимање. А ти кажеш да ниси луда. И ниси али ходаш чудно. То си научио. Спустио си се у друштво марве, оне ситне. Али, ти можеш устати. Свиње не могу. Само, хоће ли господари бити задовољни ? Казаће ти да будеш луда, јер боје се твога усправљња. И можеш пристати али ти ниси луда. Можеш бирати. Луде не могу, рекох. И када се усправиш, памти господаре и пази да сам господарем не постанеш. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 13/11/2017, 6:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 10:23 pm | |
| О игри ветрова ...
О играју ли се ветрови твојим увојцима ? О играју ли на твојим грудима, шапат да ли ти доносе ? Играју ли, ил лахором тек око тебе стоје ? Пусти их, ветрови речи носе. Пусти их, та деца су они. Разиграни, помало луди у нежности својој. Препусти се, додиру лаганом. Та руке им пусти, да додиром додире творе. Пусти их, олујом крај тебе неће они бити, столетне гране неће ломити, чувар твој занавек остаће. Јер ти знаш да ветар дише, да ветар живи, на сваком увојку расплетене косе надања. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 14/11/2017, 7:13 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 6/3/2011, 10:42 pm | |
| О сну дечака ...
Сањао сам, сан дечака. И није то сан био. То је био онај трен пред буђење, онај леп, који у прошлост давну ме је вратио. Ону безбрижну прошлост. Ону прошлост када ме је отац будио у рано поподне некога лета. Сан је то. Леп сан дечака који то није. Охоло је време. Охоло је односило године. Однело је и успомене. Однело је много тога. А опет, ето, време је сан тај леп донело. Мада и није то сан био. Тај осећај и није сан и ако сам спавао. О сну дечачки, не враћај ми се више. Давно си прошао, нисам ја тај дечак више. Нисам дечак али дете у мени се игра. А онај дечак који је сањао некада, сања и сада.Сања, неки други сан. Тежи, туробнији. И није то сан за дете. Није ни за човека. То сан је луталице, трагача. Сан господара времена. Сан чувара капије светова је то. Збогом дечачки сну, хвала што си наишао, хвала на посвети што ме сети да био сам дечак који безбрижно је сањао. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 15/11/2017, 6:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 4:05 pm | |
| О дрвећу ...
Дал храстом или бором бити ? У деблу крошње разгранатој, разум спава. У висовима, лепота задојена. У земљи корење обитава. Храст мудрим одише. Бор, висином врхове надгледа. А плод, горак, једано и друго. Жир, дивљој крмади дат, ил шишарка, брзоногој веверици круна ? Прво бор треба бити, далеко видети. Потом, када године пролете, храстом постани. Горак је плод висова лепоте и мудрости. Горак за кушање. Горак за наук. Горак је живот, остаје мудрост још грча пелином чињена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 16/11/2017, 7:01 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 4:33 pm | |
| О лику иза огледала ...
Не нисам то ја, кажем. Данас нисам то ја са друге стране. Те очи црвене, тај бес који кола. Не данас нисам то ја. То изборано лице, је ли моје ? Не, данас Ђаво са друге стране дрема у овом јутру. А јуће, је ли јуће био он ил пак лик Бога видех ? Анђела неког ? Шта данас ћу бити ? Дал зло ноћи јутром је ту ? Знак, упозорава ? Jош једна бора зла испод подочњака. Бунило беса је додало или ... ? А немам немира. Смењује се то, тако, данима.Помало од свегаискушан, кусам моћ, пад, безнађе, победу. Тако људски. Тако нељудски. Пружам руку ка том лику. Јесам, данас, у овом јутру то јесам ја. Гледам и тражим, део људског. Нема га у овом сунчевом зраку. Ноћ, да она, измениће лик зла, донети неку нову бору, угасити црвену искру ока нељудског.Да то данас, тај лик то нисам ја и јесам ја. Признајем, бар храброст није утекла пред искеженим очњацима. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 17/11/2017, 6:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 5:05 pm | |
| О убицама ...
Освету твоју могу разумети. Зуб за зуб, око његово за око твоје. То ти могу признати. То ти могу праштати, ја који нисам судија. Али не могу ти опростити жеђ за убијањем. Пијанство од крви стечено. То ти не могу праштати. То нећу опростити. Онај који хода усправно није животиња коју ћеш гонити. Није животиња коју ћеш са сабрачом гонити јер тако хоћеш. Јер у лудилу обести то радиш. Не могу ти опростити то како жртву бираш. То не. Јер који је тас по коме то радиш ? И ти усправно ходаш, можда ће хајка тебе једном гонити. А онда, шта ћеш онда ? Бежаћеш уплашен, је ли тако ? Где ће ти храброст гомиле нестати када сам на улицама останеш ? Мисли, кажи, где ћеш се од бесних у руљи сакрити ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 26/1/2018, 6:58 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 5:17 pm | |
| О људскости ...
Па зар заувек тек човеком бити ? Има ли нешто од човека што је више, а боговима искона не припада ? Зар заувек само човеком бити. А знам, и човеком тешко је постати. Усправан ход само име човеково носи. И векови шта уче нас ? Човек, човек, човек ! А има ли над човеком од човека нека степеница још да нешто више од човека постати ? Има, мора је имати, само је не нађосмо. Зато и говорим, потражи је ако ја је не нађем. Јер, није ли глупо увек само човеком бити ? Није ли одвећ само тако људски то што јесмо када човеком будемо у постању ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 4/6/2018, 6:46 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 5:27 pm | |
| О гробовима ...
Па зар и у смрти неравноправност градите ? Охолости где границе ти сежу ? Беле куле, високи зидови, неме статуе распадања.Па зар те куће на небесима ходите ?О луде искре живота, та исте сте све у дану краја. Зар двор мртви потражујете. Поштовање кажете ! Па зар поштовање није исто међ мртвим телесима, распаднутим ? Зар љуштури небо на земљи градите ? О лудости, о охолости сребра и злата. А једноставност, где њу заборависте ? Где је погубисте у задњем трену лутања ? И таворите у тами, таворите и сетву нову чекате да би живим ил неживим у казни новој постали. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 5/6/2018, 6:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 5:38 pm | |
| О мудрости ...
Моја је мудрост моја. Мојим умом и делима грађена. Грађена је и грешкама, зато и јесте мудрост то што говорим. Кажеш ми, глупост је то. Можда и јесте али, имаш ли своју мудрост ?Имаш ли неку туђу за коју ћеш речи, ова ми се свиђа, ово је мудрост ? Имаш ли нешто ? Ако немаш, прођи ако моја реч глупо ти звучи. Прођи, нађи, реци, ја не терам на свој камен воде.Ја говорим о владању живота. Али није увек све као и казано. Све се мења па и мудрост о којој говорим. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 6/6/2018, 7:05 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 6:27 pm | |
| О узвишеном ...
Зашто је горе тражиш ? Зашто мислиш да узвишеност је увек врх ? Зар темељ не треба постојати да би се узвишеност градила ? А где је врх ? И има ли га или тек ми кажемо где ћемо стати ? А узвишено шта је за тебе ? Је ли песма пастира узвишена теби ? Ил бунар на доле копан ? Где бунар свој врх има ? Пакао, није ли и он узвишен ? Као и богови искона. Опет Ђавола на прво место мечем. А ту је он узвишен у ситницама голицљивим. Опхрли мисао својом узвишеношћу. И мисао узвиси, мисао ласкава. А кажи, не прија ли ти она ? Јави се и Божја. Она опора, која трезни. Зато узвишену мисао ту не волиш. Зато ка небу погледаш, тражећи узвишеног. И молиш се, да грех обрише. И грех се брише али не због узвишеног лика кога зовеш, већ грех узвишеност ума заборава и кајања грех убија. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 7/6/2018, 9:24 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 6:38 pm | |
| О самосавладавању ...
Слабост уби у себи. И наду уби у себи. Самоодржањем је замени. Бес је бес, њега утихни. Љубомору баци.Како срце ћеш са њом делити ? Све је твоје и ништа није твоје. И злато не љуби, ни сребро не дирај. Орах узми, јабуку кради. Вредна је јабука свог злата. И мржњу савладај, мораш јер даље нећеш. Везаће те и стајаћеш. И казаће да си кукавица. Казаће да глупост влада твојим венама. Насмеј се будалама. Увек будалама се смеј јер будале не знају шта је самосавлађивање. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 11/6/2018, 6:55 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 7:02 pm | |
| О знаковима ...
Кажеш да си нешто видео. Кажеш то је знак. А је ли то или није то ? Није увек знак оно што би ти хтео да буде знак. Није оно увек знак што твоје срце каже да јесте. Не није увек. И није случајност јер она не постоји. Ни судбине нема некада, има знакова. И ево приче. Пас ме је пратио, сваке године у исто време на разним местима. И тако три пута. Ја сам ишао и пас је ишао. То беше у једној години и у другој и треће године беше то. А шта је то када пас прати ? Три пута на разним местима у исто време. Исти број корака увек. Знак ли је, Бога или Ђавола. А можда су оба у ситницама. Ни црно ни бело, тек сиво у ситници. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 12/6/2018, 6:47 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 7:21 pm | |
| О прикрадању времена ...
Прикрада се издајица. Полако, охоло. Прикрада се. Кажемо, напред је оно, а није. Ту око нас камене зидове гради. Лица борама сеће. Траг у коси отвара. Подмукло је то. И охоло је то. И разложно је. И неизбежно је. И осетимо га. И не заустављамо га. Ни не вичемо му да стане. Пуштамо варалицу. И саплиће нас. И падамо. Устајемо. Колико пута од почетка до краја ? Колико тиранину треба да се задовољи животом ? И завет је то, поштован. Завет издајице који се прихвата прикрадања. Потписује уговор, нашом крви. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 13/6/2018, 7:14 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 8:02 pm | |
| О страхоти онога што следи ....
Сутра постаје данас. И страхота постаје данас. И све ће бити данас. Страх ће бити страх данашњи. И страхота ће бити она данашња. И нема онога сутра јер страхота не чека сутрашњицу. И ту је, следи али је не видиш. Гледаш је у очи али не видиш. Ниси се освестио. Сањаш још све лепоте светла, а тама је. За тебе тама је страхота јер ниси ишао њоме. Ниси је научио. Ниси искусио, окусио хладни додир ивице. Но нека, некада и страх треба. Да вене ти оживи. У страху страхоте слушаш срце. Слушаш га и питаш се шта ти говори. И није важно када ћеш га разумети, важно је да хоћеш да га разумеш. То јесте најважнији извор трагичног. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 18/6/2018, 6:48 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 8:14 pm | |
| О стиду ...
Не стиди се своје покоре. Твоја је. Тако за тебе саздана. Тако ти дана. И румен не значи стид увек. А што би се сваког дела свога стидео. Уздигни се над стидом. Оно лоше стигне кајање. Кајање га кажњава не стид. Стид је тек увек румен образа. Зато образ и постоји. Јер ако румени стида нема, нема ни осећаја срца. Празан си онда. И мртав си жив онда. И говориш, не разумеју. И стид дође. И оде после. Ти остајеш. Увек ти остајеш. И стид остаје али прође, заборави се. Једино ти ниси заборав. Не заборавља се онај који постоји. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 14/6/2018, 6:43 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 8:47 pm | |
| О гађењу ...
Гадиш се. Ето, гадљиво ти је људско твоје браће. Туђе није ти толико гадљиво. А треба да буде такво. Али ти си своје гађење одредио. И пузиш у свом гађењу и згражању. И змија си. Ето, увредих змије. Али и оне пузе. И њих се гаде. И цркотине на путу се гаде. И ти се гадиш цркотина своје браће, а то је тако људско. Али, гађење не види људскост. Гађење види добит. Среброљубље је у твојим очима иза гађења. Сија оно. Избија. Теже је у твом срцу од гађења. Јер змија си. Издајеш зарад сребра. А змија. Она права сапутница, коју бирам уместо тебе, она не љуби сребро. Ујешће ме у свом гађењу али сребро не тражи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 15/6/2018, 6:45 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 7/3/2011, 10:01 pm | |
| О себи ...
Шта о себи ћеш речи ? Истину кажи. Помало од свега си. Помало витез, помало лопов. И скитница си. И лажов си. И демон си. И анђео некада јеси. И лош си и добар си. Знаш и зао да будеш. Несавршен си. И савршен си. И крме знаш бити. И јелен будеш. Вук јеси, вук себи и другима. И пајац си и луда си. И време си које бира улогу. И маска безличног лика знаш да јеси. И тужан и сит. И весео и гладан јеси. И трен времена јеси. Измешан џак страхоте и лепога знаш бити. А шта желиш бити од свега нег све то помешано ил трубадур луталица пожелиш да јеси ? Јер трубадур пева, песму тужну а лепу. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 8/3/2011, 9:32 pm | |
| О зимским звездама ...
Погледај небо ове вечери. Знаш ли да су у зимским ноћима звезде најлепше ? Тада су најсјајније. Одабери једну. Дај јој име. Говори јој. Кажи јој све као странцу кога први пут видиш. Можда и не помаже али односи део тежине. Говори јој, док се твоје срце не јави и не каже ти где су твоји путеви. А и ја, бићу увек ту, да ти понудим руку на путу за даље. И увек одабери сан и лутање, на тасу јаве постоји равнотежа са сном. И то је оно што мораш знати. То је оно што мораш научити. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova 9/3/2011, 7:48 pm | |
| О савршеном делу ...
Мислиш постоји. Мислиш ти си га створио ? О лудости, велика си. А реци, шта је савршено дело ? Мислиш опет оно што ствараш ? О узвишености, где си ?! Реч је реч. Камен је камен, платно са бојом нанесеном платно је. И нота је нота. И глас глас је. И несавршено је. И увек постоји боље, постоји ново. Постоји дело. Постоји створено. Постоји памћење. И дар казаћеш, и таленат речи ћеш. И лепо је речи ћу, добро је казаћу, боље је опет ћу речи. И није савршено, И реч и камен и платно. И тон и глас то јесте савршено, а не дело. Оно најситније јесте савршено, можда зато што Ђаво је у ситницама ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Hronika čuvara kapije svetova | |
| |
| | | | Hronika čuvara kapije svetova | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno7/4/2024, 11:42 am od Dusica Pajovic » priznanje31/3/2024, 4:00 pm od SaMar » SEVERNA GRANICA6/3/2024, 6:05 am od Nostromo » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » КАД ВОЛИШ20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske...30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi...12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju....9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ...26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM!14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija?28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi...22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove...16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice...13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|