LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | Na obodu neba | |
|
+6meseceva rosa PlitkaPoezija tisina snega Nostromo panonski galeb ZEX 10 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Marr Inna

Broj poruka : 426 Godina : 43 Datum upisa : 06.11.2013
 | Naslov: Re: Na obodu neba 22/10/2018, 10:45 pm | |
| Ćuk je ulovio miša. Vani je sve mračnije i sablasnije. Ja nisam Marina. Ja se samo predstavljam njenim imenom. Ona se ne usuđuje sići sa stabla. Kaže, neće preživjeti.
Kaleidoskopski murali dozivaju je od rane zore. Medvjeđe trojke su na oprezu.
Ovdje sve nestaje.
U manevru pred pad kaže mi usporenim glasom:
Č U V A J
S E !
I obrušava se kao fatamorgana preko dva ruba drhtavice
u moju krv.
13.1.2018 | |
|  | | SaMar

Broj poruka : 1594 Location : Novi Sad Datum upisa : 27.12.2008
 | Naslov: Re: Na obodu neba 23/11/2019, 2:45 pm | |
| Vidim da nisi tu vise od godinu dana, ali moram da ti kažem da me je tvoja poezija potpuno osvojila. Volela bih imati na svojoj polici zbirku pesama koju ćeš jednog dana izdati....
| |
|  | | SaMar

Broj poruka : 1594 Location : Novi Sad Datum upisa : 27.12.2008
 | Naslov: Re: Na obodu neba 23/11/2019, 2:49 pm | |
| Ili si vec izdala... Jer ovo je suvise lepo da ne bi bilo podeljeno sa drugima | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:07 pm | |
| Osjećam bol samog sebe drugoga
vrtim krug od ruba do ruba vremena
kuc -kuc
da li sam s druge strane zatvora...
21.1.2018
| |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:07 pm | |
| Ona nema ogledala u kući, niti želi znati kako izgleda.
Bunca o potomcima Red Siouxa.
Ona je squaw bez pera konja i wigwama.
U kosi nosi sindromaško ime, Mala Crvena.
Živi u strahu da će se jednom pretvoriti u zrak, kada prestane vjerovati kako, u stvari, nečiji život spašava.
Rijetko o sebi progovara.
Boji se dodira, ne podnosi ni kontakt očima (vidjet će sebe).
Kaže mi plačnim glasom sklupčana u kutu mračne sobe
u što si me to pretvorila?!
7.2.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:09 pm | |
| Previše je snijega. Sad je i u Laponiji hladno.
Nema više hrane u okolici.
Irvasi hodaju željezničkim prugama i ulicama. Autobusi polako voze iza njih.
(Na cesti nikad niste posve sami.)
Dobroćudna su to stvorenja.
Pod otvorenim nebom, puhanje u alpski rog tragačev je sveti čin.
Mijenjamo boju očiju Na vrhovima nema ljudi, ni medvjeda.
9.2.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:13 pm | |
| Ljudi s kraja svijeta kao ledene gromade stare 4000 godine znaju koliko se ledenjaku smijete približiti .
Osjetljive su to polarne vrbe.
Ne dižem glavu iz vode. U podne je jednako mračno,
Moj tumač snova star je i pohaban.
Nacrtam pravokutnike, položim oblutke i štapiće, i čekam ptice da izrone.
Ljudi s kraja svijeta znaju zašto školjke ne lete.
4.3.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:15 pm | |
| Čim nestanu tragovi prstiju na oknu reći ću ti kako se pod povećalom samo oko bolje vidi.
Još ovog dana znaj čim divovske planine dotaknu ruke sjevernog vjetra i zaboravljenim gradovima od alabastera prošetaju najsjanije zvijezde Oriona slagat ćeš uske uličice ispunjene bukom automobila da ne postoje ljudi koji se vraćaju u raspremljeni krevet jer ljudi bez rebra ne spremaju snove u kojima će živjeti.
Još ovog dana povjerovat ćeš da je ova pjesma za tebe pjesma u kojoj postaješ riba što spava dugi zimski san.
23.3.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:18 pm | |
| Kada me gledaš, slažem da drhtim jer je kao hladno i kao, nisam se dobro obukla i kao, zašto je nebo crveno.
Kada me gledaš, sklanjam pogled u stranu jer je kao vrijeme i kao, moram ići i kao, nisam ni otišla.
Kada me gledaš, povjerujem da postoje čuda jer je kao nestvarno i kao, ja ovo sanjam i kao, netko će me probuditi.
Kada me gledaš, otključam ladice s pjesmama jer je kao proljeće i kao, tko kaže da lasta nema i kao, to ne može biti ljubav.
27.3.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:24 pm | |
| Ove ruke izdajice
ove usne grešnice
koga sad cjelivate koga sad pomazujete
za kim gladujete za kim bolujete
kome sad dlanove pokazujete
kome sad
... sad kad Jesam ondje i gdje Ti Nisi
kamo da spustim ovu suzu živu.
29.3.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:26 pm | |
| Bila sam Jerihonska truba …
Ne, bila sam Tišina.
Bila sam … Brzo će jutro (ne mislim na tebe).
San su vrata za sve naše bestijarije.
Na drugoj strani tri stotine lula (u jednoj ruci) udišu moj zrak moj mrak, moj muk, moj zvuk.
I znam …
Zvuk tvojih koraka nije zvuk kiše niti vjetra.
Zvuk tvojih koraka zvuk je bez zvuka.
23.5.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:28 pm | |
| Ja ću pjevati, al' znaj …. (meni nema pomoći) tugaljive note bude na plač.
Moj kanu ima veslo i blijedi svaki zamahom kao što blijedi odsjaj mog pogleda u rukama mutne vode.
Ja ću pjevati o ljudima i neljudima, Šenoinim Brankama i modernim Eugenikama o trenucima vlastite tišine i buke.
Moje oko je okruglo i vidi pepeo djedova, (promjenu svjetova) u njemu je snaga kakva priliči noćnom glasanju ćuka.
I nema nikakve razlike … ako umrem kao divljak ili kralj … sve dok pjevam svoju pjesmu smrti...
18.9.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:33 pm | |
| Ne vjerujem u učinkovitost krema za bore. (radikalne mjere su mi draže)
Kad bih pri pozdravu poljubila umirovljenu profesoricu francuskog jezika u parku, pored zatvorenog kina čulo bi se:
sve što trebaš znati je uljepšati dan, sebi pa drugima, sve što trebaš znati su glagoli avoir i être (imati i biti),
na licu bi mi ostao trag njenog sjaja.
Ta dva glagola, jednostavna kao dojenački grčevi, jedan moj, jedan njihov, poligrafski testirani, nema tijela, nema zločina, trzaju mi um (na raskrižju)
Au revoir.
Kažu da je živa, čuva sestru. Obje za njegu koriste svinjsku mast.
Dolazi neko složeno vrijeme.
14.10.2018 - MK
| |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:34 pm | |
| BUĐENJE
Opet ću pokušati napisati nešto sasvim suprotno od onoga što osjećam, jer ja sam ta u kojoj gori ulje pet ludih i pet mudrih djevica.
Ja i ne znam kako da opišem to stanje u kojem odraz amputiranih ruku prašta smrt prije rođenja i crta ribe na dnevnom jelovniku.
Ali sam sigurna, moje oči su odavna napustile vid...
eno ih, trče kroz travu.
29.10.2018 -MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:41 pm | |
| Ruga mi se svako stablo oboreno prvim udarcem i poput živih bića kriju više bijes no sramotu
rugaju mi se godovi veliki kao prozori kuće bez zidova i kao svako odbačeno staklo režu žile zemlji
rugaju se i
govore svim jezicima na svim pismima o drhtavim koljenima prosjaka pred zvonom srebrnjaka
šapuću zureći u svjetleće mješine što se kotrljaju preko moje smrti u dolinu rasutih ugaraka
šapuću i smiju se krivotvorenim očima
kad se rastočim kao željezo na vatri u vječnu grešku kovača što međ' čavlima prvi kremen čuva.
2017/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:43 pm | |
| Padaju ledenice s praznih kuća...
Bodu me u prsa odbljesci poznatih lica.
Mogla bih se zakleti kako čujem majku dok govori: Što plačeš dok te umivam?!
Mogla bih se zakleti da ju vidim kako se smije dok mi vida ranjena koljena.
Koljena ranjena u dvoboju s nebom ...
1.12.2018 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:44 pm | |
| JUTRI
dok svi spavaju ona uzdiše Zdravo Marije i ne ispušta iz ruku kosu.
Plete pletenice meni neznanom mehanikom.
Plete i gleda u zidove kojima se često nasmije.
Zidove, koji sad ne čuju njen glas.
16.12.2018/MK/baki | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:45 pm | |
| Kruh
Gledajući majku kako soli brašno vidjela sam nered posvuda i pomislila kako nikad u životu neću znati napraviti kruh kao ona, s puno ljubavi i strpljenja. Kroz moje prste zrno žrvnjem mljeveno neće znati kako se s lakoćom živi i u crnim haljama, kako se dodiruje srce da bi mekša kora bila, neće ništa kroz one rupice disati, tko će ih tražiti, kad nestane njenog mirisa. Ta zrna znaju što ih čeka. Znaju, u njenim rukama, nisu sama. Čak se i voda, iz čaše koju držim isparava u njene oči.
23.12.2018/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:47 pm | |
| Moj prijatelj iz školskih dana sjedi na zidiću ispred crkve, lupka kažiprstom u čelo, govori: sve poludjelo, Marina, svi (žive) sami.
Iz njegovih usta vijuga dim, bježi u nebesa.
Bježim i ja, kukavički, daleko, gledam gore, ne bi li vidjela njegovu majku da joj kažem: ne plači, moglo je i gore.
Vidiš, on se smije. On se smije....
18.3.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:49 pm | |
| Istinu ti govorim, imam brata, oca, i kći (na nebu).
Često ih vidim kako sjede za stolom usred bijele bašče. Pričala sam ti o tome. Svi pijemo kavu boje krvi (okus joj je sladak) sporazumijevamo se kao bebe (tajnim jezikom gugutanja).
Trnjeni odlazi od nas. Pratim ga pogledom sve dok nestane u maglu, ili u njihove oči, ne znam.
Smiješno, zar ne, kako umijem pokisnuti (kad puščano zrno zavrišti u visinu).
Priznajem ovdje nije sve tako lijepo, i brinem, možda sve umišljam, možda će i mene netko sanjati dok se u kuću uvlači mrak kao ispod vrata koja je otac, jednom, toliko izblanjao (jer su zapinjala od pločice) da sad i mačka može ući.
Čula sam da postoje ljudi koji vjeruju u sve, (znam, znam, ti od takvih nisi) pa čak i u to da sam jednom letjela s kišobranom u ruci s garaže susjede Seke.
Ni nje više nema. Sigurno karta i pobjeđuje.
Svejedno, htjedoh ti reći, naviknula sam bez njih. (Navikneš se na ljeto, zimi nosiš kratke rukave, a sunce ispruži najtoplije zrake, da ne osjećaš promrzle prste kad ga zagrliš.)
Ne moraš mi vjerovati, nisu ni meni vjerovali kad sam rekla da sam zaboravila pjesmu kojom smo dočekivali (lažnu) štafetu.
Učiteljica bi nam rekla, uberite cvijeće i čekajte, prošao bi crveni auto, mi bi trčali za njim, mašući ….
I nemoj me pitati zašto još mašem…
11.4.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:50 pm | |
| 1988 godine, uoči Božića, gledala sam neki film u kojem se dječak zalijepio jezikom za banderu. Ne sjećam se kako ga je odlijepio, jer sam odjurila iz kuće spremna da što prije isprobam i tu novotariju.
Već s 9 godina, bila sam kopija nevjernog Tome (nisu to samo pokretne slike).
Te godine sam saznala da je istina nešto i negdje između, na licu onoga koji (ne) vjeruje, kao zrcalo osobe koja (ne) umije samu sebe uvjeriti u sve, (recimo da ni danas ne razumijem što sam rekla, a što sam htjela reći).
Obula sam očeve papuče i zaputila se u tankoj vesti do obližnjeg zvonika. Brojila sam do 30 i čekala što će se desiti (srećom, kući sam otišla nakon 2 sata).
Tko sam ja pred Gospodinom? Poznaje li me otprije? Pitala sam jutros (dok sam slušala vijesti o stanju u zdravstvu) ono dijete koje je poljupcem srušilo križ s oltara (pamtim taj dan po zvuku vijaka što su se kotrljali po narančasto-crvenim pločicama)
Ja i zvonik smo imali malu tajnu, na željeznim ljestvama ostao je zalijepljen odgovor (daleko ispred vremena).
14.3.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:51 pm | |
| Slijedim glas, prije nego se otkriju sve istine.
Ne želim zaboravit najtežu dobivenu bitku koja me odvela do najdubljeg zdenca.
Pisano je da će se sresti ukrštene riječi. Dan smrti - Dan rođenja (Juda).
U vremenu koje dolazi, Hosana (ne) živi na usnama.
Tamo, malo dalje, među jutarnjim sjenkama, drvo se za vrat hvata.
Bliži se čas, sričem molitvu kao
Siroče Prestravljeno Alergično Samo na ljude
Amen.
16.4.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:52 pm | |
| Jučer sam (na staroj fotografiji) kraj Zorinog bunara vidjela oca i dvije djevojčice sa šiškama nakrivo ošišanim, u čizmama i plavim tregericama, jedna je škiljila, sunce joj išlo u oči, druga je izgledala nestrpljivo kao da je čekala tren kad će se istrgnuti iz njegovih ruku, ruku koje i danas nebo, isto čuvaju.
30.4.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:53 pm | |
| Krug putnika nalaznika upravo s metalnim šipkama (uvijek sam mislila da su to nekakve antene) stoji nad zemljom
(o kako me umije prevariti slika)
jednom je majka rašljama (kažu ne valja slijediti šarlatane) našla podzemne vode našla cipele putnu torbu i požutjelog Aliju Sirotanovića
trepnuvši pokazala sam joj kako vozim biciklo bez ruku (tako smo zvali ruke u zraku, noge na volanu)
trepnuvši udarila sam u nju od silne brzine i sve se aorte razletjele po cesti što je nosila dobrim ljudima u haljini s cvjetnim uzorcima kakve je samo ona znala poljanama krasti
trepnuvši nasmijala se kao da sam je poljubila i kao da ni ona ni ja, ne osjećamo bol kataklizme
što da joj kažem (pruža mi ruke da se utopim u njima)
zalegnem u crnicu pred vratima nadolazeće kiše
okrenem glavu od stida (koliko puta prođem kroz kapi)
desna se zarotira u lijevu lijeva u desnu
kopajte brže nešto crno nasrće
kopajte brže horizont izmiče.
17.5.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:57 pm | |
| U tim riječima, i na početku i na kraju, bez talenta da se nastanim na površini, tako nijema, tako dalja, lica obojenog tumačenjem straha od ljudi, čekam da prođem kraj sebe.
Godina izmiješanih karti srce pretvara u žir, sve tiši je šum. Malo vode, malo vode, za korake kao oblake, za oblake kao godišnju dob, zimu. Tu gdje sam, samo dišu brojevi i retci.
Držim ruke u visini očiju, zaostajem za siluetama, kamo to nosim knedlu u grlu…
8.11.2019/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 11/2/2020, 7:59 pm | |
| Ja ne znam koliko je duga sjenka što ispred mene korača kamo me vodi i zašto toliko žuri kao da se nemam, na nogama ne stojim cvjetove njišem krišom, neću se zvati, slike su žive kao zvuk tople kiše što lije, lije, lije bacam šaku zraka možda pokrov gleda u mene a možda i nije
Ja ne znam ništa o svom tragu, niti kuda sam pošla sama sebi svjedok sam priviđenja i svjedok opet njima kao da prolazim kroz bezbrojna vrata kroz provalije što smeteno kruže oko luka što drijemajući povratke krije čujem hajku u magli možda čopor prelazi u moju blizinu a možda i nije
Ja ne znam što se to događa, što bješe, jeste i biva krešte u sljepoočnicama ptice bez krila zbrka, gužva i gluho je u sobi kao da svrdlom krik se urezuje u vijenac oko glave bezbojna mora utječu u akvarije lutaju krijesnice, zvijezde, šareni baloni možda prvi osvit igra skrivača a možda i nije
nestaje ne zove me da slijedim ju više
u juriš
pred mojim očima punim pepela pred mojim rukama punim pepela pred mojim stopama punim pepela
između dvije gladi dvije psovke dva zaborava
i ne znam kamo dalje ne znam, ne znam, ne znam.
4.2.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:13 pm | |
| Igralo se da bi se smijalo, sanjujem, molitvujem, molitvujem, riječi, neriječi, memlavo mlađujem, mirim se, ne mirim, zemljom nebujem, putujem, putujem, bunilo se da bi se čuvalo, jaukujem, nježnavim, nježnavim, dan, noć, prvujem, rukama gavranim, pepeo rebrujem, sred srca srcavim, pijanim, pijanim, slutim povratak, mirišljavim, kolijevku čežnjavim, grmujem, drvujem, vatravim, što ću ja ovdje oštrujem, što ću ja ovdje urlavim, psovku imamim, antismrtna, antiprotivna, jošujem, jošujem izgubilo se da bi se našlo, čovjekujem.
10.3.2020./MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:15 pm | |
| Šume ne nose križ jednog lista rekao si ono jutro kad sam ti rekla da sam sanjala most kako viče za mnom: što je s mojom pjesmom... pišem, vikala sam, pišem roneći u bistru vodu koja se odjednom ispred mene stvorila i zbog koje mi se činilo da je svjetlost blizu a stajala sam govoreći kuće mi prilaze možda su to ljudi, ne znam prilaze mi otkad si mi pokazao mjesto gdje su jutros neka djeca našla ženu nasmiješenu s ključem u rukama kao kad sestre nađu bolesnika s buketom cvijeća uz postelju i ravnom crtom na monitoru prilaze mi i pokazuju ono što nemam niti sam imala ovo je ona žena iz sela do rijeke Mi rekao si pogledaj: njeni prsti su deset života šlageri, muke i nemuke oko kojih se u nenapisanim pjesmama vrte ptice nošene vjetrom vidiš naše oči nose nepoznate šarene haljine idu ozbiljno sredinom puste ulice trude se ozbiljno da shvate tko smo protiv sebe u svemu protiv svega u sebi prvi list na promrzloj grani prozirni u svom bolu krhki u svom znanju iz stiha svezanog u lanac lajemo na dan jedan običan jedan proljetni dan
dan u kojem ćeš reći ako se vraćaš istim putem ja ću te čekati na mostu rijeke Mi.
20.03.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:20 pm | |
| Prekrižene ruke pričaju o monsunima, žutim morima razglednicama, papirnatim zmajevima prizivaju postojanje nečega što sumnjom nestaje i vara jezikom prije jezika čak i kad izgovaram tvoje ime blizu, preblizu srcu pa od radosti oči hoće da stoje na ramenima i mašu plaštem kao pred razjarenim bikom u prepunoj koridi poluludih gledatelja čak i kad pomislim: čudo, što je to osjetim fantomsku bol
ne, to nema veze s tim što se crvenim bez razloga to se amputirano srce nepravilno regenerira u tupe živčane završetke i vreba tišinu za večeru
često gubim svijest imam knedle u grlu otežano dišem nebo je plave boje al' ne vidim uvijek istu plavu budim se kad mi upale svijetlo sa slika iznad glave neki dragi ljudi pa mi glavom kimnu moja plava je njihova ljubičasta njihova ljubičasta je moja roza
ne znam kako da ti kažem plašim se plašim se kiše koju sam jutros molila da prestane padati da će me jednom pronaći i optužiti kako je zbog mene jedan čovjek tražio zdenac cijeli život a ja joj neću povjerovati
plašim se plašim se vjetra kojeg sam jutros molila da prestane puhati da će jednom otpuhati sve što sam stvorila zbog čovjeka koji se zbog mene izgubio a ja mu neću povjerovati
plašim se plašim se sunca kojeg sam jutros molila da prestane sijati da će me jednom u tamne vilajete pretvoriti zbog čovjeka koji me čekao i čekao a ja mu neću povjerovati
ne mogu si pomoći možda ću i ja jednom kao sveti istočnjački majmun ovo malo duše otkotrljati do tebe kad sve rečeno učini se besmisleno bar četvrt sata ranije.
27.3.2020/ MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:21 pm | |
| Stojim u smeđim papučama na kućnom pragu 23 godine ih izbjegavam u širokom luku otkako ne prepoznajem ono dijete što je te iste papuče kralo od oca i klizalo se po zaleđenom jezeru ono dijete kojem su uši crvenile i nos rastao kad bi majka upitala gdje su evo izuvam se i kažem na meni.
28.3.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:22 pm | |
| Nije proljeće ako su mi u rukama palmine grane nije, to se samo vrijeme usporava s Dolaskom tvojim i ja svjedočim Pustinji
kad god se nešto uzburka okrećem leđa obučena u sebehaljine
zašto plačeš Ljubav nije ljubljena Ti to znaš.
3.4.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:23 pm | |
| U slučaju da se opet izgubim ne traži me ne znam koliko je dobro to što vidim budućnost
prije nego postah opsjednuta pticama naslikah planine i livade s bistrim rijekama baš kao što sam činila u djetinjstvu kad bih pisala sastav na temu: proljeće
na ulasku u baštu vidjela bih majku kako nosi ocu vodu u velikoj čaši u tamno-smeđem šlafroku u nezgrapnim crnim kaljačama koje sam nekada pomno razgledavala mjereći koliko je tanka guma na peti
na toj peti su djevojčice na kratko šišane bile nerođeni sinovi
ne sjećam se kako je sve počelo niti otkud pomisao da je moglo biti drugačije ali, reći ću ti kako će završiti.
6.4.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:26 pm | |
| BILO BI LIJEPO ZNATI
Bilo bi lijepo znati gdje ide kada jutri obuče sivo odijelo i izađe van na nogama nestvarnog krika da dokaže kako nema smisla to što su mi ruke dva korijena veličine čovjeka pa se prvi, vijugavom cestom gubi pod planinom a drugi, širi do kamene kućice s klupom
bilo bi lijepo znati (neke slike postanu zrak kad zatvoriš oči) gdje ide da sačuva sjećanja na djecu u naručju naručja u zemlji zemlju u grudima što su me onda na životu držala kad nisam znala da li da bježim ili stojim dok su usne ljubile pepeo izgorjelih krovova
bilo bi lijepo znati (neke slike postanu ljudi kad zatvoriš oči) kako to misliš da bih trebala sjesti u čamac i na svom malom jezeru uživati u tišini valovitom od stalnih traženja da ga prizna netko svojim i grčevito čuva kao što se čuva pokrivač kada se šćućuriš a nikog nema da te pokrije
bilo bi lijepo znati što je ova pjesma mislila o nama dok je bila prvi stih.
16.4.2020/MK
| |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:27 pm | |
| Moj otac ima desnu nogu kraću od lijeve često zastane idući preko dvorišta kaže: sad ću malo poslušati pjev ptica i s uhom koje uz stabla trči sve više sipa sol u usta žedna
okrenu se tada s leđa na trbuh tisuće mrva što ispod stola leže meni se čini odšepaju s granom na kojoj njene kose raščešljava
htjela bih znati otkuda miris toplog kruha ulazi u moju sobu.
5.5.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:28 pm | |
| Nema veze što me ne čuješ
zastanem često zapletem se u pantomimu ne mogu izaći oblačim suknje na šešire i kišobrane one plave što je tetka donijela meni i sestri iz Njemačke
trčim, bacam se s brjegova oko kuće spremam se povrijediti koljena
nepažljivo padam na vrijeme za svaki dan koji se ponavlja iz kojih se vraćam kao da ih nikad nisam proživjela jer znam unaprijed
moja majka zamišljeno sjedi u dvorištu punom mirisnog cvijeća podigne ruku da mi mahne i bude ruža.
9.5.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:32 pm | |
| Ja se baš i ne sjećam svih njenih priča ali pamtim crveni tepih kojeg su ručno tkala dva vrsna majstora i za koji mi je govorila da ne postoje na svijetu dva ista. Izdržljivi su i otporni na prljavštinu. Debeli kao kremšnite.
Dođi, dođi… Bože, koliko puta me mamila širokim osmijehom gurajući mi u ruke lješnjake i slasne gurabije. Taj tvrdi kolač s kockom šećera u sredini, topio se poput najslađeg bombona. Nemoj se pravit važna, uzmi, uzmi…
Pričala mi je i da je boli nešto, evo baš tu, gdje je srce, kad je ono hladno jutro zatekla sestru kako leži ispod stola s praznom čašom u ruci. Nosila je vodu, kaže, pa gleda u moje dlanove. Gledam i ja u perzijske daljine, dvostruke čvorove, skrećem pažnju na zagasite linije. Gdje li počinju, gdje li završavaju… Kad će već jednom netko doći po njih?
Obje danas imaju blijedo lice. Tako valjda, izgledaju ptice na oblacima u daljini kad prenose riječi s ovoga svijeta.
Obraze im više nikada ne dodirne sunce.
18.8.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 29/10/2020, 9:33 pm | |
| Neka ovaj život bude kao novo čekanje čuda i neka mi kažu kao što su govorili tebi da sam korake profućkala u mimoilaženju vrata teških za kucanje koja su značila tvoju ruku na mom zatiljku i moje: ne razumijem što želiš reći.
Koliko su se samo puta riječi poput: sanjat ćemo, ići i vraćati se zagrcnule pušući u maslačke kao u usne harmonike znajući da ćemo zaboraviti predskazanje sve dok nas jednom ne stigne noć i tišina. Umrli još uvijek u odsutnima žive…
U ovoj zemlji želja nitko poput novorođenih ne zna pretvoriti eho u glas.
Mogli smo bar ponekad zategnuti pertle tapkajući prstima ukradene tik-tak sate pretvarati se da znamo kamo vjetar šalove nosi pusti, neka ovaj život bude kao novo čekanje čuda zbog svega što smo sa sobom donijeli zbog svega o čemu nikad nismo pričali niti smo znali da postoji između nade i suza.
19.8.2020/MK | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:06 pm | |
| Svejedno da li ja dišem ili ti. Razmazala djeca tragove kiše na prozoru pa naginjem glavu udesno. Dva ogromna oblaka sakrila su Boga, gdje se sastaju svi naši pogledi. U vis se podižu i neprekidno padaju sanje. Pogledaj sunce, grije kroz staklo. Ne uspijevam dotaknuti one dvije konture na nebu, možda zato imam izdužen vrat. Kamenčići po tvojoj sobi. Nisu li to slike naših traženja…
21.8.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:08 pm | |
| PRVI PLAČ
Korakom bezglasnim preselimo se u novu kuću netko u onu bez broja netko u onu s ključem uzidanim iznad vrata igramo se nagovještajima sreće u kojima čak oni što uvijek slute nešto ne slute baš ništa na ramenima nam se riječi smješkaju u bradu si govore pred sobom rastegnemo na sve strane noć posljednju po njoj gazimo kao svaki čovjek kad umre pa se izgubi u zemlji a zemlje čvrsta u svom zagrljaju. Rebrom zaraslim za sunce grudokradice skrivamo se i otkrivamo slijepi netko zalijeva cvijeće netko bere korov sve dok na mjestu zjenice ne nikne živi krug na ulazu nam peru noge rasklopljena krila na izlazu, ništa se ne miče, sve korača pred rascvjetalim satom držimo sutrašnji pepeo kao knjigu rođenih treptimo, listamo je stidljivo i plačemo, ne bojimo se o vratu nam suze ogrlicu nižu plačemo, jer i loša pjesma ima svoj kraj.
11.10.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:08 pm | |
| CIJELI SVIJET
Izgleda da više ne umijem pisati… Koncentriram se na zvuk kiše, pitam se: što se dešava kad ljudi otvore svoje srce pred linijom u zraku i zaokrenu se na mjestu gdje se završava cesta kroz stup bijelog dima… Krhotine su očevici savršenih planova, ptice bez imena. Uskoro ću saznati. U mojim kostima ritam kapi sve je glasniji. Sito utisnuto u list čeka život dva puta pobijeđen. Cijeli svijet sjedi za stolom opuštenih ramena. Jedan studeni dan pijucka kavu, poluglasno se smije. Ja sam van sebe, sklanjam se u stranu, ne razaznajem riječi u dahu koji me miluje prolazeći. Pažljivo stavljam ruke u džepove, hoće li prazan papir biti dovoljan kao u mojim pjesmama… Cijeli svijet se slaže… i to mi baš nedostaje.
16.10.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:10 pm | |
| Prikloni uho i pusti da govorim…
Čudne snove imam, sijede sjenke zbijaju šale, crkveni toranj ponavlja našu pjesmu, ziba jutro kao mati kolijevku, dolaze iza nas litanije naših ljuštura, teku nizvodono oko naših nogu, što je bilo – bit će opet.
Čudne snove imam o psu i čovjeku, koje ne znam, al' su moji, koje čuvam, al' ih nema, stojim u sredini, usta pritisnutih na oči, gdje se spuštam, tu rastem u ništa.
Čudne snove imam o pustinji i morima, četiri nemani, tako su blizu, znam da me slijede, ovdje me nitko ne poznaje, maloprije su me ovdje vidjeli, na mjestu gdje sam bila, vežem čvor.
Prikloni uho i pusti da govorim uzorani mjesec čeka seljake, zašto se onda vraćam tamo gdje rijeka naslanja lakat na sve zapisano, tko će da povjeruje zašivenom nebu, kad riječi postanu neriječi, kad uđu u sobu, soba u kuću, kuća u dvorište, dvorište u triptih svježeg kruha, kad se već ništa povjerovati ne može, kad se jezici priklone jednom Glasu, kao što lisica na samrti priklanja glavu zemlji…
Prikloni uho i pusti da govorim, tri bijele noći tražim, izgubljene u snoviđenju, ni previše duge, ni previše duboke, blage kao san djeteta, nevine i čiste.
13.10.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:12 pm | |
| U neprovjetrenoj sobi mi se tako dobro osjećamo, moja Nesanica i ja, dok pjevušimo molitve skrovitih značenja mi se tako jednostavno ne primjećujemo, moje Nisam i ja dok anđeli od voska račun svode i tako smiješno obaramo glavu, moje Nikad i ja, dok se na sljepoočnicama pustinje broje mi se tako kao slučajno sramimo, moji Snovi i ja.
U neprovjetrenoj sobi riječ Ljubav pomlađuje, dok se tako tupo bolimo, moja Noć i ja, ljubav Riječ nadopunjuje, dok se tako radoznalo mirišemo, moja Koža i ja, napuštena zemlja prva rađa, dok se tako poniženo krijemo, moja Kiša i ja nađeno svjetlo zadnje umire, dok se tako raspolućeni tražimo, moje Sunce i ja očekujemo jato ptica, dok se tako teško razumijemo, moja Pjesma i ja.
U neprovjetrenoj sobi sve rečeno sliči na uspavanu Istinu koja ima drago lice, dok se tako dugo gledamo, moje Ti, tvoje Ja, to drago lice ništa ne razumije, sve je isto, moje Nemam i ja.
12.12.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:12 pm | |
| Potkraj dana, prije nego se zastajkivanje pretvori u krivicu i milosrđe, napola žive grane jabuke zacvate zid.
Tad nemam gdje, šutim ocu, šutim majci, zanijemim jezikom prvočulnim, nerazumnim krugom, prizivam pad. Imam vizije anđela što spavaju na oblacima (što ja uopće znam o njima) govore mi: slušaj, u ovo doba godine, vani je već mrkli mrak, blagoslivljaj vatru što ti donese ruke rumenije od komadića neba-bezneba.
Provirim kroz okno, ustuknem, u ovoj igra nestajanja, sve je na svome mjestu, jedino djeca znaju gdje bi moglo narasti sljedeće stablo.
5.1.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:14 pm | |
| Ja sam djevojčica u ustima tišine, palim svjetiljku, urezujem molitvu, na riječi glasom obrasle između dva čudna gladovanja.
Od mojih želja netko se na obzorju smije. Blizina u gnijezdu od prašine, jednostavna kao ručak na stolu bolesnika.
Putujem, ja djevojčica u zemaljsko vrijeme, nema ničeg i nikog sličnog pokraj crte gdje prolijeću zvijezde.
Sjećanja kaskaju za mnom kao pastir za stadom.
I glas mi je takav, blag i sjetan, miluje srce kao drugu stranu krila.
26.2.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 20/4/2021, 7:16 pm | |
| Ovo nije najednom, ovo je stalno slaganje znakova o postanku svijeta o kojima pričaju najtiša stvorenja na svijetu –ribe.
Smještam ih u priču koju nisu proživjeli, u proljetne trave drukčije od drugih u ovaj krajolik pasa i mačaka lutalica tek oporavljenih od bolesti zvane: neke odsutnosti je bolje ne izgovoriti, ako ne želimo da nam se nasmiju u lice.
Refleksno povlačim ruku, kao da sam zvijer (što i jesam), duša se stisnula, rijetko čuje moju psovku, želim te nešto pitati, sve što mi čini radost, natjera me na plač.
Vjetrokaz se okreće čas prema sjeveru, čas prema jugu, gle rascvale jabuke, za vrtoglavicu nema vremena!
Jesmo li to u posjeti razlozima koje smo putem zaboravili, kojima smo dali sva imena kao jedno ili smo tek shvatili (otkud zaslijepljenim očima prostranstva) smrt se ne može prevariti, pa improviziramo uzrok ludosti kad naglo posivi svjetlo i ne možemo zaspati.
Protiv sebe ne može se ništa, ni kad odahnemo s olakšanjem, ni kad prođe ostatak noći, ni cijeli sutrašnji dan, ni to neće pomoći.
Kad ostane samo kiša, lijevajući, neumorno lijevajući, nad mislima što danas kuhati, ne ostavljaj me nikad, (ovu glad neću moći izdržati) ljudi koji jedu oblake, nikad-zanikad, ne umiju se najesti.
26.3.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 15/11/2021, 7:48 pm | |
| RISUS PASHALIS
Ponedjeljak je, pričam ti o Njegovoj smrti, Njegovom sprovodu, o pomutnji što je unesoše žene pričom o nekakvom uskrsnuću, pričam ti kako me izdao, kako su sve nade moje umrle s Njim, pričam ti dok hodamo, On ne može umrijeti, pričam ti dok me Tvoja ruka tapša po ramenu,
Ti, smiješ se?! Ti, ne slušaš me, pričaš o bogatom škrtcu koji je skrio svoje blago u malu kućnu kapelu, s jednim malim oltarićem u obliku Njegovog groba. Ja promatram iščeznuti dan. Ispred nas, večer života.
Ti, opet smiješ se?! Ti ne slušaš me, pričaš i dalje kako se škrtac dosjetio pa napisao: ovdje leži pokopan Krist i da je jedan sluga zamijetio kako je njegov gospodar postao mnogo pobožniji…
O evo pada noć, čuješ li? Ti i dalje pričaš, ne, ne čuješ me, pričaš kako škrtac ode na duže putovanje, sluga iskoristi priliku, pregleda oltar groba, nađe u njemu blago, uzme ga i napiše iznad: Krist više nije ovdje, uskrsnuo je!
Ti smiješ i smiješ se ! Ja gledam u Tebe, zbunjen, o dobri čovječe, što je smiješno tako? Vidiš li, moj brat uplašen je?! I Ti kao da htjede dalje sam, nemoj molim Te, svratit ćemo negdje okrijepiti se.
U otvorenoj sobi, pred zatvorenim očima, s tišinom blagujemo, Ti uzimaš kruh, nama ga daješ, u zatvorenoj sobi, pred otvorenim očima, lomljeno nebo u zraku, srca plaču i smiju se.
5.4.2021. | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 15/11/2021, 7:50 pm | |
| Teku tišine drže dah uspavljuju slabost ranjivost teku i ne stare tu počinje igra tu prestaje
Nauči me toj riječi što u meni šuti što me plavim doziva što u mojem srcu bljesne noć, dan prekriva toj riječi kad se vrijeme mijenja što kaplje na otkose nemira iznova
Tko će znati zašto smo nerazdvojni u ovoj mutnoj rijeci Homera
Teku tišine i razmišljaju o nama ne, ne pričam nikome često sanjam sitnopere ptice bez glasa i imena ostaju
12.6.2021. | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 15/11/2021, 7:53 pm | |
| xxx
Kad god bih odlazila od onih koje volim nikad ne bih pogledala unutrag, tako sam mogla nositi njihove oči na leđima utisnute kao imena nerođene djece u utrobi, bezbolno, s nadom da sam brža od vremena i da će ih netko tješiti glasom tihim, umilnim, glasom tihim, dubokim.
Svejedno, zemlja bi se otvarala pod hodočasničkim molitvama, svijet bi ličio na prizor djevojčice kojoj majka oblači spavaćicu na kišu konfeta i cjeliva poljubcem blagim, nježnim poljupcem blagim, toplim.
Gledala bih nepomično pred sebe, koga još prigrliti, koliko još tuđu bol svojom nositi, prije nego dođu ljudi koji uvijek nekog ispraćaju i dok još istina može progovoriti samo rukama bijelim, ubogim, rukama bijelim, bezdnim, znala bih, čudan je to usud, staviti dlan na obraz, pronaći stanište ptica i zaboraviti.
16.10.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 15/11/2021, 7:55 pm | |
| xxx
Nemoj mi uzeti za zlo, sve se desilo u jednom trenu povjerenje, pokajanje,iskupljenje, jedno stablo za veliki hlad, doba spasa, vrelo doba, doba pepela, narukvica od svježih čeznuća, prašnjavi srsi tla.
Godine, sjenke smiješne...
Čekate velika djela, malih ljudi nema više, sumnje, porazi, bolesti, tako lijepo žive bez vas.
Čujem pitaju za mene mreže od kojih se pletu kameni čvorovi, kažite im, sanjala sam kako me pomjeraju dok nestajem u pogledu.
Kako smo zanosno udisali tamjan dok su gorjeli šalovi žitni, svirale od zove, kako li je ehu bilo kad su u klikerima duše kao oci, odlazile u vječni san, dok je nedjelja posramljena plakala nad nama...
Nemoj mi uzeti za zlo i nemoj mi ništa reći, znam, moraš biti čovjek, čovjek stoput zanijemljeni, moraš biti jesenje lišće, nositi gole grane umjesto ruku, stopama ljubiti korak progonjeni, ne smiješ biti mek, tvoja glava preteška je srcu.
Evo, evo ja se molim, zažmirit ću, sutra u prve studene dane, naši sivi preci, naša prozirna djeca, neće znati jesu li Sturba, Žabljak ili Bistrica, prešutjet će istinu i prestati teći, treperit će samo vjetar na dugačkom trapezu čekajući još jedan salto mortale.
19.10.2021 | |
|  | | Marr Inna

| Naslov: Re: Na obodu neba 15/11/2021, 7:56 pm | |
| xxx
Te vode s kamenim okusom u prozirnu odjeću, kroz mrklu noć, kroz poznati razboj, starim čunkom, plam -biće umeću, kroz jedan kamen - drugi se oslanja, kroz jedan - drugi se pridržava, svaki red - kamen svoj ima, u jednom od njih - kamen zaglavni, od sutra ne tražite ih više, svod im se urušio.
12.11.2021 | |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: Na obodu neba  | |
| |
|  | | | Na obodu neba | |
|
Similar topics |  |
|
Similar topics |  |
| |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 24/9/2023, 4:22 pm od Dusica Pajovic » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » priznanje 2/4/2023, 9:10 pm od SaMar » КАД ВОЛИШ 20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA 20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » SEVERNA GRANICA 16/5/2022, 10:51 pm od Nostromo » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske... 30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic 10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba 15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi... 12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom 22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA 1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic 9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna 9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine 9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju.... 9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika 9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku 6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ... 26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM! 14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija 21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic 5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija? 28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja 18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic 16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka 9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ 5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi... 22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic 12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada 12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA 30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi 29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI 4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici 25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat 22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović 3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen 13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove... 16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te 13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada 12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo 12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus 29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta 19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice... 13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|