LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
| | PSALMI LJUBAVI | |
|
+3Dusica Pajovic Najda M. Beskraj 7 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Nena Miljanović

Broj poruka : 248 Datum upisa : 20.03.2014
 | Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 11/5/2020, 9:52 pm | |
| POVELJA (TRI TAČKE) - Nena Miljanović Crvenim Pišem Povelju Velikašice: Darujem ptici iz grudi drugo nebo Izvan neba mene i moje ljubavi Vraćam usvojeno Jer tuđe sam gnezdila u prsima i pesmama (dolutalo iz tuđeg sokolarnika) Namerno slepa da je prstenovano Nisi smela tako Proziva me plemkinja u meni (kakva licemerka) I podseća na plavu pesničku krv (a ja sam crvena kao tuđi stid) Okrivljena bez krivice Iskupljujem se najskupljim: Velikom Poveljom koja košta disanja Odričem se prava na moju tuđu pticu I moje mesto pod njenim krilom (Ne i na njeno gnezdo u mojoj duši ) Zbog ljubavi prema njemu I njegovog kajanja zbog ostajanja I nesnage da ode Odričem ga se Načinom plemkinje Svečano ispisujem pesmu Povelju I ne overavam razlomljenim crvenim pečatom Prepolovljenim sopetvenim srcem Čujem ga usporeno Kako me iskucava iz ljubavi i staje U velikoj crvenoj tački na kraju dokumenta Ne mogu dalje Nisam toliko moralna da ovo potpišem Ni toliko nemoralna da pocepam Ostavljam Vremenu Da ovo overi... | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 26/6/2020, 2:45 pm | |
| PISMO OD TEBE MENI
ja nisam od pera ni vičan pismima moja divna ženo moja pesnikinjo da ti si mi žena moje dosanjano onakraj života kad se više ničem ne nada nit moli kad me sve ostavlja
a da može život unazad kroz vreme sve bih poništio što mi se desilo i samoga sebe onoga pre tebe i ovog sadašnjeg bez snage da slomim i pečate braka i okov navike govoriš mi draga bole te sitnice koje život znače postelja za dvoje i moje cipele složene uz njene ormari s odećom muškarca i žene...
...jeste oženjen sam i muž sam ponekad bar ti mi oprosti što ja ne opraštam kad nagone smirim ispražnjen i kajan na stub srama sebe privežem i šibam svim rečima bola iz tvojih poema strašno mi je duši ja troje izdajem tebe tajno moja i voljena ženo i nju zakonitu i samoga sebe
prkos je sudbini ovo među nama reči bez dodira život bez življenja bez doma i bar groba za jedno uz drugo a ipak smo jedno plakala si noćas kad sam te nazvao suze su mi tvoje padale ko zemlja po humki ljubavi kad si o odlasku
ne idi molitvo poslednje si moje zbog čega još sanjam da sam živ i muško moja osedela posle nas kuda bih i kud ćeš mi ti
by © Nena Miljanović | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 29/6/2020, 10:04 pm | |
| HIJENE (ciklus BALKANIKE) © Nena Miljanović
Šta još hoćete hijene od mene? Zar niste već oglodali sve osim ove pesme? (Bar ono moje SVE dostojno, zaostalo iza zuba prethodnog čopora) Cerekate se smehom koji kolje: Lajete i lažete utovljeni Da mi za moje sutrašnje dobro zakidate na svemu danas, Nesite nakaze! Vas se i zveri čistokrvne odriču, One kraljevske što su mi pretke grizle Bar su lavovi bili - s rodoslovom I nisu jeli Sebre do istrbljenja kao vi!
Nikogovići i nekolenovići Pojeli ste i mene i Srbiju do gole kosti, ..."i te kosti, smejaše se, Bog da prosti..." Smejem se prkosna I nudim: Zagrizite me dublje i jače Do koštane srži, Da me do neizdrža i moždina i mozak zabole Pa da već jednom vrisnem dovoljno glasno pesmom Na sve četiri srtrane Srbije da (od)jekne Jaukom stihova da izbudim letargičare, I gladne, I ozeble, I izbeglice iz života, I liričare što su lire svoje pogubili, Da svi vam ponude skelete svoje gvozdene Za poslednju gozbu!
Žderite hijene, Smrskaće vam se vilice o nas, Ipak vi nemate gvozdene zube kao mi Kao ja: Moji, i buđav hleb sa sedam kamenih kora, Sedam puta po sedam gladnih godina žvaću Do sitosti svega I do zalogaja -zaloga pesnicima mojim: Pevajmo Pesmom nahranimo sve gladne istine, Probudimo pospale Ne sme se ne smeti pevati Greh je nad gresima biti pesnik a ne prozvati i ne pozvati Zbog balkanskog poetskog rodoslova Ako smo što smo …
| |
|  | | meseceva rosa

Broj poruka : 3995 Location : u jutrima koja sanjare... Datum upisa : 25.08.2010
 | |  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 17/8/2020, 4:18 pm | |
| OD MENE MENI
žao mi te je...
...zbog svih mesta na kojima nisi bila a toliko si žudela, planeta ipak nije toliko velika, niti život toliko mali i kratak da se ne stigne...a sada je već kasno, nema se više mnogo ni dana života pred sobom ni telesne snage za ono za šta nisi imala hrabrosti u mladosti...da ostaviš sve i odeš...sada više nemaš gde!
...i žao mi te što si živela kako moraš a ne kako želiš, ti jadna skitačka dušo, strašno je biti zakovan za jedno mesto i umreti a ne videti sanjane vidike i sva lica prirode, ne čuti glasove prašume i tišine pustinje, ne dodirnuti, udahnuti, liznuti...
... i što te nisu voleli koliko si volela, i što nisi živela sa kim si želela, onoliko koliko traje ljubav, dan, godinu, vek, vreme tu ne znači ništa...
...i što sebi nisi sada milosrdnija i bolja, bar za toliko da ti mlada duša oprosti ovu izdaju trošnog tela...
...i što si žena...a to nikome više nije važno...
...i što pišeš te bezvezne pesme...i njima produžavaš iluziju da si živa ...
...i što je ljubav negde drugde, nešto drugo, što se događa drugima...
...i što stariš...
...i što si se rodila i tragala...a nisi našla pola sebe u nekome...
...i što ćeš umreti...a bar da si vernik pa da se nadaš, da ćeš tamo negde, sresti ponovo nekog i biti hrabrija...
...i što kad kreneš tamo, tamo...niko ovde neće žaliti za tobom kao ti za suncem, kišom, travom, životom, ljubavlju...
...žao mi te je...
...žao...
OVO JE MENI OD MENE...(i nije pesma, već epitaf)
© N e n a (Miljanović) | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 24/8/2020, 7:59 pm | |
| ...pesma je iz knjige ciganskih poema DANILUŠKIN ROMANSERO i posvetila sam je Ljubiši Stojanoviću Luisu ...
KAD ODE BRAT (Luisu)
U moju dušu stoji crkva Bez ključ Bez bravu Sa zvona od jauk Sa zidovi od vetar I patos od travu Sa tetku Bibiju za crkvenjaka Sa lebac u ruke stoji na vrata A vrata rupa na moje srce Luft mi u glavu i kletva na usta
Dabogda Devla crko jutros Kad si mi taki dušman na život Kaki to kantar držiš u ruke Ili tako od oko meriš Šta da mi daješ a šta da uzmeš Što si mi jutros uzeo brata Ja imam jednog ti kolko oćeš Gore na tvoje belo nebo Džaba što imaš crno lice Tamo u ćošak ciganskog Raja Ne mariš za našu nesretnu sortu Ne čuvaš svoju čađavu decu Što nisi poslo bar dva čuvara Andjele tvoje s garava krila Brata da mi pazu Jutros kad je strado
Kako ću više da ti se molim Kad za nas imaš taku pravdu Vidi Bibija plače na vrata Od ovu crkvu u moju dušu Dušu da ti jebem ciganski Bože Sa koji lebac ću bratovoj deci Sa koje reči pred našu mater Sa koju veru da te još ima
Opraštaj Devla Nemoj da meriš to što te sujem Ni ja ne merim što tako ćutiš Sad kad za moga brata drečim U ovu crkvu u moju dušu Sa zid od vetar Sa prag od kamen U oltar od moje cigansko srce I sveće od moje nesretne oči Sa zvono od moju pesmu i jauk Sa Tvoje lice u mome liku Opraštaj Devla moju sovku Ja tebi ne mogu moga brata
Nena Miljanović Daniluška (2013.) | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 4/9/2020, 2:59 pm | |
| NASTANAK PESME (LAVIRINTI)
Govore darovani koji rime rimuju kako s lakoćom pesme pišu vele dotakne ih misao o nečem, dohvate komadić papira, parče brezove kore ili skut svoje košulje (poetično je o tome tako patetično) rečima se poigravaju u srok ih slične pakuju lako bez mnogo traganja i oklevanja između dva dima cigarete i pola uzgred uhvaćene misli uhvate pesmu...
Pitam se koliko sam poeta kad se na svakoj pesmi u mukama porodim pa plodovom vodom iz očiju okupam živorođenčad moju i smejem se smejem rodna i srćna i plačem nad njima plačem jalova naslovim im dajem ko ime deci u pra -meni pra-ime je njihovo i svako je "Pusti Snovi Puste Pesnikinje"
Pitam da li sam uopšte pesnik (kao da je to uopšte važno) kad sa ovoliko trudova rađam ono što darovani sroče izmedju dva dima cigarete i jednog časa dokolice...
© Nena Miljanović 2012. | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 18/9/2020, 2:53 pm | |
| PELINA PRAH (SAT BEZ KAZALJKI)
Odbacujem teret sećanja na početnog tebe I ne osvrćem se preko ramena Da ne vidim Svileni sjaj naših boljih vremena Ako se zaustavim u juče Pokidaće se slabašne niti koje me vežu za danas I sve pokidano između nas uvezaće me u čvor ćutanja Ponovo će počinjati i okončavati se ta ljubav Neću moći da te zamišljam i izmišljam stihom Sadašnjeg Neću imati od čega da živim
Kao presušen pelin koji gorčinom leči i ubija Mrvim sećanja na prošlu sebe sa tobom u prah Niz vetar rasipam to moje gorko juče I varljivi san o mogućem sutra (imam li i današnji dan do kraja život je nepouzdana pojava) Ne lamentiram Ne planiram Danas sam U kiši koja sipi tebe iz dubina neba ili mene U mislima koje me tek rađaju U ljubavi bez početka i kraja
U vremenu bez kalendara Sat sam bez brojeva i kazaljki Žena bez juče i sutra Večnost u trenutku Pesma o tebi Pelina prah Mrva
copyright © Nena Miljanović | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 21/9/2020, 10:14 pm | |
| BUĐENjE U SAN
A možda ja samo sanjam i bolim sebe Dobro je ako je tako Probudiću se kao breza ili bor Kao bilo šta biljno što ne oseća bol Samo tako Zeleno postojanje bez svesti o sebi Bez srca koje zbog nekoga kuca i staje I bez njega boli Boli…
Ako je sve ovo moje samo san Slika postojanja stvorena maštom I disanje i reči I radovanje i plakanje Sve moje ljubavno i ljudsko ako je samo fantazam Drvo nek budem po buđenju Čak i kad ga granu po granu kidaju ne postoji patnja Kad se pogubi više nego se može podneti Hoću da se probudim skrivena u godovima Bez izborane svesti o godinama i prolaznostima Bez radosne životne ispunjenosti zbog ljubavi I bez samrtne usamljenosti po njenom prestanku
Ako još jednom Ako ikada Neka san ne budem Jer Šta ako se opet probudim u sebe i bude mi on I ode I ode Neću moći podneti da ja budem ja Neću to moći Neću hteti…
copyright © Nena Miljanović | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 2/11/2020, 11:32 pm | |
| SLOVOM JEFIMIJE (PSALMI LjUBAVI)
Ne veruj kad kažem:"Jedino si moje", mnogima pre tebe izrekla sam isto... ... ili kad izjecam sa ženskom lakoćom laž kojoj verujem "Kao tebe nikog još volela nisam" ne veruj ni reči, bilo ih je ...bilo u vrelini noći ne veruj drhtaju drhtala sam i pre od tudjih dodira, i druge sam oči ljubila ko tvoje, i drugim sam reči prosipala prazne...
Samo kad ćuteći dišem pored tebe kad mi smrt i život u oči se stisnu i ni glas da pustim, i samo te gledam a dah mi se kida od bezmernog milja (što postojim s tobom) i od smrtnog straha (da bivam bez tebe) tad mi veruj ti moj obični čoveče i vrhovni bože tad mi duša peva i plače molitvu da mi tvoje oči voštanice budu za poslednju svetlost koju okom gledam pre neg se ugasim …
Tom ćutanju veruj i mojim pesmama kojima te pišem skromno bez stilskih ukrasa i velikih reči kao Jefimija pohvalu Lazaru gospodski intimno uzdržanim slovom izvezenim zlatom na skerletnoj svili.
copyright © Nena Miljanović
| |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 22/11/2020, 8:09 pm | |
| NAJBOLjA LjUBAVNA ciklus BELE PESME
Pitali ste me jednom u jednoj mojoj Beloj pesmi I pitala sam se:
“Koja je tvoja najbolja pesma pesnikinjo? Izdvoji posebnu da vidimo o čemu si pisala.”
Odgovor je bio da nemam je Tako sam vam rekla tada: “Najbolja ljubavna piše se posle Ljubavi Nemojte Ne tražite mi je”
Evo Vreme je da vam je dam I ako vam ostanem dužna poslednju strofu Ako umrem na stihu o kraju Dovršite mi je vi …
Neću vam psalme šta mi je bio... U svakoj pesmi bio je tema Sve sam vam već rekla Pisala sam ga Pevala Plakala Ljubav je kao dete Trunka joj treba za očaj i plač Manje od mrve za radost i reč A mrva je moja bio i tuđi hleb Dao je koliko je mogao od sebe dati Kidao komade savesti i srca na dvoje Pokidan između supruge i mene I između hteti i smeti Ne sudite mu molim vas Dovoljno je što je presudio sam i sebi i ljubavi I ostao gde je
Oprostite i meni ako ste ljudi Ako ste voleli i izgubili I jedno drugo i dušu Oprostite nam oboma Nađite opravdanje Ja za Boga ne mogu Nije nam ovo smeo ni dati ni uzeti Nađite reči za poslednji stih Dopišite mi pesmu Ja ne mogu…
by © Nena Miljanović | |
|  | | Nena Miljanović

| Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm | |
| U STRAHU OD SMRTI I OD ŽIVOTA - STIHUJEM
Da verujem u kraj između nas i u smrt ljubavi Šta bih sa sećanjem na radosnu rumenu zoru početka U strahu da ću ti zaći sa ohlađenim suncem Kako bih stihovala i ludovala s lastama pod sredovečnim nebom Sa svešću da snegovi starenja po nama će I prazna lastavičija gnezda I moje opustelo srce u njima...
Da verujem da će kraj pamćenja tebe I da će dani u kojim te se neću sećati a postojaću Bez tvoga glasa u svemu što čujem I bez tvojih očiju u svemu što vidim Zar bih se htela sa suncem rađatu I disati I pevati o tebi (i jaukati za sobom) Zar bih mogla i jednu pesmu više I o čemu i o kome bih je U strahu od života Ako te zaboravim
Zoro moja Moja lasto Sećanje moje U strahu od smrti Ne priznajem da nema me dokle te pamtim Jer evo dan se nov dešava i dišem I plačem ovo pevanje U kom mi postojiš i postojim tebi ja I ljubav je Bar kao reč u mrtvoj pesmi Koju ću čitanjem oživeti Kojom ću živeti
© Nena Miljanović
| |
|  | | Sponsored content
 | Naslov: Re: PSALMI LJUBAVI  | |
| |
|  | | | PSALMI LJUBAVI | |
|
Similar topics |  |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno 24/9/2023, 4:22 pm od Dusica Pajovic » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet 11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » priznanje 2/4/2023, 9:10 pm od SaMar » КАД ВОЛИШ 20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA 20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » SEVERNA GRANICA 16/5/2022, 10:51 pm od Nostromo » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske... 30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic 10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba 15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi... 12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom 22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA 1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI 6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА 27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK 22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme 8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina 31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic 9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna 9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine 9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju.... 9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika 9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku 6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ... 26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM! 14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija 21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic 5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija? 28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja 18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic 16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka 9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ 5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi... 22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic 12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada 12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA 30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi 29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI 4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici 25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat 22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović 3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen 13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove... 16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te 13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada 12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo 12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus 29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta 19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice... 13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|