LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
|
| PiPi - poezija | |
|
+6meseceva rosa Charolija vučko Masada Beskraj PiPi 10 posters | |
Autor | Poruka |
---|
PiPi
Broj poruka : 322 Datum upisa : 18.09.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 5/10/2010, 12:16 am | |
| ........
Još mjesec u punom sjaju zasjati stigao nije, a bilo je to onoga dana kad poslao sam sonet o snovima koje sam usnuo i ne nadajući se tako brzom odgovoru, čujem kako netko na vratima kuca… Pogledam na sat, bi već kasno za posjete iznenadne al odem otvoriti vrata jer kucanje nije prestajalo. Na vratima nepoznat čovjek, po odjeći koju imao je na sebi rekao bih neki od sluga il` seljak što živi van zidina grada, skida kapu i kaže tihim glasom; dobro veće gospon, pozdravim ga, a on nastavi pričati tko je i tko ga šalje. Naravno nije htio odati ime gospe koja ga šalje već mi objašnjavati stane kako mu gospa dade zapovijed ako na pragu pismo ne nađe a vidi u prozoru svijetlo nek kuca na vrata pa neka me pita kada ću ponovo pisamce napisati i još mi reče kako isprike mi gospa šalje što odgovora njena još nema… Samo trenutak mi je potreban bio da kažem mu ovo; Već ranom zorom sutra k meni ponovo svrati jer ovog trena idem pisat` sonet novi!
Skoro će sajam
Osjećam li da vam plam srca jača, pa nemirna duša u kušnju pada, kad slugu šalješ ko pregovarača da mi se noću prozoru prikrada.
Još uvijek skrivate svoju tajnu, al` igra vaša mom srcu ne godi žudi ono da vidi vas dražesnu odgoda svaka sve više ga jadi.
Skoro će sajam van zidina grada, toliko još čekati vas ću moći, brojati ću svaku uru do tada jedina mi nada da će te doći.
Neka me Amor k vama povede da ljepotu vašu oči mi vide.
Do susreta
Zadrhta mi srce od čežnje nevidljive, kada dobri sluga pjesmu tvoju donese, izgubiše se iz maštanja sve misli sive, i zamijeniše ga tvog osmijeha nijanse.
Oči ćeš mi ugledati van zidina grada, kad suton ti bude milovao lice nek poljubac tvoj bude moja pravda u sjenama uske, puste uličice.
Ne poriči da te Amor svladao nije i s mojim likom da ti šeće kroz san on ne da vjetru da našu ljubav bije on moj je sluga, kad nebo obasja dan.
Do susreta naših čežnjivih duša, nek srce svoje uzdahe sluša.
Ko list na vjetru
Pjesme su tvoje topli povjetarac, ja, ko list otrgnut s grane letim i ovih snova nemirnih si tvorac, svoju žudnju ne mogu da prešutim.
Amor tvoj saveznik koga spominješ sad me uvjerava; da od najljepših s bićem ljepšim, ti se dopisuješ nek ti nije; kazuje, onih bivših!
Sluga sam vjerni Amoru i gospi onoj što mi srce tišinom slama. A on hoće da stara ljubav zaspi pa očarat me želi boginjama.
Rekoh; ko list sam što vjetar ga nosi, letu kraj nek bude u tvojoj kosi.
................. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 5/10/2010, 4:39 pm | |
| Potreba mi je velika da pokušam objasniti ovaj sonet i vrijeme u kojem je nastao kao pisamce na pragu za gospu u to doba još nepoznatu. Teško je objasniti tu žudnju koja pjesnika vodi k nepoznatim očima i strast koja ga obuzima dok čita stihove ljubavne za njega sročene. U prvoj strofi upravo to pokušavam dočarati kad kažem da sam ko list ponesen toplim povjetarcem i za snove moje nemirne okriviti želim njene pjesme ljubavne. Druga strofa donosi razgovor s Amorom u kojoj kazujem da me Amor pokušava uvjeriti kako je vrijeme da zaboravim gospu voljenu i okrenem se k novoj gospi koja je ljepša i od najljepših a koja mi svoju ljubav kroz stihove pokazuje. Nadalje u trećoj strofi kazujem kako gospa koja mi ne uzvraća naklonost nanosi veliku bol mome srcu, ponovo spominjem Amora kao onog koji je jedini krivca za to moje stanje jer sada pokušava u meni probuditi neku novu ljubav. Na kraju donosim zaključak kako sam nemoćan i da ću se prepustiti tijeku događaja s namjerom da prije vremena ne povrijedim onu koja mi stihovima ljubav dočarati želi. Namjera mi bi skriti duboko u stihovima izrečenim istinu o vremenu kada sam pred kušnjama Amora popuštati stao, varajući i sebe kako smisla nema ljubav ona što u svojim čežnjama ne da naslutiti sretnog kraja. Da su dvojbe bolne bile u tom trenutku i da mi je srce razdijeljeno bilo pokazati mogu napisanim slijedećim sonetom. Pošto sam napisao pjesmu mladoj gospi u kojoj s puno opreza priznajem da sam u vlasti Amora, pišem sonet upućen onoj obožavanoj i u tom sonetu jadam se miloj kako vlast Amora jača te ju molim da mi pomoć pruži svojim ljupkim pogledom…pjesma ide ovako:
Mila moja, utjeho moja
Mila moja, potužiti se moram, kopni žudnja a u srcu mi tuga svoga lica, mene sve je više sram jer u oku tražim lika nježnoga.
Utjeha nisu dani što blijede, nit pjesme što ih napisah za tebe. Ne tješi Amor srce što zavede kad dadne drugim usnama da ljube.
Misao u beskraj k tebi hita rad` utjehe srcu mi razuzdanom da obuzda ga gospa plemenita samo jednom gestom za me zavjetnom.
Nemoćan sam pred silinom Amora kad rad druge moje srce izgara.
.............. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 6/10/2010, 3:39 pm | |
| I dok su se sajamski dani približavali, ostade tek nekoliko dana do zakazanog susreta, gospa mi mlada novu pjesmu šalje iz koje vidjeti jasno mogu da Amor njenim srcem uistinu vlada, rime te naslovila je „Nek me Amor za te spremi“. U nastavku sam ovdje uvrstio još nekoliko pjesama koje su nastale do već prije spomenutog sajamskog dana a bila je to zadnja subota u mjesecu rujnu.
Nek me Amor za te spremi
Pusti da budem ti stih sa usana pa da živim u tvojim pjesmama nek budem ti jedna noć besana dok izgubljen si u mojim strofama.
Nek me Amor što ljepšom učini nek me zagrne u zvjezdani prah nek ljepota moja tijelo ti opčini barem na kratko uzet ću ti dah.
Susret je sudbine mudre djelo i poljubac što dat ću ti krišom, možda i voljeti ćeš me smjelo ili ću sama plakati sa kišom?
Fortuna nek` sudi…
Kada bi Fortuna i Amor dični udesit htjeli da subota svane, al ne da su idući dani plačni, rad` mene mlakog što srce ti gane.
Slave radi kad ime ti otkrijem, dok mjesec blješti ulicama pustim, u tren onaj kad uzdah ljuven čujem na usnama ti nježnim rumenkastim.
Nek ti nije briga; što bit će sutra, nakon dana što želimo ga već sada jer; Sada! Stiže u dan prekosutra žudnja u srcu nek bude ti nada.
Nek sudi ona što udesa je Bog, U pratnji Amora; tvojega i mog`.
O, svijetlosti neba
I dan ne prođe, ni sat, kad čeznuće do lika gospe što vidjet ću skoro, odlutat ne htjedne u sjenu kuće, gdje oči se gledat mognu četvore.
Usne, izdajice kad šapat svrši s tišinom, ljepotu neba traže, dok Amor jedini mi svijet ruši, kad kaže; Ona što ljubi ne laže.
Oh, boli što na kraju osjećaja, lomiš prste u tom iščekivanju pokaži mi zadovoljstvo beskraja i da se bliži kraj mome traganju.
Odi Sunce i opet se pokaži; to dan je kad vidjet` ću njene draži!
..................
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 7/10/2010, 2:21 am | |
| ...ova je pjesma za dragu Beskraj....
A kako da te zovem…
A kako da te zovem, ako ne pjesniče, nije li onaj stih, govor tvoje duše? Nisu li rubovi plahte na kojoj sanjaš, protkani nitima beskonačnih maštanja? Dočekuješ li svitanje da bi se hranio, bijelom izmaglicom i rosom se pojio, kako da te zovem, ako ne pjesniče?
Ako ti ne vidim pute pod nogama, a ti putuješ na mjesta, što oči ne poznaju, kako da zovem ta tvoja lutanja?
Tko si, kad samo stari šešir imaš i pogled uprt u nepregledne daljine, i vrijeme imaš, vrijeme svog svijeta, tko si, reci, kako da te zovem? Ako ti nisi pjesnik, tko sam ja, tvoja sjena koja te u stopu iz dana u dan prati!
.............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 7/10/2010, 11:38 pm | |
| Progonstvo…
I dok mi ime u pogrdama strada, misao nikada od vas nisam krio nit` o čemu vama lažno govorio: otkud to htijenje da zavada vlada?
Prognan rad` vlastite riječi bez stida, rekavši sve ono, što reći sam htio k`o kad nisam k`o vi, pa vam nisam mio, zboreć` slikovito, navukoh si jada.
Najljepši dio duše, čine nevažnim dok ko škrtci svaki svoju riječ štedi, što reći sam mog`o osim; ja vas žalim!
Ne prate me oči, rad` dobra što činim nit` u očima tim to išta vrijedi, tajac mi plaća; zar da drukčije mislim?
..............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 8/10/2010, 3:16 pm | |
| Vi, tek mali ljudi...
Vi, što sanjarite, tek mali ljudi vaši su pusti oblaci bijeli, stotinu želja što vam stišće grudi do Marsa bi čak i dalje letjeli.
Vi, što vam tek luda misao žudi, riječ po riječ u stih bi složit` htjeli, bez želje da o tome netko sudi kad naum ste svoj u djelo sproveli.
Sad prstom čak i u sjenu upirete, ko sirot kad brani sirotinju svoju ne žaleć` život, uludo ginete,
rad stihova što će kratko da traju; ljudskosti svoje vi se odričete, dok usta pogrdne riječi rigaju.
..............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 8/10/2010, 7:15 pm | |
| .... zapis o miloj gospi..(nastavak)...
Tren vječnosti
Oh, ovaj dan tako dugo traje Više no svi, u kojim te sanjah A kad Mjesec Suncu nebo daje U beskraju zore lice ti gledah!
Srce mi sada, gorka pitanja more Pjesnika moga, da’l oči će spazit A pogled mi leti u zelene gore Van grada, gdje sajam će se održat.
Lice mi mora, nasmijano biti Iako srce od čežnje mi strepi Amor ga danas mora opiti Ljubav srce, neka mu okrijepi!
Spremna sam za tren vječnosti Da’l ću njegova danas postati.
Susret
Jutro ko svako, goriš li u želji ne sviće ko ovo što svanut mora dok misli su jedini mučitelji što li će donijeti nova zora.
Oči joj bistre ko jezera gorska, stas ko u vile pod plaštom od svile; samo usne kazuju da je zbiljska onog trena kad su me poljubile.
Oh, trenu što primičeš se svom kraju, zar dan ko ovaj može proći brže kad nježni dodiri kraja imaju pa na rastanku ruka ruku steže.
Je li o ljubavi ovo legenda, il uistinu te ljubih, Aida!
Poslije tog kratkog susreta s mladom gospom koji se zbio u predvečerje one subote i koji je opisan u samo jednom sonetu pod naslovom „Susret“ , pokušao sam opisati opčinjenost, s mladošću, ljepotom mlade gospe… No to je ipak bio susret dvoje pjesnika koji su u jednom trenutku potražili ljubav negdje između stihova, s tom mišlju pišem i sljedeći posljednji sonet mladoj gospi, koji je objavljen u „zapisu o miloj gospi“ a pod naslovom „ Gdje su poljupci i pjesme“
Gdje su poljupci i pjesme
Gdje li se kriju one divne oči, lice, usne što me sad šutnjom muče želi li da suza kapke promoči kad pažnju moju, stihom svojim steče,
i poljupcem u ono tiho veće kad odluči u zagrljaj mi doći priznat moram bi to dio sreće sve do trena kad morala je poći.
Dani u žudnji bivaju sve duži, od poljupca tvog, pjesme su mi draže stihom daj se barem javit odvaži: pjesnikinjo mila, pjesnik ti kaže.
Kad te upoznah, obogatih dušu, Al nemoj da poljupci sve izbrišu.
.................. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 8/10/2010, 9:21 pm | |
| Buđenje pjesnika
Pitaš li me, znam li što o tom htijenju, reći ću kratko, kol`ko mi stih dozvoli; i ja se budim u tužnom okruženju, ko neuk pjesnik da piskaram o boli.
To što nas tjera u nama od nas veće, zasigurno duša kroz naš stih govori, pastirsku pjesmu o životu bez sreće; pun žara, pastir, dok piše ko kad gori.
Samo u pjesmi može da zaboravi, I da bez savjesti i kajanja, pjeva. Ako misao ta u tebi boravi, uvidjeh to, pa pero ne oklijeva.
Dobro zboriš; Tko li zabraniti smije, taj priprost govor duše najiskrenije!
................
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 8/10/2010, 10:54 pm | |
| Dva gusana
Ti zboriš meni, a ja zborim tebi, ko dva gusana kad siktati krenu, hvaleć` se svojim perom: Tko gubi, jedan drugome dok prave veću sjenu?
Pišeš, da ti pora, pisati mora, i da u svakom djelu bića svoga, za sutra zri, i poneka metafora; ko šećer za kraj, stila božanskoga.
Al znaj dok pišem, ja na prste brojim slažuč` rime tako da sonet tvore, dok pišem čas se veselim, čas bojim, kritike one srcu mom` najgore.
Usud tvoj ko usud moj, vazda isti; samo pjevajući možemo rasti!
...................
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 12:32 am | |
| Zahvalu ti šaljem, pjesniče vrli
Ne mozgaj puno, imaš il` nemaš sreće već reci ko što kažem; blago meni, to ti velim ko sretnik, sreće veće, kad svaki tvoj stih, moju pažnju plijeni.
Da, možda danas tvoj stih pred mojim kleči, a već sutra, stih će tvoj od mog bit` veći, kažem jer vidim, tvoje zlatne riječi u nakani vrloj, s perom doseći.
Ko mi sad čast veću udijelit može, kad pjesnik čašu diže u moje ime, rad hvale njegove, molim te moj Bože podaj mu, što meni želi, vječne rime.
Zahvalu tvoju rado u srce primam, svoju šaljem, što za te u rimi imam.
......................
| |
| | | vučko
Broj poruka : 1373 Godina : 69 Location : Beograd Humor : može biti... Datum upisa : 09.04.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 12:38 am | |
| Ovo je bilo više nego sjajno. Iskreno rečeno,dirnut sam ovom pesmom. Da ne bih nešto zbrzao moraću je pustiti da prenoći i pokušati da uzvratim dostojno Vašoj pesmi, ali se plašim da će to biti zaista teško. Zahvalnost Vam šaljem na ovim predivnim stihovima i Vašem trudu da me podstaknete da pišem još umešnije! | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 12:46 am | |
| Kao što rekoh, hvala tebi...bilo je lijepo... Do neke nove pjesme, osmijeh ti ostavljam...PiPi | |
| | | vučko
Broj poruka : 1373 Godina : 69 Location : Beograd Humor : može biti... Datum upisa : 09.04.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 12:47 am | |
| | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 1:16 am | |
| ..... nešto drugaćije, (dvije iz naftalina) ...
Moji oblaci
Što li vam je u glavi, u srcu il sluhu, odgonetnut nikako ne mogu al nije to mjera duha žednog. Pjevam. Hodajući cestom bez kraja u vlastitom oku, ne žaleći vrijeme, dan na izmaku, nestrpljivo čekajući sutra, pjevam. Zvonki odjek; između lica, kuća, koritom rijeke, kroz krošnje drveća pod krilima ptica do oblaka. Odzvanja, pjevam. Pjesma mi život, jer ja sam pjesma koju pjevam, o ženi il ptici, o drvetu il rijeci, pjevam, i sjetan, i tužan, i sretan. Bezbrižan ko malo dijete, pjevam pjesmu u kojoj sam pjesma; i nije me briga je l` tko sluša, rad` mene, moji su oblaci visoko.
......
i tako dani prolaze ...
Danas
Danas neću pisati Samo ću disati I tako postojati.
Dosta mi je stihom sjati a riječima blebetati treba ponekad i znati kad je dosta, kako stati.
Mogao bih jaukati Il se malo cerekati Svašta stihom dočarati Il samo tugovati.
Bolje mi je zviždati Zveketati il vriskati, Nego li um uzburkati Nekog vrbovati Il podlo vrijeđati.
Umorih se tipkati I u mraku tapkati Umorih se disati Pa htjedoh umirati.
Jedni kažu vrijeme trati Treba ga stišati Batinati il bičevati Drugi, treba ga slušati I prostora mu dati Milovati i dragati.
Mogao bih nabasati na onog tko će me nalemati
mogao bih čak i nestati. Tko li će me njegovati polupanu glavu previjati meni bolnom navraćati
Volio bih pjevati I pjesmom vas očarati Volio bih se okušati I u rimi rimovati Volio bih i pijuckati Pijan podrigivati Samo ne razmišljati. I još koji stih naredati.
Al neću, danas ću spavati hrkati, snove snivati, i samo, samo disati.
I danas ...
I danas ću nešto kazati Neću se kolebati No vi nemojte klicati, Nije potrebno aplaudirati ( neki bi rekli pljeskati) A ne daj Bože, komentirati.
Nije mi namjera zamarati Već normalno razgovarati Mišljenje tuđe uvažavati Al se nimalo ne ustezati Nekog s nekim uspoređivati I ništa, ništa uljepšavati.
Bilo bi bolje šivati Nego stihove risati, Po stihovima brljati Ili možda samo trčati Svjež zrak udisati I u talent sumnjati.
No ko neće orati Neće ni stjecati Bit ćeš reče mati onaj što voli plandovati i tako odmoran gladovati idi barem pecati pa ćeš možda spoznati da mnogo manje pati ko se udice il motike lati.
Tajnu ću vam odati Neću više odlagati Popodne volim odspavati.
A tek sutra
Kad leptiri krilati Stanu lepetati Može vas to asocirati Da rođeni su akrobati Neće se oni kolebati Već spontano aterirati.
Baš htjedoh kompletirati i konstatirati neću više brbljati niti stihove brojati jer nisu dukati koji će me čekati
Bolje mi se bazirati A ne bolovati i buncati Birati i izabrati Maloj se osmjehivati Malo si pripovijedati A onda se ljubakati.
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 9/10/2010, 8:55 pm | |
| Četrdeset i neka…
Varaš se starče, ovo ti veli starac, zar po govoru dokučit nisi mog`o, ovih sonetnih stihova, star je tvorac, sonet ga među jednakima izdig`o.
Navrših četrdeset ljeta i zima, kad spoznah ljupkost govora iz davnina. Otad, nosim ga tri zime u grudima, da zborit mognem kad god mi je milina.
A htjedneš li nešto od mene naučit, naoružaj se strpljenjem, miljeniče, sonet, to boj je krvav, mogu ti jamčit.
Pravu misao izabrat, taj što sriče teško je vjeruj, škrt bit a opet rječit s mišlju tom pozdrav ti šaljem pjesniče.
...............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 10/10/2010, 1:25 am | |
| Jalovo ti nije slovo…
Oh, starčiću, jel` te broj godina brine zar sijeda kosa, za boj, presudna je il ruka drhtava, vična stihu nije pa se bojiš da te tko u grob ne rine?
Sve to istina nije, znam ti vrline, srce tvoje za stihom još ludo bije u dubini svojoj, za boj, želju krije, jer srce bez pjesme, gubi se i gine.
Dodati na kraju još mogu i ovo: Što će ti ljupkost i ljepota soneta kad tvoje slovo ni sad nije jalovo.
No, skupiš li hrabrost i daš si zavjeta, do tebe stat će taj što piše ubavo rame uz rame sve do kraja svijeta!
............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 10/10/2010, 8:37 pm | |
| Otud počni
Prije no što počneš, u glavu si turi misao vrijednu, svaki stih prebroji, broji dva puta, pusti da misao zri dok rimuješ kako u zakonu stoji.
Misao ne umotavaj, jasno zbori i o iskrenosti nikada ne dvoji, jer uvijek postojat će licemjeri rad tebe i njih ovaj svijet postoji.
I stiha mani se onog bezimenog ko čovjek je on kad ga tko obezglavi, ti i stih vrijedni ste imena dičnog.
Je li taj put odabrani, onaj pravi poslije prvog soneta napisanog, znat ćeš, ako u srcu sreća boravi.
......
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 10/10/2010, 10:07 pm | |
| ....zapis o miloj gospi....(nastavak)...
P.S. ovo je posljednja pjesma u poglavlju XV.... ostalo je još XVI poglavlje- pod nazivom, osam soneta za milu gospu...
Nikada te neću voljet kao ti nju
Naš susret pjesniče, čaroban bješe tvojim sam svijetom danima lutala i kao da san sa stihom tvojim pleše al ipak, nešto čudno sam primijetila.
U očima vidim mile gospe sjenu onu što ljubiš je, da Amor uzdiše meku i nježnu, kao morsku pjenu snovima je dozivaš, vidim odviše.
Amor mi je svijet zamaglio za čas od tada, ništa sem tebe ne vidjeh kada dođe do mene pjesnikov glas možda ipak, u pjesmu se zaljubih?
Sreću ti želim, pjesniče najdraži a moje srce i dalje će da traži.
...........
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 11/10/2010, 12:32 am | |
| ...pjesma posvećena , pjesnikinji Tei..... ona voli poeziju Jovana Dučića - Ljubavna pesma
Moja si pjesma ljubavna
Jedan si trenutak, besane noći i one mnoge nijema riječi, žudnja srca koju želi doseći, ne bi li vidio te tvoje oči.
Nedostižna u najtišoj samoći, eho žudnji što mi kroz uho ječi. Priviđenje do kojeg neću doći, dok u snovima moja NADA kroči.
Ti si misao što u pjesmi živi, sva tvoja ljepota meni je tajna, kad sklopim oči, tad tvoj lik oživi;
sanjam, kosa je tvoja, crna, bajna! Oh, ti si moja pjesma o ljubavi jer svaka je ljubav u noći; sjajna!
.........
Osmijeh ti ostavljam...PiPi
| |
| | | Tea
Broj poruka : 3247 Location : Sweden Datum upisa : 20.07.2009
| Naslov: Re: PiPi - poezija 11/10/2010, 7:28 pm | |
| Predivno PiPi, samo se pitam cime sam ja zasluzila ovako lepe stihove. Zaista podsecaju na Jovana Ducica . Neki drugi put cu odgovoriti stihom a za sad poklanjam ____________________________________________ “I was born with an enormous need for affection, and a terrible need to give it.”
Poslednji izmenio Tea dana 12/10/2010, 12:22 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 12/10/2010, 12:17 am | |
| XVI – osam soneta za milu gospu
Ovo je posljednje poglavlje u zapisu o miloj gospi, naslov poglavlja vam kazuje koliko ću još soneta u ovom svesku objaviti. Izbor i redoslijed soneta koje ovdje donosim nije slučajan, već kao što sam rekao u uvodnom dijelu, s ovih osam soneta ispunjavam to svoje obećanje… S molitvom i zahvalom Gospodinu, koji mi dade ugledati oči te mile gospe a uz svu žudnju moga srca On ipak sačuva krepost dostojnu pravednika. Radostan, zahvalu mu šaljem što mi podari ovo nadahnuće…
Dok je Amora i očiju gospe
Daruje mi Amor žudnju veliku a ljupkost Vama gospo, pregolemu, pa gospar, k`o sluga ima naviku gospu dvorit` u svemu i svačemu.
Dobri meštre, tebi potajno zborim; u vlasti Amora nekoć si bio, sad u istim vatrama i ja gorim sud sam i vlast nad sobom izgubio.
Da odreknem se vlasti ja ne želim; slatke patnje u kojima me drži ta ohola vladarica dok molim, jednim dodirom srce da osnaži.
- Dok je Amora i očiju gospe nema mira u venama što kipe.
A ti riječi razumi, mogneš li
Ako pak duša gospe, raju priđe, žudnje će biti veće i bolnije, ko kad ti gladna zvjerka kosti glođe, to tako je, kad gubiš najmilije,
A ne kažeš il kad reć` trebao si; „ja“ ti vlastito, oprost neće dati, prije drugom no sebi oprost nosi duša svaka što za pravicom pati.
Ako pak činiš što činit ne smiješ, to volja je srca što ga posluša, laka pamet, rad` koje se tad kaješ, oprost tražiš moleć` pet Očenaša.
- A ti riječi razumi, mogneš li; kad me upita,- Zašto ljubav boli?
Nije bitno hoćeš li vjerovati
Ne nisu krive njene lokne crne, niti luč u pogledu anđeoskom, il pogled što na usne njene skrene kad zbori s tom gospom crnookom.
Niti njen stas što zanosno korača pa srce žudi da korak joj stigne, il uzdah što omami udvarača kad se iz tih bajnih grudi izdigne.
Nit` krivim ikog osim samog sebe, što imam ono rad čeg srce vene, kad oči žele što usne ne ljube ljubeć` silno da budu iskvarene.
- Nije bitno hoćeš li vjerovati, o, da ću te vazda gospo voljeti!
I opet ću, jer drugačije ne znam
Il` to beskraj bio il samo korak dan il godina il sva beskonačnost, tišinom il žamorom ispunjen zrak, u tebi vidim svoju poetičnost.
I osjetim neispunjenog sebe; vatra sam bez iskre što nebu stremi, ko bol bez suza kad plače rad` tebe il samoća u kojoj bdimo sami.
Ipak želim puno a činim malo i gušeći se u žudnji još trajem, jer gospa si do koje mi je stalo čijoj ljubavi i rimom robujem.
- I opet ću, jer drugačije ne znam, dok samo jedan tvoj osmjeh čekam.
Jedan, samo jedan tren dovoljan je
Još osmijeha ima, negdje u srcu skrivenih od očiju lutalica, koji su izgubljeni na tvom licu i čekaju dodir nježnog poljupca.
Još nade ima, za stranca u noći, mene, koji tragam za samim sobom da bih s Amorom mogao doći prije nego li se trag zatre grobom.
Još jesen traje i zima bliži se, i od dugih zimskih noći strahujem od razloga mnogih što lice rose i od žudnje koju tebi dugujem.
- Jedan, samo jedan tren dovoljan je da žudnje pretvori u čarolije.
Evo me pred tvojim likom boravim
Eh, gdje se krije zapis o ljubavi; ispod lišća u tvojim koracima, u kojima tvoja tuga boravi dok koračaš za novim ljubavima.
Enigma su tvoji mili pogledi, dodiri prijateljstva i sjećanja kao ovi stihovi ispovjedi u kojima boravi stara žudnja.
Eros, bog svih požuda nek me vodi da budem sjena tvojim pogledima možda me treptaj oka oslobodi da se poigram svim tvojim čulima.
- Evo me pred tvojim likom boravim i gledam očima neutješivim.
Lagati neću priupitaš li me
Ludost je ono čim me Amor veže; srce svezano, vezanom primiče, nit oslobađa, nit okove steže, već pušta da san uludo odmiče.
Laska laskavac laskavo laskavcu, patnje su slatke kad se ljubav zovu, baš kao kad lažac laže lažljivcu da suza nije za gospu gizdavu.
Lakše bi bilo da si samo žena, ta onakva kakvih bezbroj se rodi, ponajljepša, mila, dobra i nježna, da te srce poštuje, ne da žudi.
- Lagati neću priupitaš li me: Što je od ovog ljubav, a što rime?
A možda je ljubav; pjesma bez kraja
A ljubav, ako opjevati ne znam, onda je ona nešto čudnovato, titraj srca u dvoje il kad si sam pa se smiješ il plačeš samo zato.
Ako ljubav nije rima pjesnika već samo dah u poljupcu smrtnika nek mi onda ovo bude isprika za novi stih o čežnji ljubavnika.
Al ako je ljubav više od toga, više od gospe ljubljene, od mene od zapisa ovog il samog Boga nek vjeruje, kroz zatvorene zjene.
- A možda je ljubav; pjesma bez kraja, što srca nevidljivom rimom spaja!
....................
KRAJ
....................
........Bili su ovo skromni zapisi o miloj gospi.............
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 12/10/2010, 9:46 pm | |
| ...99 ljubavnih pjesama....(nastavak)....
Dojiljo
XX
Dojiljo, podatnih bijelih grudi ženo iskonska što postade majka dojeći moja dva predivna anđela u naručju, mlijekom majčinstva.
Ti si velebno stablo opstanka, ko zemlja zlatnim žitom posuta u dolini ti si k`o rodna žitnica a brežuljci tvoji moja su pohota.
Podarila si nebu i zemlji anđele, nisi to znala kada si u grču rađala, kada si noću moje usne ljubila.
Tisuću hvala za početak malo je, tisuću poljubaca za kraj premalo je, stoga te volim, kako znam i umijem.
Ima neba
XXI
Mogu raskomadati tvoje tijelo na osnovne dijelove, ud po ud. Krvnički ga ljubiti posve bijedno, dio po dio, nimalo, nimalo čedno.
Al` kako bih onda rekao da te volim takvu kakva jesi u cjelini potpuna. Volim svaki i najmanji dio tvoga tijela dok te ljubim od nogu sve do čela.
A uzdahe tihe još i više volim riječi nježne, šaputanja povrh uha, volim tvoje ruke i prste razigrane.
Ljubav si od beskrajnog neba blažena i od pakla ljudskog stihom opjevana. Ne boj se mene dok nad tobom ima neba.
Pogled pjesnika
XXII
Osjećam da noćas imaš pogled pjesnika zarobljen u tim lijepim krupnim očima iskru dalekih zvijezda,nježne boje mjeseca, pogled duše željne beskrajnih daljina.
Da, istina je, rekao sam ti piši stihove. sklopi oči i maštu pretoči u crnu tintu koja kao kap po kap istječe iz tvog pera, oboji nebo tintom u nebesku plavu boju.
Napiši bilo što, ja ću te znati razumjeti, ako ne možeš beskraj u stih pretvoriti ti nemoj; samo mi napiši: ja te volim.
I gledaj me svojim pogledom pjesnika, ja ću pronaći duboko u tvom srcu svaki stih koji nisi mogla tintom ispisati.
............ | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 14/10/2010, 7:57 pm | |
| ...99 ljubavnih pjesama....(nastavak)....
Boje zidova
XXIII
Smisao zidova sobe u kojoj boravim ispuniti možeš samo ti, najdraža moja, a kad te nema, ledene su boje zidova, to je kuća neočekivanih iščekivanja.
Ti si miris svijeće, svijetlost zvijezde u sutrašnjoj tami sunčanog podneva, kazaljka sata što tiho kuca u venama mjereći beskonačnost vremena do sutra.
Odlazi draga moja, kamo god ti se prohtje i ne gledaj boju zidova u mojim očima jer s tobom odlaze i boje ovih zidova.
Ti si moj horizont koji je ostavio tragove stopala duboko otisnutih u priželjkivanja, a ja sam čežnja u sjeni tvojih odlazaka.
Rijeka na tijelu
XXIV
Nemirna rijeka što ljubi svoju obalu gladeći grubo kamenje svojih repina, nosi tihi šum valova i riječi nadanja, djevojke u zelenkastoj sjeni vrbika.
Korijenje,mene sraslo je u kosti tvoje u meso zemljano crpeći postojanje iz vode života u onom trenutku dodira kad ugledah tijelo što izranja iz vode.
Svakoj kapi što klizila je niz tijelo bio sam zavidan toga dana, toga trena, rijekom obljubljena i danas si začarana.
Jedan je razlog zbog kojeg te volim, a bezbroj načina kako to mogu reći; zavolio sam te bezbroj puta gledajući.
Tijesto života
XXV
Bijelo brašno na bijelim grudima, oštro brašno na drvenom stolu, uzdigli kvasac na nježnim rukama jedri bokovi, pramen kose na čelu.
Sjećam se tijela ispod pregače, mirisa kvasca, zamiješanog tijesta, vruće pećnice, oštrice noža i križa rukama oblikovala si kruh života.
Mnogo puta do sada ista sjećanja, dodir mojih ruku i tvojih bokova, poljubac u vrat i osmjeh za hvala.
Mnogo te ljubim najdraža moja, i trebam te k`o kruh iz ruku tvojih jer što je kvasac bez brašna i vode.
.....................
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 15/10/2010, 7:59 pm | |
| Nerazdjeljivo
XXVI
Istok, prolistalo proljeće jug, rodna toplina ljeta, zapad, miris vjetrovite jeseni, sjever, bjelina hladne zime.
Voda, život žednih usana zrak, uzdah velikog nadanja nebo, uprti pogled vječnosti zemlja, početak i kraj tijela.
Nerazdjeljivo u razdijeljenom, u tebi dušo moja,duša u tijelu, prostranstvo sažeto u rađanju.
Razdijeljeno u nerazdvojivom u meni i tebi dvije velike duše, a samo jedna lijepa ljubav živi.
Gdje je osmjeh
XXVII
Gdje je nestao osmjeh karnevala, ponoćne zvijezde mladog mjeseca. Osmjeh poslije lutkarske predstave, široki osmjeh što slijedi iza poljupca.
Što li to tišti dušu najdraže mi ljubavi, tko to želi zamutiti tugom, bistri potok, Osmjeh sunca što ogleda se u jezeru ? Tko to krade moja nevidljiva krila ?
Kao da je ukraden u trenutku nepažnje, namjerno, samo da bi mene povrijedio, taj lopov što čini te tako ravnodušnom.
Ili je to samo jedan od onih tvojih dana, kada osmjeh i ljubav zaključane skrivaš od ljudi od svjetlosti dana, sve do noći…
Rima u rimi - sonet
XXVIII
Slatka si kao pelud cvijeta, ženo, ti si zraka toplog sunca! Sneno srce o tebi uvijek bunca, glatka si kao tvrda kora svijeta!
Rijeka neka ne prestane teći, pišem za tebe ovaj sonet tih, udišem ljubav za svaki stih jeka neka ječi od ovih riječi.
Sne mi ne diraj, to moje su moći, zijeva tuga iz mog praznoga džepa rosne su oči bez tebe poslije ponoći.
Djeva u očima, beskrajno lijepa. Usne se miču u tmini crne noći pjeva mi duša da ljubav je slijepa.
....
P.S. ovo je jedini sonet u knjizi 99 ljubavnih pjesama, al eto poigrao sam se s rimom pa početne riječi u stihovima imaju svoju rimu a završne riječi u stihovvima, svoju rimu, tako da sam tu pjesmu i nazvao "Rima u rimi"
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 16/10/2010, 1:07 pm | |
| Laž lažova
XXIX
Lažu lašci lažljivi, lažnu laž lažova svi što svjedoče protiv mene danas okrutno zatirući svaki trag postojanja stiha o ljubavi prostranijoj od svemira.
Zar ne znaju da sada njihova zakletva u mome stihu biti će za njih samo kletva, a pjesnik-buntovnik jahat će vjetar ne dodirujući zemlju njihovih koraka.
Jedino ti, ljubavi moja najveća, možeš obuzdati bijes ovog anđela osvetnika samo jednim dodirom svoga dlana.
Ubiju li oni u meni taj stih o ljubavi, nisu li i tebe najdraža kao ljubav ubili, ti lašci lažljivi što u stih nisu vjerovali.
Nedostatak neba
XXX
Možda sam ranjen, a priznati ne želim i grcam u vlastitom nedostatku neba kojeg davno udahnuo sam na prečac ne ostavljajući ga za možebitno sutra.
Gdje se skrivaju sve ranjene ptice neba i kamo nestaju mirisi, naših uvelih ruža. Podižem ruke k nebu kojeg izdišem, do tamnih oblaka što umit će mi lice.
Tvoj prkos, ljubavi moja, postojana k`o ruža kamena što cvateš bez vode, tebi još nadati se mogu i tvom nebu.
Ranjen sam tebi mogu reći, pratiljo, uzaludno gledajući nebo svojih nadanja: Zvijezdo sjajna i noćas mi budi vodilja.
Novo svitanje ( Pablo Neruda sonet-82 )
XXXI
Ljubavi, kada zatvoriš svoje oči i pustiš noć kroz vrata duše snene, pokupi zvijezde i stavi ih na grudi, uđi tiho tako sjajna pod kapke moje.
Kroz vene poteci k`o rijeka nabujala izli se u more duše, srca zaljubljena, reci zbogom na trenutak nebu dana i budi vjetar olujni u noći spavalice.
Laku noć najdraža moja, laku noć, odlazim, ne hodajući u beskraj tame i radujem se nebu, svijetlu, tebi.
Dok živim ne živeći samo spavajući, tvoje srce kuca živo u snu živeći san, i svaki otkucaj je dar za novo svitanje.
............ | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 17/10/2010, 3:57 pm | |
| Dodir
XXXII
Kad umrem, tvoje ruke nek` me diraju ko bezbroj puta, te tople nježne ruke, da posljednji puta osjetim toplinu na licu blijedom i hladnom prije svitanja.
Pusti me da u miru zavolim crnu zemlju u počinku bez rose i mirisnih svitanja, tu gdje se vrijeme mjeri samo ljubavlju, ne želim da znaš da tu, ja ću te očekivati.
Nastavi koračati nimalo tiho, dostojanstveno tamo gdje je moj korak odjednom prestao, udiši miris ruža iako ih nisam za te ubrao.
Hoću da živiš kao da si u mojim stihovima, a vjetar još više voli, tko bi ga znao što nosi, hoću li možda tako dodirivati tvoju kosu.
Dukat je tvoja suza
XXXIII
Sakupit ću suze što same teku, iz prelijepog oka, golubice moje, u pehar zlatni jer te se suze broje, svaka k`o dukat, kap je moje sreće.
Iz pehara zaborava nek` nestanu poput soli života, suze isplakane, jedina tugo,moja otvorena rano, bole suze, a ja sam ti ih darovao.
Razumjeti nisam htio, nisam znao i svakom sam suzom tiho umirao, oj, mladosti gorda, sada mi je žao.
Al` kasno nije za đerdan od dukata, ljubavi najdraža, ljubavi uplakana hvala ti za suzu, dukat moga života.
Ljubim te
XXXIV
Ljubim tvoje ishodište smijeha, tanane usnice, najdraža moja. Ljubim ih u svoj svojoj ludosti jer lud sam, lud sam od ljubavi.
Ljubim tvoje ishodište tihih riječi, crvene usnice, šaptačice nježna. Ljubim ih poslije svakog šapata jer strast si, vatra živa u zagrljaju.
Kada bih mogao bio bih ti zalogaj med il` crno vino, tako je svejedno samo da dotaknem ta usta vrela.
Šapći mi tiho ili se smiješi glasno, i šutjeti možeš ako potrebu imaš, al` me ljubi, ljubi me, onako nježno.
................ | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 18/10/2010, 7:10 pm | |
| Crvena kapljica
XXXV
Ljubavi, živjeti pored tebe znači biti obojan bojom života, k`o kapljica suncem obasjana što prelijeva se u tisuću boja.
I nikada nemoj dopustiti da postanem magla jedne večeri što se sakuplja u tvojoj kosi dok tiho koračaš ulicom sama.
Nitko ne zna koliko mi značiš niti tko je kapljica, a tko je dlan, to znamo ti i ja moja ljubljena.
Već sutra bit ćeš moje Sunce, Mjesec ili samo jedna mala kap koja će crveniti na dlanu ljubavi.
Druga strana poljupca
XXXVI
S druge strane ljubavi, iza poljupca, iza usana, duboko ispod kože u venama teče život, osjećaj pripadanja.
Iza kulisa strasti i požude u predstavi strasnih ljubavnika, idila pod svjetlima reflektora, ljubav što se osjeća svim čulima.
Ti si glumica u predstavi života, ljubav, žudnja, strast i ljepota, pred tobom klečim, tebi se kunem.
To si bila jučer, to si bila danas, i sutra kada svane još jedan dan, jesi ljubav s druge strane poljupca.
Ruža
XXXVII
Kapljica je krvi u korijenju tvom, okrutna si ljubav trnjem okovana, svaka zora što donosi rosu neba, poklonio samo tebi, moja ljubavi.
Ružo moja mirisna i trnovita, divljakušo crvena, moja najmilija. Od tebe mi nije proći putem da zagledat se mogu naokolo.
Tvoj korijen je duboko urastao i napaja se mojom vrelom krvi, za me cvjetaš, mirisom me kupaš.
Do tebe mi nije milje cvjetno mirisalo niti boja u očima mi crvenkasto sjala. Jedina si, ružom ću te svojom zvati.
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 19/10/2010, 6:39 pm | |
| Čežnja
XXXVIII
U noći kada čežnja ponire duboko dodirujući beskraj slatkih slutnji, ostavih svoga Boga gore visoko moleć` se samom sebi, svojoj kušnji.
Gdje je kraj ? Dok misli natiču od ujeda ponoćnih svilenkastih vila, a tama buja i sve se više u duši grči, nema, nema u meni mjesta za nebo.
Guši li me dah sutrašnjeg mrtvaca što hropće usnuo stežući suho grlo il` čežnja izmaštana u dahu spavača?
Bojim li se svitanja i velikog neba, zemlje na kojoj neće ostati traga stope jer završih ponirući u beskraj čežnje.
Srce na prozoru
XXXIX
Čekaš li na prozoru nestrpljivo da mila daljina tiho priđe bliže, da začuješ na vratima kucanje, tihu škripu vjetra iz hladne daljine.
Nadaš li se milini sjetnog pogleda brojeći vrijeme uzdahom sjećanja kad nada poput mirisnog jutra sviće najavljena zorom, u pjesmi pijevca.
Obuzdaj pogled što odati može sjetu jer srce ne preže da u tuzi suzu pusti dok se magle okna u kućerku toplom.
Čekaš me i srce crtaš na orošenom staklu, a dan je svaki od sebe uvijek drugačiji, čekaj me s osmjehom i srcem na prozoru.
Izgaranje
XL
Strast mi iz dubine duše huči kao vatrena stihija, žari, a žalac plamena dušu muči izgaram, slatke su tvoje čari.
Noćas ja umirem od grehote ispijam nektar nježnog cvijeta volim te i sve tvoje pohote, nek` si sutra samo tužna sjeta.
Za tebe živim u ovom trenu pijanoj noći,osvijetljen Lunom ljubeći te ko bestidnu ženu.
Dugo tragajući za ovim snom, život na koncu kao cvijet vene, nestaje sa sjajnom mjesečinom. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 21/10/2010, 7:26 pm | |
| Dodir
XXXII
Kad umrem, tvoje ruke nek` me diraju ko bezbroj puta, te tople nježne ruke, da posljednji puta osjetim toplinu na licu blijedom i hladnom prije svitanja.
Pusti me da u miru zavolim crnu zemlju u počinku bez rose i mirisnih svitanja, tu gdje se vrijeme mjeri samo ljubavlju, ne želim da znaš da tu, ja ću te očekivati.
Nastavi koračati nimalo tiho, dostojanstveno tamo gdje je moj korak odjednom prestao, udiši miris ruža iako ih nisam za te ubrao.
Hoću da živiš kao da si u mojim stihovima, a vjetar još više voli, tko bi ga znao što nosi, hoću li možda tako dodirivati tvoju kosu.
Dukat je tvoja suza
XXXIII
Sakupit ću suze što same teku, iz prelijepog oka, golubice moje, u pehar zlatni jer te se suze broje, svaka k`o dukat, kap je moje sreće.
Iz pehara zaborava nek` nestanu poput soli života, suze isplakane, jedina tugo,moja otvorena rano, bole suze, a ja sam ti ih darovao.
Razumjeti nisam htio, nisam znao i svakom sam suzom tiho umirao, oj, mladosti gorda, sada mi je žao.
Al` kasno nije za đerdan od dukata, ljubavi najdraža, ljubavi uplakana hvala ti za suzu, dukat moga života.
Ljubim te
XXXIV
Ljubim tvoje ishodište smijeha, tanane usnice, najdraža moja. Ljubim ih u svoj svojoj ludosti jer lud sam, lud sam od ljubavi.
Ljubim tvoje ishodište tihih riječi, crvene usnice, šaptačice nježna. Ljubim ih poslije svakog šapata jer strast si, vatra živa u zagrljaju.
Kada bih mogao bio bih ti zalogaj med il` crno vino, tako je svejedno samo da dotaknem ta usta vrela.
Šapći mi tiho ili se smiješi glasno, i šutjeti možeš ako potrebu imaš, al` me ljubi, ljubi me, onako nježno. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 24/10/2010, 12:03 am | |
| Crvena kapljica
XXXV
Ljubavi, živjeti pored tebe znači biti obojan bojom života, k`o kapljica suncem obasjana što prelijeva se u tisuću boja.
I nikada nemoj dopustiti da postanem magla jedne večeri što se sakuplja u tvojoj kosi dok tiho koračaš ulicom sama.
Nitko ne zna koliko mi značiš niti tko je kapljica, a tko je dlan, to znamo ti i ja moja ljubljena.
Već sutra bit ćeš moje Sunce, Mjesec ili samo jedna mala kap koja će crveniti na dlanu ljubavi.
Druga strana poljupca
XXXVI
S druge strane ljubavi, iza poljupca, iza usana, duboko ispod kože u venama teče život, osjećaj pripadanja.
Iza kulisa strasti i požude u predstavi strasnih ljubavnika, idila pod svjetlima reflektora, ljubav što se osjeća svim čulima.
Ti si glumica u predstavi života, ljubav, žudnja, strast i ljepota, pred tobom klečim, tebi se kunem.
To si bila jučer, to si bila danas, i sutra kada svane još jedan dan, jesi ljubav s druge strane poljupca.
Ruža
XXXVII
Kapljica je krvi u korijenju tvom, okrutna si ljubav trnjem okovana, svaka zora što donosi rosu neba, poklonio samo tebi, moja ljubavi.
Ružo moja mirisna i trnovita, divljakušo crvena, moja najmilija. Od tebe mi nije proći putem da zagledat se mogu naokolo.
Tvoj korijen je duboko urastao i napaja se mojom vrelom krvi, za me cvjetaš, mirisom me kupaš.
Do tebe mi nije milje cvjetno mirisalo niti boja u očima mi crvenkasto sjala. Jedina si, ružom ću te svojom zvati.
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 25/10/2010, 8:49 am | |
| Čežnja
XXXVIII
U noći kada čežnja ponire duboko dodirujući beskraj slatkih slutnji, ostavih svoga Boga gore visoko moleć` se samom sebi, svojoj kušnji.
Gdje je kraj ? Dok misli natiču od ujeda ponoćnih svilenkastih vila, a tama buja i sve se više u duši grči, nema, nema u meni mjesta za nebo.
Guši li me dah sutrašnjeg mrtvaca što hropće usnuo stežući suho grlo il` čežnja izmaštana u dahu spavača?
Bojim li se svitanja i velikog neba, zemlje na kojoj neće ostati traga stope jer završih ponirući u beskraj čežnje.
Srce na prozoru
XXXIX
Čekaš li na prozoru nestrpljivo da mila daljina tiho priđe bliže, da začuješ na vratima kucanje, tihu škripu vjetra iz hladne daljine.
Nadaš li se milini sjetnog pogleda brojeći vrijeme uzdahom sjećanja kad nada poput mirisnog jutra sviće najavljena zorom, u pjesmi pijevca.
Obuzdaj pogled što odati može sjetu jer srce ne preže da u tuzi suzu pusti dok se magle okna u kućerku toplom.
Čekaš me i srce crtaš na orošenom staklu, a dan je svaki od sebe uvijek drugačiji, čekaj me s osmjehom i srcem na prozoru.
Izgaranje
XL
Strast mi iz dubine duše huči kao vatrena stihija, žari, a žalac plamena dušu muči izgaram, slatke su tvoje čari.
Noćas ja umirem od grehote ispijam nektar nježnog cvijeta volim te i sve tvoje pohote, nek` si sutra samo tužna sjeta.
Za tebe živim u ovom trenu pijanoj noći,osvijetljen Lunom ljubeći te ko bestidnu ženu.
Dugo tragajući za ovim snom, život na koncu kao cvijet vene, nestaje sa sjajnom mjesečinom. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 26/10/2010, 9:29 pm | |
| Velikoj pjesnikinji Vesni Parun.
Glosa za Vesnu Parun (1922 – 2010 )
„Zavjet“ Ako mi srce ne prestigne ptice ako mi oči budu siromasi ako mi ruke budu udovice koje prisutnost ljubavi ne krasi.
Osamdesetosam ljeta u krošnji, jedan je usamljen kos pjevao bos, sasvim iznenada, utihnu jutros, u dan taj kišovit, pravi jesenji. Raspjevana u svojoj sirotinji, ispisala si mnoge bilježnice. Za te nisu postojale granice, ta duša, bila je duša putnika; čemu htjenje, čemu život pjesnika ako mi srce ne prestigne ptice.
A pisat` i živjet` bez izgovora, kroz krhko tijelo nesretne žene mogla je samo ona, što joj vene napaja snaga pjesničkog vihora. I dok je bila njena svaka zora I stih bi uzdah, što taj dan ukrasi. Dok vazda biva, da dođu ti časi kad u stihu tvom, živi tvoja duša; -Nek umrem! Koda moje uho sluša. -Ako mi oči budu siromasi!
Što je ljubav? Zar puk to bi mog`o znat`; da se jasno u pjesmama ne zbori, dok srce u ljubavnom žaru gori; ti si u pjesmi tako znala zasjat`. Tko od pjesnika više bi mog`o dat` od onog što ispija nesanice. A sada dok se hladi tvoje lice, u srce spremam poruku ljubavi: Neka me tuga i strašna smrt smlavi, ako mi ruke budu udovice.
Sve je čemer i od smrti strašnije što ljubav ni u početku il kraju vazda zalud` zli mrtve dozivaju sve uzalud i od smrti trajnije. Jedno malo srce, sad je bolnije; bez suze, rad ` Matoša, jedne vlasi. Sada nam ostaju naši uzdasi, tihi grobak i svi tvoji stihovi; ostaju i oni smrtni putovi, koje prisutnost ljubavi ne krasi.
U spomen Vesni Parun…PiPi
Poslednji izmenio PiPi dana 28/10/2010, 11:18 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | vučko
| Naslov: Re: PiPi - poezija 26/10/2010, 10:22 pm | |
| Ovo je pesma koja za antologiju. Zadivio se me opet!!!! | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 28/10/2010, 6:16 am | |
| Kao Tin
XLI
Vidjeh u tvom srcu ludu ranu, tamu i dubinu u tvom biću, e, moj mrtvi Tine Ujeviću, vidjeh knjigu stihom iskovanu.
Ljubio si ženu nepoznatu, u poletu svoga divnog čuda volio si svakog i posvuda, utihnuo u svom kobnom satu.
Tvoja slova k`o moja su tuga, ( ima slova o vremenu sreće ) tvoja slova k`o moja su duga.
I ja živim za još jedno večer ponekad i k`o pokorni sluga ne bojeći se (tebi) brati cvijeće.
Sjećanje ne prestaje
XLII
Okrećem se unatrag da vidim, da uhvatim pogled neuhvatljiv pod kapcima kao bijeli dim što skriva jedan lik neodoljiv.
U tom trenutku lagano lebdim nekako predvidivo popustljiv kao da tiho poljanom jezdim u svakom trenu k`o staklo lomljiv.
Dok sam ljubio, nisam shvaćao da vrijeme nikada ne staje, zvoni riječ koju sam obećao.
Sada srce ponekad zastaje kao dodir što sam osjećao kroz to sjećanje što ne prestaje.
Ruke u tišini
XLIII
Nisu li riječi sad suvišne; puštam tišinu da ti govori, dodire nježne,meke i grešne neka te prsti vode k zori.
Imaš moje poljupce izdašne: - Lagano smeđe oči zatvori i daj mi mukle usne nestašne, ne dozvoli da duša prozbori.
Godine draga moja, godine, dovoljno su o nama pričale, neka nas noćas grle tišine.
Zaboravi suze što su pale, noćas su drugačije istine, u tišini ruke bi ludovale.
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 28/10/2010, 11:20 pm | |
| Na usnama muk
XLIV
Oprosti mi ljubavi tihe čežnje, crvenkasti sjaj duge kose i miris svježe jutarnje rose što zorom napaja moje žudnje.
Samo jednom sretoh pogledom u zelenkastoj sjeni stabala te modre oči kojima je gledala: Umislih, nekom divljom požudom.
Sada kružim plavetnilom neba osluškujući južnog vjetra huk motreći kao sokol što vreba.
Nisam ja zvjerka iz divljine, vuk, lovac što svježu toplu krv treba. Neka te ne brine usana muk.
Biti tvoj
XLV
Pusta je noć i tišina nasred druma i bijeg od bola ušiju, bešćutnoga uma, boli tama naspram zvjezdanoga sjaja, svaka sanja u kojoj nisi odsanjana.
Škripi bjelina smrznutoga snijega, netom prije pahulja blaženoga neba. Gaze noge ne birajući pravac puta, lutajući, lutajući, drumom vrišti duša.
Gdje su staze sudbom davnom utabane, kamo li se gubi ovo srce zaljubljeno, nisu sanje mutne vodič ovog duha?
Nesretan sam ispod obećanog neba, sam u ovoj tami zvjezdanoga sjaja, sam u sebi vapim tvomu pripadanju.
Šaka pepela
XLVI
Plameni jezik željnih slutnji u tvojoj milosti koža izgara. Okrutna si jer ljubiš vatreno milosti noćas neka nema za me.
O, vatro izgubljenih grotla na tvojim mekim padinama divim se užarenom sjaju oka, dahom vatrenim me poljubi.
Takav sam noćas u tvojoj blizini, na lomači ljubavi želim gorjeti jer kriv sam za ljubav zaljubljenih.
Najdraža ženo, vatra si što treperi. Pusti me još samo malo bliže sebi, na koncu, ja jesam kao šaka pepela.
| |
| | | Ljubicasta
Broj poruka : 99 Godina : 32 Location : Krusevac Humor : without. Datum upisa : 26.10.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 4:56 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 6:33 pm | |
|
Poslednji izmenio Nevenka Nedić dana 5/11/2018, 11:52 pm, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 8:49 pm | |
| - Ljubicasta ::
- Zanimljivo.
Molim te skrati taj rep što za sobom vućeš...ne moraš u pozdrav staviti cijelu pjesmu...dovoljno je jedan osmijeh... Osmijeh ti ostavljam...PiPi | |
| | | Ljubicasta
Broj poruka : 99 Godina : 32 Location : Krusevac Humor : without. Datum upisa : 26.10.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 9:19 pm | |
| | |
| | | Ljubicasta
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 9:21 pm | |
| Nova sam ovde, i jos uvek ne znam kako funkcionise. I, da, nemoj ti tu meni rep, ovo-ono. GOrdost je greh( ako si vernik), posto vidim da sebe predstavljas nekim autoritetom i genijem.Haha.Spusti loptu. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 9:54 pm | |
| - Ljubicasta ::
- Nova sam ovde, i jos uvek ne znam kako funkcionise.
I, da, nemoj ti tu meni rep, ovo-ono. GOrdost je greh( ako si vernik), posto vidim da sebe predstavljas nekim autoritetom i genijem.Haha.Spusti loptu. eto spustit ću loptu na muljevito dno gdje si ti...samo da bude mir... a što se tiće repa...eto mog...što da ja budem drugačiji od tebe... osmijeh ti ostavljam. | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 10:01 pm | |
| | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 10:03 pm | |
| pozdrav ljubičastoj...o,O | |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 29/10/2010, 10:08 pm | |
| U kapi sna da se zbiti!
XLVII
Ništa ne govori, samo šuti, svaka misao do mene stiže u tišini kad` se slutnja sluti, tad` i misao je boli bliže.
Ne bježi, najdraža moja, stani! Kamo se kaniš od mene skriti? Na dlanu čitav svijet nam dani samo u kapi sna da se zbiti!
Tu su nam želje i jedini dom, na ognjištu plamen,želja nam žar, potok što bistrom nas poji vodom.
Ne šuti, najdraža moja, pričaj, riječima izazovi požar, za snom svojim odlučno koračaj.
Ispod oblaka
XLVIII
Plavim nebom plovio je oblak nosio ga vjetar i tamo i ovamo, bezglavo plutajući k`o i čovjek, tražio je možda, jedinoga Boga.
I sve tako u vis do visoka neba uzdizala ta se bijela laka pjena, al` vidjeli ga nismo iz dubine gledajući zemlju, sami sebe.
Izdržati vjetar taj nije nikad lako, niti hitri korak što se ispružio nadaleko nepoznatim svijetom.
Iščeznut će sva ljepota neviđena u svom sudnjem trenu u toj kapi, k`o i čežnja stremeći k nepoznatom.
Oni što padajući rastu ( inspiracija;pjesma Dobriši Cesariću )
XLIX
Između bezbroj ljudi što žive, i onih što u sivilu pepela sive ima i onih što padajući rastu, dok pjesme zaljubljeni sriču.
U stihu im duša neprestano lebdi nit` na nebu nit` na zemlji, u skromnosti dišu i tiho gasnu, da sto put` jače u pjesmi sinu.
Ostat će samo, tihih čežnji zvuk na usnama koje prate tinte trag, duše što u sivilu pepela sada sivi.
Tihe patnje i slador ljubavi vaše, iz sivila iz dubine sad se u vis diže, dok pjevamo, dok čitamo pjesme Vaše.
| |
| | | Ljubicasta
| Naslov: Re: PiPi - poezija 30/10/2010, 1:22 am | |
| Hahahhahahhah.Mocno se sluzis cinizmom, a, ne,ne, nije ti to dobro. Mene bas vriga, nisam ja ni htela rat.Sam si krenuo da napadas, kao da sam ti ne znam sta rekla ili uradila. Pozdrav i tebi. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: PiPi - poezija 30/10/2010, 3:38 pm | |
|
Poslednji izmenio Nevenka Nedić dana 5/11/2018, 11:52 pm, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 31/10/2010, 1:13 am | |
| Vrijeme pripadanja
L
Poklanjam ti svjetlo mjesečine jer nekako je drugačije voljeti kada se lice u osmjehu ozari a oči ispune beskrajem zvijezda.
Poklanjam ti tišinu dugih noći jer nekako je drugačije ljubiti kada se vrele usne dodiruju a uzdah grudi beskrajem ječi.
Poklanjam ti davno poklonjeno, uvijek iznova i uvijek ponovo ljubav u očima, prstima, usnama.
Poklanjam ti, najdraža ljubavi, tren otkinut iz beskonačnosti, vrijeme neupitnog pripadanja.
Za dane neudobnih postelja
LI
Sada, dok još ima snage u peru, dok venama teku stihovi ljubavi a noću san neprestano luduje, pišem za dane neudobnih postelja.
Zamišljam maglom ogrnuta svitanja i buđenja u dugim uskim hodnicima, kada nestanu žuto-zlatne boje jeseni i sve postane nekako bolničko bijelo.
Nisu ovo tihe tuge i glasni strahovi nit` rane bol što srce sad probada, već ljubav vidim na kraju vremena.
U taj dan sva bjelina postelje i stropa i ruke što ih studen u tihom bolu grči, utihnut će usne, oči, neću moći reći…
Tvoje oči svjetlucave
LII
Kad njene su me oči pogledale, zaboraviti one nisu dale. Kao za me, one su samo sjale, otada uvijek sa mnom putovale.
Nikada nisu k zemlji padale kao da se stide ili bi se predale; one su za me neprimjetno treptale, ljubavne riječi preglasne šaputale.
Suza su gorkih mnogo isplakale, nerijetko kao cvijeće procvjetale, kao da bi ljubavne pjesme pjevale.
Uvijek tako beskrajno svjetlucale, možda ponekad i malo krivudale, al` nikada, nikada nisu izdale.
| |
| | | PiPi
| Naslov: Re: PiPi - poezija 31/10/2010, 6:25 pm | |
| Nestati u viru
LIII
Može li rijeka tiho govoriti ili samo teče u svojoj tišini? Kada bi mogla riječi nositi, pisao bih stihove u dubini.
Kao kap kiše želim uroniti u zagrljaj i diviti se bistrini, za tebe se s vodom sjediniti žamoriti tiho u tvojoj blizini.
Kada bi rijeka mogla u svom hiru nepoznatim dubinama boljeti, ja, poželio bih nestati u viru.
Kada bi samo mogla razumjeti moju želju, te riječi što naviru, znam da mogla bi i više voljeti.
105 slogova ljubavi
LIV
U postojanju tražiti razlog postojanja il` razlog života tražiti u življenju, možda u smislu i naći besmisao te se smisleno realno pravdati.
Tražiti i naći izgubljeno, nije li to prava nagrada za svaki očaj izbora u očima tragača?
Puste su potrage i duge staze ako nema
riječi želim te.
Poklanjam ti tišinu usana
LV
Poklanjam ti tišinu usana, kap rose bagremova cvijeta. Sad` neka te ljube usta znana, a ja bit` ću samo tvoja sjeta.
Davno, ko sjajna staza zvjezdana, bila si dio moga svijeta; ko ponoćna strast il` čežnja dana podno modra neba, miris ljeta.
Ljubio sam krišom usne vrele, dotaknuo tvoje grudi jedre i gledao oči, kesten zrele.
Sada imam samo snove vedre sivo nebo, pahulje bijele i tišinu s te usne modre…
| |
| | | Bixy
Broj poruka : 11 Godina : 50 Location : Velika Plana Datum upisa : 12.10.2010
| Naslov: Re: PiPi - poezija 31/10/2010, 8:42 pm | |
| Pozdrav Pipi,Divne su ti pesme,ni jednu ne mogu da izdvojim,sve su posebne i jake.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: PiPi - poezija | |
| |
| | | | PiPi - poezija | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno7/4/2024, 11:42 am od Dusica Pajovic » priznanje31/3/2024, 4:00 pm od SaMar » SEVERNA GRANICA6/3/2024, 6:05 am od Nostromo » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » КАД ВОЛИШ20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske...30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi...12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju....9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ...26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM!14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija?28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi...22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove...16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice...13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|