LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
|
| Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Masada Administrator
Broj poruka : 9712 Godina : 63 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
| Naslov: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 9/10/2009, 8:20 pm | |
| Негде у времену пре времена, господар Тат Твам Аси, једне ноћи, додирнуо је рукама звездано небо, тражећи њено срце. Лутао је међу звездама, давао им имена, а онда, пратио сјај Арктуруса, Капеле, ослушкивао дрхтаје простора тамо где су сањали камени облаци Бетелгеза, Алдерана. Стајао је на песку времена, загледан, опчињен сликом коју је видео затворених очију. Погледао је једну малу звезду, једну у низу бескраја и таме, мирно је лебдела у простору тишине. Покрени се, тихо је рекао, некако сам за себе јер никога није ни било ко би га послушао сем благог сјаја и тишине. Осетио је лагани дрхтај, неку поруку, нешто што је само он разумео у том тренутку стварања. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 30/10/2017, 6:57 am, izmenio ukupno 4 puta | |
| | | Masada Administrator
Broj poruka : 9712 Godina : 63 Location : Zemun Humor : Jok Datum upisa : 05.10.2007
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 9/10/2009, 10:48 pm | |
| Лежала је на топлом песку успомена, старо сунце је залазило. Прва звезда красила је небо ноћи, сјајна, далека. Подигла је руке, дирала је врховима прстију небески свод. Тат твам аси, једва је покренула усне када је то говорила у неком полугласу тишине. Ти то јеси. Ту сам, за тебе, само немој ме још звати. Видим те, осетим твоје груди, руке, усне. Поново си ту, милујеш моје лице, љубиш моју косу. Требаш ми, о како бих волела ... Али, али немој ме звати, није још време. Видим твоје срце, мала црвена светлост Антареса, негде у дубини звезданог неба. Тат твам аси - То ти јеси, тако се зовеш, тако си се звао, тако ћу те звати. Знам да осетиш мој шапат, речи нам нису потребне, знаш и сам. Затворила је очи, препуштајући се сну. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 11/12/2017, 7:02 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 25/10/2009, 11:32 pm | |
| Потражићу је, помислио је и поново је затворио очи. Простор самоће га је притискао. Господар Тат Твам Аси, раширио је руке, чекајући још неки знак, мисао. Тамо је негде, тамо међу малим светлима која титрају у даљинама. Чујем како говори, шапће, чека ме. Кренућу, тамо између звезда, да је нађем. Кренуо је простором, лагано, шаљући мисао некуда напред, шаљући је употрагу, за речима, неким неизговореним, јер речи понекад нису потребне. Окренуо се за собом, на тамном небу понора, остајао је траг северних звезда. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 2/11/2017, 7:33 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 27/10/2009, 9:00 pm | |
| Ходала је, чекала, неки додир времена које долази. Више није тражила, знала је да ће га срести. Танки траг светлости је одлазио, долазила је ноћ са звездама. Додирнула је прстима малу црвену светлост у даљини. Нећу се будити, лепо је мислити, осећати. Лепо је сазнати нешто први пут. Тек сада знам да могу зауставити време, да могу све, све што пожелим, хвала ти што си ме научио да живим неким другим начином. Нећу се бојати, ту си, нећеш отићи никада из мојих мисли, срца. Остаћеш увек на мојим уснама, Тат Твам Аси. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 13/12/2017, 10:15 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 28/10/2009, 2:41 pm | |
| Прошао је капијом ветрова, застао. Господар, Тат Тван Аси, додирнуо је хладни камен. Тражио је негде по дубинама мисли делове овога места, спуштао се у понор успомена, покушавао да се сети, ко је. Замахнуо је руком мешајући светлост и таму. На његовим зеницама, блистало је траг звезда које су се рађале. Идем, тамо негде у дубинама које нисам видео, додирнуо, тамо је одговор на питања, на свако питање које је ту у мени. Морам поћи,део слагалице који недостаје, време, светлост, тама, земља, ваздух, воде, ватре, звук. Мешао је мисли тражећи одговоре у лутању. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 3/1/2018, 8:38 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 31/10/2009, 11:58 pm | |
| Ходала је гледајући некуда, ка небу. Тражила је, чекала, огрнута делом сна, у времену пред јутро када ствара први прамен јутарње магле. Сањала сам, опет, по ко зна који пут. Тебе, Тат Твам Аси, тебе који стојиш, који чекаш, знаш. Долазило је негде из дубина таме, нешто, црно, мрачно. Уништавало је светове, уништавало све пред собом. Дошло је на капије твог света, а ти, једино ти си затворио очи и чекао судбину. Други су се бојали, ти ниси. Раширио си руке, чекао, чекао да то, одузме ти дах, уништи. Није, једино тебе није, то црно ништавило, то што је лутало простором, постало је део тебе и ти део њега. Чудно је све то, тек сан, један, који се понавља, сан о теби. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 15/12/2017, 7:05 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 14/11/2009, 8:27 pm | |
| Господар, Тат Ван Аси, спустио се на тло. Осетио је топли песак, мирис мора који је доносио ветар. Подигао је главу тражећи светлост Антареса, светлост срца универзума, простора. Није је видео, безброј малих плавих искри, горело је над његовом главом.А онда, траг малог црвеног светла пронашао је пут ка његовим очима. Пронаћи ћу те, знам. Можда ће проћи време које не пролази, времекоје нема крај, време које нас покрива. Знам да си тамо, некако знам. Понекад, остајем нем, знам да знаш шта ћу ти речи када те будем видео. Знам и боју твојих очију, и тебе, јер, некада, некада давно, не знам више када, знам да тада ја срео сам твоје очи. Тама га је овијала, доносећи звук који је тражио, звук непознатог, звук који ће га водити некуда између времена и светова. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 21/12/2017, 7:06 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 11/4/2010, 8:36 pm | |
| Простор је умирао, трзао се, увијао. А онда све је засветлело у немом праску звезда. Господар времена посматрао је крај звезда које су нестајале. Талас се ширио тамом простора, осетио је то док је благи удар пролазио крај њега. Хиљаде сунца угасило се у трену. Гледао је некуда, као да је видео мали облак светлости који је живео сред мрака и таме. Пришао је полако. Није било облака, на хиљаде, на милионе малих сићушних искрица збило се једно до другога чекајући нешто, некога. Збили су се око њега, кружили, испитивали, мењали боје. Лежали су му на длану, слали поруку светла. Насмејао се, први пут после толико еона. Хајдемо, повешћу вас некуда, негде у лутањима видео сам једну звезду, нико не заслужује лутање. Хајдемо, тамо је негде у дубини свемира на ободу безимене галаксије. Пошли су скупа. Као да га је облак светлости носио некуда кроз таму, негде, у лутању. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 26/12/2017, 6:54 am, izmenio ukupno 3 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 29/11/2010, 7:33 pm | |
| Ту смо - прошапутао је Тат Вам Аси. Останите овде, ја морам ићи, нећу вас заборавити у свом лутању. Останите овде, мала плава планета, чекала је вас. Мала светла су искрила, показивала боје које није никада видео. Правила су слику пред његовим очима, поруку. Морам ићи, не могу остати ту, мој пут је лутање. Не љутите се, морам, тако једноствно кренути, толико тога ме чека некуда у дубинама. Окренуо се још једном, велики господар времена, одлазио је. Живите, множите се рађајте се. Не жалите, ухватите трен, нечега, било чега, једном, разумећете шта сам говорио. Док је нестајао у тами простора, није видео, две мале несташне искре, које су путовале са њим, негде под његовим скутом који се стапао са црним небом које је затворених очију ослушкивао. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 26/12/2017, 6:53 am, izmenio ukupno 3 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 10/1/2011, 9:09 pm | |
| Нешто из дубине ума вратило се као замагљена скица беле хартије. - Тама је вечна. - помислио је. - Сећам се да негде, некако, неко је говорио да су богови искона обитавали у камењу. И камен је вечан, од планине део стене се сурва у реку, настају мали облутци који постају песак, песак... он... постаје прах, прашина напокон. Прашина која лута простором таме. Свако мало плаво светло једном умире и постаје прашина која лута, као и ја. Јесам ли и ја прашина давног времена која јеспојена у нову планину ? Покушао је да се сети још нечега али није успевао. Траг давног је нестајао као што се и јавио у једном трену. И није видео, господар времена, мале несташне искре су се у његовим скутима множиле, лагано тражећи место где би се одбегле сакриле од његовог погледа. - Сетио се ! - рекао је глас. - Да, сетио се а није требао. - одговорио је други. - Ако се сети свега ? - Видећемо тада, пустимо га, нека лута и ствара, то смо му дали да би као ми постао. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 27/12/2017, 7:07 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: To ti jesi 14/1/2011, 12:04 am | |
| - Тамо негде - рекао је загледан у дубину таме - тамо у бескрају мора постојати граница. Могао бих кренути да је нађем. Можда у том путу откријем сећања ? Погледао је око себе, простор се увијао, једна бела звезда равномерно је пулсираала. Гледао је наизменично светлост и таму. Некако, контракција светла постајала је све бржа. Огледала се у његовим зеницама. Тама и светло, тама и светло, са делом сивила између титраја. Крикнуо је, нешто га је одбацило, силовито у дубину ничега. Ухватио је главу шакама, први пут осетио је јак бол. Пробадао му је слепоочнице, тргао га из полусвести. Делови су се јављали и нестајали, слика таме која долази, одводи га, уништава. Је ли било тако ? Као да је гледао сцену са високе планине, гледао себе како чека, без молитве, без речи, судбину. Је ли било тако ? ЈЕ ЛИ БИЛО !!!!!! - викао је, без одјека свога гласа. Тада, звезде су умирале, светови рађали. - ТО ТИ ЈЕСИ, ТО ТИ ЈЕСИ, ЈЕСАМ, АЛИ ШТА ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 30/12/2017, 6:10 pm, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 8/2/2011, 5:56 pm | |
| ГОСПОДАР ВРЕМЕНА, ТАТ ТВАМ АСИ, САДА, А НЕКАДА, ПРВИ ТРАГАЧ ВРЕМЕНА СНОВА ! - Вриснула је васељена. ТО ТИ ЈЕСИ ! Под затвореним очима господар Тат Твам Аси, видео је слике. Милиони слика успомена. Нагрнуле су кроз мала врата заборављених ходника, времена пре времена. Ређале су се без реда, престизале, мешале али давале нови след мисли, старих учења, у новом свету где је простор постао нешто више. Постао је читава васељена. Ново игралиште за нова сазнања, нова учења, новог детета које се рађало дубоко у његовом телу. Усправио се. Бол је престао. Отворио је очи, гледао и видео. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 31/12/2017, 9:03 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 8/2/2011, 11:20 pm | |
| Без и једне речи, без и једног питања, окренуо се у простору. Васељена је добијала боју савршенства сивила. Сјај звезда, употпуњавао је платно на коме је он требао сликати. Тада, господар времена, Тат Твам Аси, примети мале искре. Насмејао се. Испале су из скута његовог огртача док га је сила лудила бацала од ничега ка ничему. - Дођите, сакупите се. Идемо на далек пут. Негде, наћи ћемо неку малу плаву планету. Оставићу вас тамо, као и ваше сестре и браћу раније. Искре су се скупиле у гомилу, појачавале своја светла, смањивала их. Тада, донесоше му малу тачку која је губила боју. Узе је на длан. Гледао је, а онда, преклопио нежно другим дланом. Искрице су се узневериле, летеле панично око њега. Скинуо је преклопљени длан. Мало светло се будило, испрва лагано, а онда заискри у пуном плаво црвеном сјају. - Живи ! - викнуо је - живи дуго, ти мала искро живота. А сада, хајдемо, јесте ли сви ту ? Пунећи његове скуте, рукаве, залазећи му за оковратник, полако су кренули кроз сивило васељене. Оставиће их негде. Знао је да увек мора повести један пар. Некако, осећао је да су ова мала светла, искре живота. Спајајући се са елементима, стварала су живот. Он, господар времена, знао је да их мора сејати на свом путу. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 1/1/2018, 9:11 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 9/2/2011, 9:26 pm | |
| Еони су пролазили. Господар времена, Тат Твам Аси, сејао је живот. Гледао је како цивилизације настају, како се урушавају, лаганом лудошћу коју искре живота нису знале да зауставе. Некада, понављали су се кругови стварања и умирања. Безброј пута Феникс би полетео из пепела, али као да су му крила била и сувише тешка. На њима је носио оно из чега је изникао. Као и тај Феникс, путовао је васељеном, тражећи њену границу. Тражећи коначан одговор. Мисли и сећања нису ми више била збркана. Сећао се свега. Лагано су се враћала временом. А опет, није себи постављао коначно питање, смисао овог лутања међу световима. Па зар то, он сам није увек желео ? Померао је звезде, вајао небо и животе. Учио је, стварао, понављајући у себи, ТО ти јеси. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 3/1/2018, 8:40 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 10/2/2011, 6:21 pm | |
| Повучен у део простора где није било светлости, господар времена, сањао је. И ако му сан није био потребан, волео је да затвори очи, врати стара платна успомена на штафелеје и дуго их посматра. - Тражим те, - шапнуо је - али, не налазим границу између светова. Знам, обећао сам да ћу те тамо чекати. И ти, обећала си да ћеш доћи али, колико је прошло времена ? Сећаш ли се ? Можда је твоја искра живота у неком другом лутању, ту у васељени. Можда на неком месту где мале искре иду ка коначном одредишту. Ево, тражим, све границе између светова, тражим коначишта, али, не налазим их још. Чекај ме. Доћи ћу, једном. Нисам заборавио, вечност и лутање, нисам заборавио да рекла си, да те чекам, негде, једном. Покренуо се, погледао ка звездама које су трепериле. Одабрао је пут и кренуо. Остало је још толико тога што није видео, није научио у еонима који су прошли. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 4/1/2018, 9:44 am, izmenio ukupno 3 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 10/2/2011, 6:48 pm | |
| - Ускоро ће узбрати ружу векова. - Да, брже напредује но што смо мислили. Је ли он добар избор ? - Је ли бољи постојао ? На крају, ТО се морало сјединити са неким као он. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 4/1/2018, 10:45 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 10/2/2011, 9:15 pm | |
| Негде у маглинама путева, господар времена, Тат Твам Аси, осетио је нови титрај. Као да га је неко скривено место, на каменој кугли дозивало. Спустио се на тло. Мала плава светла, једва су блистала. Гомила, ничега, избачена од свих звезда, од свега. Превуче руком преко обзорја где су се две таме спајале. Стварао је светлост месеца. Када је засијала, потражио је пут. Желео је да хода. Већ дуго није. Негде, недалеко, биле су старе зидине. Полусрушени остатци са деловима очуваних предграђа. Лутао је њима. Загледао је празне фонтане, мртведовратке, слепе прозоре који су били отворени када.Зашао је за један угао, пратећи неку неповезану црту плочника. Ту, у полутами, на почетку и крају ничега, видо је РУЖУ ВЕКОВА. Стајао је тако, дивећи се лепоти и питајући се, како је семе тих црвених латица овде доспело ? Пришао јој је. Танке нити на којима се држала, сјале су на бледом месецу. Узео ју је. Искрила је сјајем који је већ виђао у даљинама. Затворио је очи, наслонио на своје лице нежну трновиту стабљику. Сада знам, помислио је, сада знам, како и где. Сада знам, куда и зашто. Време је. Граница између светова, сада га је чекала. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 5/1/2018, 7:03 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 11/2/2011, 2:10 pm | |
| Сада, било је довољно да замисли, део васељене у коме је желео да буде. Ружа векова, дала му је нова знања. Остало је још тако мало питања. - А онда ? Шта после те задње степенице до трона ? - питао се господар времена, Тат Твам Аси - Шта је када добијем све одговоре ? Хоћу ли стати, или ће мој ум, наћи ново питање ? Да, мора бити тако. Другачије, који би смисао постојања био ? Ето, још једно питање. Непресушни извор који даје делове слагалица које остају непотпуне. Простор је попуњавао празнину таме, која је настала када је његово тело у мислима кренуло, ка капији времена, између два света. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 8/1/2018, 7:08 am, izmenio ukupno 4 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 11/2/2011, 9:33 pm | |
| Постоји, мала искра разума, негде далеко, у неком свету.Мала искра, једина светла, која говори. Њене речи не разумеју. Некада разум није довољно велики да би схватио важност казаног. Ругају се. Она, ипак говори. Некако временом, један део више се не руга, не као на почетку. Прилази, пита. Покушава да ухвати део њеног разума. Опет, помешана тама, није у равнотежи њихових душа и простора. Не схватају реч будућег. Реч, која је ван и пре свога времена. Ни они који се мењају, као ни они који још је излажу порузи, далеко су од спремности да прихвате оно што она пророчки говори. Далеко су још од границе, да потраже своје путеве разума. - Не брини мала искро. Тешко је, знам. Постоје два пута. Један је да те поведем тамо где су теби слични. Други је, да останеш још ту, да тражећи свој пут покушаш да их научиш да и они нађу своје путеве. Ти си, мала искро, трагач времена снова, не видиш то још, али, осетиш шта ти простор и твоје срце говоре. Временом, схватићеш да те и васељена чува, као и ја. Ако желиш, могу те одмах повести, негде далеко, тамо ћеш бити срећна. Реци мала искро, шта желиш, али знај, ако ти одеш, твој свет ће утонути у таму искона. Одлука је на теби, мала искро, реци шта ти је чинити. - Остаћу овде, јер ја сам трагач времена снова. - шапатом да је други не чују, мала искра, шаље поруку, господару времена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 8/1/2018, 7:10 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 11/2/2011, 11:00 pm | |
| - Ускоро ће бити овде. - Да, ускоро. - Мислиш, да ће моћи разумети избор ? - Већ јесте, још давно, још као први трагач времена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 15/2/2011, 4:00 pm | |
| - Ако је васељена бескрајна, можда је ово центар универзума ? А зашто не би био ? Два краја штапа имају своју средину, своју равнотежу, идеални баланс дужине. Да, ово нека буде средиште сваког зрака упућеног са удаљених звезда. Да ли све стоји или се врти око неке мртве тачке, није ни важно. Све је круг. И време и простор и живот. Круг који се понавља. Постоје делови круга који су једноставни и прави, који воде напред осликавајући кружницу коју ми не видимо. То је део слагалице круга, тај правац који несвесно пратимо враћајући се некуда, а у исто време идући увек напред. - размишљао је господар времена Тат Твам Аси, полако ступајући на границу између светова. Ступајући на почетак краја и крај почетка, ступајући у извор мистичне логике еона, старих богова и предања, записаних у параграфу онога што не постоји у времену које је некада познавао. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 9/1/2018, 7:12 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 15/2/2011, 9:43 pm | |
| - Добродошао, господару времена ! Ту, међу зидовима и полицама чека те књига чувара капије светова. Отвори је, после последњег записа, постоје неисписане странице. Попуни их. Пишући, одговори ће ти сами доћи. Они већ дирају твој ум, стварајући слике ненаписаног. Били смо велики и моћни. Насељавали смо хиљде светова. А онда, када смо мислили да смо савршено избалансиран лук у рукама стрелца, једноставно смо нестали. Можда смо, превише веровали причама древних богова ? Чекали, неки знак који није долазио. Можда смо се погубили у преводима непознатих, а истих речи које смо говорили, тражећи наше творце, док они, које ти зовеш искрама живота, тражили су нас, као своје ? Одговор на два питања, ни данас нисмо нашли. ТО, постојало је давно пре нас. Тај савршени баланс васељене. И оно друго, ко нас је створио, проста случајност сједињења искре са материјом или, нека сила божанства ? А можда, је ТО и једно и друго. Свако од нас је био ТО а ТО је било сваки од нас. А онда, једном, избацило нас је из себе. Оставило да запишемо оно што нисмо током времена. Можда је зато ТО, овај пут одабрало тебе. Још те није одбацило, а толико, еона је прошло. Можда ми нисмо били савршени склоп ? Можда је ТО одабрало тебе, тај твој део несавршености, јер савршенство нема равнотежу, јер савршенство, постоји као тежња ка ничему. Ступио је господар времена у овалну просторију. На постољу, увијена у кожни повез, чекала га је, књига, чувара капија светова. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 10/1/2018, 6:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 15/2/2011, 10:40 pm | |
| Записао је: Можда богови искона не постоје ? Јер да постоје, да ли би пуштали људе да измисле оружје којим ће ратовати, којим ће уништавати ? Осећају ли богови искона кривицу ? Кажу, Бог је творац ? И човек, онај најобичнији је творац. Обојица и Бог и човек сносе одређени део кривице за своју креацију. Човекова креација може бити плуг који ће орати земљу и кип који ће својим немим језиком говорити вековима. Човекова креација је и реч. И дете, које ће постати човек је креација обичних људи. А људи, они обични људи, не беже од своје одговорности за створено. А Бог, Творац, Богови, где су они ? Где су побегли од својих креација ? Можда их је уплашила одговорност за оно што су створили ? Можда их плаши да је оно што су створили и превише толико људски или толико Божије ? - А одговор је који господару Тат Твам Аси ? - Понекад и питање буде одговор. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 15/2/2011, 11:49 pm | |
| Записао је: Ако звер нема очњаке, је ли она постала нешто друго или остала оно што јесте и била ? Звер убија, лови. То ради инстинктом ради преживљавања. Постоји пут ловца и пут ловине. Пут сирове снаге, оличене у разуму, потребе. А људи, када о њима говорим, имају ли они очњаке животиње ? Да ли то, што не уједају и не кидају очњацима говори о људима да су добри ? Људи су увек и само људи. Креација, нечија одговорност. Некада и само своја одговорност, тако само својсветвена онима који усправно ходају, онима који говоре и имају моћ стварања, они који су делом у могућности да постану... све и ништа. Пут ловца и ловине. Тамо где су звери, осећамо се сасвим сталожено. Тамо знамо шта можемо очекивати. У друштву, оних који ходају усправно, осећамо ли се увек лагодно ? Можемо ли увек из погледа, говора, покрета, сазнати, јесмо ли ми ловина оног који хода усправно ? Хоће ли нас, његове речи, које постају његови очњаци растргати ? Знамо ли, хоће ли његова сирова снага, на уштрб ума, рашчеречити наше удове ? Ако једном останете без пријатеља, када очњак сачињен од речи доведе ваш живот негде на неку ивицу, када не постоје наде, када више нема излаза, потражите легло звери. Оне су правичније, не уједају из задовољства, брже убијају и не уживају у туђој патњи. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 3/9/2018, 6:42 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 5:55 pm | |
| Записао је: Није ли милосрђе, скоро увек похвала сопственој лудости ? Постоји ли танка нит различитости између милосрђа и милостиње ? Милосрђе, на жалост, није залутало у Пандорину кутију, измишљено је на уштрб древних богова искона. Богови су милосрдни ! Дaјући за право себи, они који ходају усправно, речи ће да су милосрдни, да су попут богова. Није ли боље, подићи некога, обрисати му крв са колена, показати му пут који води напред. Помоћ захтева много више но милосрђе. Захтева бригу, присуство, захтева и кривицу ако томе кога смо подигли покажемо погрешан пут. Увек бирајте помоћ као пандам милосрђу, помоћ је процес који траје, милосрђе је само део трена, најситнији део, који ће смирити душу милосрдника јер попут богова искона, мислиће да је милосрђе оно што ће очистити њихову душу од грехова који их прате. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 7:27 pm | |
| Записао је: Сва обећања не можемо испунити. Нека никада нећемо. Она ће остати као дворац на високој литици, превише стрмој да би се попели до његових врата. Тада, станите пред онога који усправно хода и реците: - Ја то не могу, не зато што не желим већ зато што је мој пут сада такав. Много тога ме гура, много тога ми не даје могучност остварења. Има тога и у мени, некада, нечега злослутног. Зато, кажем ти, ја то сада, не могу. Тако, нећете изгубити ауру која је дата тренутком настанка љуштуре која у себи крије вечну борбу. Тако нећете губити себе, јер признање није губитак. Признање је оно што ће ојачати оно унутар љуштуре коју носите. Опет, дуг је пут снаге и храбрости који треба прећи до коначног ослобођења од страхова које носимо. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 9:48 pm | |
| Записао је: Дужност је тамница која спутава. Она то и јесте. Али, хоћемо ли бити слободнији ако одустанемо од својих дужности ? Ако се окренемо и одемо, тако лако и једноставно ? Неће ли одлазак бити истоветан останку, неће ли он бити иста тамница без надања ? Надање, то што је задње као превара изашло из Пандорине кутије, то зло без кога нема напред. Зло смишљено бесом богова искона дато онима који ходају усправно да би их кушала. На послетку, ако се одрекнемо дужности, окренемо чистом надању у слободу, није ли слобода коју смо добили, нова тамница ? Питање је, ако успемо да слободу и дужност испунимо не преплићући их, добијамо ли заслужену равнотежу на путевима којима идемо, јер ми такви јесмо ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 10:09 pm | |
| Записао је: Не љутите се на оне који усправно ходају ако неке ствари некада не виде као ви. Постоје погледи, постоје додири, постоје речи, постоје дани. За једне, они ће бити најлепше успомене, нешто велико, највеће на свету. Они други, тих погледа, тих речи, додира и дана неће се исто сећати. То су грешке, погледа, грешке додира, грешке речи и дана. За оне друге, за оне који не знају да су то биле грешке, за њих сви ти погледи, додири и речи у тим данима били су тек обични погледи, додири, речи и дани. Нису им били ништа велико, били су тек то што јесу. Зато, немојте никада питати оне друге, сећају ли се свега тога. Јер, ако вам буду причали о томе као нечему превише обичном, сан ће се угасити, сан који је сањан на суштој грешци времена. Грешци која је била и сувише лепа да би је туђа реч убила, грешци која је била сунце које разбија облаке таме. Вашој грешци, јер нисте имали храбрости да од ње кренете у нешто ново и даље од обичних погледа, додира речи и дана. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 10:21 pm | |
| - Како си мала искро ? - Добро сам. Још ходам и говорим. Колена су ми крвава од падова и руке ме боле од устајања и одбрана. Али, ево ходам. Застанем само на трен да ослушнем да ли ми се још увек ругају. - И ? Ругају ли се ? - Да, ругају се, али, све их је мање. Проналазе своје путеве. Свако дете једном, нађе свој пут. А они, они су попут деце, господару времена. Тако си ме учио. Мала искра је говорила, гледала месец, велики сребрни,који се повијао небом и погледом тражила, границу између два света. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 9/1/2018, 7:30 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 16/2/2011, 11:23 pm | |
| Записао је: Одлучност или вера, шта одабрати ? Може ли вера дати све одговоре ? Може ли статична догма одговорити зашто смо убили богове искона стварајући нове ? Одговорити на сва питања о смртним греховима, ако они то јесу ? Није ли одлучност та, која је једну бајку претворила у другу ? Није ли одлучност од земљом набијених храмова направила велелепне споменике градитељима ? Није ли вера статична ? Није ли догма статична ? Па и планине се мењају, живе. Зато, изаберите одлучност, она је та која може све померити, све границе, градити храм вере у себи самом. Свако је градитељ нечега, зато не допустите да слепа вера буде предодређена уском кругу оних који мисле да знају шта је она. Разбите ту догму слепила, отворите очи, тада ће и други учинити исто. Богови искона ће се насмешити, њихове креације тада биће довољно способне да препознају своје путеве који воде напред. Не дозволите да вас други уче својим путевима, не дајте да вас науче туђем путу, потражите свој. Потражите га у одлучности, јер вера без одлучности постаје деструктивност лудила и слепила. Постаје оно што вам неће дати да видите лет птица, а птице, оне увек слободно лете. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 17/2/2011, 11:46 am | |
| Записао је: Уска улица, ни превише кратка ни превише дуга. Улица, са кућама и прозорима, уличним светиљкама, каменим плочама. Док пролазимо, прате нас туђе очи, туђи гласови. Пратимо пут кои нас води, помало таме, помало светла, како коме буде дато. Не видимо, да је превише стрма, да води ка врху. Некако и превише брзо, остави нас на литици. Тада се окренемо, погледамо за собом, улица нестаје, остаје успон који нисмо осетили. Водили су нас младост и лудило. Ту, на ивици сада, остаје тек велики ништа, празнина у коју не можемо ушетати. Скачемо, падамо, Некада одвећ дуго. Ударамо у земљу. Устајемо. Бол осетимо. Таму видимо. Звука нема. Крв, разбијена колена, поломљене руке. Тада, затворите очи, не бојте се таме, у њој сте рођени. Ослушните срце, то је једини звук који вам треба. Устаните, бол ће престати. Крените даље. Живот је већ далеко одмакао не чекајући да ви ожалите себе, јер живот је успон на литицу са које нема силаска. И увек, сви путеви биће тешки, водиће ка тој или некој другој литици, само, морате научити, како да устајете, да бол не би предуго трајала. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 17/2/2011, 12:30 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 17/2/2011, 10:26 pm | |
| Записао је: Љутња рађа бес, бес рађа мржњу, тада спутава и кида. Тада они који усправно ходају схватају да то све има свој објекат. Он, оличен је у човеку. Наталожен бес, води у чисту таму, запитајте се, јесте ли сигурни да можете корачати кроз њу, дисати и гледати ? Размишљате ли тада разложно ? Објекат мржње увек ће бити ту негде око вас. Тај који усправно хода, кога зовемо човеком. Сагледајте обе стране, оба човека, њега и вас и онда реците: Мој бес је разложан али, морам га потиснути, повремено пустити и врачати у онај део свести где неће чинити штету. Тада, објекат беса остаје ту али не може предвидети реакције, јер, ви ћете чинити оно чему се он не нада. Са друге старне, ако је ваш бес безразложан према ономе ко усправно хода, размислите тада о својим поступцима и манама, а онда судите, коме је бес упућен. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 17/2/2011, 11:07 pm | |
| Записао је: Човек је увек, слагалица свога пута. Од пре првог корака, делови почињу да се уклапају. Од најмањих до највећих. Делови садрже светлост и таму. На путу неко успе да направи баланс у себи. Они, који стекну равнотежу, настављају да корачају ка својим границама сигурним кораком. Они други, увек ће имати искривљен видик погледа. Неки ће успети, бити на пиједесталу једног народа. Онда, отићи ће у други, тамо, да би се доказали биће зли и охоли, према онима са којима су до недавно живели или чији су припадници били. Потенцираће злобу, најнижу свест, садити делове слагалице мржње где год буду могли.Тражиће крстове на кога би прибили човека, и ако то више ни у народу где живи нико не ради. Живеће у погрешном времену свога порива. Удараће у таламбасе не схватајући своју унижену улогу црва. Своје ковчеге успомена испразниће од онога лепог што их је везивало за део земље која је некада била њихова а сада је толико туђа и омражена. Све што буду чинили, не чине у име онога да се не заборави, већ у име одрпане ратне заставе лудила. Одредите која слагалца вам припада. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 18/2/2011, 7:51 pm | |
| Записао је: Љубав је зла ! Почиње као сан, са мислима. Потом, осетимо жеље и чежње. Полако, Феникс заборављеног распирује жар својим крилима. Односи пепео некуда далеко. Жар се претвара у пламен. Пламен лети небесима, стреми висинама. Буди се дах пролећа, после зима. Мирише цвет трешања. Сунце доноси лето, снено и топло. А онда, надвијена црна крила грабљивице направе сенку јесени, донесу зиму. Сан је на крају пута, жеље и чежње постају навике. Жар угашеног огња не титра. Феникс, спава под пепелом. Зиме трају, не доносе пролећа. Крила грабљивице заклањају сунце. Љубав је победник, љубав је грабљивица која кида лешину снова, жеља, чежње и жара. Ово није правило, али, понекад, понека љубав јесте зла, јер гасећи све што јој је предходило, постаје стари Левијатан искона. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 18/2/2011, 10:15 pm | |
| Записао је: Како одабрати пријатеља ? Пријатељ је онај који хода усправно. Пријатељ је онај који ће те провести кроз твоје лавиринте таме. Онај, који јесте оно што жели. Онај, који ће те научити да си ти оно што желиш. Онај, који ће ти помоћи да нађеш свој пут, не делећи милостињу речи већ дела. Пријатељ је онај који те оспорава у твојој сујети. Пријатељ је онај који ће бити камен који те саплиће када кренеш путем који није твој. Пажљиво бирај пријатеља и веруј у пријатељство али знај, биће година када нећеш имати правих пријатеља. Биће оних који ће те жалити, али запамти, пријатељ не жали, пријатељ не каже: Ја морам да помогнем. Он каже: Могао бих помоћи, али, ако неко помоћ не жели, ја поштујем ту одлуку. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 18/2/2011, 10:47 pm | |
| - Да ли је ово капија која ће ме повести некуда између светова ? - Шта осећаш, мала искро ? - Када затворим очи, када ослушнем срце, оно говори. - Шта ти каже ? - Закорачи, тако ми каже. Каже, немој се бојати. Говори, виче ми, да искре никада не умиру. Каже, искре трагача времена снова, никада не умиру. А опет, ја се питам, јесам ли постала трагач времена снова ? Ја то не осетим. - Јеси, ти јеси мала искро, трагач времена снова, и не љути се на себе што не осетиш то, јер оно што знаш не мораш осетити. - Али, тамо није сивило, тамо је светлост. - Ја сам своју гранцу видео као савршенство сивога, ти своју као светлост. Свако види оно што јесте,зато ме је ТО и сјединило са собом. И ево, још ме не одбацује у свом лутању. Несавршено савршенство, знаш, говорио сам ти о томе. - Јеси. Онда, збогом или довиђења ? - Збогом не постоји мала искро. Путеви времена нису права линија, разбацани су као луда лоптица која се одбија вечно од зидова. Можда већ сутра, које ће постати данас, значи наш сусрет. - Онда, довиђења до тада, господару времена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 9/1/2018, 7:32 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 19/2/2011, 6:35 pm | |
| Записао је: Велике империје марширају ! Прелазе хиљаде километара да би некоме ко то не жели поставили нове постулате моралних вредности. Моралне вредности свог декадентног и посрнулог морала. Шта је у срцу ратника, када зло и слепило је снага, када јаше у рат, када јаше на зид, наизглед безвредних живота ? Плачите девојке, ум ратника једном ће волети, ал сада, јаше, зло слепила храбри, ништа не виде више, сем свежине неистине лажи. Плачите девојке, данас ратници навлаче одоре, гневом изаткане, плачите, јер они, никада се неће вратити. - Не убијајте нас, нас и нашу децу, ми вам нудимо мир, ми га доносимо, ми говоримо речима богова искона, и питамо, зашто би нас убијали ? - Не, не убијамо вас, вас и вашу децу јер долазите, убијамо вас, јер богови искона дају право на одбрану нас и наше деце. - Јесте ли на правим путевима !? - питају богови искона. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 19/2/2011, 7:03 pm | |
| Записао је: 1. Учење првог трагача времена снова је неприкосновено, морам пратити његов пут, да бих нашао свој. 2. Морам даље, морам постати трагач времена снова. 3. Ја сам као Они, људскост је и сувише људска, ја сам изнад тога, прескачем тај степеник бедне људскости. 4. Одричем се свега лошег, јер, ја сам трагач времена снова. 5. Моја дела морају бити савршена, јер ја јесам трагач времена снова. 6. Никада се нећу променити. 7. Записано остаје записано, непромењиви темељ знања. 8. Емоције уништавају путеве времена снова. 9. Има ли нешто између светова, има ли ичега после смрти ? Они који теже да дозову капије између светова, владајући се овим начелима, никада неће постати трагачи времена снова. Они, остаће, обични пајаци на обичној позорници, обичног пута. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 19/2/2011, 7:08 pm | |
| - Ово, није мој свет ! - О јесте мала искро, ово је уптраво твој свет. - Није, ово није мој стари свет. - То, свакако није, твој стари свет. - Како ћу се снаћи овде !? Ништа није исто ! - Постани опет, трагач времена снова. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 19/2/2011, 7:22 pm | |
| - Успела си мала искро, нашла си свој савршени свет на путу времена снова. - Ко је мала искра ? - Неко ко је био попут нас. - И где ли је мала искра сада ? - Негде горе, прича са месецом. Слуша глас простора, васељене и трагача времена снова у себи. - Мислиш, да је негде на добром месту ? Неком лепом ? - Не знам, мислим да јесте, осетим то. Некако, чини ми се да сам и ја био мала искра. Она, која није нашла свој пут. Био сам искра која се ругала. Потом, нашао сам се у тами простора, нисам био сам. Било је још на хиљаде малих искри. И она је била ту, мала искра којој сада говорим. Онда, наишао је господар времена, први трагач времена снова. Посејао нас је. Мала искра, и она се некада ругала али, онда, када је била поново посејана, као и ја, почела је да говори чудно. Ја сам се и даље ругао, а она, нашла је оно што је тражила и оно о чему је причала. Можда је та тама и то наново спајање елемената искри нешто ... - Зашто си се ругао ? - Не знам ? А ти ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 9/1/2018, 7:34 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 21/2/2011, 9:38 pm | |
| Записао је: Умиремо ли док сањамо ? Мисао је као сан. Када сањамо, јесмо ли живи или мртви ? Мисао лута даљинама, а онда у тренутку буђења опет је ту са нашим духом повезана, када отварамо очи и ослушкујемо птицу сна која је умрла певајући. Мисао је бржа од светлости, може лутати где зажелимо, носити нас где нисмо били или тамо где смо се много пута упутили кораком мисли и снова. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 21/2/2011, 10:50 pm | |
| Записао је: Добри људи, увек лажу ! Они, пишући, говорећи, у речима дају чемер и страст, дају отров и нектар, дају мед и алов помија. Они не лажу речима, не лажу душом, превише су искрени да би слагали, а опет, душом и речима лажу. Не верујете написаном, казаном, ако вам срце прво не каже, да истинита је та реч. Они лажу, зарад других, не говоре истине да друге не би повредили, а тада не штеде себе, јер обична је реч човечија, обична и болна, лечи и убада наново, толико пута. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 21/2/2011, 11:22 pm | |
| Записао је: Враћали се дато ? Скоро никада то исто се не врати. Врача се толико тога другог, ружног и доброг али, никада оно дато. И тако из круга у круг, обостраног давања, обостраног узимања. Некада себичног и охолог, некада лепог и превише доброг да би изгледало стварно. Некада уплаши, некада да крила да се полети са Фениксом пепела. Делите и дајте али знајте, да то се никада не врати. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 4:30 pm | |
| Записао је: Црно и бело дају савршенство сивила. Како ћемо гледати на то сиво ? Свако на свој начин види савршенство две непостојеће боје. Зависи, да ли и остале боје постоје или их и ми само различито видимо у њиховом непостојећем облику. Свет јесте црно бели, непостојеће постојање постојећег, а ми, свој сан бојимо према својим нахођењима и тренутним потребама. Јер, сан је део света којим путујемо, оног непостојећег црног и белог, са сивилом савршенства. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 4:56 pm | |
| Записао је: Душа је усађена у тело. Даје живот и дар. Дух, он даје живот живота у животу. Дух садржи оно што се надовезује на душу и дар. Дух садржи таленат. Дух развија очи којима гледамо и тежимо да видимо, уши којима слушамо и чујемо. Живот духа је мудрост, а не душа јер она без духа остаје негде на основи од које је поникла. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 15/1/2018, 6:53 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 5:40 pm | |
| Дигао је главу. Небо је тамо горе, помислио је. Небо је увек тамо горе. - Време је да те потражим. Тамо си негде. Гледаш у мала плава светла. И ја их гледам. Можда сада и гледамо исте звезде а можда ... Кренућу, тамо ка малом црвеном сунцу. Ка Антаресу. Тамо у срце сазвежђа, тамо ћу кренути, знам да га видиш, знам да га додирујеш врховима прстију док топли песак успомена греје твоје тело. Далеко је. Дуг је то пут, чак и за мисао, можда и превише дуг. - Чекај ме, чекај ме јер знам да... осетим да опет ... Ево, недостају ми речи. Увек је тако када се неко зло спрема, осетим то, знам. Можда су ти осећаји проклетство, дар сигурно нису. Како год, ево, ја крећем на пут, дуг пут мисли и снова, пут који ме теби води. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 11/1/2018, 7:23 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 7:05 pm | |
| Магле су. Тражим те али те не налазим. Слушам те али те не видим. Знам ту си, негде, међу звездама. Луташ, тако си желео. Знам, моја искра живота гасила се већ толико пута. Ниси долазио, ја, говорила сам ти да није још време. Можда није ни сада господару времена. Пратио си своје путеве, нашао онај између светова, отишао њиме. Ево, ја лутам, негде међу сновима, плашим се помало, хоћу ли имати снаге да пођем када ме будеш нашао. Кренуо си на пут. Чекам те, ту сам. Ево, магле су овиле путеве. Негде лежи онај венац од пољског цвећа који си ми сплео некада. Негде је на неком зеленом пољу трава, слатких и горких. Неком пољу снова љубави које.... Магле су не видим више. Магле су ... ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji izmenio Masada dana 12/1/2018, 6:57 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 7:42 pm | |
| Можда је, превише речи подељено малим искрама ? Некада, да би се они који ходају усправно разумели, речи нису ни потребне. Можда је превише мисли и речи створило нешто што не треба ? Можда ? Зашто постоји можда ? Како не схватају да такви какви јесу, такви да не разумеју једни друге, заувек ће остати мале искре које лутају ништавилом таме док их неко не скупи, не посеје. Колико је ономе који хода усправно потребно времена да схвати лепоту доброга пута ? Нико не тражи савршенство, оно можда и не постоји. Савршенство је свака створена ствар, свака творевина било ког чула. А можда и није, можда много речи ствара много мисли, мисли стварају добро и зло. Хоће ли једном схватити шта је она светлост у духу коју још не знају да прате ? Хоће ли икада постати сви они који нису, она једна, мала искра ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
Poslednji put izmenio Masada dana 15/1/2018, 7:49 am, izmenio ukupno 2 puta | |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 9:24 pm | |
| Гледао је млада стабла. Окупана сунцем, била су као деца која се играју. И она имају малу искру у себи. Она имају мудрост. Свака нова кора, сваки год који нови круг времена донесе, ојачаће их, узвисити. Даће им гордост и памћење векова. Они остају као неми сведоци, као споменици онога што ми не памтимо. Мале искре најдуже обитавају у стаблима, увек су те искре мудрије од осталих. И не смета им то што стоје у месту, што се не крећу јер, испод коре крију сав пепео вулкана који је бачен, памте суше и кишне године. Сваки изданак их јача, сваки лист биће замењен новим, јер они су искра времена. ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena 22/2/2011, 10:42 pm | |
| Ма кога лажете богојажљиви ? Зар АМИН не значи крај ? Зар после последњег опет први ходи ? И тако у круг, из лажи у лаж ? Богове искона убисте, једног створисте, а онад и њега убисте ? Лаж, крви на вратима, да куге зла отера. Није ли Бог то бога искона оживео ? Олтари, степеништа, клечите и пузите, идоле у њима видите, идоле забрањене, или богове искона не заборависте у веровањима ? ____________________________________________ Kuda tako žurno ti ratniče hodiš ? Ka sudbini !
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena | |
| |
| | | | Tat tvam asi - To ti jesi ili: Priča o gospodaru vremena | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 1 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 1 Gost
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno7/4/2024, 11:42 am od Dusica Pajovic » priznanje31/3/2024, 4:00 pm od SaMar » SEVERNA GRANICA6/3/2024, 6:05 am od Nostromo » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » КАД ВОЛИШ20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske...30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi...12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju....9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ...26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM!14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija?28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi...22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove...16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice...13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|