LJUBAV, SMRT I SNOVI Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto |
LJUBAV, SMRT I SNOVI - Poezija, priče, dnevnici i jos po nešto Tema "Za goste i putnike" - otvorena je za komentare virtuelnih putnika. Svi vi koji lutate netom ovde možete ostaviti svoja mišljenja o ovom forumu, postaviti pitanja ili napisati bilo šta. Svi forumi su dostupni i bez registracionog naloga, ako ste kreativni, ako volite da pišete, dođite, ako ne, čitajte. Molim one, koji misle da im je nešto ukradeno da se jave u temama koje su otvorene za goste i putnike, te kažu ko, šta i gde je kopirao njihovo. Rubrika Erotikon je zaključana zbog dece i net manijaka, dozvolu za pristup tražite od administratora foruma ! |
|
| Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Beskraj
Broj poruka : 21506 Godina : 48 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 9:51 pm | |
| I stalno ta nevidljiva nit vremena koja prolazi oko nas.Odakle ona dolazi?Da li ona ima reci?Da li ima srce?Sta kroz tu nit tece?Da nije mozda otrov.Kuda nas ona vodi? Celoga zivota trazim odgovor,nekada u cekanju,nekada u zurbi ali ga nikada ne nadjoh.I u njima skupljam svoje snove ali ti tragovi su izgubljeni.Rasuti na sve strane.Pretrazujem beznadja i sve vrleti i shvatam da to vreme koje se vrti neprekidno u krug,i svi ti tragovi koje mislimo da nosimo u nekom vecnom trenutku nikada vise necemo sresti,nikada dodirnuti.To ti je kao da Godoa cekamo jezikom utamnicenim u neke pesme.Zato ne zelim da dodeljujem nikakve rezove na zidovima,jer ako budem to radila zauvek cu potonuti u bespuce tmine.Hocu da tu nevidljivu nit pokrijem polenom krosnje i zauvek okujem tu pticu koja mi je polomila krila.Hocu ponovo da uzletim,bez uspomena ikakvih. | |
| | | Beskraj
Broj poruka : 21506 Godina : 48 Location : Na pola puta sreci Humor : Uvek nasmejana Datum upisa : 20.03.2009
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 9:51 pm | |
| Da li nam ta sloboda donosi zaista toliku beskrajnu reku srece.Sta znaci biti slobodan?Da li covek moze bito slobodan noseci toliki teret uspomena,stalno zavlaceci glavu u kofer svoga secanja.Da li je to sloboda,ili mozda jedna vrsta ropstva,tereta.Ko u sebi nosi tu :"Mapu duse"nikada ne moze biti slobodan.To je u stvari odvojena stvarnost.Jedina sloboda koju imam je upravo sloboda reci ne recenih,nego napisanih.Jedina misao je da sva ova realnost jednom bude okupana nekim novim suncevim pogledom.Divota zivota moga je da prepoznam svoj lik u svim onim kapljicama kise,i da ne virim vise u one svoje stare odaje.Jer uvek zalutam na predelima lavirinata svoje podsvesti. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 9:52 pm | |
| U grudima osecam bat klatna,koji se pokrenuo,mozda je bilo bolje da se nikada ni nije.Bolje da je ostao da stoji onako kako je stajao i do sada.Jer ne zelim da recima mirim secanja,i da rekom kupam svu proslost koju sam tim krstom nasledila.Hocu i dalje da tom opoganjenom smehu sakrijem sve svoje zelje.hocu da orobim strast i da jos jedna vrata zatvorim za sobom.Ta klatna ponovo da zaustavim.Reke mozda kupaju proslost,ali zato kise saprase sve one savrsene poljupce,i ponovo sanjam o preletu neznane bele ptice.Vise i ne zelim da ljubav zivi jer u jos jednom liku i susretu koje je doputovalo osecam miris nemira,prepoznajem zabludu i jos jednu izbledelu sliku sa isprekidanim recima.Moram da mislim o kraju,takva sam bez obzira sto sam lepoti verna sluga. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 9:59 pm | |
| Pesnicka dusa je velika u bolu.
Napolju je jos jedan tmuran kisni dan,kisa lagano sipa.I to svetlo koje nazires izmedju te dve kapi kise je varka i iluzija.Ne obaziri se na nju jer tuga i bol zaista su mocne reci svakog pesnika.Svaka ta bol nije bez razloga,bez objasnjenja.I bolujemo je tiho kroz pisanje,mozda neku laganu tuznu muziku,ili uz bacen pogled koji se gubi u nekoj beskonacnosti.Pesnicka dusa je zaista velika u bolu.Zato nikada mu ne salji svetlost i radost.Jer on uziva u njoj i tek tada mu se cini da zivi.Zato svaki pesnik ne treba okretati ledja i zaboravljati tugu koja se ogrnula pod njegove skute.Tako ogrnut on cuti...misli i svoje misli zapisuje.Do nekoga ce sve te napisane reci mozda stici,nekoga dotaknuti,nekoga ostaviti ravnodusnim a neko ce se mozda i pronaci u njima. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 9:59 pm | |
| Java ili san sta odabrati?Nekada sam bila satkana bojama sna,prosto sam bila njen zarobljenik.Onda sam uletela u necije oko nepoznato i sve moje snove taj neko stavio u svoj dlan.Sada hodam putem jave.To je moja sudbina.I drugacije vise ne bi ni znala ziveti bez nje.Vrata snova su se zauvek zatvorila i,sada gazim gustom javom pod kojom ponekada posustajem,padam,dizem se i ustajem.Krvare mi kolena,brisem ih i nastavljam dalje.Sada u mojoj javi goloruka strazarim, cuvam sve moje budne noci,cuvam sve one kazne koje su odnete u svim tim daljinama.Vise nema cuvara,jedna misao u postelji svako vece mi ljubi um.A to je ona senka koja mi je jednnom davmno ponela sve moje snove na svome dlanu,u svome dzepu i zauvek sa sobom ih zakopao.Sada sam bez snova i slepa i vidovita pod ovim krovom. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 10:00 pm | |
| Mislimo svi mi da smo bez snova mrtvi i da ne vidimo put kuda idemo.Ali i sama ta potraga za necim izgubljenim je u stvari san.Mozda nisam nasla san onakav kakav sam davno jednom izgubila,ali u tom snu pronasla sam svoje srce,mir spokoj i istinsku srecu.Zar i to nije deo sna? Nekada sam bila na raskrsnici i svaki put je negde vodio,imao svoj cilj.Ali ja nisam znala da obaberem onaj pravi.Bojala sam se da na nekom od njih ne zalutam,da ne padnem ili da necu nikoga sresti.Ustvari to je bio samo strah od prolaznosti,od neuspeha za onim za sta sam upravo krenula u potragu.Skupila sam snagu i izabrala put.Put je bio najtezi.Ali usput sam pronasla zrno peska.I na tom putu srela sam nekoga koje iz te skoljke uspeo posle nekog vremena da izvuce najsjajniji biser.Sada taj biser vise ne luta.Pronasao je svoj put.I zna da kada si voljen u stanju si da sebe vidis ocima onoga ko te voli. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 10:00 pm | |
| Ne vole bas svi sanjare.Jer sanjari cesto su ponekada slepi za druge.Daleki su.Sami su.Zaneti svojim stihovima.Boje noc recima.Predaju se pesmama i cuju samo odjek svoga smeha.Ne moze svako biti sanjar,ali svako moze da pokusa svoj san da dohvati na vrhovima svojih prstiju.Da makar oseti caroliju tog postojanja.Sanjar svoje oziljke prerusava u tajne,skuplja svoje snove i pokusava da ih oboji ruzicastom bojom.Pokusava...On moze da oseti biser rose u necijim ocima,zvezdanu vatru u necijim grudima,leprsavu nadu verovanja.Moze da luta nedokucivim horizontioma,da igra valcer sa Mesecom...On moze sve.Ali sta cemo kada se sanjar probudi?Kada ne bude mogao da cuje zvuk hoda?Ni sum haljine?Ni glas svetlosti i tame. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 5/2/2011, 10:01 pm | |
| Ljubav od mržnje izdvojiti i sačuvati njenu čistotu.
Setam sama ulicom,oko mene sve vrvi od zivota.Radost,sreca osmeh na svakoj strani.Deca prolaze pored mene,razdragana i bezbrizna.A ja sam u svome svetu.Svetu moje nemoci.Sve me podseca na jednu nepravdu,na dane u strahu,na prolaznost svega sto nas okruzuje.Na jedan divan pogled i na neutesan plac.Oko mene samo je dno okeana,okean mojih suza slanih kao more.Toliko toga mi je potrebno da bi istrajala u ovome zivotu.Imam zelju,jer ne smem da dozvolim da mrznja zavlada mojim srcem Njoj tamo mesta nema.Guram je od sebe,koliko god se ona uvija kao zmija oko mene.Lutam ponovo po svojoj dusi,pogled u prazno.Ponovo moja dusa kleci,place vapi dok pokazujem svima svoje lice od kamena.Iz daljine dopire do mene sjaj jednog osmeha,koliko je proslo godina toliko je proslo i dana,taj osmeh sija kao biser sa dna rajskog okeana.I dalje je bez obzira na sve ostala ljubav koja je uspela da nadvalada mrznju i da sacuva u sebi svu onu nevinost i lepotu.Sada po krosnjama usnulog drveca mogu i ja da osetim toplu mesecinu kako se seta.Jer misli moraju uvek da ti budu na nebeskom tronu.Ciste,nezne i plave.Kao svaki deciji san.Kao ljubav. | |
| | | Beskraj
| Nije lako ici i sakupljati delove sebe,zarad drugih gubiti sebe.Ali svi se mi moramo prvi upitati ko smo mi u stvari?Da li mi u stvari tako dobro poznajemo sebe,ili se samo prepoznajemo,da bi skupili te delice puzla i uverili se da sebe nismo izgubili.Kada budemo dobili taj odgovor,mozda cemo dobiti konacno resenje.I ceo sklop samoga sebe.Da li mozemo i smemo da se pogledamo u ogledalo i da u tom odrazu vidimo onaj lik i ono ime koje to zaista jesmo. Pokusala sam,videla sam u tom odrazu jednu suzu,koja je imala oblik srca.Videla sam dva oka koja blistaju kao zvezde.Osetila sam u sebi proplanak zelja,prostranstvo maste.Slobodan tok misli.I jednu romanticnu dusu. Brzo sam se sklonila s tog ogledala,stresla sa sebe drhtaj svog sopstvenog pogleda i misli.I skupila onaj deo sebe koji je svakodnevan,bola i realan.Pomalo mracan.Skupila sam taj deo zarad sebe,da bi se sa njime prekrila i krenula u dalju borbu kroz zivot.Jer to je jedini nacin sebe sacuvati. | |
| | | Beskraj
| Сањати, да, да то ћу учинити, позваћу све успомене да стану у један дуг сан од кога ћу правити бајку
Pozvacu san ali ako mi ne dodje,pozvacu ne uspomene.Uspomene mec previse guse.Napravicu san,od koga ce nastati bajka.U toj bajci cekacu da mi se otvore vrata,da ugasim zedj koja je bila ugasena vec niz godina.Da mi zakopcas haljinu,koju niko do sada nije uspeo.Svako se od njih izmucio.I nije uspeo,odustao je i otisao.Pokusaj ti,mozda ti uspe.U toj bajci svaki izlaz imace put,put bez kraja.Noci nece biti tamne,jer ces mi ti dozvoliti da te volim.Mozda tisina i cedna slutnja klizice mi po ledjima,a u tvojim rukama naci cu spas i prokletstvo svojih jecaja koje sam pretvarala u melodije.U ovoj bajci zahtevacu neznost.Svetlost koja ce me obasjati.U toj bajci osecacu se zivom i bicu onaj andjeo nebeski.Cestice beskrajne svetlosti rastopicu u pogledu kao odraz onih zvezda koje nikada nisam mogla dotaci.U ovoj svojoj bajci nocas,i tu zvezdu cu dodirnuti.U tisini. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:38 pm | |
| Da svaka bajka mora imati svoj kraj,samo taj kraj zavisi od nas.Ne zelim da razmisljam o onoj bajci koja ima ruzan kraj.Ne zelim ovoj bajci da skidam omot,jer ako je budem pocela skidati prestace da traje carolija.A kakve su to onda bajke bez carolije?Zelim da zatvorim oci i da se u njoj igram zmurki.Zelim da sam tvoja pustinja u kojoj ces se ti naseliti i zauvek ostati.Zelim da sam tvoja planina,tvoj ples,ulica,vetar tvoj prolaznik i tvoja publika.Hocu u toj bajci trajanja da budem sve.Hocu da budes moj princ,a ja tvoja princeza.Jer jedino princeze nose vetar u kosi.Hocu da u svakoj nasoj noci osetim miris sna.Da budem ono dete na oblaku,kome ces skidati zvezdu koju pozeli,da budemo ti i ja onaj Mesecev sjaj,i dve senke koje se lelujaju u odrazu mora plavetnog.Zelim samo da ta bajka nikada ne prestane,jer ti si moj dlan smiraja a ja sam zvezda u tvojim ocima.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:38 pm | |
| Da, postoje ljubavi one u bajkama i one oko nas.Ali i oko nas svi mi nosimo te oklope,maceve i isto tako gubimo i pobedjujemo nema razlike.I oko nas ima zmajeva zato ponekada taj svet i ne delim vise na dvoje.Neumorno setam hodnicima i jednog i drugog prostora .Ne smem da proverim koji je ispravniji,lepsi,manje bolniji jer iz i jednog i drugog stalno vrebaju opasnosti.U mojoj bajci necije najsvetlije oci dobile su zastrasujucu boju mraka i taj mrak se sada svuda preliva.U casu tog saznanja nestala je sva ona carolija.Ostalo je samo oko mene moja realnost koja je ovom tamom iz bajke morala da mi navuce ponovo onaj stit i oklop odbrane.Definitivno mi je potreban neki medjuprostor,neki svet da bi mogla da uhvatim svetlost svemira i da da shvatim da je zivot drugaciji od ovog naseg pisanja.Jer na rubu svoga ludila moram da upoznam svoje zelje koje se ne poklapaju sa svetom bajki,svetom u kome sam i da napokon izadjem iz tog lavirinta ne trazeci nikakve posebne razloge.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:39 pm | |
| Stvarnost koju moram da prihvatim
U sustini ceo zivot je jedan lavirint isprepletan i javom i snom, i tamom i svetloscu beskrajnom,i bajkama i iluzijama.Od nas samih zavisi sta cemo i koji jastuk prigliti i staviti ga ispod glave.Ja sam priglila kamen,s tim kamenom zivim,disem,tugujem radujem se i sa njime cu jednoga dana zauvek u carstvo snova poci.Vise ne letim,davno sam prestala sa svim letovima,jer kada nekome isecete krila za njega prestaju letovi.Oko njegovih nogu je samo vezan kamen koji vam dozvoljava toliko slobode da samo mozete da koracate.Ja sam to sudbinski dobila,i trcim sa tim kamenom koliko god da mi je tezak.Kolena su mi svih ovih godina puni rana,oziljaka.krasta...krvare.Ali bitna je dusa.Taj kamen mi nije tezak i ne pravi mi spoticanje da moja dusa moze da se vine u neke samo njoj nepoznate sredine.Ne predajem se,ne sakrivam zelje,ne orobljavam ovu strast koju imam u sebi i ne preklinjem ono oko na spijunci koje mi je vezalo taj kamen.Nemam prezir u ocima,imam samo tisinu i otvorena nedra za sva ova pisanja.Jer sav ovaj sjaj nastaje u jednom zabrinutom nestajanju.
___________ __________
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:40 pm | |
| Нисам, само мислим да никоме не треба да сам на терету.
Ponovo ona mlada staza pokazuje mi se pred ocima.I ona verovanja detinja nesmotrena,nevina i cista u svakom pogledu.Kada ti je nebo stalno prosuto konfetama radosti i kada mislis da su sva prostranstva ovoga sveta samo za tebe skrojena.Kada otkrivas i trazis u svakom prostoru svetla javu,kada ti nisu potrebni snovi.Jer sama mladost po sebi je strofa koja se peva,a nije otpevana.Nisam malodusna,ali ova igra godina i mladosti je unapred izgubljena.Godine polako uzimaju primat u svoje ruke.Jer sada vec polako posrcem iduci Suncu,padam u hodu dizem se i nastavljam dalje.Odigravam neke igre koje su vec izgubljene,jer ne volim da gubim.Pa prosto pokusavam nesto...da ispravim. Onda polako ponovo dolazi noc.U njoj je svo radjanje i umiranje.I jedino vreme gde pronalazim svoje pravo lice.
| |
| | | Beskraj
| | | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:43 pm | |
| Život mi je dao da živim najlepšu bajku, bajku sa njim i njegovim poljupcima... melem za dušu su njegove somot oči i ruke kojima obujmljuje me dok sam srećna...
Zivot mi je dao da zivim zivot,a zivot je daleko od bajke.Od ono bajke barem kako se one zavrsavaju.Ne zelim da budem Trnova Ruzica i da cekam svoga princa i njegove poljupce da me probude.Dosta mi je izigravanja Pepeljuge i izgubljene cipelice.Ne zelim da zivim i vidim lazne meleme za dusu tudjih ociju,jer imam svoje a ono sto vodim vidim jos jednu pozorisnu predstavu,jos jedan karneval i cirkus. Maske i kostimi ovoga puta pali su jos na samom pocetku,cak nije sacekala ni da se zavrsi predstava.Izgleda je u pitanju bila jeftina gluma sa trecerazrednim glumcima.Jedina iskrena stvar su moje ruke koje su aplaudirale,dok me dlanovi nisu vise zaboleli.Gledam i ne mogu da verujem,moje su oci tasovi koje mere reci,ali ovoga puta moja usta nece biti topovi koji ce izbacivati rafale metaka.Previse sam mudra za tako povrsne slusaoce i danima razmisljam o tome,dok se jos jedno jutro budi pospano u sasvim novom danu.Sada mi ti i sva ova parada lici na ohladjen rucak,na moj vostani ponos.Na kraju krajeva svi rastanci lice na jalove snage.Ovo nije bajka,ovo je stvarnost u kome je sve vec kuvano.
| |
| | | Beskraj
| | | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:52 pm | |
| Mozda je savrsenstvo upravo u tom nesavrsenstvu.Svako je originalan na svoj nacin,ali ako je svako originalan na svoj nacin onda se pitam kako moze biti falsifikat.I ti gordi i sujetni ljudi ako su u tome posebni nikako ne mogu da budu obicni.I ponovo cujem u ovom nistavilu i bezdanu skrgut zuba,ne vidim lice ali znam crte lica.Umiruje svoje sopstvene meteze tim svojim skrgutom.Ljubi lepotu postojanja koju nikada nece moci dosegnuti.Jer nije predodredjen za takvu posebnost.Zivi i trpi kazne i svoje i tudjeNjihov sklop misli zveci mogu cak i da ih cujem,pokusavaju da sruse trulo i da zid pojacaju,pokusavaju da u stihu lepo rec poredjaju...Pokusavaju ali ne mogu jer kopija nikada ne moze biti ista originalu.Takvi nikada ne sustizu vreme.Jer nakaradna sablja ih sa svih strana sece.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:54 pm | |
| Ja ne poznajem ih potpuno a to i ne želim.
Ne zelim da takvim mislima trujem svoje srce i dusu poznavajuci ili ne poznavajuci takve ljude.Ali oni su nasa svakidasnjica,onaj los vazduh koji te svakoga jutra prosto gusi.I tako se nastavlja celoga zivota Zelim da mi veceras misao bude cista kao sto je i ova noc.Zelim da mislim...zelim da zelim da hodam svom nekom cilju.I da tisinom koracam,jer i ovde postaje bucno.Remete ih reci koje mi paraju usi.Nada ipak ostaje kakva takva je...moja je.Pod nogama osecam kaljugu,a izmedju ova dva zida memlu koja je omekla i plovna.Poslednja zabavna igra gde opijeni hirom skupljaju zrnevlja ovoga vazduha.Pod plamom ove vecernje svetiljke uzivam u trenucima sutrasnjeg jutra i razmisljam o mirisu koji upravo slece na moju kozu.Ne zelim da me misao vodi recima koje zaista ne razume.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 12:54 pm | |
| Želim da noćas pevam najnežniju melodiju i da odsviram na klaviru vremena svu lepotu koju mi pruža ova noć.
Zelim da nocas osetim tu najlepsu melodiju na svome toplom telu.Da osetim lepotu dva razigrana tela u ovoj toploj vecernjoj noci.Svest nebom oslobadjam i sluh mi samo razbudjuje vrisak koji se cuje.Leto peva,to je samo pesma u brizi melem u rani.Jer ja volim u svim ovim danima,u ovim nocima i pozar moze biti samo od zaljubljene zene.To je u stvari svitanje u ovoj julskoj noci i zar razigranih tela dok im je leto u rukama a Mesec na usnama.Ova melodija je miris njegovog tela, njegov osmeh koji u povetrac pretvara.A ja ostajem bez daha.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 5:57 pm | |
| Zelim da me pusti misao i osecanja da me vode kao sto su me vodila u ovome danu.Da vise ni jedna ulica ne zna kuda idem...i kuda se vracam.Da nijedan park vise nikada ne sklopi oci,kao sto ih ni ja nisam danas sklopila da bi mogla da se secam svakok tvog dodira,poljupca i onog talasa mora koje sam samo ja mogla da dozivim u zvuku i igri nasih tela.Gde li je sada ono tvoje lice,koje najvise volim u nasoj tisini.Trazim ga kroz onu kapiju istog trenutka otkako smo se razisli.Kapija postoji ali ne znam i ne mogu da se spustim sama niz ono stepeniste.Jer nema te.Kakva je to uteha?Pitam samu sebe.Imas vrata,kapiju otvorenu a nemozes nikako da se spustis.Uspravljam se i gledam komad neba kao da od njega trazim spas.Razume ono mene da postoje one reci nedorecene zbog kojih se gusim svaki put.Ne opravdava me,ali me shvata, zato mi pruza ruku i ne pita me nista.Ukrala sam jos jedan trenutak koji je prkosio danasnjem vremenu,odrekla sam se svoga prostora zarad...radosti kojoj sam se predala.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 6:00 pm | |
| Na klupi ispod kestena ostavila sam nehajno mir i produžila... ka... radosti kojoj sam se predala.
Sami smo dok se predajemo nehajno tom miru koju imamo u toj kratkotrajnoj radosti.Dok se smejemo,i krademo sve one trenutke da bi proveli na toj klupi.Ceo svoj zivot provodim nesto trazeci,cekajuci,jureci zureci ali uvidjam da nigde ne stizem.Upravo na toj klupi gde me misli stalno vode i vracaju uspela sam da sacuvam onaj deciji sapat i osmeh koji sam polako vec pocela da gubim.Tu na toj klupi ispod kestena ispricala sam sve one price ispricane i nedorecene.Tebi koji si razumeo svaku moju bol i svaku moju suzu koju nisam mogla ispratiti.Slusali smo fijuk vetra,i pratil sustanje kise.U tebi sam se tu odmarala posle svih onih putovanja i ludog trcanja.Samu tu na tom mestu je boravila moja radost satkana onom prolecnom sarenicom.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 6:01 pm | |
| Последњи трамвај за нигде, полази, овај пут без нас.
Cekali smo taj poslednji tramvaj za nigde.Gledala sam u zemlju i nadala se da se nikada nece pojaviti jer bila sam svesna da ce ovaj put krenuti i otici bez nas.Gledala sam u zemlju da bi bar pronasla trun nade i nesto sto bi mozda nazvala izgovorom da se on nikada ne pojavi a da ja i ti zauvek krenemo na neki put koji ce imati samo jedan pravac.Pravac ne okretanja svega onoga iza nas.I sve je stalo,nijedne zvezde nema na nebu,kao da su se i one pozdravile sa nama i sa svim nasim zeljama.Valjda su i one shvatile da jedan od nas krece na dug...dug put bez povratka.Polako mi skidas usnama tu kap... koja se polako spusta niz moj obraz,slana je ali to nije kap kise.To je ona prokleta suza koja me polako izdaje.Cutis i ti,ne progovaras nista,jer i sam ranjenu dusu vidis.U nekoj daljini cuje se zvuk tuzne violine,kao da i na njoj zice svoju poslednju tuznu pesmu sviraju.Mi se ne smejemo,jer su nam osecanja vec utrnula od same neverice...vise se ne radujemo jer ovaj poslednji tramvaj polako me odvodi u onaj tajni veciti nemir.Dok tiho nestajem na ivici ove tuzne noci.Samo je ostao vetar koji svira tuznu simfoniju,i usahli krik onih ptica koje su savila rebra kao i nas dvoje.Ovde je kraj,povratka vise nije bilo.Sve ponovo pocinje bez nas.I neki novi pocetak i neki novi kraj.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 6:02 pm | |
| razmazani trag ugljena ličio je na njen lik...
Jos jedna zabluda neponovljive robinje,sve je licilo na njen lik ali prah cudi tog ugljena dao je jos jednu zabludu.U toj plisanoj zavetrini iscudjavala se i sama boja.To je bio jos jedan raskorak finog zaglupljivanja.Treptaj zatamnjene lazi hladan odlazak i blagi odron.Taj razmazani trag govorio je,nesto je pricao ali reci kao da su trcale u mestu.A onda Andjeoski pogled,odakle sada on mora da je u pitanju halucinacija.Ili puka zadubljenost u materiju zeleci da se vidi ono sto se zeli videti.Ne ipak je ovo osvesteni dar potrebe za pogledom i likom koji vapi za milovanjem.Sta na kraju ostaje prah od cadjavog rama i nijansa pokretnih slika.Ostaje potpis usana koje gore i jezik duse okupan na Suncu.Njen lik...
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 6:04 pm | |
| Moram dalje jer toliko je zaprljanih ruku i toliko pokvarenih misli koje pruzaju svoja prsta.Ne ti prsti ne mole za milost,oni uzimaju,otimaju i ono sto im se ne daje.Pokusavam da hodam cistim srcem da ga ne zaprljam nicim,te padove i krvava kolena ce se zaleciti kraste ce otpasti.Zaboravicemo oziljke,ali uprljano srce se ne zaboravlja.Stime ja ne bi mogla kroz zivot dalje.Sta je to sa te druge strane,sto mi stalno pravi prepreke i saplice me kroz zivot.Da li su to oni silni opoganjeni osmesi i porcelanski zubi koje mirisu na zagorelo meso.I ponovo oni osmesi kojima zatvaram uporno vrata.Znam da tiho gubim bitku nad svima njima,ali se ne predajem jer sam prezivela mnoge zablude,mnogi su mi sudili samo do pola.A ja ih i dan danas posmatram u raskoraku svojih misli i gledam njihove maske s kojima umiruju savest.Neka ih...nezelim da mi svi oni budu veceras misli jer hocu da se prepustim moreuzu virtuoznosti.Hocu da verujem da moc moga srca je jaca od svih njihovih laznih govora i ponora.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 6:05 pm | |
| Размишљам о времену које долази. Смехом, нећемо га савладати.
Razmisljam o vremenu koje dolazi brzinom koja se vise ne moze videti,ne moze opipati i ne moze osetiti.Takve su mi i misli kao mlazni avion.Ne mogu vise da ga stignem cak ni da idem ukorak sa njime,prosto mu se pradajem.Kao vetru koji ne zvuci kao bura,i mislim da cu ga smehom savladati.Jos jedna nemogucnost.Jer koliko god da bezis,ne mozes da pobegnes,kob sudbine te ceka na svakom koraku,a ti kao nemi posmatrac ili se utapas u svu tu masu kao sto su svi oni,ili prosto nestanes u vrtlogu vremena u kojem zivis.I nastavljas dalje hod po staklu,koji postaje moj zanat.Sa svim ujedima,obescascen s prezirom u ocima polako odbijam dim i gubim lice.Ne nezelim da ga izfubim moram da ga povratim,jer ne zelim da budem deo mase/Ne zelim da budem strpana u oboru,i to onom jednom oboru u kome svinje cekaju svoj plen.Iznad mene je ona nakazna sablja koje sece sve one koji ne stignu ukorak sa ovim vremenom.Davim se,dok svi oni govore a ja cutim.I batrgam se u ovome vremenu.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 8:38 pm | |
| Idemo napred,ali cesto je jedan korak napred dva koraka unazad.Jer upravo tako to kretanje je trajanje zivota.Taj korak u napred je buducnost,ti koraci nazad su nasa secanja i nesto sto ne mozemo vise da vratimo ali se stalno vracamo.Prosto kao da nas neko gura,ili nam je to zaista mozda samo predah od svega sto nas ceka u onom jednom koraku unapred.Odluka je na nama i samo nama.Hocemo li gledati unapre ili cemo stalno da se vracamo unazad i placati cenu proslosti.Ponekada ta cena prosli koliko god da zna da bude previsoka donese svima nama onaj osmeh titrajuci koji svi ponekada pozelimo,donese nam zelju i nahrani nas snagomo svakog onog koraka koji kao deca treba da napravimo a to je upravo taj korak koji ide unapred.Kojim putem imati hrabrosti da krenemo,kojim koracima ici?Izabracu ovaj korak s kojim moram da idem,izabracu ovaj tezi put,put sa lancima koji su mi provuceni kroz ruke i noge.Ovaj put gde sam okovana,onaj put gde vidim onu zvezdu koja pada.Jer to je moja sudbina,ne moj izbor ne moja slucajnost.Jer hocu da ostavim trag svojim recima do svog groba.Jer nisam ona preplasena ptica vise u kavezu i odavno vec moje je detinjstvo otplovilo.
| |
| | | Beskraj
| | | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 8:41 pm | |
| Грешке, лаке и оне које то нису, наше грешке спаковене у коферу које чекају лопова, неког новог, лепо обученог са умилнм гласом варалице.
Sve greske i one lake i one malo teze su nase.Deo nas.Spakovala sam ih davno sto u kofer uspomena,sto po pozutelim sveskama i zauvek odnela na tavan.Ponekada bas kada ih se uzelim podjem onim starim merdevinama i sednem samo na taj kofer...ne otvaram ga ali sedim i pustam da me vreme na njemu vuce cas na jednu cas na drugu stranu.Nekajem se ni zbog cega sto se u njemu nalazi jer u njemu je jedan deo moga zivota Nisu to greske to je upravo moj izbor.I onda kada sam mislila da cu jednoga dana zauvek ostati na tom tavanu sa uspomenama pojavio se lopov ne secam se ni kako je bio obucen,ne secam mu se ni glasa ali secam se da je uspeo kao prava varalica da me izvuce iz svega toga da mi zarobi srce i da svu moju proslost baci u zaborav.Uspeo je da od mog zivota ponovo pokusa napraviti bajku,da me natera da umijem lice obucem haljinu i da mi se ponovo obrazi zarumene.Svoju svest sam oslobodila,proslost vise ne dozivam i imam ponovo svetle misli kolika god da je tama i mrak,jer imam srce koje me hrani.Hrani me ljubavlju.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 8:42 pm | |
| Da upravo tako kada su se spojili zvuk i boja progovorilo je nesto.To nesto neko moze da shvati samo u onom pravilnom rasporedu daha prostora i vremena.Neko moze,a neko ne moze nikada.I sve te boje,i taj zvuk je izvor za kojim tragamo...tragamo neprestano.Ta spoznaja zna da bude ponekada trenutak sadasnjosti,moze da ti se desi da nekome bude i neizvesna sutrasnjica a nekome moze da se desi da ostane u svemu tome omadjijan.U tom razaznavanju mnogi se pretvore u pepeo kao kada cepres krene da gori.Treba imati za sve svoje vreme.Proslost ne smemo da zanemarimo,prozivljenim ne smemo da se poistovecujemo i ne smemo previse da se zanosimo opsenama koje na prvi pogled mozda izgledaju kao pobede,jer ne znamo dokle i gde nas mogu dovesti.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 6/2/2011, 8:43 pm | |
| Svaki san je poseban zato ga ne treba ni pricati,onog trenutka kada pocinje taj san da ti se ostvaruje,kada progovoris o njemu polako pocinje da se zatvara krug,carolija njegovog postojanja nestaje,i biva ovijen tamom.To vise nije san.Secam se i razmisljam o toliko snovima koji su neisanjani.Onaj san o kome nikome nisam pricala jos uvek mi leluja negde izmedju sna i jave.Onaj sakriveni noz koji moze da boli samo u pogledu.Kada ste u istom mahu i slepi i vidoviti.Ne zelite da vidite nista a u stvari vidite sve.I te dve osobine su vam pod istim krovom.Prozori su mi negde daleko na nebu,tu je sva moja slutnja sazidana,i te prozore retko ko moze da dohvati.Pokusavali su mnogi ali nisu uspeli.Zato su i bezali.Prosto odleteli.Jer ljudi vole snove ali nisu sposobni da ih realizuju.Na kraju sta ostaje glas koji te zove,uzvik necujni i ljubav koju polako zakopavas.Samo mi jedna misao u postelji ljubi um.Da ipak sve nije bilo uzalud.
| |
| | | Beskraj
| | | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:26 pm | |
| Sreca tako relativna stvar.Bitno je znati osetiti je,pronaci se u njoj i u tom trenutku sjedinjvanja prigrliti je.Za mene je sreca i sva ona tuga koju nosim u sebi.Jer i u tim trenucima tuge i bola sam dozivljavala sva prostranstva srece.Kada pisem nisam nesto presrecna,jer u mom pisanju nema cvetova,nema pcela i nema ruzicastih oblaka.Ali sam zadovoljna,u tom svom zadovoljstvu pronalazim taj neki spokoj i mir.Sreca je prolazna stvar,trenutak i treba ga znati osetiti.Mnoge stvari do skoro nisam ni primecivala prosto su prosle pored mene kao nebitni segmenti zivota.Sada primecujem svaku Beogradsku okupanu ulicu,jutarnji cvrkut ptica.I pronalazim u tome radost.Zadovoiljna sam kada se zanesem pisanjem nekih svojih stihova,citanjem tudjih.I njima se predajem.Smejem se sto dugo nisam radila,kradem trenutke propustenog i izgubljenog vremena.I volim.Ali nikada nije kasno uciti i menjati se.Jer nisam znala da me je vreme toliko prevarilo,da mi se prosto iskralo i proslo kroz ruke.Prosla me je divljina duse koju sam nosila u sebi.Sada pistim, klikcem i ludujem sa vetrom.Sapucem sa brezama i u svemu tome pronalazim lepotu,onu lepotu koju sam trazila.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:27 pm | |
| Sta je najace na svetu?Kaze legenda ljubav.Ja hocu da verujem da jeste to najaca i najlepsa stvar na svetu.Mnogi od nje boluju,mnogi od nje tiho nestaju,a ona je tako savrsena u svom trajanju.Ljubav.Opevase je mnogi pesnici ali ne toliko o njenoj lepoti koliko o njenom trnju,o njenoj boli.Koju svi mi sa njom delimo.Ne znam sta kaze legenda,ali znam sta kaze zivot.I najaca i najlepsa i naostrija stvar ima samo tih pet slova.Ona stalno svoje oziljke prerusava u tajne,skuplja svoje snove i uvek dolazi nenajavljeno,nikada ne znas sa koje strane.Kada se najmanje nadas.Ja sam je srela...srela sam je jednom u zivotu na putu izmedju da i ne,kroz zivot i vreme.Mozda zato sto smo se zvale istim imenom,pruzila mi je kroz zivot i radost i tugu.Vise bola jer me je dobro poznavala.Htela je da vidi kako se ljudski rod nosi i stime...izabrala je bas mene jer sam joj negde bila zapisana.Ne ljutim se na nju,jer bez nje ja ne bi mogla da zivim ona mi je sve.Ljubav vihor jedne neznosti okicena velom ljubavi iskrene.Ona je napitak koji me opija. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:28 pm | |
| Hodam tamo gde me mnogi ne vide,jer rodjena sam u srcu gde je crta.Da li je u toj crti ta trazena sloboda,da li je to moj izbor ili mozda sudbina.Ili ipak robujem njoj.Neverovatno kako se ta crta stalno zatvara i pravi granicu koja se zove dilema.Ona dilema ljubavi i mrznje.Ona titrajuca dilema koja mi iscrpljuje snagu.I zbog koje sam cesto u vatri.Predjem je povremeno da udahnem onaj dasak slobode,ali sve je to kratkotrajnog daha,mozda dovoljno samo za udisaj.Kako biti slobodan kada sam neponovljiva robinja svojih osecanja,zato te molim da mi ovaj put ne sudis povrsno do pola.U stvari ko si ti da bi mi uopste sudio,ionako gorim u prahu cudi tvojih ruku.Pravim ravnotezu izmedju ljubavi i mrznje.Stavljam je na tas,vagam...klackam se.Jedino sto mi je ostalo je sloboda razuma koju mi niko ne moze oduzeti.Jedino u toj slobodi imam logican raspored stopala,i jedino tu ne verujem moci govora koliko god da je jaka.Mozda jesam robinja koja traga za slobodom nepostojanja,ali moj andjeoski pogled i ona baklja razuma koja svetli je moja vera samo Bogom dana koja me greje u stihu lepo poredjanih reci.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:30 pm | |
| Nijednu bitku do sada nisam izgubila,a na tolika tiha gubilista sam do sada stavljana.Jer mozda zbog toga sto sam zena bez glave,ali zena sa razumom i zena sa srcem.Koliko god da sam se predavala vatri strasti,koliko god da me je orobljavala ona skrivena zelja, opoganjeni osmesi su mi brzo vracali razum i brzo sam zatvarala vrata a da oni toga nisu ni bili svesni.Uskoro jos jedna vrata cu zatvoriti za sobom,jer istorija neponovljive robinje ne moze da traje doveka.Znam da ce se uzrujati svi gromovi i klupe i sva ona Kalemegdanska zvona ali ja cu blagosiljati mir u svojoj dusi.Ja svoje puteve znam,ali ne znaju ih drugi,ja svoje srce i reci poznajem ali da li su sigurni drugi u njima.Vise se ne gusim u nicemu.Stacu samo u nekoj plisanoj zavetrini i iscudjavacu se onom gonitelju koji umiruje svoju savest.Meni ce biiti dobro i na toj ladji uzburkanog mora,bice mi dobro i na kopnu.Meni ce biti dobro svuda,jer shvatam da stabilnost od drugih ne mogu da ocejujem sem od same sebe.Za pustolova nema sigurnosti,grob je jedino sigurno cekanje,sve ostalo u zivotu je samo prolazna stanica.Jos jedna prolazna stanica ostaje iza mene.Bicemo samo one kazaljke u dvanaest i ono vreme koje ce samo u trenutku stati.Sve ostalo se nastavlja dalje.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:31 pm | |
| Зато, луталице и сви ви који мислите да то јесте, спакујте оно најважније у ранац са којим кречете на пут.
Da, mislim ponekada je potrebno pobacati sve staro i potraziti nesto novo.Jer ako to ne uradim preskocicu svaki dan koji je suncan,ostacu prisutna vecno u nekim bezbednim zeljama koje su vec davno utihle.Jeli to sreca u takvoj sigurnosti.Hoci,htela sam i zelela sam da zaronim u jedno novo sutra namamljena obzirima zamagljenosti.Ali bez obzira na sve,htela sam.Da uzmem svoj ranac i da zauvek krenem na put.Ali sprecavao me je prtljag.Nisam imala hrabrosti igrati se sa tim prtljagom,a nisam mogla ni da ga ostavim.U ranac nije mogao da stane.Eh...da samo nije bilo njega.Sve mostove bi vec odavno srusila,ne misleci da li me na tom putu lutalice ceka nesto lepo ili ne.Ali spomenik izazova me je mamio,sigurnost me je ubijala.I htela sam prosto iz svoje sopstvene koze da izletim.Htela sam da uvijem svoj lik dok je svetlost u mojim grudima bila najaca.Ali sudbina je podigla sidro vecnost i zauzdala haos moga htenja.Sta je na kraju ostalo ono najgore, srce da luta u jednoj tuznoj sigurnosti.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:31 pm | |
| krecem se ka svjetlu,
Svu noc krecem se ka svetlu,nisam mrtva u meni je jos puno zivota.Gledam u zemlju ne bi li nasla nesto od onoga sto bi mi pokazalo pravi put.Nesto mi pada sa neba,ne smem pogled da bacim nagore bojim se oslepecu.Sta trazim?Da li ja uopste znam sta vise trazim,i gde idem?Znam,mislim da trazim ona rajska stabla koja su nekada nestala,gde su zivele samo zvezde i gde sam se ja napajala njihovom svetloscu.A onda...onda je sve utihlo.Ponovo sam krenula na taj put.Svuda oko mene na tome putu urlici i mrkla krila pticurina koje stalno prelecu.Nemam strah,jer put me vodi ka cilju.Moram izdrzati sve prepreke,treba stici ka toj svetlosti.Uspravljam se,dok mi zemlja sisa krv,gola sam i budna.Umorna ali znam da me ,ceka lepse ozareno jutro.Ko zna odakle vise dolazi ova strava i gde je svemu ovome kraj.Celicnma sam i prevazilazim sebe,u ovoj neravnopravnoj borbi.Skuplja mi se neka toplina koju danima nisam osetila.I u blizini nazirem grane zivota i onaj sjaj koji polako nice.To je buducnost moja.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 7/2/2011, 6:33 pm | |
| Kada bi samo mogla da vratim one trenutke svog srecnog detinjsta koja su ostala sada daleko iza mene.Secam ih se...cekala sam oca stalno na prozoru.Cim bi ugledala njegov nasmejani lik moje srce je raslo.Te dane i te slike i dan danas mogu da vidim jasno.To su oni moji nasmejani dani.Bilo je i onih tuznih sa suzom u oku kome nikada nikom nisam davala da vidi.Kada sam ga cekala a on nije dolazio.Tada je moja dusa bila u paklu i bolu.Ceznula sam za njim kao niko.A znala sam da nije mogao doci...znala sam ali nisam mogla tada da razumem neke stvari.Njegova razmazena princeza je htela svu ljubav njegovog sveta.To vreme je proslo.Ja sam sada zena,ali kada god pogledam kroz prozor setim se tog naseg cekanja.Tog trenutka kada sam mu trcala u zagrljaj a on me ljubio i podizao visoko u vazduh medju plavim oblacima.Jos uvek mogu da osetim miris svoga doma,onu srecu koja lebdi izmedju nas i miris one tresnje ispod moga prozora. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:21 am | |
| Sve je na prodaju, ne postoji stvar koja se ne moze prodati i kupiti. Neko bi samo za trunku naslucene radosti prodao zivot,dusu...Neko.Sve ima svoju cenu.Nismo mi ti koji treba da mislimo ko je na dobitku a ko na gubitku u svemu tome.Ja bi dusu crnom djavolu prodala za samo jedan sekund one stranputice,i onoga puta koji ne vodi nigde.Nema licitacije,zelis ili ne zelis.Hoces ili neces.Da li ste nekada zjapili pred mrakom izmedju svetlosti i tame a da vam gorki med srce truje.Ko jeste shvatice puteve stranputice,i da nije sve bas na gubitku.Da je to izbor.Sagledajte malo svi to dno,koliko god ce vas mozda slediti obasjace vas u nekom najdubljem snu to sto vidite.To sto vam se krv sledila,nije nista strasno i od toga ima strasnije.Videcete samo igru i ne osvrcite se vise unazad.Sagledajte u sebi vise tu zverku koju gajite,i prekinite vise da se napijate te cedne vode.Ona spira sve tragove.Uverena sam samo u vatru gubitka i nista drugo.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:22 am | |
| Sta je san a sta je java.Crna i bela boja.Sreca i nesreca.Osmeh i plac.Ceznja i bol.Nemir i nespokoj.Izabrala sam javu onu crnu,nesrecnu,placnu nemirnu u svome nespokoju.Samo u ovoj mojoj javi tama me ne pokriva,jer jos uvek u meni ima toliko uzavrelih tisina.Reci koje uspevam da pretvorim u pogled,a sve zelje da pretocim u dodire.Jos uvek moram u toj svojoj javi da uradim da bi se prepustila zagrljaju tame.I ponovo cujem onaj vrisak vetra,koji cuti urlikom oluje a to nosim samo u srcu.Zatvaram oci i nista ne govorim pustam povremeno da me nosi neka cudna struja zivota.Pustam je,jer ona me povremeno povede sa one druge strane gde se moj put preseca i gde se predajem toj oluji.Noc me ponovo grli rukama gde se moje misli zaplicu u hiljadama cvorova,i povremeno mogu da osetim bljesak srece koji ima miris svetlosti.Ne sanjam,vise ne verujem i cemu da se nadam?Ali zato silovita sam od samog groma,jaka kao stena,tuzna kao gladno dete.Daj mi samo ruku i povedi me iz ovog pakla zivota.Daj mi ruku...pruzi mi je,ja je necu traziti,jer i sam znas da samo pricam tisinom.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:23 am | |
| Otvaramo svi ponekada ta teska vrata,cujemo skripu dveri.Neke hvata strah a neki upravo kao u svim bajkama hrabro ulaze ne razmisljajuci sta ih unutra ceka.Strah ubija,znatizelja i radoznalost mi daju snagu i ne obazirem se na ono sta me ceka unutra.Hocu da cujem svoje srce pa neka mi stajalo u sred grla,hocu da cujem zvuk kakav god da je...hocu i moram da razresim sve cvorove bez obzira da li cu u svom ludilu negde biti nagradjena snovima.Veci je strah izaci nespreman ako uspes kroz sve to nego ostati unutra.Veci je strah naci se na ivici nekog veka i nemoci se nikada nagnuti ka lepoti spasa za koju znas.Odigravam u ovome izgubljenu igru za novu srecu.Kako na raju izgoreti a nemati sjaja.Kako je izaci iz svega toga bez glave i bez stita.Da li je to hrabrost ili ludost.Nista ne znam,ali moram da udjem jer sve je u snazi moga koraka koji krece. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:23 am | |
| Da li u zivotu uopste postoji nesto sto je logicno,a pogotovu logican raspored koraka.Neko ko ceo svoj zivot zauzdava munje,gromove osedlava oblake i zivi u trenu i za tren,nista mu vise nije potrebno od logike.Za trenutak letim,i ne zelim da ga propustim ni u jednom delicu misli.Hocu da osedlam maglu da me sva daljina sveta siba da u vremenu koje leti,letim i ja.Jer sam vise umorna od svih onih praznih letova.Ne zelim da vise pamtim uspomene,hocu da ih se samo secam u nekim bojama i nekim koracima koji su ostali iza mene.Zelim da me samo nova zora prevari na spavanju,i da tako obucena i umivena svako novo jutro me povede u neki novi pravac.Vise ne zelim da razmisljam i zivim u logici vremena,jer ne zelim da budem obelezena u mestu nekog vecnog boravka.Hocu da se strpljenju ucim i da sve mirno promatram.Jer u meni je cerka groma,a ja sam samo majka nekih jasnih reci i misli.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:24 pm | |
| Voda i krv su se pomesali mozda na nekom makovom polju,mozda negde pored Sunca gde su se gromovi nadmetali svojom snagom.Voda i krv koji cute kao pospani vulkan i koji samo igraju u ritmu jednog daha,do samo jedno jedinog trenutka.Dok traje kosmicka ljubav.I ponovo disem dok se voda i krv ne pomesaju,a do tada cekam da mi se razum vrati.Jer ovako sam izgubljena,nestajem bez traga,nestajem u tisini ili mi se mozda sve to cini.Ponovo ona trosna mahnitost iz mene progovara,zazidavam vrata i zivim neki zivot izvan ovoga sveta.Tiha i necujna u svom cutanju.Do onog trenutka dok mi ne uzavri krv,onda postajem zivi pesak i idem idem toliko daleko ali potpuno u svoj svojoj nedovrsenosti.U meni vatra bukti plamom,gorim ali neprestalno osluskujem reci vode,i to je ono sto me ponekada nagriza.Necu je vise slusati hocu da se trgnem,i da rasplamsali ugarak nikada ne dogori.Pusticu ga.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:25 pm | |
| Ne osecam nista jer ja sam neko ko je obucen u smrt,ona mracna iznutrica,lice bledo ko utvara-setac vecitog mraka.Hodam po svacijim mislima,tamo gde me mnogi ne vide ali mogu da me osete.Rodjena sam u mnogim srcima ali samo u onim pravim,istrajnim ostajem.Moje je ime vatra,nisam ja ljubav.Ne zavaravajte se vi koji mi kucate na vrata i mislite da je sve na posluzavniku.Mozda jeste ali kada mi pridjete onda vidite koliko zagorelog mesa ima,prepadnete se jer sve moje su zelje skrivene-treba ih otkriti.Ja sam vatra moje ime nije ljubav zato se ne predajem ni vetru koji me siba.Vec samo gutam sve te hladne odlaske i cuvam samo znamenite izuzetke.Ja sam laz u koju malo ko veruje,jer andjeoski gledam,blagosloveno dodirujem i oznacavam neoznacene.I tebe sam oznacila svojim plamenim jezikom umisljeni mesije ja sam te stvorila u areni punoj gladijatora. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:25 pm | |
| Ускоро, на песку остаће само крв и један подигнути мач.
Na kozi tragovi koji ne stede,svuda okolo gori prah cudi ruku koje su mi nepoznate.I razgrcu se neki silni smetovi nekog pokajanja.Gde je sloboda onoga sto se vidi?Gde je onaj zavet spajanja?Gde je onaj osvesteni dar potrebe.Samo krv...svuda je krv i podignuti mac osvete.Svuda okolo su samo osvajaci koji nemaju svoja utocista,nemaju svojih staza nemaju svoja secanja.Njihovi macevi su sa lovorom palme i to je samo njihov privid.Njihov ludi zanos.Kuda ce sutra?Svaki njihov korak je krivac,u kome nemaju stida ni zelju za bilo kakvim povratkom.Oni na zgaristima prave svoja gnezda,njihovi pokloni su ubijene molitve silnih ratnika,svih onih sinova koji su branili zlatnu slobodu.Odjek,sta posle odjeka kuda idu dalje.Kuda ih noge nose?Tama i mrtvilo umesto sunca i njihovo gresno snivanje.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:26 pm | |
| Da li je zver u nama ili mi u zveri?
Da, ta zver je u nama i mi upravo zivimo kao zveri jer smo mi u njoj.Nema tu puno neke dileme.Jer ako se budemo nasli u dilemi,shvaticemo brzo da je sve zabluda.Ali ta zver vise nije zabluda to je nase lice i nalicje, cutljivo koju spoznajemo u samoj jednoj kapi pouke.Ta zver u nama zna ponekada da boli ali je pobedjujemo,pobedjujemo tako sto smo mi u njoj.I koliko god da je pokusavala da pokida sve te silne okove oko nas vracala bi nas u nas sopstveni brlog i cesto ostavljala nas bez duse sa tako puno praznine u sebi.Kako je se osloboditi,i ponovo vratiti svoju sopstvenu veru u sebi,kako srusiti i skinuti sa sebe tu trulez?Ili smo se prosto navikli vise hodati kroz ovaj zivot kao zveri u potrazi,u stalnoj potrazi za plenom.Nisam vise ni sama pametna.Mozda je se vise i ne zelim osloboditi u sebi,jer vise sam tako umorna izigravajuci ceo zivot plen u vremenu koga vise ni sama ne razumem.U vremenu gde vise ne mogu da nadjem svoje sopstveno utociste.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 8/2/2011, 7:26 pm | |
| Zato stalno pokušavam da nađem nova utočišta negde van mene dok moj brod se ljulja i plovi u nepoznato...
Vreme koje mi je pritislo pleca,sva ona strepnja i sve one slutnje su me prosto stavile na jednoj strani koju nikada nisam volela, a pocela sam da je osecam u sebi.U meni vise ne postoje one tople boje koje sam znala negovati u sebi,prosto me je zivot ubacio u trenuku u samo jednom trenu u nesto nepoznato gde jos uvek iz njega neki izlaz trazim.Posustajem...ne posustala sam da vise trazim bilo kakva utocista jer moj brod vec odavno plovi u nepoznato,kormilara na njemu vec dugo nema.U mojim ocima su vec odavno mracne odaje,i zivim izvan ovoga sveta.Sapat je jedino moje disanje.Vise nista ne pokusavam zelim...zelim samo da me milost i bol podjednako iscrpljuju. | |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 9/2/2011, 6:39 pm | |
| Iako sam umorna od dugačkog hoda i padam stalno, nastavljam tim putem koji vidim kao kroz san, sav bled i u magli...
Iako sam umorna,od stalnih padova i ustajanja,nastavljam put ali ovaj put se budim iz tog sna,jer u tom snu je previse magle i sigurna sam da u njemu necu daleko stici.Povesce me u jos jednu iluziju,uljuljkace me u jos jedan krug,krug bledila i tame.Moram se probuditi,trgnuti i prestati da sanjam,i da me snovi vode.Moram krenuti putem stvarnosti i prigrliti sve ono sto zivot nosi sa sobom.Ne smem i ne mogu vise kao noj zabijati glavu u zemlju.ne smem vise bezati u ruzicaste snove posute laticama ruze...ne smem.Moram dalje.Definitivno sve zakopavam u zemlju,jer u srcu nada tinja.Jer znam,ja sam sigurna da i za mene postoji kutak koji ce sve moje sene proslosti oterati.A ja cu napokon krenuti onim putem,putem za koji sam se izbirila.Dosta je vise bilo praznih letova,sibanja zivota.Napokon sam zauzdala i osedlala sebe i podigla spomenik izazova.
| |
| | | Beskraj
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic 9/2/2011, 6:39 pm | |
| Putovanje na pitanje gde, sa kim...
Posla bi ovaj put na putovanje sa tobom,bez ikakvog razmisljanja i dvoumljena.Na ono putovanje gde bi uzeli kartu u samo jednom pravcu.Nema povratka,da li bi mogli uopste to da uradimo.Da se jedan drugome prilagodimo,i da uspemo sve da zaboravimo iza sebe.Kao da nista nismo imali.Jao...mogla bi.Svu noc prolaze ljudi,na peronu svojih zelja a ja ih posmatram dok mi ta misao tuce i bubnja kroz glavu.Pricam sama sa sobom u mislima,niko me necuje i ne vidi.Uzas...da bas pravi uzas.Da li imas zelje,volje i snage da samnom prodjes kroz onu kapiju koja vise nece ostavljati tragove.Ako se odlucis,necemo nositi nikakve kofere uspomena i secanja jer bi nas previs sve to ostavljeno bolelo..Ponecemo samo jednu gumicu i probacemo njome da na tom putu izbrisemo sve.Da li ti uopste mozes da shvatis ove moje lude misli.Idemo tamo gde ima svega,a u stvari nicega nece biti.Mozes li ti to?Da, ima ona kap svetlosti koju nosim sa sobom,ali tu nema lica,nema nicega,Ne pitaj kuda nas ovaj voz vodi...samo me pogledaj i veruj mi.Najlepsi odgovor cu ti dati kada budemo stigli. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic | |
| |
| | | | Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 4 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 4 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 120 dana 5/5/2013, 8:45 pm
|
Zadnje teme | » medeno7/4/2024, 11:42 am od Dusica Pajovic » priznanje31/3/2024, 4:00 pm od SaMar » SEVERNA GRANICA6/3/2024, 6:05 am od Nostromo » Šta je pisac hteo da kaže? - Majacvet11/5/2023, 5:25 pm od majacvet » КАД ВОЛИШ20/10/2022, 12:43 am od ZEX » O ČEMU TI TO? - CECILIJA20/6/2022, 3:45 pm od meseceva rosa » Ulične svetiljke....osvetljavaju srca,kad nadodju nemirne oluje morske...30/4/2022, 2:55 am od Tool » Nemir-Mirjana Vujicic10/2/2022, 2:41 am od meseceva rosa » Na obodu neba15/11/2021, 7:56 pm od Marr Inna » Plavi tonovi...12/10/2021, 1:52 am od meseceva rosa » Kada noć bježi pred jutrom22/9/2021, 7:40 pm od Laufer » ANAMNEZA1/2/2021, 9:53 pm od ZEX » PSALMI LJUBAVI6/12/2020, 8:34 pm od Nena Miljanović » ПИСМА27/9/2020, 9:02 am od ZEX » GRESNIK22/9/2020, 4:34 pm od inadzija » Filip Petrović - pesme8/6/2020, 9:29 am od Filip Petrovic » Biserje mojih godina godina31/5/2020, 11:12 am od Masada » Iluzija bljeska-Mirjana Vujicic9/1/2020, 12:24 pm od Beskraj » U tragu najlepseg sna9/1/2020, 2:17 am od meseceva rosa » Niti tišine9/1/2020, 2:03 am od meseceva rosa » Moje misli kroz poeziju....9/1/2020, 1:43 am od meseceva rosa » midjika9/1/2020, 1:13 am od meseceva rosa » Haiku ili ako ne ide, minijatura koja liči na Haiku6/12/2019, 4:24 pm od CECILIJA » Pred onaj tren sna ja ...26/3/2019, 11:12 pm od CECILIJA » NEŠTO, E, BAŠ SAD TI PIŠEM!14/3/2019, 8:45 pm od CECILIJA » Naslov: Šta je to pisac hteo da kaže? od Cecilija21/1/2019, 6:02 pm od CECILIJA » Odgovori na pitanja-Mirjana Vujicic5/1/2019, 8:46 am od ZEX » Kad je poezija? Sta je poezija?28/11/2018, 8:23 am od ZEX » Molim za mišljenje u vezi mog pisanja18/11/2018, 5:17 pm od majacvet » Dnevnik izgubljenog prolaznika-Mirjana Vujicic16/11/2018, 12:34 pm od Beskraj » ČISTILIŠTE - Plavooka9/10/2018, 8:21 pm od Plavooka » VESNA RADOVIĆ5/10/2018, 2:21 pm od Bezmerje » Nemam vise vremena...-Mirjana Vujicic28/8/2018, 8:55 pm od Beskraj » Prve pesme o tebi...22/6/2018, 7:39 pm od meseceva rosa » Nemir-Mirjana Vujicic12/2/2018, 10:04 am od Beskraj » Mokily vs Masada12/10/2017, 12:12 am od meseceva rosa » SVITANJA30/9/2017, 9:25 pm od meseceva rosa » Sve moje ljubavi29/9/2017, 6:30 pm od meseceva rosa » hajde da nabacamo po koju gomilicu stihova na temu PUTOPISI4/8/2017, 11:52 pm od Gost » sklepano u radionici25/7/2017, 11:53 am od SaMar » Gluvi sat22/5/2017, 8:55 am od Masada » Moja Poezija - Ljuba Obradović3/5/2017, 2:16 pm od ljuba-trebotin » Lude Ludule je usamljen13/3/2017, 7:27 pm od Lude Ludule » Ostavi mi snove...16/1/2017, 10:22 pm od usamljeni.maslacak » Nema te13/12/2016, 9:48 pm od ladykatarina » Nekada i sada12/12/2016, 2:29 pm od Malicrni » Nešto novo12/12/2016, 9:29 am od Malicrni » KORAKOM SNOHVATICA...- Najda M. vs Pajac Hus29/11/2016, 6:54 pm od Najda M. » Negde između dva sveta19/10/2016, 10:48 pm od meseceva rosa » Iskrice...13/10/2016, 12:42 am od ... |
|
|